Astrologia – Ray Grasse în dialog cu Shelly Trimmer

Posted by
Timp de lectură: 26 minute

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după capitolul 30, Astrology, din volumul “An Infinity of Gods: Conversations with an Unconventional Mystic. The teachings of Shelly Trimmer
 
 

Ray: Ce este astrologia?
Shelly: Astrologia este limba sufletului. Astrologia e nici mai mult nici mai puțin decât o interpretare simbolică a astronomiei. Luăm suma tuturor factorilor din sistemul solar și traducem simbolic aceste evenimente. Asta e tot. Cu cât înțelegi mai bine natura unui corp planetar în contextul sistemului solar, cu atât îi cuprinzi mai bine adevărata semnificație [astrologică]. De exemplu, Jupiter este atât de mare încât determină legea planului variabil, planul pe care se rotesc toate celelalte planete în jurul Soarelui. Jupiter stabilește această lege, așadar el este cel ce dă legea sistemului solar. Simbolic, Jupiter este legiuitorul. Semnificația lui o obținem plecând de la rolul său în sistemul solar. Poate că mai limpede decât orice alt sistem simbolic, astrologia ne poate vorbi despre relația noastră cu tot ce a fost, va fi și este în conștiința noastră.

Atunci când are loc un eveniment, sunt posibile două interpretări: interpretarea literală, adică ceea ce se întâmplă în mod evident pentru o persoană obișnuită, de pildă Soarele răsare dimineața; și interpretarea simbolică, care privește Soarele mai degrabă ca un principiu spiritual sau simbolic, așa cum îl înțeleg și astrologii. Se cade să știm când primează interpretarea literală, și când primează interpretarea simbolică a unui eveniment.

*

Ray: E posibil să ne dăm seama cât de evoluată este din punct de vedere spiritual o persoană numai din horoscop?
Shelly: Nu. Sunt două lucruri pe care nu le poți vedea în horoscop. Nu poți să știi cât de evoluat este un sfânt, nici cât de îndrăgostit este cineva, numai uitându-te în horoscopul său. Pentru că ceea ce determină iubirea autentică, sau ceea ce îl face pe sfânt să fie sfânt, nu se găsește pe roata [horoscopului], ci în chakre, în Sushumna.

*

Shelly: Rolul astrologiei este să ne ajute în scopurile noastre existențiale de zi cu zi. Să nu uităm că paza bună trece primejdia rea. Dacă știi ceva despre viitor, ai șansa să faci ceva în legătură cu acel lucru. Dacă nu știi, nu ai această oportunitate. Pentru cine crede că are liber arbitru, ca să dovediți, ar trebui să faceți următoarele: să preziceți într-un fel viitorul, cu un grad îndeajuns de ridicat de precizie, și apoi să îl schimbați. Dacă puteți să faceți asta, ați dovedit că aveți într-adevăr liber arbitru.

*

Shelly: Așa cum fiecare se naște cu un cod genetic, cu toții venim pe lume cu un cod astrologic. Împreună, acestea ne determină tiparele comportamentale. În momentul în care codul nostru astrologic se află în acord cu cel genetic, ne putem naște în mediul respectiv. Dar când ele nu sunt în acord, această nepotrivire duce la moarte prematură.

*

Ray: Este cu adevărat posibil să ne depășim aspectele dificile din horoscop?
Shelly: O să explic această problemă în felul următor. Secretara lui Yogananda era o astroloagă foarte bună; scria texte pentru reviste de astrologie și așa mai departe. Însă Yogananda credea că e prea înrobită de această disciplină. Astfel, i-a spus: “Alege cel mai greu aspect posibil, în timpul căruia să mă apuc de ceva, și îți voi arăta că pot transcende energiile planetare.” Femeia i-a indicat o astfel de perioadă.

Planul lui Yogananda era să aducă o biserică din lemn de sequoia la Hollywood. Era un proiect măreț, așa că a avut nevoie de bani ca să-l ducă la bun sfârșit. A început să împartă fluturași în stânga și în dreapta, și până la urmă banii s-au strâns. Biserica a fost extrasă din locul unde era, dar Yogananda a primit o telegramă care spunea că remorca se desprinsese și se prăbușise în grădina unui oarecare fermier. Asta a dus la probleme legale, precum și la daune asupra plantațiilor acelui om.

Ca urmare, lui Yogananda i-au trebuit mai mulți bani, și a dat din nou de veste. Spera să poată monta bisericuța la noul loc până de Paște – și a reușit, dar n-a fost ușor. Într-un final, a reușit să o instaleze pe noul loc, iar oamenii au putut să meargă înăuntru. Atunci, toate aspectele potrivnice trecuseră. Yogananda i-a spus secretarei sale: “Vezi, se poate să-ți depășești horoscopul. Dar nu fără dificultăți!” (râde)

Iată un alt exemplu. Cunosc un bărbat cu un careu Marte-Mercur, care voia să devină mecanic auto. Doamne, cât de greu i-a fost să învețe. Dar s-a ținut de treabă și în cele din urmă a devenit un mecanic foarte bun. Cu alte cuvinte, am putea spune că, prin eforturi considerabile și perseverență, acest bărbat și-a transformat careul într-un trigon. Astfel, în următoarea încarnare, s-ar putea să aibă trigonul Marte-Mercur, nu tot un careu între cele două planete.

Ray: Deci rezolvăm aceste aspecte pentru ca într-o viață viitoare [să nu mai întâmpinăm aceleași probleme]?
Shelly: Absolut, dar putem să o facem și în viața asta. La fel ca tânărul despre care ziceam mai sus. Abia la treizeci și șase de ani a reușit să ajungă mecanicul excelent care este acum, și se apucase de această meserie înainte să împlinească douăzeci. Nu ar fi rezistat în atelier prea mult dacă nu era rudă cu patronul! La început, era o pacoste, făcea totul pe dos: se lovea, se tăia – cu Marte, asta nici n-ar trebui să ne mire. Însă în ciuda acestei situații, a perseverat și nu s-a dat bătut. Firește, faptul de a deveni mecanic era o dorință foarte profundă a sufletului său. S-a străduit și a mers mai departe. Iar într-un final a învățat ce poate și ce nu poate să facă, toate prin lovituri serioase și experiențe dure.

