Ciclul Jupiter-Saturn

Posted by
Timp de lectură: 13 minute

 
 

dr. Greg Bogart

 
 
Astrolog profesionist din 1981, Dr. Greg Bogart, MFT, este terapeut licențiat în căsătorie și familie, care folosește astrologia în activitatea sa de psihoterapeut. Greg este, de asemenea, lector de psihologie la Universitatea de Stat Sonoma, din nordul Californiei. Greg este autorul cărților Astrology’s Higher Octaves; Astrology and Spiritual Awakening; Therapeutic Astrology; Planets in Therapy: Predictive Technique and the Art of Counseling; și Astrology and Meditation: The Fearless Contemplation of Change. Alte cărți ale sale sunt Dreamwork and Self-Healing, In the Company of Sages și Dreamwork in Holistic Psychotherapy of Depression.
Vizitați site-ul său web: www.dawnmountain.com.

 
 
Textul de mai jos este scris în 2002 și exemplifică foarte bine puterea astrologiei de a privi în viitor. El este Apendicele B, Understanding the Jupiter-Saturn cycle al cărții Astrology & Meditation. The fearless contemplation of change. Reprodus cu permisiunea autorului.
 
 
Cuprinsul articolului

  • Analizarea ciclurilor anterioare
  • Conjuncția Jupiter-Saturn în Taur
  • Conjuncția Jupiter-Saturn în Case
    •  
       
       

      Fiecare sistem astrologic este construit în jurul unor principii centrale. Astrologia vedică se bazează pe sistemul puterilor și slăbiciunilor planetare, yoga planetare și perioadele dasa/bhukti. Astrologia medievală și islamică pune accent pe demnitățile și debilitățile esențiale, hărți nocturne și diurne, guvernatori ai caselor și puncte arabice (planetary parts). Unele sisteme moderne de interpretare a hărții astrologice se concentrează pe influența punctelor mediene și armonicelor. Iar fundația astrologiei umanist-transpersonale, al cărei pionier este Dane Rudhyar, este înțelegerea ciclurilor în experiența umană – conștiința faptului că totul are un început, o perioadă de dezvoltare, un moment culminant, revizuirea și creșterea conștiinței, adesea însoțită de colapsul structurilor, și, în final, momentul de expectativă când ne pregătim să începem un nou ciclu de creștere.

      Majoritatea dintre noi suntem atenți la ciclul Soare-Lună, un ciclu fundamental în evoluția forței vitale. Cu toții știm cât de important este să observăm în fiecare lună fazele Lunii pentru a ne regla ritmul activităților de zi cu zi. Avem faza de Lună Nouă, Primul Pătrar (waxing crescent), Ultimul Pătrar (waning crescent) și Luna balsamică la finalul ciclului. Putem aplica aceleași principii ciclice pentru studiul altor relații interplanetare. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să facem distincția între cicluri de amplasare planetară – de exemplu ciclul lui Saturn: aspectele lui Saturn în tranzit față de poziția sa natală – și cicluri de aspect interplanetar, definite ca interacțiuni ciclice între două planete (de exemplu, dansul lunar dintre Soare și Lună).

      În acest articol voi explora unul dintre cele mai importante cicluri interplanetare, ciclul lui Jupiter și Saturn. Pe vremea anticilor, ciclul acestor planete era utilizat pentru predicția evenimentelor colective de mare importanță, evenimente care îi afectau pe regi și regatele lor. În tradiția astrologică, acest ciclu are o istorie foarte bogată. În cartea sa, Mundane Astrology, Charles Harvey scrie:

      Aceste planete erau cunoscute drept “Marii Stăpâni ai Timpului” sau “Chronocratori”: guvernatorii epocilor. Ciclul lor poate fi considerat baza fundamentală a dezvoltării umane marcate de interacțiunea dintre percepția ideilor, potențialităților și posibilităților (Jupiter) și manifestarea acestora în lumea concretă, materială (Saturn). (70)

      Perechea planetară a lui Jupiter și Saturn simbolizează nevoia de a găsi un mod de participare semnificativă la viața socială. Alexandre Ruperti numea aceste două planete planetele destinului societății. (71) Ele au de-a face cu felul în care ne formăm un scop și o direcție în societate, cu năzuința de a ne îndeplini concret scopurile în lume. Ele sunt planetele care sunt cel mai strâns asociate cu dezvoltarea vocației, alegerea meseriei și căutarea succesului. Jupiter și Saturn sunt planetele activității sociale pozitive, constructive. Aspectele formate de cele două planete marchează faze importante ale operei noastre de viață, iar conjuncția în special reprezintă o perioadă în care ne putem forma noi înțelegeri ale propriului scop și a direcției noastre în societate.

