Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică

Posted by
Timp de lectură: 29 minute

 
 

Ray Grasse

Reprodus cu permisiunea autorului după Decoding the Most Elevated Planed in the Horoscope publicat în The Mountain Astrologer, Feb/Mar 2018.
 

Cuprinsul articolului

Faimă versus “Chemare”
Identitate publică / Personalitate cotidiană
Soarele
Luna
Mercur
Venus
Marte
Jupiter
Saturn
Uranus
Neptun
Pluto
Considerații finale
Note

 

Alfresco 64

În perioada în care am început să mă interesez de astrologie, unii membri ai comunității astrologice purtau dezbateri aprinse în legătură cu horoscopul cântărețului Bob Dylan, care la acea vreme încă se bucura de valul de popularitate stârnit în anii 1960. Un astrolog cunoscut lansa atunci ipoteza (se pare că prin metoda rectificării) că artistul se născuse la scurt timp după răsărit. Asta ar fi însemnat ca Soarele și majoritatea planetelor din harta lui să se afle în Casa a XII-a sau în preajma ei.

Însă eu aveam o intuiție puternică că lucrurile nu stăteau așa. Credeam, mai degrabă, că Neptun se afla într-o poziție elevată pe cer la momentul nașterii lui Dylan – diferență care ar fi însemnat că artistul se născuse de fapt seara, nu dimineața. De ce credeam asta? Pur și simplu pentru că Neptun – planeta muzicii, inspirației și spiritualității – părea să aibă o puternică și proeminentă influență asupra vieții și muzicii lui, având totodată un caracter cât se poate de public [casa a X-a]. Iar ținând cont că Dylan a ajuns să joace un rol aproape mesianic pentru mulți dintre admiratorii săi, concluzia firească mi s-a părut a fi că are Neptun elevat.

Problema era că nimeni nu părea să știe ora exactă a nașterii lui Dylan. Dar eu eram hotărât să aflu tot ce se putea afla. Să-l întreb pe Bob ieșea de la bun început din discuție, așa că am aranjat o întâlnire cu următoarea cea mai bună resursă: mama lui. Cu siguranță ea știa în ce moment al zilei se născuse fiul ei, sau cel puțin avea o oarecare idee. Până la urmă, fusese prezentă la eveniment. Astfel, după vreo două săptămâni de telefoane și discuții cu toți membrii familiei Zimmerman (numele de familie al lui Bob) din zona Hibbing, Minnesota, unde se născuse artistul, într-un final am găsit-o. După moartea tatălui lui Bob, se pare că s-a recăsătorit și s-a mutat în zona Duluth.

Când am sunat-o, mi-a răspuns chiar ea și a fost surprinzător de deschisă la discuții. Când am ajuns la întrebarea legată de ora nașterii fiului ei, s-a oprit o clipă, apoi a spus: “Da… Cred că seara s-a întâmplat.” Ani mai târziu, când, într-un final, a ieșit la suprafață certificatul de naștere al artistului, ce să vezi, ora menționată era 9:05 PM. Concluzia? Neptun era într-adevăr cea mai elevată planetă din harta lui Dylan, amplasată în Casa a IX-a.

Am adus în discuție această poveste pentru a scoate la iveală un factor important pentru înțelegerea oricărei hărți astrologice, în unele cazuri fiind chiar cel mai important indicator – și anume, cea mai “înaltă” (sau elevată) planetă din horoscop. Mulțumită acestei poziții exaltate, orice planetă plasată aici “guvernează” peste celelalte din hartă și poate avea o influență puternică asupra întregii vieți a persoanei. In timp ce acest lucru e valabil, într-o anumită măsură, pentru orice planetă aflată pe cel mai înalt punct deasupra orizontului, el devine și mai important dacă acea planetă se află în apropierea Mijlocului Cerului (Medium Coeli) (sau conjunctă cu MC) – punctul zenit al horoscopului. Orice planetă aliniată cu acest punct, se spune, capătă o “demnitate accidentală”, adică îi sunt amplificate în mod constructiv calitățile înnăscute.

 

Faimă versus “Chemare”

Totuși, aici se impune o distincție importantă. La un anumit nivel, orice planetă aflată deasupra orizontului în horoscop reprezintă energia noastră cea mai vizibilă celor din jur și, deci, cea mai expusă public. Dacă vorbim de Case, aceste energii sunt în general asociate Casei a X-a, despre care se spune că guvernează tot ce ține de faimă, carieră și reputație.

Totuși, spre deosebire de Casa a X-a, Mijlocul Cerului este mai mult decât faimă și reputație, chiar dacă înglobează și aceste lucruri. Întrucât este zenitul simbolic al hărții, putem spune despre Mijlocul Cerului că reprezintă apogeul sensului vieții noastre, acel ceva către care aspirăm. Putem înțelege asta în felul următor: în timp ce Casa I arată cine suntem, ca personalitate cotidiană, Mijlocul Cerului arată cine vrem să fim – adică acele calități pe care ne ambiționăm să le dobândim. Este Mercur aproape de Mijlocul Cerului în harta dumneavoastră? Atunci veți aspira la comunicare și calități mentale. Sau poate Venus? Atunci cea mai înaltă năzuință a vieții dumneavoastră se va centra cumva pe frumusețe sau iubire. Totuși, oricare ar fi planeta, [această chemare] se va simți mereu mai intens decât o simplă treabă pe care avem înclinația să o facem, sau ca o carieră în care nimerim pentru că ne ajută să plătim facturile. Pe scurt, apare senzația de reușită sau chiar destin, indiferent de planeta localizată pe acest punct. 1

De-a lungul vieții, asta poate lua întorsături foarte alambicate. Să-l luăm drept exemplu pe clientul meu, născut cu Neptun aproape de Mijlocul Cerului și situat în punctul focal al unui dificil careu în T. Pe vremea când era un adolescent într-o zonă cu infracționalitate ridicată, principalul său scop în viață era inspirat din viața unui dealer de cartier care purta haine scumpe și conducea o mașină de fițe. Clientul meu visa să devină într-o zi un dealer cu normă întreagă, la fel ca acel individ. Dar pe măsură ce anii au trecut și s-a mai maturizat, a reușit să scape din acel mediu nesănătos, devenind în cele din urmă un respectat consilier de reabilitare, care a ajutat sute de tineri, bărbați și femei, să-și depășească problemele cu drogurile. Privind retrospectiv, putem spune că atunci când era tânăr el a întrevăzut în viața acelui dealer de droguri ceva ce i-a indicat propriul său destin și potențial de viață – ceea ce psihologul James Hillman ar numi “codul sufletului” său – pe atunci încă într-o stare neformată și nedezvoltată. Influența lui Neptun pe Mijlocul Cerului a fost mereu acolo, însă clientului meu i-a luat timp să-i dezvăluie adevărata semnificație.

