Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei

Posted by
Timp de lectură: 9 minute

de ce trebuie să urmărim cu mare atenție evenimentele din jurul datei de 5 aprilie din acest an

 

Dan Waites

 

Ciclul curent Marte-Saturn a început cu o conjuncție la 22°24′ Vărsător pe 5 aprilie 2022. Nenumărate povești de provocări și suferință vor avea loc în ritmul acestui ciclu dificil. Una dintre ele, deloc surprinzător, se referă la Ucraina. Pare că acest ciclu Marte-Saturn vorbește despre două narațiuni în desfășurare: (1) eforturile lui Zelenskyy de a obține sprijin din partea aliaților săi internaționali și (2) prețul tragic pe care războiul îl are asupra civililor ucraineni.

Iată datele următoarelor faze ale ciclului, definite clar pentru a putea fi urmărite cu ușurință:

 • cuadratura de deschidere a ciclului (primul pătrar), aprox. 27 iulie – 15 august, cu maximul pe 7 august
 • trigonul de deschidere, cu maximele pe 27 septembrie, 27 noiembrie 2022 și apoi 30 martie 2023
 • opoziția (luna plina a ciclului) cu maximul pe 20 iulie 2023
 • trigonul de închidere cu maximul pe 12 octombrie 2023
 • cuadratura de închidere (ultimul pătrar) cu maximul pe 25 noiembrie 2023
 • sextilul de închidere cu maximul pe 9 ianuarie 2024

Ciclul început pe 5 aprilie 2022 se va finaliza pe 10 aprilie 2024, când va începe un alt ciclu.

 

Reprodus cu permisiunea autorului după articolul Mars-Saturn cycles and the seeds of discord publicat pe 26 martie 2022.

 

Fiecare ciclu planetar are o poveste de spus. Dansul cu o durată de doi ani al planetelor “malefice”, Marte și Saturn, povestește despre provocări, confruntări și lupte. Gândiți-vă la el ca la un fel de metronom al suferinței și discordiei umane – și la puterea necesară pentru a trece cu bine peste ele.

Până la extinderea cutiei de instrumente astrologice de către planetele transpersonale, conjuncțiile Marte-Saturn se numărau printre pilonii principali ai analizei mundane. Conjuncțiile lor în Rac, care se produc aproximativ o dată la 30 de ani, erau considerate cele mai importante. Cum ambele planete erau debilitate în semnul de apă al Lunii, se credea că acolo sunt mai înclinate să semene răutate. Cu toate acestea, ori de câte ori cele două planete se întâlneau pe cer, indiferent de semn, astrologii tradiționali erau atenți.

Saturn: Limita exterioară

Acum este rândul nostru să fim atenți. Pe 5 aprilie 2022, Marte și Saturn se vor reuni la 22° Vărsător, a doua lor întâlnire în domiciliul aerian al lui Saturn din 2020 încoace. Va trebui să urmărim cu mare atenție ceea ce se întâmplă în jurul acestei date, pentru că acele evenimente vor servi drept sămânță pentru provocările pe care lumea va trebui să le navigheze în următorii doi ani.

În acest articol, vreau să prezint două exemple dramatice care ilustrează acest lucru.

 

 

Ciclul Covid-19

Ultima dată când Marte și Saturn s-au întâlnit, pe 31 martie 2020, un nou virus mortal a sfâșiat planeta – poate ați auzit de el. Orașe de la Wuhan la Washington au fost puse sub ordine de izolare și devenea foarte clar că vechea lume, cea de dinaintea pandemiei, era moartă. Covid-19 părea să definească vremurile pentru anii ce aveau să vină. Și așa a și fost: doi ani și încă numărătoarea continuă.

Bineînțeles, odată ce pandemia a început, nu era nevoie de un glob de cristal pentru a face această predicție. Dar exista un principiu care ar fi dat unui astrolog o confirmare puternică a faptului că așa avea să se întâmple. Acesta este următorul: evenimentele de la o conjuncție prezic desfășurarea completă a ciclului pe care îl inițiază. Odată ce ai înțeles acest lucru, ai una dintre cheile predicției.