*

Shelly: Dincolo de importanța ei filosofică, astrologia are o aplicabilitate practică reală. De exemplu, să zicem că o persoană nouă apare în viața ta. Notezi momentul exact al acestei întâmplări, și trasezi horoscopul pentru acel moment. De exemplu, să zicem că Ascendentul acelui moment este la 10 grade Taur. Rotești harta astfel încât punctul de 10 grade Taur să fie la Ascendent. Acum poți să spui ce va însemna această persoană pentru tine.

Ray: Să văd dacă am înțeles bine. Verifici momentul când ai întâlnit acea persoană și vezi care e gradul Ascendentului în acel moment?
Shelly: Da. Dacă Ascendentul e la 10 grade Taur în acel moment, îți rotești horoscopul astfel încât acel punct să devină Ascendentul; găsești punctul de 10 grade Taur pe harta ta și îți rotești harta până acolo, apoi vezi unde se amplasează planetele tale în acest nou cadru de referință. Harta obținută dă semnificația acelei persoane în raport cu viața ta, dar metoda poate fi folosită cu orice eveniment, raportându-l, așa cum am spus, la harta natală.

De exemplu, să spunem că în horoscopul tău Mercur progresat formează un trigon cu Jupiter natal. Mercur progresat a ajuns la 5 grade Gemeni, iar Jupiter natal e la 5 grade Balanță; acesta este aspectul activ în harta ta la un moment dat. Să presupunem că în viața ta apare cineva, chiar atunci când orizontul e la 5 grade Gemeni, spunând: “Am un nou proiect pentru tine!” Ascultă-l!

Sau, să zicem că în harta natală ai un careu Marte-Saturn, iar Marte este la 2 grade Taur. Să presupunem că aceeași persoană ar veni în viața ta atunci când orizontul e la 2 grade Taur. Acest eveniment ți-ar activa careul Marte-Saturn. Ar trebui să ai mare grijă cu acea persoană. Nu îi cânta în strună, pentru că s-ar putea să regreți.

Ray: Deci te orientezi după momentul în care persoana ți-a prezentat ideea respectivă sau după momentul când apare pentru prima oară în viața ta?
Shelly: După amândouă, aș zice.

Ray: Care ar fi mai important?
Shelly: Ei bine, momentul în care cineva intră în viața ta este foarte important, în măsura în care te interesează semnificația generală a acestei “veniri” în viața ta. Să ținem cont, totuși, că un prieten foarte bun, care ne este foarte favorabil din punct de vedere emoțional, poate avea tot felul de idei trăznite cu care să nu empatizăm neapărat.

Am un prieten foarte bun. Ținând cont doar de relația noastră, e prietenul ideal. Din horoscopul meu mi-am dat seama că n-ar trebui să mă încurc cu el în afaceri, pentru că în acest domeniu ar fi o piază rea (screwball). Așa că nu m-am încumetat la niciun fel de afacere cu el, dar am rămas în continuare foarte buni prieteni. Trebuie să cunoști persoana din fața ta, să-i cunoști adevărata natură.

Până la urmă, niciunul dintre noi nu e bun la toate. Cu alte cuvinte, cineva poate fi foarte bun la ceva, și foarte slab la altceva. Poate că avem cu toții aceleași planete în hartă, însă ele formează aspecte diferite. Cineva are un trigon într-o parte a hărții, și un careu în altă parte. Evită influența careului pe cât posibil (râde), dar bucură-te de influența trigonului!

*

Shelly: Atunci când cunoști harta cuiva, dispui de o cale de a ști cum va reacționa la diferiți stimuli. De exemplu, o persoană cu un careu Saturn-Marte va reacționa foarte diferit la stimuli decât cineva cu un trigon Saturn-Marte, nu-i așa? Vezi doi oameni care lucrează la ceva; unul dintre ei spune: “Nu e minunat? Mă bucur nespus că fac ceva atât de productiv.” Iar celălalt, care lucrează împreună cu primul: “E groaznic! Trebuie să o fac, dar mi-aș dori să fac orice altceva.” Și iată că cei doi fac exact același lucru. Așadar, există evenimentele din viața noastră, dar există și interpretările pe care le dăm evenimentelor.

Ray: Harta scoate la iveală atitudinile noastre subiective față de realitățile vieții, sau dezvăluie realitățile și condițiile exterioare? Sau poate puțin din amândouă?
Shelly: Da, poate că un pic din amândouă. Dar în orice caz, tu ești interpretul.

Principalul element al interpretării unei hărți este să o simți. De exemplu, când spui Marte, trebuie să-l simți pe Marte; când spui Jupiter, trebuie să simți esența lui Jupiter, nu să te gândești la esența unei planete, ci să o simți. Astfel ca atunci când poți să vezi, să vezi. Îți cureți mintea prin meditație, ca și cum ai curăța niște circuite, și apoi lași sentimentul să curgă peste tot, îl lași să se citească singur.

Ray: Asta e arta interpretării.
Shelly: Da, e o artă. Și implică foarte multă intuiție. De fapt, astrologia poate fi o cale de a-ți dezvolta capacitățile psihice (good psychic ability).

Ray: Chiar este?
Shelly: Absolut. La fel, cărțile de Tarot sunt o cale bună de a-ți dezvolta aceste capacități. Sau cititul în frunzele de ceai. Nu contează metoda pe care o folosești. Poți să arunci niște bețe în sus. Dacă știi tehnica, poți să intepretezi ce îți spun ele odată ajunse pe pământ.

Orice sistem ai prefera, trebuie să cunoști mai întâi “știința” din spate. Și trebuie să o cunoști cât de bine poți, iar când ai digerat toată această cunoaștere, să o transformi în simțire și, asemeni poetului, să o lași să se scrie singură, să-și spună singură povestea. Astfel, interpretarea nu mai este făcută în mod conștient sau laborios.

*

Shelly: Harta natală nu este nimic altceva decât un tipar karmic, care îți spune când anume ies la suprafață și se culeg (become due and payable) semințele plantate în trecut. Trebuie să plătim pentru aceste semințe, dar meditația și rugăciunea – atunci când sunt pline de smerenie – pot neutraliza cauza, și astfel karma nu se mai manifestă literal.

Ray: Chiar e posibil?
Shelly: Da. Pentru că e satisfăcută simbolic, nu literal. Dar dacă nu meditezi sau nu te rogi, atunci karma se va manifesta literal.

