Saturn, floarea care înflorește târziu

Timp de lectură: 24 minute

Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică

 
 

Ray Grasse

 
 
Acest eseu a fost preluat din cartea lui Ray Grasse Under a Sacred Sky, care poate fi comandată pe Wessex Astrologer sau www.amazon.com. Reprodus cu permisiunea autorului.
 
 
under a sacred sky book coverCu toții cunoaștem fabula lui Esop despre broasca țestoasă și iepurele, în care o broască țestoasă reușește să câștige mergând cu greu o cursă contra unui concurent mai rapid, ca urmare a persistenței sale lente și constante. Această poveste este, de obicei, spusă ca o lecție morală despre importanța tenacității: folosește-ți constant armele din dotare, ni se spune, și poți câștiga cursa înaintea celor care țâșnesc prin poarta de plecare plini de pasiune și de viteză, dar cărora le lipsește puterea perseverenței.

Pentru astrologi, însă, această poveste ar putea la fel de bine să servească pentru a ilustra un aspect important al planetei Saturn – și anume, calitatea sa de “planetă care se revelează târziu”. Avem tendința să ne gândim la principiile planetare ca având înțelesuri statice, dar este bine să ne amintim că ele se manifestă, de asemenea, printr-un set complex de dinamici de dezvoltare de-a lungul timpului.

Acest aspect este valabil mai ales în cazul lui Saturn, după cum mi-am dat seama. Pur și simplu, tot ce este atins de influența acestei planete în horoscop tinde să-și împlinească potențialul adevărat numai după ani de luptă și de maturizare. Într-un fel sau altul, atât în bine cât și în rău, efectele complete ale lui Saturn se desfășoară foarte l-e-n-t. Acest lucru nu înseamnă că Saturn nu poate duce la realizări remarcabile de timpuriu, pentru că, uneori, poate – ca de exemplu în cazul unei persoane cu Saturn în conjuncție cu Mercur care prezintă semne de geniu intelectual de la o vârstă fragedă. Dar chiar și în aceste cazuri, tendința va fi de a vedea implicată acolo o cantitate enormă de muncă grea și efort, sau strălucirea timpurie se va coace transformându-se în ceva mai profund și diferit pe măsură ce anii trec. Oricum ar fi, este vorba de o expresie a dinamicii treptate ce caracterizează această planetă.

Am ajuns să cred că înțelegerea acestei dinamici este esențială nu numai pentru determinarea rolului lui Saturn în harta natală, ci, de asemenea, și pentru decodarea întregii astrograme în sine. De ce? Într-un fel, această înțelegere se raportează chiar la unele dintre aspectele care nu ne plac în mod normal în legătură cu această planetă: munca grea, lupta, obstacolele recurente, și așa mai departe. Prin contrast, influența lui Jupiter tinde să indice în ce domenii lucrurile vin relativ ușor și curg mai natural. Saturn este însă diferit. Orice influențează este un domeniu unde individul trebuie, de obicei, să muncească din greu pentru ceea ce ar putea obține, și unde se poate confrunta cu obstacole majore doar pentru a ajunge la “linia de sosire.” Există totuși și un avantaj, care este dat de următorul aspect: cantitatea mare de munca grea care se dedică acestui domeniu poate aduce un nivel de măiestrie care, probabil, nu s-ar fi putut câștiga altfel – iar această măiestrie, la rândul ei, poate afecta pozitiv toate celelalte aspecte ale vieţii. Nu este de neglijat.

În acest articol, vom explora modul în care influența lui Saturn care se dezvăluie pe deplin târziu, la maturitate, poate afecta celelalte planete din astrogramă. În ceea ce privește aspectele, este de la sine înțeles că relațiile stresante ale lui Saturn cu alte planete (cuadratura, opoziția, și de multe ori conjuncția) sunt cele mai dificile dintre toate, dar ele cresc, de asemenea, potențialul de eșec sau de succes în domeniile respective. (Acest lucru este valabil mai ales în cazul conjuncției, care pare să scoată în evidență atât cele mai bune cât și cele mai proaste influențe ale lui Saturn, în același timp.) Ceea ce voi prezenta aici constituie, în principal, scenarii de cazuri fericite, în care voi explica ce rezultate pot apărea dacă o persoană învață să canalizeze aceste energii în modul cel mai constructiv posibil. Dacă persoana pentru care se face interpretarea astrologică va alege de fapt să parcurgă acel traseu este greu de spus, deoarece depinde de multe lucruri, dar putem face tot posibilul ca astrologi pentru a încuraja această alegere. Acestea fiind spuse, să ne îndreptăm acum atenția asupra influenței lui Saturn asupra celui mai mare corp ceresc din sistemul nostru solar.

 

Saturn-Soare

Eu numesc această conexiune lupta pentru a străluci. In astrograma natală Soarele simbolizează identitatea noastră esențială și impulsul de ne exprima propria natură în fața lumii. Atunci când Saturn este implicat într-o relație apropiată cu Soarele, el aduce cu sine necesitatea unui efort mai intens în modelarea identității noastre sociale sau profesionale, sau în obținerea respectului pentru acea lumină creatoare din noi. Este posibil să simțim blocaje în acest efort, ca și cum am sta în umbra altora, fie că este un părinte proeminent sau puternic, fie prieteni sau colegi cu mai mult succes, sau chiar un șef cu putere de intimidare. Din acest motiv, am denumit uneori combinația Soare / Saturn ca fiind aspectul “Rodney Dangerfield”, după comediantul decedat care a devenit faimos pentru replica “Eu nu primesc niciun respect!”

