Are loc un război global?

Posted by
Timp de lectură: 11 minute

Un răspuns sugerat de ciclul Eris-Pluto

 
 

Dan Whaites

29 aprilie 2023
 

Pluto și Eris, imaginate de Midjourney

Poate că Pluto este o minge relativ mică de stâncă și gheață care se deplasează prin centura Kuiper și cântărește numai o șesime cât Luna, însă ponderea lui în astrologie îi depășește cu mult greutatea. Atunci când trăiești un tranzit al lui Pluto, o știi. Retrogradarea lui Pluto în 2006 la statutul de “planetă pitică” nu i-a diminuat cu nimic puterea. Acestea fiind spuse, depromovarea—survenită în 2005 în urma descoperirii planetei pitice Eris, mai masivă—ridică o întrebare pentru astrologii moderni: dacă îl folosim pe Pluto în astrologie, de ce nu și pe Eris?

Desigur, unii cititori o au deja de multă vreme pe Eris în setul lor de instrumente simbolice. Insă pentru mine ea este nouă. Și, având în vedere conjuncția Jupiter-Eris din această săptămână [articolul a fost publicat pe 29 aprilie 2023], mi s-a părut un moment bun să vedem ce ar putea avea de spus despre evenimentele mondiale. În special, am analizat cu atenție ciclul sinodic dintre Pluto și Eris—și am fost surprins de ce am găsit.

O imagine incredibilă de la NASA a suprafeței lui Pluto

 
 

Ciclurile sinodice planetare

Un ciclu sinodic este generat considerând mișcarea relativă a două planete în jurul Pământului. Cel mai cunoscut dintre aceste cicluri este ciclul de lunație, generat de pozițiile relative ale Soarelui, Lunii și Pământului. Este un ciclu de o importanță incomensurabilă pentru formele de viață de pe această planetă.

Insă dacă ne interesează istoria lumii, trebuie să ne îndreptăm spre ciclurile sinodice lente ale planetelor exterioare: Jupiter-Saturn, Uranus-Neptun, Saturn-Pluto, Pluto-Neptun și toate celelalte. Aceste cicluri se numără printre cele mai puternice instrumente pe care le avem pentru a prevedea evenimentele mondiale, deoarece, pe măsură ce trec prin fiecare aspect major—conjuncție, sextil crescător, careu crescător, trigon crescător, opoziție, trigon descrescător, careu descrescător, sextil descrescător—ne oferă confirmări suplimentare ale temelor ciclului. Atunci când ajungem în ultimele faze ale unui ciclu, putem fi siguri că știm despre ce este vorba în ciclul respectiv și suntem într-o poziție solidă pentru a face predicții despre ceea ce va urma.

Să trecem acum la ciclul Pluto-Eris. Am presupus că un ciclu bazat pe interacțiunea dintre corpurile numite după zeul lumii subterane și zeița discordiei ar trebui să fie în legătură cu teme dificile—și am avut dreptate. Actualul ciclu Pluto-Eris, care a început cu o singură conjuncție a celor două corpuri în 1756, pare să vorbească, printre altele, despre tema războiului global.

În articolul de față vom trece în revistă fazele acestui ciclu pe care le-am experimentat până în acum și vom vedea de ce sugerează că conflictul din Ucraina este doar cel mai recent conflict global dintr-o serie care datează din 1756.

 
 

Despre Eris

Dacă Pluto, de ce nu și Eris? Imaginea Wikipedia care arată dimensiunile relative ale planetelor pitice

Descoperirea lui Eris în 2005 a zguduit astronomia. Considerată inițial ca fiind mai mare decât Pluto, Eris a provocat o dezbatere științifică pentru a stabili dacă ar trebui considerată o planetă. În loc să o adauge pe Eris în panteonul planetar al sistemului nostru solar, astronomii au ales să redefinească în întregime clasificarea de “planetă”. Pentru a fi considerat o planetă, un corp trebuie să orbiteze în jurul Soarelui, să fie suficient de masiv pentru a căpăta o formă rotundă și să își fi “curățat vecinătatea” de alte obiecte. Astfel, Pluto a fost sumar retrogradat de la statutul de planetă și s-a alăturat lui Eris într-o nouă categorie, cea de “planetă pitică”.