Ray: Vrei să spui că trebuie să îți direcționezi meditația sau rugăciunea special către neutralizarea acestei karme?
Shelly: Nu doar către “neutralizarea” ei, pentru că asta ar însemna că poți să scapi de karma; ca și cum cineva ar spune: “Eu plantez și recoltez după bunul plac.”

Mi-am amintit aici de un interviu cu un criminal pe care l-am văzut la TV, care discuta despre cum omora oameni cu gândul că “se revanșează” mărturisindu-se a doua zi la biserică, sau făcând o donație foarte mare într-un centru de caritate. Pentru el, era ca un contract de afaceri.

Ray: Cum e posibil, practic vorbind?
Shelly: Trebuie să ai un sentiment autentic de căință, să vrei într-adevăr să îndrepți ce ai făcut. Dacă nu ai acest sentiment, că echilibrezi o situație potrivnică și te îmbunătățești, și compensezi pentru ceea ce ai făcut, nu va funcționa. Înțelegi?

Ray: Sună aproape ca și cum te-ai ruga pentru iertare.
Shelly: Da. Dar ceea ce faci este să te ierți pe tine, asta faci. Vezi tu, în ultimă instanță, nu te judecă nimeni, te judeci singur.

Kriyananda a rostit la un moment dat ceva ce mi s-a părut că se potrivește uimitor cu ce-a spus Shelly mai sus: “Nu te simți ca și cum ar trebui să primești iertarea lui Dumnezeu. N-ai fost niciodată acuzat.”

Shelly: Este foarte multă pleavă în informațiile despre astrologie; multe lucruri sunt pur și simplu neadevărate, și de asemenea multe semnificații se suprapun. De aceea, în interpretările mele, încerc să păstrez totul cât se poate de simplu. În perspectiva mea, Venus este cea atrăgătoare, Marte este energicul; Jupiter este dătătorul de lege, Mercur comunicatorul, Soarele cel ce amplifică, iar Luna este cea care simte.

Ray: Dar Saturn?
Shelly: Saturn este fundația. Vezi tu, poți să îți construiești casa pe nisip ori pe rocă. Saturn este cel ce cristalizează lucrurile. Dar asta poate fi ori “de bine” ori “de rău”, în funcție de ce anume cristalizează. De asemenea, Saturn este principiul timpului sau Chronos.

*

Shelly: Trigoanele produc vise. Ele fac viața mai ușoară. Dar uneori un trigon poate fi la fel de dificil ca un careu. Dificultatea, însă, este de un alt tip. Să luăm ca exemplu o persoană cu o hartă formată numai din trigoane: ea tinde să creadă că lumea îi datorează viața. Visează mereu. Uneori se întâmplă chiar să devină un parazit, și să te deposedeze de tot ce prinde.

Dacă întâlnești o persoană cu foarte multe trigoane în hartă, ai extrem de mare grijă dacă și cum te înțelegi cu ea pentru afaceri! Această persoană crede că lumea îi datorează existența; foarte probabil va visa cu ochii deschiși și-ți va lua totul. Cu siguranță, un trigon major poate fi un aspect definitoriu pentru un visător. Acesta are nevoie de un careu – sau de ceva tensionant – care să îl scoată din visare, care să îl provoace să facă efectiv ceva. Careul indică adesea o problemă care trebuie rezolvată. Rezolvarea problemei necesită efort, și un anumit control. Acestea se combină bine cu oportunitățile scoase în cale de trigon.

Un lucru știu despre astrologie, că este știința echilibrului. Dacă o situație este prea favorabilă, este la fel de rea ca și cum ar fi prea nefavorabilă; prea multe aspecte pozitive pot avea același efect asupra noastră ca așa-zisele aspecte negative. Ideal este să avem un aspect armonios și unul dizarmonic la fiecare planetă – de exemplu, un aspect tensionat la Jupiter îl va stimula, iar aspectul benefic îi va da ceva bun de făcut, și ceva noroc. Dar dacă avem prea multe aspecte pozitive la Jupiter, nu e de bine, pentru că singur Jupiter dă numai vise. Poate deveni extrem de neptunian.

Ray: Dar dacă este într-o poziție angulară? Să zicem pe cuspida Casei a X-a? În acest caz nu ar fi foarte puternic?
Shelly: Ba da, foarte puternic, și aducător de succes. Dar la fel de bine poate să dea iluzii de grandoare, la fel ca Neptun, mai ales dacă se află pe cuspida Casei a X-a. Iar orice aspect la Neptun ar potența imaginația.

*

Ray: Ce crezi despre relocarea astrologică? Faptul că ne mutăm în altă localitate decât cea în care ne-am născut afectează într-adevăr felul cum ne funcționează horoscopul?
Shelly: Să zicem că vrei să te muți în Los Angeles și să vezi cum ți s-ar manifesta horoscopul acolo. Pui data de naștere după meridianul Greenwich și schimbi locul din Chicago în Los Angeles. Pe măsură ce înaintezi către vest, planetele din hartă se vor duce în jos. Cu alte cuvinte, ceea ce se află pe orizontul estic va ajunge acum în Casa a II-a. Să zicem că Soarele tău este pe MC. Dacă te uiți cu atenție, pe măsură ce vei înainta către vest, în harta modificată el nu va mai fi în aceeași poziție. Iar dacă înaintezi destul, vei ajunge din nou la orizont, doar că acum răsare, fiind în est.

Ține minte, ca să te orientezi, trebuie să ai întotdeauna spatele către Polul Nord. Astfel, mâna ta stângă va arăta orizontul estic, iar mâna dreaptă orizontul vestic. Soarele răsare la stânga ta și apune la dreapta ta. Așadar, dacă în Chicago Soarele se află pe Mijlocul Cerului, înaintând către vest, vei vedea că Soarele își va schimba poziția. Iar dacă vei merge destul spre vest, Soarele va ajunge pe orizontul estic.

Deci nu trebuie să modifici pozițiile planetelor în semne, acestea rămân la fel. Însă pe măsură ce te îndrepți spre vest, către Los Angeles, vei vedea că pozițiile planetelor din horoscopul tău se schimbă. Să zicem că ai Jupiter în Casa a IX-a. Înaintând către vest, acest Jupiter va ajunge într-un final pe cuspida Casei a X-a. E o poziție bună pentru un Jupiter favorabil, nu-i așa? Dar dacă ai Marte în Casa a IX-a, într-un careu cu Saturn, pe măsură ce te vei îndrepta către vest, acest Marte va ajunge pe cuspida Casei a X-a. Această amplasare semnifică poziția noastră în lume, [și, ținând cont de aspectul cu Saturn], ea se va deteriora.