      Ciclul de douăzeci de ani al lui Jupiter și Saturn vorbește despre eforturile noastre de a deveni cineva și de a găsi un rost în lume vieții noastre. Perechea Jupiter-Saturn reprezintă o atitudine pozitivă, concentrată, încercarea de a ne defini și focaliza ambițiile și ceea ce vrem să reușim. Cele două planete în combinație simbolizează căutarea succesului în toate activitățile. Fazele majore ale ciclului lor corespund unor puncte de cotitură în ceea ce privește eforturile noastre de a ne actualiza ambițiile.

      La momentul conjuncțiilor Jupiter-Saturn începem să întrevedem noi direcții pentru ambițiile noastre. Începem să ne formulăm noi țeluri în ceea ce privește activitatea socială și posibilele realizări în societate. Dacă o conjuncție în tranzit (sau orice altă fază majoră a ciclului) pică într-un loc important din harta noastră natală, s-ar putea să remarcăm în acea perioadă anumite realizări specifice [acelei porțiuni din hartă]. Conjuncția este începutul unui proces formativ care se dezvoltă apoi în următorii douăzeci de ani [până când planetele ajung din nou să fie conjuncte.]
       
       

      Analizarea ciclurilor anterioare

      Înainte să vedem care ar fi influențele celei mai recente conjuncții Jupiter-Saturn în Taur (iunie 2000), cred că ar fi util să ne uităm în urmă la momentele anterioare ale ciclului. Conjuncția precedentă Jupiter-Saturn a fost activă în perioada noiembrie 1980 – august 1981, în primele zece grade ale Balanței. Puteți să vă uitați la harta dumneavoastră să vedeți unde s-a amplasat această conjuncție. Atunci când Jupiter și Saturn formează o conjuncție, de regulă ne angajăm în proiecte de anvergură. Întrucât conjuncția despre care vorbim aici a fost în Balanță, iubirea și relațiile de toate felurile (nu doar cele romantice sau maritale) au avut un rol central în noua direcție de viață pe care ne-am dat-o atunci. De exemplu, o doamnă care a avut conjuncția în Casa a V-a s-a hotărât să se căsătorească pentru scopul exclusiv de a avea copii. Pentru ea, acesta a fost angajamentul formativ al conjuncției. Ceea ce este stabilit la momentul conjuncției se dezvoltă și se ramifică mereu de-a lungul următorilor douăzeci de ani, potrivit cu zodia și casa în care se amplasează conjuncția și cu aspectele pe care le formează aceasta cu planetele natale.

      O doamnă în harta căreia Jupiter-Saturn a fost conjunct cu Mercur-Jupiter natal s-a înscris la facultate și s-a hotărât că vrea să scrie o poveste ilustrată pentru copii. În harta altei doamne, Jupiter-Saturn a picat în Casa a IX-a iar ea și-a întâlnit învățătorul spiritual (Casa a IX-a). Swami Muktananda, învățătorul meu, a avut o conjuncție Jupiter-Saturn peste Mijlocul Cerului în 1961. În următorii douăzeci de ani, acest om care trăise treizeci de ani ca un călugăr rătăcitor prin India, meditând în solitudine, a devenit brusc un învățător faimos, un guru de renume mondial.

      În timpul conjuncției anterioare, o doamnă care avea natal Jupiter-Saturn în Casa a II-a a devenit bancher. Și-a concentrat astfel viața pe construirea stabilității financiare și acumularea averii. Spre deosebire de ea, o doamnă cu Jupiter-Saturn în Casa a XII-a conjunct cu Neptun natal s-a angajat în acea perioadă pe o cale spirituală. Totodată, ea era într-un fel confuză și nehotărâtă în legătură cu scopurile sale din lumea exterioară.