 

Identitate publică / Personalitate cotidiană

Orice energie situată în partea superioară a horoscopului cuiva joacă un rol în modelarea reputației și sensului vieții sale, dar acestea nu sunt mereu congruente cu cine este el în viața sa de zi cu zi, cu personalitatea sa obișnuită.

Să luăm drept exemplu un artist talentat pe care l-am cunoscut cândva, a cărui hartă înfățișa un Jupiter deosebit de expansiv, în Leu, aproape de Mijlocul Cerului. În public el afișa o personalitate de tip Dali – flamboiant și dramatic, cu o mustață lungă, îndreptată în sus, la fel ca artistul spaniol. Însă oricât de proeminent ar fi fost, Jupiter era afectat de un careu din partea unui mult mai intens Saturn în Scorpion, în Casa I. Cu greu ne putem imagina un contrast mai izbitor! Oamenii din jur vedeau doar acea mască luminoasă, nesesizând că el suferea în secret de pe urma unor răni emoționale profunde cu rădăcini în copilărie, care reveneau în mod repetat în relațiile sale adulte. Desigur, dacă abordăm o perspectivă constructivă și holistă, putem spune că lecția sa de viață a fost să învețe să împace aceste
energii contrastante, asociindu-i lui Jupiter mai multe elemente saturniene, și mai multe elemente jupiteriene lui Saturn. Însă, în viața de zi cu zi, apropiații remarcau la el acest conflict dintre cele două forțe.

Acest sindrom de aparentă “dublă-personalitate” este des întâlnit în hărțile actorilor, care sunt adesea chemați să joace roluri foarte diferite de personalitatea lor de zi cu zi. Un exemplu clasic este actrița Marilyn Monroe, care avea un Venus asertiv în Berbec, aproape de Mijlocul Cerului, însă în viața privată exista o latură mult mai vulnerabilă, după cum indică Neptun în Casa I și un dificil Saturn în Scorpion în Casa a IV-a. Poate că a jucat bine rolurile de “pisicuță sexy” din filme, dar viața ei personală a ascuns o sensibilitate și o suferință imensă, înrădăcinate într-o copilărie dificilă. 2

Cu aceste elemente de bază ca punct de plecare, să aruncăm acum o privire asupra influenței diferitelor planete din sistemul nostru solar, atunci când sunt amplasate aproape de zenitul horoscopului. Trebuie notat că, deși vom insista mai ales asupra a ceea ce se întâmplă când o planetă se află în preajma MC, mare parte din ce vom discuta în continuare este valabil pentru orice planetă care se află în cea mai elevată poziție deasupra orizontului, chiar dacă este departe de Mijlocul Cerului. De asemenea, dacă altă planetă este strâns aliniată la acea planetă aflată în cea mai elevată poziție, atunci este important să analizăm influența combinată a ambelor, și nu doar influența fiecăreia în parte. Acestea fiind spuse, să începem.
 
 

Mijlocul Cerului în sistemele de case
Felul cum determinăm care planetă este sau nu „cea mai înaltă” într-o hartă depinde într-o anumită măsură de sistemul de case utilizat. De exemplu, în sisteme precum Placidus, Koch, Campanus, Alcabitius, Porphyry și Regiomontanus, MC este identic cu cuspida Casei a X-a; drept urmare, oricare planetă se află mai aproape de acest unghi devine automat „cea mai înaltă”. Dar în sistemul de case pe semne întregi [domificarea antică], Morinus, Vedic sau sistemul caselor egale, MC (sau meridianul vertical) se poate amplasa în altă parte – în unele cazuri, chiar la câteva case distanță de Casa a X-a. Așadar, cum determinăm „cea mai înaltă” planetă în astfel de cazuri? Răspunsul simplu este să ne concentrăm atenția asupra planetei celei mai apropiate de punctul MC, nu să ne uităm la „vârful” aparent al hărții.

După cum am spus, acesta este răspunsul „simplu”; un răspuns mai complex ar lua în calcul rolul declinării, care poate modifica planeta „cea mai înaltă” de pe cer. Așa cum subliniază colegul meu Jon Parks, o persoană poate avea două planete aproape de MC, însă uneori cea care se află mai departe de MC poate fi de fapt „cea mai înaltă” dintre cele două, datorită unei declinări mai la nord. De exemplu, declinarea 10 Sud este mai înaltă decât declinarea 15 Sud, 15 Nord este mai înaltă decât 10 Nord și așa mai departe. Sună derutant? Ei bine, asta pentru că așa e!

 
 

Soarele

Atunci când Soarele se află în apropierea zenitului unei hărți, apare un impuls de exprimare în lume a esenței creative și a valorilor nucleare ale egoului, și de a “străluci” în public. Mai multe indicii sunt revelate de zodia în care se găsește. E Gemeni? Atunci nativul aspiră la talente intelectuale, abilități de comunicare sau versatilitate. E Taur? Atunci idealul e frumusețea sau stabilitatea financiară. Dar cum stau lucrurile în Berbec? Spirit de luptător, competitivitate, motivație – și așa mai departe.

Poziționat aici, Soarele este unul dintre factorii primari indicând calități precum leadershipul, faima sau importanța într-un cerc social, fie că vorbim de o poziție de lider al asociației parentale locale sau de lider al unei țări. De asemenea, este o amplasare des întâlnită în hărțile profesorilor și oratorilor. Dar din cauză că această porțiune a hărții este o zonă atât de expusă (public) pentru Soare, orice greșeală și orice defect de caracter vor fi amplificate de asemenea în feluri deosebit de publice. Un client de-al meu cu Soarele pe MC în trigon cu Pluto a devenit un psiholog renumit, în timp ce alt client pe care l-am avut, cu Soarele în careu cu Pluto a devenit cunoscut după ce la mai multe locuri de muncă s-a dovedit un manager eficient, dar excesiv de manipulator și dur în relațiile cu angajații.

Iarăși, semnul zodiacal poate oferi indicii importante, adesea în feluri cât se poate de subtile. Soarele în Pești era cea mai elevată planetă din harta natală a lui Albert Einstein, iar Teoria Relativității a devenit faimoasă pentru că a reprezentat o concepție “mai fluidă” asupra realității decât cea acceptată de majoritatea oamenilor de știință ai vremii. În perspectiva lui Einstein, granițele timpului și spațiului erau văzute ca [fiind] relativ elastice, spre deosebire de concepția mai rigidă și mecanică a lui Isaac Newton asupra cosmosului. De asemenea, prietenul și colegul meu Richard Tarnas s-a născut cu Soarele în Pești și în cea mai elevată poziție din hartă, devenind cunoscut pentru eforturile sale în domenii teoretice precum filosofia, psihologia și, desigur, astrologia.