Coronavirusul era în floare la momentul acelei conjuncții și, fiind un eveniment malefic care provoacă suferință, restricții și pierderi, se încadrează în mod clar în domeniul lui Marte-Saturn. Cu cele două planete la doar 12 grade de conjuncție, pe 11 martie, Covid-19 a fost declarat pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății. Iată că povestea următorilor doi ani a fost, în mare parte, povestea virusului.

Marte: Cicatrizat în urma unei bătăi vechi în bar.

Am asistat la evoluții majore ale pandemiei la fiecare aspect tensionat dintre Marte și Saturn de-a lungul acelui ciclu de doi ani. La prima cuadratură a ciclului (Primul Pătrar), care s-a perfectat de trei ori din august 2020 până în ianuarie 2021, au apărut primele variante cunoscute pe scară largă: așa-numitele tulpini “britanice” și “sud-africane”.

În iulie 2021, Marte și Saturn au intrat în opoziție unul față de celălalt. Chiar în această perioadă a apărut în conștiința publică varianta Delta. Tulpina fusese identificată cu câteva luni înainte în India, dar abia în vara anului 2021 a devenit cunoscută pe scară largă gravitatea sa: cea mai mortală și mai contagioasă variantă de până atunci se răspândea pe planetă într-un ritm terifiant. Au urmat noi izolări și restricții. Delta a reprezentat înflorirea deplină a ceea ce a fost promis de Marte-Saturn în martie 2020. A fost, cred eu, ” Luna Plină” a pandemiei de coronavirus.

Iar pandemia a mai avut o altă înțepătură majoră lăsată la urmă. În noiembrie 2021, Marte a intrat din nou în cuadratură cu Saturn, de data aceasta în partea descrescătoare a ciclului (Ultimul Pătrar). Cam pe atunci a intrat în vizor varianta Omicron. A fost cea mai contagioasă tulpină de până atunci – deși mai puțin mortală decât unele dintre cele care au venit înainte, mai ales în lumina ratelor mai mari de vaccinare.

După părerea mea, este destul de clar că dinamica pandemiei a fost legată de ciclul Marte-Saturn. Dar nu v-aș blama dacă nu sunteți 100% convinși: epidemia a început la sfârșitul anului 2019, cu câteva luni înainte de conjuncția din martie, și a fost semnificată și de alte mișcări planetare, printre care Pluto intrând în legătura (bound) lui Saturn în Capricorn în decembrie 2019 (vezi articolul Pluto through the bounds of Capricorn) sau conjuncția Saturn-Pluto în Capricorn din ianuarie 2020. Mai mult, este greu de spus când a atins virusul cu adevărat punctul culminant, având în vedere că a lovit diferite părți ale lumii la momente diferite. Și, în timp ce se pare că faza acută a pandemiei s-a încheiat în unele părți ale lumii, în unele țări încă lovește puternic.

Așadar, să luăm în considerare un exemplu mai clar și chiar mai dramatic.

 

 

Ciclul crizei rachetelor cubaneze

Să ne întoarcem în 1962. Vom începe cu istoria, apoi vom ajunge la astrologie.

Era apogeul Războiului Rece, iar lumea era divizată din punct de vedere ideologic, politic și economic: Statele Unite capitaliste și aliații lor se confruntau cu un bloc comunist condus de Uniunea Sovietică. După bombardamentele atomice de la Nagasaki și Hiroshima de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, sovieticii își dezvoltaseră propriile arme nucleare, iar până în 1962 cele două tabere aveau zeci de rachete balistice intercontinentale și sute de arme cu rază mai scurtă de acțiune îndreptate una împotriva celeilalte. Cu toate acestea, SUA aveau avantajul: mai multe bombe, mai multe rachete, și stabiliseră amplasamente de rachete în Turcia, în apropierea teritoriului sovietic. Inutil să menționăm că acest lucru i-a deranjat pe sovietici.