Cu toate acestea, decizia a fost controversată: nu toată lumea a fost de acord că Pluto merita să fie lipsită de statutul de planetă. Și, în onoarea dezbaterii care a urmat, Eris—poreclită inițial “Xena”, după “prințesa războinică” a televiziunii—a fost numită după zeița greacă a conflictului și a discordiei.

Să trecem acum la marea întrebare: care este semnificația astrologică a lui Eris? Un posibil răspuns este, așa cum ar fi spus premierul chinez Zhou Enlai în 1972, întrebat despre consecințele Revoluției Franceze: “este prea devreme pentru a ne pronunța”. Pur și simplu încă nu am avut suficient timp pentru a fi siguri de semnificația lui Eris. (Unii astrologi tradiționali sunt încă indignați de faptul că modernii au fost suficient de aroganți să atribuie semnificații lui Uranus, descoperit în 1781. Numai Dumnezeu știe ce se spune despre cei care cred că știu ce înseamnă Eris…).

Acestea fiind spuse, nu ne vom da seama de semnificațiile astrologice ale lui Eris fără să… folosim Eris în astrologie. Așadar, pentru a continua, avem nevoie de câteva concluzii provizorii despre ce înseamnă Eris. Mă voi baza aici foarte mult pe excelenta carte a lui Keiron Le Grice pe această temă, Discovering Eris (Descoperirea lui Eris). Le Grice folosește mai multe strategii în încercarea de a decodifica semnificația lui Eris, inclusiv considerând asociațiile mitice ale zeiței Eris, analizând evenimentele istorice și Zeitgeist-ul din jurul perioadei în care a fost descoperită și observând distanța extremă a lui Eris față de Soare. În ce privește ultimul punct, Le Grice scrie că pare să existe o corelație între distanța unei planete față de Soare și cât de fundamental este principiul arhetipal aferent acesteia. Eris, deduce Le Grice, este probabil simbolul unui principiu chiar mai profund și mai arhaic decât cel al lui Pluto.

Le Grice remarcă în special că descoperirea lui Eris în 2005 s-a produs într-o perioadă marcată de fenomenul terorismului global și de “războiul împotriva terorismului” aferent. În același timp, a fost și o perioadă în care a devenit evidentă adevărata gravitate a crizei ecologice mondiale și în care lumea a fost lovită de o succesiune de dezastre naturale îngrozitoare, printre care tsunami-ul asiatic (2004), uraganul Katrina (2005), cutremurul din Kashmir (2005), ciclonul Nargis (2008), cutremurul din Sichuan (2008) și cutremurul, tsunami-ul și dezastrul nuclear din Japonia (2011).

Le Grice consideră că Eris are legătură cu reacțiile la globalizare, fie din partea grupurilor care se simt marginalizate sau violate de procesele acesteia, fie din partea Pământului însuși. Printre multe alte lucruri, el sugerează că Eris semnifică în mod fundamental:

  • tensiunea dinamică existentă între perechile de opuși, cum ar fi cea dintre civilizație și natură;
  • conflictul care însoțește mișcările către unitatea globală;
  • și reacțiile împotriva schimbărilor evolutive care trebuie integrate pentru a crea un întreg coerent.

Mă întreb dacă nu cumva Eris se poate referi la procesele dialectice, așa cum se aplică ele în procesul lent al istoriei mondiale: acțiune, reacție și sinteză.

Ciclul Pluto-Eris pare să aibă legătură în special cu conflictele care însoțesc globalizarea, sub forma războiului global.

 
 

Ciclul Pluto-Eris

Orbita lui Eris este extrem de eliptică

Dacă lui Pluto îi ia în jur de 248 de ani pentru a orbita în jurul Soarelui, Eris are nevoie de aproximativ 560 de ani. Ambele corpuri au orbite eliptice, astfel că durata ciclului lor sinodic variază considerabil. De obicei, observăm o perioadă de 440-480 de ani între conjuncțiile succesive ale acestor corpuri, însă pot fi și 350 de ani între ele, posibil chiar mai puțin de atât. Din păcate, nu am reușit să găsesc date astronomice fiabile despre acest ciclu, care probabil că nu prezintă interes pentru nimeni altcineva cu excepția astrologilor mondeni.