      În cazul meu, conjuncția din Balanță mi-a picat tot în Casa a XII-a, tărâmul astrologiei și metafizicii, spiritualității și misticismului. Aceasta a fost o perioadă în care nu m-au atras deloc carierele convenționale sau ambițiile sociale. Situația mea a fost una de retragere totală, m-am scufundat în interpretarea viselor, meditație și studiul astrologiei, simbolurilor, miturilor și religiei. Aceste preocupări mi se păreau absolut nepractice, însă totodată prin ele întreaga mea ființă se focaliza pe interior. Apoi, la momentul conjuncției Jupiter-Saturn, viața mi-a oferit șansa extraordinară de a mă asocia cu un astrolog venezuelan, Andres Takra (pe care l-am supranumit “Sălbaticul din Caracas”), care m-a angajat ca asistent. Eram plătit ca să frecventez zilnic lecții private de astrologie! Mi-am format astfel un angajament față de calea misticismului și studiului spiritualității. Am devenit ucenicul Sălbaticului și mi-am făurit o nouă identitate socială, aceea de astrolog, pe care am păstrat-o din 1981. Întreaga mea carieră a fost o emanație a efortului depus în acea perioadă. Mai mult, conjuncția Jupiter-Saturn forma atunci un careu la Mercur natal din Casa a III-a. Takra mi-a dat sarcina de a-i scrie (ghost-write) și edita cartea The Wisdom of Sidereal Astrology. (72) Asta a dat startul unei perioade de douăzeci de ani în care m-am dedicat scrisului. Astfel începea un ciclu care avea să-mi scoată la iveală capacitățile mercuriene. În acea perioadă pot să zic că am devenit scriitor: Jupiter-Saturn în careu cu Mercur.

      În perioada conjuncției se formează noi angajamente. Începem prin a investi energie într-un proiect. Ne dezvoltăm certitudinea că ne vom dedica viața acestui angajament și că asta sperăm să obținem. Odată cu careul de deschidere Jupiter-Saturn [Primul Pătrar], ni se cere să facem un pas decisiv către actualizarea scopului și angajamentului formate la momentul conjuncției. O femeie pe nume Brenda a avut conjuncția Jupiter-Saturn din 1981 peste Venus-Neptun natal, în Balanță. În acea perioadă, ea a început să predea cursuri de artă (Balanța guvernează arta și frumusețea). De asemenea, Jupiter-Saturn îi tranzita Casa a XI-a, astfel încât pentru ea profesoratul nu a însemnat doar să țină cursuri, ci de asemenea să faciliteze procesele de grup (Casa a XI-a). În primăvara anului 1986, Jupiter era în Pești, formând un careu cu Saturn din Săgetător. În această perioadă, școala de artă a Brendei s-a extins nespus de mult, iar eforturile ei au ajuns să fie apreciate la nivel național în urma unor anunțuri de promovare și a unui tur de conferințe prin țară. Când Jupiter îi tranzita Casa a IV-a, ea și-a înființat un nou centru operațional, s-a mutat într-un oraș mai mare și a deschis alte două filiale. În harta ei natală, Saturn este în Casa a IX-a, așa că puteți observa cum întreg ciclul a avut legătură cu dorința și capacitatea ei înnăscută de a preda.

      Careul de deschidere al oricărui ciclu [Primul Pătrar] este un moment de acțiune decisivă care poate face ca visul sau ambiția să devină realitate, să se întâmple, să împlinească scopul ciclului, acel scop revelat în perioada conjuncției. În 1986 m-am decis că pentru a deveni un astrolog eficient în cultura noastră, aveam nevoie de pregătire și tehnică psihologică. Astfel, m-am întors la școală, cu scopul de a deveni psihoterapeut. Saturn în tranzit îmi traversa Casa a III-a în Săgetător (asociat cu educația), în timp ce Jupiter în Pești îmi tranzita Casa a VI-a, casa planificării vocaționale, pregătirii și potențării abilităților.

      Ideal, până la opoziția Jupiter-Saturn, ar trebui să vedem un anumit rezultat de vârf. Faza de opoziție [Luna Plină] a ultimului ciclu Jupiter-Saturn s-a întins pe o perioadă lungă de timp, din 1989 până în 1991 (septembrie-noiembrie 1989, 7-11° Rac/Capricorn; iulie 1990, 23° Rac/Capricorn și martie-mai 1991, 4-7° Leu/Vărsător). O femeie care l-a avut pe Jupiter peste MC și pe Saturn pe IC a primit o donație semnificativă din partea unui filantrop milionar, care a ajutat-o să-și extindă afacerea. Un bărbat cu Saturn conjunct MC și Jupiter conjunct IC a intrat în 1989 într-o perioadă de realizări notabile în cariera sa juridică, susținând două cazuri înaintea Curții Supreme. Un alt bărbat, cu Jupiter conjunct MC și Saturn conjunct IC, a găsit o editură care i-a publicat romanul, după ani întregi de muncă la scrierea lui.

