Astrologia ca practică spirituală

Posted by
Timp de lectură: 29 minute

 
 

Greg Bogart

Astrologul american Greg Bogart este autorul mai multor cărți printre care: Dreamwork in Holistic Psychotherapy of Depression, In the Company of Sages, Dreamwork and Self-Healing, Planets in Therapy, Astrology and Spiritual Awakening, Astrology and Meditation: The Fearless Contemplation of Change.
 
 
Acest articol este capitolul 4 al cărții Astrology & Meditation. The fearless contemplation of change. Reprodus cu permisiunea autorului.
 
 

Scopul acestei cărți este de a explora cum putem depăși paradigma tradițională alb-negru malefic-benefic în ceea ce privește influențele astrologice. Un astrolog faimos mi-a spus că perioada în care Saturn în tranzit va fi conjunct cu Venus natală va fi una “nepotrivită pentru relații”. Această afirmație simplistă n-a reușit să cuprindă sau să exprime complexitatea acelei perioade și creșterea capacității mele de a relaționa într-o manieră matură și devotată, pe care am experimentat-o [în urma acelui tranzit]. Eram hotărât să îmi privesc fricile în față și să mă înstăpânesc asupra lor (Saturn). Predicția fusese, de fapt, eronată. La acea vreme am intrat într-o relație stabilă și plină de iubire.

Ca studenți ai astrologiei, încercăm să înțelegem menirea fiecărui eveniment pentru evoluția noastră. Cheia este o atitudine meditativă. O altă cheie este capacitatea de a privi fiecare simbol dintr-o hartă în mai multe feluri, “mestecându-l” și digerându-l pe îndelete, privindu-l din mai multe unghiuri și reflectând asupra nenumăratelor semnificații posibile… Astrologia este arta contemplării mereu-schimbătoarelor momente ale timpului…
 
 
Cuprinsul articolului
Acțiune programată strategic
Suferință conștientă
Alchimia astrologică și utilizarea formatoare a voinței
Detașare și angajament
Lecții de iubire
O meditație de final
 
 
Astrologia este o formă de înțelepciune care ne ghidează către o existență iluminată spiritual. Ea este un antrenament riguros întru perfecțiune, care, în timp, ne insuflă calitățile maturității spirituale: discernământ, umor, statornicie în vremuri grele și o capacitate extinsă de a iubi. În acest capitol voi prezenta o serie de exemple reale pentru a ilustra aceste idei. Vom observa iarăși felul cum meditația și o minte liniștită ne amplifică posibilitatea de a manifesta cele mai adânci potențialuri ale configurațiilor planetare, tranzitelor și progresiilor.

Astrologia este mult mai vastă decât ne închipuim atunci când începem să o studiem. Ea e mai mult decât doar o cale de a obține avantaje materiale prin cunoașterea dinainte a ciclurilor planetare – deși cu siguranță este și asta. Ea este de asemenea o practică spirituală, un antrenament întru completitudine (wholeness), un curs de-o viață în tainele conștiinței.

Ce vreau să spun atunci când afirm că astrologia este o practică spirituală? Vreau să spun că scopul ei nu este doar acela de a prezice evenimente, ci de a ne ajuta să dobândim o existență iluminată spiritual, de a ne centra pe deplin în momentul prezent, și de a trezi în noi puterea și înțelepciunea de a confrunta eficient și înțelept toate provocările vieții. De asemenea, astrologia este o practică spirituală, una care se dezvoltă în timp și acumulând experiență, într-adevăr – practicând-o. Ea ne extinde conștiința.

Astrologia este o practică spirituală care trezește în noi capacități spirituale iluminate precum discernământul, curajul (inima), simțul umorului și aprecierea misterului și perfecțiunii divine. Prin disciplina contemplativă a astrologiei ne dezvoltăm puteri superioare de înțelegere (growing powers of discernment). Învățăm din greșelile de judecată – tendința de a avea o analiză prea pesimistă sau prea optimistă a desfășurărilor posibile ale unui tranzit. Ne întrebăm, de pildă: “Mă voi îndrăgosti când Venus în tranzit va fi conjunctă cu Descendentul?” Probabil că acest tranzit rapid și mai degrabă facil nu este, singur, îndeajuns pentru a determina acest rezultat. Însă Venus pe arc solar conjunctă cu Descendentul, sau un tranzit al lui Jupiter/Saturn pe Descendent sau în Casa a VII-a, ar putea foarte bine să ne facă să ne îndrăgostim. Astfel, învățăm să facem judecăți avizate despre forța relativă și durata diferitelor contacte planetare. Venus pe arc solar conjunctă cu Descendentul are un impact mai îndelungat și mai puternic decât tranzitul lui Venus peste Descendent.

Pe măsură ce ne dezvoltăm înțelegerea, interpretările noastre devin mai subtile și mai realiste. Învățăm să nu ne așteptăm la dezastre de fiecare dată când Luna în tranzit este conjunctă cu Saturn natal sau când Saturn în tranzit este conjunct cu Luna natală; ci să anticipăm în mod realist efectele stresante ale unui tranzit precum Marte conjunct/careu Saturn natal. Am Saturn în Casa a III-a (care, printre alte sensuri, guvernează mobilitatea, transporturile și vehiculele motorizate), și în general pot anticipa când voi avea probleme cu mașina. Se întâmplă aproape de fiecare dată când Luna în tranzit formează conjuncție, careu sau opoziție la Saturn natal din Casa a III-a.

Harta #32

De asemenea, [ca astrologi] învățăm să estimăm corespunzător puterea și potențialul tranzitelor planetare. Grant, un bărbat care încerca să facă bani din postura de consultant independent liber-profesionist, urma să resimtă efectele unei conjuncții Marte-Jupiter-Saturn formându-se în Taur în Casa a VI-a (Harta #32). Vreme de doi ani i-am zis că până la această conjuncție are mari șanse să-și găsească un job mai bine plătit (Jupiter-Saturn în Taur în Casa a VI-a). Grant m-a ignorat complet până în luna acestei triple conjuncții; el chiar credea că nu se va întâmpla cine știe ce. Spontan, în martie 2000, când Marte a intrat în Taur laolaltă cu Jupiter și Saturn, Grant a început să-și trimită CV-ul în stânga și în dreapta, a primit câteva oferte excelente, iar cu o săptămână înaintea conjuncției exacte Jupiter-Saturn a început să lucreze pe un salariu dublu față de cel anterior. Acesta este unul dintre cele mai incitante aspecte ale astrologiei – faptul că ne putem maximiza potențialul pentru succes făcând lucrurile la timpul potrivit, când momentul e într-adevăr “copt” (truly ripe).
 
