Drumuri neumblate: Sesquicareul

Posted by
Timp de lectură: 9 minute

 
 

Frank C. Clifford

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după articolul The Road Less Travelled: The Sesquiquadrate, publicat în revista The Mountain Astrologer, numărul din aprilie 2012.
 
 

Nu te duce unde te poartă drumul, ci mai degrabă mergi pe unde nu există cărare și lasă tu o urmă.
Ralph Waldo Emerson

 
 
La fel ca și celelalte aspecte “minore” din harta natală, sesquicuadratul – numit și sesquicareu sau tri-octil – pare să aibă o funcție specifică, iar natura acestuia poate fi văzută ca unul sau mai multe scenarii care se desfășoară și se repetă în diferite momente ale vieții noastre (de regulă atunci când aspectul este declanșat în sine sau e activat de o altă regiune a hărții). Dacă aspectele majore scot la iveală titlurile marilor capitole ale vieții noastre (tipare, personaje și scenarii cheie), cele minore se aseamănă mai mult cu niște fire narative secundare, dar importante, în care ne pomenim pe neașteptate.

Sesquicareul este compus dintr-un semicareu și un careu (45° + 90° = 135°). Imaginați-vă aspectele “tensionate” ca un scenariu în desfășurare, similar ciclului lunar. La 45° apare o stare de nervozitate. Suntem agitați pentru că ni se cere să găsim o modalitate de a lucra eficient cu două planete care vorbesc limbi diferite. Însă în acest moment oscilăm sau avem o atitudine ambivalentă în ceea ce privește alegerea corectă. La 90° cunoaștem situația mai bine, dar am ajuns într-un punct critic – un obstacol sau o dificultate se interpune în calea progresului sau motivației noastre de a merge înainte. La 135° ne confruntăm cu o perturbare care ne prezintă șansa de a o lua pe altă cale. În final, la 180° atingem punctul culminant al conștiinței depline, unde lupta contrariilor generează o schimbare.

În timp ce aspectele “armonioase” determină tipare comportamentale care se perpetuează de la sine și situații “confortabile” care ne blochează într-un loc, toate cele patru aspecte “tensionate” simbolizează momentele în care conflictele ies la suprafață; ele ne impun conștientizarea unui anumit fapt sau hotărârea unei acțiuni, iar dacă ne supunem ne eliberează de tensiune.
 
 

Saltul cuantic

C.C. Zain (Elbert Benjamine) a asociat fiecare aspect cu o planetă. Planeta rezervată sesquicareului este Uranus, pentru că, din punctul său de vedere, ambele aduc energii abrazive, tulburătoare. Lois Rodden scrie că acest aspect apare adesea în hărțile aventurierilor, a celor care “navighează pe mări necunoscute sau își croiesc drum prin necunoscut” (1). În Aspects in Astrology (Element, 1989; Rider, 2001), Sue Tompkins observă că sesquicareul are o frecvență ridicată în hărțile accidentelor.

Rodden afirmă că sesquicareul apare în domeniile din viața noastră care se destramă și au nevoie de reformă – de regulă asta implicând o abatere de la felurile noastre obișnuite de a fi. Ea observă: “Felul în care arăta înainte viața nu mai revine niciodată în aceeași formă.” (2) Am văzut că acest aspect apare în harta unor oameni care s-au concentrat într-o anumită direcție, pentru a afla mai târziu că evenimentele aveau să-i ducă pe un drum neașteptat. De exemplu, școala unei profesoare este amenințată cu desființarea, iar ea se vede nevoită să protesteze, descoperindu-și astfel vocația de activistă. Cu siguranță, există șansa unui fel de salt cuantic, a unei deschideri bruște către un nou mod de viață în domeniile semnificate de planetele.

Acest tip de aspect poate fi greu de “văzut” într-o hartă, însă o cale ușoară de a-l recunoaște este să vă uitați unde ar veni trigonul dintre planetele respective și apoi să adăugați încă 15°.
 
 

Declanșatori

Sesquicareurile pot fi declanșate în două feluri (fie că vorbim de tranzite, direcții sau progresii), atunci când:

  1. O planetă formează un sesquicareu cu o altă planetă sau punct al hărții – atunci situația este tulburată fără cale de întoarcere.
  2. Planetele care formează un sesquicareu natal își schimbă pozițiile și formează un nou aspect – atunci potențialul natal are șansa de a se actualiza.

