Decembrie 2020: O gură de aer proaspăt (Jupiter-Saturn)

Posted by
Timp de lectură: 10 minute

 
 

Frank Clifford

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după December 2020: A Breath of Fresh Air, publicat în numărul din decembrie 2020/ianuarie 2021 al revistei The Mountain Astrologer.
 
 
Frank CliffordÎn toamna lui 2019, cineva de la o revistă din Turcia mi-a cerut să scriu rubrica de horoscop pentru anul viitor. Am numit-o “2020: Început greu, final fericit” (2020: Tough Start, Good Finish), cu referire la conjuncția Saturn-Pluto care avea să domine peisajul astrologic. Poate pentru că sunt un optimist incurabil, am avut sentimentul că conjuncția Jupiter-Saturn de la finele lui decembrie 2020 ar putea oferi o anumită doză de speranță și o altă manifestare a dictonului (atât de uzat): “o foarte necesară gură de aer”.

Nu mă voi preface niciun moment că mi-am imaginat dinainte anvergura efectelor virusului COVID-19. Dar am făcut precizarea că

“e posibil ca [evenimentele de la începutul anului] să provoace haos și să fie nevoie de eforturi extraordinare de reconstrucție, reinventare și reorganizare, însă anul se încheie într-o notă pozitivă, prin formularea unui plan pentru viitor ce promite să vină în slujba majorității, unul de care să nu beneficieze doar cei puțini. Însă va dura până în 2024 ca acest plan să dea roade, deci vorbim de un proces îndelungat.” (1)

Am susținut recent o prelegere la conferința online a Societății Internaționale de Studii Astrologice (International Society for Astrological Research – ISAR) intitulată “Revizuirea viitorului” (Reimagining the Future), pe tema conjuncției Jupiter-Saturn. În acest articol, voi împărtăși cu dumneavoastră strategiile pe care le-am propus pentru a beneficia la maximum de pe urma acestui eveniment celest.
 
 

Planificatorii planetari

Consider că Jupiter și Saturn sunt planetele “responsabilității personale” – însă, fiind în Vărsător, le-am putea regândi ca planete ale “responsabilității colective”. Dacă lucrăm cu [energiile lor], aceste planete ne pot ajuta să navigăm mai ușor lunile următoare (Jupiter acoperă o perioadă de douăsprezece luni [într-un semn], iar Saturn doi ani și jumătate). Plecând de la tranzitele lor prin semne și prin Casele horoscopului nostru, ne putem formula o “listă de sarcini” pentru calendarul anului care vine. (2)

Tranzitele planetelor exterioare (Uranus, Neptun și Pluto) marchează tipare colective și generaționale – spiritul vremii – și reflectă capitole definitorii ale vieții noastre. Ciclurile mai scurte ale planetelor interioare ne ajută să navigăm prin valurile activităților și rutinei cotidiene. Planetele sociale, Jupiter și Saturn, au un rol intermediar. Ele ne invită să planificăm anul care vine făcând apel la filosofia și viziunea jupiteriană proprie (cu alte cuvinte, ce înseamnă viața pentru noi) și la propria etică saturniană și angajamentele pe care ni le luăm pe termen lung (cu alte cuvinte, capacitatea noastră de a juca cinstit și de a munci din greu).

Conjuncția are loc în Vărsător, pe 21 decembrie. Astfel, ni se cere să ne îmbinăm propriile pasiuni și puncte forte cu nevoile comunității. Suntem invitați să ne accesăm chemarea individuală sau sau să ne dedicăm mai mult ei. Perioada care urmează după conjuncție ne va reaminti să ascultăm atent vocea interioară, să ne realiniem cu centrul nostru moral – și să evităm să ne cufundăm emoțional în probleme, pentru că așa uităm să ne mai concentrăm pe soluții.
 
