Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare

Posted by
Timp de lectură: 10 minute

 
 

Ray Grasse

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după capitolul 5 al cărții Under a Sacred SkyWhat Goes Around Comes Around.
 
 
Pentru aceia dintre noi care se ocupă cu astrologia predictivă de orice fel, una dintre cele mai mari provocări este să determinăm cum anume se va manifesta un aspect viitor. Este destul de ușor să cuprindem conturul arhetipal mai larg al tranzitului lui Saturn peste Lună, de pildă, dar dacă vrem să știm mai precis cum se va manifesta acest tranzit? Și ce măsuri de precauție ar trebui să-i prezentăm clientului nostru dacă vedem că se apropie un tranzit dificil iar el/ea întreabă cum ar putea contrabalansa energiile acestuia?

În continuare aș vrea să aruncăm o privire asupra unei tehnici simple, cu care mulți dintre noi suntem obișnuiți, dar care de multe ori nu este folosită la adevărata valoare. Mă refer la practica de a privi în urmă și a vedea ce s-a întâmplat în desfășurările precedente ale unui tranzit, pentru a înțelege ce s-ar putea întâmpla în timpul următoarelor aspecte dintre planetele respective. Pentru a ilustra asta, vă propun să analizăm câteva studii de caz.
 
 

Învățătorul

Recent, a venit la mine o femeie care urma să aibă a patra revoluție a lui Jupiter, la vârsta de 48 de ani. Natal, Jupiter era în Gemeni, în Casa a IX-a, așa că nu m-a surprins când am auzit că e profesoară la o facultate din zonă. Dar ce îi rezerva această conjuncție Jupiter-Jupiter?

Pornind de la simbolismul configurației, existau desigur multe posibilități – publicare, călătorii, profesorat, studii religioase și așa mai departe. Dar voiam să știu ceva mai specific, cât mai specific. Așa că am întrebat-o dacă ține minte ce i s-a întâmplat cu doisprezece ani în urmă, când Jupiter traversa același punct.

Din fericire, ea și-a amintit foarte clar, și mi-a spus că la acea vreme a primit un premiu pentru activitatea didactică. În afară de asta, a mers într-o călătorie la mare distanță, în Japonia, ca parte dintr-un proiect de cercetare. Încercând să aflu mai multe, am întrebat dacă își amintește ce s-a întâmplat în timpul revoluției precedente a lui Jupiter, pe când avea doar 24 de ani. Atunci a absolvit facultatea, mi-a explicat, și a făcut o altă călătorie importantă la mare distanță, de data asta în Europa.

Pornind de la aceste mici informații, am putut să-i sugerez cu destulă siguranță că și această perioadă avea potențialul de a fi una importantă (și pozitivă) pentru cariera sa didactică, dar de asemenea una propice pentru călătorii la mare distanță – la fel, benefice. După câte se pare, ea își programase deja o călătorie în America de Sud, continent pe care nu-l mai vizitase niciodată. Însă femeia avea emoții legate de acest voiaj, acesta fiind în principal motivul pentru care mă căutase. Firește, ea s-a simțit ușurată auzind ce spunea horoscopul pentru intervalul respectiv de timp.
 
 

Antreprenorul

Ciclurile lui Saturn au o durată mai mare decât cele ale lui Jupiter, și de aceea ele pot declanșa evenimente mai profunde, cu efecte mai îndelungate. Exemplu: anul trecut a venit la mine un om de afaceri cu o conjuncție natală Jupiter-Venus. În câteva luni, Saturn urma să traverseze această conjuncție natală, iar clientul meu știa destulă astrologie încât să se teamă de ce ar putea aduce această configurație.

Am aruncat o privire în efemeride să văd când a mai avut loc acest tranzit în viața lui, și am descoperit că s-a întâmplat în 1982. L-am întrebat: “S-a întâmplat ceva important în viața ta în 1982, pe plan profesional sau personal?” S-a gândit un moment, apoi mi-a răspuns: “Da – chiar atunci am înființat compania pe care o conduc acum. A fost un efort deosebit să rezolv toate cele necesare, și-am avut parte de câteva întârzieri, dar afacerea merge bine de aproape 30 de ani.”