Aspectul pozitiv aici este că acel sentiment de frustrare ne obligă sa lucrăm mult mai asiduu pentru a “dovedi” cine suntem și a ieși la lumină din spatele acelor umbre lungi spre a dobândi mai mult respect. Țineți minte că există aproape întotdeauna un puternic element de “compensare” corelat cu Saturn: Orice domeniu atins de influența sa poate fi cel în care ne simțim oarecum neadecvați sau chiar inferiori, și unde ni se cere să facem eforturi mai susținute pentru a obține o compensare. E ca în vechea reclamă a companiei de închirieri de mașini Avis cu ani în urmă, atunci când încercau să concureze cu Hertz: “Noi ne străduim mai mult!” În cele din urmă, după mult efort constructiv, indivizii cu acest aspect ies din umbră și intră în lumina reflectoarelor, pentru a fi onorați pentru ceea ce sunt cu adevărat.

Un exemplu clasic al acestei dinamici este George Harrison din formația The Beatles, care a avut Soarele în cuadratură cu Saturn. De multe ori el a făcut aluzie la frustrarea de a fi fost în umbra atât a lui John cât și a lui Paul, dar a reușit în cele din urmă să fie aclamat nu numai pentru piese ca “Something” (numită de Frank Sinatra unul dintre cele mai mari cântece scrise vreodată), dar și pentru albume solo cum ar fi “All Things Must Pass”. Ca o sincronicitate foarte potrivită cu situația, numele propriei sale case de discuri a fost Dark Horse (Calul Întunecat)!

Un exemplu similar poate fi vazut la chitaristul Keith Richards de la Rolling Stones, care s-a nascut cu o opoziție între Saturn și Soare, și care a lucrat timp de zeci de ani în umbra extravertitului său coleg de trupă, Mick Jagger (un nativ Leu). In ultimii ani, totuși, Richards a câștigat tot mai multă atenție pentru munca sa, nu numai ca artist solo, ci și prin succesul autobiografiei sale, intitulate “A Life” (O viață).

Alte personalități cu conexiuni Soare-Saturn: Salvador Dalí, Jeff Bridges, și David Carradine (cuadratură); Sting si Guru Maharaj-Ji (conjuncție); Steven Spielberg (sesquipătrat).

 

Saturn-Lună

Acest aspect poate fi numit lupta pentru a relaționa. Întrucât Soarele este mai profesionist și public în expresia sa, Luna are o tonalitate mai intimă și mai personală, manifestându-se în mare măsură prin conexiuni emoționale cu prietenii, familia sau partenerii. Atunci când Luna vine în contact strâns cu Saturn, rezultatele pot fi inhibiții grave sau blocaje în stabilirea de legături emoționale, precum și în primirea hranei emoționale de la ceilalți. Aceasta este probabil cea mai dificilă dintre toate combinațiile lui Saturn, dar chiar și aici există mult loc pentru îmbunătățiri. De exemplu, însăși durerea de a avea de a face cu această energie de timpuriu, face ca uneori persoana să lucreze în cele din urmă pentru dizolvarea blocajelor emoționale folosind metode terapeutice sau tehnici spirituale de vreun fel sau altul, sau prin canalizarea acestor energii pe o anumită cale simbolică semnificativă. Luați în considerare exemplul clientei mele care a suferit teribil ca rezultat al conexiunii Saturn-Lună fiind adoptată într-o familie neiubitoare, dar mai târziu și-a promis să îndrepte lucrurile învăluindu-și copiii și nepoții în afecțiune și muncind din greu pentru a deveni (în cuvintele ei), un “părinte model.” Durerea experimentată ca și copil a făcut-o mai conștientă de durerea altora, pe care a încercat să o vindece – un bun exemplu de latură pozitivă a compensării.

Uneori, alimentele pot fi simbolul pivot care reflectă energiile Lunii. Un client a vorbit despre cum a fost înfometat și aproape fără adăpost uneori în timpul copilăriei sale, ceea ce l-a determinat ca adult să se înscrie la cursuri de gătit la o școală de artă culinară. În cele din urmă a devenit maestru bucătar într-un restaurant mare, de unde el donează în prezent o anumită cantitate de alimente rămase neconsumate pentru persoanele nevoiașe de la un adăpost. El are Saturn în opoziție cu Luna.

Am observat că un număr surprinzător dintre clienții mei înzestrați cu creativitate au, de asemenea, o conexiune de remarcat între Saturn și Lună în harta lor natală. Bănuiesc că o parte din aceasta ar putea fi cauzată de nesiguranța pe care această conjunctură astrală o aduce, ceea ce îi face să caute acceptul societății mai târziu în viață. Poate că au simțit foamea de atenție de timpuriu, iar acum ei vor încerca să se simtă “hrăniți” de lume în alte moduri.

O altă posibilitate este ca energia Saturn-Lună să aibă ca efect atragerea acestor indivizi spre interior, în moduri care se dovedesc utile pentru munca lor creativă sau pentru reflecție. Și pe termen lung, frustrările aduse de influența acestei conjuncturi încă de timpuriu în viață pot să se acumuleze atât de mult încât acești oameni au într-adevăr nevoie să găsească o modalitate de rezolvare a lor mai târziu, pur și simplu pentru a-și menține echilibrul și sănătatea mintală. Așa cum mi-a relatat un muzician care are acest aspect, în timpul copilăriei sale s-a simțit ca și cum emoțiile sale au fost închise într-o sticlă sub presiune, iar atunci când compune sau cântă muzică în prezent, se simte ca și cum dopul de plută este scos și conținutul sticlei este eliberat în aer liber.

Alte personalități care au legături Saturn-Lună: Bob Dylan (conjuncție); Jack Nicholson și Dalai Lama XIV (opoziție).

 

Saturn-Mercur

Acest aspect ar putea fi numit lupta pentru a comunica. Nu cunosc nicio poveste mai bună pentru a ilustra această combinație decât viața legendarului orator din Grecia, Demostene. Potrivit lui Plutarh, Demostene a experimentat o mare dificultate de a vorbi în public în tinerețea sa, atât din cauza unor impedimente în vorbire cât și a unor dificultăți de respirație, care l-au făcut să vorbească bâlbâit, cu fraze întrerupte. Dar, în stilul clasic al influențelor târzii ale planetei Saturn, el a abordat această problemă făcând exerciții de dicție și de proiecție a vocii, folosind astfel de mijloace neortodoxe ca vorbirea cu pietre în gură și strigătul contra valurilor. Rezultatul final a fost că el a devenit ceea ce considerau unii ca fiind cel mai mare orator din istorie. Nu se poate obține mult mai mult decât atât de la o conjunctură Saturn-Mercur!

