2034: un roman al următorului război mondial (Soare-Pluto)

Posted by
Timp de lectură: 6 minute

 
 

Vrem să ne asigurăm că nu împingem China într-un colț și China vrea să se asigure că nu ne împinge într-un colț. Asta este adevărata poveste din 2034.
Amiral James Stavridis

 
 
 

Povestea din 2034

Am aflat despre thrillerul militar și geopolitic 2034 din Wired care, începând cu 26 ianuarie, a publicat săptămânal, în exclusivitate, primele șase capitole ale cărții. Este scrisă excelent și m-a prins, așa că am pre-comandat-o pe Audible. In dimineața de 9 martie s-a încărcat automat pe telefon și, cum citisem deja aproape jumătate, am terminat-o de ascultat chiar în ziua lansării. Din punctul ăsta de vedere chiar că trăim vremuri extraordinare.

Deși focarul acțiunii din 2034 este Marea Chinei de Sud, impulsurile ei determinante provin din Washington, Beijing, Teheran și New Delhi. Firele secundare trec prin locuri precum Marea Barents, baza navală Yokusuka (Japonia), Taipei (Taiwan), Quantico, Isfahan, Bandar Abbas, strâmtoarea Hormuz. Inițial întâmplările narate de cei doi autori erau situate într-un viitor îndepărtat însă, pe măsură ce lucrul la carte a înaintat, ei au realizat că o serie de lucruri deja se petrec în realitate, astfel că acțiunea a fost plasată în 2034, foarte aproape de zilele noastre.

Fără a dezvălui prea multe, ca să nu stricăm plăcerea lecturii, cartea se deschide pe 12 martie 2034 cu o flotilă de trei distrugătoare americane de clasă Arleigh Burke, condusă de comandorul Sarah Hunt, ce patrulează în Marea Chinei de Sud. Flotila cade într-o capcană foarte elaborată întinsă de China. În aceeaşi zi, pilotul american Chris “Wedge” Mitchell zboară un F35 peste strâmtoarea Hormuz, testând o nouă tehnologie stealth, care implică pătrunderea în spaţiul aerian iranian. La sfârşitul zilei, Wedge va fi prizonier la iranieni, iar flotila americană pe fundul mării, scufundată de marina chineză. China şi Iranul au atacat coordonat, folosind capabilități cyber necunoscute care lasă mute, oarbe și fără apărare navele şi avioanele americane.

Situația escaladează repetat pe fondul unor atacuri cibernetice de amploare și lovituri fizice la adresa infrastructurii de comunicații 10G, care blochează capacitatea de acţiune strategică a Statelor Unite. Au loc pierderi dramatice pentru flota americană. Astfel, se ajunge foarte rapid la lucruri pe care nicio parte nu le-a dorit sau imaginat. Punctul culminant al acțiunii este capitolul Dansul Tandava (al zeului Shiva), în care atât Hunt cât și Mitchell sunt actori importanți. Deznodământul este desigur neașteptat.

Figuri foarte interesante sunt amiralul chinez Lin Bao, adjunctul consilierului de securitate națională de la Casa Albă, dr. Sandeep Chowdhury și generalul de brigadă al Gărzilor Revoluționare iraniene Qassem Farshad. Ministrul chinez al apărării Chiang, Zhao Leji, membru al biroului politic chinez, și amiralul indian Anand Patel rămân de asemenea în memorie.
 
 

Astrologia cărții 2034

Atunci când am citit articolul inițial din Wired am căutat imediat datele de naștere ale autorilor și am remarcat că sunt născuți amândoi cu Soare-Pluto:

  • Elliot Ackerman – opoziție, 2°18′
  • James Stavridis – opoziție, 0°23′

In plus, Ackerman a traversat un tranzit de la Pluto la Soare pe perioada scrierii cărții (careu). Lansarea pe piață a cărții a avut loc pe 9 martie 2021, tot pe un tranzit global Soare-Pluto (sextil, 6°49′).

