Despre Pluto cu Richard Tarnas

Posted by
Timp de lectură: 4 minute

De ceva timp, Chris Brennan invită câte un astrolog să discute împreună cu el despre semnificațiile fiecărei planete. Discuția cu Richard Tarnas despre Pluto este ceva mai lungă, peste trei ore și jumătate, dar merită urmărită, chiar de mai multe ori. In mai puțin de două săptămâni de la publicare a strâns deja 90.000 de vizualizări, un record pentru o discuție despre astrologie pe YouTube.

Pentru cei care nu cunosc limba engleză, puteți alege din playerul de YouTube afișarea subtitrării, apoi selectați opțiunea de traducere în limba română.

Chris Brennan: Măsura în care ai abordat acest subiect și modul arhetipal în care ai descris aceste alinieri [Saturn-Pluto] a funcționat destul de bine când a apărut următoarea aliniere majoră [2020]. Pare o predicție reușită și trebuie să fie oarecum împlinitor, în măsura în care te-ai străduit să anticipezi ce ar putea aduce ciclurile viitoare.

Richard Tarnas: Ei bine, am trăit asta mai mult când eram mai tânăr, pentru că de pe la sfârșitul anilor ’70, studiam astrologia și aveam deja o reprezentare destul de clară atât asupra marilor semnificații arhetipale, cât și a marilor cicluri. Așadar, conjuncția Saturn-Pluto de la începutul anilor ’80 a fost prima în care am văzut lucruri pe care le-aș fi anticipat să se concretizeze din punct de vedere arhetipal și astrologic. Din nou, petrec ceva timp în Cosmos and Psyche discutând despre această conjuncție specială.

[Toate capitolele secțiunii Cicluri de criză și contracție despre ciclul Saturn-Pluto din Cosmos and Psyche sunt disponibile în limba română aici:

  1. Ciclul Saturn-Pluto: Războaiele Mondiale, Războiul Rece și 11 Septembrie
  2. Ciclul Saturn-Pluto: Contraste și tensiuni istorice
  3. Ciclul Saturn-Pluto: Ascensiunea conservatorismului
  4. Ciclul Saturn-Pluto: Divizare, rău și teroare
  5. Moby Dick și adâncimile naturii
  6. Ciclul Saturn-Pluto: Determinism istoric, Realpolitik și apocalipsă
  7. Ciclul Saturn-Pluto: Curaj moral, înfruntarea Umbrei și tensiunea contrariilor
  8. Ciclul Saturn-Pluto: Opere de artă paradigmatice
  9. Ciclul Saturn-Pluto: Făurind structuri profunde]

Ai adus în discuție epidemia de SIDA ca fiind un fel de întâlnire în masă cu mortalitatea. Cei mai în vârstă își vor aminti că aceea a fost perioada în care Războiul Rece atinsese o asemenea intensitate, în care amenințarea nucleară – numită Sabia lui Damocles – plana deasupra umanității cu o precaritate periculoasă. Ronald Reagan numea Uniunea Sovietică Imperiul Răului, asta era înainte de Gorbaciov. Erau suficient de multe rachete nucleare plasate în Europa pentru a nimici cea mai mare parte a lumii în câteva secunde și orice mică greșeală ar fi putut să le declanșeze, încât acest lucru a catalizat o asemenea conștientizare a pericolului nuclear încât demonstrații în masă – cele mai mari care au fost văzute vreodată – au avut loc în toată lumea la acea vreme, în special sub conjuncția Jupiter-Uranus de atunci. Gravitatea Saturn-Pluto a pericolului a împins cu adevărat această conștientizare. Știi, intensitatea apocaliptică vine mai mult din partea lui Pluto. De fapt, au existat conferințe “care este sensul Apocalipsei?”. Psihologi abisali precum James Hillman țineau conferințe în care examinau simbolul Apocalipsei, a existat un film de televiziune extrem de popular, numit The Day After, care pur și simplu se referea la ceea ce s-ar întâmpla a doua zi după un holocaust nuclear… Era foarte viu, și a făcut pe mulți să înțeleagă ce era în joc. Fate of the Earth (Soarta Pământului) a fost o carte importantă în acel moment, scrisă de Jonathan Schell, care, în mod interesant, a fost primul care a atras atenția asupra acestui pericol nuclear cu o proză vie… Apoi, sub conjuncția anterioară Saturn-Pluto, John Hersey a scris cartea despre Hiroshima care a avut un impact similar.

