under a sacred sky book cover

7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor

Timp de lectură: 9 minute

 

 

Ray Grasse

Preluat din The Mountain Astrologer, aprilie/mai 2012.
Acest eseu a fost preluat din cartea lui Ray Grasse Under a Sacred Sky, care poate fi comandată pe Wessex Astrologer sau www.amazon.com. Reprodus cu permisiunea autorului.
 
 

under a sacred sky book coverOricine a interpretat horoscoape la nivel profesionist pentru o anumită perioadă de timp a avut, fără îndoială, parte de propria curbă de învățare în privința a ceea ce este sau nu eficient în lucrul cu clienții. După cum cei mai mulți dintre noi și-au dat deja seama, un sfat sau un îndemn nechibzuit poate avea efecte pe termen lung, fie pozitive, fie negative, asupra vieții sau bunăstării emoționale a unui client.

Care sunt, așadar, cele mai grave greșeli ale astrologilor în relațiile cu clienții lor? Deoarece am făcut și eu destul de multe de-a lungul anilor (și am avut ocazia să văd și alți astrologi în acțiune!), am alcătuit o scurtă listă cu cele mai frecvente, în opinia mea, probleme la care ar trebui să fie atenți astrologii. Iată-le:

  1. Să începeți consultația cu un lucru negativ. Pare simplu, însă în realitate este foarte important. În urmă cu mai mulți ani, unul dintre primii mei profesori de astrologie mi-a dat acest sfat: “Indiferent ce faci, ai grijă ca primul lucru pe care îl spui în timpul unei ședințe să fie pozitiv, mai ales dacă este vorba de un client care vine pentru prima dată”. Am întrebat de ce. “Deoarece dacă începi cu un comentariu negativ, probabil că doar pe acela îl va auzi și va pleca gândindu-se cât de groaznică și de deprimantă a fost ședința.”

    De fapt, aceasta este una dintre greșelile cu care m-am confruntat personal destul de devreme. Unul dintre primii astrologi pe care i-am consultat când eram foarte tânăr a început discuția noastră cu o afirmație prevestitoare de rău în legătură cu viitorul meu. Cu toate că a continuat cu afirmații mai pozitive pe durata ședinței, eram atât de tulburat de salva de la început, încât aproape că nu am mai auzit nimic din ceea ce a urmat. Mi-a luat apoi aproape un an să îmi fac curaj să consult un alt astrolog, mai experimentat, pentru a avea o a doua opinie; din fericire, acesta mi-a explicat cum predecesorul său (un începător în materie) folosise un cu totul alt an de naștere în calculul horoscopului meu, rezultând astfel o hartă greșită! Dacă nu m-aș fi dus la un alt astrolog, aș fi continuat să cred ani la rândul ceea ce afirmase primul în legătură cu destinul meu; dar sunt, de asemenea, convins că dacă ar fi făcut acele comentarii critice mai târziu în timpul ședinței și nu ar fi început chiar cu ele, acestea ar fi avut un impact cu mult mai scăzut.

  2.  

  3. Să le spuneți oamenilor ce să facă. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să mă întrebe clienții dacă să se căsătorească cu diferite persoane sau să se multe în altă regiune din țară sau alte astfel de întrebări fundamentale în viața unei persoane. Este oare de datoria noastră să gândim în locul clienților și să luăm hotărâri în locul lor în ceea ce privește acțiunile importante din viețile lor? După cum o să vedeți și în capitolul șapte al cărții, unde acest aspect este explicat mai detaliat, s-ar putea să nu fie cea mai inteligentă alegere. Din punct de vedere spiritual, nu doar că îi privează de un element important al liberului arbitru – vă amintiți de “prima directivă” din Star Trek privind neamestecul? – ci îi poate chiar îndrepta într-o direcție greșită, deoarece povețele noastre se bazează pe concepțiile noastre de viață și nu pe ale lor. Datoria noastră de astrologi este mai degrabă să oferim un feedback cât mai bun în legătură cu alegerile lor, dar să îi lăsăm pe ei să ia hotărârea finală (bine înțeles, dacă nu aveți o poftă grozavă să le preluați povara karmei lor atunci când vă urmează sfatul!).

    Același sfat este valabil și la interpretarea hărților natale. Una dintre primele mele ședințe de interpretare a hărții natale a fost cu o persoană cu o pregătire serioasă în domeniul terapiei, ceea ce îi conferea o serie de competențe psihologice. La un moment dat mi-am concentrat atenția asupra unei configurații deosebit de dificile a horoscopului său, cu planete în casa a X-a. Nemulțumindu-mă cu simpla descriere a dinamicii respectivei structuri, m-am ambalat și am început să o sfătuiesc să fie “mai puțin ambițioasă” și “carieristă” și să învețe să se concentreze mai mult pe aspectul casnic al existenței – cu alte cuvinte, să îi spun cum să se comporte. Clientul meu și-a exprimat calm dezacordul, explicându-mi de ce nu agrea abordarea “curativă” a consilierii în general. A mai adăugat că este una să încerci să clarifici anumite aspecte și alta să le spui în mod autoritar oamenilor ce să facă, cum să se comporte, cum să fie etc. Este ușor pentru mulți dintre noi cei care activăm în domeniul consilierii să cădem pradă modului de gândire “salvator” sau să avem impresia că trebuie să sărim și să schimbăm cumva clientul, sau să îi impunem propriul sistem de valori. În cele mai multe cazuri, aceste impulsuri sunt, de regulă, rezultatul propriilor noastre nevoi inconștiente legate de o serie de probleme nerezolvate, cu care nu ne-am împăcat și pe care acum încercăm să le înțelegem prin intermediul lor, prin “împuternicit.” Cu alte cuvinte, datoria noastră nu este să schimbăm clientul, ci să ne asigurăm că schimbarea sa este posibilă.