“Profetul adormit” Edgar Cayce a avut Saturn și Mercur în conjuncție la nașterea sa, și talentele sale ca medium și învățător metafizic s-au revelat relativ târziu în viață. Indivizii cu această combinație planetară au adesea potențialul de a deveni gânditori proeminenți, cu o capacitate de a reflecta profund asupra marilor întrebări ale vieții. Cu toate acestea, în mod ciudat, chiar și cu așa-numitele aspecte armonioase, acești oameni suferă adesea de un profund sentiment de inferioritate cu privire la abilitățile lor de comunicare sau chiar la inteligența lor. Din cauza modului lor lent și deliberat de cântărire a problemelor, probabil, ei pot confunda propria lor încetineală cu prostia – și, ocazional, alții fac și ei aceasta. Albert Einstein a avut, de asemenea, Mercur conjunct cu Saturn și a fost considerat a fi înapoiat mintal ca și copil. Cu toții știm cum s-a dovedit el a fi până la urmă.

Ca o modalitate de a compensa acel sentiment de nepotrivire, aceste persoane pot lucra din greu pentru a-și construi drumul în sus, către respectabilitatea intelectuală, de multe ori prin auto-educație și lectură vastă. Abraham Lincoln a avut Saturn în cuadratură cu Mercurul lui și a parcurs tot drumul energiei sale dintr-o cabană de lemn din Kentucky, până la președinția Statelor Unite, studiind cărți la fiecare pas din calea sa. Astfel de oameni au de asemenea o abilitate stranie de a distila în puține cuvinte idei pentru care alții au nevoie de volume întregi pentru a le așeza pe hârtie – Discursul din Gettysburg a lui Lincoln este un frumos exemplu pentru acest aspect (în timp ce Einstein este cunoscut ca fiind cel mai faimos pentru mai puțin decât atât – o ecuație simplă, E = Mc2!).

Alte personalități cu aspecte Saturn-Mercur: Isaac Newton (cuadratură), Marlon Brando (opoziție); Tina Fey (conjuncție), Bunica Moses și scriitorul David Foster Wallace (conjuncție).

 

Saturn-Venus

Eu numesc această conjunctură lupta pentru iubire. Conexiunile Saturn-Venus sunt recunoscute pentru crearea de blocaje în viața sentimentală și, deși acest aspect este adesea adevarat, această combinație poate duce, de asemenea, la parteneriate de durată, conferind, în același timp, o înțelegere mai profundă a iubirii decât în cazul majorității semenilor. Prin analogie, cine va aprecia mai mult apa – cel care înoată în mare în largul țărmului insulelor Fiji sau persoana care se târăște prin nisipurile deșertului spre o oază? Atunci când indivizii aflați sub influența unei conjuncturi între Saturn și Venus descoperă dragostea în cele din urmă, ei o savurează cu o bogăție de trăiri care pot fi cu adevărat profunde.

Numesc uneori această cuplare de planete aspectul “Rățușca cea urâtă”, din cauza modului în care afectează experimentarea propriei frumuseți de-a lungul timpului. Venus are mult de a face cu farmecul personal: Cât de rafinat și mieros te comporți în relațiile cu alții? Cât de atrăgător le pari semenilor tăi? Răspunsurile la aceste întrebări depind într-o mare măsură de starea planetei Venus în tema natală. Atunci când Saturn este implicat în relația cu Venus poate, prin urmare, să-i facă pe indivizii cu această conjunctură astrală să se simtă neîndemânatici sau nesiguri cu privire la atractivitatea lor de timpuriu, chiar și până la a se simți urâți sau grosieri (mai ales în cazul aspectelor tensionate). Cu toate că, uneori, prezintă lumii o față detașată sau relaxată, în interior persoana în cauză se poate simți asemenea unui proscris, asemenea cuiva care a fost “lăsat pe dinafară.”

Dar, pe măsură ce aceste persoane devin mature și învață să iasă din carapacea lor, ele încep să se simtă mult mai confortabil în propria piele, iar alții încep și ei să le privească într-un mod diferit. Gândiți-vă aici la Eliza Doolittle din My Fair Lady și la câtă muncă a fost necesară pentru a o transforma într-o “adevărată” doamnă. Sau luați în considerare cazul vieții reale a prințesei Diana, care a avut un trigon între aceste planete și a evoluat de la o fată slabă, timidă într-un simbol al frumuseții și eleganței în ultimii ei ani. (A avea o astrogramă natală cu Saturn implicat în relații planetare nu garantează neapărat longevitate, a propos! Întotdeauna influența sa este proporțională cu durata de viață pe care o trăiește fiecare individ în parte, fie că este vorba de vârsta de 9 ani sau de 90 ani.)

Când vine vorba de bani, partea de influență târzie a corelației Saturn-Venus se poate manifesta ca sindromul “din zdrențe la palat”, caz în care o persoană ajunge de la o relativă sărăcie la o afluență considerabilă mai târziu în viață. Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai faimoase personalități economice cu o asociere puternică a lui Saturn și Venus: Bill Gates (conjuncție), Jeff Bezos de la Amazon.com (conjuncție), și Oprah Winfrey (cuadratură), dacă ar fi să numim doar trei. Atunci când este vorba de o cuadratură sau de o opoziție, aceasta poate duce la urcușuri și coborâșuri majore în averile cuiva, desigur, dar nu neagă neapărat averea în sine.

