Aspectele Venus-Saturn

Posted by
Timp de lectură: 8 minute

 
 

Sue Tompkins

Extras din cartea Aspects in astrology.
Reprodus cu permisiunea autoarei.

Negarea afecţiunii. Iubire controlată. Iubire şi disciplină. O relație serioasă. Definiții ale iubirii. Dovadă a iubirii. Timpul şi banii. Dragostea şi timpul.

Dacă îi vei spune unei persoane Venus-Saturn că poartă ceva drăguţ, cel mai probabil ea va roşi zicând ceva de genul: “Oh, cârpa asta veche… da, e drăguţă, am dat jumătate de liră pe ea la un târg.” Sau: “Da, dar păcat că e găurită.” E firesc să ne așteptăm să găsim aici probleme serioase legate de autoapreciere, mai ales în ceea ce privește frumusețea proprie, şi, în cazul femeilor, în ceea ce privește “feminitatea” lor. Se întâmplă adesea ca femeile (în special) să fie învățate încă de mici că vanitatea e ceva greșit, că aspectul fizic nu contează, și că un copil oricum e prea “plat” ca să se îngrijească de asta. Uneori persoana Venus-Saturn chiar nu se preocupă de înfățișarea sa şi caută să-şi cultive alte daruri, însă adesea ea acordă la fel de multă atenţie aspectului său fizic ca restul oamenilor, dar fără să o arate pentru că nu ar suporta să fie considerată vanitoasă sau să se creadă despre ea că are o părere bună despre felul în care arată, ori că vede într-un aspect fizic plăcut un avantaj extrem de important. Acest lucru se remarcă cel mai adesea în cazul femeilor, existând mai multe şanse ca ele să fie educate să se preocupe de propria înfățișare.

Mulţi oameni născuți cu aspecte tensionate între Venus şi Saturn se vor baza mai degrabă pe Luna lor. Calea spre Venus fiindu-le blocată, aceştia vor apuca pe drumul Lunii pentru a lega relaţii, fie având o atracție față de tipologiile lunare, fie având tendinţa de a-i atrage pe ceilalți mai puţin prin aspectul lor fizic şi mai mult prin capacitatea lor de a fi protectori, afectuoşi şi înţelegători.

În majoritatea cazurilor avem de-a face cu povestea unei copilării sărăcite de afecţiune, şi, mai precis, lipsite de afecțiune din partea figurii paterne. De asemenea, se întâmplă adesea ca tatăl să fi fost privit ca o persoană ce nu se apreciază pe sine, care nu este iubită sau care nu are parte de afecţiune.

Dacă sunt întrebați despre asta, mulţi nativi Venus-Saturn vor spune că nu-şi amintesc să fi stat vreodată pe genunchiul tatălui lor, şi cu atât mai puţin să fi fost îmbrăţişaţi de către acesta. Este posibil ca figura maternă să fie mai iubitoare şi afectuoasă, dar în aceste cazuri se poate să fie vorba de anumite obligaţii, disciplină şi control. Prin urmare, nu e deloc surprinzător că nativii (în special în cazul aspectelor tensionate și uneori în cazul conjuncției) nu se simt foarte în largul lor când vine vorba să ofere, și mai ales să primească, dragoste şi afecţiune din partea celorlalţi. Din toate aceste motive, ei râvnesc adesea îmbrăţişări și sărutări şi tânjesc să-și manifeste afecţiunea, şi e posibil ca popularitatea să devină pentru ei cel mai important obiectiv. De cele mai multe ori, demonstrarea afecţiunii devine un lucru extrem de important pentru cei cu această combinaţie. Fie se întâmplă așa, fie problema relațiilor este evitată complet, iar importanţa ei este negată.

Dintr-un motiv sau altul, se pare că persoanele cu aspecte între Venus-Saturn vin pe lume simţindu-se lipsite de iubire. Pentru multe dintre ele, durează ani de zile să-şi dea seama că problema este de fapt auto-aprecierea. Înainte să conștientizeze acest lucru, persoanele cu Venus-Saturn tind să considere, deşi nu întotdeauna în mod conştient, că de fapt celorlalţi nu le pasă de ei şi că nu-i iubesc.

Saturn va întârzia de fiecare dată manifestarea principiului planetar pe care-l va atinge [prin aspect], iar în ceea ce privește tipologia Venus-Saturn, aceste persoane vor avea nevoie de timp pentru a învăţa ce înseamnă a oferi şi a primi – în special ce înseamnă a oferi şi a primi necondiţionat.