Martin Luther King Jr. a avut Soarele în Capricorn și în cea mai înaltă poziție din horoscop, și înafara faptului că a fost un lider important în Mișcarea pentru Drepturile Civile, el a fost puternic identificat cu discursul său faimos în care a vorbit despre “urcatul în vârful muntelui” – metaforă potrivită pentru un Capricorn! Scriitorul de SF din secolul XIX, Jules Vernes, s-a născut cu Soarele și Mercur în Vărsător, acestea fiind cele mai elevate planete; el e faimos pentru viziunile sale futuriste asupra lumii, în care se numără povești despre călătorii în spațiu și aventuri extraordinare în grup (Vărsător). Merită să menționăm că, de vreme ce Soarele nu este niciodată prea depărtat de Mercur și Venus, fie pe Mijlocul Cerului sau în altă zonă a hărții, aceste planete vor fi adesea surprinse împreună.

 

Luna

În timp ce persoanele născute cu Soarele în cea mai elevată poziție din hartă pot simți un imbold către poziții de conducere și către exprimarea impulsurilor lor egoice și creatoare, cei cu Luna elevată au de cele mai multe ori tendința de a-și plasa emoțiile sau personalitatea în lumina reflectoarelor. Cântăreața Joni Mitchell s-a născut cu Luna în Pești, aproape de MC, iar în versurile cântecelor ea scoate la lumină cele mai profunde și mai vulnerabile emoții pentru publicul din întreaga lume.

Cu Luna aproape de Mijlocul Cerului, dar în mult mai asertivul Berbec, pictorul Salvador Dali reprezintă un caz unic. Cumva, personalitatea sa agresivă și apariția ieșită din comun au ajuns mai cunoscute publicului decât arta. În materie de simbolism “lunar”, este de asemenea interesant că Dali și-a făcut casa din Spania o parte vizibilă a carierei sale, invitând adesea fotografi și regizori pentru a-i etala calitățile unice. Remarcăm un alt aspect ce ține de simbolismul lunar în faptul că Dali a înfățișat-o pe soția sa, Gala, în multe dintre tablourile și schițele sale, și a afirmat în repetate rânduri că ea e sursa inspirației și succesului său. De fapt, el a fost doar una dintre personalitățile născute cu Luna în cea mai elevată poziție care au făcut din soțiile lor o parte importantă din carieră: cântărețul și compozitorul John Lennon, regizorul George Lucas și titanul IT Bill Gates.

Viața lui Lennon reprezintă un extraordinar de interesant studiu de caz pentru Luna elevată. Deși el a devenit faimos ca parte dintr-un colectiv inovator – trupa Beatles (Luna în Vărsător) – e limpede că principiul lunar a jucat un rol important de-a lungul întregii sale vieți. Cu un tată în mare parte absent, el a fost crescut cel mai mult de femei, mama Julia (lovită și ucisă de o mașină când el avea 17 ani) și mătușa Mimi. După ani de comportament misogin, el a întâlnit-o și s-a căsătorit cu Yoko Ono (Soarele în Vărsător); părea că în ea își găsise idealul feminin, sau ceea ce jungienii numesc anima. Yoko a devenit catalizatorul care i-a permis să se deschidă mai profund față de latura sa femină, Lennon ajungând să vorbească despre bucuria de a te așeza la casa ta și de a găti în bucătărie, ajungând să organizeze evenimente de presă în care să stea în pat cu Yoko (se poate mai Luna în Vărsător decât atât?!). În versuri precum cele din cântecul “Woman”, Lennon a susținut deschis rolul și importanța femininului (și, într-o cheie mai controversată, tot asta a făcut și în cântecul “Woman is the N****r of the World” [Femeia e năpăstuita lumii]). Așa cum am văzut în exemplul anterior cu consilierul de la Reabilitare, poate dura multă vreme până trezești potențialul unei planete elevate!

Întrucât Luna guvernează și “îngrijirea” (nurturing), emoțiile pe care persoana [cu Luna elevată] alege să le afișeze pot implica într-o formă sau alta “grijă”. Să luăm exemplul clientei mele, care avea Luna în Rac, conjunctă cu Mijlocul Cerului, și care a devenit cunoscută după ce a deschis o cantină pentru săraci și oamenii străzii; sau bucătarul cu care am lucrat, care avea Luna într-o poziție similară, și care avea un restaurant apreciat de critici într-un oraș important; sau clienta mea recentă, cu Luna aproape de Mijlocul Cerului, care a fost infirmieră toată viața. La polul opus, aceleași impulsuri lunare pot determina o persoană să-și dedice viața filmului sau teatrului. Actorii Robert DeNiro, Meryl Streep și Peter Sellers au în harta natală Luna drept cea mai elevată planetă; viețile lor – exprimare de emoție într-un decor public – sunt exemple perfecte.

 

Mercur

Când Mercur este cea mai elevată planetă din hartă, apare un impuls de a-ți proiecta în lume ideile sau abilitățile verbale. Ca atare, aceasta este o poziție firească pentru profesori, scriitori, lucrători în relații publice sau orice ocupație implicând comunicarea și talentele mentale. O descoperim în hărțile unor scriitori precum Henry Miller, Goethe, Balzac și cărturarul renascentist Marsilio Ficino. Scriitoarea Sylvia Plath l-a avut pe Mercur – cea mai elevată planetă din hartă – în dramaticul Scorpion; faimoasa ei carte The Bell Jar (Clopotul de sticlă) descrie căderea în nebunie a unei tinere domnișoare.

Aspirăm la acele calități care sunt simbolizate de planetele din preajma zenitului, iar asta ne oferă indicii cu privire la modelele și mentorii care ne inspiră în viață. De pildă, în cazul lui Mercur, acești eroi tind să fie cumva mai intelectuali. Un tânăr client de-al meu, născut cu Mercur în Vărsător conjunct cu MC a crescut cu postere cu Carl Sagan și Thomas Edison pe pereții din cameră, iar nu cu imaginea unor staruri rock, sportivi sau actrițe atrăgătoare!

Dar luați aminte: dacă acest Mercur elevat se întâmplă să se afle într-un aspect dificil mai ales cu Neptun, Marte, Jupiter sau Saturn – persoana trebuie să fie extrem de atentă la orice afirmație publică, fiindcă acestea îi pot aduce necazuri. Îmi vine în minte un prieten cu Mercur pe MC, în careu cu Jupiter și Marte. Cu toate că era un scriitor și un vorbitor remarcabil, el s-a pomenit într-un proces intentat în urma unor comentarii pe care le-a făcut pe seama unui coleg, proces care l-a costat scump: taxe de judecată, dar și nenumărate nopți nedormite.

