Aspectele Venus-Uranus

Posted by
Timp de lectură: 6 minute

 
 

Sue Tompkins

Extras din cartea Aspects in astrology.
Reprodus cu permisiunea autoarei.
 
 
Relații neconvenționale. Iubire liberă. Valorificarea libertății. Sinceritate în sentimente. Înfățișare neobișnuită. Atracție magnetică.

În primul rând, de multe ori cei cu opoziția sau careul Venus-Uranus au o teamă de a fi respinși, de a fi făcuți să sufere, și au un comportament asemănător cu al nativilor cu Venus în Vărsător – oarecum detașat, distant. Venus-Uranus experimentează foarte mult când vine vorba de iubire, emoții sau sexualitate, dar tinde să fie foarte egocentric.

(Stephen Arroyo, Relationships and Life Cycles)

 
 
De obicei, principala sarcină pe care o are de înfruntat individul cu un aspect Venus-Uranus în hartă se rezumă la integrarea [a două nevoi:] pe de-o parte, nevoia de iubire și relaționare, pe de altă parte, nevoia de spațiu, libertate și independență. Indiferent de aspect, persoanele cu aceste contacte radiază adesea o vervă și un magnetism aparte. Oamenii gravitează în jurul lui Venus-Uranus ca moliile în jurul becului, căci de multe ori ei au o calitate deosebit de electrizantă.

În relații, apare o extraordinară nevoie de spațiu și libertate, și probabil că dintre toate tipologiile, Venus-Uranus este cea mai avidă susținătoare a ideii de relație “deschisă”. De asemenea, relațiile între persoane de același sex sau relațiile văzute în general drept neconvenționale sau “diferite” într-un fel sau altul nu-i vor deranja cu nimic pe acești nativi. Certificatele de căsătorie sau contractele cu titlu obligatoriu nu sunt neapărat pentru această tipologie, pentru că ea preferă să se asigure că ambele părți rămân în relație pentru că vor asta. Dar în orice caz, persoana Venus-Uranus preferă să aibă mereu alternative. De obicei, tipologia Venus-Uranus își formează relații cu persoane cu care nu trebuie să stea tot timpul: un pilot de avion sau o stewardesă ar fi ideal. Pe lângă dorința de libertate, mai există o nevoie puternică de surpriză (excitement). Pentru a-l menține pe Venus-Uranus interesat de relație, și mai precis, de tine, trebuie să fii deosebit de surprinzător. El ar prefera mai degrabă să nu vii acasă seara din când în când, decât să fii extrem de previzibil. S-ar putea ca persoana Venus-Uranus să fie plină de surprize – sau șocuri. Tipologia sa ajunge aproape mereu în scenarii unde marea bătălie se dă în jurul problemei spațiului personal. Asta nu înseamnă că persoana Venus-Uranus este cea care își ia de fiecare dată rolul de a insista asupra acestei probleme. Din cauza mecanismelor de “proiecție”, oricare dintre parteneri poate asuma acest rol. Mai cu seamă bărbații sunt recunoscuți pentru proiectarea aspectelor natale Venus-Uranus asupra femeilor, îndrăgostindu-se de femei cumva indisponibile, poate din cauza unei alte relații (emotional entanglement) sau a unei reticențe de a renunța la libertatea lor. Cunosc un bărbat cu un careu în T exact Lună-Venus-Uranus, care a fost părăsit de nu mai puțin de trei neveste. Una dintre cauzele disparițiilor lor subite a fost că el refuza cu încăpățânare să coopereze cu ele. Ideea compromisului îi era destul de străină. Dacă mă suna pentru o consultație astrologică și nu eram disponibilă în acel moment prielnic lui, o lua ca pe un afront personal. Problema era agravată de lipsa de aer din harta lui, ceea ce făcea cooperarea și mai dificilă. Acum e cu o femeie care lucrează pentru o firmă de transport aerian și e plecată majoritatea timpului. Amândoi se preocupă de astrologie, iar acum el îmi spune cât de incitat și entuziasmat este de această nouă relație a sa.