      Careul Jupiter-Saturn “din ultimul pătrar” al ciclului anterior [articolul este scris în 2002] a avut loc în februarie 1995 la 13° Săgetător/Pești și în noiembrie 1995, la 19° Săgetător/Pești. Careul de închidere al oricărui ciclu [Ultimul Pătrar] este o perioadă de reorientare a atitudinii și angajamentului. Adesea asta înseamnă un declin energetic, întrucât atitudinea se schimbă. Într-o astfel de perioadă, Brenda și-a pierdut interesul față de afacerea sa și a început să se gândească să vândă firma. Careul de închidere este începutul sfârșitului în ceea ce privește angajamentul față de proiectul definitoriu pentru ciclul respectiv. O femeie mi-a spus că în perioada careului de închidere s-a simțit împovărată de un sentiment de eșec, considerând că nu și-a atins țelurile pe care și le-a fixat la conjuncție. Ca replică, i-am amintit un concept astrologic cheie: acela că există mereu un nou ciclu, o nouă oportunitate, o nouă șansă de a împlini acțiunile evolutive neterminate din trecut. (73) Conjuncția Jupiter-Saturn din primăvara anului 2000 a simbolizat, pentru noi toți, începutul unui ciclu cu totul nou, o oportunitate de a ne stabili noi aspirații și țeluri și de a alege domeniul în care ne vom focaliza energia în vederea unor activități constructive în următorii douăzeci de ani.
       
       

      Conjuncția Jupiter-Saturn în Taur

      Conjuncția Jupiter-Saturn din mai-iunie 2000 s-a format la 23-24° Taur. Puteți să vă uitați pe astrograma dumneavoastră să vedeți unde pică aceste grade, în ce Casă se află conjuncția și ce aspecte formează. Acesta este domeniul afectat de conjuncție, care vă dă direcția în următoarea perioadă, acel domeniu în care trebuie să vă concentrați energia. E domeniul în care, ideal, v-ați luat angajamente pe plan personal și în care năzuiți la realizări tangibile ale țelurilor dumneavoastre de viață, ale țelurilor lui Jupiter-Saturn.

      În studiul astrologiei, învățăm să folosim puterea formativă a voinței aliniate cu simbolismul planetar, cu scopul de a evolua și de a ne actualiza potențialul. Așadar, conjuncția Jupiter-Saturn înseamnă ceea ce o facem să însemne. Întrebarea aici nu este “Ce se va întâmpla cu mine în această perioadă?”, ci mai degrabă “Ce voi reuși să fac pe timpul acestui tranzit? Cum voi alege să creez semnificația conjuncției Jupiter-Saturn? “. Pentru că acest moment are un impact de durată asupra tuturor. De exemplu, o doamnă care voia să-și cumpere o casă avea conjuncția în Casa a IV-a. Și-a aranjat un împrumut bancar cu luni înainte. Așadar, s-a pregătit temeinic pentru momentul conjuncției, iar când a sosit acest moment, ea era gata să-și împlinească planul: a găsit locul potrivit și și-a cumpărat (Taur) o casă și un teren (Casa a IV-a). Pentru ea, începea un nou ciclu de viață.

      Pentru majoritatea dintre noi, ultima conjuncție Jupiter-Saturn în Taur [din mai-iunie 2000] a făcut din stabilitatea financiară o problemă majoră. Conjuncția a inițiat o perioadă de încercări intense de a câștiga mai mulți bani, o perioadă caracterizată de o concentrare intensă asupra angajamentelor financiare și asupra acumulării averii. Conjuncția Jupiter-Saturn în Taur înseamnă, deci, a prelua controlul destinului nostru financiar. Semnul Taurului este asociat cu un animal de povară. A trage la jug precum un taur necesită forță, determinare și perseverență. Așadar, se pune accentul pe a lucra din greu și a face economii.

      Conjuncția în Taur ne-a reamintit că, pentru a contrabalansa calitatea electrică, dar totodată aeriană și destrupată (disembodied) a culturii electronice în ascensiune (Uranus în Vărsător), trebuie să ne restabilim legătura cu natura și pământul. Trebuie să ne conectăm la conștiința vacii, să ne simțim rotunjimea și soliditatea, forța picioarelor ce ne susțin, conectate prin tălpi la pământul de sub; să rumegăm experiențele de viață lent și pe-ndelete; să reducem viteza nevrotică; să ne relaxăm; să ne deconectăm de la Internet și să îmbrățișăm un copac; să percepem legătura cu regatul plantelor. Taurul simbolizează lumea fizică, biosfera. Prin urmare, conjuncția ne-a cerut să dăm valoare naturii și să confruntăm atitudinea anterioară de distrugere a resurselor naturale. Conștiința ecologică și protejarea mediului au devenit priorități centrale. Degradarea atmosferei și poluarea biosferei ne-au impus să deprindem noi feluri de a ne împlini nevoia de supraviețuire. Taurul are legătură cu societățile agrare, cu arta cultivării, astfel încât cea mai recentă conjuncție ne-a cerut să cultivăm produse de o valoare concretă și intrinsecă, făurite cu meșteșug.