 

Venus

Această poziție indică o dorință de a proiecta cumva frumusețea și/sau armonia în public. Așa cum spuneam anterior, Marilyn Monroe s-a născut cu Venus în rolul de cea mai elevată planetă, și de-a lungul vieții a devenit aproape sinonimă cu idealurile societății despre frumusețe. În mod firesc, această amplasare planetară conduce adesea la ocupații legate fie direct, fie indirect de modă și design. În afara faptului că a fost un muzician și artist de succes, David Bowie – de asemenea având-o pe Venus elevată – a fost renumit pentru stilul său, până într-acolo încât a fost considerat un om care dă tonul în modă.

Când este aspectată pozitiv, Venus elevată poate conferi nativului un oarecare șarm. Actorul Tom Hanks este considerat de cei mai mulți drept unul dintre “băieții buni” ai Hollywoodului, și este născut cu Venus în cea mai înaltă poziție. În unele cazuri, energia venusiană poate îmbrăca forme mai spirituale, cu un accent pe proiectarea iubirii sau bunătății în lume. O clientă cu Venus în Pești, conjunctă cu MC, a predat mai mulți ani cursuri și ateliere de meditație “bunătate-iubitoare” (loving-kindness meditation). Am avut plăcerea de a asista la unul dintre cursurile ei și am fost uimit de spiritul său bun și de capacitatea de a inspira compasiune în rândurile publicului.

 

Marte

Când Marte este cea mai elevată planetă din hartă, există un impuls de a manifesta în lume energie și forță. Fostul președine [american] Franklin D. Roosevelt s-a născut cu Marte în apropierea Mijlocului Cerului. El a condus implicarea Americii în Al Doilea Război Mondial, îmbărbătându-și cetățenii și soldații: “Singurul lucru de care trebuie să ne mai temem este însăși frica.”

De-a lungul anilor, am făcut horoscopul mai multor clienți cu Marte elevat, care s-au implicat în sporturi sau arte marțiale. Muhammad Ali s-a născut cu această planetă în cea mai elevată poziție în horoscop (Saturn și Uranus aflându-se undeva aproape); el a dus mai multe bătălii, atât în ring, cât și în afara acestuia, multe dintre ele fiind provocate de convertirea sa la Islam și de refuzul de a lua parte la Războiul din Vietnam.

Însă forța lui Marte poate fi de asemenea canalizată în modalități artistice, așadar nu e de mirare că Mick Jagger l-a avut pe Marte drept cea mai înaltă planetă deasupra orizontului (chiar dacă se află în Casa a XII-a). Cântărețul Iggy Pop, supranumit uneori “Nașul muzicii punk”, este cunoscut pentru show-ul său extrem de energic (mergând până la auto-mutilare); el s-a născut cu Marte și Mercur în Berbec, iar aceste planete sunt cele mai elevate din horoscopul său.

Faimosul echilibrist Karl Wallenda s-a născut cu un careu în T la Marte, aceasta fiind cea mai elevată planetă din harta sa, ceea ce reflectă tendința lui de a afișa în public dârzenie și curaj. E interesant că Philippe Petit, tânărul echilibrist faimos pentru “plimbarea” sa între cele două turnuri World Trade Center în 1974 (eveniment înfățișat în extraordinarul documentar Man on Wire [“Om pe Sârmă”]) s-a născut și el cu un careu în T la Marte pe Mijlocul Cerului, însă avându-l de asemenea în apropiere și pe Uranus. Pe potriva acestei configurații atât de temerare, Petit a fost renumit nu doar pentru actele sale riscante, ci și pentru felul cum încălca regulile, cu o atitudine aproape ca de gangster, chiar și cu riscul arestării.

 

Jupiter

Dacă Jupiter e cea mai elevată planetă din hartă, atunci apare un sentiment al posibilului și o încredere în cele ce țin de carieră sau relațiile cu publicul. Ca urmare, acesta este unul dintre principalii indicatori ai popularității și succesului într-un horoscop, fiind de asemenea semn de “noroc” în relațiile cu autoritățile și cu cei care îi susțin nativului ambițiile. Cântărețul Sting are Jupiter ca cea mai elevată planetă, la fel ca legenda baschetului Michael Jordan.

În cel mai bun caz, această amplasare [a lui Jupiter] poate indica o dorință de a exprima în lume un spirit al abundenței și pozitivității, prin filantropie, cursuri sau proiecte umanitare. Soțul unei cliente pe care am avut-o e un pastor foarte iubit care a demarat numeroase proiecte caritabile de-a lungul anilor; în harta sa, Jupiter se afla aproape de Mijlocul Cerului. De asemenea, actrița Angelina Jolie s-a născut cu Jupiter în această poziție, și în afara succesului ei din industria filmului, ea a fost remarcată pentru eforturile sale umanitare din țările Lumii a Treia.

Asemeni Angelinei Jolie, persoanele născute cu această planetă în preajma MC au adesea o viață ce implică numeroase călătorii. În harta lui Herman Melville, Jupiter era cea mai elevată planetă, iar el a devenit faimos de pe urma cărților sale despre călătorii lungi în locuri îndepărtate, cea mai notabilă fiind Moby Dick. David Bowie i-a avut și pe Jupiter și pe Venus aproape de Mijlocul Cerului, și mare parte din viață el și-a petrecut-o călătorind prin lume cu arta sa.

Ca întotdeauna, e important să avem în vedere zodia în care se găsește planeta. De exemplu, un client de-al meu cu Jupiter în Berbec, aproape de Mijlocul Cerului, avea un loc de muncă riscant, instructor de parașutism. Dar în Balanță, același simț jupiterian pentru oportunitate și abundență ar fi putut la fel de bine să aibă de-a face cu legea sau frumusețea. Marele artist renascentist Rafael, faimos pentru abordarea sa idealistă a temelor biblice, s-a născut cu Jupiter în Balanță în Casa a X-a. Însă aceeași configurație o regăsim în hărțile Sophiei Loren și Kim Kardashian, ambele faimoase în mare parte pentru cât de atrăgătoare sunt. Prietenul și colegul meu Richard Smoley are Jupiter în Fecioară, în partea superioară a hărții, și e recunoscut pentru scrierile sale pe teme religioase, filosofice și esoterice.

Și, întrucât orice planetă elevată poate revela natura și calitatea relațiilor cu persoanele cu un statut superior, Jupiter pe zenit sugerează relații nu doar cu oameni cunoscuți și bogați, ci și cu persoane care au de-a face cu religia, spiritualitatea sau filosofia. Cândva am întâlnit un bărbat care lucra de mulți ani în biroul papal din Roma; în harta sa, Jupiter era perfect conjunct cu Mijlocul Cerului, în Pești. Totuși, dacă este afectat [de aspecte tensionate], plasat aici Jupiter poate indica probleme cu astfel de oameni, precum și o tendință generală către imprudență și temeritate.