Venus joacă, de asemenea, un rol în creativitate, încât atunci când este asociată cu Saturn acest aspect determină, uneori, o dinamică cu desfășurare lentă în dezvoltarea artistică a unei persoane. Celebrul arhitect Frank Lloyd Wright a avut o opoziție stransă între Saturn si Venus, și în afară de viața sa amoroasă în mod notoriu influențată de conjuncturile lui Saturn, s-a dovedit că el a experimentat faza cea mai fructuoasă a carierei sale în perioada cuprinsă între vârsta de 70 și 90 ani.

Alte personalități cu conexiuni Saturn-Venus: Michelangelo și Joni Mitchell (cuadratură); Georgia O’Keefe (sextil), Lord Byron, Auguste Rodin, și John F. Kennedy, Jr. (toți cu conjuncție).

 

Saturn-Marte

Redat mai simplu, acest aspect înseamnă lupta pentru curaj. Unii dintre noi ne amintim reclamele din copilărie din cărțile noastre de benzi desenate despre slăbănogul de 44 kg căruia bătăușul de la plajă îi aruncă cu nisip în față, dar care se transformă în timp și devine un miracol al body-buildingului, care se poate măsura cu oricine, oricât de puternic. Aceasta este o reprezentare nu tocmai proastă a dinamicii Saturn-Marte. Ca rezultat al sentimentului de nesiguranță cu privire la asertivitatea lor sau forța lor fizică, acești indivizi ajung până la urmă să muncească mult mai din greu pentru a-și dezvolta muschii, la figurat sau la propriu, și pot deveni surprinzător de puternici în acest demers.

Unul dintre clienții mei de sex masculin cu o conjuncție între aceste planete a fost chinuit în copilărie de un bătăuș de cartier, care îl striga în mod constant “mămăligă”. Acest lucru l-a impulsionat să înceapă un regim intensiv de antrenamente de arte marțiale, și a câștigat în cele din urmă centura neagră la karate. O dinamică similară este descrisă și în filmul Rocky, unde personajul jucat de Sylvester Stallone reușește, prin curaj și hotărâre, să-și croiască un drum ascendent de la statutul său inferior către respect și prestigiu, câștigând premiile meciurilor și urcând tot mai sus în clasament. Bruce Lee, care s-a născut cu o opoziție între Marte și Saturn, a muncit și și-a revenit uimitor după un accident sportiv invalidant pentru a deveni, fără îndoială, cel mai faimos expert în arte marțiale din secolul 20.

Un alt exemplu din viața reală al influenței acestui tip de aspect planetar este scriitorul Ernest Hemingway, care a avut o cuadratură Saturn-Marte. În copilărie, el a fost înconjurat în primul rând de femei, iar mama sa, chiar, uneori, îl îmbrăca în haine de fată cu volănașe. Nu trebuie să fii psiholog pentru a realiza că este posibil să fi existat o nevoie de compensare în spatele atitudinii macho a lui Ernest ca adult, inclusiv în înclinația lui bine-cunoscută pentru box și vânătoare de animale mari. Cu toate acestea, cei care l-au cunoscut bine au atestat că el a fost un personaj cu adevărat curajos care nu a arătat nicio teamă în fața pericolului (atitudine care este posibil să fi rezultat parțial dintr-o experiență în afara corpului pe care a avut-o pe câmpul de luptă în timpul primului război mondial). Pe drept sau pe nedrept, pentru mulți din generația lui, Hemingway a devenit un simbol viu al curajului și al virilității – un contrast destul de puternic cu “băiatul mamei” efeminat care părea de timpuriu să devină acest Rac sensibil la vârsta adultă.

Alte personalități cu conexiuni Saturn-Marte: originalul ”slăbănog de 44 kg” Charles Atlas (conjuncție), Ted Turner (opoziție); Michelangelo, Jack LaLanne și John Dillinger (trigon).

 

Saturn-Jupiter

Putem eticheta această combinație ca însemnând lupta pentru sens. Aici, dinamica cu dezvoltare lentă a lui Saturn tinde să se exprime într-un mod spiritual sau ideologic.

Să luăm în considerare exemplul prietenei mele, crescută într-un mediu extrem de religios, ceea ce a avut drept rezultat neintenționat faptul că a determinat-o să dezavueze religia în întregime și să devină o “atee aproape convinsă” pe când avea 20 și ceva de ani. Dar, ca un fiu risipitor care se întoarce acasă, ea a redescoperit gradat religia și în cele din urmă a devenit pastor hirotonit ea însăși. Când prietenii ei de la 20 de ani o întâlnesc în prezent, ea spune că ei nu pot să creadă că este aceeași persoană pe care au cunoscut-o în trecut. Este demn de menționat faptul că unii cred că atât Buddha cât și Isus au avut această conjuncție în tema lor natală; dacă ar fi adevărat, acest lucru s-ar potrivi bine cu dinamica unei astfel de relații planetare, din moment ce ambii s-au separat de religiile primite la naștere cu scopul de a fonda propriile lor tradiții spirituale.

Dintr-un punct de vedere mai general, Jupiter guvernează opiniile și credințele, precum și nevoia de a le exprima în fața lumii. Combinația dintre Jupiter si Saturn este, prin urmare, unul dintre indicatorii principali ai unui învățător spiritual sau profesor. John Lennon de la The Beatles a avut conjuncția dintre aceste planete; el nu numai că a suferit schimbări majore în atitudinea sa față de religie (să ne amintim de dezicerea lui de Maharishi, de exemplu), dar s-a confruntat și cu reacții negative enorme pentru comentariile sale publice cu privire la religie. Declarația sa din 1965 că The Beatles sunt “mai populari decât Iisus”, a dus la proteste din partea adepților și a liderilor religioși din întreaga lume, care au interpretat comentariul său complet greșit. În anumite privințe, Lennon este amintit în prezent aproape la fel de mult pentru vederile sale politice și spirituale cat pentru producția sa muzicală.