În 1962, lui Nikita Hrușciov, prim-secretar al Uniunii Sovietice, i s-a ivit o șansă de a echilibra lucrurile. Fidel Castro, liderul Cubei comuniste, i-a cerut lui Hrușciov să amplaseze rachete nucleare pe insulă. SUA încercaseră, fără succes, să-l răstoarne pe Castro în dezastruoasa invazie din Golful Porcilor din 1961, iar liderul cubanez credea că un factor de descurajare nucleară i-ar împiedica pe americani să încerce din nou. Sesizând o oportunitate, Hrușciov a acceptat cererea lui Castro în iulie 1962, iar construcția instalațiilor de rachete din Cuba a început mai târziu în aceeași vară.

O hartă a CIA care arată raza de acțiune a rachetelor cubaneze

Nu a trecut mult timp până când serviciile secrete americane au descoperit ce se întâmpla. Criza a atins punctul culminant la ora 8.45 la 16 octombrie 1962, când președintelui John F. Kennedy i s-au arătat fotografii ale rachetelor sovietice din Cuba, realizate de un avion spion U2. Kennedy a impus o blocadă navală asupra insulei și le-a cerut sovieticilor să se retragă; din perspectiva americanilor, faptul că armele nucleare erau amplasate la doar 90 de mile de Statele Unite continentale era de neconceput.

Următoarele două săptămâni au fost printre cele mai tensionate din timpul Războiului Rece. Întreaga lume știa care era miza: un război nuclear la scară largă devenise o posibilitate foarte reală și iminentă. Va ceda vreuna dintre părți? Sau confruntarea va scăpa de sub control și va sfârși prin a ucide miliarde de ființe umane? “Am crezut că este ultima sâmbătă pe care o voi vedea vreodată”, a declarat secretarul american al apărării, Robert McNamara, despre acest episod.

Din fericire, în cele din urmă, rațiunea a triumfat. Pe 27 octombrie, după zile de negocieri intense, Kennedy și Hrușciov au ajuns la un acord. Sovieticii și-au retras rachetele nucleare din Cuba. SUA au promis public că nu vor invada insula și și-au retras în secret armele nucleare din Turcia. Apocalipsa a fost evitată.

Acum, astrologia. Iată pozițiile lui Marte și Saturn în momentul în care Kennedy a fost informat de prezența rachetelor sovietice în Cuba:

După cum se poate vedea, erau foarte aproape de o opoziție și s-au apropiat și mai mult în zilele următoare, pe măsură ce criza a continuat. Asta ne spune că Criza rachetelor cubaneze a reprezentat înflorirea deplină a unui ciclu Marte-Saturn.

Ciclul începuse cu opt luni mai devreme, când cele două planete au intrat în conjuncție pe 8 februarie la 4° Vărsător. Ce se întâmpla în acel moment? Iată ce ne spune Wikipedia, la rubrica despre evenimentele din 7 februarie 1962:

Interdicția guvernului Statelor Unite împotriva tuturor importurilor cubaneze legate de SUA (și aproape toate exporturile) a intrat în vigoare la un minut după miezul nopții. A doua zi, Sovietul Suprem al U.R.S.S. a aprobat un program de ajutor militar în valoare de 133 de milioane de dolari pentru Cuba, după ce a amânat luarea unei măsuri în acest sens timp de patru luni.

Cu alte cuvinte, SUA au lansat un război economic împotriva Cubei (care continuă până în prezent); a doua zi, URSS a răspuns prin lansarea unui program masiv de ajutor militar pentru această țară; și toate acestea s-au întâmplat la o zi de la conjuncția dintre Marte și Saturn. Astfel, această conjuncție anunța o criză din cauza Cubei între SUA și URSS – iar când cele două planete au ajuns la opoziție, a survenit una.