 

Saturn

La fel ca Jupiter, atunci când se găsește într-o poziție elevată în harta cuiva, Saturn poate indica succese importante și reputație în viață. Dar spre deosebire de Jupiter, asta implică mult mai multă muncă și mai multe dificultăți pe parcurs. Am putea spune că viața acestor nativi “înflorește târziu“. Pe de-o parte, ei duc o luptă grea în construirea carierei și reputației lor – luptă despre care un client îmi povestea că se simte ca și cum ai împinge un bolovan la deal și l-ai vedea mereu cum se rostogolește înapoi la vale. Însă acești oameni ajung să dobândească recompense și o recunoaștere pe măsura travaliului lor.

Artistul spaniol Picasso s-a născut cu Saturn în Taur – cea mai elevată planetă a sa ; el a avut parte de o critică acerbă pe la începutul creației sale, dar în cele din urmă a devenit bogat și faimos, ca urmare a disciplinei și productivității sale impresionante. (Trebuie de asemenea notat că el este cel mai adesea identificat cu mișcarea vizuală numită cubism, un stil în care scenele sunt înfățișate într-o manieră foarte “pătrățoasă” (blocky), tipic saturniană.) Cântărețul de jazz Louis Armstrong l-a avut pe Saturn elevat (conjunct cu Jupiter) și, după o copilărie dificilă în New Orleans, a devenit un artist inovator, iubit de admiratori din întreaga lume.

Și, așa cum remarca mai sus clientul meu în legătură cu împinsul bolovanului la deal, când Saturn își bagă coada, rar e vorba de un urcuș rapid și previzibil. Reușitele de proporții sugerate de Saturn sunt adesea însoțite de un revers dureros, de o cădere – un scenariu de tipul “trei pași înainte, unul (sau chiar doi) înapoi”. O clientă de-a mea, născută cu Saturn elevat conjunct cu Venus a ajuns cunoscută pentru talentul ei artistic, dar a trecut printr-o extraordinară umilință din cauza unui divorț foarte public și scandalos (datorat la rândul său în mare parte banilor). Cântărețul Johnny Cash s-a născut cu Saturn în cea mai elevată poziție, și dincolo de faptul că a dobândit o reputație remarcabil de saturniană ca “Bărbatul în Negru” (Man in Black), el a trecut prin numeroase suișuri și coborâșuri în cariera sa, din cauza ciocnirilor cu legea și a unei probleme cu drogurile.

Chiar dacă Saturn nu este cea mai elevată planetă din harta fostului președinte Bill Clinton (acest loc fiind ocupat de Uranus), ea este următoarea în Casa a X-a, acest lucru fiind probat de uimitoarele fluctuații din viața sa politică – pe de-o parte devenind unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii, dar totodată și unul dintre cei mai umiliți. Saturn elevat poate indica o nesiguranță puternică în ceea ce privește reputația, înrădăcinată probabil în suferințe din copilărie, și care poate declanșa o puternică nevoie compensatorie de statut și respect. Totuși, asta poate avea și o parte pozitivă, putând servi drept catalizator ce motivează reușite ulterioare din viață.

În funcție de zodie, Saturn elevat poate indica domeniul în care nativul poate fi perceput ca o autoritate. Un student de-al meu, cu Saturn în Rac conjunct cu Mijlocul Cerului, s-a confruntat în copilărie cu probleme de familie foarte dureroase, dar a reușit în cele din urmă să devină o autoritate în domeniul terapiei familiilor. [Pe de altă parte], cineva cu Saturn elevat în Taur ar putea să capete recunoaștere mai degrabă pentru competențe de bancher sau de agent imobiliar, iar o persoană cu Saturn elevat în Berbec s-ar face renumită în sport, arte marțiale sau armată. O doamnă pe care am cunoscut-o, din zona Chicagoland – medium renumit – s-a născut cu Saturn în strânsă conjuncție cu Soarele în Pești, în vârful horoscopului; de asemenea, ea ținea cursuri de antreprenoriat pentru alți mediumi (psychics).

Saturn elevat indică de multe ori lecții karmice pe care nativul trebuie să le priceapă, legate de folosirea sau abuzul de putere – putere folosită fie de el, fie împotriva lui. Pentru majoritatea acestor indivizi, asta se manifestă prin interacțiuni cu părinți, profesori, șefi, proprietari de apartament (landlords) sau guvern. Însă în cazuri excepționale, această dinamică se poate desfășura la o scară mult mai mare. Adolf Hitler și directorul FBI J. Edgar Hoover l-au avut pe Saturn în cea mai elevată poziție în hartă, i-ar aceștia n-au avut doar raporturi problematice cu autoritățile, ci au devenit ei înșiși autorități problematice.

Regina Elizabeta a II-a s-a născut [și ea] cu Saturn aproape de Mijlocul Cerului. Înafara faptului că a trecut prin multe suișuri și coborâșuri în timpul cât s-a aflat la conducere (mai specific în perioada scandalurilor conjugale implicându-l pe fiul ei, Prințul Charles sau imediat după moartea Prințesei Diana), ea a dus o viață extraordinar de structurată, fiecare acțiune a ei fiind dictată de formalitățile tradiției regale.

 

Uranus

În contrast flagrant cu Saturn, cei născuți cu Uranus elevat tind către o independență extremă și au dorința de a urma drumuri unice, personale sau neconvenționale în viață. Evident, asta le face dificilă acestor oameni adaptarea la o rutină rigidă și la medii de viață structurate, iar în ceea ce privește locul de muncă, ei trebuie să aibă parte de o înțelegere cât mai mare. Vreme de câțiva ani, Steve McQueen a fost cel mai bine plătit actor din lume. El avea Uranus elevat în Berbec, și practic a fost posterul Hollywoodului pentru arhetipul “rebelului”, în filme precum The Great Escape și Bullitt. El a fost cunoscut de asemenea pentru atitudinea sa independentă și rebelă din viața privată, petrecând o bună perioadă din adolescență în școala de corecție, fugind de autorități în timpul armatei (while in the Marines) și luându-se la bătaie cu regizorii pe platoul de filmare. 3

Spiritul nonconformist și inovator semnalat de această poziție planetară se exprimă adesea în legătură cu tehnologia sau mass-media. Un exemplu important este co-fondatorul companiei Apple, Steve Wozniak, născut cu Uranus elevat, la fel și fondatorul Steve Jobbs, care a avut o revoluționară conjuncție natală (paradigm-busting) Uranus-Jupiter în cea mai elevată poziție a hărții sale. Geniul IT Alan Turing s-a născut cu Uranus pe Mijlocul Cerului, însă el a suferit mai degrabă efectele negative ale acestei configurații, de vreme ce sexualitatea sa neortodoxă (la vremea aceea) a condus la decăderea sa profesională.