      Atitudinea noastră față de bani s-a schimbat, devenind mai realistă, mai ingenioasă. Asta înseamnă fie o determinare de a câștiga mai bine, fie recunoașterea acelor elemente ale vieții pe care nu le valorificăm prin bani, cum ar fi timpul, natura, muzica, iubirea și prietenia. Pentru mine, acestea sunt surse de bucurie și reprezintă adevărata valoare a vieții, și am observat că dacă îmi investesc energia în aceste domenii ale vieții, niciodată nu îmi lipsesc banii. Poate că n-ar strica să încercați și dumneavoastră.
       
       

      Conjuncția Jupiter-Saturn în Case

      În continuare, vă propun să analizăm semnificația generală a conjuncției prin cele douăsprezece Case ale hărții natale. Aceste descrieri de teme generale au un caracter orientativ, nu exhaustiv, și, bineînțeles, sunt modificate de aspectele pe care Jupiter-Saturn le formează cu planetele natale.

      Casa I: Angajarea într-un proiect de a-ți crea o identitate socială mai stabilă și viabilă. O atitudine profesională înnoită, concentrare pe avansarea în carieră. Un aspect și o atitudine mai profesioniste. Un înnoit spirit al disciplinei și seriozitate în tratarea scopurilor. Intenții mai puternice de a avea succes și de a dobândi substanțialitate și avere în timp. Decizii prin care îți asumi un rol mai responsabil sau mai matur în lume, precum acela de părinte (mai ales dacă Luna sau Saturn din harta natală sunt amplasate aici).

      Casa a II-a: Angajarea într-un proiect de a câștiga bani. A stabili țeluri financiare. A începe să câștigi mai bine. A te concentra mai mult pe recompense tangibile pentru propriile eforturi. A începe să abordezi problemele materiale ale existenței cu mai multă eficiență. Achiziții importante.

      Casa a III-a: Angajarea într-un proiect de învățare. Învățarea sau educația capătă o calitate practică. A acumula cunoaștere care se va dovedi valoroasă din punct de vedere practic și te va ajută să câștigi mai mulți bani. A frecventa cursuri care vor conduce direct la obținerea unei slujbe mai bune. A citi știrile din domeniul financiar, a urmări bursa. A învăța abilități financiare de bază, cum ar fi contabilitatea, ținerea evidențelor, administrarea banilor; a urmări tendințele financiare.

      Casa a IV-a: Angajarea într-un proiect ce ține de cămin și familie. Concentrarea pe căminul propriu sau pe valoarea proprietății. Achiziții posibile de terenuri sau case, sau cheltuieli pentru îmbunătățirea casei/proprietății. A câștiga bani pentru a sprijini dezvoltarea familiei. Evenimente majore implicând familia. Deschiderea unui sediu comercial.

      Casa a V-a: Angajarea într-un proiect de a face sau crește copii. Cheltuieli cu copiii. Planificarea educației copilului. Pietre de hotar în dezvoltarea socială sau profesională în viața copilului. O atitudine mai serioasă față de creativitate și investiții în proiecte creative. A urmări profitul prin speculație sau jocuri de noroc.

      Casa a VI-a: Angajarea în proiecte ce țin de sănătate și îmbunătățirea condiției. A avea parte de o mai bună îngrijire medicală sau asigurare medicală. A căuta și a găsi un job mai bine plătit. Cheltuieli pe îngrijire medicală sau produse de sănătate. Un angajament mai intens față de îmbunătățirea de sine, potențarea capacităților, traininguri la locul de muncă, programe de sănătate sau practici spirituale. Investiții mai semnificative în vocație și muncă, responsabilități la locul de muncă. O responsabilitate mai mare față de gestionarea muncitorilor sau angajaților.

      Casa a VII-a: Angajarea în proiectul de a avea relații semnificative cu ceilalți. Dezvoltări importante în raport cu prieteniile sau relațiile. Decizia de a te căsători. Relații cu persoane ambițioase sau de succes. Momente foarte importante în cariera partenerului, fie în privința alegerii unei cariere, fie în privința avansării. A lega parteneriate de afaceri.

