Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică

Posted by
Timp de lectură: 8 minute

este vorba despre conjuncțiile Uranus-Nodul Nord, iar următoarea este în Taur


Dan Waites

 

 

Reprodus cu permisiunea autorului după articolul Sorry skeptics (again): astrology is about to get practical.

Cititorii își vor aminti că le-am dat o veste proastă scepticilor astrologiei: renașterea astrologică abia începe. Acum avem și mai multe vești proaste pentru cei “cu provocări de ordin ceresc”: astrologia pare să invadeze viața de zi cu zi — în moduri greu de ignorat.

Arta celestă este în plină expansiune în acest moment, dar se poate spune că ea rămâne cuprinsă în limitele sale “spirituale”. Să ne amintim, totuși, că milenialii și zoomerii care au îmbrățișat cu atâta entuziasm astrologia în ultimii ani ocupă din ce în ce mai mult poziții de putere și de conducere în viața “lumească”. Ei conduc afaceri – sau candidează pentru funcții publice. În mod firesc, vor dori să folosească astrologia pentru a-și atinge obiectivele, pentru a crea produse și servicii care să se folosească de înțelepciunea ei și pentru a fi deschiși cu privire la convingerile lor.

Relevanța astrologiei pentru întrebările spirituale este bine cunoscută. Dar ea poate avea la fel de multe de spus și despre chestiuni practice: bani, sex, hrană și adăpost. Acestea sunt domenii ale vieții care intră în domeniul semnului Taurului, guvernat de Venus. Și avem motive întemeiate să credem că astrologia este pe cale să capete o aromă taurină. În acest articol voi arăta de ce cred că este așa, cu o incursiune în ultimul secol de tradiție astrologică.

 

Clopotarul astrologic: Uranus conjunct Nodul Nord

Am auzit recent de o teorie fascinantă despre tendințele în astrologie de la gazda Hermetic Astrology Podcast, Gary Caton, pe Twitter:

Regretatul Robert Blaschke a spus că conjuncția Uranus-Nodul Nord stabilește tonul pentru ceea ce va fi la modă în lumea astrologiei. De exemplu, în Scorpion în anii ’70 = psihologic, în Capricorn în anii ’90 = tradițional, etc. Sunt interesat să aud părerile colegilor mei despre această conjuncție care urmează în Taur.

Mercur a fost planeta asociată în mod tradițional cu astrologia, dar Uranus, numit după zeul cerului din miturile grecești, este, de asemenea, strâns legat de această artă. Nodul Nord, prin influența școlii de astrologie evolutivă, a căpătat indicații legate de destin – ceea ce trebuie să devină realitate. Punând laolaltă acești doi semnificatori, pare să avem un indicator al direcției în care se îndreaptă astrologia ca practică.

Această idee mi s-a părut suficient de interesantă pentru a face o mică cercetare. Uranus și Nodul Nord se alătură la fiecare aproximativ 15 ani. Iată o listă a conjuncțiilor lor începând cu anul 1900, prin amabilitatea Astro-Seek:

Cu o copie de încredere a volumului A History of Western Astrology Volume II al lui Nicholas Campion în mână, am cercetat tendințele din astrologie în aceste perioade. Deși este greu să ne facem o imagine a modului în care tradiția a fost practicată efectiv în tranșeele consultațiilor de-a lungul secolului trecut, punctele culminante ale istoriei recente a astrologiei par să se conformeze îndeaproape principiului lui Blaschke. Iată ce am găsit:

 

Perioada 1900-1915 – Săgetător: Alan Leo și astrologia “teosofică”

Săgetătorul și guvernatorul său Jupiter sunt asociați cu credința și cu figura predicatorului. Așa se face că această perioadă astrologică a fost dominată de influența astrologului britanic Alan Leo. Leo era un teosofist, o nouă religie fondată la New York la sfârșitul secolului al XIX-lea de mistica rusă Helena Blavatsky și asociații săi. Această credință îmbina idei din ocultismul creștin/occidental cu altele preluate din hinduism și budism. În esență, teosofiștii credeau că lumea se îndrepta spre o nouă epocă de aur spirituală – da, faimoasa New Age care a infuzat atât de mult spiritualitatea secolului XX în Occident – și că era de datoria lor să pregătească terenul pentru marile schimbări care urmau să vină. Aceste idei au impregnat astrologia lui Leo, care punea accentul pe conceptul de “evoluție spirituală”. Vedem aici prezența zelosului Săgetător în curentul astrologic al vremii. Astrologia s-a contopit cu o credință, cu rezultate care, în bine sau în rău, au influențat practica pentru următorul secol. Într-o îndepărtare de tradiție, Leo a pus, de asemenea, un mare accent pe poziția Soarelui în hărțile natale și, fără îndoială, a pregătit terenul pentru viitoarea dominație a astrologiei zodiilor (semnelor solare).

