Făt-Frumos și calul lui înaripat: Chris Bache, Ph.D.

Posted by

Mercur in Gemeni (IV)

 

Fat-Frumos ne fascina copilaria cu ispravile din calatoriile lui pe “celalalt tarim” sau “lumea celalata”. Intr-o infatisare moderna, incarnat intr-un respectabil profesor universitar american care foloseste doze uriase de LSD pe post de cal inaripat, ne spune acum ultima si cea mai adevarata poveste, una numai pentru oameni mari, o incredibila calatorie in profunzimile sufletului uman, in trecutul colectiv al rasei umane si in viitorul nostru ca specie. Si facind asta, matura dintr-o singura miscare prostiile la moda astazi intr-o gramada de domenii…

Christopher M. Bache, Ph.D., profesor emeritus in Departmentul de Filosofie si Studii Religioase al Universitatii de Stat din Youngstown, Ohio, la care a predat timp de 38 de ani, s-a dedicat explorarii psihedelice pentru o parte din aceasta perioada, de la 31 la 51 de ani. Cred ca anvergura si profunzimea trairilor si intelegerilor lui Chris sint unice in istoria cunoscuta a omenirii si rivalizeaza doar cu acelea ale marilor intelepti si mistici ai Indiei, lucru perfect explicabil daca ne uitam pe harta lui si vedem ca s-a nascut cu Soare-Neptun (careu, 0°20′). Din fericire pentru noi ceilalti, care nu ne-am nascut cu Soare-Neptun, Chris s-a nascut si cu Mercur in Gemeni, asa ca ne povesteste in amanunt pe unde a fost si ce a trait. Insasi motivatia acestei uluitoare intreprinderi a lui Chris este tipica pentru Mercur in Gemeni (sublinierile ingrosate):

Când am citit prima data Tărâmuri ale inconștientului uman în 1978, mi-am dat seama imediat că lucrarea lui Stan [Grof] era o revoluție nu numai în psihologie, ci si în filosofie, că foarte repede filosofii cu cele mai profunde lucrări vor scrie pe bază experimentală, nu intelectuală, așa că am luat decizia de a începe o călătorie psihedelică. Am început pe tăcute, în spatele scenei, o investigatie psihedelică riguroasă care a devenit in final o călătorie de douăzeci de ani. Am făcut șaptezeci și trei de sesiuni cu doza mare [lucrind cu 5-600 de micrograme de LSD], un protocol pe care nu îl recomand neapărat.

Și vreau să subliniez că am făcut această munca ca filozof, nu ca medic. Nu am căutat în primul rând vindecare, am căutat sa înțeleg Universul, am vrut să mă scufund cât mai adânc posibil în conștiința mea și prin această imersiune, cit mai adinc în mintea universului, am vrut să inteleg cum funcționează această lume. Practic, m-am văzut făcând o extensie a empirismului radical al lui William James, care implica trei pași: împingerea sistematică a limitelor experienței, înregistrarea fenomenologică precisă a experiențelor personale iar apoi analiza critică a acestor experiențe, aducându-le în dialog cu alte domenii ale cunoașterii, cu alte domenii de învățare, căutând validarea socială acolo unde este posibil.

 
Pentru cine nu crede ca orburile mari se pot manifesta convingator in astrologie, sa remarcam conjunctia larga dintre Mercur si Uranus (10°06′):

 • explorarea sau calatoria se face cu ajutorul LSD, cea mai neobisnuita si mai moderna tehnologie a sacrului (dupa celebra expresie a lui Mircea Eliade) disponibila la momentul respectiv.
 • in prezentarea Diamonds from Heaven din care provine citatul de mai sus, Chris spune ca, desi a plecat la drum cu alta intentie, cele mai importante revelatii pe care le-a primit sint cele legate de viitorul umanitatii.

 

Din cei 20 de ani de explorare psihedelica au rezultat Lifecycles (1990), Living Classroom (2008) si celebra Dark night, Early dawn (2000). In 2018 va aparea Diamonds from heaven, povestea integrala. Abia astept sa o citesc.