Am continuat: “Găsești paralele între ce se întâmpla atunci și ce se întâmplă acum în viața ta? De pidă, ai de gând să faci anumite schimbări în afacerea ta, sau chiar să începi una de la zero, așa cum ai făcut atunci?” Mi-a răspuns: “Ambele. Afacerea începută în 1982 e în proces de restructurare, iar de curând m-am decis să înființez o firmă nouă. Voi deschide un lanț de restaurante în vestul țării; primul va fi inaugurat mai târziu anul acesta. E o perioadă de tranziție importantă pentru mine.

Clientul meu mi-a oferit informații utile, care mi-au permis să-i răspund destul de sigur că cel mai probabil Saturn nu va produce un regres sau o pierdere în viața sa (așa cum se temea), ci mai degrabă va cristaliza un demers financiar major, sau o schimbare în responsabilitățile sale antreprenoriale. I-am sugerat că tranzitul lui Saturn îi va aduce probabil în viață același lucru pe care i l-a adus la revoluția precedentă. Probabil că va fi nevoie de muncă asiduă, probabil că vor fi și întârzieri, dar rezultatul va fi unul pozitiv (având în vedere mai ales conjuncția sa natală Jupiter-Venus). La momentul scrierii acestui articol, se pare că evenimentele s-au desfășurat chiar așa.
 
 

Spiritul liber

Uneori pot fi semnificative și jumătățile sau chiar sferturile de ciclu planetar, mai ales în cazul planetelor exterioare [Uranus, Neptun, Pluto], având în vedere că ele se deplasează atât de lent încât s-ar putea să nu încheie o revoluție completă în timpul vieții unei persoane. Ca exemplu, am avut o clientă care m-a solicitat atunci când Uranus urma să formeze opoziție la Soarele său natal. Mie asta îmi sugera că în viața ei urmau să se întâmple schimbări majore, fie lăuntrice fie exterioare, posibil ambele.

Dar ce formă aveau să îmbrace aceste schimbări?

În vârstă de șaizeci de ani, femeia își amintea limpede momentul când Uranus fusese conjunct cu Soarele ei, cu 42 de ani în urmă – la 180 de grade de opoziția care se profila acum. Am avut un sentiment profund că era posibil să existe un soi de rezonanță între acea perioadă și aceasta de acum, Uranus intrând în opoziție față de acel punct anterior, când avea în jur de 20 de ani.

Când am întrebat-o ce s-a întâmplat atunci, ea mi-a răspuns că acea perioadă fusese una de schimbări radicale în viața ei; pentru prima oară se mutase de-acasă, departe de familie, în cealaltă parte a țării. La fel de important, asta a fost perioada în care s-a decis asupra carierei pe care avea să o construiască până acum – aceea de editor.

Am întrebat-o dacă avea în minte vreo schimbare majoră pentru anul următor. Se pare că femeia se gândea să se mute din nou într-un alt colț al țării, de data asta în nord-vestul Americii. Dar de asemenea contempla ideea de a pune la lucru abilitățile literare dobândite de la conjuncția Uranus-Soare din urmă cu 40 de ani, și de a deveni o scriitoare în toată regula. Era o perioadă în care, decât să-i ajute pe alții cu munca lor creativă, se hotărâse în cele din urmă să iasă la lumină și să dea o expresie vocii sale literare.

Punând toate aceste informații cap la cap, i-am sugerat că această opoziție a lui Uranus avea să fie un fel de punct culminant al perioadei anterioare din viața ei, care implica nu doar o dorință de independență și schimbare, ci de asemenea o motiva să-și exploreze propriul potențial creativ ca scriitoare. Bazându-mă pe ce mi-a relatat, am putut să o încurajez ferm să-și urmeze visele creative. Aceste puncte de opoziție din ciclul uranian de-a lungul a patruzeci de ani păreau asemeni unor acte succesive dintr-o piesă de teatru de-o viață, iar această explicație a părut să-i ofere o perspectivă asupra cursului pe care avea să-l urmeze viața ei.
 
