Richard Tarnas dezvăluie semnificațiile multiple ale complexului Saturn-Uranus printr-o analiză a videoclipului viral “Everything’s Amazing and Nobody’s Happy” din emisiunea Conan O’Brien din 2008, înregistrat în timpul unei alinieri Saturn-Uranus. Acest text este traducerea clipului Richard Tarnas Describes Saturn-Uranus Aspects.
În toamna lui 2008, în luna octombrie, Louis C.K. a avut o discuție foarte interesantă cu Conan O’Brien. [Louis C.K. vorbește despre acel video aici] Conversația s-a petrecut cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale, unde au candidat Barrack Obama și John McCain, în perioada în care piața bancară și cea bursieră intraseră în colaps, dând naștere unei crize economice de proporții.
Astrologii știu că Saturn forma atunci pe cer o opoziție strânsă cu Uranus, iar multe dintre caracteristicile complexului arhetipal Saturn-Uranus erau evidente în situația colectivă a întregii lumi. Mai mult, configurația era una deosebit de puternică, deoarece Pluto forma careuri cu fiecare dintre cele două planete, dând naștere unui careu în T. Opoziția era foarte strânsă la momentul emisiunii în care a apărut Louis C.K., și avea să atingă exactitatea în ziua alegerilor, în prima săptămână a lunii noiembrie.
Una dintre temele tipice pe care le întâlnim în timpul perioadelor în care Saturn și Uranus formează aspecte tensionate este colapsul structurilor. Iar având în vedere că și Pluto era implicat în această configurație, avem de-a face cu un colaps de proporții al sistemului economic. De fapt, ultima oară când cele trei planete au format un careu în T a coincis cu Marea Criză (Great Depression) din anii 1929-1933. De cele mai multe ori, atunci când Saturn și Uranus formează opoziții, se face resimțită o tensiune foarte puternică între vechi și nou, trecut și viitor, bătrâni și tineri (de exemplu McCain vs Obama), conservatori și progresiștii/liberalii/radicalii asociați mai degrabă cu energiile prometeice. Așadar, atunci lumea a fost afectată pe de-o parte un colaps brusc al structurilor, dar pe de altă parte am putut observa pe timpul campaniei electorale un conflict politic extrem de puternic între un candidat conservator, mai în vârstă, republican și unul tânăr, liberal și afro-american, a cărui candidatură era în sine o revoluție, provenind direct din mișcarea pentru drepturile civile a anilor ’60.
Ei bine, conversația dintre Louis C.K. și Conan O’Brien s-a petrecut în contextul schițat mai sus. Această discuție este un exemplu excelent, care în patru-cinci minute ne oferă în jur de douăzeci de teme diferite ale manifestării opoziției Saturn-Uranus. În continuare voi evidenția o serie de puncte cheie de aici.
În primul rând avem motivul clasic pentru Saturn-Uranus, confruntarea dintre vechi și nou, sau dintre cum stăteau lucrurile înainte versus cum sunt acum. În clip se menționează felul în care funcționa pe vremuri telefonul, spre deosebire de cum funcționează acum telefoanele mobile; sau exemplul călătoriei cu avionul din New York în California în prezent, care durează 4-5 ore, versus durata acum “treizeci de ani” a unei astfel de călătorii, cu oameni care mureau și alții care se nășteau pe parcursul unei astfel de călătorii desfășurate cu mulți ani în urmă. Aceste exemple evidențiază contrastele specifice dintre Saturn (vechi/bătrân, trecut, încet, felul cum era viața înainte) și Uranus, principiul inovării tehnologice instantanee (noul, viitorul).
Dar tot în această discuție apar și alte motive Saturn-Uranus, cum ar fi situația când echipamentul tehnologic se strică: momentul când cade conexiunea la Internet din avion, sau situația când un zbor are întârziere, dar și nemulțumirile sau plângerile legate de tehnologie. Saturn este nemulțumirea față de faptul că tehnologia (Uranus) nu funcționează cum ar trebui. La fel de caracteristică este expresia lui Louis C.K. “Dă-i o secundă” (Give it a second), când vorbește despre întârzierea semnalului care trebuie să călătorească până la satelit și înapoi. Dar putem identifica imagini Saturn-Uranus până și felul în care el descrie telefonul cu disc și cât de mult dura să formezi un număr, faptul că făcea scântei uneori sau că suna singuratic atunci când persoana apelată nu era prin preajmă – imaginea saturniană a celui singur, izolat, la care se adaugă faptul că telefonul era “fix” și nu îl puteai mișca după voie, o imagine foarte diferită față de telefonul mobil, care ne permite să sunăm și să fim sunați de oriunde din lume și are un mod de operare instantaneu și foarte fluid din punct de vedere tehnologic (Uranus).
Avem de asemenea tema “bătrâni versus tineri”, care exprimă un fel de conflict între generații. Această temă a fost foarte puternică în timpul opoziției precedente Saturn-Uranus, în anii `60, în care conflictul s-a purtat între tinerii contraculturii și bătrânul “establishment”. Caracteristice pentru această perioadă au fost expresii precum “nu aveți încredere în nimeni în vârstă de peste 30 de ani” sau “sper să mor înainte să îmbătrânesc”. Așa era exprimat acest conflict în generația mea. Această prăpastie dintre generații, provocată în timpul ultimei opoziții Saturn-Uranus a anilor `60, în care era implicat și Pluto, este și ea exprimată în acest clip, atunci când Louis C.K. vorbește despre cum tehnologia uimitoare a zilelor noastre e irosită cu cea mai nevrednică generație, cu toți acești “oameni de nimic (zeroes) care nu contribuie cu nimic” care știu numai să se plângă, care practic iau de bună lumea extraordinar de tehnologizată a zilelor noastre. Iată aici o altă temă Saturn-Uranus: Louis își aplică și înțelegerea lui saturniană timpului, experiența, vârsta și perspectiva atunci când se uită la cei tineri, care nu au nicio perspectivă și iau de bună tehnologia uimitoare. E vorba de o judecată saturniană asupra tinerilor (Uranus).
Dar pe de altă parte, dacă ne uităm la numele clipului, “Totul e uimitor, dar nimeni nu e fericit (Everything’s amazing and nobody’s happy)“. Uimitorul este o temă uraniană (mirarea, entuziasmul, noutatea, tehnologia nouă și așa mai departe), iar ideea de nefericire și depresie reprezintă funcția negativă a lui Saturn. Așadar, până și titlul clipului de patru minute disponibil pe YouTube este o comparație perfect compatibilă cu natura lui Saturn-Uranus.
Astfel, ne putem face o idee despre multitudinea de feluri în care se poate manifesta unul și același complex arhetipal (în acest caz interacțiunea dinamică a principiului Saturn cu principiul prometeic asociat planetei Uranus). Observăm cum o singură combinație arhetipală se poate exprima într-o multitudine de feluri, toate reflectând fidel esența ambelor principii, lucru care arată în esență creativitatea și chiar jucăușenia Universului.
În final, ca o lovitură de grație, opoziția Saturn-Uranus tranzita exact Soarele lui Louis C.K., tocmai atunci când purta această discuție sau, altfel spus, când ne oferea acest mini spectacol de comedie din fotoliul lui Conan O’Brien. E un detaliu foarte important, pentru că observăm cum o persoană care are un tranzit de la o configurație planetară ca aceasta într-o regiune importantă a hărții sale (în cazul nostru, tranzitul formându-se cu Soarele lui Louis) devine un fel de receptacul al energiei colective, mai ales dacă e vorba de o persoană publică sau un artist, care devine mult mai ușor un mediu de transmisie al energiilor arhetipale ale zeitgeistului.
Alte articole despre Saturn-Uranus
“Everything’s Amazing and Nobody’s Happy” — Complexul arhetipal Saturn-Uranus
2021: Reflections and Strategies for our current world transits
Perechea planetară Saturn-Uranus
Alte articole de Richard Tarnas în limba română:
Introducere în analiza astrologică arhetipală
Doi pețitori: o parabolă
Făurirea Sinelui, Dezvrăjirea Universului
Războaiele Mondiale, Războiul Rece și 11 Septembrie
Ciclul Saturn-Pluto: Contraste și tensiuni istorice
Ciclul Saturn-Pluto: Ascensiunea conservatorismului
Ciclul Saturn-Pluto: Determinism istoric, Realpolitik și apocalipsă
Ciclul Saturn-Pluto: Curaj moral, înfruntarea Umbrei și tensiunea contrariilor
Moby Dick și adâncimile naturii
Ciclul Saturn-Pluto: Opere de artă paradigmatice
Însemnări asupra atacului de la World Trade Center
Rolul astrologiei într-o civilizație aflată în criză
Suflet și Cosmos
Note asupra Dinamicilor Arhetipale și Cauzalității Complexe în Astrologie (I)
Note asupra Dinamicilor Arhetipale și Cauzalității Complexe în Astrologie (II)
Note asupra Dinamicilor Arhetipale și Cauzalității Complexe în Astrologie (III)
Idealul și Realul (I)
Idealul și Realul (II)
Sfaturi pentru astrologi
Sincron și Diacron: Rick Tarnas despre Cosmos și Suflet