 

Acțiune programată strategic

Astrologia ne învață arta acțiunii programate strategic. Ajungem să înțelegem când este și când nu este un moment bun să invităm pe cineva la o întâlnire, sau să încercăm să ne schimbăm locul de muncă, sau domiciliul. De mai bine de un an plănuiam să mă mut într-un apartament nou, dar am tot amânat până Jupiter în tranzit a trecut peste cuspida Casei a IV-a și alte planete din Casa a IV-a. Când s-a împlinit acel tranzit, în prima zi în care am ieșit să caut am găsit un apartament de închiriat excelent.

Înțelegerile celeste ne pot ajuta să luăm decizii bune în ceea ce privește locuirea și proprietățile, creșterea copiilor, educația, schimbarea locului de muncă, relațiile cu ceilalți. Atunci când am avut revoluția lui Saturn în Casa a III-a și m-am întors la facultate, eram pregătit pentru încercarea ce mă aștepta, chiar dacă știam că aveau să fie ani până să văd recompensa pentru eforturile mele. În acel moment, cosmosul mi-a cerut să învăț, să dobândesc cunoaștere (Casa a III-a). Câțiva ani mai târziu (în 2000), în timpul unei conjuncții Soare-Mercur-Venus-Marte în Rac, am găsit și cumpărat o casă superbă (Racul guvernează căminul și imobiliarele). În aceeași perioadă, Jupiter în tranzit era conjunct cu Saturn în Casa a VIII-a, și am reușit să fac rost de finanțe pentru a face posibilă întreaga tranzacție. Am mers înainte, îmbrățișând yoga îndatorării. Cât privește dezvoltarea mea, acum eram pregătit de fapt să cumpăr o casă, să fac un credit ipotecar. Eram pregătit pentru această responsabilitate. [Folosind astrologia,] Începem să ne dorim ceea ce și universul își dorește de la noi, cât de bine putem noi înțelege acest lucru. Vrem să facem ce ne cere viața. Devenim discipoli ai cosmosului, năzuind să ne îndeplinim instrucțiunile celeste pe cât ne stă în puteri. Începem să percepem tranzitele și progresiile noastre ca serii de lecții, revelând portalurile prin care trebuie să pășim pentru a înainta în călătoria evoluției noastre.

În continuare voi oferi o altă poveste revelând importanța practică a astrologiei. O femeie pe nume Linda avea un fiu în vârstă de 10 ani pe nume David, care fusese evaluat de un psiholog școlar pentru ADHD. La școală era plictisit și neliniștit, într-o constantă stare de reverie, și cu greu era atent în clasă. Psihologul voia să-i prescrie Ritalin lui David, un medicament folosit pe scară largă dar care s-ar putea să aibă efecte secundare destul de serioase. (65) Linda m-a consultat în legătură cu harta lui David. Soarele lui progresat forma un careu la Neptun natal. “Vrea doar să stea acasă, să se uite la televizor și să se joace Dungeons and Dragons. Viața lui fantastică este uimitoare.” După ce a discutat cu mine despre tipurile de experiențe care sunt comune în simbolismul lui Neptun (neatenție, concentrare direcționată interior, lipsa atenției pentru sarcinile practice, puteri sporite ale imaginației), Linda a decis mai degrabă să-l lase pe David să stea acasă decât să-l forțeze să se conformeze normelor sociale și așteptărilor comportamentale. După câteva săptămâni de libertate David era sătul și gata să se întoarcă la școală, unde începea să ia note bune și să-și canalizeze imaginația în scrierea unor povești și studiul mitologiei, dinozaurilor, balenelor, rechinilor și delfinilor (Neptun: creaturile oceanului). Simbolismul astrologic a convins-o pe Linda că eticheta ADHD nu îl caracteriza atât de bine pe fiul ei, și că nu era necesar să-i dea Ritalin. A înțeles că David nu avea nimic impropriu fundamental sau constituțional; de fapt el era neobișnuit de creativ, inteligent – și intuitiv.

Harta #33

Noi nu suntem victimele tiparelor planetare, ele doar ne dau instrucțiuni. Andrea avea în harta sa natală o conjuncție Marte-Pluto în Casa a VI-a (Harta #33). Când Pluto în tranzit forma careu la Marte-Pluto natal, ea s-a simțit atacată la locul de muncă (bullied) de o colegă vindicativă, manipulatoare și dominatoare (Pluto în Casa a VI-a), despre care simțea că îi trata pe toți din birou cu aceeași superioritate. În cele din urmă Andrea s-a opus ferm acestei femei și “a făcut-o din vorbe” (told her off) așa cum nimeni altcineva n-a mai îndrăznit. Decât să vadă acest episod doar ca o erupție de negativitate la locul de muncă (deși era și asta), Andrea a reușit să-l privească ca o inițiere într-o mai mare putere și asertivitate. Tranzitul era corelat cu o trezire a puterii ei Marte-Pluto. Ea a descoperit că nimeni nu are dreptul să-i încalce demnitatea; a învățat să ia atitudine, să se apere (stand up for herself). Tranzitul și-a îndeplinit menirea.

De asemenea, reflecția asupra simbolismului astrologic ne trezește simțul umorului. Uneori corespondența tranzitelor cu evenimentele este chiar amuzantă. La un moment dat eram singur de ceva vreme și devenisem cumva arțăgos și cinic (grouchy and jaded) în legătură cu dragostea. Stăteam în chiloți în apartamentul meu și studiam atent efemeridele. Saturn în tranzit era conjunct cu Venus, Uranus în tranzit era conjunct cu punctul median Venus-Marte, Luna progresată se afla în Casa a VII-a, iar Venus și Juno în tranzit erau conjuncte cu Descendentul – toate în acel moment. Mă gândeam: “Hmm, astrologia nu funcționează! Ar trebui să fiu cumva într-o relație. Dar nimic la orizont!” În acel moment a sunat telefonul. Era o fostă prietenă care părea foarte interesată să se întâlnească cu mine. Relația noastră a reînceput în acel moment și încă sunt cu Diana, după atâția ani! Pe de altă parte, când Pluto în tranzit devenea staționar direct, aspectându-mi Mijlocul Cerului, o țeavă de canalizare a explodat, aruncând apă reziduală peste întreaga curte. Iar când îl aveam pe Uranus pe arcul solar conjunct cu punctul median Marte-Pluto, îmi udam liniștit grădina, când am fost atacat deodată de un roi de albine. M-am ales cu mai multe înțepături, am intrat în stare de șoc, am avut o experiență în apropierea morții și am ajuns la spital. La acea vreme nu mi se părea nimic amuzant, dar când am privit acest eveniment în lumina simbolismului planetar am fost izbit de comicul acestei corelații. Despre Uranus=Marte/Pluto, Ebertin scria: “cruzime, violență, brutalitate, dezastre sau calamități bruște cu consecințe grave.” (66) Bine că am consumat karma acestui contact Uranus pe arc solar conjunct cu punctul median Marte-Pluto prin înțepături de albină și nu printr-o accidentare, printr-un act de violență sau o ceartă gravă cu un prieten sau coleg.