Audiasem prin 2016 Exploring the Boundaries of Death and Rebirth in LSD Psychotherapy, prezentarea de la evenimentul in care cei mai importanti elevi ai lui Stan Grof i-au sarbatorit munca si realizarile la implinirea virstei de 85 de ani. Mi-a placut atit de mult incit m-a facut sa cumpar inregistrarile tuturor sesiunilor de la evenimentul desfasurat la Withcomb Hotel din San Francisco. Asa ca mi-a fost foarte usor sa il recunosc pe Chris la International Transpersonal Conference din Praga (septembrie 2017), eveniment la care am avut norocul sa ajung datorita unui prieten apropiat. Stiam ca va fi prezent asa ca am luat cu mine Dark night, Early dawn, pentru un autograf. Am discutat putin si am fost impresionat de simplitatea si deschiderea lui. Insa atunci cind i-am ascultat prezentarea am trait o stare de fascinatie si reverenta. Asa trebuie sa se fi simtit oamenii din Evul Mediu, aceia foarte putini care au avut norocul sa cunoasca si sa intrezareasca intelesul muncii unui spirit aflat cu sute de ani inaintea timpului lui. Prezentarea de la ITC 2017, Diamonds from Heaven: A Psychedelic Journey into the Universe este disponibila gratuit, cu tot cu slide-uri, aici. Iat-o si mai jos (subtitrare romaneasca in curind):

 

 

De-a lungul timpului am avut norocul sa intru in contact cu multe lucruri iesite din comun, dar nimic de calibrul asta. De fapt, cred ca oamenii care vor trai peste 50 de ani vor studia munca lui Chris Bache cu acelasi interes cu care ne uitam odinioara, in Romania comunista a anilor ’80, la Calatorie in Univers, celebrul serial al lui Carl Sagan. Trebuie sa spun ca, confruntat cu actualitatea romaneasca, nu inteleg pe deplin conceptul de “erou spiritual” … Dar, daca formularea asta inseamna totusi ceva, cu siguranta ca oameni precum Chris Bache o merita din plin. Sala, care a aplaudat in picioare minute in sir, m-a facut sa simt ca nu sint singurul care a trait certitudinea asta. Acum, citeva luni de la prezentare, remarc si marturiile din harta care sustin aceasta observatie:

 • Marte in Gemeni (17°08′) – principiul martian al actiunii, fortei si asertivitatii se manifesta in plan mental aducind o gindire rapida, incisiva, versatila, abila, neobosita in eterna curiozitate de a afla lucruri noi si in dorinta de a le comunica celorlalti prin scris sau viu grai. Talent pentru scris, oratorie si exprimarea ideilor pe orice cale, capacitate de adaptare la orice mediu, placerea de a calatori, pricepere, îndeminare. Mereu la curent cu ultimele noutati, un razboinic pasionat aflat in slujba cunoasterii.
 • Marte-Pluto (sextil, 1°59′) – razboinicul inascut, terminator-ul, luptatorul de comando, actiunea de a distruge pentru a crea ceva nou, pulsiuni puternice, coplesitoare, actiuni secrete, confruntari care conduc la moarte si renastere spirituala, capacitate de regenerare, uriasa forta creatoare, chiar fizica si mentala, scopuri transformate in obsesii, coborirea in profunzimile instinctelor, coborirea in infern urmata de renastere, cautarea adevaratei libertati, arhetipul pasarii Phoenix. In lipsa acestei inzestrari ar fi fost aproape imposibil sa “împinga sistematic limitele experienței”
 • Marte-Neptun (trigon, 4°42′) – razboinicul tacut, cel care nu cauta propria marire si satisfacerea egoista a instinctelor, ci se afla in slujba unui ideal, a Spiritului, arhetipul maestrului aikido, al surferului, actiunea nonviolenta, intuitie si imaginatie fertila, entuziasm si sugestibilitate, potential pentru adictie, actiunea infaptuita in ton cu marele flux al vietii, actiune motivata de impulsuri inconstiente.