Astronautul Edgar Mitchell a avut și el Uranus elevat, și, dincolo de preocuparea sa de călător în cosmos, a primit atenția publicului (nu fără controverse uneori) pentru faptul că a promovat cercetarea în domenii considerate de cele mai multe ori “fanteziste”, cum ar fi farfuriile zburătoare, percepția extrasenzorială și fenomenele paranormale.

Orson Welles a avut Uranus conjunct cu Luna în Vărsător, în apropierea Mijlocului Cerului, și a fost renumit ca pionier al filmului și radioului. Uranus este elevat și în horoscopul regizorului Steven Spielberg, care s-a făcut remarcat prin numeroasele sale filme și seriale. Să nu uităm că unul dintre cele mai aclamate filme ale sale, Close Encounter of the Third Kind [Intâlnire de gradul trei], s-a concentrat pe imaginea navelor extraterestre apărând pe cer – un simbol destul de evident pentru un Uranus poziționat în cea mai elevată poziție deasupra orizontului. Având în vedere asocierea lui Uranus cu cerul și spațiul extraterestru, această planetă ocupă o poziție importantă în hărțile mai multor astrologi, cum ar fi Rob Hand și Chris Brennan – ambii născuți cu Uranus elevat.

În același sens, Uranus [elevat] indică în general o persoană care preferă să gândească în feluri neortodoxe (out of the box), cum a fost psihologul James Hillman, care s-a distrat jucând rolul de “tăun” al psihologiei mainstream prin perspectivele sale neortodoxe asupra terapiei și comportamentului omenesc. Uneori, această amplasare îi predispune pe nativi să se implice în activismul social și schimbarea societății, implicare catalizată de sensibilitatea lor “futuristă”. Karl Marx, autorul unor opere precum Capitalul și Manifestul Comunist, a avut această configurație, la fel ca filosoful Ken Wilber și vorbitorul motivațional Tony Robbins. Așa cum am afirmat anterior, Orson Welles a avut Uranus și Luna ca planete elevate în harta sa, și a fost atras de la o vârstă fragedă de politicile progresiste. Încă de pe la douăzeci de ani el scria deja discursuri pentru președintele Noii Înțelegeri (New Deal President) Franklin Delano Roosevelt.

Însă chiar dacă Uranus este cel mai adesea asociat cu cauze liberale sau progresiste, în anumite cazuri indică doar o tendință către independență, către a fi un “lup singuratic”, care se poate exprima de orice parte a spectrului politic. Fostul vice președinte american Dick Cheney s-a născut cu Uranus elevat, la fel ca fostul secretar de stat Henry Kissinger, președintele Donald Trump, dictatorul italian Benito Mussolini, fostul președinte George W. Bush și analistul conservator William F. Buckley. Toate aceste personalități sunt considerate în general a fi oameni de dreapta, și s-a spus despre ei că sunt foarte individualiști și că preferă să facă lucrurile cum știu ei mai bine – fie că alții sunt de acord sau nu. [În cazul acestor figuri,] poziția proeminentă a lui Uranus s-a manifestat de asemenea în relația lor strânsă cu presa.

Din nefericire, tendințele rebele și excentrice ale lui Uranus pot crea probleme nativilor atunci când firea lor neconvențională se ciocnește prea tare de normele societății. Gary Busey a devenit faimos ca actor încă de la începutul carierei sale, dar în cele din urmă a ajuns să fie și mai cunoscut pentru personalitatea sa haotică și imprevizibilă. O situație similară întâlnim și în cazul prezentatorului Tommy Smothers, care, împreună cu fratele său Dick, a fost o voce controversată a televiziunii în anii ’60; în anii ce-au urmat, comportamentul său imprevizibil la talk show-uri l-a transformat într-un pariu riscant pentru unii impresari.

La fel ca actorul și comediantul Jim Carrey, geniul improvizării Jonathan Winters s-a născut cu Uranus mult deasupra orizontului, canalizându-și impulsurile “ciudate” într-un mod creativ în spectacolele sale. Totuși, în cazul lui Winters, reversul acestei energii a fost lupta cu bolile psihice, despre care a vorbit abia într-o perioadă ulterioară din viața sa.

Orson Welles este faimos pentru a fi șocat lumea cu proiectele sale de creație, printre care menționăm adaptarea pe Broadway într-o cheie noir a piesei Macbeth în 1936, emisiunea sa de radio War of the Worlds din 1938 și, desigur, ecranizarea asumată a vieții lui William Randolph Hearst în extraordinarul film Citizen Kane. Însă același impuls nonconformist care i-a catalizat geniul s-a dovedit a fi tocmai lucrul care i-a provocat probleme mai târziu în viață, când producătorii și sponsorii de televiziune și film și-au întors atenția asupra unor figuri mai previzibile pentru a-și pune în scenă proiectele.

Uranus este cea mai elevată planetă și în horoscopul regizorului Martin Scorsese, și cu siguranță el și-a câștigat locul în panteonul cinematografiei prin stilul său individualist. Totuși, această determinare de a depăși limitele filmului a stârnit controverse majore atunci când a prezentat un Iisus foarte neconvențional în filmul său The Last Temptation of Christ. Actorul, comediantul și regizorul Woody Allen a fost apreciat pentru umorul său excentric și spiritul independent în scrierea și regizarea filmelor, însă alegerile neobișnuite din viața sa personală au condus la o retragere severă a publicului, când s-a aflat că s-a însurat cu fiica sa vitregă Soon-Yi.

 

Neptun

În cel mai bun caz, Neptun elevat într-o hartă poate indica un spirit de “a ținti până la cer”, o persoană care își investește atenția în țeluri înalte și vise de un fel sau altul. În cazul unora, această configurație predispune la impulsuri spirituale și creatoare puternice. Poetul Walt Whitman s-a născut cu această configurație și, așa cum spuneam mai înainte, la fel au stat lucrurile și în cazul cântărețului și compozitorului Bob Dylan. De asemenea, Neptun este cea mai elevată planetă din harta cântăreței Patti Smith, care a avut succes literar cu cartea sa de amintiri documentând relația ei cu fotograful Robert Mapplethorpe – fotografia fiind un alt simbol tipic neptunian. Fostul președinte Barack Obama s-a născut cu Neptun în poziția cea mai elevată, iar campania lui s-a desfășurat în jurul unui mesaj idealist: promisiunea “speranței și schimbării” – însă discuțiile despre cât de bine a reușit el să țină această promisiune continuă până în ziua de azi.