 

O lecție de autocontrol

În final, un exemplu din viața mea personală. Cu puțin timp în urmă m-am confruntat cu un tranzit al lui Saturn peste Marte natal. Ce avea să aducă? Avea să se manifeste ca o consumare sau frustrare a dorințelor mele? Aveam să mă lovesc la cap dacă eram neatent (așa cum, din nefericire, mi s-a întâmplat de atâtea ori)? Cum mă puteam pregăti mai bine pentru această energie?

Nu-mi aminteam prea bine ce s-a întâmplat cu 30 de ani în urmă, când a avut loc ultima oară această conjuncție, dar de vreme ce pe-atunci țineam cu strictețe un jurnal zilnic, am putut să văd ce mi s-a întâmplat în acea perioadă, destul de amănunțit.

În acea perioadă s-au întâmplat multe lucruri, dar poate că cel mai dramatic eveniment a fost o confruntare tensionată cu un șofer de camion, pe o stradă din cartierul meu. Mă îndreptam spre un curs, când deodată camionul imens din fața mea s-a hotărât să facă un viraj larg pe aleea unei companii. Camionul s-a oprit apoi brusc, blocând astfel toată strada. Eram deja în întârziere, așa că după 20-30 de secunde mi-am pierdut răbdarea și am apăsat claxonul, ceea ce l-a făcut pe șoferul din spatele meu să facă același lucru.

Auzind asta, șoferul de camion s-a dat jos din cabina lui, a venit până la geamul meu și m-a apucat de gulerul cămășii, dezlănțuindu-se cu obscenități la adresa mea. Era furios, ca să nu zic mai mult, și părea că mă va pocni peste față. Lucrurile nu mergeau prea bine. Din fericire, am reușit să îl calmez cu un zâmbet forțat și câteva cuvinte prietenoase, moment în care el s-a relaxat un pic și mi-a dat drumul. Cu dinții încleștați, a mormăit că pe aleea pe care încerca el să intre era o altă mașină – pe care nu o văzusem. Și el era blocat. Părea la fel de frustrat de întârziere ca și mine, și era de înțeles că s-a înfuriat pe șoferii care claxonau în urma lui.

Experiența m-a zguduit, pentru că putea cu ușurință să degenereze în violență, dar de pe urma ei am tras învățătura că e important să nu reacționez impulsiv, și că trebuie să fiu mai atent cu nerăbdarea în anumite situații. Desigur, nu e nimic în neregulă cu folosirea claxonului – de multe ori am văzut că poate salva vieți – dar meditând asupra acelei situații, știu că n-am fost îndeajuns de atent, și aș fi putut să aștept un pic să văd ce se întâmplă înainte să apăs claxonul.

Așadar, văzând că Saturn urma să traverseze poziția lui Marte din harta mea, ce mi-au spus toate acestea? În primul rând, știam că această perioadă era una în care trebuia, probabil, să fiu foarte atent la emoțiile și furia mea, și să nu reacționez instinctiv la situațiile enervante. Când a venit momentul tranzitului, eram cu siguranță în gardă – mai ales la volan! (Înțelegeți că în timpul unui tranzit al lui Jupiter, putem scăpa cu aproape orice, dar cu un tranzit dificil de la Saturn, cel mai mic pas greșit poate duce uneori la dezastru. Lecțiile planetei cu inele sunt făcute să fie ținute minte!)

Pe parcursul acestui tranzit, nu s-a întâmplat nimic pe străzi, dar, privind simbolic ce s-a întâmplat, am remarcat ceva similar. De mai multe ori în această perioadă am fost în preajma unor persoane care au făcut anumite comentarii încărcate de emoție pe teme de politică și religie, care m-au aprins surprinzător de tare. În mod normal, acestea m-ar fi atras în discuții aprinse, poate chiar certuri, și m-aș fi enervat ușor. Dar pentru că știam ce se desfășura în harta mea, și ținând cont de ce mi s-a întâmplat data trecută, am ales să fiu mai atent la emoțiile mele. Mi-am calmat respirația și mi-am măsurat comentariile într-un fel care s-a dovedit mult mai eficient în comunicarea viziunilor mele decât dacă aș fi ridicat tonul vocii și-aș fi atacat. Analizând ce m-a învățat Saturn data trecută, am reușit să învăț o lecție importantă, care mi-a permis să transform aceste energii în ceva mai constructiv.