 
Tranzitele primei experiente din seria celor 73 din data de 24 noiembrie 1979):

 • Pluto-Mercur (trigon, 0°37′) – manifestarea predilecta a partilor luminoase din dinamica putere – informatie, comunicare intensa, eliberarea cunoasterii ascunse, a vocii inlantuite in adincuri, imprejurari care duc catre intelegeri profunde, cu impact semnificativ si pe termen lung asupra modului de a gindi, perioada ideala pentru a cauta adevaruri profunde, care schimba complet perspectiva asupra vietii, adincire in reflectie si profunzimea gindurilor, cautarea foarte intensa a adevarului, dorinta obsesiva de a sti si de a invata, investigatie, puterea coplesitoare din spatele gindurilor, perioada intrebarilor dificile, concentrarea pe esential, cautari care aduc informatii sau intelegeri foarte folositoare, fecunde, care conduc la transformare mentala profunda.
 • Neptun-Mercur (opozitie, 1°49′) – eliberarea de restrictiile care ne limiteaza gindirea, cautarea perfectiunii cu mintea, nu exista raspunsuri absolute ci doar relative, curgerea ideilor, starea de flux, comunicare cu lumile nevazute, dicteul divin, imaginatie si creativitate de virf, exprimarea inspiratiei pentru a ne clarifica gindurile si intelegerea, abandonarea logicii in favoarea inspiratiei, stari de renuntare si abandon care duc la solutii nesperate, intelegeri care depasesc domeniul obisnuit al mintii, inspiratii divine, interes si apropiere de filosofie, spiritualitate, indepartarea de dogmele religioase si cautarea inaltelor adevaruri, topirea in mintea divina.
 • Dubla activare a complexului Pluto-Neptun: 1) Neptun-Pluto (trigon, 4°22′) si 2) finalul lui Pluto-Neptun (conjunctie, 8°17′) – tranzite absolut tipice pentru experienta spirituala de virf (+5, peak experience) asa cum a fost definita de Abraham Maslow. Cel mai probabil, acestea sint tranzitele care l-au ajutat si propulsat pe Chris in lunga sa explorare psihedelica.

 

Articolele profesorului Bache disponibile mai jos in traducere romaneasca (dar mai ales cartile lui!) spun mai multe despre el decit ar putea sa o faca cineva vreodata. Asa ca am sa inchei scurta prezentare despre el cu o intrebare si un raspuns tipice pentru Mercur in Gemeni. Chiar titlul interviului din care provine acest fragment este foarte Mercur in Gemeni, persoana care ia interviul intelege destul de bine anvergura muncii lui Chris dar o da pe gluma: Meet the professor who self-administered 73 high-dose LSD sessions.

Cu siguranță ați învățat și ați experimentat enorm în timpul acestor călătorii, dar dacă ar trebui să alegeți cel mai important lucru pe care l-ați învățat din toate, ce ar fi acesta?

E greu de raspuns la întrebarea asta. Cel mai important? Că universul este corpul manifest al unei Ființe Divine de o inimaginabila inteligență, compasiune, claritate și putere, că suntem cu toții aspecte ale acestei Ființe, niciodată separate de ea fie si pentru o clipă, că devenim tot mai conștienți de această legătură, că realitatea fizică izvorăște din Lumină și se întoarce continuu în Lumină, că Lumina este natura noastră esențială și destinul nostru, că toată viața se mișcă ca Unu, că reîncarnarea este adevărată, că există o profundă logică și semnificație in circumstanțele vieții noastre, că tot ce facem contribuie la evoluția întregului, că conștientizarea noastră continuă într-un ocean de timp și o mare de fericire atunci când murim, că suntem iubiți fără măsură și că omenirea se indreaptă către un salt evolutiv care ne va schimba pe noi insine și viața de pe această planetă in cel mai profund cu putinta. Alege.

 

Resurse:
O buna introducere in munca lui profesorului Bache sint articolele lui (disponibile gratuit daca te inscrii de pe acaemia.edu): lecturi dense, zguduitoare, dupa care ramii pe ginduri multa vreme.

 
 
Capitolele cartii Diamonds from heaven:

 • Crossing the perinatal plain
 • Th ocean of suffering
 • Deep time and the Soul
 • Initiation into the Universe
 • The greater real of archetypal reality
 • A benediction of blessings
 • The birth of the future human
 • Diamond luminosity
 • Final visions
 • Coming off the mountain

 
 
Atentie! În România cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.