Complexul natal Soare-Pluto adus în discuție se potrivește perfect cu demersul cărții. Spre deosebire de toate celelalte episoade ale serialului Soare-Pluto, aici avem un caz în care niște nativi scriu o poveste-avertisment în care reușesc să aducă la lumină (Soare) realitatea terifiantă a unui război (Pluto) între China și Statele Unite, tocmai pentru a împiedica cele două țări să intre pe nesimțite (expresia lui Stavridis este sleepwalking) într-o confruntare care va escalada rapid în dezastru pentru ambele părți și, foarte posibil, pentru tot restul lumii. Bazată pe situația geopolitică actuală și pe “anii de experiență ai autorilor la cele mai înalte și mai clasificate niveluri de securitate națională”, 2034 constelează (Soare) un viitor întunecat (Pluto), dar foarte plauzibil, care este adus terapeutic la lumină, tocmai pentru a fi evitat:

“2034 este o ficțiune-avertisment, nu o ficțiune-profeție. Dacă stăm și ne gândim la asta, o parte din motivul pentru care nu am ajuns niciodată la război cu Uniunea Sovietică a fost [faptul că] in timpul Războiului Rece am avut o cantitate apreciabilă de lucrări care ne-au spus cât de teribil ar fi rezultatul. Gândiți-vă la Dr. Strangelove, On the Beach, Fail-Safe și The Bedford Incident.”

 
 

O diacronie Saturn-Pluto

Atunci când a analizat perioadele istorice corespondente fazelor ciclurilor planetare (conjuncții și opoziții), Tarnas a observat tipare sincrone și diacrone izbitoare. De exemplu, “în vremea deceniului Revoluției Franceze, Uranus și Pluto erau aliniate într-o opoziție strânsă, și avem: răzvrătire socială, revoluții politice, revoluție sexuală, impuls către creativitate și inovație artistică, avansuri tehnologice, revoluții științifice, impulsul de a înnoi lumea, tumult și așa mai departe. Tiparul sincron face ca acest gen de lucruri să se întâmple în același timp peste tot în lume, nu numai în Franța: în Anglia, în Caraibe, în Revolta de pe Bounty, în Tahiti”, chiar și atunci când nu există nicio comunicare între locurile respective.

Tiparul diacron se referă la aceleași gen de impulsuri, activate în următoarele faze ale aceluiași ciclu planetar, care se desfășoară în continuitate cu cele anterioare. De exemplu “primul manifest feminist este scris în timpul opoziției Uranus-Pluto, între anii 1792-1793, de Mary Wollstonecraft. Derulăm pe repede înainte până în anii 1960: conjuncție Uranus-Pluto, și din nou observăm această explozie de feminism și de autonomie feminină. Același lucru în ceea ce privește mișcarea drepturilor civile: în anii 1960 îi avem pe Martin Luther King, Malcolm X, Nelson Mandela și alții, un formidabil impuls către transformarea structurilor sociale si eliberarea afro-americanilor sau a celor de culoare din întreaga lume. Mergem înapoi în timp până la opoziția Uranus-Pluto din timpul Revoluției Franceze, și acesta este momentul apariției primelor mișcări de abolire a sclaviei, prima eliberare a sclavilor din colonii de către guvernul revoluționar francez, practic, atunci are loc începutul efectiv al unei mișcări de eliberare a negrilor.”

Tiparul sincron se referă așadar la evenimente similare care au loc în același timp peste tot în lume, iar tiparul diacron presupune repetarea sau continuarea evenimentelor dintr-o anumită regiune a activității umane pe următoarele faze ale aceluiași ciclu planetar, aceeași categorie de evenimente care au loc în perioade diferite, dar în coincidență cu secvențele ciclice ale același ciclu planetar. O discuție mai amplă despre sincronie și diacronie aici.

Revenind la 2034: pe 9 martie 2021, data lansării cărții, Saturn se depărtase deja la 13° de Pluto, ceea ce ar putea determina unii astrologi să nu lege 2034 de conjuncția Saturn-Pluto care a dominat ultimii doi ani. Cu toate acestea, tema cărții este categoric Saturn-Pluto, iar ea este scrisă tocmai pe fundalul conjuncției Saturn-Pluto. Stavridis a spus că ideea cărții i-a venit “cam acum trei ani“, adică prin martie 2018, atunci când începea conjuncția Saturn-Pluto. In plus, unul dintre autori (Stavridis) este născut cu un aspect Saturn-Pluto (careu, 4°32’), iar celălalt (Ackerman) a avut conjuncția Saturn-Pluto în tranzit la Soare (careu) pe perioada scrierii cărții.

