Educație Siberiană (Soare-Pluto)

Posted by
Timp de lectură: 4 minute

 
 

Pentru a citi cartea aceasta, trebuie să te pregătești să uiți de categoriile de bine și rău așa cum le concepem noi, să renunți la sentimente așa cum le-am construit în sufletul nostru. Trebuie să fii acolo: să citești și atât. Astfel, în scurt timp, între paginile Educației siberiene începe să se materializeze o întreagă lume. Lilin construiește o lume cu scrisul său și asta face din el nu doar un simplu martor, ci un scriitor în toată puterea cuvântului.
Roberto Saviano în La Repubblica

 
 
Nicolai Lilin este pseudonimul lui Nikolai Verzhbitsky, născut și crescut în Transnistria, teritoriu ce și-a declarat independența în 1990, dar care nu a fost niciodată recunoscută. Ulterior Lilin a plecat pentru a lupta în armata rusă împotriva cecenilor. Mai târziu, Lilin a locuit în Irlanda, înainte de a se muta în Torino, Italia (2004), unde lucrează ca tatuator.

Educație Siberiană (2009) a fost tradusă în 19 limbi și publicată în 24 de țări. Lilin a refuzat traducerea cărții în limba rusă, fapt care întărește bănuiala ca este vorba despre o ficțiune bazată pe copilăria lui Lilin în mediul comunității criminale siberiene, deportată de Stalin în anii ’30 din Siberia în Transnistria. Dar ce dezvăluie Linin bate de departe toate poveștile cu mafioți și gangsteri:

Exotică, brutală dar, sincer, bizară, este o poveste a unei vechi culturi, cu toate valorile și obiceiurile ei, venite, parcă, de pe altă planetă. Dar, incontestabil, cartea este fascinantă“.

Povestea începe cu o întâmplare din prima copilărie a lui Nicolai/Kolîma, când este martor la o razie a poliției care intră în casa lor pentru a-l aresta pe bunicul său Kuzia, doar pentru a fi imediat umilită și scoasă afară cu coada între picioare, apoi continuă până la împlinirea vârstei de 18 ani, până la care a fost deja de două ori la închisoarea pentru minori, și a văzut și a participat activ la mai multă violență decât au parte alții într-o viață.

Mândri și independenți, profesând un amestec straniu de religie ortodoxă și criminalitate, „criminalii cinstiți“ aduc dreptatea lui Dumnezeu în activitățile lor criminale. Poate că societatea în care a crescut Linin era criminală, însă nu fără de lege; de fapt, avea legi mai multe și mai complicate decât societatea oamenilor obișnuiți. Regulile stricte ale comunității Urca cer membrilor să rămână umili, iar banii sunt cheltuiți doar pentru viața de zi cu zi, arme și icoane. Aflăm toate astea și nenumărate altele despre obiceiurile, manierele, rolurile de gen, riturile de trecere, tradițiile de închisoare și semnificațiile tatuajelor comunității criminale siberiene. Practic avem parte de o imersiune totală în lumea interlopă, lume cu dominantă plutonică imposibil de confundat.

De exemplu, cultura comunității este construită în jurul armelor, cu ritualuri construite în jurul armelor, în folosirea cărora copiii sunt inițiați de mici. Există „armele păcătoase“, folosite în scopuri criminale și „armele cinstite“, folosite pentru vânătoare. In urma îndoctrinării sistematice, copil fiind, Nicolai/Kolîma nu voia jucării, voia arme. Deși ar trebui ca lectura să fie dificilă pentru un om normal, cartea se citește ușor pentru că prinde imediat cititorul în vraja lui Pluto. Partea referitoare la tatuaje nu este un ghid definitiv și nici dezvăluie prea mult din simbolistica lor, însă faptul că e povestită cu dragoste îi dă o notă aproape poetică. Amestecul surprinzător dintre cultul pentru violență și exprimarea pioasă, plină de referințe la cele sfinte, așa cum te-ai aștepta doar de la niște adevărați trăitori ai ortodoxiei, este de-a dreptul ireal.

In lumea „hoților cinstiți“ în care s-a născut și format Nicolai/Kolîma justiția oficială este condusă de corupție și sadism, iar condițiile din închisori, locul unde poposesc inevitabil membrii comunității siberiene, sunt practic imposibile. Codul lor de onoare criminală pare că există pentru a restabili legea și ordinea în viață. Nicolai/Kolîma pare că înțelege în cele din urmă că violența nu restabilește și nu rezolvă nimic.

Nicolai Lilin, 12 februarie 1980, Bender, Moldova, hartă solară

In acord cu tema cărții și faptele narate, Lilin s-a născut cu Soare-Pluto (trigon, 1°07′) și Mercur-Pluto (sesquicareu, 1°49′). Accentele poetice și chiar suprarealiste corespund foarte bine cu faptul ca Lilin are Mercur în Pești.

In perioada 2005-2009, când este de presupus că a scris cartea, Lilin a traversat o serie de tranzite majore, care apar o dată în viață:

  1. Uranus-Mercur (conjuncție)
  2. Pluto-Neptun (conjuncție)
  3. Neptun-Soare (conjuncție)
  4. Pluto-Luna (conjuncție)

Pe lângă acestea, în aceeași perioadă, Lilin a avut alte tranzite a căror amprentă este de asemenea vizibilă în scriitura cărții:

  1. Saturn-Soare (opoziție)
  2. Uranus-Jupiter|Marte (opoziție)
  3. Pluto-Venus (careu)

Așa s-a născut această carte „care îţi dă fiori pe şira spinării cu fiecare filă întoarsă. Educaţie siberiană este primul volum dintr-o trilogie despre copilăria şi tinereţea unui om născut parcă în afara lumii, în Transnistria. Cum evoluează un băiat care a înlocuit jucăriile cu armele şi educaţia cu lupta pentru supravieţuire, care sunt regulile unei comunităţi pe cale de dispariţie vei afla din drama autobiografică a lui Nicolai Lilin. Educaţie siberiană este povestea unei copilării marcate de mediul infracţional al siberienilor din Tighina/Bender, cu regulile lui stricte, moralitatea lui specifică, cu tradiţii ce împletesc religia ortodoxă şi mânuirea armelor, cu poveştile şi înţelepciunea pe care bătrânii comunităţii le transmit copiilor pentru a-i ajuta să atingă idealul de existenţă aşa cum îl concep ei: „criminalul cinstit“. Aici îşi poartă copilul Nicolai primele războaie, deprinde filozofia de viaţă a comunităţii Urca, se îndrăgosteşte de arta tatuajului – şi tot aici se confruntă cu primele îndoieli, într-un Bildungsroman frust care înfăţişează totodată amurgul unui mod de viaţă tradiţional.“ (Editura Univers)

 
 
Alte articole despre Soare-Pluto
Tehran (Soare-Pluto)
Arhetipurile în știri: Soare-Pluto
Un spion de miliarde (Soare-Pluto)
Biroul Legendelor (Soare-Pluto)
Vă aflați în baza de date pentru război social a Chinei? (Soare-Pluto)
Aspectele Soare-Pluto – Călătorie în lumea subterană
Am trăit miliarde de ani în opt ore. Evoluția sufletului (Soare-Pluto)
Daci liberi și patrioți români (Soare-Pluto)
2034: Un roman al următorului război mondial (Soare-Pluto)
 
 

One comment

  1. Felicitari Adi pentru ultimele articole. Uimirea creste cu fiecare detaliu citit si ma bucur nespus ca iti urmezi calea, iar noi ne imbogatim sufletele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.