Complexe psihologice și astrologice (II)

Reading Time: 7 minutes

 
 
Delia Shargel
 
 
 
Pentru cei care doresc să aibă o perspectivă mai personală asupra propriilor complexe psihologice și astrologice, iată o serie de exerciții clinice pe care le pot face pe baza hărții natale. Explorând mai adânc veți avea acces la înțelesuri mai profunde și la o dezvoltare superioară.
 
 
Identificarea elementelor din harta natală care semnalează un complex:

 • Aspecte dinamice (conjuncția, opoziția și cuadratura), care se corelează cu o necesitate interioară imperioasă de a se conecta la sau de a cerceta temeinic energiile arhetipale ale planetelor implicate
 • Planetele transpersonale (Uranus, Neptun și Pluto), care sunt mai străine de eul nostru egotist, în legătură cu plantele personale, ceea ce înseamnă că există nevoia imperativă a unei legături între acestea
 • Plantele transpersonale în unghiuri (Ascendentul, Descendentul, Mijlocul Cerului, Imum Coeli), care reprezintă părți foarte personale ale hărții
 • Nașterea în timpul semnături generaționale, sau o configurație cu aspecte dificile între planetele externe majore, mai ales în cazul în care sunt implicate planetele sau unghiurile personale
 • Configurații ale planetelor interne care corespund calității suferințelor pe care le aveți. De pildă, chiar și un contact aparent benign între Lună și Mercur se pretează la o apărare psihologică împotriva unor sentimente inconfortabile pălăvrăgind (Mercur) verzi și uscate în mediul înconjurător imediat (Luna)
 • Saturn. Stăpânul Karmei ne invită permanent să tragem pe loc învățăminte din lecțiile pe care ni le dă această încarnare.

 

După ce ați localizat un complex în harta dumneavoastră natală, ce puteți face cu el?
 
Exercițiu multivalent:
Începeți cu două arhetipuri planetare în aspect dinamic din harta dumneavoastră natală, ca de exemplu Saturn în cuadratură cu Neptun. Faceți o listă cu toate expresiile posibile ale fiecăruia dintre aceste arhetipuri care apar la dumneavoastră, de la partea luminoasă spre cea întunecată. Apoi combinați-le. Cum pot expresiile de care este responsabil Saturn să se conjuge cu Neptun și invers? Faceți liste generoase. Fiți creativi. Fiți poetici. Acestea sunt porți prin care zeii pot avea acces la persoana dumneavoastră. Totuși, nu toate expresiile arhetipale specifice vă caracterizează pe dumneavoastră în acest moment în timp. Zeii vor expresii, vor să fie respectați. În același timp, eul dumneavoastră este limitat în ceea ce privește expresiile de care este capabil în mod rezonabil fără să se fragmenteze. Eforturile pe care le depuneți pentru a vă imagina expresiile care vă îmbogățesc cel mai mult ale acestei combinații arhetipale și pentru a găsi modalități de a integra cât mai multe dintre ele în viața dumneavoastră vă ajută să vă concentrați energia creatoare și vă permite să vă înscrieți în arhetipuri în cele mai interesante și sănătoase moduri cu putință. Nu uitați că oamenii sunt permanent capabili să se schimbe și să se dezvolte, dar pe tărâmul reîncarnării al lui Saturn nu se întâmplă totul deodată.

 
Încercați să “asimilați Binele” pentru a mări neuroplasticitatea:
Activitatea de cercetare în domeniul neurobiologiei interpersonale a demonstrat că practicarea deplinei conștiințe, care se bazează pe funcția de execuție a cortexului prefrontal pentru a calma reacția de fugă sau de luptă a sistemului limbic, permite formarea de noi conexiuni neuronale pe toată durata vieții. Practicarea acesteia poate contrabalansa tendința de consolidare și întărire a gândurilor, asocierilor și sistemelor de convingeri negative, deoarece “neuronii care se declanșează împreună sunt conectați”. Contracarând tendința naturală de a se concentra pe ceea ce este negativ, ne putem strădui în mod activ să internalizăm experiențe pozitive și să le vindecăm pe cele negative, o practică pe care Rick Hanson o numește “asimilarea Binelui”.