În cele ce urmează, vom trece în revistă evenimentele care au avut loc în jurul aspectelor majore ale actualului ciclu Pluto-Eris, care a început cu o singură conjuncție în 1756. Ciclul ne va duce până la următoarea conjuncție din 2115. Orburile folosite sunt cele recomandate de Richard Tarnas în Cosmos and Psyche.

 
 

Conjuncția (1756)—Războiul de șapte ani

În orb de 12°: 1748-1768

Anul 1756, când a avut loc ultima conjuncție Eris-Pluto, sare în ochi din punct de vedere istoric, fiind anul în care a început Războiul de Șapte Ani. Se consideră că războiul a izbucnit pe 17 mai în acel an, cu Pluto și Eris la 1 grad de conjuncție.

ChatGPT despre acest conflict:

Războiul de Șapte Ani (1756-1763) este recunoscut ca fiind primul război global din lume, deoarece a implicat marile puteri europene precum Marea Britanie, Franța, Spania, Austria și Prusia, precum și coloniile și aliații lor din întreaga lume, inclusiv America de Nord, America de Sud, Africa, Asia și Caraibe. Războiul a fost purtat pe mai multe continente și a implicat bătălii navale semnificative, ceea ce l-a transformat într-un adevărat conflict global. Războiul de șapte ani a avut un impact profund asupra echilibrului de putere în Europa și în întreaga lume și a pregătit terenul pentru multe dintre evoluțiile geopolitice și economice majore din secolul următor.

Evenimentele petrecute în preajma unei conjuncții dezvăluie temele acelui ciclu. Războiul de Șapte Ani este considerat, în general, ca fiind primul război cu adevărat global din istorie. Winston Churchill însuși s-a referit la Războiul de șapte ani ca fiind “primul război mondial”. Vom vedea imediat cum tema războiului global, semnificată clar în acest moment, a fost exprimată repetat de-a lungul aspectelor majore ale acestui ciclu.

 
 

Sextilul în creștere (1855-1859)—Războiul Crimeii, Războiul Civil American

În orb de 6°: 1845-1870

Sextilul este un aspect armonios slab. Nu vedem un război cu adevărat global în această perioadă, însă asistăm la izbucnirea a două războaie majore cu implicații globale: Războiul Crimeii și Războiul Civil American, care a avut ramificații asupra comerțului global cu sclavi.

Despre Războiul Crimeii, ChatGPT spune:

Războiul Crimeii (1853-1856) a fost un conflict purtat în principal între Rusia și o alianță formată din Marea Britanie, Franța și Imperiul Otoman pentru controlul regiunii Mării Negre. Războiul a început atunci când Rusia a încercat să își extindă influența în Balcani, ceea ce a dus la declararea războiului de către Imperiul Otoman. Conflictul a fost marcat de importante bătălii navale și terestre în Peninsula Crimeea și a avut consecințe geopolitice semnificative, inclusiv declinul influenței rusești în Europa și apariția Germaniei și Italiei ca mari puteri europene.

 
 

Careul în creștere (1907-1911)—Primul Război Mondial

În orb de 10°: 1897-1924

Probabil că Primul Război Mondial nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pluto și Eris au făcut mai multe cuadraturi exacte între 1907 și 1911. Razboiul a fost declanșat de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo, pe 28 iunie 1914, moment în care Pluto și Eris se aflau la doar 3° de un careu exact.

Era, de asemenea, aproape de perfectarea unei conjuncții Saturn-Pluto, exactă în octombrie 1914. Este aproape ca și cum Saturn ar fi preluat rolul de “planetă declanșatoare” cu mișcare mai rapidă în apariția conflictului global, precum vedem acțiunea planetelor personale în viețile individuale.

 
 

Trigonul (1940-1943)—Al Doilea Război Mondial

În orb de 10°: 1934-1951

Se consideră că cel de-al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, odată cu invazia germană a Poloniei. La acea vreme, Pluto și Eris se aflau la mai puțin de 2° de un trigon exact. Trigonul este un aspect armonios, bineînțeles, însă când avem de-a face cu două planete de natura lui Pluto și Eris, asta poate însemna pur și simplu că cele două planete se pun de acord cu privire la manifestarea unor evenimente extrem de provocatoare.