Ray: E posibil să trasăm o hartă a relocării pentru cineva care se mută pe altă planetă, de exemplu dacă ar fi astronaut?
Shelly: Desigur. Vezi tu, dacă mă nășteam pe Marte, aș fi știut la fel de bine să folosesc sistemul solar pentru a trasa un horoscop pentru Marte.

Ray: Chiar așa?
Shelly: Dacă mă nășteam pe Venus, la fel, pentru că știu legile de bază ale conștiinței. Vezi tu, legea fundamentală a existenței a fost aplicată în acest sector de spațiu și timp, sistemul solar. Dar dacă aș fi existat în altă parte, aș fi putut să o aplic la fel de bine și acolo.

Ray: Deci, ipotetic vorbind, s-ar putea trasa o astfel de hartă și pentru cineva născut pe Soare?
Shelly: Da, însă în acest caz ar trebui să folosești o formă de astrologie heliocentrică. În cazul planetelor, ar trebui aplicat de fiecare dată un model geocentric, din punctul de vedere de pe planeta în cauză. Dacă am merge pe Lună, Pământul ar lua locul Lunii, deci aici n-am întâlni diferențe prea mari. Dar pentru cineva de pe Soare, ar trebui să trasezi harta din acest punct central, nu plecând de la vreo planetă sau alta.

*

Ray: Mă întrebam dacă harta ne poate spune ceva despre viețile noastre anterioare.
Shelly: Da, există anumite tehnici care te pot ajuta să afli ce și cum ai făcut într-o viață anterioară, pornind de la harta astrologică. Nu acord o atenție deosebită acestor lucruri, pentru că încarnarea prezentă este cea mai înaltă din punctul de vedere al dezvoltării spirituale. În niciuna dintre viețile tale anterioare nu ai fost atât de evoluat spiritual ca acum. Sigur, în societate, poate că ai avut nenumărate roluri, de la rege la cerșetor. Însă indiferent de ce ai fost în trecut, această încarnare prezentă este cea mai înaltă spiritual dintre toate.

Ray: Totuși, nu crezi că e important să cunoaștem lucruri despre experiența din trecut? De exemplu, unii astrologi fac interpretări axate pe viețile anterioare pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă de ce au karma pe care o au, și pentru a-i ajuta să-și clarifice neclaritățile privind problemele de acum. Are vreo valoare cunoașterea acestor lucruri?
Shelly: Dacă Dumnezeu ar fi crezut că acestea sunt importante sau necesare, ți le-ai fi amintit singur.

Ray: Dar nu e vina lui Dumnezeu că nu îmi pot reaminti eu! Mi-aș putea reaminti dacă aș avea capacitățile psihice (psychic abilities) necesare.
Shelly: Dacă ar fi fost atât de important, ai fi avut aceste capacități, ți-ai fi reamintit. Am observat că mulți oameni își studiază viețile anterioare ca să descopere că au fost vreo persoană importantă, pentru că în această viață nu se simt importanți. Și îi aud adesea: “Poate că acum nu sunt cine știe ce, dar într-o viață anterioară am fost extrem de important!”

De exemplu, eram acasă cu doi prieteni apropiați, bărbați amândoi. Amândoi credeau că într-o viață anterioară au fost Quetzalcoatl din Mexic, cel care a fost ca un Hristos pentru cultura sa. Când unul dintre cei doi a plecat, celălalt mi-a spus: “Frate, el chiar crede că a fost important, nu? Când de fapt eu am fost Quetzalcoatl!” (râde) Fiecare era convins că el a fost Quetzalcoatl. Însă niciunul dintre ei nu era trădat de calitățile interioare pe care trebuie că le-a avut o astfel de ființă din trecut. Vorbim de calități spirituale. Iar acestea se văd de la o încarnare la cealaltă.

Ray: Cum, mai exact?
Shelly: Tiparul tău emoțional este aproape neschimbat față de cum era în viața precedentă, iar felul cum răspunzi la stimul este și el aproape identic. Poate că nu-ți amintești chestiunile intelectuale pe care le porți de la o încarnare la cealaltă, dar pe cele emoționale cu siguranță ți le amintești. Tiparul emoțional se schimbă foarte lent.

Pentru a observa o schimbare consistentă a tiparului emoțional de-a lungul mai multor vieți, e nevoie de trei-patru încarnări. Dacă îți fac o poză acum, și o compar cu altă poză cu tine din precedenta încarnare, la aceeași vârstă, diferențele vor fi minime. Ai zice că e una și aceeași persoană. Oricine te-ar recunoaște. Dar de la a treia încarnare, nu te-ar mai recunoaște nimeni. Iar de la a șaptea diferențele ar fi enorme.

*

Shelly: Anumite tipuri de karma (karmas) nu pot fi atenuate într-o singură încarnare. De exemplu, să zicem că cineva are în această viață un careu Soare-Saturn. E posibil ca în viața următoare să aibă din nou acest careu, însă atunci nu va fi la fel de intens. Poate că a suferit foarte mult de pe urma aspectului, dar suferința încă nu s-a terminat, nu până nu va replanta semințele acestei energii și o va intensifica. Însă de cele mai multe ori, când viața te pune la pâmânt de prea multe ori… Știi cum se spune, poate că nu se învață minte odată, dar sigur o să se învețe la un moment dat. De multe ori, omul își poate activa o karmă cu totul nouă dacă nu răspunde așa cum trebuie învățăturilor. Toate căile duc la conștiința Divină, însă calea karmei, calea roții, este foarte lentă.

Ray: Dacă ai în hartă un aspect de închidere [a ciclului?] care se completează prin progresie, asta înseamnă că acea karma s-a încheiat de tot? Sau doar în viața asta?
Shelly: S-a încheiat pentru această viață. E posibil să fie chiar și sfârșitul ei absolut, dar asta depinde de cât de bine ai satisfăcut-o până acum.

Ray: Există vreo modalitate de a afla dacă ai “satisfăcut” sau nu karma?
Shelly: Da. Să zicem că te-ai născut cu un careu Saturn-Luna. Chiar și după ce s-a completat prin progresie, aspectul va mai fi activat din când în când, de pildă printr-un tranzit de la Saturn. Sau, se va întâmpla ca Luna progresată să parcurgă întreg cercul și să atingă din nou poziția sa natală. Vezi ce se întâmplă în aceste momente. Dacă nu se întâmplă nimic, înseamnă că cel mai probabil ți-ai satisfăcut karma și ai încheiat socotelile cu ea. Dar dacă te lovește din nou foarte intens, atunci e clar că nu ai satisfăcut-o.