Acestea sunt doar câteva exemple pentru cum putem folosi această abordare pentru a ne finisa înțelegerea ciclurilor predictive, înainte ca ele să aibă loc. Dacă nu ați folosit niciodată această tehnică, puteți începe prin a vă privi horoscopul și a vedea dacă în viața dumneavoastră vor avea curând loc tranzite importante, iar dacă da, să meditați un moment asupra a ce s-a întâmplat ultima oară când au fost active. S-ar putea să vă surprindă modul subtil prin care lecțiile acelei perioade aruncă lumină asupra situațiilor în care sunteți angrenat acum. O vorbă vechea de-a lui Santayana spune: “Cei ce-și uită trecutul sunt condamnați să-l repete.” Astrologia ne învață să ne reamintim trecutul pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor.
 
 

====================
Pe 12 ianuarie 2020 va avea loc conjuncţia planetelor Saturn şi Pluto, a cărei influenţă se întinde pe toată durata anilor 2019 şi 2020. O aplicaţie practică a articolului de mai sus este să citim despre diferitele forme pe care le-au îmbrăcat Saturn şi Pluto de-a lungul vremii. Așa cum a arătat astrologul Richard Tarnas, perioadele Saturn-Pluto se numără printre cele mai dificile din istoria omenirii, fiind caracterizate de teamă, conservatorism, negativitate, contracție, criză, conflicte generalizate, cauzate de tendința de a gândi doar în alb și negru și de a proiecta răul în exterior, asupra celuilalt.

Pe de altă parte, Tarnas a arătat că Saturn-Pluto oferă “capacitate de efort și determinare susținută, concentrare intensă și disciplină, capacitatea de a-și direcționa voința și de a mobiliza energiile personale în numele unui scop pentru perioade lungi de timp, ca în travaliul dificil al nașterii; construirea fundaţiilor puternice, excelent autocontrol, activitate intensă tăcută, concentrare intensă, cercetare laborioasă şi dificilă, capacitate crescută de eficiență și organizare, chibzuinţă și conservare a resurselor; extraordinară capacitate de disciplină atletică, body-building, făurirea caracterului, forjarea structurilor și a obiceiurilor care vor dura; discernământul moral și înțelepciunea care se bazează pe experiență, sentiment profund de autoritate și maturitate, curajul neîncetat în fața pericolului sau altor circumstanțe provocatoare, capacitatea de a angaja cele mai grave aspecte ale vieții, de a purta mari responsabilități”.

Lectura articolelor care ating sau explică în detaliu caracteristicile perioadelor Saturn-Pluto împreună cu fenomenele care tind să se producă sub această influență, echivalează cu tehnica “privirii în trecut” şi ne va ajuta să navigăm cât mai lin prin această perioadă învolburată:

Ciclul Saturn-Pluto în istorie:
Ciclul Saturn-Pluto: Ascensiunea conservatorismului
Ciclul Saturn-Pluto: Determinism istoric, Realpolitik și apocalipsă
Ciclul Saturn-Pluto: Curaj moral, înfruntarea Umbrei și tensiunea contrariilor
Ciclul Saturn-Pluto: Opere de artă paradigmatice
Israel si Palestina: O explorare arhetipală a complexului Marte-Saturn-Pluto

Un interviu despre anul 2020 și conjuncția Saturn-Pluto:
2020 – Sfârşitul… sau un nou început?

Despre opoziția Saturn-Pluto din 2001-2002:
Însemnări asupra atacului de la World Trade Center
Opoziția Saturn-Pluto din 2001-2002: Transformând teroarea în triumf

Despre determinarea de oțel a persoanelor născute cu Saturn-Pluto:
Un shaman al erei informației: Edward Snowden
2020, Saturn-Pluto și situațiile nucleare la limită

Studiu de caz despre cum poate fi cineva afectat de tranzitul Saturn-Pluto din 2019-2020:
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto

Un articol mai detaliat despre efectele conjuncției Saturn-Pluto actuale:
5 Sfaturi pentru a supraviețui conjuncției Saturn-Pluto din Capricorn (2019-2020)
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Relațiile și Casa a VII-a
Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.