  4.  

  5. Să nu știți exact care este motivul pentru care vine clientul. La începutul carierei mele, mi s-a întâmplat să finalizez ședința cu, ceea ce credeam eu că este, o încheiere de primă clasă și să descopăr chiar la sfârșit că nici măcar nu abordasem problema pentru care clientul venise la mine. Tocmai petrecusem o oră întreagă lămurind minunatele subtilități ale psihicului și karmei sale, când, în realitate, clientul venise să afle mai multe despre șansele sale de a găsi dragostea adevărată.

    Am învățat, deci, ca la începutul ședințelor să pun următoarea întrebare: “De ce ați venit la mine?” sau “Ce doriți să aflați în cadrul acestei ședințe? Despre dragoste? Despre carieră? Sau despre cu totul altceva?”. Aceasta nu înseamnă, însă, că trebuie să vă referiți doar la acele subiecte; în fond, trebuie să existe un motiv pentru care el a ajuns la dumneavoastră, motiv care este complet diferit de intențiile sale conștiente. Totuși, dumneavoastră ca profesionist trebuie să îi furnizați serviciul pe care l-a plătit cu bani câștigați din greu.

  6.  

  7. Utilizarea jargonului. Imaginați-vă că intrați într-un birou și cineva vi se adresează cu “Ei bine, zargonul dumneavoastră este în cuadratură cu wiggleshank, iar al-pharopul se află într-un raport stresant cu kokomoul în al șaptelea domeniu. Asta e important!” Este o mare aiureală, dar exact așa i se pot părea și vorbele noastre cuiva nefamiliarizat cu terminologia specifică astrologiei, dacă ne încăpățânăm să folosim acest jargon.

    Trebuie să vă mărturisesc că nu sunt un purist din acest punct de vedere, deoarece în opinia mea există situații în care un pic de terminologie este utilă, presupunând la clientul nostru un minim de cunoștințe de astrologie. În aceste cazuri, dacă vă întăriți spusele cu o serie de referiri elementare la simbolurile planetare aflate în atenție, acest lucru poate chiar să impulsioneze oarecum discuția, căci interlocutorul va avea în mod automat o idee despre implicațiile arhitecturale existente. În fond, însă, rămâne la latitudinea fiecărui astrolog în parte să decidă cât jargon să utilizeze, acest lucru depinzând și de cunoștințele și deschiderea clientului. Totuși, în general, prea mulți astrologi aflați la începutul carierei par să nu își dea seama când traversează granița subtilă dintre claritate și obtuzitate, recursul la jargon putând, de fapt, reprezenta o scuză pentru neînțelegerea pe deplin a configurațiilor implicate.

  8.  

  9. Interpretări prea simpliste sau critice. Deși mi-ar plăcea să cred că cei mai mulți dintre noi au depășit demult stadiul interpretărilor în alb și negru care erau mai frecvente în trecut (de genul “Saturn în cuadratură cu Mercur înseamnă că o să muriți prin spânzurare!”), continuă să mă surprindă numărul mare de astrologi avansați care cad în continuare în capcana interpretărilor simpliste. Totuși, acestea pot lua forme mai subtile în prezent; de exemplu, să ne uităm la Jupiter în careu cu Soarele din harta natală a cuiva și să îi spunem doar să are o problemă cu egoul, fără să mai adăugăm și alte explicații. Sau să observăm o opoziție Saturn/Lună și să îi spunem clientului că este posibil să fie deprimat sau blocat emoțional – trecând cu totul cu vederea calitățile potențial constructive ale acestuei configurații, precum gravitatea emoțională sau compasiunea născută din suferințe timpurii. (Un client buddhist de-al meu a fost extrem de ușurat să aflte că Dalai Lama însuși avea acest aspect!)

    Eu numesc această abordare a interpretării abordarea “acest lucru înseamnă că”, ca și cum un anumit simbol sau configurație înseamnă un singur lucru și nimic altceva. Jupiter este în casa a IX-a? Ei bine, veți avea experiențe pozitive în călătorii sau în privința învățământului superior. Simplu, nu? Aveți Venus retrograd? Ei bine, nu aveți noroc în dragoste. Păcat. De fapt, planetele și aspectele sunt simboluri multivalente cu multe niveluri de semnificații, înțelesurile lor fiind practic inepuizabile și, deși bineînțeles nu este niciodată timp să cercetăm amănunțit și pe deplin fiecare dintre ele, ne pândește câteodată un pericol și mai mare, și anume pericolul unei abordări prea superficiale. Chiar dacă nu doriți să fiți prea vag în exprimare, nici nu vă paralizați clientul cu haina prea strâmtă a înțelesurilor literale!