*

Shelly: Horoscopul îți poate spune despre natura karmei tale, dar nu îți poate spune nimic despre intensitatea karmei din viețile anterioare. Îți spune doar ce fel de semințe ai semănat, rele sau bune (adverse or favorable). Legea cosmică spune “Ce semeni, aceea culegi”, iar astrologia este dovada că există într-adevăr o justiție karmică. Horoscopul nu îți spune doar care ciclu karmic se termină, ci și când va fi gata (due and payable). Dar nu îți spune nimic despre intensitate.

Ray: Dar nu cumva intensitatea este dată de gradul de apropiere al aspectului?
Shelly: O, nu, nicidecum. Permite-mi să-ți expun un caz pe care mulți astrologi îl cunosc. În Marea Britanie, regele George al VI-lea s-a născut în același moment ca un om de rând. Când plebeul și-a depășit condiția și și-a deschis propriul magazin, celălalt era încoronat rege. Amândoi au atins o poziție elevată de o natură similară, însă una dintre ele era mult mai înaltă decât cealaltă. Și o vacă dacă se naște în același timp cu tine va parcurge în viață aceleași suișuri și coborâșuri ca și tine. Dar vaca rămâne vacă. Aici astrologia vine și ne oferă ciclul suișurilor și coborâșurilor din Case.

Ray: Dar harta ilustrează proporțional intensitatea karmelor (karmas) fiecărei ființe, nu-i așa?
Shelly: Da, dar nu îți spune niciodată măsura acestei intensități. În exemplul anterior, nu ne-a spus dacă omul de rând va deveni și el rege. Cu alte cuvinte, dacă luăm ca punct de referință temele Casei a X-a, harta ne arată doar că temele Casei a X-a din harta fiecărui individ vor căpăta o importanță deosebită. Din nou, harta nu ne spune măsura acestei importanțe. Nimeni n-ar fi putut să deducă din harta lui Hitler că acesta va conduce Germania. Fără îndoială, în același moment în care s-a născut Hitler s-a născut și o vacă, iar această vacă nu ar fi condus sub nicio formă o țară.

Să luăm un exemplu, o femeie născută cu un careu Saturn-Marte. Să zicem că într-o viață anterioară ea și-a rănit soțul, poate chiar fizic, lăsându-l inconștient. Această karma revine în viața ei actuală, iar soțul ei ce face? Poate că îi învinețește ochiul de câteva ori, dar nu mai mult.

Dar să luăm ca exemplu un bărbat născut în același timp și cu același aspect. Într-o viață anterioară el a lucrat într-o cameră de tortură unde a torturat până la moarte mulți oameni. Urmează să experimenteze un careu progresat Marte-Saturn – vai de el! Trebuie să îl observăm atent în momentul când începe să fie activ aspectul. El nu va fi doar lovit și nu va scăpa doar cu un ochi vânăt; o va păți mult mai rău.

Vezi? Simbolismul este același pentru ambele cazuri, însă într-unul intensitatea este mult mai puternică, iar acest lucru nu-l poți determina doar din hartă. Poate că cei doi s-au născut exact în același moment, iar karma le este “programată” în același moment, dar bărbatul are parte de o lovitură mult mai puternică din partea aspectului, spre deosebire de doamna care s-a ales doar cu un ochi vânăt. Diferența este enormă.

*

Ray: Cum putem discerne cel mai important factor dintr-o hartă? Există anumite reguli sau tehnici pentru asta (guidelines)?
Shelly: Din punctul meu de vedere, atunci când interpretez o hartă esențiale sunt trei lucruri: Ascendentul, planeta care guvernează Ascendentul și aspectele la acest punct. De exemplu, dacă guvernatorul Ascendentului se află în Casa a VIII-a, atunci nativul se va interesa de temele Casei a VIII-a. Dacă guvernatorul s-ar afla în Casa a IX-a, el ar fi interesat de temele acestei Case – religie, filosofie, studii superioare sau lucruri îndepărtate. Iar dacă guvernatorul se află în Casa a XII-a, va fi pasionat de cercetare, investigații și așa mai departe.

De asemenea, este important să vedem dacă guvernatorul Casei I formează vreun aspect strâns cu celelalte planete. Să zicem că o persoană are Ascendentul în Rac; Luna se află în Casa a II-a și formează un trigon cu Jupiter din Casa a VI-a: această persoană va câștiga bani prin intermediul Casei a VI-a. Cunosc o doamnă care are ca guvernator al Ascendentului Soarele, aflat în Casa a II-a și formând un trigon cu Jupiter din a VI-a. Ea a strâns o avere impresionantă cultivând gladiole.

Ray: Care ar fi indicatorul pentru plante?
Shelly: Casa a VI-a este Casa bunurilor însuflețite (animated wealth). Soarele se află în Casa a II-a, iar trigonul sugerează că ar putea face mulți bani de pe urma acestor bunuri.

Ray: Cu alte cuvinte, cea mai mare importanță o acorzi semnului Ascendentului?
Shelly: Da, Ascendentul este foarte important. Apoi urmează Soarele și Luna. Pentru harta unui bărbat, Soarele este mai important, iar pentru femei, Luna.

Factorii importanți sunt trei la număr: în harta unui bărbat, mai întâi Ascendentul – planetele din semnul Ascendentului, guvernatorul Ascendentului și aspectele pe care le formează; apoi, Soarele –amplasarea lui și aspectele pe care le formează –; apoi, Luna, aspectele pe care le formează și localizarea în hartă.

În harta unei femei, mai întâi ne interesează Ascendentul, și planetele care formează aspecte cu guvernatorul Ascendentului. Apoi, în ordinea importanței, urmează Luna. Vezi tu, în harta unui bărbat, de obicei Luna indică o femeie din viața lui, pe când în harta unei femei, Soarele indică de regulă bărbatul din viața ei. De fapt, Soarele simbolizează bărbatul din viața unei femei mai mult decât o simbolizează pe ea însăși.

*

Shelly: În orice hartă, eu înțeleg Soarele mai cu seamă ca un amplificator. El amplifică ceea ce atinge și pozițiile pe care le ocupă. Imediat ce intră într-un semn, el amplifică întreaga natură a acelui semn.

