Aspectele Venus-Pluto

Posted by
Timp de lectură: 6 minute

 
 

Sue Tompkins

Extras din cartea Aspects in astrology.
Reprodus cu permisiunea autoarei.

Puterea iubirii. Emoție compulsivă. Criză în relație. Transformarea înfățișării. Frumusețe și putere. Bani și putere.

În relații, atât în cele personale, intime, cât și în interacțiunile sociale ocazionale, în general se pare că persoanele tipice Venus-Pluto (mai ales nativii cu conjuncția și aspectele tensionate) au o oroare să nu fie respinse în vreun fel și pare că sunt capabile de tot felul de manevre și uneltiri pentru a obține și menține afecțiunea sau atenția celuilalt. Așa cum afirmă Stephen Arroyo, nativul Venus-Pluto poate fi instabil emoțional, având întotdeauna nevoie de enorm de multă atenție. Laolaltă cu farmecul său colosal și capacitatea de a ști cum să-l satisfacă pe celălalt, asta poate conduce la deprinderea unor abilități de manipulare excepționale. Așadar, această combinație i-ar putea fi extrem de utilă unui diplomat.

De obicei, persoana Venus-Pluto are un talent de a aborda oamenii în așa fel încât îi face se creadă că ea este cea mai importantă ființă din lume. Și s-ar putea să treacă niște timp până își dă seama partenerul că oricine are o relație cu individul Venus-Pluto are parte la rândul său de același tratament.

Chiar dacă din mai multe puncte de vedere, când vine vorba de cum simte că o privesc ceilalți, persoana Venus-Pluto are o imagine de sine foarte slabă, în alt sens adesea ea nu reușește să accepte că celălalt pur și simplu nu e interesat. Clasic, tipologia e incapabilă să renunțe (let go). Nu e neapărat ca Venus-Pluto să fie interesat într-adevăr de cealaltă persoană. Pare mai degrabă că e vorba de o compulsie interioară de a cuceri sentimentele celuilalt – un imbold de a deține acea persoană, trup și suflet, sau cel puțin de a se asigura că nimeni altcineva nu o face. Pentru Venus-Pluto, sentimentele intense de gelozie și posesivitate sunt la ordinea zilei, mai ales dacă în configurație sunt implicate unul dintre semnele Taur, Rac, Leu sau Scorpion.

Se poate ca persoana Venus-Pluto să se implice cu patimă în relații tensionate, extrem de încărcate, și de fapt chiar pare determinată să creeze astfel de situații. Dar e posibil să fie mult prea temători și, la fel ca Venus-Neptun sau Venus-Uranus, să evite cu totul problema [relațiilor].

Cu această combinație [planetară], apare nevoia de a iubi cu intensitate. Venus-Pluto e acea persoană care ți-ar spune : “dacă într-adevăr ne iubim trebuie să fim pregătiți să murim unul pentru celălalt”. De multe ori, în viața romantică a acestei tipologii apare un element dramatic puternic. Venus-Pluto nu se mulțumește decât cu cea mai adâncă și profundă relație, însă, mai ales în cazul aspectelor tensionate, odată cu posibilitatea acestei relații vine și un mare sentiment de frică. E ca și cum nativul ar simți că stresul emoțional (emotional expenditure) îl va ucide. Unii rezolvă asta evitând cu totul durerea implicată de angajamente și controlând strict cu cine intră în contact, asigurându-se că prietenii și familia rămân interesați de ei, dar păstrându-i totodată la o oarecare distanță. De cele mai multe ori, Venus-Pluto te poate copleși atât de tare cu farmecul și intensitatea lui, încât e imposibil să-l refuzi.

Pentru mulți dintre cei cu aspectele tensionate care ajung să facă saltul emoțional, sentimentul adânc de a fi de neiubit pare să-i împingă în relații chinuitoare, haotice și foarte dureroase. Adesea partenerul este departe sau e indisponibil emoțional sau are o relație cu altcineva. Asemeni lui Venus-Marte, Venus-Pluto pare să intre frecvent în situații încâlcite de tip triunghi amoros. Dar în timp ce persoanele Venus-Marte fac asta pentru a-și condimenta viața amoroasă și pentru că e incitant, nativii Venus-Pluto par să o facă din cauza potențialului dureros al angajamentelor. De multe ori, combinația se corelează cu “iubirea neîmpărtășită”, când nativul se îndrăgostește pasional și obsesiv de o altă persoană care, dintr-un motiv sau altul, este indisponibilă. În aceste situații, ca în triunghiurile amoroase, persoana Venus-Pluto pare să revendice prezența celuilalt, dar fără a se mai gândi cum ar fi de fapt dacă l-ar avea tot timpul alături. De multe ori, Venus-Pluto pare să aibă nevoie de explozii (bursts) extrem de intense dar destul de scurte de relaționare. Într-adevăr, această intensitate nu poate fi menținută pentru mult timp.

După cum am menționat, tipologia Venus-Pluto poate deveni foarte geloasă când obiectul emoțiilor sale arată cel mai mic semn că și-ar îndrepta atenția în altă parte, uneori chiar și pe moment. Nu trebuie să fie ceva evident, pentru că Pluto operează mereu în cele mai subversive și ascunse moduri. Și poate merge în ambele sensuri : Venus-Pluto îl poate trimite pe celălalt într-o frenezie a dorinței.

Nevoile sexuale sunt adesea foarte puternice, mai ales în cazul aspectelor tensionate, și determină în multe cazuri un comportament aparent lipsit de scrupule (ruthless). Cei cu aspectele dificile par să aibă o nevoie constantă de a-și testa puterea sexuală asupra celorlalți, și de cele mai multe ori nu țin cont de convențiile (taboos) peste care trebuie să treacă ca să facă asta. Cu cât e mai importantă convenția, cu atât mai mare e dovada capacității lor de a stârni dorința.