 • Începeți prin a vă crea o stare cât mai calmă și centrată pe sine posibil, concentrându-vă pe respirație.
 • Concentrați-vă conștiința pe o anume expresie a unei combinații arhetipale care vi se pare că este sănătoasă și lipsită de conflicte. Căutați realități pozitive din viața dumneavoastră și simțiți-le ca pe niște experiențe pozitive.
 • Savurați experiența pozitivă, lăsând emoțiile și conștiința să se intensifice în corpul dumneavoastră cât mai mult posibil.
 • Păstrați această stare timp de 20-30 de secunde.
 • Simțiți și impuneți-vă ca experiența pozitivă să se impregneze în creierul și în corpul dumneavoastră și să se imprime adânc în memoria emoțională.
 • Mulțumiți pentru schimbările și vindecările care ar putea fi disponibile pentru dumneavoastră, onorând zeii și zeițele respective.

   

Exersați visul:
Imaginați-vă că viața dumneavoastră este un vis pe care îl interpretați. Dacă fiecare personaj și persoană din “vis” este, de fapt, o manifestare a Sinelui, care aspecte ale Sinelui se comportă într-un anumit fel și care în alt fel? După cum afirmă Jung, “Conform regulii psihologice, când o situație interioară nu este conștientizată, aceasta are loc la exterior, sub formă de destin”, căutați corelațiile arhetipale dintre “personajele” din viața dumneavoastră și harta dumneavoastră natală și tranzite. Ce atrageți către dumneavoastră sub formă de Destin? Dacă ar fi să posedați această corelație arhetipală din harta dumneavoastră într-un mod diferit, ca fiind o expresie a sinelui și nu ca un factor extern dumneavoastră, cum ar schimba acest lucru relația sau situația care vă provoacă neplăceri?
 
 
Utilizarea unui ritual:
Cartea lui Caroline Casey, intitulată Making the Gods Work for You (Cum să convingeți zeii să vă fie favorabili), oferă exemple de ritualuri legate de energiile planetare. Raportarea directă la planete ca la zei și zeițe ale psihicului este deosebit de satisfăcătoare pentru impulsul religios. Jertfirea strădaniilor și zbuciumului dumneavoastră pe altarul zeilor respectivi, fie metaforic, fie literal, reprezintă o modalitate extraordinară de a diminua impulsul eului către control omnipotent și îi amintește că, la fel ca multe alte complexe, nu eul deține controlul. Când chiar simțim prezența sacră a zeului în cadrul unui simptom pe care îl avem, atunci a-i face cereri, a i se ruga și a-l venera devine o a doua natură.
 
 
 
Cele trei forme de corespondență:
 
Harta natală
Familiarizați-vă cu harta natală. Analizați-o cu atenție. Interpretați-o corect de câte ori puteți. Pe măsură ce vă antrenați observația arhetipală, veți reuși fără îndoială să distingeți energiile care se activează în complexele dumneavoastră—furia în fața nedreptăților, frica de abandon, îndrăgostirea fără speranță de persoane indisponibile, comportamentele disociate “încremenite” însoțite de sentimente mângâietoare de amorțeală și așa mai departe. O mai bună cunoaștere a limbajului arhetipal vă va ajuta atât să vă plasați în harta dumneavoastră natală, cât și să descoperiți anumite lucruri despre dumneavoastră și să vi le asumați, lucruri pe care le-ați ținut poate la distanță, deoarece multivalența arhetipală ne învață că atât lumina, cât și întunericul sunt inerente fiecărui arhetip planetar. După ce v-ați făcut o idee despre ce însemnă un complex, citiți tot ce găsiți despre el. Căutați opere de artă, în literatură sau muzică, care exprimă acest complex. Înțelegeți că al dumneavoastră este doar una dintre expresiile nenumărate ale energiei vitale. Lăsați această conștiință să fie liniștitoare și cuprinzătoare, și meditați asupra propriei capacități de a alege. Imediat ce devenim conștienți de ele, ni se prezintă întotdeauna tot mai multe alegeri.
 