În harta mea, cele trei sesquicareuri (Pluto-MC, Soare-Neptun, Jupiter-ASC) au fost activate când aveam șaisprezece ani. Toate cele trei aspecte au format alte aspecte în harta direcțiilor arcului solar: Pluto Natal în sesquicareu cu Mijlocul Cerului (MC) a devenit arc solar Pluto în trigon cu MC natal, și la fel s-a întâmplat între Neptun și Soare și între Jupiter și Ascendent. La acea vreme, o consultație cu un astrolog (Tad Mann) mi-a transformat (Pluto) sensul vieții și locul în lume (MC). A fost un moment crucial, după care nu mai există cale de întoarcere (Pluto). Eram în căutarea (Neptun) înțelegerii de sine (Soare). M-am “racordat” (Neptun) la astrologie (tuned in), iar această artă m-a ajutat să dobândesc o mai bună conștiință de sine (Soare). Astfel au început să mă intereseze fie o carieră de profesor (Jupiter), fie o carieră în culisele (Pluto) cinematografiei (Neptun), dar până la urmă mi-am dat seama că astrologia era vocația mea (Soare) și calea de integrare și actualizare (MC) a “sinelui meu autentic”. Consultația din august 1989 a reprezentat un ocol neașteptat, mi-a prezentat un nou mod de viață și m-a dus pe un drum cu totul nou, atât la nivel personal cât și profesional (Soare, MC). (arc solar Jupiter în Vărsător forma un trigon cu Ascendentul meu natal din Gemeni, oferindu-mi în astrologie un limbaj pentru exprimarea de sine.)
 
 

Câteva exemple

Explorarea acestui aspect (folosind orburi de maximum 2°) în hărțile clienților sau studenților mei vine de fiecare dată cu povești fascinante. O tânără studentă de-a mea, cu un sesquicareu strâns între Uranus din Casa a II-a și MC în Gemeni fusese concediată de trei ori; însă, în ciuda împotrivirilor puternice venite pe fondul predominanței elementului pământ în harta ei, ultimul episod de acest fel a determinat-o să lucreze ca liber profesionist (freelancer) (Uranus, Gemeni).

O clientă, “Katja”, are Luna în Rac în Casa a IX-a, într-un sesquicareu cu Mercur din Pești, pe cuspida Casei a V-a (vezi Harta 1). Această configurație se poate corela cu mutări tulburătoare (sesquicareu) în alte țări sau cămine (Luna-Rac-Casa a IX-a) și un trai nomad sau un timp intermitent cu familia (Mercur-Pești-Casa a IV-a) ori schimbări neașteptate în viața amoroasă (Casa a V-a). Mai întâi, pe când avea doar paisprezece luni, a fost expulzată împreună cu familia ei din Germania nazistă și trimisă în Norvegia. Apoi, nimic neobișnuit pentru acea vreme de război, familia norvegiană unde stăteau nu au acceptat-o pe mama ei (Luna), și astfel după câțiva ani au fost nevoiți să plece în Suedia. La șaptesprezece ani (în vara lui 1961), clienta mea a câștigat o bursă de un an la un liceu din America, și s-a mutat la o familie din California (Luna-Rac-Casa a IX-a). Cei de la școală nu îi spuseseră că era un fel de purtător de cuvânt neoficial al Suediei, și că americanii se așteptau de la ea să țină numeroase discursuri (Mercur) în fața a 2000 de liceeni, în care să-și povestească experiențele din străinătate (Luna-Rac-Casa a IX-a). Timidă, fata a fost îngrozită de acest lucru, dar curând s-a deprins cu vorbitul în public. Conform arcului solar (AS), Mercur forma acum un sesquicareu cu Ascendentul natal din Scorpion și cu cuspida Casei a X-a din Leu (după sistemul de case egale).