Totuși, încă o dată, îl putem vedea pe Saturn în rolul de planetă declanșatoare. Atunci când a izbucnit războiul, Saturn și Pluto se aflau la puțin peste 1 grad de un careu exact. Acesta a fost cuadratura în descreștere a ciclului Saturn-Pluto început cu conjuncția de la izbucnirea Primului Război Mondial. Poate că putem întrezări acum felul în care ciclul Saturn-Pluto din 1914-1947 spune o poveste scurtă, care face parte dintr-o poveste mai amplă a conflictului global spusă de ciclul Pluto-Eris din 1756-2115.

 
 

Opoziție (1976-1978)—Războiul Rece

În orb de 12°: 1972-1983
Opoziția a avut loc la apogeul Războiului Rece, când două coaliții vaste, opuse din punct de vedere ideologic, s-au confruntat de-a lungul Cortinei de Fier. Pe de o parte se afla un bloc capitalist condus de SUA; pe de altă parte, un bloc comunist condus de Uniunea Sovietică. În 1983, imediat după o altă conjuncție Saturn-Pluto în 1982 și cu opoziția Pluto-Eris încă în orb, lumea a fost cel mai aproape de Armaghedonul nuclear, cu excepția crizei rachetelor cubaneze din 1962. Am fost norocoși să evităm un conflict direct între Statele Unite și URSS la acea vreme. Dar, cu cea mai mare parte a planetei împărțită între două alianțe antagoniste, natura conflictuală a acestei perioade de timp este clară.

 
 

Trigonul în descreștere (2003-2004)—Războiul Global împotriva Terorismului

În orb de 10°: 2000-2009
În jurul anului 2000, Pluto a ajuns la mai puțin de 10 grade de de un trigon cu Eris. Puțin după aceea, cu Saturn și Pluto în opoziție, a venit 11 septembrie 2001 și începutul Războiului Global împotriva Terorii, campania globală a Statelor Unite împotriva adversarilor săi din Al Qaeda și nu numai. Războiul Global împotriva Terorii (GWOT) a inclus invaziile din Afganistan în 2001 și Irak în 2003. Poate mai mult ca niciodată înainte, am văzut SUA asumându-și rolul de poliție globală în această perioadă, o vreme sumbră pentru atât de mulți oameni din Orientul Mijlociu.

 
 

Careul descrescător (2020-2021)—Războiul din Ucraina

În orb de 10°: 2014-2026
Careul descrescător Pluto-Eris a fost exact în 2020 și 2021, ani care vor fi, desigur, amintiți drept anii principali ai pandemiei Covid-19. Mulți astrologi au făcut legătura între acest aspect și pandemie și este foarte posibil ca ea să existe. Dar aici ne interesează modul în care actualul ciclu Pluto-Eris are legătură cu războiul global—și într-adevăr a început un război care schimbă paradigma.

Pentru a trece în revistă ceea ce am observat până acum:

  • Războiul de Șapte Ani, primul război global, a izbucnit cu Eris și Pluto la mai puțin de 1° de conjuncție;
  • Primul Război Mondial a început cu Eris și Pluto la mai puțin de 3° de cuadratură;
  • iar cel de-al Doilea Război Mondial a început cu acestea la mai puțin de 2° de un trigon.

Dacă aș fi bun la matematică, aș încerca să calculez probabilitatea ca toate aceste trei războaie mondiale să izbucnească cu aceste două corpuri atât de aproape de perfectarea unui aspect major. Nu poate fi mare.

Și desigur că acum, la careul descrescător, vedem că a izbucnit un alt război major. Invazia rusă din Ucraina a început pe 24 februarie 2022, cu Pluto și Eris la 4° de cuadratura exactă. Interesant este că războiul a început, probabil, cu câțiva ani mai devreme, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia și izbucnirea conflictului din Donbas în 2014. 2014 este anul în care cele două planete au intrat într-un orb de 10° de cuadratură, orb pe care Tarnas îl recomandă pentru acest aspect.