De aceea, atunci când Marte și Saturn se vor alătura din nou pe 5 aprilie [2022], ar trebui să urmărim cu mare atenție evenimentele. Orice se va întâmpla în jurul acelei perioade va pune în mișcare o poveste care va dura doi ani de provocări și discordie, sincronizată cu ciclul malefic. Pare aproape sigur că va fi vorba despre Ucraina: conjuncția va avea loc într-o conjuncție partilă cu Luna din harta natală a Ucrainei din 1991 și va fi la Ascendent în Kiev atunci când va ajunge la exactitate. Ciclul se va împlini atunci când Marte și Saturn vor intra în opoziție în iulie 2023. Cred că acesta va fi un moment extrem de periculos.

Am scris în ultimul meu articol că intrarea lui Pluto în bound-ul lui Marte din Capricorn, în ianuarie 2022, promitea o transformare prin mijloace marțiale și că Pluto nu va părăsi acest bound pentru ultima oară până în ianuarie 2024. Bănuiesc că tot ceea ce se va întâmpla în jurul datei de 5 aprilie va sfârși prin a fi cheia acestei povești plutoniene. Să sperăm că, la fel ca în cazul Crizei rachetelor cubaneze, liderii lumii vor vedea că nu avem nimic de câștigat din continuarea războiului.
 
 
In tweeturi ulterioare apariției articolului de mai sus Dan Waites a explicat următoarele:

Ciclul curent Marte-Saturn a început cu o conjuncție la 22°24′ Vărsător pe 5 aprilie 2022. În acea zi, Zelenskyy s-a adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, cerând sprijin. El a prezentat dovezi care susțineau crime de război comise de Rusia, inclusiv masacrarea civililor la Bucha.
Acuzațiile de crime de război mi s-au părut deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că ciclurile tind să se deruleze în funcție de evenimentele promise la conjuncție.

28 iunie 2022:
Am ajuns la sextilul actualului ciclu de doi ani Marte-Saturn. Nenumărate povești de provocări și suferință se vor desfășura în ritmul acestui ciclu dificil. Una dintre ele, deloc surprinzător, se referă la Ucraina.

Acum, în faza de sextil a ciclului, îl vedem pe Zelenskyy adresându-se din nou liderilor mondiali, de data aceasta la G7. G7 a promis sprijin pentru Ucraina “atât timp cât va fi nevoie”. Sextilul armonios pare să spună “sprijin (Saturn) pentru război (Marte)”.

Din păcate, vedem din nou civili pierzându-și viața. De data aceasta, rachetele rusești au lovit un centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuk. Oficialii ucraineni spun acum că cel puțin 16 civili au fost uciși.

Mi se pare că acest ciclu Marte-Saturn vorbește despre două narațiuni în desfășurare: eforturile lui Zelenskyy de a obține sprijin din partea aliaților săi internaționali și prețul tragic pe care războiul îl are asupra civililor ucraineni.

Rămâne de văzut ce ne vor oferi următoarele faze ale ciclului:

 • cuadratura de deschidere a ciclului (primul pătrar), cu maximul pe 7 august
 • trigonul de deschidere, cu maximul pe 27 septembrie, 27 noiembrie 2022 și apoi pe 30 martie 2023
 • opoziția (luna plina a ciclului) cu maximul pe 20 iulie 2023
 • trigonul de închidere cu maximul pe 12 octombrie 2023
 • cuadratura de închidere (ultimul pătrar) cu maximul pe 25 noiembrie 2023
 • sextilul de închidere cu maximul pe 9 ianuarie 2024

Ciclul început pe 5 aprilie 2022 se va finaliza pe 10 aprilie 2024, când va începe un alt ciclu.

 
Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Epoca Aerului: ce este și de ce contează
Saturn și Protectorii Pământului
Un internet medieval în Epoca Aerului
 
 
Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.