 

Perioada 1915-1931 – Vărsător: Școala de la Hamburg și astrologia uraniană

Mai mult decât orice alt semn, Vărsătorul, guvernat de Saturn, este semnul omului de știință. Începând din jurul lui 1919, astrologul german Alfred Witte a început să dezvolte o nouă formă de astrologie despre care pretindea că se bazează pe principii “științifice”. El a experimentat diverse tehnici astrologice tradiționale, acceptându-le și respingându-le în funcție de ceea ce simțea că este valabil, lucrând într-o manieră empirică “științifică”. Abandonând tradiția și stabilind reguli noi – alo, Vărsător -, Witte a introdus în sistemul său tehnici precum punctele medii (midpoints) și planetele ipotetice, așa-numitele “transneptuniene”. În 1925, el și-a formalizat activitatea prin înființarea Școlii de Astrologie din Hamburg. Sistemul a fost redenumit ulterior “astrologie uraniană” atunci când a fost introdus în SUA. Indiferent dacă folosiți sau nu guvernatorii moderni, este greu să nu remarcăm aici asocierea modernă a lui Uranus cu Vărsătorul.

 

Perioada 1931-1946 – Berbec: Un horoscop regal și rubrici de zodii

Pe 24 august 1930, Sunday Express din Marea Britanie a publicat primul exemplu al unui nou stil neobișnuit de rubrică de ziar. Ziarul a însărcinat un astrolog pe nume RH Naylor să scrie un articol în care să facă predicții despre viața nou-născutei Prințese Margareta, pe baza hărții sale natale. Rubrica a fost extrem de populară, iar ziarul a comandat mai multe articole – se născuse rubrica de astrologie. Interesant este faptul că conjuncția Uranus-Nodul Nord care a precedat această evoluție a avut loc în al doilea decan al Berbecului. Austin Coppock, care a scris pe larg despre decani, a numit acest decan “Coroana” și l-a etichetat în mod explicit ca fiind o “față regală”, având în vedere că gradul de exaltare al Soarelui se găsește în limitele sale. Cam în aceeași perioadă în care a apărut articolul lui Naylor, în ziarele din Statele Unite au început să apară rubrici despre semnele solare. Exaltarea Soarelui în Berbec strălucește încă o dată.

 

Perioada 1946-1961 – Gemeni: Studiile Gauquelin

În această perioadă, psihologul francez Michel Gauquelin a început să publice rezultatele studiilor sale asupra vieților și hărților natale a mii de oameni, inclusiv în cartea sa L’influence des astres (“Influența astrelor”) din 1955. Lucrările sale păreau să dovedească existența a ceea ce a ajuns să fie numit “efectul Marte”: o presupusă corelație statistică între un Marte proeminent în harta natală și eminența în atletism. El a găsit efecte similare și în cazul altor planete: Saturn a fost asociat cu oamenii de știință, iar Luna cu scriitorii, de exemplu. Aceste studii rămân unele dintre cele mai bune dovezi “științifice” de validare a astrologiei găsite până în prezent, deși Gauquelin a mai spus că nu a putut verifica cele mai multe dintre afirmațiile tehnicilor astrologice tradiționale. Autointitulându-se “neo-astrolog”, el a spus că ar trebui fondată o nouă astrologie bazată doar pe ceea ce poate fi dovedit în acest mod “științific”. În marele volum de date pe care l-a folosit, vedem semnătura Gemenilor avizi de informații. În negarea de către el a afirmațiilor scepticilor și astrologilor, vedem mâna lui Mercur, a cărui funcție tradițională este de a contesta și destabiliza.

 

Perioada 1961-1976 – Leo: Zodiile Lindei Goodman

Pe vremea anilor 1960, horoscoapele din ziare și astrologia zodiilor (sun signs) erau deja uzuale. Dar în 1968, un astrolog pe nume Linda Goodman și-a publicat cartea Sun Signs. Goodman a descris în mod liric nativii fiecăruia dintre cele 12 semne într-un mod care a captat imaginația întregii lumi. Cartea a devenit prima carte de astrologie care a ajuns pe lista de bestselleruri a New York Times și rămâne și astăzi cea mai bine vândută carte de astrologie din toate timpurile. Atât de mulți oameni au citit Sun Signs încât întrebarea ” Ce zodie ești?” și-a făcut loc în lexicul comun și a intrat chiar în domeniul clișeelor. Astrologia era, mai mult ca niciodată, numai despre poziția Soarelui. Interesant e că putem urmări trei faze ale acestei evoluții prin conjuncțiile Uranus-Nodul Nord în cele trei semne de Foc. Tendința a început cu lucrarea lui Alan Leo (Săgetător), apoi au apărut rubricile zodiilor (Berbec), apoi Zodiile au dat lovitura de grație (Leu).