Ray: La fel și cu Casa în care se găsește?
Shelly: Exact. Și același lucru îl face și Luna. Dacă ar fi să comparăm, celelalte planete sunt foarte slabe în această privință. Luminariile (Soarele și Luna) și Casa I pot face sau desface aproape orice horoscop.

*

Ray: Ai spus mai devreme ceva despre planeta dintr-o hartă care “guvernează personalitatea”. Te refereai la planeta care guvernează Ascendentul?
Shelly: Nu neapărat. Guvernatorul Casei I nu este mereu planeta care guvernează harta. De fapt, planeta care guvernează harta este aceea care este cea mai puternică. Iar pentru a determina care este cea mai puternică planetă trebuie să iei în calcul mai mulți factori, cum ar fi situația după semn sau Casă, exaltarea, detrimentul și așa mai departe.

De exemplu, în ceea ce privește Casele, Casa I și a X-a sunt de departe cele mai puternice. Apoi, în ordinea puterii, ar fi Casa a IV-a și Casa a VII-a. Următoarele două sunt a XI-a și a IX-a, apoi a XII-a și a VIII-a, și, în final, cele mai slabe sunt Casa a V-a și a VI-a. Însă Casa I și Casa a X-a sunt de departe Casele cheie.

De asemenea, un factor cheie după care trebuie să ne uităm este planeta cea mai înaltă din hartă, care poate fi sau nu în Casa a X-a. Uneori aceasta poate fi cea mai importantă din întreaga hartă, pentru că cea mai înaltă le guvernează pe toate celelalte.

Ray: Este adevărat că dintre Case, a X-a indică faima?
Shelly: O să explic asta în felul următor. Sunt trei la număr casele care indică averi: Casa a II-a, Casa a VI-a și Casa a X-a. Casa a II-a este asociată cu averea neînsuflețită – aurul, banii, posesiunile, etc. Casa a VI-a este casa averii însuflețite – animale, hrană cultivată și așa mai departe. Oamenii obișnuiau să poarte blănuri de animale, și astfel această Casă a devenit asociată cu îmbrăcămintea.

Pe de altă parte, Casa a X-a, este asociată cu poziția în societate – cu reputația noastră. Unii oameni își pot folosi reputația să producă o grămadă de bani. De asemenea, Casa a X-a ne vorbește despre cât de bine ne înțelegem cu ceilalți. Asta are legătură cu conștiința de clasă. Dacă cineva are Soarele aici, persoana va tinde să afișeze o puternică conștiință de clasă. Ori, dacă cineva o are pe Venus aici, această amplasare îl poate face mai agreabil social. Dar dacă îl avem pe Saturn sau pe Marte în Casa a X-a, lucrurile devin un pic mai dificile.

*

Shelly: În progresii, planetele care ies cel mai tare în evidență și care lasă cea mai puternică impresie asupra nativului sunt cei doi luminarii: Soarele și Luna. Aproape că nu contează ce tip de progresie preferi, pentru că progresiile acestor planete le vei ține minte cu siguranță – mai ales dacă e vorba de conjuncții. De aceea, cred că trebuie să acordăm o atenție sporită progresiilor, pentru că vor determina fenomene importante. Eu consider conjuncția un aspect “solar”, pentru că ne potențează conștiința asupra lucrurilor. De regulă, conjuncția este considerată un aspect proeminent. Apoi, în ordinea importanței, urmează opoziția, care va produce la rândul său fenomene remarcabile.

*

Ray: Ce ai de spus în legătură cu Era Vărsătorului?
Shelly: Vorbim de un semn fix, deci intrarea în noua eră nu va fi una ușoară din punct de vedere social și chiar geologic. Iar când vine valul schimbării, primii loviți sunt oamenii, iar apoi vin schimbările la nivel material, în esența Pământului. Primii care răspund la această stare tulburătoare sunt tinerii. Uită-te numai la agitația tinerilor din ultimile zeci de ani.

Ray: Vrei să spui că această agitație are legătură cu anumite schimbări mai ample?
Shelly: Da, acesta e răspunsul lor la stimulul schimbării. Tinerii sunt cei mai expresivi din punct de vedere emoțional dintre toți oamenii dintr-o societate. Astfel, ei resimt mișcarea transformării înaintea tuturor, sunt afectați înaintea tuturor și sunt primii care acționează sub presiuni emoționale. Pe măsură ce îmbătrânim, devenim din ce în ce mai puțin capabili să reacționăm, pentru că devenim mai inerți, mai saturnieni. Pe de altă parte, tinerii sunt orice numai saturnieni nu!

*

Ray: După ce ne poate arăta horoscopul legat de relații, crezi că suntem atrași automat de tipologiile de persoane care manifestă karma din horoscopul nostru? Sau crezi că putem alege altfel decât cum ne sugerează karma?
Shelly: Să luăm ca exemplu harta unui cunoscut de-al meu, astrolog. Iată aspectele lui: Saturn e guvernator al Casei a VII-a, formând un careu cu Venus din Casa a IV-a și altul cu Jupiter din Casa a X-a; evident, Jupiter se află în opoziție cu Venus. Cu alte cuvinte, el are un careu în T la Saturn din Casa a VII-a (poziție care prin sine arată dificultăți majore în ceea ce privește relațiile.

Individul s-a însurat cu o femeie pe care o considera sub nivelul său, și spunea că motivul pentru care s-a însurat cu ea era să o ajute să “crească spiritual”. Evident, el se credea destul de evoluat din punct de vedere spiritual! Dar după o viață trăită împreună cu ea, și-a dat seama că totul a fost o pierdere de timp, pentru că n-a reușit să o crească spiritual nici măcar puțin. Toată viața s-au certat, iar el încerca mereu să o părăsească pentru alte femei.

Însă am putea spune că destinul său era să trăiască cu o femeie cu care să se certe toată viața, pentru că nu s-ar fi simțit în largul său să se căsătorească cu o femeie altfel. În cazul său, exista o tendință de a vrea să fie cu o femeie care să îl cicălească și să țipe la el, o femeie în general dificilă. Harta arăta că asta ar vrea: să fie intimidat de o femeie. Și asta a primit. Dacă s-ar fi însurat cu orice altă femeie, nu s-ar fi simțit niciodată satisfăcut. La un nivel mai profund, simțea că este încărcat de anumite “păcate” – pe care harta le revela sub forma unei karme dificile – iar această viață a fost perioada în care a trebuit să plătească pentru ele. I-a venit vremea, și lucrurile s-au desfășurat așa.