La fel ca în acest caz, datorită insistenței pe libertate, s-ar putea ca mai ales celor cu aspecte tensionate să li se pară foarte dificilă cooperarea cu ceilalți. De fiecare dată, schimbarea duce la împotrivire, iar persoanele Venus-Uranus se pot împotrivi foarte tare la schimbare și acomodare, determinând astfel partenerul “să se miște”, uneori cu consecințe drastice. Majoritatea oamenilor se integrează cu ceilalți pentru a-și menține o anumită popularitate și bunăvoință din partea lor. În general, tipologia Venus-Uranus consideră asta o impostură și se revoltă împotriva acestor “jocuri”, cum le văd ei. Pentru Venus-Uranus, a fi popular și plăcut e ceva secundar în raport cu a fi “onest” și diferit. Chiar și așa, Venus-Uranus nu este mereu sincer când vorbește despre sentimentele sale; după cum spune Charles Carter – și asta e și experiența mea – persoana “refuză de multe ori să discute despre motivele sale”.

După cum ne informează Stephen Arroyo, ca în cazul altor aspecte ale lui Uranus, individul Venus-Uranus poate fi mai degrabă egocentric și încăpățânat. Uneori, simte nevoia de a fi încăpățânat tocmai din cauză că lumea exterioară se opune la alegerile pe care el le face în privința partenerilor, stilului vestimentar sau, în general, înfățișării sale. Prințesa Margaret este un exemplu aici: ea îl are pe Uranus în Casa I, în opoziție cu Venus în Casa a VII-a. În cazul ei, alegerea partenerilor a alimentat ani întregi tabloidele.

Pentru tipologia Venus-Uranus, alegerea partenerului este adesea un act de răzvrătire. Individul poate fi cu atât mai insistent în alegerea sa dacă partenerul are potențialul de a-i șoca pe ceilalți. Relațiile Venus-Uranus pot fi agitate și haotice, dar adesea ele sunt totodată electrizante și incitante. Imediat ce lucrurile devin plictisitoare, în general unul dintre parteneri părăsește cumva scena. După cum ne-am putea aștepta, tipologia Venus-Uranus se îndrăgostește foarte repede, dar îi trece la fel de repede.

Onestitatea, exuberanța și neconvenționalitatea pe care le emană această tipologie îi asigură popularitatea. Într-adevăr, Venus-Uranus îi atrage pe ceilalți prin faptul că e diferit. Popularitatea sa își are locul în ceea ce s-ar putea numi tabăra “Alternativă”. Asta nu-l îngrijorează pe Venus-Uranus, care oricum nu a vrut niciodată să urmeze turma. Adesea, pare că lui Venus-Uranus nu îi pasă, când de fapt el este pur și simplu incapabil sau nu vrea să se angreneze în politețurile sociale (social niceties). În cea mai extremă formă, am observat că Venus-Uranus poate părea lipsit de maniere, curtoazie sau considerație față de ceilalți. Adesea, putem vedea cum persoana Venus- Uranus se revoltă împotriva moravurilor sociale cotidiene.

Cei cu aspecte strânse între aceste planete se implică aproape fără excepție în relații pe care ceilalți probabil le consideră neconvenționale și (în privat) deosebit de fascinante (exciting). Totuși, nu trebuie să uităm că ceea ce e nou și diferit ajunge repede să se învechească. De fiecare dată, Uranus este un pionier al schimbării, iar când se asociază cu Venus, schimbarea este canalizată în modurile de a relaționa cu ceilalți. Dacă nu erau persoanele Venus-Uranus, probabil că părerea noastră despre relații s-ar fi situat încă undeva la nivelul anilor 1880.