Toate cele de mai sus par să susțină ideea că, departe de a fi un război localizat, războiul ruso-ucrainean este un conflict global. Mulți observatori ar fi de acord cu asta. Războiul este văzut pe scară largă ca un război proxy (prin intermediari) între Occidentul condus de americani și Rusia. Rusia are, desigur, proprii aliați. Aceștia participă la conflict cu diferite grade de angajament, unii, precum Iranul, furnizând arme, iar alții, precum China, comportându-se mai prudent.

De asemenea, este de netăgăduit că, deși luptele în sine pot fi localizate în prezent în Ucraina, în alte teatre ele sunt purtate la nivel global, doar cu alte metode. De exemplu, o componentă crucială a conflictului este de natură financiară și economică. Gândiți-vă la sancțiunile de amploare pe care Occidentul le-a impus Rusiei, care au avut implicații grave și pentru partenerii săi comerciali. Și gândiți-vă la eforturile tot mai mari ale anumitor state, în special ale țărilor BRICS—Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud—de a renunța la utilizarea dolarului ca monedă de rezervă și de a deconta tranzacțiile internaționale în alte monede. Acesta este un război financiar la scară globală.

În vreme ce războiul din Ucraina face ravagii, se vorbește mult și despre faptul că se conturează un conflict între China și SUA, potențial în jurul punctului fierbinte Taiwan. Relațiile dintre cele două țări au început să înregistreze un declin semnificativ în timpul președinției Trump și au atins minime istorice în perioada Covidului și ulterior.

E greu de trasat o linie de demarcație între competiția dintre SUA și China și consecințele războiului din Ucraina. Este limpede că, luat în ansamblu, climatul geopolitic este extrem de periculos. Încă o dată, lumea pare să se împartă în tabere opuse. Poate că acest lucru nu este evident dacă vă luați toate știrile de la CNN sau BBC, însă în lumea în curs de dezvoltare se avansează perspective foarte diferite asupra războiului.

Având în vedere toate acestea, mulți comentatori au sugerat că “Al Treilea Război Mondial” a început deja. Ciclul Eris-Pluto sugerează că s-ar putea să aibă dreptate. Desigur, termenul ” Al Treilea Război Mondial” tinde să evoce pentru mulți dintre noi viziuni de holocaust nuclear, însă nu trebuie să se ajungă la așa ceva. Principala observație pe care vreau să o fac este că astrologia prezentată aici ne obligă să luăm în considerare ideea că suntem martorii primelor etape ale unui conflict global. Oricât de înspăimântător ar fi, este util să o facem dacă vrem să ne asigurăm că nu vom fi complet luați prin surprindere dacă situația continuă să se deterioreze.

De altfel, Eris și Pluto vor rămâne în interiorul unui orb de 10 grade de careul exact până în 2026, an pe care astrologii au deja ochii ațintiți datorită astrologiei sale remarcabile, care include o conjuncție a lui Saturn și Neptun la 0 Berbec, urmată la jumătatea anului de o configurație remarcabilă a planetelor exterioare, pe care colegul meu SJ Anderson a poreclit-o “coșul”:

Puțin probabil ca o astrologie atât de extraordinară ca aceasta să apară fără un preludiu extraordinar. Trăim acum acel preludiu.
 
 

Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei
Saturn și Protectorii Pământului
Un internet medieval în Epoca Aerului
Vor porni China și SUA la război?
Un internet medieval în Epoca Aerului
Un ciclu, două povești: criza financiară și Bitcoin
Astrologia globalizării: Mergem împreună—sau ne dezbinăm?

Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.

 

One comment

  1. Astrologia este o stiinta complexa si vasta, a carei interpretare depinde in mare masura de experienta si cunostintele astrologului. Exista diferite abordari in astrologie si, din acest motiv, interpretarile pot varia de la un astrolog la altul. Prin urmare, interpretarile bazate pe modele in astrologie nu pot fi considerate 100% predictibile, insa ele pot oferi indicii si perspective valoroase pentru a intelege mai bine evenimentele si experientele din viata noastra. Este important sa tinem cont de faptul ca astrologia nu poate prezice cu exactitate viitorul, ci ne poate ajuta sa ne pregatim si sa ne adaptem la situatiile si schimbarile care ne asteapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.