Dar în cazurile mai problematice, nativii cu această configurație pot avea dubii în legătură cu cariera sau sensul vieții lor sau pot avea tendința de a-și învălui masca publică într-o aură de mister și iluzie, ca atunci când cineva adoptă un pseudonim sau o “mască” în spatele căreia se ascunde. Crescut ca un copil evreu într-o comunitate de clasă mijlocie, Bob Dylan și-a schimbat numele de familie (Zimmerman) și și-a făurit un istoric care, ani de-a rândul, i-a făcut pe fani să creadă că a dus o viață grea și că a fost un tânăr vagabond mereu pe drumuri, ajungând chiar să călătorească cu carnavalul.

Din motive similare, această configurație este un indicator des întâlnit în hărțile actorilor, care sunt plătiți regește să se dea drept altcineva. Neptun este cea mai elevată planetă în horoscopul lui Clint Eastwood, la fel și în harta lui Bruce Lee – actor și pionier al artelor marțiale. E interesant că Bruce Lee a făcut mai mult decât să aducă artele marțiale în atenția a milioane de oameni, el a expus și filosofia spirituală [din spate] prin scrierile și interviurile sale. Walt Disney – care și-a făcut o carieră din diseminarea fanteziei, adesea îmbinate cu muzică, către milioane de oameni din întreaga lume – a avut și el Neptun elevat.

De asemenea, și Elvis Presley s-a născut cu Neptun elevat. Dincolo de cariera sa muzicală, el a figurat și ca actor în mai multe filme, s-a luptat cu o dependență de droguri și s-a interesat în privat de scrieri mistice și metafizice (printre care se numără Autobiografia unui yoghin (Autobiography of a Yogi), de Yogananda și lucrarea lui H.P. Blavatsky, Vocea tăcerii (Voice of Silence). Comediantul, actorul și regretatul muzician John Belushi l-a avut pe Neptun în cea mai elevată poziție în horoscop – formând un careu la Jupiter și Venus în Casa I – și a avut o luptă extrem de publică cu dependența de droguri.

Dacă este rău aspectat, în această poziție Neptun poate crea probleme cu reputația și sentimentul de a fi neînțeles; poate da chiar naștere unui complex de “martir”, în care persoana simte că se află la mila unor forțe dincolo de controlul său. O femeie pe care o cunosc de mulți ani s-a născut cu un careu în T la Neptun elevat, și am fost martor de pe margine la felul cum s-a luptat cu bârfele și neînțelegerile celor din jur, datorate unor comportamente aparent nevinovate. Însă aceste elemente adesea asociate lui Neptun, iluziile și neînțelegerile, pot fi direcționate și în alte direcții, așa cum a reușit prezentatorul de televiziune Johnny Carson: ambiția sa de mic a fost să devină magician – adică un maestru al artei iluziilor și derutei.

De-a lungul anilor, am făcut horoscopul mai multor învățători spirituali și instructori de yoga, și un procent considerabil dintre ei s-au născut cu Neptun în partea superioară a hărții. Pe de altă parte, atunci când această planetă se află într-o stare disfuncțională și neechilibrată, aceleași implsuri idealiste și inspirate se pot transforma în ceva mult mai iluzoriu, poate chiar primejdios. Deși nu se afla aproape de Mijlocul Cerului, Neptun a fost cea mai elevată planetă la nașterea infamului lider de cult Jim Jones, care și-a asumat un rol mesianic pe Pământ și a împins sute dintre discipolii săi să se sinucidă împreună cu el, bând “Kool-Aid” otrăvit. Iată un exemplu revelatoriu pentru latura halucinantă și auto-distructivă a lui Neptun.

 

Pluto

Pluto reprezintă o energie primordială intensă, asociată situațiilor pe viață și pe moarte, sexualității, puterii și transformării. Astfel, atunci când se găsește în cea mai elevată poziție din horoscop, el poate indica o “chemare” sau o carieră într-unul sau toate domeniile de experiență menționate mai sus. Aruncați o privire măcar asupra hărților unor celebrități a căror identitate publică a fost asociată cu sexualitatea, ca actrița Megan Fox sau cântărețul Prince în ultima perioadă a carierei sale. Născut cu Pluto elevat, Prince a fost atât de deschis în privința sexualității sale încât a afișat imagini falice la concertul de la Super Bowl din 2017, vizionat de aproape un miliard de spectatori din întreaga lume!

Similar, Pluto are de-a face cu explorarea părții mai “întunecate” a vieții și cu înfruntarea acelor aspecte ale existenței care nu sunt atât de comode celor obișnuiți să trăiască numai la suprafața lucrurilor. Remarcăm această pătrundere în opera muzicală târzie a lui Leonard Cohen, sau la scriitorul Jack Kerouac, care în romanul său clasic, Pe drum (On the Road) a descris boema subterană (bohemian underworld). Cântărețul și chitaristul Eric Clapton a fost pasionat o viață întreagă de blues, stilul muzical care abordează explicit suferințele și patimile omului. Influența plutonică este de asemenea vizibilă în viața privată a acestuia, în lupta sa cu dependența de droguri și doliul trăit în public după ce copilul său a căzut pe o fereastră deschisă și a murit.

Actorul Sydney Poitier s-a născut cu Pluto aproape de Mijlocul Cerului și a devenit cunoscut pentru roluri în filme precum Guess Who’s Coming to Dinner și In the Heat of the Night – filme care au dezvăluit rasismul clocotitor al Americii. Dar cariera lui Poitier a fost plutonică și într-un alt sens: el și-a transformat persona publică din aceea a unui copil sărac cu o educație deficitară, crescut în Bahamas, în chipul unui adult sofisticat capabil să acționeze la același nivel cu cei mai bogați și puternici oameni ai lumii. Pe de altă parte, fostul președinte Richard Nixon și-a exprimat poziția elevată a lui Pluto într-o manieră cu totul diferită, fiind asociat cu strategii machiavelice de captare a puterii, “trucuri murdare” și o supraveghere paranoidă a oponenților politici.

Multiplul câștigător al aurului olimpic, Bruce Jenner, s-a născut cu Pluto elevat (și Marte undeva în apropiere), și a devenit faimos nu doar pentru spiritul său competitiv și reușitele în diverse sporturi, ci și pentru tranziția sa de gen, făcută destul de târziu, moment după care el a fost cunoscut drept Caitlyn Jenner.

