Făt-Frumos și calul lui înaripat: Chris Bache, Ph.D.

Posted by
Timp de lectură: 9 minute

Mercur în Gemeni (IV)
 
 

Fără a ieşi din casă se poate cunoaşte lumea.
Lao Tse – Tao Te King

 
 
 
Cuprinsul articolului
Intenția călătoriei: trei detalii astrologice
Cărți și prezentări
Erou spiritual: încă trei detalii astrologice
Prima experiență: ultimele trei detalii astrologice
Care este cel mai important lucru?
Resurse
 
 

Intenția călătoriei: trei detalii astrologice

Făt-Frumos ne fascina copilăria cu isprăvile din călătoriile lui pe “celălalt tărâm” sau “lumea cealaltă”. Într-o înfățișare modernă, încarnat într-un respectabil profesor universitar american care folosește doze uriașe de LSD pe post de cal înaripat, ne spune acum ultima și cea mai adevărată poveste, una numai pentru oameni mari, o incredibilă călătorie în profunzimile sufletului uman, în trecutul colectiv al rasei umane și în viitorul nostru ca specie. Și făcând asta, mătură dintr-o singură mișcare prostiile la modă astăzi într-o grămadă de domenii…

Christopher M. Bache, Ph.D., profesor emerit în Departmentul de Filosofie și Studii Religioase al Universității de Stat din Youngstown, Ohio, la care a predat timp de 38 de ani, s-a dedicat explorării psihedelice pentru o parte din această perioadă, de la 31 la 51 de ani. Cred că anvergura și profunzimea trăirilor și înțelegerilor lui Chris sunt unice în istoria cunoscută a omenirii și rivalizează doar cu acelea ale marilor înțelepți și mistici ai Indiei, lucru perfect explicabil dacă ne uităm pe harta lui și vedem că s-a născut cu Soare-Neptun (careu, 0°20′). Din fericire pentru noi ceilalți, care nu ne-am născut cu Soare-Neptun, Chris s-a născut și cu Mercur în Gemeni, așa că ne povestește în amănunt pe unde a fost și ce a trăit. Însăși motivația acestei uluitoare intreprinderi a lui Chris este tipică pentru Mercur în Gemeni (sublinierile îngroșate):

Când am citit prima dată Tarâmuri ale inconștientului uman în 1978, mi-am dat seama imediat că lucrarea lui Stan [Grof] era o revoluție nu numai în psihologie, ci și în filosofie, că foarte curând filosofii cu cele mai profunde lucrări vor scrie pe bază experimentală, nu intelectuală, așa că am luat decizia de a începe o călătorie psihedelică. Am început pe tăcute, în spatele scenei, o investigație psihedelică riguroasă care a devenit în final o călătorie de douăzeci de ani. Am făcut șaptezeci și trei de sesiuni cu doză mare [lucrând cu 5-600 de micrograme de LSD], un protocol pe care nu îl recomand neapărat.

Si vreau să subliniez că am făcut această muncă ca filozof, nu ca vindecător. Nu am căutat în primul rând vindecare, am căutat să înțeleg Universul, am vrut să mă scufund cât mai adânc posibil în conștiința mea și prin această imersiune, cât mai adânc în mintea universului, am vrut să înțeleg cum funcționează această lume. Practic, m-am văzut facând o extensie a empirismului radical al lui William James, care implică trei pași: împingerea sistematică a limitelor experienței, înregistrarea fenomenologică precisă a experiențelor personale iar apoi analiza critică a acestor experiențe, aducându-le în dialog cu alte domenii ale cunoașterii, cu alte domenii de învățare, căutând validarea socială acolo unde este posibil.

Pentru cine nu crede că orburile mari se pot manifesta convingător în astrologie, să remarcăm conjuncția largă dintre Mercur și Uranus (10°06′):

 • explorarea sau călătoria se face cu ajutorul LSD, cea mai neobișnuită și mai modernă tehnologie a sacrului (după celebra expresie a lui Mircea Eliade) disponibilă la momentul respectiv.
 • în prezentarea Diamonds from Heaven din care provine citatul de mai sus, Chris spune că, deși a plecat la drum cu altă intenție, cele mai importante revelații pe care le-a primit sunt cele legate de viitorul umanității.

 
 

Cărți și prezentări

Din cei 20 de ani de explorare psihedelică au rezultat Lifecycles (1990), Living Classroom (2008) și celebra Dark night, Early dawn (2000). În 2019 va apărea Diamonds from heaven, povestea integrală. Abia aștept să o citesc.

