Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare (I)

Posted by
Reading Time: 14 minutes

 
 

Ray Grasse

Acest eseu a fost preluat din cartea lui Ray Grasse Under a Sacred Sky, care poate fi comandată pe Wessex Astrologer sau www.amazon.com. Reprodus cu permisiunea autorului.
 
 

 
 
V-ați simțit vreodată, uitându-vă la harta natală a cuiva, derutat de discrepanța dintre energia planetară exprimată în personalitatea acelei persoane și ceea ce era sugerat de horoscop? De pildă, o persoană cu o hartă puternic saturniană dar care manifestă o personalitate neobișnuit de jupiteriană? Sau cineva cu un horoscop aparent îndrăzneț, dar care în realitate se comportă relativ timid?

Există nenumărate cauze posibile pentru astfel de discrepanțe – nesocotirea declinărilor, sistemele alternative de măsură (cum ar fi cel vedic sau elenistic) sau pur și simplu interpretarea greșită. Însă un factor pe care uneori l-am descoperit a fi determinant implică ceea ce astrologii numesc punctul de stație. Caută acest termen în orice sursă elementară de astrologie și vei găsi probabil că înseamnă momentul când o planetă încetinește și stă relativ nemișcată, înainte de a schimba direcția, pornind apoi fie înapoi (mișcare “retrogradă”), fie înainte (mișcare “directă”). Cu alte cuvinte, înțelegeți “stație” ca “staționare”.

Însă în vreme ce mulți astrologi cercetează punctele staționare în primul rând pentru ce spun ele despre momentul și locul în care o planetă își schimbă direcția, ele posedă de fapt încă un nivel de semnificație adesea trecut cu vederea și care poate fi chiar mai important în interpretarea simbolică decât rolul lor de indicatori de direcție. De ce? Pentru că în procesul său de încetinire și instalare într-un aparent popas, influența acelei planete este amplificată dramatic, generând ceea ce unul dintre profesorii mei timpurii numea efectul “fierului înroșit”. (1)

Ca să folosesc o analogie simplă, imaginați-vă că mergeți foarte repede pe o suprafață cu ciment abia turnat. Fără îndoială, veți lăsa urme pe acea suprafață, însă probabil că nu vor fi atât de adânci. Dar dacă v-ați opri în mijlocul acelei suprafețe și ați sta acolo fără să vă mișcați un minut-două, picioarele vi s-ar scufunda considerabil mai adânc, lăsând o urmă mai vizibilă.

Așa sunt și punctele staționare. Deoarece planeta ocupă același loc în zodiac o perioadă mai lungă de timp, ea are șansa de a lăsa o impresie mai profundă asupra horoscopului dumneavoastră decât ar fi lăsat în mod normal. La fel de important, nu doar că energia acelei planete este amplificată, ci orice aspect pe care ea îl formează cu alte planete va fi, de asemenea, amplificat. Înțelegerea acestui fapt simplu poate avea implicații dramatice pentru practica noastră astrologică, ceea ce mă face să cred că punctele staționare sunt printre cele mai importante – însă și trecute cu vederea – unelte din arsenalul nostru. Ceea ce voi face în acest capitol este să examinez câteva dintre implicațiile punctelor staționare pentru hărțile personale, globale, socio-culturale, precum și pentru predicție în genere. Pentru început, să aruncăm o privire asupra rolului lor în hărțile natale.
 