 

Parteneri nepotriviți

Energia și menirea lui Saturn este foarte diferită de natura lui Jupiter. Din anumite puncte de vedere, am putea spune că cele două planete sunt opuși polari. Însă, ambele oferă lecții de viață (Saturn) pe care ar fi înțelept să le implementăm (Jupiter): cu toții trebuie să experimentăm deopotrivă frica și credința, îndoiala și încrederea, să trecem prin perioade de declin personal și perioade de dezvoltare și înflorire. Avem nevoie să conștientizăm ambele energii planetare în viața noastră, pentru că această conjuncție ne invită să-i explorăm pe acești doi “mari educatori” unul lângă celălalt.

Jupiter natal este potențialul nostru, marea promisiune, abundența, viziunea grandioasă a oportunității (uneori oportunitatea e atât de impresionantă încât ajungem să căutăm calul de dar la dinți!). Eu înțeleg semnul în care se află Jupiter natal ca fiind cel mai mare dar și talent – binecuvântarea de pe urma căreia câștigăm cel mai mult dacă o împărtășim generos și gratuit cu cei din jur.

Saturn natal ne motivează să ne pregătim în domeniul de viață reprezentat de semnul în care se află (de exemplu, Saturn în Gemeni se străduiește să devină poet sau maestru al cuvintelor). Pregătirea și experiența saturniană constituie cadrul care ne permite să construim visul jupiterian și să-l transformăm într-o realitate sustenabilă – adăugând totodată o doză de realism și prudență.

Împreună, ele ne oferă o viziune funcțională a acelui viitor pe care îl putem alege pentru noi înșine, pe măsură ce ne distanțăm de așteptările parentale (Saturn) sau de ideile nerealiste privind ceea ce ni se cuvine (Jupiter). Dacă implementăm calitățile pozitive ale lui Jupiter și Saturn, reușim să dobândim o judecată înțeleaptă, integritate, credință (Jupiter) și o înțelegere a conceptului de fezabil (Saturn). Combinația nu vorbește doar despre acumularea experienței (Saturn), ci deopotrivă despre împărtășirea generoasă a acesteia.

Alte concepte Jupiter-Saturn:

 • Pozitive: disciplina conduce la dezvoltare; a vedea perspectiva de ansamblu și viziunea pe termen lung; credință câștigată după mari eforturi și filosofia [de viață] dobândită prin experiență.
 • Negative: a forța norocul; lipsa de etică; a promite mai mult decât poți realiza; frica de a crește sau de a depăși ceva; frica de viitor; a juca rolul de guru, din motivații egoiste.

 
 

Vărsătorul: Pentru oameni dar nu printre ei

Să analizăm mai atent semnul Vărsătorului. Asupra căror dimensiuni ale aceste zodii ar trebui să ne concentrăm pentru a naviga mai ușor conjuncția Jupiter-Saturn?

Dimensiunea pozitivă a Vărsătorului este că el merge pe drumul cel mai puțin umblat, oferind idei și perspective originale, orientate către viitor și lipsite de prejudecăți. În copilărie, Vărsătorul se simte adesea singur (separate), diferit sau se consideră “cel ciudat”, acasă sau la școală. Dar atunci când acceptă faptul că este diferit, el recunoaște în asta o putere și se schimbă dintr-un om care le face tuturor pe plac într-un căutător sfidător al propriei autorități și al adevărului său personal. Altruistul Vărsător urmărește Adevărul și concepe o lume în care cu toții suntem și speciali și obișnuiți, dar mai ales egali.

Însă urmărind Adevărul Unic, Vărsătorul riscă să judece totul logic și fără inimă. Poate fi atras de idealul de a îmbunătăți starea umanității, dar totodată să aibă o aversiune față de oameni, refuzând să se preocupe de complexitățile lor emoționale. Sentimentul de superioritate poate crea o distanță între Vărsător și oamenii care nu fac parte din grupul său – el poate să se ridice în apărarea grupului, dar nu vrea să se așeze la masă cu cei de rând.