Uneori corespondența evenimentelor interioare și exterioare cu simbolurile planetare ne umple de mirare și recunoștință. Când Neptun era conjunct cu Luna, într-o perioadă de profundă reconciliere cu mine însumi după o perioadă de eșec personal și dezamăgiri (discutate în Capitolul 2 [al cărții Astrologie și meditație]) am avut următorul vis: “Mă aflu într-o librărie din oraș într-o după-amiază de duminică. S-a adunat lumea și cu toții stau în rânduri ce se pierd adânc în apă, printre ele aflându-se câteva persoane care trec printr-o imersiune rituală în apă. Eu sunt unul dintre cei care suportă această curățare spirituală, acest botez. Apa este clară și blândă (soft). Prin această scufundare în apa revigorantă sunt renăscut.” Nu puteam cere o experiență neptuniană de vindecare mai bună decât cea trăită în acel moment al vieții mele.

Harta #34

Studiul astrologiei ne învață modestia, precum și încrederea în inteligența inscrutabilă a ordinii divine. Odată, la o întâlnire anuală cu o clientă pe nume Lynn (Harta #34), am observat că în curând ea urma să aibă activă o conjuncție în tranzit a lui Venus, Marte și Jupiter în Casa a IV-a, care m-am gândit că ar putea indica faptul că ar trebui să se mute sau să-și înfrumusețeze casa, și că această perioadă putea marca începutul unei noi relații sau stabilirea unui cămin împreună cu o altă persoană. Lynn m-a asigurat că mutatul ieșea din discuție întrucât își iubea locuința actuală. Fusese singură de mulți ani și nu se vedeau posibilități romantice la orizont. Am observat de asemenea că Soarele progresat al lui Lynn forma o conjuncție strânsă cu Pluto natal în Casa a XI-a, însă nu îmi era clar ce legătură putea fi între acest aspect și conjuncția în tranzit din Casa a IV-a. La momentul în care conjuncția Venus-Marte-Jupiter și-a atins exactitatea, locuința lui Lynn a ars din temelii într-un mare incendiu care a distrus întregul cartier (Soare-Pluto în Casa a XI-a), iar ea s-a mutat cu un vechi prieten platonic. Un an mai târziu cei doi se căsătoreau. Mi-a spus că singurul lucru care a ajutat-o să suporte durerea asociată pierderii locuinței și tuturor posesiunilor materiale a fost cunoașterea faptului că asta însemna începutul unei noi faze a iubirii și relațiilor în viața ei personală. Privită în lumina simbolismului planetar, criza (pierderea locuinței) părea să servească un scop mai adânc.
 
 

Suferință conștientă

Astrologia este precum un mentor invizibil, mereu gata să ne ghideze și să ne arate lumina în orice situație. Ea ne calmează și ne readuce la centru în vremuri de suferință emoțională. Studiile celeste imprimă în noi curajul de a înfrunta dificultățile calm și cu ochii deschiși. Învățăm să ne reînnoim prin experimentarea conștientă a momentelor inevitabile de suferință ale vieții. O femeie pe nume Tricia stătea la căpătâiul soțului ei murind de cancer, în timp ce Pluto în tranzit în Scorpion era conjunct cu Saturn în Scorpion pe Mijlocul Cerului, într-un quincunx perfect cu Venus în Gemeni (Harta #35). Era un timp de suferință, doliu, putere lăuntrică. Pentru ea, Saturn în Scorpion pe Mijlocul Cerului însemna că înstăpânirea asupra fricii de moarte, înfruntarea acesteia cu curaj, forță și maturitate, era una dintre cele mai mari împliniri evolutive din viața sa. Tricia a învățat că moartea este parte a vieții. Poate că vom păși prin zone întunecate ale pădurii, însă dacă folosim astrologia ca ghid, va fi întotdeauna lumină pe Cale.

Harta #35

Capacitatea de a ne transforma suferința prin reflecția asupra simbolurilor planetare este nucleul alchimiei astrologice. Helen, o femeie de patruzeci de ani, îi are pe Jupiter și Saturn în tranzit în Casa a XII-a. Ea se află într-o perioadă de izolare și singurătate. Ea se împotrivește acestei situații, simțind că ar trebui să fie într-o relație. Dar universul are propria sa gândire. Femeia se cufundase în studiul viselor, meditație și astrologie. Harta sa natală și tranzitele curente îi indică drumul pe care trebuie să meargă, care în acest moment trebuie să fie acela al interiorizării. În timpul acestei perioade de explorare lăuntrică Helen își formează o nouă identitate ca metafizician practic (Jupiter-Saturn în Taur în Casa a XII-a). Felul în care practică astrologia este meșteșugit, cu picioarele pe pământ și din ce în ce mai profitabil (lucrative). Fața îi strălucește cu pace, iar ea se abandonează universului și se încrede că își va găsi propriul loc în el.

Harta #36

Astrologia ne învață răbdarea, înțelepciunea de a aștepta momentul potrivit ca lucrurile să se manifeste. O femeie în vârstă de șaptezeci de ani pe nume Victoria este singură de treizeci de ani, de la opoziția Uranus-Uranus de la vârsta de 40-41 (Harta #37). Ea a așteptat multă vreme iubirea. Avea un sextil progresat între Venus și Marte. Spre suprinderea ei, un bărbat mai în vârstă i-a răspuns la anunțul din coloana Personale, s-au îndrăgostit și curând s-au căsătorit. După cum ne învață Rudhyar, ciclurile nu au sfârșit, există mereu încă o șansă de a ne împlini sarcinile evolutive neterminate.

Harta #37
Harta #38

Astrologia ne învață înțelepciunea de a renunța la trecut. În anii ’80, un bărbat gay pe nume Brent avea o conjuncție progresată Marte-Uranus în Casa a XI-a (Harta #38). El a trăit patru sau cinci ani frecventând petreceri ecstatice de dans în cluburi de noapte unde bărbații se angajau în relații sexuale cu mai mulți parteneri, cu toții drogați cu amfetamine (Marte-Uranus). Brent se gândea la acea perioadă cu nostalgie și cu o senzație de pierdere. “Acel moment s-a terminat, nu se va mai întâmpla niciodată. Poți să fii fericit că ai avut acea experiență, dar ar fi stupid să încerci să o repeți.” Acesta este tipul de luciditate (awareness) pe care îl dobândim în urma studiului astrologiei. Aceasta ne ajută să dăm piept cu adevărul acestui moment, oricare i-ar fi natura.