Pluto este cea mai elevată planetă și în harta scriitoarei Mary Shelley, care a ajuns faimoasă în întreaga lume pentru romanul Frankenstein, focalizat în mod vădit pe teme plutoniene precum viața, moartea și învierea. La fel, actrița Ellen Burstyn s-a născut cu Pluto elevat și a jucat rolul principal în filmul despre experiențele în apropierea morții cu un nume pe măsură, Resurrection [Înviere]. Într-o cheie mai tragică, astronautul American Virgil “Gus” Grissom s-a născut cu Pluto elevat (în careu la Soare și Mercur) și a murit într-un eveniment foarte mediatizat, atunci când capsula sa a luat foc pe rampa de lansare a NASA în 1967. [În fine,] cu toate că nu reprezintă o mostră relevantă din punct de vedere statistic, mi s-a părut interesant că un client vechi – care s-a născut cu Pluto pe Mijlocul Cerului – administrează [tocmai] o companie de pompe funebre.

 

Considerații finale

[În final,] ar mai merita menționate câteva idei. În primul rând, când o planetă se află aproape de “vârful” hărții, temele Casei guvernate de aceasta vor tinde să iasă la lumină în public. De exemplu, dacă în harta cuiva Marte este situat aproape de Mijlocul Cerului și acea persoană are pe cuspida Casei a II-a Berbecul, atunci ea va fi foarte asertivă și se va opune deschis în conflictele pe seama banilor. Sau să luăm de exemplu cazul unei persoane născute cu Leul pe cuspida Casei a IV-a, cu Soarele (guvernatorul Leului) conjunct cu Mijlocul Cerului. Cel mai probabil, domeniul din viața acesteia pentru care va deveni cunoscută va fi cumva legat de familie, cămin sau proprietăți.

Însă, mai specific, dacă se întâmplă ca planeta din apropierea Mijlocului Cerului [din harta cuiva] să fie guvernatorul zodiei în care se află Soarele sau Ascendentul, preocupările ce țin de carieră sau spațiul public ale acestei persoane vor fi amplificate exponențial. La polul opus, dacă un individ cu Soarele în Taur îl are pe Jupiter pe Mijlocul Cerului, e posibil ca această poziție a lui Jupiter să fie importantă, dar nu atât de importantă pe cât ar fi dacă individul respectiv ar fi avut Soarele în Săgetător – zodia guvernată de Săgetător. Similar, o persoană cu Ascendentul în Rac, care are Luna în apropierea Mijlocului Cerului (așa cum am văzut în cazul lui Joni Mitchell și Salvador Dali) va tinde să se proiecteze pe sine înaintea publicului mai tare decât cu orice altă planetă aici. Merită spus în treacăt că, având în vedere că Ascendentul guvernează capul, nu pare o întâmplare că fața lui Dali – în special mustața lui – a jucat un rol atât de important în percepția lumii despre el.

În final, fie că cineva are sau nu planete aproape de Mijlocul Cerului, zodia în care se află zenitul trebuie să fie analizată îndeaproape, pentru că asta va scoate la iveală calitățile pe care acesta aspiră să le exprime și să le dobândească și modul în care lumea va percepe acea persoană. Vorbim de Gemeni? Atunci calitățile în cauză vor ține de comunicare și informație. Vărsător? Înțelegeri de grup, mass media, idealuri progresiste/inovatoare. Balanță? Calități ce țin de frumusețe, lege sau relații publice. Și așa mai departe. Așadar, trebuie să fiți foarte atenți la guvernatorul acelei zodii pentru mai multe date despre semnificația și direcția pe care o va asuma acea chemare.

 

Note

(1) La un moment dat, când vorbeam unui grup despre felul în care Casa a X-a (și Mijlocul Cerului) sugerează calitățile la care aspirăm, cineva din public a spus: “Mereu am crezut că de fapt Casa a XI-a era acea parte a hărții asociată cu aspirațiile, țelurile și visele.” [Însă] în lucrul cu clienții de-a lungul anilor, trecând peste lucrul cu propria hartă, am remarcat că aspirațiile și visele nu sunt, în mare măsură, trăsături ale Casei a XI-a, cel puțin nu în aceeași măsură ca prietenia și comunitatea.

(2)Contrastul dintre temele “publice” și “private” asociate Mijlocului Cerului și, respectiv, Casei I, este similar, cu contrastul dintre Soare și Lună într-o hartă natală. Să luăm de pildă exemplul pe care l-am propus mai devreme, artistul născut cu Jupiter în Leu conjunct cu Mijlocul Cerului și Saturn în Scorpion în Casa I. Această situație e similară cu harta unei persoane născute cu Jupiter conjunct cu Soarele în Leu și Saturn conjunct cu Luna în Scorpion. La fel ca în cazul cu Casa a X-a/Casa I, cel mai probabil persoana va arăta în public o fire foarte deschisă, flamboiantă chiar, dar în privat se va dovedi că se află într-o stare mult mai problematică decât se vede la exterior.

(3) Aceste citate din Wikipedia evidențiază deopotrivă latura constructivă și distructivă a hărții unice a lui McQueen:

“McQueen a avut neobișnuita reputație că, atunci când se înțelegeau în privința unui film el ar fi cerut studiourilor stocuri întregi de produse gratuite cum ar fi: aparate de ras electrice, blugi și altele. Ulterior s-a descoperit că McQueen dona aceste lucruri școlii reformatoare Boys Republic, unde și-a petrecut anii adolescenței.” Mai mult, “În 1947, McQueen s-a înrolat în Corpul de Pușcași Marini ai Statelor Unite, fiindu-i atribuit gradul de soldat clasa întâi și fiind repartizat la o unitate militară. La început el a revenit la atitudinea rebelă dinainte și a ajuns înapoi la gradul de simplu soldat de șapte ori. El s-a ales cu o absență nemotivată după ce, expirându-i permisia de weekend, [într-o zi de luni] nu a mai revenit la post, rămânând cu iubita lui două săptămâni, până să fie prins în cele din urmă de patrula de coastă. El s-a împotrivit arestului și a petrecut 41 de zile la carceră. După asta, el a reușit să-și focalizeze energiile pe dezvoltarea de sine, îmbrățișând disciplina pușcașilor marini. În timpul unui exercițiu în Oceanul Arctic el a salvat viața altor cinci colegi, trăgându-i dintr-un rezervor înainte ca acesta să se scufunde prin gheață în mare. Astfel, a primit un loc în garda de onoare, care păzea atunci iahtul președintelui Harry Truman.”

(Încă un detaliu interesant din viața lui McQueen, de asemenea legat de poziția lui Uranus în Berbec, pe Mijlocul Cerului: tatăl său a fost pilot-cascador într-un circ zburător! (barnstorming flying circus))
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Relațiile și Casa a VII-a
Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

2 comments

  1. Suuuuperb articol! Am mai invatat ceva despre mine si harta mea. Multumesc, Adrian! }{

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.