Oricum, nu am fost prea încântat să văd împlinirea ciclului, mai ales când unele dintre lucrurile întâmplate erau atât de ușor de evitat. Pandemia nu trebuia să fie atât de gravă, China putea să fi acționat diferit, guvernul lui Trump putea să procedeze altfel, erau tot felul de căi ca să nu ajungem la acest nivel. Sau pe opoziția precedentă Saturn-Pluto, când a început Razboiul Împotriva Terorii și invazia Afganistanului și Irakului în ciuda unei formidabile împotriviri a opiniei publice americane și mondiale. Iar acum cu ajungerea la conjuncție a ciclului, multe dintre consecințele acestor decizii au ajuns “acasă”; în Orientul Mijlociu, în Irak și Afganistan, pentru că a fost o astfel de dublare a ceea ce s-a întâmplat sub opoziția Saturn-Pluton a Războiului din Vietnam, din mijlocul anilor ’60, care a fost, de asemenea, un război inutil. Așadar, este greu să te bucuri de modul în care alinierile planetare se manifestă în perfectă conformitate cu semnificațiile lor… dar în conformitate cu o anumită gamă de acele semnificații aflate în partea de umbră, care ar fi fost constelate dacă am fi avut o relație mai conștientă cu acele arhetipuri [Saturn și Pluto].

Și acesta este un subiect pe care sper să îl abordăm astăzi, anume cum putem lua… vorbim despre energiile Saturn-Pluto, dar am putea vorbi despre asta și în termeni de Pluto în general, sau doar despre gradul în care intrăm în tărâmurile mai profunde ale arhetipului plutonic și devenim conștienți de ele în interiorul nostru și în lume, și ajungem la un mod mai reflexiv și mai priceput de a le întrupa. Pentru că vor ieși la iveală, zeii se exprimă oricum.

Dar, într-o măsură extraordinară, ființele umane au capacitatea de a modula direcția sau calitatea spre o gamă mai înaltă sau mai joasă, mai problematică sau mai benefică pentru viață a spectrului de posibilități arhetipale pe care le reprezintă fiecare planetă și complex planetar. Iar plutonicul este, într-un fel, cel care necesită cea mai multă conștiință pentru a intra în relație cu el, pentru că, atunci când nu o facem, suntem conduși de el ca niște marionete. Este o energie atât de brută, instinctuală, vine din adâncurile naturii, din ceea ce Freud numea ID sau lupta darwiniană pentru viață sau voința de putere a naturii. Toate acestea sunt atât sănătoase, cât și cu potențial problematic, atunci când sunt întrupate în mod inconștient. Și parte din provocarea noastră umană este să aducem un fel de reflecție psihologică, o atenție, să fim capabili să intrăm într-un fel de relație de colaborare cu aceste arhetipuri puternice, mai degrabă decât să fim posedați de ele sau de a încerca să le suprimăm. Oricare dintre aceste variante este un pariu pierdut, în ceea ce privește modul în care se va manifesta acel arhetip.

*****
CHANGING OF THE GODS
La finalul interviului se menționează că va apărea foarte curând seria de 10 episoade CHANGING OF THE GODS, despre ciclul Uranus-Pluto în istorie. Este un adevarat eveniment, pentru că aștept această premieră din toamna lui 2015, dar mai ales pentru că un asemenea film nu s-a mai făcut niciodată!

Vă puteți înscrie aici pentru a participa la lansarea din 22.02.2022, unde veți avea posibilitatea să vedeți gratuit fiecare episod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.