La nouăsprezece ani, Katja s-a îndrăgostit de un bărbat cu aspirații de scriitor, dar alcoolic (Mercur-Pești-Casa a V-a). După un an, cei doi s-au căsătorit și au plecat din Suedia. Și-au întemeiat un nou cămin în Londra (sesquicareu implicând Luna în Rac în Casa a IX-a). El a devenit jurnalist și redactor pe teme de economie, iar ea a mers după el în jurul lumii, pe unde l-a purtat serviciul, mereu încropindu-și căminul într-un loc nou la fiecare câțiva ani. După mai mulți ani, în februarie 1981 (ziua în care Uranus în tranzit intra în Săgetător), el i-a mărturisit deodată că are pe altcineva și a părăsit-o. Katja era într-un final liberă să-și guverneze singură viața, însă nu era ușor. A fost evacuată de două ori din casă din cauză că fostul ei soț nu plătise chiria. Și-a câștigat traiul croșetând, făcând origami și flori de hârtie (Mercur în Pești în Casa a V-a), produse pe care le vindea unui magazin de bricolaj (Luna în Rac) numit “Vindecă” (Heals) (un cuvânt cât se poate de specific Peștilor!). După acest episod, a lucrat la o școală profesională ca asistent IT (computer assistant), unde îi ajuta pe cei fără loc de muncă să revină pe piața muncii.

Un student de-al meu, “Matthew”, cu Soarele în Berbec în Casa a VI-a formând un sesquicareu cu Saturn în Leu pe MC, a recunoscut manifestarea acestui aspect pe linie paternă în familia sa (Soare, Saturn, Leu). Din cauza unui atac de cord, bunicul lui Matthew a trebuit să se pensioneze. Tatăl lui Matthew, cel mai mare dintre frații săi, inginer de profesie, a resimțit, conform spuselor lui Matthew, “datoria de a se implica în afacerea familiei” și “de atunci muncește din greu la această afacere, cu puține satisfacții” (Saturn-MC). În harta acestuia, Uranus formează câte un sesquicareu cu MC în Vărsător și cu Soarele din Scorpion, iar Marte natal se află într-o conjuncție perfectă (partile) cu Saturn în Rac (afacerea familiei e specializată în producția uneltelor agricole – în mare parte cuști pentru găini!). După ceva timp, în decembrie 1988 (atunci când Ascendentul AS al tatălui devenea conjunct cu Saturn din Casa a II-a) panica generată de salmonella în zona respectivă a însemnat sfârșitul afacerii lor.
 
 

Alte exemple

Chiar dacă harta natală a lui Brigitte Bardot este dominată de un careu în T care-i implică pe Mercur-Jupiter, Uranus și Pluto, (vezi Harta 2, mai jos) există de asemenea unele sesquicareuri importante: Uranus formează un astfel de aspect cu Ascendentul din Săgetător (de la actrița eliberării – “o locomotivă a istoriei femeilor”, după cum o descrie Simone de Beauvoir – la activistă și protestatară vehementă pentru cauza drepturilor omului și ale animalelor), iar Luna în Gemeni pe Descendent se află în sesquicareu cu conjuncția Mercur-Jupiter din Balanță (de la o Afrodită modelată de soțul și regizorul ei Svengali, ea a devenit specialistă în dreptul la liberă exprimare).

Harta 2: Brigitte Bardot. Case egale. Mean node

În ianuarie 1962, Bardot a protestat pentru prima oară în public împotriva uciderii animalelor, denunțând metodele folosite la acea vreme. Aceasta a fost doar prima dintre nenumăratele sale apariții publice, dintre care o parte aveau să ducă la plângeri penale. În acea lună, toate cele patru regiuni ale hărții sale în care se aflau sesquicareuri au fost activate într-o uimitoare serie de aspecte pe arcul solar (directions): Ascendentul AS forma un quincunx cu Luna, iar Uranus AS forma la rândul său un quincunx cu Mercur-Jupiter. Acest aspect în harta arcului solar sugerează ieșirea la iveală a unei teme care fierbea în adânc de mulți ani. Interesant e că Marte AS ajunsese în Casa a X-a (după sistemul de case egale), și forma acum un sesquicareu cu Uranus natal, declanșând sesquicareul exploziv de la nașterea ei dintre Uranus și Ascendent. Asta ne reamintește că atunci când este activată o planetă care formează natal un sesquicareu ar trebui să ne așteptăm la artificii sau explozii, pentru că acest aspect reprezintă o regiune instabilă a hărții – una care abia așteaptă să facă schimbări drastice, irevocabile.