 

Punctele staționare în hărți natale

De obicei, atunci când studiază horoscoape natale, cei mai mulți dintre astrologi verifică să vadă dacă o planetă este [în mișcare] retrogradă sau directă, însă numai câțiva se opresc să cerceteze dacă acea planetă pică în intervalul mai larg al stației ei, în ceea ce ar putea fi numită “zona de staționare” – acele zile de fiecare parte a momentului de schimbare a direcției, când planeta este relativ nemișcată. Fără îndoială, cauza principală a acestei neglijențe este faptul că astăzi computerele moderne fac mare parte din calcule pentru noi, eliminând astfel nevoia de a deschide vreodată o efemeridă – un act simplu care ar revela rapid dacă o planetă pică într-o perioadă de staționare sau nu. (2)

Desigur, multe dintre horoscoapele pe care le veți studia s-ar putea să nu includă în mod direct nici o planetă aflată în penumbra unei perioade de staționare. Însă atunci când hărțile includ astfel de planete, ele pot oferi mai multă claritate și înțelegere a vieții individului în cauză. Luați cazul inventatorului Nikola Tesla, faimos pentru intuiția sa extraordinară a legilor ascunse ale naturii. Felul în care el înțelegea electricitatea și alte forțe “invizibile” era atât de profund, încât unii îl consideră mai degrabă mistic decât om de știință. Născut pe 10 iulie 1856 în Smiljan, Croația (0:00 AM LMT), harta lui ne arată că Neptun era la 20° Pești, în trigon cu Soarele, într-un careu larg cu Mercur, și formând un sextil la Uranus în Casa I. Luați împreună, acești factori dezvăluie o personalitate intuitivă și imaginativă – dar nu neapărat ceva extraordinar.


Insă dacă deschidem efemerida pentru 10 iulie 1856, vedem că la momentul nașterii inventatorului, Neptun era staționar și ocupase același grad zodiacal din 13 mai până pe 4 august în acel an (ocupând exact același grad și minut de pe 21 până pe 25 iunie). Pe scurt, Tesla s-a născut întocmai în perioada de influență a stației lui Neptun. Asta amplifică în mod considerabil importanța Neptun-ului său natal și a aspectelor formate cu acesta. Nu e de mirare că el a avut o minte atât de intuitivă în raport cu forțele energetice ale naturii (observați sextilul la Uranus în Taur, în Casa I) – la fel cum nu ar trebui să ne mire că el a trăit de asemenea dezamăgiri amare în tranzacțiile sale antreprenoriale cu colegi precum Thomas Edison (Tesla are Neptun în careu cu Mercur)! (3)

Având acestea în minte, să aruncăm o privire asupra cazurilor unor indivizi faimoși născuți în timpul stațiilor planetare, oferind exemple pentru fiecare corp planetar major (ținând cont, desigur, de faptul că Soarele și Luna nu sunt niciodată retrograde). O observație importantă: în cazul unei planete cu viteză de rotație mai mare precum Mercur sau Venus, aceasta va încetini și ocupa același grad zodiacal numai vreme de câteva zile, în timp ce în cazul planetelor cu o mișcare mai lentă precum Pluto, planeta poate rămâne pe același grad o lună sau două pe fiecare dintre sensurile modificării direcției – și poate ocupa același grad și minut vreme de șapte sau opt zile consecutive. Ca urmare, firește, voi folosi un interval mai larg pentru datele-limită ale stațiilor planetelor exterioare decât în cazul stațiilor planetelor mai rapide. Acestea fiind spuse, să începem.
 
 

Stația lui Mercur

Persoanele născute în aceste perioade manifestă un accent profund pe minte și comunicare, semnul zodiacal al fiecăreia oferind indicii suplimentare cu privire la expresia acestora.

 • Poetul galez Dylan Thomas s-a născut pe 27 octombrie 1914, exact când Mercur staționa în Scorpion, în timp ce poetul american John Berryman s-a născut cu două zile înainte, de asemenea sub influența aceleiași stații a lui Mercur.
 • Hillary Clinton s-a născut pe 26 octobrie 1947, când Mercur staționa în Scorpion, devenind retrograd chiar cu o zi înainte.
 • Comentatorul media care spune lucrurilor pe nume, Chris Matthews, s-a născut pe 17 decembrie 1945, exact în perioada în care Mercur staționa în Săgetător.
 • Dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a născut pe 18 decembrie 1878, chiar în același timp cu stația lui Mercur în strategicul Capricorn, după ce devenise retrograd cu o zi înainte.
 • Psihologul arhetipal James Hillman s-a născut pe 12 aprilie 1926, cu Mercur staționar în Berbec, trecând în mișcare directă următoarea zi.
 • Regizorul și omul de afaceri George Lucas s-a născut pe 14 mai 1944, exact odată cu stația lui Mercur în Taur, care trecea în mișcare directă a doua zi.