De asemenea, astrologia ne ajută să înțelegem semnificația și scopul evolutiv al stărilor extinse de conștiință, experiențelor mistice și momentelor de trezire spirituală – care adesea sunt puncte de cotitură în viața noastă, și uneori destul de tumultoase. Un client pe nume Jim avea o conjuncție natală Soare-Neptun în Balanță în Casa a IV-a (Harta #39). În 1981, când Jupiter și Saturn în tranzit au format o conjuncție în Balanță (formând de asemenea o conjuncție exactă cu Soare-Neptun natal), Jim a avut una dintre cele mai importante experiențe din viața sa: l-a întâlnit pe Hristos. El a spus: “Am văzut viziuni ale sacrificiului său și iubirii sale față de lume. Am înțeles pocăința. Eram plin de o iubire pe care nu o mai simțisem niciodată înainte. Lumina și puterea s-au pogorât asupra mea. M-am rugat pentru întreaga lume. De asemenea, am avut vise premonitorii, viziuni și confruntări cu numinosul.” I-am cerut să contempleze felul în care această experiență fusese o descoperire a adevăratei sale naturi (Soare-Neptun). Jim a spus: “Asta a fost cea mai înaltă experiență spirituală pe care am avut-o. Și e dureros că nu pot ajunge din nou la ea; nu pot recupera puterea acelui moment oricât de mult m-aș ruga și aș medita.” I-am răspuns: “De ce ai avea nevoie să o repeți? A fost o experiență care a lăsat un efect permanent asupra conștiinței tale. Ți-ai descoperit scopul vieții – să trăiești acea conștiință, acea iubire care ți-a fost revelată. De atunci duci o viață spirituală. Experiența și-a atins scopul. Sarcina ta de acum este să-ți trăiești viața în lumina acelei experiențe și în amintirea ei.”

Harta #39

Astrologia ne ajută să găsim sens și orientare în cele mai haotice perioade din viața noastră. În 1992, Jim înfrunta o mare dificultate. Uranus și Neptun în tranzit erau conjuncte, exact peste Descendentul său. Jim avusese mai multe experiențe spirituale care l-au condus către explorarea unui stil de viață poligam. El afirma: “Am încercat să încep o nouă viață cu altă femeie și copiii ei. Am fost excomunicat din Biserică, mi-am pierdut slujba. A fost devastator. Aproape mi-am pierdut familia. Dar Spiritul m-a ghidat înapoi la soția mea. Căsnicia noastră avea o rană adâncă. Ne-a luat multă vreme să ne reconstruim relația. Însă, miraculos, ea m-a iertat și ne-am vindecat viața împreună.” Nu este treaba astrologului să judece, astfel că am discutat cu Jim aceste evenimente la rece, încercând să înțeleg rebeliunea uraniană împotriva normelor societății și iluzia, confuzia și încețoșata judecată neptuniană, evidente în această situație. Analizând simbolul lui Uranus-Neptun conjunct cu Descendentul lui Jim, m-am întrebat dacă el experimentase într-adevăr o infuzie de lumină spirituală, având în vedere contextul acestei crize relaționale monumentale. Căile Spiritului sunt misterioase și adesea furtunoase. Aurobindo scria:

“În ora lui Dumnezeu purifică-ți sufletul de orice auto-amăgire și ipocrizie și van orgoliu ca să poți privi drept înlăuntrul spiritului tău și să-l auzi pe Cel care-l invocă… A fi pur risipește orice frică; căci ora este adesea teribilă: un foc, o furtună, un uragan, o zdrobire în teascul mâniei Domnului; însă cel/cea care poate să o înfrunte drept, bazându-se pe adevărul menirii sale, acela va dăinui; căci chiar dacă el/ea va cădea, el/ea se va ridica din nou; chiar dacă el/ea pare a fi dus pe aripile vântului, el/ea se va întoarce. Să nu lași grijile lumești (wordly prudence) să-ți șoptească prea aproape în ureche; căci este ora neașteptatului. (67)

L-am rugat pe Jim să mediteze câteva minute și să se întrebe care să fi fost scopul evolutiv al acestei dureroase drame relaționale. Dintr-un loc lăuntric profund, Jim a răspuns: “Simt că pentru a experimenta pe deplin puterea iubirii trebuia să experimentez iubirea ce distruge vasul convențiilor sociale. A fost o perioadă de extraordinară și ecstatică agonie. Viața mi se frângea în bucăți, eram în extaz, eram distrus – în același timp. Iar în tot acel haos am simțit cum prezența lui Dumnezeu și puterea harului său mă trage din întuneric, învăluindu-mă într-o lumină ce transcende egoul. Am ieșit din această experiență absolut umil și hotărât să mă pun în slujba voinței divine.” Atunci când contemplăm simbolurile din harta noastră cu o minte liniștită, semnificația lor mai profundă se poate revela spontan într-un moment de revelație în care simțim și știm că suferința ne poartă înapoi în casa harului.
 
 

Alchimia astrologică și utilizarea formatoare a voinței

Astrologia poate fi înțeleasă ca un tip de practică alchimică pentru că ne permite să transmutăm plumbul saturnian al vieții noastre, suferința noastră și crizele personale (prima materia sau metalul de bază) în piatra filosofală, aurul radiant al conștiinței. Scopul alchimiei este, de asemenea, obținerea unei coniunctio, a uniunii contrariilor: Rege și Regină, Soare și Lună, masculin și feminin, tânăr și bătrân, erou și umbră sau adversar. În cazul lui Jim am văzut o uniune între sfânt și păcătos, agonie și extaz, confuzie omenească și har divin.

Potrivit lui Edward Edinger (68), coniunctio alchimică reprezintă “creația conștiinței” prin uniunea opușilor. Practica astrologică conduce, de asemenea, la făurirea conștiinței – conștiința ciclurilor și anotimpurilor schimbătoare ale experienței vieții, conștiința intenției, conștiința posibilităților. Astrologia este disciplina alchimică supremă. (69)

Adesea, simbolurile astrologice rezonează cu stadiile lucrării alchimice descrise în textele medievale europene. De pildă, contactele implicându-l pe Marte, natal sau în tranzit, ar putea corespunde cu perioade în care trecem prin încercările transformatoare ale [stadiului] calcinatio, transformând flacăra fumegândă a patimei și dorinței (cum este remarcat și în nota 23 a acestui volum). Un simbol tradițional pentru calcinatio este imaginea unui Rege (simbol al egoului) într-o “saună” (sweatbox). Îi este extrem de cald, transpiră, fiind transformat prin căldură și foc. Tranzitele implicându-l pe Neptun corespund adesea cu faza alchimică a solutio:
dizolvare, purificare și transformare prin apă. Ne experimentăm topiți într-o stare lichidă, sau avem vise că ne scăldăm într-un lac, ocean sau fântână; ploaia harului se pogoară peste noi. Ne contopim cu totul; nu există separare. De asemenea, Neptun este un simbol al fazei alchimice numite sublimatio, în care experimentăm ascensiunea Spiritului, simbolizat printr-o pasăre albă sau printr-o scară, legând cerul de pământ. Într-o imagine alchimică, Regele este scufundat în apele unei fântâni (solutio), iar o pasăre albă se pogoară și zboară deasupra capului său (sublimatio), în vreme ce ochii Regelui se întorc înspre interior și în sus către lumina divină. Cufundat în apele fără formă, spiritul nostru se ridică. O altă imagine pentru sublimatio este Roua, un dar al cerului pentru pământ.