      Casa a VIII-a: Angajarea în proiectul unor afaceri cooperative. Investiții în afaceri. Decizii sau întreprinderi financiare cooperative (shared). Dezvoltări importante și, posibil, creștere, pe planul finanțelor conjugale. Partenerul începe să câștige mai mulți bani. Adâncire a fuziunii interpersonale prin atingere sau uniune sexuală. Moșteniri sau testamente financiare. A primi împrumuturi de la instituții financiare și o preocupare mai puternică pentru investiții strategice. Emancipare financiară prin angajamente interpersonale mai profunde. Eforturi înnoite de a ieși din datorii.

      Casa a IX-a: Angajarea într-un proiect de cultivare a înțelepciunii prin călătorii și studii. A plăti pentru educație. Studiul economiei, științelor fizice sau al unor subiecte practice, pragmatice. A plăti pentru a preda sau publica. Planurile profesionale necesită educație. Cheltuieli asociate călătoriilor sau educației. A profita de pe urma cunoașterii dobândite. Oportunități de afaceri internaționale. Dezvoltare prin publicare, publicitate și promovare.

      Casa a X-a: Angajarea în proiectul de a avea succes în carieră. Dezvoltări importante în carieră. Oportunități și progres, expansiune pe plan profesional. A dobândi autoritate într-o profesie. O mai mare responsaiblitate, recompense financiare de pe urma carierei. Creșterea reputației. Recunoașterea exterioară a propriei valori.

      Casa a XI-a: Angajarea într-un proiect ce ține de comunitate, grup sau implicare politică. Implicare mai profundă într-un grup. Angajamente oragnizaționale. Potențarea conștiinței politice, activism. A strânge fonduri pentru o organizație sau pentru o cauză politică.

      Casa a XII-a: Angajarea în proiectul iluminării, depășirii sinelui, extinderii conștiinței. A-ți urma călătoria interioară. A descoperi misterele vieții. O înnoită înțelegere a astrologiei și a legilor karmei. Formularea unor țeluri și ambiții concentrate pe valori spirituale. Asumarea identității sociale a unui mistic, a unui meditator dedicat, astrolog, călugăr/măicuță, filantrop sau slujitor al umanității.

      Acum încercați să vedeți în ce zonă a hărții au survenit următoarele faze ale ciclului Jupiter-Saturn [început în 2000]. Analizați fiecare fază a ciclului și încercați să vedeți cum s-a desfășurat fiecare etapă în legătură cu planurile pe care le-ați avut.

      • Jupiter conjunct Saturn (24° Taur) – iunie 2000
      • Jupiter (11° Scorpion) în careu cu Saturn (11° Leu) – decembrie 2005
      • Jupiter (28° Pești) în opoziție cu Saturn (28° Fecioară) – mai 2010. Tot atunci Uranus intra în Berbec
      • Jupiter (3° Berbec) în opoziție Saturn (3° Balanță) – august 2010
      • Jupiter (15° Berbec) în opoziție cu Saturn (15° Balanță) – martie 2011
      • Jupiter (29° Leu) în careu cu Saturn (29° Scorpion) – august 2015
      • Jupiter (17° Fecioară) în careu cu Saturn (17° Săgetător) – martie 2016
      • Jupiter staționar direct (14° Fecioară) în careu cu Saturn retrograd (14° Săgetător) – mai 2016
      • Jupiter conjunct Saturn (0° Vărsător) – decembrie 2020

      Acordarea la ciclul Jupiter-Saturn ne poate ajuta să înaintăm pe o cale a dezvoltării stabile, angajamentelor solide și împlinirii treptate a scopurilor noastre.
       
       
      Alte articole de Greg Bogart
      O biografie astrologică a lui Mircea Eliade
      Astrologia ca practică spirituală
       
       
      Alte articole despre Jupiter-Saturn
      Marea Mutație și începutul Noii Ere: Jupiter-Saturn
      Decembrie 2020: O gură de aer proaspăt (Jupiter-Saturn)
      2020-21 JUPITER/SATURN 200 Year cycle
      Archetypal Vision – 2020 and beyond Webinar
       
       

One comment

  1. Mulțumesc. Un articol care m-a ajutat să analizez retrospectiv evenimente importante- chiar de răscruce- din viața mea și în același timp să regăsesc optimismul necesar pentru viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.