 

Perioada 1976-1991 – Scorpion: Liz Greene și astrologia psihologică

Scorpionul este asociat cu profunzimea penetrantă, cu un dor nestăvilit de a ști ce se află dincolo de suprafață. Ca atare, este legat de psihologie, o disciplină științifică care, mai mult decât oricare alta, este preocupată de înțelegerea a ce îi face pe oameni să funcționeze. Astfel, această perioadă acoperă epoca de aur a astrologiei psihologice, când figuri precum Liz Greene și Howard Sasportas au îmbinat gândirea psihanalitică a lui Carl Jung cu arta celestă.

 

Perioada 1991-2007 – Capricorn: Proiectul Hindsight și renașterea tradițională

În 1993, cei “trei Robs”, Robert Schmidt, Robert Hand și Robert Zoller, au lansat Proiectul Hindsight, o inițiativă de traducere a textelor de astrologie tradițională care datează din perioada elenistică. O renaștere a astrologiei tradiționale – în special a astrologiei medievale și a astrologiei orare renascentiste a lui William Lilly – începuse deja în acel moment, dar Proiectul Hindsight a dus la o revigorare a acestei tendințe. Traducerea în limba engleză a unor texte grecești care rămăseseră nedescifrate timp de două milenii a transpus în tradiția modernă gândirea și modalitățile vechi de practicare a astrologiei. Aici ne aflăm în mod clar în domeniul semnului lui Saturn din Capricorn, cu legătura sa cu înțelepciunea și tradiția străveche.

 

Perioada 2007-2022 – Pești: Magia, misticismul și dispariția granițelor

În timp ce astrologia tradițională a continuat să înflorească în această perioadă, în ultimii ani a avut loc, de asemenea, o explozie a practicii magiei astrologice. Odată cu explozia concomitentă a vrăjitoriei și a tuturor tipurilor de practici divinatorii, a avut loc o injecție masivă de tendințe mistice de tip Pești în această tradiție. Ar trebui să recunoaștem, de asemenea, creșterea considerabilă a diversității astrologilor – din punct de vedere al rasei, genului și sexualității – care au devenit vizibili și și-au asumat roluri de conducere în acest domeniu în ultimii ani. Peștii detestă granițele.

 

Perioada 2022-2037 – Taur: O eră a astrologiei practice?

În luna iulie a acestui an, Uranus se va alătura Nodului Nord în Taur. Ținând cont de corelațiile notate mai sus, ce înseamnă acest lucru pentru astrologie? Ei bine, semnul Taurului este asociat cu chestiuni practice, materiale: bani, sex, mâncare și adăpost, printre altele. Astfel, ne putem aștepta la o creștere în domenii precum astrologia financiară (“Ce ar trebui să fac cu banii mei?”), astrologia locațională (“Unde ar trebui să locuiesc?”) și sinastria (“Cu cine ar trebui să relaționez?”). Herbalistica astrologică, care devine deja populară, se potrivește, de asemenea, proiectului taurean. Poate că agricultura biodinamică, care ține cont de ciclurile astrologice în cultivarea culturilor, va face și ea progrese.

Dar, așa cum am scris la început, bănuiesc că vom asista la schimbări ale practicii astrologice care vor depăși aceste domenii particulare. În această Epocă a Aerului pe care o trăim acum, mă îndoiesc că astrologia va rămâne cantonată în “colțul ei ciudat”. Ea va invada viața de zi cu zi într-un mod mult mai tangibil. Cu alte cuvinte, cred că conjuncția din Taur ar putea însemna începutul integrării pe scară largă a astrologiei în activitatea lumească a vieții de zi cu zi. Îmi pare rău scepticilor – din nou.
 
Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Epoca Aerului: ce este și de ce contează
Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei
Saturn și Protectorii Pământului
Un internet medieval în Epoca Aerului
Vor porni China și SUA la război?
 
Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.

 

Versiunea video a acestui articol:

 
O altă discuție pe acest subiect:

Uranus the North Node: The developments, trends and spirit of Astrology of the past 100 plus years.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.