Tranzitele lui Saturn se pot corela cu o serie de teme alchimice: faza de înnegrire nigredo, înfruntarea suferinței, și coagulatio, faza de solidificare, de formare, de fortificare a structurilor vieții. Ne-am putea imagina asta ca un vultur înlănțuit de o broască; o parte din noi vrea să se avânte în înalt (sublimatio), dar de asemenea trebuie să onorăm nevoia de a veni cu picioarele pe pământ, de a înfrunta realitatea cotidiană, de rang inferior. Nu e sănătos să te avânți în spiritualitate fără să ai mai întâi de-a face cu trupul, pământul, banii și relațiile – cele ce ne mențin înrădăcinați (grounded). Un alt simbol medieval pentru faza saturniană de coagulatio este imaginea unui șarpe răstignit pe o cruce; suntem răstigniți, prinși de materie. Pentru a ne transforma, trebuie să înfruntăm mai întâi lumea materială.

Tranzitele lui Pluto pot corespunde fazei alchimice a mortificatio, în care ne confruntăm cu moartea și mortalitatea, și găsim speranța în viitoarele cicluri ale vieții. Într-o imagine vedem că dintr-un mormânt crește grâu. Descoperim că moartea este transformare. În momentul morții se află o sămânță de viață. Uranus corespunde fazei alchimice a separatio: separarea de părinți, de colectiv; acesta este principiul individuării. Uneori trebuie să ne separăm de cineva drag sau de ceva pe care punem preț; odată făcute alegerile, vom păși de acum încolo pe o altă cale. În final atingem acea coniunctio – uniunea contrariilor, lumină și întuneric, masculin și feminin, și toate subpersonalitățile opozante. O imagine medievală înfățișează această fază ca Nunta Focului și a Apei. Devenim întregi, unificați, rămânând totodată atenți la polaritățile noastre lăuntrice. Acesta este fructul unei vieți dedicate conștiinței.

Anterior defineam astrologia ca utilizare formatoare a voinței, ghidată de simbolismul planetar cu scopul desfășurării potențialelor noastre de evoluție. Ghidată de simbolismul celest, manifestarea concetrată a voinței ne permite să transformăm situații de viață. Astrologia devine o disciplină alchimică transformativă atunci când încercăm cu-adevărat să învățăm din fiecare situație, inclusiv din tranzitele și progresiile dificile. Esența alchimiei astrologice este de a învăța să folosim simbolurile planetare date ca un catalizator al creșterii și schimbării. În această carte am notat mai multe exemple de persoane care au transformat situații de viață, așezându-le în lumina simbolismului planetar. În continuare voi împărtăși cu dumneavoastră una dintre experiențele mele personale.

Cu câțiva ani în urmă am avut o perioadă foarte lentă în practica terapiei. Avusesem o serie de tranzite ale lui Neptun pe care le resimțisem ca o dizolvare a cabinetului meu, mai mulți clienți își terminaseră ședințele cu mine, programul era destul de liber, și simțeam că mă prăbușesc. Identitatea mea de psiholog era “pe butuci”, iar stima mea de sine era la cel mai jos nivel dintotdeauna. Am observat că Saturn pe arc solar se apropia de conjuncția cu Luna mea natală. Eu am Racul pe Mijlocul Cerului, deci Luna îmi guvernează Casa a X-a a carierei. (Racul și Luna guvernează consilierea, faptul de a oferi sprijin emoțional celorlalți.) La început am avut una dintre acele reacții înfricoșate, de parcă acest aspect ar fi însemnat inevitabil depresie, necazuri și eșecuri în cariera mea. Apoi am aplicat meditația astrologică pe care o descriu în această carte. M-am întrebat: “Care este intenția acestui Saturn pe arc solar conjunct cu Luna? Ce anume cere el de la mine?” Răspunsul a venit din interior, și limpede. Era clar că trebuie să-mi iau munca mai în serios. Trebuia să mă concentrez pe dezvoltarea mea ca terapeut. Trebuia să mă întorc la training, să devin mai devotat profesiei mele. Și tocmai asta am făcut. M-am alăturat unui grup de training, făcând un angajament pe termen de un an. În câteva săptămâni de la această decizie, cabinetul a început să se umple. Atunci când cooperăm cu instrucțiunile noastre planetare, viețile noastre sunt transformate pas cu pas.

Harta #40

Cum aflăm că astrologia funcționează? Examinându-ne calitatea vieții. Asta nu înseamnă neapărat că vom deveni bogați sau faimoși sau că vom avea succes în toate. Însă marca unei vieți conștiente din punct de vedere astrologic este capacitatea de a găsi sens în toate evenimentele, de a te apleca întotdeauna asupra celor ce ni se întâmplă. În timp ce Pluto în tranzit forma un careu la Pluto natal pe Ascendent, unei femei pe nume Tina i-a fost jefuită casa și a pierdut tottul, inclusiv toate bijuteriile pe care le avea (Harta #40). Pluto părea să îi fi luat nenumăratele vestigii ale trecutului său. Însă în aceeași săptămână iubitul ei i-a dat inelul de logodnă. Astfel ea a putut să vadă jaful ca o “jupuire sacră”, ca o deposedare inițiatică de tot ceea ce e neesențial, pregătind primirea inelului prețios al iubirii. Ea a rămas liniștită și relativ neafectată de pierderile materiale.
 
 

Detașare și angajament

Povestea Tinei ilustrează faptul că studiul astrologiei ne învață detașarea, deschiderea, disponibilitatea de a confrunta orice. Ne dezvoltăm obiectivitatea minții (evenmindedness). Privind prin lentila simbolurilor planetare, înțelegem ce ni se întâmplă și devenim neînfricați pentru că simțim ce ar trebui să se întâmple la momentul respectiv. De asemenea, astrologia ne învață să rămânem devotați trăirii adevărului ființei noastre, chiar dacă asta înseamnă să facem un pas neconvențional, chiar dacă înseamnă să avem mai puțin bani sau un statut social inferior. [Ne învață să] rămânem pe drumul creativității, al trezirii spirituale, al traiului simplu, sau pe drumul aventurii și al riscurilor antreprenoriale. Ne dedicăm timp activităților pe care ne place să le desfășurăm. Ne urmăm drumul, încrezându-ne că dacă ne vom asculta inima și-i vom urma indicațiile ne vom împlini (become whole), vom fi binecuvântați de cosmos și ne vom dezvolta (unfold) așa cum ne este menit. Chakrapani obișnuia să mă sfătuiască să-mi urmez interesele: yoga, meditație, astrologie, spiritualitate și scris, chiar dacă nu făceam prea mulți bani și nici nu avansam în carieră. M-a sfătuit să rămân aliniat cu dharma mea, cu adevărul ființei mele, orice s-ar întâmpla.
 