Cântăreața Dionne Warwick s-a născut cu Soarele în Săgetător, în sesquicareu cu Jupiter din Taur/Casa a XII-a. Warwick a strâns o avere promovându-și rețeaua de mediumi printr-o varietate de reclame bine cunoscute, dar dincolo de asta, pe la începutul anului 1986, atunci când Soarele AS a ajuns pe MC din Vărsător (formând de asemenea un careu cu Jupiter natal), melodia pe care a compus-o cu scopul de a strânge bani pentru studiile asupra SIDA (“That’s What Friends Are For”) a ajuns pe primul loc în topurile muzicale. Astfel, ea a devenit purtătoarea de cuvânt (Săgetător) a mai multor organizații caritabile preocupate de problema SIDA și a ajutat cu strângerile de fonduri (Jupiter-Taur-Casa a XII-a), iar în 1987 a fost Ambasadorul Sănătății în Statele Unite. Însă acest aspect cu nuanțe jupiteriene s-a manifestat și în alte perioade ale carierei ei. Bunăoară, spre finele anilor ’50, Warwick și-a pus deoparte aspirațiile de profesoară pentru a putea da curs colaborării muzicale cu Burt Bacharach și Hal David. Când hiturile și-au pierdut strălucirea, pe la jumătatea anilor ’70, ea s-a întors la școală și a obținut o diplomă de master în muzică (Jupiter în Taur). Era cât pe ce să părăsească industria muzicii și să înceapă o carieră de profesoară, dar l-a reîntâlnit pe Clive Davis, iar prestigiosul producător a ajutat-o să-și reînvie cariera muzicală (Jupiter sesquicareu cu Soarele).

Canibalul și necrofilul Ed Gein, care avea un sesquicareu natal cu potențial exploziv între Marte și Uranus, a înnebunit de tot atunci când mult iubita și dominatoarea sa mamă a decedat în decembrie 1945. Mai multe arcuri solare importante au survenit în această perioadă, printre care Venus AS în Scorpion în sesquicareu cu Neptun natal din Rac. Abandonat și îngrozit de apropierea umană, Gein a început să fure cadavre de femei din morminte, să le batjocorească și să ducă acasă bucăți din ele. Psihologii sunt de părere că acest comportament era provocat de dorința sa copleșitoare (Venus în Scorpion) și dorul nespus (Neptun) de a recăpăta prezența fizică a mamei decedate.

În septembrie 1975, tenismena cehă de mare succes, Martina Navratilova, a fugit din Uniunea Sovietică. Fugind, ea și-a manifestat sesquicareul natal dintre Marte în Pești pe cuspida Casei a XII-a și Neptun în Balanță în Casa a VII-a. Acest aspect descrie foarte grăitor evadarea secretă și dramatică a fetei de numai optsprezece ani, în cautarea azilului politic (cu alte cuvinte, în căutarea statutului de refugiat – Neptun, Pești) în Statele Unite, fugind de ideologia comunistă pe care o considera nedreaptă (Neptun în Balanță) și în care se simțea persecutată de bârfe și aluzii nepotrivite (innuendo) (Pești). Odată ce a fugit, persoana publică a Martinei “a încetat să mai existe” în Cehoslovacia. Ascendentul ei combatant, năzuind la independență, din Berbec, formează sesquicareuri cu Saturn și cu Pluto, ceea ce ne vorbește despre o luptă personală pentru libertate împotriva unui regim crud și restrictiv. Decizia de a evada în timpul turneului US Open i-a venit când Mercur AS se apropia de formarea unui sesquicareu cu Marte natal din Pești.
 
 

Datele și sursele hărților (în ordine alfabetică)

Brigitte Bardot. 28 septembrie 1934; 1:15 pm GDT; Paris, Franța (48°N52′, 02°E20′); AA: certificat de naștere obținut de Michel și Francoise Gauquelin).
Ed Gein. 27 august 1906; 11:30 pm CST; North La Crosse, WI, SUA (43°N50′, 91°W15′); AA: certificat de naștere obținut de G.S. McEwan.
Martina Navratilova. 18 octombrie 1956; 4:40 pm MET; Praga, Cehoslovacia (50°N05′, 14°E26′); A: citată de Frank Clifford.
Dionne Warwick. 12 decembrie 1940; 3:08 pm EST; Orange, NJ, SUA (40°N46′, 74°W14′); AA: certificat de naștere obținut de Janie Mackay.
 
 
Datele hărților clienților și studenților mei sunt confidențiale, însă sursele sunt clasificate fie A (amintirile unui părinte) sau AA (un act oficial).
 
 

Referințe

(1) Lois Rodden. Money: How to Find It with Astrology; Data New Press, 1994, p. 36.
(2) Ibid., p.37.
 
 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.