Indivizii născuți cu această combinație pot fi forțați uneori să adopte o poziție în ceea ce privește principiile lor ideologice, în moduri care ar putea implica sacrificii sau eșecuri. Cu toate acestea, în cele din urmă, astfel de provocări au adesea ca efect consolidarea principiilor lor morale, sau pot duce chiar la lucruri mai mărețe mai târziu. La începutul carierei sale, actorului afro-american Sidney Poitier (cu cuadratură) i-a fost oferit un rol pe care el l-a perceput ca fiind umilitor pentru persoanele de culoare, așa că l-a refuzat – în ciuda faptului că el și soția lui aveau nevoie disperată de bani. Dar, pe cât de dificilă a fost această alegere, pe atât a fost conștient că era decizia corectă și mai târziu a descris situația ca un punct de cotitură în creșterea sa morală, subliniind, de asemenea, în același timp, modul în care aceasta i-a deschis calea spre roluri mai bune ca actor.

Jupiter guvernează, de asemenea, instituțiile de învățământ superior. O clientă de-a mea cu o cuadratură Saturn-Jupiter mi-a descris cum a fost împiedicată să-și obțină diploma de absolvire a facultății, pentru ca apoi, în cele din urmă, să se întoarcă la școală pe la șaizeci și ceva de ani ca să obțină mult dorita diplomă. Așa cum se întâmplă adesea, influența lui Saturn nu a împiedicat atât de mult realizarea unui vis, cât mai degrabă a întârziat-o – și în cazul ei, această întârziere a generat o apreciere mai profundă a sensului real al educației și cunoașterii decât în cazul majorității studenților mai tineri, probabil.

O variație pe această temă este vizibilă în viața guru-lui psihedelic Timothy Leary, născut cu o conjuncție între Saturn și Jupiter. Concediat dintr-un post de profesor la Harvard, el a ajuns în final să-și propage ideile către un public mult mai mare decât cel pe care universitatea respectivă i l-ar fi putut oferi vreodată – prin modalități care au inclus (în mod ironic), turnee de conferințe la campusurile universitare din intreaga țară. Alchimia riscantă dintre Saturn și Jupiter poate fi observată și în conflictele de pe tot parcursul vieții lui Leary cu legea și judecătorii, care au culminat cu diverse arestări și perioade de detenție în închisoare.

Alte personalități cu combinatii Saturn-Jupiter: Sigmund Freud (cuadratură), Sting (opoziție); Krishnamurti și omul de știință John Lilly (trigon); Galileo și Bob Dylan (conjuncție).

 

Saturn-Uranus

Această împerechere ar putea fi numită lupta pentru libertate personală. Uranus guvernează spiritul de individualitate, așa că, atunci când Saturn intră în combinație cu această planetă, poate exista o luptă între conformism și răzvrătire, între nevoia de a se integra în societate și nevoia de a fi liber. Aceste persoane pot experimenta probleme repetate în încercarea de a-și făuri propriul drum idiosincretic, în efortul de a “face ceva original”.

Totuși, în timp, aceleași tensiuni în calea dezvoltării lor îi pot stimula să-și dezvolte mai puternic cunoașterea de sine, iar astfel de persoane pot deveni chiar o forță a transformării în arte, știință, politică. Există o lecție importantă aici legată de valoarea lui Saturn, în ceea ce privește modul în care blocajele pe care planeta le creează ne forțează să devenim mai puternici sau cel puțin să ne limpezim perspectiva. Și fără aceste structuri restrictive de care să ne lovim nu ne-am dezvolta nici pe departe la fel de clar cunoașterea propriilor noastre valori sau limite în acel domeniu. După cum se spune, planeta cu inele este un supraveghetor sever uneori, dar este și un mare învățător.

Rockerul Sting are o cuadratură între aceste planete, Uranus fiind punctul focar al unui careu în T. În memoriile sale, intitulate “Broken Music” (Muzică Întreruptă), el descrie frustrarea de a lucra într-o slujbă de profesor la o școală pentru fete, pentru ca mai apoi să arunce prudența în aer mutându-se în altă parte cu familia sa și alăturându-se trupei de rock The Police. Dar chiar și acest nou context a început să devină restrictiv pentru el, determinându-l să se separe din nou și să-și urmeze propriul drum ca solist independent. Sting a urmat o cale de creștere a individualismului și a libertății personale, și, probabil, nu s-ar fi întâmplat dacă Saturn nu ar fi generat limitările care l-au impulsionat pe Sting să-și cristalizeze o viziune personalizată.

Bob Dylan s-a născut cu o conjuncție între Saturn și Uranus. La începutul carierei sale, el a aprins controverse în lumea muzicală prin desprinderea sa de comunitatea de muzică populară astfel încât să se poată dirija spre direcții mai personale, culminând cu un spectacol literalmente electrizant la Newport Folk Festival în 1965. Totuși, într-un sens mai larg, întreaga sa viață a fost o luptă cu chestiunea libertății, dat fiind faptul că găsirea propriului său spațiu individual în mijlocul controlului public masiv a căpătat o importanță tot mai mare. Cu Luna din harta lui natală înghesuită între Uranus și Saturn (un triplet planetar care poate face ca relațiile să fie deosebit de provocatoare), sunt ușor de imaginat frustrările pe care le-a experimentat confruntându-se cu presiunile din partea nenumăraților oameni care voiau o bucată din timpul său.

Atât cariera lui Dylan cât și cea a lui Sting ilustrează un alt mod în care combinația Saturn-Uranus se poate manifesta în timp – și anume, lupta pentru a reconcilia vechiul cu noul. Individul se poate simti sfâșiat între limitele tradiției și inovație și poate chiar să se clatine uneori între aceste extreme. Cu toate acestea, uneori, dinamica influenței în timp poate avea ca rezultat un efort de a sintetiza aceste forțe opuse într-o fuziune originală, reflectând influențele vechi și noi simultan. În cazul lui Dylan, el nu a abandonat formele muzicale tradiționale, ci mai degrabă le-a încorporat în experimentele sale mai noi. În mod similar, deși Sting a lucrat în mare parte în cadrul genului rock-and-roll, el a reușit să introducă influențe ale muzicii progresive si jazz in muzica lui de-a lungul drumului, în timp ce, ocazional, a apelat și la forme muzicale mai tradiționale, ca în cazul albumului lui din 2009, Songs from the Labyrinth și al spectacolului lui muzical din 2014 de pe Broadway, The Last Ship.