 

Lecții de iubire

După cum am menționat în Capitolul 2 [al cărții Astrologie și meditație], reflecția asupra hărții natale și tranzitelor ne poate ajuta să ne dezvoltăm și să ne extindem capacitatea pentru iubire. Începem să ne exprimăm spectrul complet al iubirii, incluzând aici îngrijirea tandră Venus-Luna, dragostea pasională, sexuală Venus-Marte, iubirea dedicată, stabilă Venus-Saturn, iubirea altruistă, devotată Venus-Neptun. De asemenea, deprindem o gândire despre viață și ciclurile timpului care ne ajută să navigăm anotimpurile schimbătoare ale relațiilor umane, cu grație și inteligență. Năzuim la relații mai bune urmărindu-ne tranzitele și progresiile, înțelegându-ne propria personalitate, stările și preocupările schimbătoare, și studiind harta partenerului/partenerei, iubitului/iubitei, soțului/soției, încercând să înțelegem drumul vieții acelei persoane și provocările evolutive curente.

Astrologii cad adesea în capcana de a crede că știm exact ceea ce căutăm într-o relație; avem imaginea unui partener perfect și ne așteptăm ca cealaltă persoană să întruchipeze acea imagine. Căutăm o persoană cu Soarele sau Luna într-un semn compatibil, sau un aspect dezirabil al lui Venus, sau o persoană saturniană: puternică și cu picioarele pe pământ. Dacă găsim pe cineva cu acea trăsătură personală sau aspect planetar pe care le căutăm, credem că am scăpat. Însă trebuie să trăim cu întreaga persoană, nu doar partea plăcută de care suntem inițial atrași. Poate că persoana de care suntem atrași într-o posibilă relație are complicații karmice în familie – de exemplu, conjuncția Saturn-Pluto în Casa a IV-a (a familiei), care îți aduce în viață socrii infernali, intruzivi și manipulatori. Un bărbat s-a însurat cu o femeie cu Neptun în Casa a III-a; ea are doi frați alcoolici, amândoi niște măgari nesuferiți!

Harta #41

Un bărbat numit Sal s-a îndrăgostit de Nancy, a cărei conjuncție Soare-Venus în Scorpion i-a părut extrem de sexy și atrăgătoare (Harta #41). Cu o conjuncție Lună-Neptun pe Mijlocul Cerului, Nancy era o persoană foarte caldă și delicată. Dar Nancy îi avea de asemenea pe Marte, Saturn și Pluto în Casa a VIII-a, în careu cu Soarele. La începutul relației, Sal nu avea nici cea mai vagă idee ce sentimente intense și ce furie purta înăuntrul ei, provenind din evenimente traumatice anterioare. Aceste evenimente au fost elucidate urmărind fazele ciclului lui Saturn în harta lui Nancy. La vârsta de 7 ani, într-o perioadă în care Saturn în tranzit era conjunct cu Soarele natal în Scorpion, Nancy a fost abuzată verbal și sexual de tatăl ei. De la vârsta de 14-15 ani (când Saturn în tranzit forma un careu la Soarele natal și opoziție la conjuncția natală Marte-Saturn-Pluto), ea a început să simtă că bărbații îi fac constant avansuri sexuale nedorite, că o obiectivează și că se poartă urât cu ea. Asta a înfuriat-o pe Nancy, iar în timpul anilor ei de liceu a avut parte de mai multe despărțiri aprige. Ca adult, ea avea un istoric de relații abuzive cu bărbați cruzi, răzbunători, și multe dintre aceste relații s-au încheiat violent. E de înțeles că a dezvoltat o mare furie împotriva bărbaților.

La început, Nancy era foarte pasionată de Sal. Dar apoi lucrurile au devenit mai complicate. Dacă spunea ceva greșit sau o atingea într-un anume fel, era total traumatizată, se retrăgea în plâns sau devenea furioasă. Se schimba la față și o latură aspră, rea, feroce ieșea la iveală (Soarele în Scorpion careu la Marte-Saturn-Pluto în Casa a VIII-a). În astfel de perioade ea devenea atât de copleșitoare și ostilă încât Sal, de altfel bine manierat, a vrut să o lovească de câteva ori. Din fericire, el și-a ținut în frâu aceste impulsuri. Astrologia l-a ajutat pe Sal să înțeleagă cum a devenit un actor în drama lăuntrică a lui Nancy. El devenise figura persecutantă, nocivă, pe care Nancy a întâlnit-o de atâtea ori în trecut, o figură pe care o ura și de care îi era frică. Urmărind istoricul vieții ei în lumina simbolismului hărții astrologice, Sal a putut să înțeleagă cum a fost “distribuit” în rolul simbolizat de careul Marte-Saturn-Pluto/Soare în Scorpion. A putut înțelege barierele auto-protectoare și furia eruptivă care erau imprimate în celulele ei. A putut înțelege nevoia lui Nancy de a se apăra împotriva posibilității eventualelor atacuri și injurii. În această perioadă, Saturn în tranzit se afla în Taur, în opoziție la Soarele natal al femeii, și în careu la Marte-Saturn-Pluto. E limpede că acele conflicte timpurii ale sale cu bărbații și problemele ce țin de sex și traumă erau reactivate de relația lor, iar asta o predispunea la proiecții și percepții distorsionate. Dar și Sal a avut partea sa de jucat în această situație. El a înțeles că avea o mare cantitate de furie reprimată față de femei, exprimată față de Nancy în mod inconștient; la acea vreme, el avea activ un careu de la Pluto în tranzit la Marte natal. În acea perioadă, Sal și Nancy au continuat să lucreze materialul emoțional extrem de încărcat și au reușit să devină mai apropiați și mai profund intimi unul cu celălalt. Acest exemplu ilustrează cum reflecția asupra hărții natale a celui de lângă noi ne ajută să ne aprofundăm calitatea relațiilor noastre emoționale.

În relații viața devine de două ori mai complicată pentru că trebuie să înțelegem complexitățile scenariului planetar al celeilalte persoane, dar și ale noastre. În această situație, e ca și cum am experimenta indirect dezvoltarea unei alte hărți astrologice, care acum devine parte din noi. George trăia cu Abby, care avea Luna în Pești în Casa a VIII-a. Ea simțea o nevoie puternică să împartă totul, să nu aibă granițe (Pești) în privința posesiunilor, să facă schimb de haine, de periuțe de dinți, să aibă un cont bancar comun. La început George era destul de refractar. Prefera să aibă propriul cont bancar, propria periuță de dinți, propriile șosete. Dar pe măsură ce a început să înțeleagă cum Luna lui Abby – în Pești, în Casa a VIII-a – reprezenta nevoia ei de a pune laolaltă posesiuni și resurse, el a înțeles că, dacă va locui cu ea, împărțitul lucrurilor trebuia să devină parte din viața lui. S-a adaptat la nevoile ei, a acceptat simbolismul hărții femeii ca ceva din care putea învăța. După mai mulți ani de discuții și neînțelegeri, ei și-au deschis în cele din urmă un cont bancar comun. Abby era mult mai fericită, iar asta l-a bucurat și pe George. Acceptarea hărții natale și [implicit] a nevoilor lăuntrice ale celor dragi, fără a ne călca pe propria natură, poate fi o cale importantă către împlinire (wholeness).