 
 

Stația lui Venus

Cei născuți în timpul unei stații a lui Venus afișează adesea un interes pronunțat în arte, o apreciere puternică a plăcerilor lumești sau o iubire a interacțiunilor sociale de-a lungul vieții lor.

 • Actorul, producătorul și, în timpul liber, craiul Warren Beatty s-a născut pe 30 martie 1937, în timp ce Venus retrograd staționa în semnul său de domiciliu, Taurul.
 • Actorul Robert de Niro s-a născut pe 17 august 1943, la două zile după ce Venus a retrogradat în Fecioară.
 • Cântăreața Chaka Khan s-a născut pe 23 martie 1953, în timpul unei duble stații a lui Venus și Neptun.
 • Artistul și sculptorul renascentist Michelangelo s-a născut pe 6 martie 1475, exact în timpul unei stații a lui Venus în Berbec, retrogradând următoarea zi. Saturn era de asemenea aproape nemișcat, trecând în mișcare directă pe 10 martie.

 
 

Stația lui Marte

Indivizii născuți pe parcursul unei stații a lui Marte pot exprima putere și asertivitate prin personalitatea lor și, uneori, calitatea unui magnetism sexual. Dacă Marte primește aspecte tensionate, pot apărea probleme cu furia sau lupte pentru putere în viața lor personală și profesională.

 • Chitaristul și ocultistul amator de la Led Zeppelin, Jimmy Page, s-a născut pe 9 ianuarie 1944, în timpul unei stații duble a lui Marte și Neptun.
 • Actrița hispanică Chita Rivera s-a născut pe 23 ianuarie 1933, în timp ce Marte era staționar.
 • Marele cântăreț de soul Otis Redding s-a născut pe 9 septembrie 1941, odată cu o triplă stație a lui Marte, Uranus și Saturn.
 • Președintele în vreme de război Franklin Delano Roosevelt s-a născut pe 30 ianuarie 1882, în timp ce Marte staționa în Gemeni, situat proeminent lângă Mijlocul Cerului.
 • Candidatul american la prezidențiale Bernie Sanders s-a născut pe 8 septembrie 1941, în timpul unei triple stații a lui Marte, Uranus și Saturn.
 • Magnatul media Rupert Murdoch s-a născut pe 11 martie 1931, pe parcursul unei duble stații a lui Marte și Jupiter în hrăpărețul Rac.
 • Psihologul Carl Jung s-a născut pe 26 iulie 1875, odată cu o stație a lui Marte în Săgetător, care trecuse în mișcare directă cu o zi înainte.

 
 

Stația lui Jupiter

A fi născut în timpul unei stații a lui Jupiter se poate manifesta ca înclinație spre o viață mai religioasă sau ideologică, sau pur și simplu ca o viziune mai expansivă în munca sau viața personală a nativului.

