under a sacred sky book cover

Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice

Timp de lectură: 10 minute

De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă

 

Ray Grasse

 
Retipărit după revista The Mountain Astrologer, octombrie / noiembrie 2001.
Acest eseu a fost preluat din cartea lui Ray Grasse Under a Sacred Sky, care poate fi comandată pe Wessex Astrologer sau www.amazon.com. Reprodus cu permisiunea autorului.

 
 
 
“Oare să mă căsătoresc cu această persoană?”
“Este potrivit pentru mine acest loc de muncă?”
“Care ar fi momentul bun pentru mine să apelez la chirurgia estetică?”
 
 
În cazul în care practica dvs. astrologică este similară cu a mea, acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le puteți primi de la clienții care apelează la dvs. pentru o perspectivă mai profundă asupra vieții lor. Cu ani în urmă, aș fi făcut tot posibilul să răspund la astfel de întrebări și să pot oferi un fel de răspuns definitiv – “da” sau “nu”.

La urma urmei, acești oameni m-au plătit pentru a primi sfaturi – nu-i așa? Dar, cum se spune în vechiul cântec al lui Bob Dylan, “Ah, dar am fost atât de mult mai în vârstă, atunci, iar acum sunt mai tânăr decât atunci …” De-a lungul anilor, m-am regăsit adoptând o abordare mai prudentă – și, sper, mai subtilă – a îndatoririlor mele de astrolog, căci m-am gândit mult și adânc la ce implică într-adevăr aceste îndatoriri. Este oare cu adevărat rolul meu să-i fac pe clienți să se hotărască în ceea ce privește deciziile de viață semnificative? Poate și mai important, care sunt consecințele reale – atât pentru clientul meu, cât și pentru mine – ale faptului de a spune lucruri care ar putea afecta viața unei persoane pentru totdeauna? Oricât de tentant ar putea fi uneori să “ajuți” o persoană care trece printr-o perioadă cu adevărat dificilă, există o linie ușor de încălcat între un sfat cu adevărat util și interferența neînțeleaptă cu destinul altei persoane.

Iată un exemplu a ceea ce vreau să spun: cu mulți ani în urmă, un prieten m-a sunat să spună că câteva luni avea de gând să călătorească cu un grup de turiști prin China. El nu pusese piciorul în afara Statelor Unite niciodată în viața lui, așa că aștepta cu nerăbdare această ocazie și a început pregătirea pentru călătorie în toate modurile posibile. Doar din curiozitate, și fără să-i spun, m-am decis să mă uit peste astrograma sa – și am fost oarecum uimit să găsesc o serie de tranzite provocatoare, active exact pe perioada călătoriei (mai specific, tranzite și progresii puternice ale lui Pluto, Uranus și Saturn). Da, exista și un trigon decent al lui Jupiter ca să mai echilibreze situația, ca să nu mai vorbim și de un sextil subtil al lui Neptun, dar în mare era genul de profil astrologic pe care eu însumi, probabil l-aș fi evitat dacă aș fi planificat o călătorie ținând cont de poziția planetelor.

Ce trebuia să fac? Să-i spun despre aspectele sale planetare atât favorabile cât și defavorabile sau să-mi pun lacăt la gură și să țin totul pentru mine? Câțiva ani mai devreme, probabil aș fi făcut gestul “altruist”, oferindu-i din proprie inițiativă sfatul meu în această privință, scutindu-l astfel de problemele unei călătorii cu potențial teribil. Dar, în ziua dinaintea analizei hărții lui astrologice, s-a întâmplat să dau peste un pasaj într-o carte de spiritualitate, care m-a impresionat profund și m-a pus pe gânduri. Pasajul afirma că adevărații mistici sau guru nu-și dezvăluie niciodată învățătura neinvitați – o versiune spirituală, s-ar putea spune, a “primei directive”din serialul Star Trek ce promova non-interferența. Auzisem despre această idee la modul general și mai înainte, dar faptul că a reapărut atât de aproape de momentul acestei dileme cu care mă confruntam, m-a făcut să reflectez mult mai profund asupra tendinței mele de a oferi sfaturi prietenilor sau familiei, chiar și atunci când nu au fost solicitate. Așa că, după ce am deliberat un pic cu mine însumi, am decis să mă abțin de la a-i spune prietenului meu ce părere aveam despre influențele sale planetare dificile din timpul apropiatei călătorii in China.