Alte personalități cu combinații Saturn-Uranus: Karl Marx și Dan Rather (cuadratură), Elvis Presley (sextil), Barbara Streisand (conjuncție).

 

Saturn-Neptun

Această combinație ar putea fi descrisă ca lupta pentru a transcende. Uneori desemnată ca simbolizând “nevoia de misticism,” planeta Neptun alimentează dorința de a scăpa de cătușele unei vieți obișnuite, pentru a urmări idealuri mai elevate sau pentru a experimenta trăiri mai eterate. Cuplarea lui Saturn cu Neptun poate deci aduce dezamăgiri sau deziluzii pe măsură ce omul înaintează în vârstă și descoperă că anumite vise și dorințe la care a ținut foarte mult sunt de fapt iluzii – sau pur și simplu imposibil de realizat.

Cu toate acestea, o asemenea suferință și deziluzie poate aduce cu sine o sensibilizare profundă a sufletului, care poate fi apoi canalizată pe căi creative, spirituale sau sociale. Să luăm în considerare cazul regizorului suedez Ingmar Bergman, născut cu Neptun in conjuncție largă cu Saturn; el a luat durerea înnăscută și greutatea lăuntrică specifice acestui aspect și le-a canalizat în filme geniale despre problemele importante ale vieții, cum ar fi A șaptea pecete și Scene dintr-o căsătorie. Într-un mod care este similar cu combinațiile Saturn-Lună, durerea înnăscută a aspectelor tensionate dintre Neptun și Saturn poate fi folosită ca energie care alimentează activități creative din cauza necesității de a găsi modalități de eliberare constructive pentru emoțiile închise sub presiune.

Cariera unui alt regizor, Kathryn Bigelow, ilustrează modul în care această combinație planetară poate produce, uneori, o maturare lentă a impulsurilor estetice, nu foarte diferită de cea generată de influența combinației Saturn-Venus. Membru al generației primei jumătăți a anilor 1950, care a avut Neptun si Saturn în conjuncție în tema natală, ea a ajuns la cel mai mare succes la vârsta coaptă de 58 de ani, când a devenit prima femeie care a castigat un Oscar pentru cel mai bun regizor la Premiile Academiei din 2010 – se poate spune că ea este o floare a cinematografiei înflorită târziu. Saturn guvernează disciplina, așa că atunci când acesta este corelat cu Neptun, poate exista o disciplină extraordinară direcționată către alte arte neptuniene, de asemenea. Fred Astaire a avut o opoziție strânsă între Saturn si Neptun, iar anii îndelungați de muncă asiduă pe care i-a dedicat pentru a atinge măiestria în jocul său de picioare din dans (Neptun) a condus la un succes extraordinar al său ca unul dintre cei mai buni dansatori din lume.

Pentru latura mai sociopolitică a combinației Saturn-Neptun, ne putem mereu inspira din cazul lui Abraham Lincoln. Născut cu o conjuncție a acestor planete, reiese clar din biografiile sale că a trăit suferințe considerabile în prima parte a vieții, din cauza diverselor eșecuri profesionale precum și problemelor relaționale grave, cât și crizelor de depresie. Cu toate acestea, aceeași suferință a alimentat, probabil, latura spirituală a personalității sale, împreună cu deciziile politice pe care le-a luat în cele din urmă. Atitudinea lui față de sclavie s-a schimbat considerabil de-a lungul anilor, trecând de la a fi ambivalent cu privire la aceasta la pledoariile pentru emanciparea sclavilor. Nu e greu de imaginat că simpatiile sale în creștere pe această temă au derivat cel puțin în parte din suferința pe care el însuși a experimentat-o de-a lungul vieții.

Neptun guvernează, de asemenea, tendința de a lua droguri și stimulente, așa că este interesant de urmărit modul în care dinamica târzie a influenței conjuncturii Saturn-Neptun, se manifestă uneori la clienții consultațiilor astrologice în ceea ce privește relația lor cu drogurile sau alcoolul. Cel puțin doi dintre clienții mei cu combinații strânse Saturn-Neptun s-au transformat din consumatori de droguri în cantități mari în tinerețe în consilieri pentru persoanele dependente de droguri, și ambii au renunțat de mult complet la consumul de astfel de substanțe.

Alte personalități cu conexiuni Saturn-Neptun: Cecil B. DeMille (conjuncție); J. S. Bach, Dalai Lama, Mozart, și Václav Havel (toți cu opoziție).

 

Saturn-Pluto

Acest aspect s-ar putea numi foarte bine lupta pentru a depăși. Pluto este similară lui Marte – ambele planete sunt preocupate de sexualitate, putere brută și chestiuni legate de control – dar cu o diferență subtilă: puterea lui Pluto este mai ascunsă și mai subterană ca expresie, astfel încât în timp ce Marte ar putea fi asemănat cu un baton de dinamită, Pluto este mai mult ca un șarpe încolăcit. Această caracteristică de energie comprimată îi conferă lui Pluto și mai multă putere decât la Marte – fie în bine sau în rău. Dacă îl adăugăm și pe Saturn, va fi ca și cum acesta îl presează și mai mult pe acel șarpe plutonian, strângând și mai tare acea energie deja comprimată – ceea ce face ca potențialele pentru manifestări constructive sau distructive să fie chiar cu mult mai puternice. Pentru persoanele în cauză, prezența combinației Pluto-Saturn in viata lor se poate resimți adesea ca și cum sunt forțate să se confrunte cu provocări titanice. Dar, odată cu această luptă se poate dezvolta un grad de voință care pare aproape supraomenesc uneori. Acești oameni pot muta și munții, dacă își pun mintea la așa ceva.