 • Dalai Lama s-a născut pe 6 iulie 1935, sub inflența unei stații a lui Jupiter în Scorpion.
 • Antreprenorul Donald (“Mai mult e mai bine!”) Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, în timpul unei duble staționări, a lui Jupiter și Neptun.
 • Adolf Hitler s-a născut pe 20 aprilie 1889, în perioada unei stații a lui Jupiter în Capricorn. Aspirațiile politice ale lui Hitler au fost deosebit de expansive; cu toate că provenea dintr-o familie obișnuită, printre scopurile sale s-au numărat nimic mai puțin decât cucerirea întregii planete și înființarea unui “al Treilea Reich” care avea să dăinuie o mie de ani.
 • Controversatul lider religios Louis Farrakhan (născut Louis Eugene Wolcott) s-a născut pe 11 mai 1933, exact în momentul în care Jupiter staționa în Fecioară, forma o conjuncție cu Neptun și un trigon cu Soarele. (4)
 • Actorul Tom Cruise s-a născut pe 3 iulie 1962, chiar atunci când un Jupiter staționar amplifica un deja expansiv triunghi major (grand trine) la Neptun și Soare.
 • Eseistul și poetul Ralph Waldo Emerson s-a născut pe 25 mai 1803, a doua zi după ce Jupiter trecea în mișcare directă în Fecioară.
 • Cântărețul Paul Simon s-a născut pe 13 octombrie 1941, în timpul unei duble staționări, a lui Jupiter și Mercur.
 • Marlon Brando s-a născut pe 3 aprilie 1924, pe parcursul unei stații a lui Jupiter în Săgetător.

 
 

Stația lui Saturn

Indivizii născuți în timpul stațiilor lui Saturn sunt adesea remarcați pentru tenacitatea și disciplina lor, fiind pasibili de a înflori mai târziu în viața lor profesională și emoțională. Uneori poate exista o anumită greutate atașată personalității lor, de parcă ar suporta o povară foarte grea, însă ei pot de asemenea scoate la iveală o profunzime surprinzătoare.

 • Dick Cavett s-a născut pe 19 noiembrie 1936, în ziua în care Saturn intra în mișcare directă în Pești, formând o opoziție cu Neptun în Fecioară. În ciuda faptului că a devenit faimos în calitate de comediant și gazdă a unui talk-show, în ultimii ani Cavett a mărturisit că poartă o luptă de-o viață cu depresia.
 • Comentatorul TV, avocatul social și fostul consultant al Casei Albe, Bill Moyers, s-a născut pe 5 iunie 1934, pe parcursul unei duble staționări a lui Saturn și Jupiter.
 • Actorul Liam Neeson, despre care un critic spunea că pe scenă are o persona a “gravității sumbre”, s-a născut pe 7 iunie 1952, exact în timpul unei duble staționări a lui Saturn și Marte. Poate că atunci este nimerit că Neeson a obținut cel mai mare succes de box-office ca actor de filme de acțiune la vârsta de 60 de ani, având rolul principal în franciza de succes Taken.
 • Actrița Gillian Anderson (agent Scully din Dosarele X) s-a născut pe 9 august 1968, în timpul unei duble staționări, a scepticului Saturn și a misticului Neptun.
 • Saturn poate aduce mari succese și realizări – însă uneori poate aduce și suprinzătoare căderi în dizgrație, așa cum este evidențiat de următoarele două exemple: comediantul Bill Cosby, care s-a născut pe 12 iulie 1937, în timpul unei stații a lui Saturn în Berbec (semnul zodiacal asociat cu asertivitatea și libido-ul (drive); și compromisul ciclist Lance Armstrong, care s-a născut pe 18 septembrie 1971, cu o zi înainte ca Saturn să intre în mișcare retrogradă în Gemeni (semnul asociat călătoriilor pe distanțe mici).

 
 

Stația lui Uranus

Cei născuți sub influența unui Uranus staționar pot fi independenți, punând mare preț pe libertatea personală și expresia de sine. În funcție de aspecte la planete personale sau de alte amplasări horoscopice, ei pot fi interesați de reformă socială și transformare progresivă a societății, sau, la cealaltă extremă, se pot comporta ca niște “oameni liberi” care își urmează egoist numai propriile reguli, fără a ține cont de ale altora.