Deci ce s-a întâmplat? După cum s-a dovedit, prietenul meu a făcut călătoria – și s-a dovedit a fi o experiență care i-a transformat viața în moduri pe care nici unul dintre noi nu le-ar fi putut prevedea. În timp ce era într-o drumeție printr-o regiune îndepărtată din China, cu grupul cu care călătorea, un sătean dintr-o zonă din apropiere a suferit leziuni grave; prietenul meu știa unele manevre de bază de prim ajutor, astfel încât s-a implicat îndeaproape în eforturile de salvare a localnicului. Așa cum era de așteptat în cazul tranzitelor sale, intreaga scenă a fost într-adevăr una de haos și anxietate, dar experiența rezultată a marcat un punct de cotitură important în viața lui de tânăr. Nu numai că l-a pus în contact cu un aspect al culturii străine pe care altfel nu l-ar fi experimentat, ci a servit, în același timp, un rol de catalizator pentru ca el să înceapă să se implice în activități umanitare la scară globală.

Și, cel mai probabil, nici unul dintre aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi deschis gura mea cea mare și mi-aș fi oferit voluntar sfatul înțelept mai devreme.
 
 

Pe muchie de cuțit

De atunci, am fost mult mai atent cu privire la transmiterea sfatului meu către oameni nesolicitat, sau cel puțin prea la întâmplare. Dar dacă un client îmi cere sfatul cu privire la deciziile majore ale vieții? Cu siguranță că aceasta nu ar încălca principiul spiritual al non-interferenței, nu-i așa? Dar chiar și intr-o asemenea situatie, eu personal sunt atât de atent și de neimpunător pe cât este omenește posibil. La urma urmei, cine dintre noi este cu adevărat suficient de înțelept încât să cunoască toate ramificațiile oricărei situații date, fie că s-a acționat sau nu în direcțiile respective? Niciun astrolog nu este omniscient. Nu putem ști toate variabilele unei situații, așa că trebuie să ne apropiem de disciplina noastră cu o anumită smerenie în privința propriei noastre înțelegeri a ce este sau nu este “cel mai bine”.

Chiar și mai la subiect, ne putem întreba: cine poate spune că o anumită experiență ar trebui să fie evitată pur și simplu, deoarece s-ar putea dovedi dificilă din punct de vedere fizic sau emoțional? Cum putem ști cu adevărat sigur ce lecții ar putea avea nevoie să învețe o persoană dintr-o anumită situație dificilă? Istoria este plină de indivizi ale căror vieți au fost schimbate – sau ale căror vieți, la rândul lor, au schimbat lumea – prin experiențe aparent dificile. Să ne gândim la Rosa Parks, femeia americană de culoare care a inițiat aproape de una singură o revoluție pentru drepturile civile la începutul anilor 1960, prin refuzul ei de a trece în partea din spate a autobuzului în Montgomery, Alabama. Fără a cunoaște harta ei astrală reală, este sigur să spunem că doamna Parks a avut, probabil, unele aspecte foarte “provocatoare”, în timpul confruntării ei epocale. Uneori m-am întrebat cum m-aș fi descurcat dacă cineva ca ea ar fi venit la mine pentru consiliere astrologică și m-ar fi întrebat ce să facă în acea perioadă. I-aș fi spus Rosei să evite pur și simplu situațiile conflictuale în acea perioadă? Sau chiar să stea acasă în acele zile “rele”? Oricât de mult nu-mi place să recunosc, mă tem că, în urmă cu 25 de ani, probabil că aș fi făcut tot posibilul pentru a ajuta o astfel de persoană să evite situațiile potențial dificile de acest gen.