Discutați și cu alte persoane care au aceeași semnătură arhetipală. Creați un grup de sprijin. Această intenție generează un câmp de înțelegere și solidaritate, precum și un loc puternic în care acești zei pot fi onorați. Găsirea altor persoane care probabil vă înțeleg mai bine zbuciumul provocat de sentimentele problematice deoarece au același tipar arhetipal ca dumneavoastră vă ajută automat să stabiliți o relație diferită cu acest tipar—și vă oferă prilejul să profitați de creativitatea celorlalți din grupul de sprijin în rezolvarea problemelor, grație mentalului de grup. Părțile din noi cărora le permitem accesul în conștiința noastră și nu le respingem sau împingem afară din câmpul conștiinței nu trebuie să se străduiască atât de mult să ne atragă atenția. Dacă găsim modalități de exprimare a acestor părți din noi în mod conștient, acestea nu mai trebuie să se bazeze pe inconștient ca fiind singura cale de expresie care le este permisă. Grupul de sprijin ne poate oferi modalități de a gestiona rușinea care ne cuprinde când vine vorba de anumite chestiuni cu care ne confruntăm, scoțându-le la lumina acceptării și a intenției colective compătimitoare, în loc de a da curs impulsului emoțional de a ascunde și a păstra secrete anumite lucruri pe care le judecăm sau le repudiem. În plus, acest efort în grup normalizează lucrurile pe care avem tendința de a le ține ascunse din cauza rușinii. Revelația că și alte persoane simt și se confruntă cu lucruri similare conduce la dispariția încărcăturii emoționale și la vindecare.
 
Tranzite personale
Studiați cu atenție istoria dumneavoastră personală. Analizați felul în care ciclurile respectivelor planete s-au manifestat în viața dumneavoastră. Este lucru este deosebit de potent mai ales în cazul tranzitelor lui Saturn către el însuși. Învățați din propria biografie și minunați-vă de eleganța expresiei arhetipale din viața dumneavoastră. Din experiența mea, acest exercițiu, cu cât este practicat mai profund, cu atât devine mai bogat și mai numinos. În plus, tranzitul către oricare dintre planetele din complex oferă ocazia de a trăi în ea. Profitați de aceste ocazii. Tranzitele scurte “trezesc o amintire arhetipală” a complexului clarificându-l și aducându-l în atenția noastră, în timp ce tranzitele semnificative și susținute ale planetelor externe oferă propriile daruri (sau provocări) arhetipale. Uranus poate oferi eliberarea bruscă și neașteptată din vechi tipare, însă poate corespunde și impulsului de a se împotrivi sau chiar accepta expresia complexului (fenomenul “acceptați-mă așa cum sunt, și la naiba cu consecințele și cu ceilalți”); Neptun poate dizolva, spiritualiza sau izbăvi, dar ne poate în același timp și zăpăci, confuza sau încuraja să ne amăgim sau să ne disociem; Pluto ne poate îngenunchea anihilând apărarea eului, dar ne poate, de asemenea, oferi circumstanțele potrivite pentru a transforma sau transmuta complexul, permițând renașterea eului după moartea acestuia. În mod natural, Pluto se poate corela și cu un simț nezdruncinat de putere și control, dar și cu o apărare atât de puternică încât ține materialul reprimat în infernul psihicului—un alt motiv pentru care este extrem de important să avem relații strânse cu cei în care avem încrederea că pot servi drept oglinzi în acest proces.
 
Tranzite universale
Dacă v-ați născut sub o anumită semnătură arhetipală caracteristică întregii generații din care faceți parte (de pildă, opoziția Saturn-Neptun din anii 1930, conjuncția Uranus-Pluto din anii 1960 sau conjuncția Uranus-Neptun din anii 1990), căutați și alte perioade de timp în care aceeași semnătură era activă. Înțelegeți savoarea arhetipală, spiritul vremii al expresiilor diacronice ale acestei semnături. Faceți eforturi pentru a recunoaște și a rezona cu modul în care aceste energii sunt exprimate în arta perioadelor sau mișcărilor culturale și politice. Treceți apoi la nivelul următor: înțelegeți modalitatea în care dumneavoastră, ca ființă unică, aveți daruri de oferit care se pot manifesta doar prin dumneavoastră. Permiteți conștiinței propriului dumneavoastră loc în generația sau forma de undă arhetipală colectivă să vă arate modul în care puteți transpune în fapt acest dar. În calitate de recipient al respectivei semnături arhetipale, eforturile dumneavoastră de a menține tensiunea contrariilor în lumea dumneavoastră interioară reprezintă o parte inestimabilă a creării sensului momentului dumneavoastră în timp. Eforturile interioare asupra acestui complex pot fi puse în serviciul înțelegerii și rezolvării colective a acestor tipare arhetipale.