Harta #42

Astrologia poate ajuta partenerii să vadă lucrurile și din perspectiva celuilalt. Ea ne poate ajuta să ne exprimăm față de partenerul noastru, să-i spunem cine suntem și cum ne simțim. O femeie pe nume Terri avea Soarele, Luna și pe Jupiter în Taur în Casa I, în opoziție cu Neptun din Casa a VII-a (Harta #42). Ea spunea că iubirea și stabilitatea financiară sunt cele mai importante lucruri din viața ei. De multă vreme iubitul ei, James avea Soarele, Venus și Neptun conjuncte în Scorpion în Casa a IV-a, în careu cu Saturn din Casa a VII-a (Harta #43).

Harta #43

În timp ce Terri pleca la muncă în fiecare zi, James stătea acasă toată ziua, se uita la filme, fuma iarbă și cânta la chitară. Într-o sesiune în care i-am avut pe amândoi, Terri mi-a spus că James era un mare muzician și vizionar, și că ea îi sprijină munca deoarece crede în visul său de succes în muzică. Însă nu-i era clar dacă era sau nu naivă, așa cum i-au zis mai mulți prieteni. Dintr-o anumită perspectivă, Terri era într-adevăr naivă, orbită de idealism și iluzii romantice. Dar dintr-o altă perspectivă, tot ea manifesta un devotament puternic și altruist pentru James și credea în potențialul său (remarcăm opoziția Venus-Neptun). În orice caz, Terri se afla acum într-o criză. Se simțea din ce în ce mai revoltată de dependența pasivă a lui James și de lipsa lui de motivație în a-și găsi un job și a se susține singur – chiar dacă într-un fel comportamentul lui părea să rezoneze cu simbolismul hărții natale, și lăsând la o parte faptul că ea însăși îl avea pe Neptun în Casa a VII-a a iubirii și parteneriatelor. Într-adevăr, James știa ceva astrologie, și punea un mare accent pe destinul măreț pe care-l simțea a fi indicat de harta sa natală. Mi-a arătat că Venus, guvernatorul Mijlocului Cerului în Taur, era conjunctă cu Soarele, guvernator al Ascendentului în Leu. Simțea cu siguranță că va fi o adevărată forță creatoare în industria muzicii. La rândul meu, i-am arătat că avea de asemenea un careu Soare-Venus-Neptun la Saturn, și că avea responsabilități față de alte persoane (Saturn în Casa a VII-a). El fusese norocos să găsească pe cineva care să-i sprijine aspirațiile, însă poate că trebuia să devină mai serios și mai disciplinat în ceea ce făcea, mai ales dacă voia ca această relație să supraviețuiască.

Terri a recunoscut că se gândise serios să se despartă de James pentru că era atât de iresponsabil. Spunea că-l adoră, dar că era atât de nerealist (impractical) și imatur. În rezonanță cu faptul că acum Saturn în tranzit se găsea în Taur, ea înțelegea că nu-și poate împlini scopul vieții pe cont propriu fără sprijin financiar din partea partenerului său. Terri voia ca James să-și actualizeze cele mai înalte potențialuri ale hărții sale natale – nu doar inspirația artistică, ci și devotamentul iubitor față de familie și casă, și capacitatea de a susține un cămin (Soare-Venus-Neptun în Casa a IV-a, în careu la Saturn). Împreună cu Terri, l-am invitat pe James să-și îmbrățișeze și să-și actualizeze acest potențial. De asemenea, i-am spus lui James că simțeam că el se va putea împlini pe sine, dacă va putea îmbrățișa harta lui Terri și potențialurile ei ca făcând parte din propriul său drum în viață. Terri făcuse dovada înțelegerii pline de compasiune a provocărilor pe care James le avea de înfruntat în lume. Ea încercase să-l vizualizeze cum își împlinește promisiunile artistice și spirituale ale hărții sale natale. Și era dispusă să-i ofere timp să se regăsească și să-și dea seama ce vrea să facă cu viața lui. Dar răbdarea are o limită!

L-am rugat pe James să-și imagineze cum ar fi să aibă harta lui Terri, cu Soarele, Luna și Jupiter în Taur. Am interpretat împreună simbolurile hărții ei, iar James a reușit să conștientizeze cât de importante sunt pentru Terri confortul material și securitatea financiară. Astfel, i-a înțeles dorința ca el să se angajeze și să contribuie la venitul casei. A putut înțelege cât de inconfortabil era pentru ea să aibă un partener instabil financiar. A putut aprecia într-adevăr profunzimea iubirii ei și devotamentul pentru el – Venus în opoziție cu Neptun din Casa a VII-a. La finalul sesiunii el a făcut un pact cu Terri că se va concentra mai mult pe sarcinile saturniene – muncă, responsbilitate și o abordare matură a obiectivelor profesionale. Un an mai târziu, în timpul unei conjuncții Jupiter-Saturn în Taur în Casa a X-a, el și-a găsit un loc de muncă, a dat probe pentru a cânta în mai multe cluburi de noapte, și chiar a obținut câteva “cântări”. De asemenea, s-a împrumutat de bani ca să-și cumpere echipament de studio și a început să lucreze mai serios la cântecele sale. La doi ani după prima noastră ședință, mi-au spus că James lucrează acum cu alți doi muzicieni la un proiect de album, și că au susținut mai multe concerte live, primind recenzii favorabile. Recent, a fost rugat să contribuie la coloana sonoră a unui film. El își îndeplinește visele, își atinge scopurile. Saturn în tranzit intră acum în Casa a XI-a din harta lui James, deci are de-a face cu un grup, iar venitul său crescut a satisfăcut-o pe Terri, care (avându-l acum pe Saturn în tranzit în Casa a II-a) strânge cu grijă bani pentru un avans necesar pentru a cumpăra o casă.

Harta #44
Harta #45

Un cuplu de lesbiene, Julie și Vicky, au venit la o consultație cu mine pentru că se certau foarte mult și voiau să înțeleagă dinamicile relației lor (Hărțile #44 și #45). Au luat în calcul varianta despărțirii, dar aveau o casă împreună iar viețile lor erau profund îngemănate, deci o despărțire nu era lucru ușor. Am observat o serie de factori circumstanțiali ce păreau să simbolizeze discordia lor: Julie îl avea pe Marte în tranzit retrograd în Săgetător, formând un careu la Marte natal din Pești vreme de șase luni, iar Soarele progresat forma și el un quincunx la Marte. Vicky avea Marte progresat quincunx la Soare; Marte pe arc solar în careu cu Pluto; Pluto pe arc solar conjunct cu cuspida Casei a IV-a; de asemenea, Luna progresată era în Berbec în Casa a X-a. Vedeam un simbolism bogat care denota încăpățânare și conflict, dar ce puteam să spun, într-o consultație astrologică, care să le ajute să lucreze cu aceste dinamici? Efortul [terapeutic] al vindecării cuplurilor folosind astrologia este o artă fină și o afacere complicată. Nu am nici o formulă pentru succes alta decât să urmăresc pistele intuiției mele și să încerc din răsputeri să exprim punctele de vedere ale ambelor persoane. În acest caz, am simțit presiunea speranței lor, și așteptarea că această sesiune trebuia să fie un eveniment catalitic care să le permită să meargă mai departe, dincolo de neplăcutul impas.