Care este soluția aici? Ne abținem pur și simplu în întregime de la a da sfaturi sau de a-i arăta clientului o direcție sau alta? Nu neaparat. Există unele lucruri pe care le-aș sugera ca măsuri corective atunci când ne confruntăm cu această problemă:

În primul rând, încerc să-mi amintesc că rolul meu în calitate de consultant astrologic nu este de a-i face pe clienții mei să se hotărască într-o anumită direcție și nici de a le spune cum să-și trăiască viața; mai degrabă, este de a le oferi cât de multe informații posibil pentru a-i ajuta cel mai bine să ajungă la propriile lor decizii. În această privință, astrologul este mai puțin un guru și mai mult un consilier – care ajută clientul să ajungă la propria înțelepciune și intuiție în situații specifice.

Astrologul Christina Fielding a remarcat că ea preferă să-și considere clientul ca fiind “la volanul mașinii”, în timp ce ea este “însoțitorul de bord”, persoana care se uită pe hartă. În acest spirit, consider că scopul meu ca astrolog este să ajut ca situația să fie văzută într-o lumină cât mai clară și să subliniez potențialele ramificații ale situațiilor sau deciziilor care urmează să fie întâlnite pe drumul în direcția respectivă – lăsând în același timp ca decizia finală să fie responsabilitatea clienților. Ca parte a acestui rol de însoțitor de bord, putem alege să-i informăm cât mai cuprinzător posibil despre posibilitatile inerente oricărei opțiuni, atât “bune” și “rele”, dar nu astrologul este cel care ia decizia finală.

Iata un exemplu simplu, care ilustrează modul în care acest lucru ar putea să funcționeze. Să spunem că un individ influențat predominant de zodia Berbecului intră în biroul meu și întreabă dacă ar trebui să se căsătorească cu cineva care, se pare, este de asemenea un tip de personalitate puternic influențată de Berbec. Adoptând o abordare simplistă și plină de prejudecăți, aș putea să analizez scurt această situație și să-i spun că doi indivizi de tip Berbec care formează un parteneriat ar putea alcătui o combinație destul de volatilă și, din acest motiv, cel mai bine este ca relația să fie evitată. Dar, dacă aș avea o abordare mai indirectă, mai puțin restrictivă, aș putea mai degrabă să atrag atenția clientului asupra potențialelor probleme care ar putea surveni, împreună cu potențialele avantaje care ar putea apărea în cazul unei astfel de sinastrii – și să-l las să decidă singur ce să facă. Într-adevăr, o astfel de volatilitate s-ar putea dovedi a fi chiar aspectul pe care cineva și l-ar putea dori într-o relație. Am auzit odată un profesor de astrologie spunând: “Dacă doriți să se încheie o relație cu un Berbec, pur și simplu nu vă mai certați cu el. Se va plictisi și se va duce să caute pe altcineva cu care să se războiască!” Un pic prea simplist spus poate, dar destul de corect, conform propriilor mele cercetări. Cheia aici este că nu am spus clientului ce sa facă, ci pur și simplu l-am ajutat să-și clarifice alegerile.

Acum, să vedem cum aceeași abordare non-prescriptivă ar putea fi aplicată într-un cadru predictiv, folosind tranzite sau progresii. Să reluăm exemplul nostru de mai devreme cu călătoria prietenului meu în China: Dacă prietenul meu ar fi venit la mine înainte de a pleca în călătorie și mi-ar fi cerut părerea despre energiile active la el în acea perioadă, aș fi putut să-i spun că astrograma, indica într-adevăr posibilitatea unor conjuncturi de viață mai dificile în viitorul apropiat, care ar putea implica chiar și o criză majoră de un anumit fel. Dar, aș fi specificat de asemenea clar faptul că acest lucru nu înseamnă neapărat că nu ar trebui să meargă în excursie! Nu numai că erau active unele trigoane și sextile ale lui Jupiter și Neptun în perioada analizată, dar i-aș fi arătat că aspectele dificile ar putea facilita un set de experiențe cu potențial de transformare, care ar putea fi importante pentru el.