Audiasem prin 2016 Exploring the Boundaries of Death and Rebirth in LSD Psychotherapy, prezentarea de la evenimentul în care cei mai importanți elevi ai lui Stan Grof i-au sărbătorit munca și realizările la împlinirea vârstei de 85 de ani. Mi-a plăcut atât de mult încât m-a făcut să cumpăr înregistrările tuturor sesiunilor de la evenimentul desfășurat la Withcomb Hotel din San Francisco. Așa că mi-a fost foarte ușor să îl recunosc pe Chris la International Transpersonal Conference din Praga (septembrie 2017), eveniment la care am avut norocul să ajung datorită unui prieten apropiat. Știam că va fi prezent așa că am luat cu mine Dark night, Early dawn, pentru un autograf. Am discutat puțin și am fost impresionat de simplitatea și deschiderea lui. Însă atunci când i-am ascultat prezentarea am trăit o stare de fascinație și reverență. Așa trebuie să se fi simțit oamenii din Evul Mediu, aceia foarte puțini care au avut norocul să cunoască și să întrezărească înțelesul muncii unui spirit aflat cu sute de ani înaintea timpului lui.

Prezentarea de la ITC 2017, Diamonds from Heaven: A Psychedelic Journey into the Universe este disponibilă gratuit, cu tot cu slide-uri, aici. Iat-o și mai jos (traducerea în limba română a prezentării este disponibilă aici):

 

 

Erou spiritual: încă trei detalii astrologice

De-a lungul timpului am avut norocul să intru în contact cu multe lucruri ieșite din comun, dar nimic de calibrul ăsta. De fapt, cred că oamenii care vor trăi peste 50 de ani vor studia munca lui Chris Bache cu același interes cu care ne uitam odinioară, în România comunistă a anilor ’80, la Călătorie în Univers, celebrul serial al lui Carl Sagan. Trebuie să spun că, confruntat cu actualitatea românească, nu înțeleg prea bine conceptul de “erou spiritual” … Dar, dacă formularea asta înseamnă totuși ceva, cu siguranță că oameni precum Chris Bache o merită din plin. Sala, care a aplaudat în picioare minute în șir, m-a făcut să simt că nu sunt singurul care a trăit certitudinea asta. Acum, câteva luni de la prezentare, remarc și mărturiile astrologice din harta natală care susțin aceste observații:

 • Marte in Gemeni (17°08′) – principiul marțian al acțiunii, forței și asertivității se manifestă în plan mental aducând o gândire rapidă, incisivă, versatilă, abilă, neobosită în eterna curiozitate de a afla lucruri noi și în dorința de a le comunica celorlalți prin scris sau viu grai. Talent pentru scris, oratorie și exprimarea ideilor pe orice cale, capacitate de adaptare la orice mediu, plăcerea de a călători (iar dacă nici Chris Bache nu a călătorit, atunci nu știu cine a mai făcut-o!), pricepere, îndemânare. Mereu la curent cu ultimele noutăți, un războinic pasionat aflat în slujba cunoașterii.
 • Marte-Pluto (sextil, 1°59′) – războinicul înnăscut, the last man standing, arhetipul Terminator, al luptătorului de comando, acțiunea de a distruge pentru a crea ceva nou, pulsiuni puternice, copleșitoare, acțiuni secrete, confruntări care conduc la moarte și renaștere spirituală, capacitate de regenerare, uriașă forță creatoare, chiar fizică și mentală, scopuri transformate în obsesii, coborârea în profunzimile instinctelor, coborârea în infern urmată de renaștere, căutarea adevăratei libertăți, arhetipul păsării Phoenix. Cred că în lipsa acestei înzestrări efortul lui Bache de a “împinge sistematic limitele experienței” ar fi fost aproape imposibil…
 • Marte-Neptun (trigon, 4°42′) – războinicul tăcut, cel care nu caută propria mărire și satisfacerea egoistă a instinctelor, ci se află în slujba unui ideal sau a Spiritului; arhetipul maestrului aikido, al surferului, acțiunea nonviolentă, intuiție și imaginație fertilă, entuziasm și sugestibilitate, potențial pentru adicție, acțiunea înfăptuită în ton cu marele flux al vieții, acțiune motivată de impulsuri inconștiente.

 
 

Tranzitele primei experiențe: ultimele trei detalii astrologice

Pe 24 noiembrie 1979 are loc prima experiență din seria celor 73:

 • Pluto-Mercur (trigon, 0°37′) – manifestarea predilectă a părților luminoase din dinamica putere – informație, comunicare intensă, găsirea cunoașterii ascunse, eliberarea vocii înlănțuite în adâncuri, împrejurări care duc către înțelegeri profunde, cu impact semnificativ și pe termen lung asupra modului de a gândi, perioada ideală pentru a căuta adevăruri profunde, care schimbă complet perspectiva asupra vieții, adâncire în reflecție și profunzimea gândurilor, căutarea foarte intensă a adevărului, dorința obsesivă de a ști și de a învăța, investigație, puterea copleșitoare din spatele gândurilor, perioada întrebărilor dificile, concentrarea pe esențial, căutări care aduc informații sau înțelegeri foarte folositoare, fecunde, care conduc la transformare mentală profundă și definitivă.
 • Neptun-Mercur (opoziție, 1°49′) – eliberarea de restricțiile care limitează gândirea, căutarea perfecțiunii cu mintea, înțelegerea că nu există răspunsuri absolute ci doar relative, curgerea ideilor, starea de flux, comunicare cu lumile nevăzute, dicteul divin, imaginație și creativitate de vârf, exprimarea inspirației pentru a ne clarifica gândurile și înțelegerea, abandonarea logicii în favoarea inspirației, stări de renunțare și abandon care duc la soluții nesperate, înțelegeri care depășesc domeniul obișnuit al minții, inspirații divine, interes și apropiere de filosofie, spiritualitate, îndepărtarea de dogmele religioase și căutarea înaltelor adevăruri, topirea în mintea divină.
 • Dubla activare a complexului Pluto-Neptun: (1) Neptun-Pluto (trigon, 4°22′) și (2) finalul lui Pluto-Neptun (conjuncție, 8°17′) – tranzite absolut tipice pentru experiența spirituală de vârf (+5, peak experience) așa cum a fost definită de Abraham Maslow. Cel mai probabil, acestea sunt tranzitele care l-au ajutat și propulsat pe Chris în lunga sa explorare psihedelică.

 
 

Care este cel mai important lucru?

Articolele profesorului Bache disponibile mai jos în traducere românească (dar mai ales cărțile lui!) spun mai multe despre el decât ar putea să o facă cineva vreodată. Așa ca am să închei scurta prezentare despre el cu o întrebare și un răspuns tipice pentru Mercur în Gemeni. Chiar titlul interviului din care provine acest fragment este foarte Mercur în Gemeni, persoana care ia interviul înțelege destul de bine anvergura muncii lui Chris, însă o dă pe glumă: Meet the professor who self-administered 73 high-dose LSD sessions.

Cu siguranță ați învățat și ați experimentat enorm în timpul acestor călătorii, dar dacă ar trebui să alegeți cel mai important lucru pe care l-ați învățat din toate, ce ar fi acesta?

E greu de răspuns la întrebarea asta. Cel mai important? Că universul este corpul manifest al unei Ființe Divine de o inimaginabilă inteligență, compasiune, claritate și putere, că suntem cu toții aspecte ale acestei Ființe, niciodată separate de ea fie și pentru o clipă, că devenim tot mai conștienți de această legătură, că realitatea fizică izvorăște din Lumină și se întoarce continuu în Lumină, că Lumina este natura noastră esențială și destinul nostru, că toată viața se mișcă ca Unu, că reîncarnarea este adevărată, că există o profundă logică și semnificație în circumstanțele vieții noastre, că tot ce facem contribuie la evoluția întregului, că conștientizarea noastră continuă într-un ocean de timp și o mare de fericire atunci când murim, că suntem iubiți fără măsură și că omenirea se îndreaptă către un salt evolutiv care ne va schimba pe noi înșine și viața de pe această planetă în cel mai profund cu putință. Alege!

 
 

Resurse

O bună introducere în munca lui profesorului Bache sunt articolele lui (disponibile gratuit in original dacă te înscrii de pe acaemia.edu sau în traducere românească mai jos): lecturi dense, zguduitoare, după care rămâi pe gânduri multă vreme.

 
 

Capitolele cărții Diamonds from heaven

 • Crossing the perinatal plain
 • Th ocean of suffering
 • Deep time and the Soul
 • Initiation into the Universe
 • The greater real of archetypal reality
 • A benediction of blessings
 • The birth of the future human
 • Diamond luminosity
 • Final visions
 • Coming off the mountain

 
 
 
 
 
 
 
 
Articole de Chris Bache
Diamante din Paradis. Interviu cu Chris Bache
Criza ecologică și moartea egoului speciei: speculații asupra viitorului
Deschidere către Mintea Universului: o comuniune psihedelică
Comuniune
Este calea medicinei sacre o cale spirituală autentică?
O reevaluare a presupusei isterii a Terezei de Avila
Misticism și psihedelice: experiența Nopții Intunecate
Moarte și Renaștere în Terapia cu LSD: Un studiu autobiografic
Universul, reîncarnarea și transformarea umanității: un interviu cu Christopher Bache
Extinderea conceptului de „perinatal” al lui Stanislav Grof
Nașterea Omului Viitor
 
 
Alte articole din seria Mercur in Gemeni:
Bob Dylan – Are my songs literature?
Un Socrate modern: Gabriel Liiceanu
Prea mare pentru un premiu Nobel: Alexander Shulgin
Cheia astrologică ascunsă pentru Romeo și Julieta
Mircea Cărtărescu: Copilul etern al literaturii române
Un shaman al erei informației: Edward Snowden
 
 
ATENȚIE, acest articol are caracter pur informativ!!!
Extras din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, CAPITOLUL II: Sancționarea traficului și a altor operațiuni ilicite cu substanțe aflate sub control național
Art. 2.

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

Art. 3.

(1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

Art. 4.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.