 • Președintele Abraham Lincoln s-a născut pe 12 februarie 1809, într-o zi în care Uranus își schimba direcția, formând un trigon cu Mercur și Pluto.
 • Faimosul biolog Charles Darwin s-a născut în aceeași zi cu Lincoln, și a stârnit cu teoriile sale asupra evoluției o adevărată revoluție culturală, deopotrivă în cercuri științifice și religioase.
 • Președintele John F. Kennedy s-a născut pe 29 mai 1917, în timpul unei duble stații, a lui Uranus în Vărsător și a lui Mercur în Taur (cu cele două formând un careu).
 • Napoleon Bonaparte s-a născut pe 15 august 1769, cu o zi înainte ca Uranus staționar să intre în mișcare directă în Taur, amplificând un triunghi major extrem de rar format între cele trei planete exterioare.
 • Cântărețul și compozitorul Trent Reznor (Nine Inch Nails) s-a născut pe 17 mai 1965, exact când Uranus staționa în Fecioară (formând în același timp o conjuncție cu Pluto, o opoziție cu Saturn și un careu cu Venus-Jupiter în Gemeni).
 • Cântărețul de shock-rock Marilyn Manson (pe numele său real Brian Hugh Warner) s-a născut pe 5 ianuarie 1969, în timp ce Uranus staționar forma o conjuncție cu Jupiter și un trigon cu Mercur.
 • Cântăreața pop Lady Gaga s-a născut pe 28 martie 1986, în timp ce Uranus staționa în Săgetător, formând un trigon cu Venus și un careu cu Mercur.
 • Superstarul multimedia Elvis Presley s-a născut pe 8 ianuarie 1935, în timpul unei stații a lui Uranus în Berbec. Uranus era de asemenea punctul focal al unui careu în T multiplanetar format între Pluto, Mercur, Venus și Soare.
 • Producătorul de filme și personalitatea TV Alfred Hitchcock s-a născut pe 13 august 1899, în timp ce Uranus staționar forma un triunghi major la Ascendentul și Mijlocul Cerului din harta sa.
 • Vicepreședintele Dick Cheney s-a născut pe 30 ianuarie 1941, în timp ce Uranus staționa în Taur, lângă Mijlocul Cerului din harta sa. Deși un conservator ferm, Cheney a obținut printre amicii și dușmanii săi reputația unui “lup singuratic” care merge pe drumul său în probleme de afaceri și politică.

 
 

Stația lui Neptun

În funcție de aspectele sale la planete personale sau de alte amplasări horoscopice, persoanele născute sub influența unei stații a lui Neptun pot manifesta o deosebită sensibilitate față de arte, spiritualitate sau probleme umanitare – sau, ca trăsături mai negative – o susceptibilitate la escapism, auto-iluzionare și tendințe mesianice.

 • Bhagwan Shree Rajneesh (cunoscut ca “Osho”) s-a născut pe 11 decembrie 1931, în timpul unei triple stații a lui Neptun, Jupiter și Mercur.
 • Jim Jones, cunoscut după evenimentul “Jonestown“, s-a născut pe 13 mai 1931, în timpul unei duble stații a lui Mercur și Neptun (cel din urmă formând un trigon cu Mercur și, respectiv, cu Ascendentul său).
 • După doar patru zile, pe 17 mai, s-a născut și Marshall Applewhite, sub influența aceluiași Neptun staționar (care și aici forma un trigon cu Mercur, însă de data asta și un careu la Soare).
 • Regizorul de film M. Night Shyamalan s-a născut pe 6 august 1970, în timp ce Neptun staționa în Scorpion, formând de asemenea o opoziție cu Saturn în Taur.
 • Cântărețul Rod Stewart s-a născut pe 10 ianuarie 1945, pe parcursul unei duble stații a lui Neptun și Jupiter (cel din urmă formând un trigon la Soarele aflat în Capricorn).
 • Scriitoarea J.K. Rowling s-a născut pe 31 iulie 1965, în timpul unei stații a lui Neptun în Scorpion.

 
 

Stația lui Pluto

În funcție de aspectele la planete personale sau alte amplasări horoscopice, indivizii născuți sub influența lui Pluto [staționar] abordează viața cu pasiune și voință, calități ce îi pot fie ridica pe culmile creativității și împlinirii spirituale, fie arunca în abisurile furiei și disperării.