*

Ray: Care este cel mai semnificativ factor după care trebuie să ne uităm când analizăm relațiile unei persoane?
Shelly: Ei bine, bărbații trebuie să vadă cu cine formează aspecte Luna, mai cu seamă aspectele aplicante (forming or closing aspects), și să fie atenți la guvernatorul Casei a VII-a și la aspectele la această planetă. De asemenea, trebuie să fie cu ochii pe Marte și Venus. Luate împreună, situațiile acestor planete dau anumite indicii despre cum va fi viața amoroasă a nativului.

*

Ray: În ultima vreme am studiat astrologia hindusă, care, desigur, folosește un alt tip de zodiac decât majoritatea astrologilor din Vest, numit zodiacul “fix” sau sideral. Ce părere ai despre această distincție?
Shelly: Ambele zodiace sunt corecte, fiecare în sfera sa.

Ray: Cum e posibil așa ceva?
Shelly: Pentru că de-a lungul anilor adepții astrologiei vedice și-au dat seama că, deși încă există controverse legat de punctul de început al sistemului zodiacal vedic, cel puțin sistemul este consistent. Iar dacă este consistent, asta înseamnă că se compensează și e ca și cum ar avea un punct exact al Ascendentului.

Am folosit astrologia hindusă în mai multe cazuri ca să văd cum funcționează și rezultatele au fost destul de precise. Acest sistem arată lucruri pe care sistemul nostru nu le arată. Intră mai adânc în detalii în anumite privințe. Dar dacă nu ești obișnuit să lucrezi cu el, durează foarte mult timp să te obișnuiești cu toate calculele. Uneori ei trasează până la nouă hărți pentru a interpreta viața cuiva, și efortul nu este deloc de neglijat. (La momentul când Shelly spunea asta, programele de astrologie erau practic nonexistente, ceea ce făcea calcularea unei hărți extraordinar de anevoioasă.)

Să nu uităm că, la începuturi, astrologii din India erau sprijiniți de guvern. Ei nu percepeau onorarii pentru serviciile lor, erau sprijiniți de guvern și își ofereau serviciile pe gratis. Iar guvernul îi trimitea peste tot în lume să învețe și să îi învețe pe alții. Era o situație similară cu cea din Irlanda, unde poeții erau sprijiniți de guvern, iar cultura era foarte dezvoltată. Pe atunci britanicii erau încă destul de barbari, pe când barzii irlandezi se bucurau de o cultură extraordinar de înaltă.

Poate că cea mai importantă lecție pe care ne-o poate oferi zodiacul sideral este că trebuie să acordăm atenție stelelor. Ele încă există, nu-i așa? Și încă determină efecte! Aceste efecte reprezintă influența zodiacului fix, apoi avem zodiacul nostru mobil (movable zodiac), care determină și el propriile efecte.

Ray: Așadar, te folosești de stelele fixe atunci când interpretezi o hartă?
Shelly: Da, destul de mult.

Ray: Ei bine, cum le folosești? Te uiți să vezi dacă vreo planetă formează conjuncție cu o stea fixă?
Shelly: Exact. În metoda mea folosesc doar conjuncțiile, nu iau în calcul opozițiile. De asemenea, mă uit la legăturile cu Mijlocul Cerului și cu Ascendentul. Cred că celelalte aspecte nu sunt destul de puternice. Dar dacă îți știi ora exactă a nașterii, Mijlocul Cerului și Ascendentul devin puncte foarte puternice, și atunci trebuie să te uiți după conjuncții.

Ray: Crezi că autorii de astrologie au un consens cu privire la semnificația acestor puncte?
Shelly: Așa cred, nu sunt diferențe prea mari. Asta dacă nu citești din autorii mai vechi, care au prevestiri (omens) și interpretări mult mai grave. De exemplu, toate textele vechi spun că zodia Scorpionului nu are nimic bun, că e întru totul malefică. Arunc o privire pe harta mea și brusc îmi dau seama ce demon malefic sunt de fapt! (râde)

Însă în realitate niciun semn zodiacal nu este “mai bun” decât altul. Și analog, nici un semn nu este “mai rău” decât oricare altul. Scorpionul se preocupă cu absolute, deci poate fi periculos atunci când e stimulat; sunt de acord cu asta. El poate fi cel mai periculos semn zodiacal pentru că te poate distruge. Iar asta pentru că preocuparea sa sunt absolutele, și pentru că nu poate gândi decât în termeni extremi. El nu face și nu simte cu jumătăți de măsură. Dacă e un cercetător, va lua o formulă și se va duce până în pânzele albe cu ea, și nu e nimic rău aici. Dar dacă ți-l faci dușman, mare atenție. El nu poate să se abțină să acționeze așa cum o face. Doar dacă nu cumva e un Scorpion reformat. Să nu uităm că Scorpionul are trei întruchipări: scorpionul, șarpele și vulturul. Asta înseamnă că un Scorpion care a ajuns la stadiul de vultur îți va produce o impresie foarte diferită, îți va părea mult mai evoluat. Dar dacă dai de un Scorpion care încă e la stadiul de scorpion, nu uita că nu fața lui e periculoasă, ci coada. Atacurile sale nu sunt ca toate celelalte.

Vezi tu, zodiile își exprimă agresivitatea fiecare în felul ei. Dacă un Berbec îți spune că o să te omoare, păstrează distanța vreo cinci-zece minute și o să-i treacă. Dar dacă un Scorpion îți spune asta, fii sigur că nu o va face în cinci sau zece minute; va aștepta un an sau chiar doi momentul potrivit. Pentru că dacă te-ar fi omorât într-un timp atât de scurt, “ei” ar veni după el și ar încerca să-l prindă, nu-i așa? Astfel, când te întâlnești din nou cu el, va părea foarte prietenos. Iar dacă devine din ce în ce mai prietenos înseamnă că vine momentul. Pentru că el vrea să dea tuturor impresia că relația dintre voi este excelentă, probabil pregătind în același timp crima perfectă! (râde) Pe de altă parte, un Scorpion autentic poate ajuta foarte mult, poate fi un vindecător al lumii. Scorpionii pot face foarte mult bine, dacă nu le sunt depășite limitele.