Luați în considerare exemplul lui Arnold Schwarzenegger, care s-a născut cu o conjuncție între Saturn și Pluto. Este bine cunoscut faptul că Schwarzenegger s-a confruntat în tinerețe cu obstacole care i-ar fi strivit pe muritorii mai simpli, inclusiv un nume imposibil de lung și gutural, un accent puternic, trăsături unghiulare nu tocmai plăcute și abilități actoricești discutabile, în cel mai bun caz. Cu toate acestea, el a prevalat asupra acestor provocări pentru a reuși în diverse cariere ca body-builder, dezvoltator imobiliar, și megastar de box-office – căsătorindu-se cu o femeie dintr-o familie proeminentă în societate (familia Kennedy) și, nu în ultimul rând, fiind ales prin vot să ocupe o funcție politică importantă în Statele Unite. Cu fiecare obstacol, mușchii săi psihologici păreau să devină mai puternici și mai rezistenți. De fapt, există o anumită afinitate aici cu personajul său din filmul cel mai marcant, The Terminator: ambii împărtășesc acea îndărătnicie atât de caracteristică relației Saturn-Pluto, care îi face să revină din nou și din nou, indiferent de greutățile care le sunt aruncate în față.

De asemenea, vom vedea acest model de relație planetară în harta astrologică a lui Ernest Hemingway, ca parte a unui careu în T care implică și aspectul Saturn-Marte menționat mai devreme. Hemingway și-a revenit din diverse tragedii și peripeții în apropierea morții, iar romanul său câștigător al Premiului Nobel, Bătrânul și Marea, întruchipa dinamica relației Saturn-Pluto în cadrul unui careu în T. Este povestea unui om bătrân care își măsoară puterile contra unei creaturi puternice din adâncuri, și perseverând în cele din urmă reușește să aducă rămășițele zdrențuite ale pradei sale doborâte înapoi spre port în condiții de siguranță. Povestea a fost uneori comparată cu romanul Moby Dick care, de altfel, spune propria poveste despre un om care se luptă împotriva unei creaturi imense – și nu prea surprinzator, Herman Melville a avut și el Saturn și Pluto aliniate (în conjuncție).

Nu există nici o scăpare: Pluto implică sexualitatea, de asemenea. Deci, când Saturn dă mâna cu ea, dinamica pasiunii devine complicată uneori, poate chiar explozivă. Renumitul Warren Beatty s-a născut cu aceste planete în trigon, iar primul său rol major a fost în filmul clasic al regizorului Elia Kazan, Splendor in the Grass, în care actorul a jucat rolul unui tânăr reprimat sexual. În mod surprinzător, există unele rezonanțe între acest personaj de pe ecran și propria viață a lui Beatty, din moment ce se presupune că el a ramas virgin până la vârsta de 20 ani – apoi se pare că și-a petrecut următorii 30 de ani recuperând timpul pierdut. Atunci când puterea lui Pluto este declanșată, acesta este într-adevăr o forță demnă de luat în considerare.

Alte personalități cu conexiuni Saturn-Pluto: Friedrich Nietzsche, Bruce Lee (cuadratură), James Dean (opoziție); Walt Whitman, Alan Watts, Orson Welles, Oliver Stone, Jack Lalanne, și David Letterman (toți cu conjuncție).

 

Observații finale

Am arătat mai sus doar câteva dintre modurile în care Saturn poate influența planetele din astrograma natală, cu toate că am putea studia, de asemenea, casa sau semul zodiacal în care este amplasat Saturn, planetele situate în Capricorn, și casele peste care se suprapune semnul zodiacal al Capricornului. Cu alte cuvinte, toate domeniile legate de influența lui Saturn in horoscop tind sa aibă o caracteristică de înflorire târzie, și să manifeste o dezvoltare mult mai lentă în timp.

De exemplu, Saturn in casa a 7-a poate părea să anuleze oportunitățile de căsătorie sau parteneriat (este exact ceea ce unele dintre textele astrologice mai vechi prevesteau amenințător), dar în realitate, cel mai adesea pur și simplu generează doar întârzieri. Și, în acest sens, uneori se deschid posibilitățile unei legături conjugale mai puternice decât în cazul în care persoana ar fi făcut schimb de jurăminte mai devreme, la fel ca toți ceilalți din cercul lor. Să ne întoarcem la exemplul nostru de mai devreme. Warren Beatty era un timid notoriu în a-și asuma angajamente într-o relație în anii tinereții, dar în cele din urmă a surprins pe toată lumea căsătorindu-se cu Annette Bening după vârsta de 50 ani! Din câte se știe, au reușit să clădească împreună o familie fericită într-una din zonele cele mai predispuse la divorț din SUA – Hollywood.

In mod similar, Venus in Capricorn, Saturn in Balanță, sau Capricorn peste casa a 7-a pot genera conflicte sau frustrări în parteneriate de timpuriu, dar pe termen lung pot aduce mai mult succes în crearea de relatii stabile, împlinitoare – uneori ca urmare a faptului că individul a învățat greșind anterior ce să nu facă. În orice caz, trebuie să se studieze cu atenție aspectele implicate pentru a înțelege cu adevărat probabilitatea de succes sau de eșec, și pentru a putea identifica provocările asupra cărora clientul trebuie să lucreze cel mai mult.