Majoritatea zodiilor înțeleg importanța Rugăciunii Seninătății: Doamne dă-mi seninătatea de a accepta ceea ce nu pot schimba, curajul de schimba ceea ce pot schimba și înțelepciunea de a ști diferența dintre ele. Însă Vărsătorul ajunge să o răstoarne, obținând un crez pe care-l consideră mai autentic:

Nu mai accept ceea nu pot schimba. Schimb ceea ce nu pot să accept. (3)

Alte concepte specifice Vărsătorului:

 • Pozitive: perspectiva inovativă, deschisă, justă, independentă; un sistem propriu de reguli; concentrat pe comunitate și camaraderie; umanistul cu spirit umanitar: liberté, égalité, fraternité.
 • Negative: opinii inflexibile; unilateral; e sigur mereu că are dreptate; prejudecată; favoritism; urăște să-i vadă pe alții în lumina reflectoarelor.

 
 

Un ciclu de 20 de ani

Conjuncția Jupiter-Saturn are loc o dată la douăzeci de ani și coincide cu tendințe noi în societate și transformări ale structurilor sociale. Semnul astrologic în care Jupiter-Saturn își începe ciclul ne sugerează unde ar trebui să investim ca societate. Însă nu funcționează mereu așa. Conjuncția în Balanță din 1980 s-a corelat cu o separare mai acută între bogați și săraci, și nu cu o sporire a egalității; conjuncția în Taur din 2000 ne-a prezentat o luptă pentru supraviețuirea financiară, nicidecum o accentuare a grijei față de Pământ și resursele sale – însă în ambele perioade au existat tendințe către drepturi egale (Balanță) și vindecarea mediului înconjurător (Taur).

În primii zece ani ai unei conjuncții Jupiter-Saturn, este resimțită mai puternic dimensiunea jupiteriană (de exemplu, boom-ul economic din anii ’20 (roaring ’20s), hedonismul anilor ’60, profesionalismul tinerilor din anii ’80, poate chiar tendințele expansioniste și de încălcare a granițelor din anii 1940), iar următorii zece ani (anii 1930, 1950, 1970, 1990, 2010, 2030) au adesea o calitate saturniană, în sensul de recesiuni, contracții și raționalizarea resurselor. (4)

După înghețul economic datorat alinierii Saturn-Pluto în Capricorn din acest an, conjuncția în Vărsător va da startul unei perioade de zece ani în care va deborda energia jupiteriană. Poate că asta nu va ameliora peste noapte tot ce am văzut în 2020, dar cu siguranță ne va invita:

 • să găsim noi soluții legislative și sociale pentru actele de nesupunere civică
 • să fim mai toleranți față de ideologiile și comunitățile diferite de ale noastre
 • să veghem la îndreptarea și restabilirea drepturilor universale ale omului – și nu doar pe hârtie

În 2020, planetele au petrecut puțin timp (sau chiar deloc) în semne de aer (Gemeni, Balanță și Vărsător). Anul a fost dominat de alinierea triplă în Capricorn și de Uranus în Taur, ambele zodii de pământ. În ultima prelegere la ISAR, Wendy Stacey a făcut asociația dintre lipsa de aer a planetelor și moartea lui Eric Garner și George Floyd. După cum știm, amândoi s-au plâns că nu pot să respire. (5) Cu siguranță, această expresie a fost sloganul definitoriu al acestui an și, mai important, strigătul de luptă al mișcării Black Lives Matter. Poate că începând din decembrie vom putea să exprimăm mai bine și mai divers idealurile Vărsătorului, astfel încât mai multă lume să prindă mesajul [acestei zodii]. (În cercetările mele am ajuns la concluzia că o zonă importantă în zodiac pentru călătoria sociopolitică a afro-americanilor este intervalul 17-18° Vărsător. (6) Jupiter ajunge aici pe la începutul lui martie 2021, iar Saturn atinge acest punct în februarie 2022, și staționează aici în octombrie 2022.)

Epoca ce vine ar putea fi una definită de Vărsător prin încă un element: distanțarea fizică dintre oameni a devenit un factor acceptat, cotidian al vieții noastre – se întâmplă deja de când cu virusul COVID-19, însă e posibil ca o mai mare (Jupiter) distanțare (Vărsător) să fie noua normalitate (Saturn). Deja vedem cum generațiile mai tinere petrec majoritatea timpului cufundați în telefoane, trimițându-și mesaje tot timpul, chiar și atunci când se află în aceeași încăpere! Cu siguranță, în “Noua Eră” vom fi martori ai unor salturi tehnologice remarcabile, de-a dreptul futuriste, care mai înainte ni s-ar fi părut de domeniul SF-ului (Vărsător). Însă efectele secundare sunt separarea mai drastică dintre oameni și pierderea interacțiunilor umane mai profunde.
 