Dar ce aș face dacă nu aș remarca niciun “aspect armonios” care să echilibreze energiile dificile la momentul respectiv, și ar exista o posibilitate reală de pericol de vătămare corporală sau probleme pe termen lung care decurg din călătorie? În aceste cazuri, aș face clientul conștient de amploarea reală a dificultăților, fiind totuși atent să nu-i spun ce să facă. De exemplu, preferința mea personală de exprimare inspirată într-o astfel de situație ar fi să spun ceva în genul următoarelor cuvinte: “Nu vă pot spune dacă să mergeți în această călătorie sau nu, dar ce pot să spun este ceea ce aș face eu dacă m-aș confrunta cu acest set de energii – și în acest caz, eu personal aș alege să nu călătoresc sub influența acestor tranzite.” Punct. Prin adoptarea acestei abordări, am evitat luarea de hotărâri în locul clientului, și am evitat, de asemenea, karma potențial dificilă generată de faptul de a fi intervenit în viața sa, într-un fel sau altul – un aspect de care toți astrologii ar trebui să țină cont atunci când oferă sfaturi prietenilor sau clienților. Ce este esențial aici este că am oferit cu sinceritate evaluarea mea asupra situației din punct de vedere astrologic – tocmai aspectul pentru care clienții mei mă plătesc – dar nu mi-am compromis propriile standarde în acest proces.
 
 

Ajută clienții să se ajute singuri

Un alt aspect pe care vreau să-l subliniez este un pic mai subtil dar, în unele privințe, chiar mai important: in calitate de consultant de natură mai degrabă ezoterică, treaba mea este sa-i ajut pe clienți să intre în contact cu propriile lor rezerve de intuiție în diverse situații și să apeleze la aceste rezerve atunci când iși formulează propriile decizii cu privire la aceste situații. O analogie utilă aici este cartea chineză de înțelepciune, I Ching. Acest text antic nu a fost conceput cu adevărat de creatorii săi să răspundă pur și simplu la întrebări cu privire la decizii majore de viață, ci mai degrabă să ofere o serie de imagini metaforice, care ar putea servi la a debloca propria înțelepciune interioară a individului cu privire la aceste probleme. Reflectând asupra unui simbol care apare ca răspuns la o întrebare, individul începe să înțeleagă dinamica ascunsă care stă la baza situațiilor de zi cu zi.

Ce înseamnă toate acestea, la nivel practic, atunci când ne ocupăm de clienții consultațiilor astrologice? Să presupunem că o persoană vine la mine și întreabă dacă ar trebui să urmeze o anumită carieră sau nu. După ce îi dau toate informațiile posibile cu privire la ceea ce spune astrograma despre viața ei sau despre talentele ei ascunse, s-ar putea să-i cer să-și ia un moment și să încerce să intre în contact cu ceea ce simte. După cum Milton Erickson și alți terapeuți ca el ne-au spus de-a lungul timpului, există o profundă înțelepciune încapsulată în inconștient, trebuie doar să învățăm să o accesăm. Și o modalitate simplă de a face acest lucru este prin încetinirea minții, precum și a respirației.

Închideți ochii și observați modul în care corpul / mintea se simte atunci când intenționează să adopte o decizie. Vi se strânge stomacul din cauza anxietății atunci când luați în considerare această alegere? Simțiți un anumit “da!” șoptit din adâncuri atunci când contemplați acea opțiune? Cel mai adesea, mi se pare că oamenii știu deja la nivel intuitiv ceea ce trebuie să facă – ei sunt doar în căutarea unei confirmări din exterior a acestei cunoașteri interioare.

Acesta este modul în care am ajuns să văd rolul meu ca astrolog în viața oamenilor care vin la mine pentru sfaturi sau cunoaștere de sine. Desigur, această poziție nu este pe placul fiecăruia dintre clienții mei, mai ales cei care cauta pe cineva care să își asume responsabilitatea pentru viața lor. Dar, cu fiecare an care trece, sunt convins că aceasta este cea mai înțeleaptă abordare atât pentru ei cât și pentru mine.

Această abordare îmi permite să am conștiința mai curată cu privire la impactul meu asupra vieților celorlalți și mă ajută să mențin o oarecare demnitate în ceea ce privește rolul meu de astrolog. La urma urmei, când am intrat în astrologie acum aproximativ 30 de ani și am fost extaziat pentru prima oară în legătură cu posibilitățile unei vieți scăldate în înțelepciunea stelelor, cumva acea viziune nu a inclus perspectiva de a spune oamenilor care sunt cele mai bune momente pentru chirurgie estetică sau dacă să se căsătorească cu imitatorul lui Elvis din Dubuque.

 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Relațiile și Casa a VII-a
Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.