De cele mai multe ori, persoana Venus-Uranus pune mare preț pe prietenie și pe o abordare mai cuprinzătoare, umanitară, a felurilor tradiționale de relaționare. Această persoană se poate împrieteni cu oricine, fără a ține seama prea mult la cine e și de unde vine celălalt. De fapt, Venus-Uranus este cu atât mai încântat de compania celuilalt cu cât acesta e un individ mai aparte. El apreciază atitudinile umanitare, la fel cum apreciază și valorifică diferențele dintre oameni și dreptul fiecăruia la libertate absolută (on all levels).

De obicei, întâlnim acest aspect în relațiile în care partenerii își urmăresc fiecare propriul interes și își acordă atât de mult spațiu și atât de multă libertate încât treptat se depărtează din ce în ce mai tare, până când nu mai rămâne nici un fel de relație.

Poate că, așa cum sugerează Stephen Arroyo, Venus-Uranus este foarte sensibil la posibilitatea de a fi respins, și poate deveni morocănos în legătură cu asta. De obicei, există o experiență timpurie de a fi despărțit brutal (cut off) de o persoană iubită. În orice caz, ca în cazul contactelor dintre Lună și Uranus, Venus-Uranus are de multe ori așteptarea vagă că, în orice moment, celălalt își poate “opri” brusc (turn off) sentimentele față de el. Dacă partenerul fuge cu altcineva? E posibil ca aceste sentimente să contribuie la o atitudine față de relații manifestată de unii oameni cu aceste aspecte, aceea de a fi “cu un picior înăuntru și unul afară”.

De multe ori, Venus-Uranus este atât de rece și aparent nepăsător față de posibilitatea ca partenerul să-l părăsească, încât îl determină pe acesta să urmeze tocmai acest curs. În cel mai bun caz, Venus-Uranus e onest în legătură cu sentimentele sale și se preocupă de ele. În cazurile mai negative (și mai des întâlnite), această tipologie tratează situațiile în care despărțirea e iminentă într-o manieră șocantă și dezinvoltă, de parcă nu i-ar păsa. Mesajul pe care-l transmite este “sigur, bine, minunat, sper să te distrezi de minune în continuare”. Confruntat cu acest comportament atât de independent și detașat, partenerul simte că nu are nici un motiv să rămână în acea relație, de vreme ce oricum nu îi este într-adevăr necesar celuilalt.

Nevoia de exaltare socială, emoțională și sexuală poate duce la probleme cu băutura și diferite adicții, căci, fără excepție, persoanele Venus-Uranus vor ca scena socială să aibă ceva entuziasmant, să le dea o stare plăcută, iar dacă se alătură și alți factori din hartă, acești nativi pot atinge extreme uluitoare în căutarea acestor exaltări.

În general, individul Venus-Uranus are un stil vestimentar unic. Foarte probabil, stilul său este unul extrem de original și individualist, însă uneori putem întâlni persoane Venus-Uranus care arată destul de normal, dar ai căror parteneri au un aspect ieșit din comun. Din anumite motive, această configurație pare să predispună la o formă extrem de evidentă de proiecție.

În domeniile artistice și creative, foarte probabil ca originalitatea să fie o trăsătură marcantă [a acestor nativi]. Venus-Uranus este persoana care se abate de la stilurile tradiționale impuse prin educație, formare sau pregătire profesională.
 
 
Alte articole de Sue Tompkins:
Aspectele Venus-Saturn
Aspectele Venus-Neptun
Aspectele Venus-Pluto
 
 

3 comments

  1. Mulțumim! Stam in casa și citim articolele minunate, publicate de dvs. Sănătate multa!

  2. Superb articol, il iubesc!! Multumesc pentru share si munca depusa!!! God bless!

  3. cu drag! multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! primesc complimentul in numele lui Sue, o astroloaga extraordinara.
    si stati pe receptie, urmeaza curind doua articole noi despre Venus-Pluto si unul despre Venus-Neptun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.