  10.  

  11. Să nu îi dați clientului nici o speranță și nici opinii constructive în rezolvarea provocărilor din horoscopul său. Pe vremea când eram astrolog debutant, am avut un client cu un horoscop deosebit de provocator, centrat pe un careu în T între Lună, Venus și Saturn în casa a V-a. Am discutat cu el despre subtilitățile configurației, intrând în detalii foarte subtile privind toate manifestările psihologice și practice ale acestui model dificil și m-am simțit destul de mândru de perspicacitatea mea de precizia diamantului. Când am terminat, însă, am observat că era puțin abătut și l-am întrebat dacă avea întrebări sau comentarii în legătură cu ceea ce tocmai îi spusesem. Moment în care a întrebat, cu o urmă ușoară de exasperare în glas, “OK…și ce trebuie să fac cu toate aceste informații?”

    Întrebarea a fost ca un semnal de alarmă care m-a deșteptat, căci mi-am dat seama că nu le oferisem clienților suficiente sugestii constructive cu privire la configurațiile dificile, lăsându-i probabil pradă confuziei sau chiar deznădejdii. Cu toate că nu trebuie să hotărâm în locul lor, este important să oferim clientului opțiuni sau sugestii practice cu privire la modalitățile în care pot reacționa la provocări, indiferent dacă este vorba de terapie, practică spirituală sau acțiuni sau ritualuri specifice capabile să canalizeze sau să contracareze acele energii dificile. Nu este suficient să le spunem doar cât de grele sunt lucrurile, ci trebuie să le prezentăm și alegeri posibile.

  12.  

  13. Să treceți cu vederea peste configurațiile mai mari din hartă – adică “să nu vedeți pădurea de copaci”. Acum câțiva ani, o clientă a venit la mine deoarece dorea o a doua opinie în legătură cu ce se petrecerea în viața ei, după ce un alt astrolog nu găsise nimic care să explice dificultățile enorme pe care aceasta le avea la serviciu, în special cu șeful. Nu mi-a luat mult să-mi dau seama care era problema și să înțeleg de ce celuilalt astrolog îi scăpase ceea ce acum părea atât de evident: acesta își bazase previziunea doar pe o listă de tranzite generată de calculator, în care apărea litania zilnică a energiilor planetare, dar care nu se concentra pe tendințele mai mari aflate în vigoare în perioada respectivă.

    Mai precis, Saturn se deplasase în casa a X-a a acestei femei cu un an înainte și avea să rămână acolo pentru cel puțin încă un an; însă lista predecesorului meu era setată să arate doar datele la care planetele făceau aspecte, precum și datele la care planetele care se deplasau mai greu intrau pentru prima dată în case. Dacă respectivul astrolog s-ar fi dat pur și simplu cu un pas înapoi pentru a privi cu atenție harta natală a acestei femei și pentru a vedea în ce poziție pe roată se aflau planetele în tranzit, și-ar fi dat seama de importanța acestei faze de aproximativ doi ani din viața clientei în care Saturn îi traversa casa a X-a.O problemă asemănătoare apare adesea atunci când se analizează tranzitele planetelor exterioare la planetele natale ale clientului. Deoarece acestea se deplasează atât de încet, Neptun, Uranus, Pluto și Saturn pot fi la zece grade sau chiar mai mult depărtare de Soarele sau Luna clientului, clientul putând să resimtă adesea tranzitul cu mult înainte ca acesta să devină exact. (De pildă, câte persoane din semnul solar al Berbecului, chiar și cele la grade mai târzii, au resimțit o schimbare considerabilă de energie în săptămâna – sau chiar ziua – în care Uranus s-a deplasat în semnul lor, în martie 2011?) Însă, aceste tendințe nu vor apărea pe multe dintre listele generate de calculator, deoarece acestea sunt configurate să arate doar o imagine de detaliu a ceea ce se întâmplă. În consecință, poate fi o idee bună să studiați vizual horoscopul pentru a vedea unde se găsesc exact în interiorul horoscopului aceste corpuri aflate în tranzit, nu doar în ceea ce privește casele și unghiurile, ci și raporturile în care se află cu planetele natale. Putem deveni atât de absorbiți de minuțiozitatea pozițiilor în tranzit și progresie, încât putem efectiv să nu “vedem pădurea de copaci”.

Iată, așadar, unele dintre problemele care pot apărea în relațiile cu clienții, cu toate că mai sunt, fără îndoială, multe altele. Care este morala povestirii? Merită să fim atenți atunci când oferim sfaturi sau îndemnuri care pot avea un impact major asupra vieților oamenilor!
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Relațiile și Casa a VII-a
Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător