Conjuncția Saturn-Uranus – o dată la 45 de ani

Posted by
Timp de lectură: 16 minute

 
 

Chris McRae

 
Reprodus cu permisiunea editorului după capitolul IV al cărții Great Conjunctions Shifting Times.
 

Cariera de consultant, profesor, autor și conferențiar internațional a lui Chris McRae s-a întins pe cincizeci de ani și mai multe continente. Ea a scris patru cărți și a contribuit la alte cinci. A ocupat postul de vicepreședinte al Societății Internaționale pentru Cercetare Astrologică (International Society for Astrological Research – ISAR) și a contribuit la dezvoltarea programului de diplome al ISAR, standardul global de excelență în astrologie. A primit mai multe premii astrologice, printre care Premiul ISAR pentru realizările din întreaga viață și Premiul Regulus pentru profesionalism în astrologie. A fost decorată post-mortem cu titlul de vicepreședinte emerit al ISAR.
Chris McRae și-a împlinit tranziția către cer chiar în ziua în care a ieșit de la tipar ultima ei carte, Great Conjunctions Shifting Times (20 ianuarie). În această zi am pierdut unul dintre astrologii cu adevărat mari ai vremurilor noastre. O altă ironie a sorții e că volumul va fi lansat în preajma sau pe data de 29 ianuarie, adică în ziua care ar fi fost cea de-a 93-a aniversare a lui Chris.
Chris McRae a făcut la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, pentru înălțarea profesiei astrologiei ca orice om care a onorat planeta cu acest scop. Pasiunea ei era educația, pentru că știa că acest proces duce la o profesie și la un serviciu mai bun și mai responsabil pentru umanitate. Programul de diplome al ISAR a fost gestionat sub supervizarea ei. Ea a condus personal echipa care a creat Examenul de Competențe, convocând întâlnirile cu liderii celor mai importante școli de astrologie din lume pentru a stabili programa de studiu. După multe ore de muncă pe parcursul mai multor ani, grupul ei a construit Examenul de Competențe ISAR, atât de respectat astăzi în întreaga lume a astrologilor. Studenții și colegii din întreaga lume au cunoscut-o foarte bine și au iubit-o nespus. A predat în mai multe țări, din Canada (unde a locuit) până în Statele Unite, Brazilia, Argentina, Serbia, Rusia, Turcia, Portugalia și China, și lista nu se încheie aici.

 
 

Schimbarea – schimbarea continuă, schimbarea inevitabilă – este factorul dominant în societatea de astăzi. Nu mai putem lua nicio decizie importantă fără a ține seama nu doar la lumea așa cum este ea, ci la lume așa cum va fi.
Isaac Asimov
 
 
Avem două exemple ale conjuncției Saturn-Uranus în secolul XX, una în 1942 în Taur, și cealaltă în 1988 în Săgetător, cu un ciclu de retrogradare. În 1988, când Saturn trecea peste Uranus, el se îndrepta către o conjuncție cu Neptun, care avea să aibă loc în 1989. Aceste configurații au prefigurat conjuncția Uranus-Neptun din 1993. A fost o perioadă de influențe astrologice deosebit de active.

Uranus ne eliberează de problemele statice ale personalității noastre și ale societății, și ne face să găsim un punct de sprijin într-o conștiință sau un fel de acordare colectivă cosmică, mult mai cuprinzătoare. Noile sisteme revoluționare se căznesc să intre în existență, înfruntând rezistența lui Saturn. Lupta se dă între două simboluri diametral opuse. Saturn tinde să prezerve status quo-ul, pentru a preveni haosul. Uranus este sfidător, rebel, inovator și își găsește motivația în străfulgerări vizionare bruște care apoi trebuiesc filtrate de Saturn pentru a putea deveni utile și fezabile. Conceptele, sistemele și ideile vechi pot fi astfel extinse și elevate la noile mijloace ale înțelegerii. Uneori rezistența este întâmpinată cu un atac violent, iar alteori acceptarea este graduală.

E important să ținem seama la zodia în care se petrece conjuncția, pentru a discerne planeta care funcționează mai bine în acea zodie. E important de asemenea să observăm ce alte aspecte vin să influențeze conjuncția. De multe ori, acest fapt nu este luat în considerare, însă alte aspecte colorează într-un fel aparte conjuncția.
 
 
Conjuncția Saturn-Uranus din 1988
13 februarie 1988        29°55′ Săgetător
28 iunie 1988            28°49′ Săgetător
18 octombrie 1988        27°49′ Săgetător
 
 
Ne-am aștepta la multe evenimente importante într-o perioadă în care trei Mari Conjuncții au loc într-un interval atât de scurt de timp. Vom încerca să le analizăm separat pe cât posibil, însă ele reprezintă un conglomerat de activitate. Centrul galaxiei este de asemenea la 27° Săgetător, ceea ce pare să ofere o dimensiune mai largă cu manifestări puternice în multe evenimente.

Mihail Gorbaciov a propus o nouă viziune pentru URSS, rezumată în termenii glasnost, care înseamnă deschidere, și perestroika, însemnând restructurare. Astfel a început restructurarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), care a dus la disoluția ei. Scopul acestor măsuri a fost revitalizarea prin reorganizare a economiei. Gorbaciov a spus: “Suntem o țară mare și nu trebuie să trăim așa, și nu vom mai trăi așa.” Conferința partidului comunist din 1988 a fost una extraordinară prin problemele discutate și caracterul deschis al discuțiilor. Potrivit ziarelor vremii, la eveniment au participat cinci mii de delegați.

Tot în această perioadă a fost schițată și dezbătută nașterea tratatului NAFTA – North-American Free Trade Agreement. Acest tratat avea să transforme economia celor trei state implicate, și anume Statele Unite, Mexicul și Canada. În 1988 a fost semnat un tratat comercial între Canada și Statele Unite, devenind operativ în 1989. Însă tratatul complet NAFTA dintre Canada, Statele Unite și Mexic nu a fost semnat până în toamna anului 1993, sub o conjuncție Uranus-Neptun, devenind operativ pe 1 ianuarie 1994. În 2016, în timpul unui careu între Saturn și Neptun, candidatul la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că va anula “prostul” tratat de liber schimb dintre cele trei țări.
 
 

Alte evenimente notabile:

 • Retragerea finală a forțelor militare sovietice din Afganistan a fost inițiată în data de 15 mai 1988, atunci când Marea Conjuncție era la un grad de exactitate, și s-a încheiat pe 15 februarie 1989, când planetele încă erau încă într-un orb de 6°.
 • În estul Africii, în Burundi, revoltele și violențele interetnice au lăsat în urmă cel puțin 5000 de morți.
 • Președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos, și soția sa au fost puși sub acuzare în Statele Unite pentru gestionare defectuoasă și delapidare a fondurilor guvernamentale. Aceștia fugiseră din țară și trăiau o viață de lux în Hawaii cu miliardele de dolari furate de la propriul guvern.
 • Yasser Arafat a declarat independența Statului Palestinian.
 • În luna august 1988, Osama bin Laden înființează organizația teroristă Al-Qaida, cu scopul de a bloca orice influență străină în țările musulmane.
 • În Canada, bancnota de un dolar a fost înlocuită cu o monedă numită Loonie, iar după câțiva ani aceasta a fost înlocuită cu moneda de doi dolari numită Toonie.
 • Într-o manifestare a forțelor geofizice, un cutremur devastator a lovit zona dens populată a Armeniei în 1988, omorând între 25.000 și 50.000 de persoane, lăsând grav rănite aproximativ 130.000 și alte sute de mii de oameni fără adăpost. Un alt cutremur a devastat Nepalul. Un an mai târziu, un cutremur cu magnitudinea 6.9 grade a lovit nordul Californiei. Acest cutremur s-a extins până în San Francisco Bay Area (Zona Golfului San Francisco), unde o autostradă suspendată s-a prăbușit peste traficul aglomerat de la ora 17:04.
 • În timpul sezonului uraganelor din 1988, uraganul Gilbert s-a dezlănțuit asupra statului Jamaica și peninsulei Yucatan, iar vântul puternic a ajuns până pe longitudinea 90° Vest. La acea vreme, era cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în bazinul Atlantic. De cealaltă parte a lumii, pe longitudinea 90° Est, unul dintre cele mai puternice cicloane înregistrate vreodată lovea Bangladeșul, determinând daune semnificative la nivelul infrastructurii și distrugând aproximativ 80% din producția agricolă. Am observat că acest fenomen de oglindire geografică la 180° a dezastrelor are loc cu regularitate. E ca un accent invers al acelorași unghiuri dintr-o hartă.
 • În Statele Unite, un val de căldură imens a provocat daune agricole în valoare de miliarde de dolari și un număr însemnat de decese.

Multe persoane născute în 1988 cu conjuncția Saturn-Uranus, și persoane din grupul născut în 1989 cu conjuncția Saturn-Neptun, vin în cabinetul meu pentru consultații astrologice încă de când aveau doar douăzeci de ani. Acești oameni sunt conștienți că au o tracțiune diferită, un ritm diferit, și că alte arhetipuri se manifestă în ei, și sunt curioși cum și de ce sunt diferiți. Unii sfidează autoritatea. Mulți sunt în căutarea unui loc în care să se poată integra și unei cariere potrivite cu sentimentele lor. Mulți au crescut într-o stare de răzvrătire față de autoritatea tatălui lor, care de multe ori a fost foarte autoritar în dorința de a-și modela copii după chipul și asemănarea lui, fără a înțelege structura lăuntrică a nevoilor copilului. De asemenea, mulți s-au răzvrătit împotriva școlii, nedorindu-și ca fundamentul educațional să le fie modelat de instituții. Unii par foarte hotărâți să aducă o schimbare în lumea în care trăiesc, iar câțiva dintre cei pe care îi știu s-au decis să intre în lumea politicii, însă numai la nivel local, unde consideră că pot într-adevăr să aibă un aport semnificativ.
 
 

Conjuncția Saturn-Uranus, 3 mai 1942, 29°20′ Taur

Observați că această conjuncție din 1942 a avut loc la 29° Taur, ceea ce înseamnă că ambele planete aveau să intre curând în zodia Gemenilor. Taurul este o zodie de pământ mai conservatoare, pe când Gemenii sunt mai predispuși la idei și forme inovatoare. Aceasta e o observație semnificativă. De asemenea, în 1942, Jupiter forma un careu cu Neptun. Știm că influențele se suprapun unele cu altele, astfel producând schimbări mai ample și mai sensibile decât ar face-o doar “pe cont propriu”. De fapt, am putea începe cu anul 1940, desfășurat sub semnul conjuncției Jupiter-Saturn, aspect urmat de careul Jupiter-Pluto și de careul Saturn-Pluto; apoi, în 1941, Jupiter a format o conjuncție cu Uranus; iar în 1942, Jupiter a format careu cu Neptun. Atacul brutal asupra Pearl Harbor a avut loc pe 7 decembrie 1941, când Jupiter și Uranus erau la doar 4° distanță una de cealaltă în Taur. Atunci când mai multe planete puternice formează aspecte consecutive au loc evenimente deopotrivă de puternice. E ca și cum timpul ar fi accelerat.

Al Doilea Război Mondial atingea punctul culminant, iar fizicianul italo-american Enrico Fermi construia primul reactor nuclear. Această invenție a prefigurat construirea “super bombelor”, iar Fermi ne-a avertizat că acestea ar putea să aibă consecințe inimaginabile.

Am observat că mulți dintre clienții născuți în această perioadă au o anumită conștiință a epocii și își asumă un destin al depășirii întunericului. Violențele escaladau pe toate fronturile, iar odată cu deportarea evreilor din ghetoul Varșoviei începea Holocaustul și îngrozitoarea crimă în masă. Pe parcursul a numai două luni, în vara anului 1942, în lagărul de la Treblinka au fost exterminați cel puțin 300.000 de oameni. Pe parcursul întregului război, în lagărele de concentrare germane au fost uciși milioane de evrei. A fost o perioadă foarte întunecată, iar Uranus a intensificat la scară globală condițiile de atunci. E posibil ca accelerarea acestei situații să fi fost cauzată în parte de faptul că Pluto a fost în afara limitelor (out of bounds), depășind intervalul normal de declinare de 23°27′ între anii 1941-1948, precum și de perioadele în care și Marte era la rândul său în afara limitelor (out of bounds) după declinare, implicând că planetele erau dincolo de spectrul lor normal de activitate și fără limite. Acest lucru are efectul de a amplifica semnificațiile.

Încă am clienți din această categorie de vârstă, acum având în jur de șaptezeci de ani, și încă își aduc aminte ororile Europei din această perioadă. Mulți au dobândit o înțelegere filosofică și spirituală a întunericului acelei epoci și au ales să o depășească. Unii au în harta natală Pluto și Marte în afara limitelor, iar mulți au doar Pluto în afara limitelor, accelerând amintirile dimensiunii infernale, întunecate, a lui Pluto. Conjuncția de la 29° Taur a fost de asemenea la câteva minute de Alcyone, principala stea din constelația numită Pleiadele sau Cele șapte surori. După Vivian Robson, această stea are influențe similare lui Marte și Lunii.

Unul dintre clienții mei, pe vremea războiului un copil în Germania, își amintește cum se ascundea împreună cu tatăl său în perioada celor mai acute conflicte. Această amintire din copilărie exeercită o influență psihologică excepțională, una care depășește considerabil ceea ce numim normalitate.

Mai jos vă propun o listă cu personalități născute în timpul acestei perioade, care la maturitate au devenit copii-flori, hipioții anilor 1960. Veți recunoaște cu siguranță unele dintre ele, pentru că au ajuns personalități cu adevărat notabile:

 • Janis Joplin pare să-l fi considerat pe Saturn mult prea autoritar și structurat pentru impulsurile sale uraniene. A murit din cauza unei supradoze de heroină la vârsta de douăzeci și șapte de ani.
 • Beatle Mania a început odată cu prima apariție a trupei la Ed Sullivan Show în 1964. Am văzut eu însumi la televizor această isterie scenică.
 • Martha Stewart a fost un antreprenor inovator, având Saturn-Uranus pe finalul Taurului.
 • Muhammad Ali a fost în multe feluri un personaj controversat pentru epoca sa. Și-a schimbat numele (înainte se numea Cassius Clay) și s-a convertit la islam.
 • Mick Jagger, liderul trupei Rolling Stones, trupa englezească de rock înființată în 1962, încă scoate albume în secolul XXI. Trupa lui a fost importantă în contracultura tinerilor din anii 1960.
 • Stephen Hawking, Ph.D., fizician teoretic și cosmolog, s-a preocupat în primul rând de găurile negre și de teoria “big bang”, care explică originea universului. Reușitele sale teoretice sunt și mai uimitoare dacă ținem cont că a suferit încă din tinerețe de o boală neuromotorie care l-a lăsat paralizat.

 
 
Altă generație:

 • Romancierul american F. Scott Fitzgerald s-a născut în 1896, în timpul conjuncției Saturn-Uranus din Scorpion. El a fost unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului XX, și e cunoscut mai cu seamă pentru romanul său Marele Gatsby, o lucrare literară devenită clasică ce tratează teme precum decadența, luxul (indulgence) și tensiunile sociale ale vremii.
 • Hans Christian Andersen a fost un scriitor deosebit de creativ, prolific și versatil, cunoscut mai cu seamă pentru basmele sale, traduse în peste o sută de limbi. După cum ne-am putea aștepta de la acest aspect, scriitorul a avut o copilărie extrem de neobișnuită. În epocă circula speculația că ar fi fost un membru nelegitim al familiei regale daneze.

Am un client care s-a născut în timpul careului din 1951. La vârsta de aproximativ cincizeci și cinci de ani, și-a dat seama că toată viața a îndurat stres și presiune din cauză că impulsurile sale individuale creative fuseseră strivite de tatăl său autoritar (bully father), care “i-a bătut cu ciocanul în conștiință conceptele tradiționaliste de-a lungul copilăriei”, insistând că această cale e singurul mod de a avea succes. După cel de-al patrulea divorț, a reușit în cele din urmă să-și reorienteze cariera într-o direcție compatibilă cu impulsurile sale inovatoare de vindecător, asociate lui Uranus, devenind chiropractician. În harta natală, Saturn îi guvernează Casa a II-a, iar Uranus este guvernatorul Casei a III-a. Discuțiile noastre și momentul în care a conștientizat că și-a înțeles și manifestat propriile impulsuri creative l-au făcut să lăcrimeze, și mi-a spus că după consultația noastră și interpretarea hărții sale s-a simțit văzut și validat pentru cine este.

Știm că fiecare Mare Conjuncție declanșează un proces care se desfășoară pe parcursul întregului ciclu, în fiecare aspect, până când se încheie ciclul respectiv și începe unul nou.

De asemenea, după cum știm, conjuncțiile sunt foarte puternice.

Mai știm că un careu necesită o ajustare a ciclului, iar opoziția arată locurile unde există conflicte și cum pot fi acestea adresate. Pentru mai multă claritate, vă propun un tabel de frecvență al aspectelor Saturn-Uranus, cuprinzând conjuncțiile, careurile de deschidere, opozițiile și careurile de închidere ale fiecărui ciclu din intervalul 1900-2050.
 
 

Tabel de frecvență Saturn-Uranus

Conjuncții, careuri, opoziții. Alinieri exacte

ConjuncțieCareuOpoziție
Deschidere

iunie 1909


(

)
în T

noiembrie 1909


(

)
în T

aprilie 1910

(Berbec, Capricorn, Rac)

octombrie 1918, ianuarie 1919, august 1919, aprilie 1920, iunie 1920

(Leu/Vărsător) (Fecioară/Pești)

Închidere

februarie 1930, aprilie 1930, decembrie 1930

iulie 1931, octombrie 1931

(Capricorn/Berbec)

mai 1942 (Taur)

Cu înafara limitelor (out of bounds)

Deschidere

decembrie 1951, aprilie 1952,

octombrie 1952

(Balanță/Rac)

aprilie 1965, august 1965

februarie 1966, noiembrie 1966, ianuarie 1967

(Pești/Fecioară)

Închidere

octombrie 1975, iulie 1976

februarie 1977, aprilie 1977

(Leu/Scorpion)

februarie 1988, iunie 1988, octombrie 1988

(Săgetător)

Deschidere

iulie 1999, noiembrie 1999

mai 2000

(Leu/Vărsător)

noiembrie 2008

februarie 2009, septembrie 2009

26 aprilie 2010

iulie 2010

(Fecioară/Pești)

Închidere

februarie 2021, iunie 2021

decembrie 2021

(Vărsător/Taur)

Iunie 2032

(Gemeni)

Deschidere

ianuarie 2043, mai 2043,

noiembrie 2043

(Scorpion/Leu)

Atunci când impulsurile de schimbare revoluționară ale lui Uranus se confruntă cu rezistența status quo-ului saturnian, rezultă anxietate. În cazul careurilor, energia se poate intensifica, acest proces având scopul de a forța schimbarea. Astfel se conturează atmosfera propice schimbării. În cazul opozițiilor, e foarte probabil ca această maleabilitate să fie drastic redusă, în funcție de zodii și alte aspecte. E posibil să fie necesar ca vechile atitudini, obținute adesea de pe urma controlului parental strict din copilărie, să fie trecute printr-un filtru al înțelegerii și schimbate. Sursa acestor atitudini este fie controlul strict, fie lipsa de consecvență a tatălui, care determină un tipar conflictual (disruptive) în mediul familiei.

Cei născuți în această perioadă au un sentiment de urgență și nevoie de schimbare pentru că la nivel colectiv, în perioada respectivă, aveau loc schimbări semnificative. Recunoaștem această tendință la clienții care au aceste aspecte.

La scară largă, schimbările se constituie în sisteme, guverne și orice fel de entitate sau persoană care își proclamă autoritatea sau ridică bariere, cum ar fi Zidul din Berlin, care a fost construit cu scopul de a separa ideologiile din Europa Vestică și Europa de Est. Dacă Saturn este mai puternic după amplasarea în semn și aspecte, el se împotrivește cu succes la provocările lui Uranus. Dacă Uranus este în poziția mai puternică, cei răzvrătiți par să aibă câștig de cauză.

Uranus este de asemenea guvernatorul tehnologiei, și știm cât de drastic poate ea să transforme toate palierele existenței noastre.

Putem recunoaște un caz extrem în timpul opoziției Saturn-Uranus din 1965-1967 (vezi Tabel de frecvență Saturn-Uranus). De fapt, acest caz ne arată cum poate fi transformată dinamica unui aspect cum este opoziția Saturn-Uranus din 1965 de introducerea unei alte planete în configurație. În acest caz, Pluto este cel care se combină cu Uranus. Combinațiile au început odată ce Saturn a format un quincunx de deschidere (150°) cu Uranus și cu Pluto, urmând apoi să formeze opoziții, iar într-un final să încheie cu un quincunx de închidere. Clienții reflectă aceste combinații diverse.

Această configurație dinamică multiplă, care a accelerat inovația și progresul tehnologic, a stârnit o reacție în lanț care nu ne-a afectat doar pe plan personal, ci a transformat de asemenea felul în care companiile și guvernele colectează, clasează, sistematizează și asimilează datele (Fecioară). De asemenea, viețile noastre au fost schimbate prin faptul că influențele au acoperit și accelerat progresele din cercetarea medicală și biochimie. Uneori, cerul, aflat în constantă evoluție, poate forma combinații foarte neobișnuite.

În continuare vă propun o listă cu câteva evenimente și personalități născute cu careul și opoziția Saturn-Uranus.
 
 

Careul de deschidere din 1909, 1910 (Berbec/Capricorn)

Saturn în Berbec, în careu cu Uranus din Capricorn, formând un careu în T cu Neptun din Rac:

 • Înființarea orașului Tel Aviv datorită influxului de imigranți evrei.
 • Transformări în Imperiul Otoman.
 • Întoarcerea Cometei Halley.
 • Revoluția din Portugalia și proclamarea primei Republici Portugheze.

 
 

Opoziția din 1918, 1919, 1920 (Saturn în Leu, Uranus în Vărsător)

(Această configurație a fost însoțită de o conjuncție Jupiter-Pluto în 1918)

 • Finalul Primului Război Mondial, în noiembrie 1918.
 • Transformări extraordinare ale structurii Europei, incluzând aici țările care și-au declarat independența față de Rusia Bolșevică: Ucraina, Lituania, Estonia, Armenia și Ungaria.
 • Pandemia de gripă spaniolă care a ucis, conform rapoartelor, între 50-100 milioane de oameni pe întreg globul.
 • Înființarea Partidului Național-Socialist. Potrivit lui Charles Harvey
  (în lucrarea Anima Mundi), prima întâlnire a partidului s-a desfășurat pe 24 februarie 1920, la ora 7:30 PM, în Munchen, Germania, Hitler fiind cel care a convocat această întâlnire.
 • Printre personalitățile născute în această perioadă se numără Betty Ford, actorul William Holden, activistul politic Nelson Mandella, pastorul Billy Graham și președintele Egiptului, Anwar Sadat.

 
 

Careul de închidere din 1930, 1931 (Saturn în Capricorn, Uranus în Berbec)

Odată cu careul format în 1930 și 1931, Pluto s-a configurat în opoziție cu Saturn, dând naștere astfel unui careu în T. Această configurație ne oferă un indiciu în plus în legătură cu natura turbulentă a perioadei.

 • Căderea bursei (Wall Street crash) din 1929 și începutul Marii Crize, precum și al perioadei numite Dust Bowl. Timp de mai mulți ani, furtuni extreme, periodice, de nisip au afectat agricultura în Statele Unite și în provinciile din preeria canadiană, lăsând în urmă sărăcie și oameni fără locuri de muncă. Îmi amintesc că pe vremea când eram copil oamenii mergeau pe liniile ferate în căutarea unui loc de muncă, iar uneori mergeau să caute numai ceva de mâncare. Dacă primeau ceva de mâncare într-o anumită casă, însemnau gardul sau poarta astfel încât și alții să meargă să ceară acolo.
 • Colapsul sistemului bancar din Statele Unite și Europa a dus la o criză severă. Asta a deschis ușa extremismului politic, iar regimurile autoritare și-au făcut apariția în întreaga lume.
 • În aliniere cu configurația planetară amintită, tehnologia a proliferat și s-au produs inovații mai cu seamă în domeniile aviației și comunicațiilor (printre care radioul, radarul și cinematografia).

Personalități născute în timpul acestui careu:

 • Astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin; William Shatner, căpitanul USS Enterprise din seria Star Wars și Leonard Nemoy, primul film cu extratereștri cu o logică limpede.
 • Miliardarul Warren Buffet, actorul și regizorul Clint Eastwood, liderul politic Mihail Gorbaciov, liderul cultului de la Templul Popoarelor, Jim Jones.
 • Paul Horn, care a cântat la flaut cu balenele de pe coasta provinciei canadiene British Columbia. Am fost într-o emisiune de televiziune împreună cu Paul Horn și mi-a dăruit minunatul duet, la care e evidentă participarea balenelor și reacțiile muzicale dintre Horn și balene.

 
 

Careul de deschidere din 1951, 1952, 1953 (Saturn în Balanță, Uranus în Rac)

 • Războiul Korean s-a desfășurat sub influența careului Saturn-Uranus, dar și a conjuncției Saturn-Neptun. Conflictul a început pe 25 iunie 1950. Careul de deschidere Saturn-Uranus a atins exactitatea în 1952. Războiul s-a încheiat în iulie 1953, pe fundalul conjuncției Saturn-Neptun.
 • La moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea, Elizabeth a devenit Regina Angliei.
 • Femeile din Grecia au obținut dreptul la vot.
 • Christine Jorgenson și-a făcut cu succes prima schimbare de sex din istorie.

Personalități născute în timpul acestui careu:

 • Vladimir Putin, Christopher Reeve, Generalul David Patraeus.

 
 

Careul de închidere din 1975, 1976, 1977 (Saturn în Leu, Uranus în Scorpion)

 • S-a încheiat Războiul din Vietnam, prin capitularea necondiționată a Vietnamului de Sud.
 • Liderul sindicatului transportatorilor (teamster boss), Jimmy Hoffa, a dispărut și nu a fost găsit nici până azi.
 • Microsoft a devenit marcă înregistrată.
 • Steve Jobs și Steve Wozniak au înființat compania Apple Computer.

Personalități născute în timpul acestui careu:

 • Actrița Angelina Jolie, sportivul Tiger Woods.

 
 

Careul de deschidere din 1999, 2000 (Saturn în Taur, Uranus în Vărsător)

 • Un cutremur de 7,4 grade a lovit orașul Izmit, Turcia, lăsând în urmă 17.000 de oameni morți și 44.000 de răniți.
 • A apărut moneda euro, dar bancnotele și monedele au intrat în uz abia în 2002.
 • A continuat Războiul din Kosovo, început în 1998 și încheiat în iunie 1999.
 • Procesul de suspendare a președintelui Bill Clinton. Clinton a fost achitat.
 • Dr. Jack Kevorkian a fost găsit vinovat de ucidere din culpă (second-degree murder) pentru eutanasierea unor bolnavi terminali. El este un precursor prin faptul că s-a depărtat de o tradiție veche.
 • Masacrul de la liceul din Columbine: doi bărbați înarmați au ucis doisprezece studenți și un profesor și au rănit alte douăzeci și patru de persoane, apoi s-au sinucis.
 • Panica Y2K2 [anul 2000], care a dus la multe predicții negative.

 
 

Opoziția din 2008, 2009, 2019 (Saturn în Fecioară, Uranus în Pești)

 • Prăbușirea bursei.
 • A scăzut valoarea imobiliarelor în America și Europa, iar asta a condus la probleme pentru proprietari și bănci.
 • General Motors a avut cea mai mare pierdere din existența sa, pe măsură ce criza financiară s-a extins în întreaga lume.
 • Președintele Bush a semnat Legea Stabilizării Economice de Urgență (Emergency Economic Stabilization Act) pentru a sprijini economia în cădere, ca urmare a crizei creditelor ipotecare (subprime mortgage crisis). Guvernul a oferit suma de 700 de miliarde de dolari pentru răscumpărarea valorilor imobiliare și pentru a ajuta cu lichidități băncile și alte instituții financiare, naționale dar și străine.
 • Pe 14 aprilie 2010 a erupt vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda, tulburând extraordinar de tare traficul aerian peste Oceanul Atlantic și Europa vreme de șase zile, tulburări care au continuat până în luna mai; cenușa vulcanică a poluat de asemenea curenții de aer jet stream. În ziua erupției, Neptun forma un semi-sextil exact cu Uranus, la 3′ de exactitate. De asemenea, aceeași planetă forma un quincunx cu Saturn.

 
 
Alte articole despre Saturn-Uranus
“Everything’s Amazing and Nobody’s Happy” — Complexul arhetipal Saturn-Uranus
2021: Reflections and Strategies for our current world transits
Perechea planetară Saturn-Uranus
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.