Tipologia Venus-Pluto emană în mod caracteristic vibrații sexuale, chiar și în situații non-sexuale. De obicei, individul a deprins asta de la o vârstă foarte fragedă. Adesea copilul a simțit că e singura putere pe care o are. Fără îndoială, [cu această combinație planetară] abuzul sexual în copilărie nu este deloc neobișnuit, iar prin aceste situații copilul învață ceva despre puterea sexualității și că această putere poate să nu aibă nimic de-a face cu sentimentul de iubire.

În cel mai bun caz, tipologia Venus-Pluto nu se teme de ceea ce s-ar putea numi o relație “adevărată”. Ea poate face față mult mai bine decât ceilalți la crizele care inevitabil apar într-o relație. De fapt, acești nativi nu doar că le pot face față, ci adesea precipită explozii dramatice de emoție. Asta poate fi o problemă, pentru că persoana Venus-Pluto devine obositoare cu insistența ei de a ajunge la capătul oricărui “de ce” și “pentru ce” al relației.

În cele mai fericite cazuri, relațiile Venus-Pluto pot fi dureroase doar pentru că persoana insistă într-adevăr pe o relaționare autentică și refuză să pretindă că problemele care chiar există nu sunt de fapt acolo. Acest curaj și onestitatea de neclintit poate într-adevăr să ducă arta relaționării la un cu totul alt nivel. Cu siguranță, persoanele Venus-Pluto se pot transforma pe ele însele și pe partenerii lor din broaște râioase în prinți și prințese.

Indivizii cu aspecte puternice între aceste planete sunt obsedați de înfățișare în general, și mai ales de propria lor înfățișare, ca și cum ar crede că frumusețea este singura lor putere. Asta poate îmbrăca mai multe forme. Se poate ca aspectul să apară la persoane care se îmbracă mereu frumos, dar de asemenea apare frecvent la cei care se îmbracă cu haine pe care în general populația nu le-ar considera frumoase sau elegante, persoane care fără îndoială aleg să se îmbrace așa pentru că reprezintă o declarație puternică a felului lor de-a fi. Pe scurt, asta îi face adesea greu de trecut cu vederea.

De obicei, Venus-Pluto se descurcă de minune la târgurile de vechituri, pentru că adesea el are un talent de a “reinsufla viață hainelor moarte”. Venus-Pluto nu se sfiește să ridice articolele de îmbrăcăminte pe care alții le-au aruncat, apoi să le transforme, poate, și cu siguranță să le facă ale sale. Adesea, Venus-Pluto are un talent fenomenal de a se descurca (making do), unul foarte util dacă ești forțat să trăiești cu un buget limitat. Chiar și cei care nu sunt constrânși să facă economii poartă haine vechi, adesea în cele mai incredibile feluri.

De asemenea, aspectele între aceste planete apar la cei a căror slujbă implică transformarea înfățișării unei persoane, cum ar fi de pildă o carieră de make-up artist. Ele sunt întâlnite la frizeri/coafeze, chirurgi plastici și esteticieni, la cei ce recunosc puterea aspectului și își pot satisface nevoia de putere făcându-l pe altul să se simtă mai frumos și mai valoros.

Pentru Venus-Pluto, banii sunt putere; ei reprezintă puterea de a achiziționa lucruri frumoase și de a te înfrumuseța, iar atunci când ești frumos, cu siguranță vei fi prețuit și iubit.

Persoana Venus-Pluto încearcă de multe ori, în diferite feluri, adesea cu succes, să “cumpere afecțiunea” [celuilalt]. Inevitabil, nativii Venus-Pluto sunt atrași de cei care au bani și putere. Astfel, poate fi o combinație destul de avară. Pe de altă parte, persoanele Venus-Pluto care au bani îi folosesc adesea ca sursă de putere. S-ar putea să fie vorba de Venus-Pluto dacă o persoană îți sare în ajutor și te împrumută când ești falit: la prima vedere e doar un gest generos, dar reprezintă în același timp o modalitate eficientă de a-și menține puterea asupra ta. În schimb, Venus-Pluto este rar extravagant, pentru că dacă banii sunt putere, atunci apare de multe ori sentimentul că ei trebuie păstrați. Rar întâlnim o atitudine de laissez-faire în ceea ce privește posesiunile. Unii nativi Venus-Pluto returnează o datorie doar în ultimul moment, iar asta pare a fi o modalitate de a se asigura că păstrează legătura cu cealaltă persoană.

Ca întotdeauna, mai ales cu aspectele tensionate, problema este de obicei “renunțarea”. Individul Venus-Pluto are nevoie să fie încredințat că cealaltă persoană chiar îl iubește – că iubește întreaga sa ființă, nu doar frumusețea, atractivitatea (sex-appeal) , puterea sau banii săi. Pentru această tipologie, lecția este să învețe să riște să-i ofere celuilalt destul spațiu ca să descopere dacă într-adevăr îi pasă, destul spațiu să descopere dacă îi va rămâne alături chiar și dacă nu “trebuie” s-o facă.
 
 
Alte articole de Sue Tompkins:
Aspectele Venus-Saturn
Aspectele Venus-Uranus
Aspectele Venus-Neptun
 
 
Alte articole despre Venus și Pluto:
Only love can hurt like this (Venus-Pluto)
Șase filme Venus-Pluto
Pluto-Venus: o călătorie muzicală
Un tranzit Pluto-Venus și literatura română
Lust, Caution (Pluto-Venus)
Partea întunecată a sexualității umane
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.