 

Câteva strategii

Unde pică în harta dumneavoastră această conjuncție dintre Jupiter și Saturn de la 0° Vărsător? Dacă nu vă cunoașteți ora nașterii, orientați-vă după zodie (semnul Soarelui) ca să vedeți în ce Casă solară (domeniu de viață) pică conjuncția (Soarele în Berbec – Casa a XI-a; Taur – Casa a X-a; Gemeni – Casa a IX-a; Rac – Casa a VIII-a; Leu – Casa a VII-a; Fecioară – Casa a VI-a; Balanță – Casa a V-a; Scorpion – Casa a IV-a; Săgetător – Casa a III-a; Capricorn – Casa a II-a; Vărsător – Casa I; Pești – Casa a XII-a). Puteți utiliza simbolismul Casei în care se va amplasa conjuncția și temele planetelor natale din zodia Vărsătorului pentru:

 • a aborda blocajele dintr-o perspectivă cu totul nouă
 • a conștientiza faptul că experiența de viață de până acum poate fi utilă pentru a vă angrena în tipare mai bune de muncă și relaționare
 • a evita intoleranța față de cei cu alte priorități sau perspective
 • a fi mai toleranți cu propriile imperfecțiuni
 • a depăși regulile și credințele cu care nu mai rezonați
 • a respinge concepțiile altora despre cum trebuie să fiți
 • a vă concentra pe autenticitate
 • a vă descoperi principiile și a le susține cu tărie!

O invitație pentru astrologi

În aceste vremuri, trăim într-o lume în care dezinformarea se infiltrează foarte ușor în mass-media (foarte mult conținut gratuit poate fi adesea lipsit de substanță). Așa cum scriam acum câțiva ani în The Mountain Astrologer, ideea de “fake news” a devenit notorie atunci când Saturn în Săgetător forma un careu cu Neptun în Pești (ambele planete și zodii având o relație opozitivă cu funcția lui Mercur: fapte, detalii și reportaje.) (7)

Cu Jupiter și Saturn în Vărsător, comunitatea de astrologi va avea sarcina de a se dezvolta în noi direcții și de a-și oferi darurile întregii societăți într-o formă mai originală – poate printr-o revizuire a felului în care predăm astrologia și îi educăm pe cei interesați despre arta noastră.

Conjuncția inițiază o perioadă de două decenii în care trebuie să avem mai multă grijă la felul în care ne prezentăm ca astrologi. Adesea, nevoia de a avea dreptate sau de a face predicții corecte dintr-un punct de vedere egoist aruncă într-un con de umbră ajutorul pe care-l putem oferi clienților sau distorsionează acea imagine pozitivă a astrologiei pe care am putea-o împărtăși cu restul lumii. În urmă cu patru ani, am observat o serie de predicții astrologice legate de alegerile prezidențiale din Statele Unite. Cea mai șocantă a fost aceea că Hillary Clinton trebuia să câștige dar că avea să fie prea bolnavă ca să poată prelua funcția, sau aceea că soțul ei, Bill, va muri! Această manieră de a aplica astrologia este lipsită de etică și stârnește frica, și nu poate decât să ne prejudicieze comunitatea, cum se întâmplă și în mass-media, unde astrologia este considerată “fake news” sau, în cel mai bun caz, destinată celor mai naivi.

Multor astrologi din comunitatea noastră, sejurul lui Jupiter în Vărsător le va da o anumită expunere și foarte mult de lucru, dar Saturn s-ar putea să vină cu sancțiuni și reglementări care să le restricționeze practica, mai ales dacă nu iau în serios responsabilitățile și etica muncii. Așadar, în anul care vine avem șansa – mai cu seamă lucrând cu clienții sau în media – de a aduce astrologia mai aproape de cea mai bună expresie a Vărsătorului, semnul care reprezintă puterea ingenioasă a minții umane de a crea noi perspective și de a transforma lumea din jurul său.