Am observat că în sinastria lor, Marte și Saturn din tema lui Vicky erau conjuncte cu Luna lui Julie, în Fecioară. Julie simțea că Vicky o critică încontinuu; acest lucru era mai cu seamă dureros pentru Julie, evocând amintiri ale mustrărilor mamei (Luna în Fecioară). Asta o făcea pe Julie să se simtă anxioasă, rigidă și neiubită. Din punctul ei de vedere, Vicky simțea că percepțiile sale precise și rafinate erau mereu minimizate de Julie, și că ea nu avea voie să fie o voce în relație; se săturase să-și suprime sentimentele și opiniile. Privind acest tipar în lumina complexului Marte-Saturn în Fecioară, în Casa a III-a, în careu la Soarele natal din Casa a XII-a, Vicky a reușit să identifice o rană centrală, asociată tatălui și fraților ei mai mari, cu care s-a certat dintotdeauna amarnic. A simțit mereu că nu este văzută de acești bărbați, și la fel se simțea acum (Soarele în Casa a XII-a). Marte și Saturn din tema lui Vicky erau în opoziție cu Marte în Pești din tema lui Julie; Vicky simțea că Julie evita conflictul, și-a spus: “De fiecare dată când mă enervez sau spun ceva (get assertive) tu pur și simplu te prăbușești.” Am explorat felul în care Julie i-a răspuns la conflict printr-o retragere în sentimente de singurătate dezolantă. Julie a spus: “Când te enervezi pe mine simt că nu mai pot să ajung la tine, nu mă mai iubești, așa că mă retrag.” Toate acestea sunt perfect descrise de Marte în Pești. De asemenea, Uranus din tema lui Vicky era conjunct cu Venus în Rac din tema lui Julie, declanșând în Julie iritabilitate și răceală, o manieră de a rupe contactul abrupt.

Vicky avea Luna în Vărsător în opoziție perfectă cu Pluto. Ea a recunoscut că uneori poate fi extrem de manipulatoare, la fel ca mama ei. Cu Pluto pe arc solar conjunct cu Fundul Cerului (IC), multe dintre cele mai profund îngropate conflicte și resentimente familiale ieșeau din nou la iveală, și simțea arzând un foc al mâniei înăuntru-i. I-am spus că este un moment crucial pentru a-și descărca furia profundă față de familia ei și să găsească expresii mai pozitive ale personalității sale puternice (forceful). Cu Luna progresată în Berbec în Casa a X-a, asertivitatea ei era pe deplin validă, atâta timp cât era conștientă că nu vor sta lucrurile mereu ca ea. Și cu Marte-Saturn în Fecioară, Vicky știa că putea, într-adevăr, să fie extrem de critică și perfecționistă, la fel ca tatăl ei. Ambele femei puteau acum să vadă că această relație le oferea oportunitatea de a-și vindeca emoțiile și tiparele de interacțiune provenite din relația timpurie părinte-copil, astfel că au reușit să se întâlnească din nou inimă cu inimă.

De asemenea, am vrut să mă asigur că Vicky și Julie sunt conștiente că foarte multe elemente astrologice le leagă în mod pozitiv. Soarele lui Julie este conjunct cu Mercurul lui Vicky, ele au multe interese în comun, își stimulează reciproc mințile și comunică excelent, atunci când nu se ceartă! Saturnul lui Julie e conjunct cu Soarele lui Vicky în Casa a XII-a, simbolizând responsabilitățile (Saturn) împărtășite, precum și conversațiile lor serioase și susținute despre vise, simboluri, viața lăuntrică a Spiritului (Casa a XII-a). Venus a lui Vicky formează un sextil cu Martele lui Julie, indicând atracție fizică și dorință. Luna lui Vicky este conjunctă cu Nodul Nord din tema lui Julie, indicând o puternică afinitate emoțională; iar Venus a lui Vicky în Taur este conjunctă cu IC din tema lui Julie – simbol al casei superbe pe care o dețin și al compatibilității de bază ca parteneri în casă (domestic partners). [În sinastrie,] ele au Venus sextil Venus, ceea ce sugerează gusturi comune, afecțiune și bucurie în compania celuilalt, lucruri care le unesc în iubire, în ciuda dinamicilor discordante care uneori amenință să le distrugă. Venus a lui Vicky formează un sextil cu Saturnul lui Julie, indicând longevitatea și devotamentul din relația lor. Aceste ultime exemple demonstrează că o altă contribuție pe care astrologia o are la viețile noastre este faptul că ne ajută să conviețuim [mai bine] împreună, să ne iubim unul pe celălalt mai profund, și să înaintăm împreună în pace.
 
 

O meditație de final

Mergi în cel mai adânc loc al tăcerii și liniștei lăuntrice pe care-l poți atinge. Odată cu infinita compasiune a lui Buddha fii martor întregii roți a timpului și manifestării ce apare și se desfășoară potrivit unor ritmuri ciclice ferme. Cicluri în cicluri încep, își ating punctul culminant, decad, se sfârșesc și încep din nou. Ai trăit toate plăcerile, toate suferințele. Ai fost fiecare formă de viață, toate cele douăsprezece creaturi și faze ale zodiacului. Tu cuprinzi toate planetele, toate zodiile, toate condițiile de evoluție, în circumferința conștiinței tale.

Acum meditează asupra hărții tale natale și asupra tranzitelor curente și asupra progresiilor. Din acest loc al seninătății întreabă: “Care este scopul secret al acestei amplasări planetare natale, acestui aspect, tranzit sau progresie? Ce intenționează aici universul? Ce ar trebui să învăț? Ce pași mi se cere să fac pentru a coopera cu intenția divină?” Gândește-te la ce vrea să-ți transmită harta respectivă. Vizualizează un rezultat care să fie în aliniere cu simbolurile planetare, și care să rezoneze în întreaga ta ființă ca un pas evolutiv pozitiv. Vizualizează-te dedicat acțiunilor care te vor ajuta să-ți atingi scopurile. Folosește astrologia ca un proces activ și creator pentru a-ți manifesta viziunea pentru propria viață.

Când te simți complet, ia loc câteva minute și scrie câteva gânduri în jurnalul tău.
 
Swaha
Plecăciune Domnilor Timpului

 
 
 
 
Alte articole de Greg Bogart
O biografie astrologică a lui Mircea Eliade
Ciclul Jupiter-Saturn
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.