În “Regele Lear” există o replică ce sună cam aşa: “De la o vreme încoace bag de seamă o oarecare nepăsare.” Nu avem cum să știm dacă Regele Lear a fost nascut sau nu cu un aspect natal între Venus-Saturn, dar sentimentul inspirat de el se potriveşte foarte bine cu această configuraţie, întrucât acești nativi se simt în general respinși şi sunt foarte sensibili și atenți la orice indiciu care ar lăsa să se înțeleagă faptul că afecțiunea celuilalt începe să pălească. Faptul că el pretinde constant dovezi de afecţiune și îi cere partenerului să-şi explice constant sentimentele pune o presiune considerabilă asupra relaţiei, la fel cum face și rostirea continuă a cuvintelor “îmi pare rău”, care sunt adesea cât se poate de caracteristice lui Venus-Saturn. Scenariul e valabil în ambele sensuri. Conform mecanismului proiecției, persoana Venus-Saturn fie este cea iubită, fie cea care iubeşte. În mod obișnuit, în cazul relaţiilor heterosexuale în orice caz, bărbaţii Venus-Saturn ajung adesea în situația de a iubi femei aparent reci fără a mai fi iubiți înapoi, iar femeile Venus-Saturn nu își permit să întoarcă afecţiunea care li se oferă sau să primească sentimentele călduroase ale partenerilor lor de sex opus. Sau se întâmplă să se îndrăgostească de bărbaţi care nu sunt disponibili. Însă adesea se poate întâmpla exact pe dos, repetându-se un tipar din copilărie. În orice caz, lui Venus-Saturn îi trebuie mult timp să se simtă în siguranţă într-o relaţie şi să se asigure că a câştigat cu adevărat afecţiunea celuilalt. Aceşti oameni chiar au o afinitate față de ideea că într-un cuplu unul este cel care iubeşte, în timp ce celălalt este obiectul acestei iubiri, de aceea una dintre lecţiile importante pe care trebuie să le învețe este că situaţia nu e chiar atât de simplă.

Venus-Saturn încearcă adesea să se facă indispensabil pentru cel iubit, arătându-se foarte dispus să-şi sacrifice din timp sau bani; și astfel el controlează relaţia.

De multe ori tema iubirii și timpului este una foarte importantă pentru cei cu Venus-Saturn. Poţi să-ţi dai seama dacă o persoană cu Venus-Saturn ţine cu adevărat la tine dacă ea se arată dispusă să renunţe la timpul ei pentru tine, folosind în acelaşi timp factorul “timp” ca etalon pentru a măsura iubirea ta. De multe ori în copilărie lipsa de timp şi, de aici, interzicerea afecţiunii a reprezentat o problemă pentru ea. De exemplu, şi acesta e un caz clasic, ştiu o femeie a cărei mamă a vrut să se asigure că ea (copil fiind) şi tatăl ei nu relaţionează în nici un fel. Din motive ştiute doar de el, tatăl a acceptat tacit această situaţie. Astfel, copila Venus-Saturn era obligată de către mamă să rămână în pat (dragostea şi disciplina merg mână-n mână în această combinaţie arhetipală) până după plecarea tatălui la serviciu, şi era trimisă la culcare înainte ca bărbatul să se întoarcă acasă. Ea nu l-a văzut niciodată. Pe măsură ce fata a crescut, tatăl a început să lucreze departe de casă şi apărea doar în weekenduri. Neavând rude apropiate, dar mai ales pentru că nu avea fraţi, bărbaţii îi erau complet străini. Chiar și târziu la maturitate, ea încă era constrânsă inconştient de ideea că mama sa ar fi putut fi geloasă dacă ar fi umblat după vreun bărbat, iar pentru că nu avusese vreo relaţie cu tatăl şi nici nu fusese crescută de nişte părinţi a căror relaţie să fi fost una bazată pe iubire, inclusiv fizică, femeia devenise fricoasă şi ignorantă – atât în privinţa bărbaţilor, cât şi a relaţiilor sexuale. Ea a trebuit să înveţe despre relaţii – sau cel puţin despre relaţiile amoroase – mult mai târziu decât se consideră a fi “obișnuit”.

Deși atât bărbații, cât și femeile cu astfel de aspecte se pot “îmbrăca modest”, femeile preferând de cele mai multe ori o ţinută naturală şi un look “imaculat”, ei pot de asemenea trece în cealaltă extremă într-o încercare de a compensa. De exemplu, această combinaţie arhetipală este caracteristică femeilor care folosesc foarte mult machiaj şi au o înfăţişare atent lucrată. Ele iau foarte în serios acest lucru. De asemenea, aspectul este des întâlnit în hărțile natale ale reginelor frumuseţii și celor care participă la astfel de competiţii, cele care caută o certificare, un soi de recunoaştere şi dovadă a frumuseţii lor. Întotdeauna asociez aspectele lui Saturn cu ceea ce s-ar putea numi răspunsul “convenţional”, un răspuns care este dat pentru a ascunde un anumit lucru – unul controlat, previzibil şi exagerat.

S-ar putea spune că regina frumuseţii manifestă un răspuns controlat în ceea ce privește înfăţişarea, feminitatea şi, mai subtil, sexualitatea ei, iar acest lucru poate fi interpretat ca o formă de supracompensare, de camuflare disperată a unui sentiment lăuntric de insuficienţă.