 • Cântărețul Neil Young s-a născut pe 12 noiembrie 1945, cu o zi înainte ca Pluto să intre în mișcare retrogradă. Pluto forma atunci cuadraturi cu Soarele și, respectiv, Ascendentul, o opoziție cu Luna și un trigon cu Mercur.
 • Tovarășa Scorpion a lui Young, tot canadiană, Joni Mitchell, s-a născut pe 7 noiembrie 1943, în timp ce Pluto staționar forma un careu cu Soarele ei, respectiv cu Mercur, și câte un sextil cu Uranus și Neptun. (Colegul și prietenul lui Joni, dramaturgul și actorul Sam Shepard, s-a născut cu două zile mai înainte, pe 5 noiembrie 1943, sub infuența aceleiași stații a lui Pluto.
 • Aventurierul norvegian Thor Hayerdahl (expedițiile “Kon Tiki”) s-a născut pe 6 noiembrie 1914, în timpul unei duble staționări, a lui Pluto și Jupiter.
 • Starul serialului TV 24, Kiefer Sutherland s-a născut pe 21 decembrie 1966, în timp ce Pluto staționar forma un careu la Venus și câte un sextil la Neptun și Jupiter.
 • Când compozitorul Johann Sebastian Bach s-a născut pe 31 martie 1685, Pluto era staționar și forma câte un trigon strâns la Venus și Mercur, și cuadraturi la Soare, Ascendent și Jupiter. (5)
 • Un muzician de un cu totul alt fel, Bill Wyman din Rolling Stones, s-a născut pe 24 octombrie 1936, în timp ce Pluto staționar forma un careu la Soarele din Scorpion, și un trigon la Venus. (6)

 
 

Rolul punctelor staționare în predicție

Una dintre provocările majore pe care le are de înfruntat orice astrolog orientat către predicție este aceea de a indica nu doar semnificația unui viitor tipar [planetar], ci și momentul activării acestuia. Dacă felul în care astrologul abordează predicțiile implică în principiu lucrul cu tranzitele, deobicei asta implică cercetarea datelor în care acele aspecte sunt exacte ca grad, sau ceea ce unii numesc partil.

Însă punctele staționare pot juca un rol esențial în perfecționarea acestor interpretări. De pildă, să presupunem că Saturn formează un careu la Soarele natal al clientului de-a lungul unui anumit an. Efemerida sau o listă computerizată ar putea arăta că acest careu va fi exact de trei ori în decursul acelui an. Dar de cele mai multe ori veți descoperi că cele mai importante manifestări ale acelui aspect nu vor apărea atunci când aspectul este exact, ci la alte momente de dinainte, din timpul sau de după acele date. Asta deoarece careul Soare-Saturn poate fi declanșat în mișcarea tranzitului de alți factori secundari, cum ar fi eclipsele, tranzitele de la alte planete, sau, așa cum vom vedea acum, punctele staționare.

De exempu, în decursul acelui an al clientului nostru, Saturn va staționa în diferite momente în drumul său de trecere peste acel punct de careu exact, deplasându-se câte puțin înainte sau înapoi de fiecare dată. Fiecare dintre aceste perioade de staționare va activa puternic acel careu Saturn-Soare. Drept urmare, dacă la prima vedere păreau să fie trei puncte exacte de declanșare, s-ar putea de fapt dovedi că există cinci sau chiar mai multe declanșări (mai ales dacă includem punctele de stație de fiecare parte a acelei zone de exactitate a careului). Pe scurt, mai degrabă decât să observăm pur și simplu punctele cheie când tranzitul este exact, este vital să fim atenți la punctele de stație corespunzătoare întregii perioade. Fiecare dintre acestea va oferi indicii suplimentare cu privire la drama în desfășurare reprezentată de tranzitul respectiv.