*

Shelly: Uneori nodul unei planete poate determina o activitate extraordinară dacă se află într-o anumită zodie sau într-o anumită parte a hărții. Însă nu multă lume folosește nodurile. Nodurile lunare pot avea manifestări enorme, dar trebuie să ne uităm și la ce-ar putea determina nodurile altor planete.

Ray: Există noduri și pentru alte planete?
Shelly: Da, nodurile lui Marte sunt destul de importante. Dar eu cred că nodurile tuturor planetelor sunt importante.

*

Ray: Care este originea astrologiei? De unde provine această disciplină?
Shelly: Astrologia este un cumul de legi ale conștiinței de sine, aplicat la continuumul nostru spațiu-timp, adică sistemul solar. Kabbalah și matematica nu sunt nici ele nimic altceva decât legi ale conștiinței de sine aplicate în mod matematic. Cititul în palmă sau chiromanția coincide cu aplicarea legilor conștiinței de sine asupra palmei. Însă în astrologie lucrurile sunt mult mai bine definite. Deci ca să îți răspund la întrebare, originea astrologiei este însăși natura conștiinței. Când conștiința se privește pe sine, ea înființează această lege, legea celor doisprezece, legea Sinelui.

Cu alte cuvinte, dacă își descoperă propria natură, orice ființă existând în orice loc din cosmos va ajunge la aceleași legi ale conștiinței de sine despre care discutăm noi, astrologii. De aceea, peste tot pe Pământ, numele lui Dumnezeu este adesea scris ca un cuvânt cu patru litere, și simbolizează același lucru.

Ray: Vrei să spui că simbolizează cele patru puncte ale cadranului simbolic fix?
Shelly: Simbolizează “Eu sunt conștient că sunt”. Iar dacă avem patru factori, dintre care doi sunt identici, ei pot fi ordonați numai în doisprezece feluri. De aceea avem doisprezece semne în zodiac. De aceea Hercule a avut doisprezece munci, Hristos doisprezece apostoli, Israelul douăsprezece triburi, și așa mai departe. Ideea de bază a numărului doisprezece este fundamentată pe legile conștiinței de sine – [rezumate prin sintagma] “Eu sunt conștient că sunt”. M-am distanțat și mă privesc pe mine: eu sunt observatorul, eu sunt observatul, eu sunt actul de a observa și eu sunt întregul părților care mă formează. Aceștia sunt cei patru factori.

Ray: Care este al patrulea factor? Memoria celorlalte trei?

Shelly: Da. (În cadranul fix, acest al patrulea factor este simbolizat de Taur, semnul bogăției, care, după Shelly, cuprinde și bogăția propriei memorii.)

*

Ray: Cu cât studiez mai mult toate aceste sisteme simbolice, cu atât devin mai confuz.
Shelly: De ce?

Ray: Trebuie să spun că nu mă prea împac cu faptul că se bazează pe principii sau cadre de referință atât de diferite. Sistemul astrologiei este, în esență, un sistem de doisprezece, dar Arborele Vieții din Kabbalah este mai degrabă un sistem de zece, pe când I Ching se bazează pe numărul șaizeci și patru, și tot așa. Dacă aceste sisteme au o bază universală sau arhetipală, cum e posibil să existe astfel de diferențe?
Shelly: Ți-am zis deja că mai multe sisteme pot fi adevărate simultan. Da, sistemul astrologiei este un sistem de doisprezece, iar Kabbalah un sistem de zece sau de douăzeci și unu, dacă folosești literele ebraice. Și mai sunt și alte sisteme, bazate pe alte tipare, cum este sistemul geomanției, un sistem de șaisprezece existând simultan cu unul de doisprezece. Să nu uităm că în unele cripte din Egipt trebuia să cobori șaisprezece trepte; nu degeaba le-au proiectat așa.

Am putea privi aceste sisteme ca și cum ar fi diferite chei sau moduri muzicale; compozitorii pot crea muzică în orice cheie și în orice mod. Sunt doar căi diferite către adevăr. Sau, am putea să interpretăm problema în cheie numerologică, unde există un sistem pentru fiecare număr: un sistem bazat pe trei, unul bazat pe patru, unul bazat pe șapte și așa mai departe. Sau putem asocia numerele cu figuri geometrice: pentagonul exprimă principiul “cinci”, triunghiul exprimă principiul “trei”, hexagonul – “șase”, și așa mai departe. Care este cel “corect”? Fiecare număr își are propriul adevăr, propria relație cu adevărul, cu centrul.
 
 
Într-o conversație neconsemnată, Shelly mi-a propus o perspectivă interesantă asupra celor douăzeci și una de litere ale alfabetului ebraic. El credea că acestea ar putea fi asociate cu diferite sisteme simbolice, printre care astrologia și sistemul chakrelor. De exemplu, în mod tradițional, literele acestui alfabet sunt împărțite pe trei categorii: trei litere “mamă”, șapte litere “duale” și douăsprezece litere “simple”. Din punctul de vedere al lui Shelly, cele trei litere mamă ar putea fi asociate celor trei canale ale conștiinței din șira spinării: Ida, Pingala și Sushumna; cele șapte litere duale ar putea fi asociate cu cele șapte chakre, iar cele douăsprezece litere simple ar putea fi asociate cu cele douăsprezece semne ale zodiacului, precum și cu cele douăsprezece stări secundare de conștiință din sistemul chakrelor. Combinând aceste litere în diferite feluri, am putea reprezenta sau invoca în mod magic o gamă largă de stări de conștiință.
 
 

6 comments

 1. Mulțumesc mult pentru toate informațiile pe care le-am primit. Mă bucur că am posibilitatea să beneficiez de astfel de informații. Să-ți dea Dumnezeu sănătate și bucurie sufletească.

 2. Imi exprim multumirea pentru ca primesc aceste mail uri..nu le inteleg f bine, dar atat cat sa raman cu informatii la care nu as avea acces din alte surse… sau cel putin nu atat de legate!
  Este extraordinar!??
  Minunat!?‍♀️?
  Multumesc!?

  1. Multumesc si eu pentru mesaj.
   in spatele acesti site se afla ani de munca iar la noi aprecierea eforturilor cuiva este ceva rar…

 3. Citind articolul mi-am amintit de documentarul “The Planets” facut de prof. Brian Cox (Adrian, TREBUIE sa-l vezi, e superb!) si de ce a facut dragul de Jupiter pentru noi. Multumesc ca ne tii informati! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.