Un ultim aspect: simt că înțelegerea acestei părți a influenței lui Saturn este importantă pentru rafinarea nu numai a modul în care interpretăm astrograme, ci și a modului în care ne consiliem clienții. De nenumărate ori de-a lungul anilor, am urmărit cum clienții mei se simțeau vizibil ușurați să afle că luptele cu care s-au confruntat s-ar putea împuțina o dată cu trecerea timpului, sau ar putea să conducă la rezultate de succes. După cum mi-a spus după consultație un client tânăr, cu Saturn și cu semnul zodiacal al Capricornului ambele proeminente în astrogramă, “Cel mai valoros lucru cu care am ieșit de la această interpretare de astăzi a fost pur și simplu să aud că o să fie mai bine. Mă gândeam că întreaga mea viață va fi la fel de dificilă, așa că pur și simplu a ști că s-ar putea să fie o lumină la capătul tunelului mă face să mă simt ca și cum o greutate a fost ridicată de pe umerii mei.” Acesta nu e, în orice caz, un comentariu atipic. Purtăm o mare responsabilitate în calitate de astrologi de a ne ajuta clienții să recadreze provocările din viața lor, de a-i ajuta să vadă aceste probleme într-o lumină mai pozitivă. Sunt de părere că înțelegerea caracterului lui Saturn ca fiind o planetă cu influențe care se dezvăluie în timp oferă un instrument deosebit de valoros în realizarea acestui scop.

 

NOTE

1. Cu puțin ajutor de la faimosul astrolog Alan Leo, compozitorul britanic Gustav Holst a dovedit o perspectivă deosebită asupra naturii arhetipale a planetelor când a compus suita sa orchestrală cunoscută, intitulată The Planets (Planetele). Ascultați, de exemplu, compoziția lui – “Saturn: Bringer of Old Age” (Saturn: aducătorul bătrâneții),
 


 

și veți auzi dinamica lentă, cu desfășurare gradată ce intră în acțiune în mod rafinat: Lucrarea începe într-un ritm greoi, greu ca cimentul și morocănos ca o înmormântare, dar la jumătatea piesei se schimbă vitezele și totul înflorește într-o cascadă frumoasă spațială de coarde – pe un ton încă lent și un pic “greoi”, dar transformat de o îndulcire care este aproape venusiană. Toate pasajele muzicale planetare ale lui Holst sunt frumos concepute dar, în opinia mea, există unele concluzii speciale care trebuie spicuite din viziunea sa asupra planetei cu inele, care oglindesc simbolul antic al cornului abundenței – și anume că bogățiile ascunse, uneori, se află în interiorul învelișului fragil, sumbru al lui Saturn.

2. Cum putem spune dacă cineva va exprima sau nu calitățile constructive ale unui Saturn cu influențe dominante? Aceasta este o întrebare extrem de complicată și răspunsul poate depinde de multe aspecte. De exemplu, cunosc doi oameni născuți în jurul aceleiași ore și date, cu hărți natale foarte asemănătoare, ambele cu conjuncții Saturn-Neptun-Venus în Balanță. Una dintre persoane a folosit acea energie să devină un muzician de succes, în timp ce cealaltă, din nefericire, a plutit în derivă ducând o viață de alcoolism și auto-compătimire, în mare parte din pricina unor relații eșuate. Ce a facut diferența? Singura distincție majoră pe care am putut-o observa între astrogramele lor a fost că prima persoană a avut un Jupiter mai puternic (în trigon strâns cu Luna), care i-a conferit, eventual, mai mult optimism și rezistență pentru a face față dificultăților lui Saturn. Dar este imposibil de spus cu siguranță dacă acesta a fost factorul cheie, deoarece unele persoane își depășesc conjuncturile astrale provocatoare chiar și fără a beneficia de aspecte care le sprijină. În cele din urmă, se pare că totul se rezumă la acel factor misterios numit “atitudine” – care poate să fie sau să nu fie codificat în astrograma natală.

3. Destul de ciudat, al doilea rol major al lui Beatty din industria filmului, cel în care l-a jucat pe Clyde Barrow în filmul Bonnie și Clyde din 1967, a fost din nou ca personaj frustrat sexual. Este ironic faptul că o figură notorie din punct de vedere al sexualității sale cum a fost Beatty a atins faima prin astfel de roluri din care transpare imaginea unui libidou pus la încercare, dar acest fapt ne amintește de celalaltă personalitate cu combinația Saturn-Pluto, Ernest Hemingway. Și el și-a câștigat faima în perioada în care a fost asociat cu un personaj impotent sexual: Jake Barnes din primul roman al lui Hemingway, The Sun also Rises.

 
 
Alte articole de Ray Grasse
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Relațiile și Casa a VII-a
Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

5 comments

  1. Multumesc pentru aceste informatii deosebit de interesante, subtile, revelatoare!

    1. Cu drag! In urma interactiunii cu citiva astrologi romani am simtit ca e neaparata nevoie de o perspectiva echilibrata cu privire la aspectele lui Saturn. Acest articol este rezultatul muncii de o viata a lui Ray Grasse. Puteti gasiti pe site mai multe articole ale lui Ray si chiar un interviu cu el.

  2. Mulțumesc! Acest articol mi se pare revelator, de-a dreptul extraordinar. Revin la el iar și iar. L-am studiat împreună cu soțul meu și ne-a ajutat mult să înțelegem de ce unele lucruri întârzie să apară în viețile noastre și acest articol ne dă speranță că și noi vom înflori dar mai la toamnă, așa, ca niște crizanteme :).

    1. Cu placere! Exceptand articolele despre 2020 care sunt cumva de actualitate, Saturn, Floarea Tarzie este cel mai citit articol de pe site. L-am pus pentru ca am simtit ca e nevoie de o perspectiva mai realista, unii astrologi nu au inteles in profunzime lucrarea lui Saturn si sfarsesc in drama, ceea ce nu ajuta deloc clientul.

      Va sfatuiesc sa parcurgeti si celelalte articole de pe site, cam fiecare raspunde unei nevoi sau carente din peisajul romanesc. Iar unele sunt exceptional de frumoase.

  3. Bună seara! De cateva zile v-am descoperit site-ul, și am început să citesc cu interes multe dintre articolele dvs.. Reliefați foarte bine atatea aspecte pe care Saturn le poate realiza în viața fiecăruia. Să ținem seama că *SATURN* reprezinta *cruda realitate*. Și când mă gândesc că eu sunt un Capricorn, cu un Saturn în prima casă, și care face un careu cu Uranus, și o opoziție cu Soarele. Ce poate fi mai greu? Sunteți minunat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.