Mai mult, punctele staționare pot juca de asemenea un rol în ceea ce eu numesc efectul “avanpremieră” (sneak preview effect), oferindu-ne o privire timpurie în tendințele viitoare cu mult înainte ca ele să devină realitate. Pentru a ilustra acest fapt, să rămânem la exemplul precedent, al unui client ce experimentează un tranzit Saturn careu la Soarele natal. Cu mult înainte ca acest aspect să devină exact, Saturn se va fi deplasat încet înainte și înapoi prin zodiac, asemenea fluxului și refluxului unui val, în drumul său către punctul partil. De fiecare dată când Saturn se va opri pentru a schimba direcția, acele puncte de stație vor activa acel careu viitor, și astfel vor servi drept “ferestre” timpurii către ceea ce este probabil să se întâmple mai pe deplin ulterior. În cazul clientului nostru cu Saturn-Soare, acesta ar putea observa apariția unor probleme la serviciu, ca de exemplu dificultăți cu șeful sau un volum crescut de muncă. Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că viitorul moment exact al careului va fi de asemenea legat de muncă – sau că există chiar pericolul de a fi concediat sau disponibilizat. Înarmat cu această cunoaștere, clientul își poate lua măsurile necesare de sigurață, devenind mai atent la slujbă, sau își poate chiar face planuri de rezervă pentru alte oportunități de angajare.
 
 

Note

(1) Mulțumirile mele lui Goswami Kriyananda pentru sugerarea analogiei “fierului înroșit” pentru punctele de stație.

(2) Dacă doriți să studiați stațiile planetare în diferite horoscoape, însă nu aveți la îndemână o efemeridă în volum, există foarte multe efemeride bune disponibile gratuit online. Personal, preferatele mele sunt acelea în care perioadele sunt afișate pe culori, pentru a face mai ușor vizibile perioadele de retrogradare (ca de pildă cea oferită pe site-ul util al lui Michael R. Meyer, www.khaldea.com/ephemcenter.shtml).

(3) Când studiați o planetă staționară în harta unei persoane este de asemenea important să observați dacă ea este guvernatorul zodiei în care se află Ascendentul, Soarele sau Luna, întrucât aceasta face impactul ei mai pronunțat. De aceea, orice Casă guvernată de o planetă staționară va căpăta o importanță sporită în viața nativului. Desigur, este de asemenea important să luăm în considerare dacă planeta staționară este retrogradă sau în mers direct, întrucât și asta îi va nuanța altfel expresia.

(4) Pe lângă notorietatea sa ca vehementă figură religioasă și politică, Louis Farrakahn provine dintr-un context neobișnuit de divers, care este oglindit în harta sa de trigonul format între conjuncția Jupiter-Neptun și Soare. În copilărie, el a fost expert în materie de vioară, cântând cu Boston Civic Symphony deja de la 13 ani, iar în 1946 a fost unul dintre primii interpreți de culoare care a apărut (și câștigat un premiu) în emisiunea Ted Mack Original Amateur Hour. În anii `50 el a înregistrat mai multe albume de calypso sub numele “The Charmer” (“Fermecătorul”), iar unul dintre cântecele sale a apărut în Topul 100 Billboard cinci ani la rând.

(5) De asemenea, J.S. Bach a compus una dintre cele mai “plutoniene” opere din analele muzicii clasice – faimoasa Tocatta și Fuga in D minor. Audiați orice înregistrare a acestei opere clasice și observați cum basul descendent evocă adâncurile cavernoase ale psihicului într-o manieră asemănătoare Fantomei de la Operă, țintind totodată în mod paradoxal către cele mai înalte impulsuri spirituale.

(6) Bill Wyman este din mai multe puncte de vedere un exemplu fascinant de influență plutonică. Înafară de faptul că a compus liniile melodice pentru bass pentru multe dintre cele mai mari hituri ale trupei Rolling Stones, Wyman a mai avut un hobby, acela de arheolog amator, mergând până acolo încât a proiectat și vândut un “detector de metal Bill Wyman” patentat, o altă sursă a notorietății lui Wyman sunt aventurile sale din timpul liber, muzicianul admițând că s-a culcat cu peste o mie de femei în decursul carierei sale.
 
 

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.