Liz Greene leagă tipul prostituatei de combinaţia Venus-Saturn (unii ar spune că nici concursurile de frumuseţe nu sunt altceva decât o formă de prostituţie). Această perspectivă concordă cu propria mea experienţă, excepţie făcând faptul că prostituatele sunt de cele mai multe ori victime ale abuzurilor sexuale, și de aceea nu aș lega acest complex în sine de abuzul sexual, cel puţin nu la nivel fizic. În cazul prostituţiei, putem remarca din nou asocierea timpului cu dragostea şi cu banii, toate acestea fiind de obicei intim legate în cazul nativilor care au această combinaţie puternic evidenţiată în astrogramă, mai ales prin aspecte tensionate. Prostituata este definită de societate ca o persoană cu abilități sexuale. Tot aici se evidențiază teme precum refuzul iubirii, dragostea și controlul, dragostea şi pedeapsa. Am cunoscut, de pildă, femei cu acest tip de aspect, ai căror taţi frecventau prostituate. Într-unul dintre cazuri, tatăl ajunge să lege o relație emoțională profundă cu o femeie pe care inițial o consultase numai în chestiuni “profesionale”. Pentru el a fost o experienţă foarte utilă, pentru că l-a adus în contact cu sentimentele proprii – ceea ce nu se întâmplase de mult timp. Există nenumărate probleme ce răsar de aici, însă le voi lăsa în seama imaginaţiei cititorului.

De multe ori, Venus-Saturn este speriat de dragoste şi nu crede că o va găsi pe undeva, iar dacă se încumetă să creadă că ar găsi-o, atunci va crede că există întotdeauna posibilitatea ca ea să dispară. Pe unii acest gând îi poate determina să-şi interzică relațiile cu totul.

În cel mai rău caz, persoana construieşte un zid în jurul său şi începe să se vaite că nimeni nu o iubește. Şi nici nu o va iubi nimeni, pentru că nimănui nu i se va permite să se apropie îndeajuns de mult. Alţii reuşesc să menţină o relaţie nu prea fericită o lungă perioadă de timp, dar doar pentru că sunt prea speriaţi să-şi asume riscul de a încerca să găsească ceva mai bun. Există cel puţin “familiarul” în toată această suferință.

Şi totuşi, în cazurile fericite, pornind de la felul în care el înțelege suferința și, în special, singurătatea, Venus-Saturn poate oferi dragoste celorlalţi în multe feluri. Tot într-un caz fericit, Venus-Saturn își va înfrunta nevoia, și frica, de a avea o relaţie. Saturn oferă întotdeauna rezistenţă şi, prin urmare, nativul cu Venus-Saturn se poate descrie ca o persoană ce se ţine tare pe poziţii și la bine şi la rău, și care făcând acest lucru reuşeşte să facă o relaţie să meargă şi învaţă cu adevărat să dăruiască şi să primească. Investind efort în construirea relației, Venus-Saturn descoperă că asta ar trebui să fie, printre altele, ceva distractiv și conștientizează că a luat totul, inclusiv pe sine, prea în serios.

O altă consecinţă a prezenței aspectelor Venus-Saturn poate fi faptul că individului îi vine greu să se distreze. Uneori aceşti oameni îşi interzic efectiv orice plăcere şi de multe ori îşi interzic până și banii. Vorbim despre acea persoană care cere prea puțin pentru munca depusă, sau aceea care lucrează pentru un salariu foarte mic și nu-și permite să iasă în oraș. Faptul că nu iese în oraș îi paralizează viaţa socială şi astfel ia naştere un cerc vicios.

Saturn insistă întotdeauna ca noi să învăţăm pe calea cea dură, și adesea cei cu aspecte între Venus şi Saturn ajung, în timp, să cunoască relațiile la cel mai profund nivel. Aceste persoane se descurcă mai bine după ce atracţia şi iluzia iniţială au dispărut, pentru că ele se mențin în contact cu realitatea şi dificultăţile ei inerente şi sunt conștiente de efortul ce trebuie depus pentru a cultiva și menține o relație o perioadă lungă de timp.

La fel ca şi în cazul aspectelor Venus-Pluto, combinațiile Venus-Saturn le sunt benefice celor care lucrează în industria frumuseţii (de exemplu, Vidal Sassoon are natal o conjuncţie strânsă) sau celor pentru care raportul dintre iubire și muncă și intervalele stabile de timp ar putea fi de interes. Am cunoscut un număr semnificativ de psihoterapeuţi şi consilieri matrimoniali care aveau această combinaţie. În cazul unor astfel de profesii, consilierii pot oferi și primi o afecțiune nelimitată; poate nu nelimitată într-un sens emoțional, însă nelimitată în ceea ce privește timpul și granițele interpersonale.
 
 

Alte articole despre Saturn-Venus:
Saturn-Venus: o călătorie muzicală
Saturn-Venus II
Omul care planta copaci (Saturn-Venus)

 
 
Alte articole de Sue Tompkins:
Aspectele Venus-Uranus
Aspectele Venus-Neptun
Aspectele Venus-Pluto
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.