Prin subiect, intenție și impact, 2034 aduce aminte de celebrul film The Day After, și el cu o temă Saturn-Pluto pregnantă, vizionat la prima difuzare de 100 de milioane de spectatori, între care și conducerea superioară a armatei Statelor Unite. Foarte interesant din punct de vedere astrologic, aceste două avertismente magistrale sunt realizate pe fundalul conjuncțiilor succesive Saturn-Pluto (tiparul diacron) și lansate la aproape aceeași distanță între planete:

  • 2034 (26.01.2021) – conjuncție, 9°35′
  • The Day After (20.11.1983) – conjuncție, 9°05′

In amândouă cazurile este vorba despre o conjuncție separantă, corespunzând perioadei finale a aspectului, în care câmpul arhetipal este ultrasaturat de energia combinată a celor două planete, tot așa cum culorile sunt mai intense și mai saturate la amurg.
 
 

Despre autori

Scriitor și jurnalist de succes, Ackerman este veteran decorat, cu 8 ani de serviciu militar activ în US Marine Corps, ca ofițer de infanterie marină și operații speciale, activ în Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Vest. Absolvent al Fletcher School of Law and Diplomacy de la Tufts University. 2034 este a șasea carte a lui Ackerman.

2034 este a zecea carte scrisă de Stavridis, și prima de ficțiune. Poreclit Zorba, amiralul cu 4 stele Stavridis s-a retras după 37 de ani de serviciu în marina Statelor Unite, unde a comandat în misiuni de luptă de la distrugător la grup de portavion. A fost apoi Comandant Suprem al NATO în Europa. I s-a propus postul de vice-președinte de către Hillary Clinton, precum și cel de secretar de stat de către Donald Trump. Le-a refuzat pe amândouă pentru poziția de decan al Fletcher School of Law and Diplomacy de la Tufts University, al cărei absolvent este. In prezent este Operating Executive la The Carlyle Group. Citește între două și patru cărți pe săptămână.

 
 
Alte articole despre Soare-Pluto
Tehran (Soare-Pluto)
Arhetipurile în știri: Soare-Pluto
Un spion de miliarde (Soare-Pluto)
Biroul Legendelor (Soare-Pluto)
Vă aflați în baza de date pentru război social a Chinei? (Soare-Pluto)
Aspectele Soare-Pluto – Călătorie în lumea subterană
Nicolai Lilin – Educație siberiană (Soare-Pluto)
Am trăit miliarde de ani în opt ore. Evoluția sufletului (Soare-Pluto)
Nu am intrat într-un cult, nimeni nu face asta! Ne-am alăturat unei mișcări pentru a face bine.
Daci liberi și patrioți români (Soare-Pluto)
 
 

3 comments

  1. Pentru referință este interesant de citit articolul 2034 – anul posibilului scenariu al unei confruntări SUA-China. Are un titlu jalnic, este un ghiveci plin de citate traduse prost, cu google translate și neretușate, scris fără a parcurge cartea, dar publicat cu mult curaj într-un cotidian național:

    – Atacurile cibernetice de anvergură acoperă capacitatea Statelor Unite de acţiune strategică
    – o poveste de ficţiune care însă avertizează
    – distrugătorul lui Sarah Hunt va coborî pe fundul mării, scufundat de marina chineză
    – care implică utilizarea unor noi şi puternice forme de armament cibernetic care fac navele şi avioanele americane lipsite de apărare.
    – Într-o singură zi, credinţa Americii în preeminenţa strategică a armatei sale este în dezordine.
    – O nouă eră terifiantă este la îndemână.
    – Scenariul poate fi speculativ, dar este prea real
    – o lucrare de ficţiune speculativă
    – un ataşat militar de apărare chinez asemănător unui sfinx, care iubeşte să mănânce bomboane M&M

    Iată cine este autorul (descriere preluata de pe site-ul adevarul.ro):
    General locotenent în rezervă, Alexandru Grumaz este absolvent al Universității de Apărare a SUA și a programului Senior Executives programme in National and International Security, John F Kennedy School of Government, Harvard University. Fost Consul General al României la Shanghai, generalul a ocupat poziții importante în Ministerul Apărării Naționale ca șef al Direcției de Management al Resurselor pentru Apărare, director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării sau Inspector pentru armamente. Grumaz a ocupat poziția de prim-adjunct al Directorului STS, fiind specialist în telecomunicații. Are expertiză în planificarea strategică, în relațiile internaționale militare și civile și experiență în planificarea și managerierea complexă a bugetului unei organizații. Este un bun cunoscător al vieții politice și militare din China și Statele Unite ale Americii unde și-a petrecut o parte din cariera militară și diplomatică. Actualmente este președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate.

    1. ma bucur ca ti-a placut articolul.
      iti recomand cartea, e mai buna decat articolul. iar audiobookul e cu adevarat superb. si foarte actual!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.