Pentru astrologi, asta înseamnă să folosim această uimitoare artă și numeroasele ei tehnici pentru a le oferi clienților noștri perspective cât mai pline de compasiune și pentru a-i ajuta în mod activ să participe la ceea ce le oferă harta natală sau tranzitele; înseamnă să depășim acea astrologie rigidă, brutală (unsophisticated), acuzatoare, unealtă a determinismului și învinovățirii; și să avem grijă cu interpretarea conceptelor antice precum “afectare” sau “debilitate”. (Astăzi, le zic studenților mei că singura debilitate din harta natală este inabilitatea astrologului de a concepe o utilizare constructivă și o cale de a progresa cu o combinație planetară sau alta.) Aceasta e provocarea Vărsătorului: a-ți păstra viziunea clară, dar totodată a ține cont că aceasta nu e “singura cale”; acceptarea comunității ca întreg, iar nu separarea ei, de pildă în “cei care folosesc și cei care nu folosesc același sistem de case pe care îl folosesc eu.”

Mitul prometeic este adesea asociat Vărsătorului și guvernatorului său modern, planeta Uranus. Cuvântul Prometeu înseamnă “cel ce prevede”. Dar asta nu înseamnă să faci predicții ce retează șansa clientului de a-și co-crea viața cu ajutorul astrologiei. Prevederea este capacitatea de a privi în viitor și de “a-ți face provizii” pentru acest viitor – în parte, așa ne ajutăm clienții să navigheze tranzitele sau arcurile solare viitoare. Vărsătorul ne oferă o “cunoaștere inspirată” care ne facilitează evoluția într-o societate în care fiecare om are valoare și un rol de jucat – în care fiecare dintre noi își poate valorifica intelectul și poate face diferența în lumea ce ne-nconjoară.

Această conjuncție ne invită să investim în noi înșine, să adunăm ceea ce am învățat (Saturn) și credințele noastre (Jupiter) și să ne întrebăm asupra rolului pe care îl putem juca pentru a îmbunătăți comunitatea sau societatea în care existăm. Oricare ar fi talentul nostru – să fim de ajutor, să construim, să educăm, să trezim sau să protejăm – această conjuncție ne propune să ne dedicăm umanității și să ne creăm un rol în ea, un rol care să fie totodată pe cât posibil unic și propriu.
 
 
Alte articole despre Jupiter-Saturn
Ciclul Jupiter-Saturn
Marea Mutație și începutul Noii Ere: Jupiter-Saturn
2020-21 JUPITER/SATURN 200 Year cycle
Archetypal Vision – 2020 and beyond Webinar
 
 

Note și referințe

(1) Extras din interviul meu din Hello! Best of 2019 edition, tradus de Zeynep Ozlem Yalcin, decembrie 2019, p. 143.
(2) Recomand cititorului opera lui John Townley, care a scris în mare detaliu despre Jupiter și Saturn în Case, concentrându-se pe alegeri personale și profesionale.
(3) Citat atribuit activistului politic și academicianului Angela Davis, născută cu Soarele și Luna în Vărsător.
(4) Statele Unite ale Americii răspund foarte clar la ciclul Jupiter-Saturn în ceea ce privește președinții și perioadele socioeconomice majore. Harta inaugurării din 2021, trasată pentru data de 20 ianuarie, la amiază, în Washington DC – cu Soarele la 0° Vărsător, Pluto pe Mijlocul Cerului, Luna la 29° Berbec și o conjuncție Marte-Uranus – sugerează că mandatul nu se va încheia conform așteptărilor și/sau va coincide cu o răzvrătire socială de amploare și cu un proces de reconstrucție economică.
(5) Pentru mai multe detalii, vezi https://www.youtube.com/channel/UCc7LQlGeg Uz9f368rFwFv-g?reload=9
(6) Frank Clifford, “Searching for Obama”, în The Mountain Astrologer, aprilie-mai 2009, p. 23.
(7) Frank Clifford, “From the Theme Section Editor”, în The Mountain Astrologer, aug-sept 2018, p. 5.
 
 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.