Ghidul tău, Soarele: Direcțiile Arcului Solar în practica astrologică

Posted by
Timp de lectură: 14 minute

 
 

Frank C. Clifford

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după articolul “Let the Sun Be Your Guide – Using Solar Arc Directions in Your Practice”, publicat inițial în revista The Mountain Astrologer (iunie 2015).
 
 
 
 
De-a lungul ultimilor cinci ani, în rubrica mea din revista The Mountain Astrologer, am expus numeroase exemple de aplicare a tehnicii direcțiilor arcului solar. În acest articol îmi propun să vă arăt cum puteți adăuga această metodă în setul dumneavoastră de unelte de predicție și cum o puteți integra propriu-zis în cabinetul de astrologie.

Îmi place să predau direcțiile arcului solar (AS) pentru că sunt ușor de observat și de folosit și, în experiența mea, foarte precise. Am început să folosesc tehnica arcului solar pentru că m-a ajutat uneori să descopăr legături semnificative cu evenimente importante din viața clientului care nu se lăsau explicate de tranzitele de la acea dată. De multe ori, atunci fie lipseau cu desăvârșire, fie nu aveau vreo legătură deosebită cu evenimentul respectiv. Așa că aveam nevoie de încă o unealtă care să-mi permită să detectez și să explic aceste evenimente.

Așadar, în continuare vă propun o serie de pași însoțiți de diverse exemple pe care să-i parcurgeți pentru a vă iniția în – și a obține cele mai bune rezultate din – tehnica arcului solar.
 
 

O zi corespunde unui an

Din punctul nostru de vedere, de pe Pământ, Soarele în tranzit pare să înainteze prin zodiac la o rată de un grad pe zi. Aceasta este viteza cu care se deplasează orice element dintr-o hartă AS într-un an.

Progresiile pleacă de la amplasările planetelor de la un moment dat și se ghidează după viteza menționată în efemeride. Metoda arcului solar este simbolică: Întregul horoscop înaintează (planetele, cuspidele caselor, unghiurile, chiar și planetele retrograde) cu viteza aproximativă a Soarelui de 1° pe an (60 de minute de arc), în fiecare an al vieții tale. Totul se deplasează la o viteză de:

  • 60′ (1°) pe an
  • 30′ de arc în 6 luni
  • 5′ pe lună
  • 1′ într-o săptămână

În cazul tranzitelor și progresiilor, planetele se deplasează la viteze diferite, iar această diferență produce o ierarhie a influenței (de pildă, tranzitele lui Pluto sunt mai substanțiale decât cele ale Lunii). În cazul arcului solar, toate elementele hărții se deplasează la unison. Luna se deplasează cu aceeași viteză ca Pluto, unghiurile zodiacului și toate celelalte elemente, și astfel toate aspectele au aceeași pondere.
 
 

Hărți de vară și hărți de iarnă

Cum îmi place să spun, “Oricine e capabil să numere poate aplica metoda arcului solar”. E o metodă foarte simplă. Începeți prin a număra gradele dintre oricare două planete. Acest număr este vârsta la care arcul solar al planetei A (amplasată mai înainte pe zodiac) ajunge peste (directs to) poziția planetei B din harta natală. Atunci când o planetă formează conjuncție (sau orice alt aspect) cu o alta, energiile lor planetare se combină și se manifestă în viețile noastre.

Singurele ajustări pe care trebuie să le facem sunt pentru persoanele născute între mai și august (perioadă în care Soarele se poate deplasa cu o viteză de 57′ de arc pe zi) sau între decembrie și februarie (când Soarele înaintează cu 1°01′ pe zi). (1) Acest fenomen se petrece în ambele emisfere. În aceste cazuri, după mai multe zeci de ani pot apărea unele discrepanțe între vârstă și gradul atins de arcul solar. În momentul când cei născuți între mai și august împlinesc treizeci de ani, e posibil ca harta arcului lor solar să se fi deplasat doar 28°30′, pe când în celălalt caz, la oamenii născuți între decembrie și februarie, la această vârstă harta lor se va fi deplasat 30°30′, puțin mai mult decât estimarea de bază.

Programele de astrologie vă ajută cu aceste ajustări. Dar dacă sunteți ca mine, și vreți să priviți harta natală, să numărați gradele dintre două puncte și să puteți face o estimare aproximativă, rapidă, a vârstei la care se vor manifesta ele în viața unei persoane – atunci va trebui să luați în considerare și diferențele de viteză între anotimpuri.

Vă propun un exemplu. La a zecea aniversare a dumneavoastră, toate elementele au înaintat aproximativ zece grade (10°) pe harta arcului solar. Uitați-vă puțin la harta Cynthiei Payne (vezi Harta 1). S-a născut în decembrie, deci viteza Soarelui era atunci mai mare decât 1° pe zi. În timpul acelor zece ani, toate elementele de pe hartă au înaintat aproximativ 10 grade și 12 minute de arc. Priviți cercul exterior al hărții și comparați-l cu harta natală (cercul interior): Mercur natal, din Casa a IV-a, s-a deplasat de la 11°00′ la 21°12′ Săgetător.

Harta 1: Sinastrie
Cercul interior: Cynthia Payne
Cercul exterior și cuspidele Caselor: direcțiile Arc Solar la a zecea aniversare

La scurt timp după a zecea aniversare a Cynthiei, draga și blânda ei mamă a decedat. În hartă, arcul solar al Ascendentului (mediul înconjurător/ orizontul) formează acum o conjuncție cu Neptun în Casa I, indicând sentimentele ei copleșitoare de înstrăinare și singurătate. Chiar atunci când avea cea mai mare nevoie de tandrețe, fetița de zece ani a rămas în îngrijirea unui tată distant, iar afecțiunea i-a fost înăbușită. A fost o perioadă derutantă (arcul solar al Ascendentului la Neptun); avea mari probleme de concentrare și învățare, iar la scurt timp a devenit o elevă mediocră la școală (observați că Neptun natal primește un careu de la Mercur în Săgetător).

A fost un an bogat pentru arcurile solare. Axa MC/IC a intrat în semne mutabile, arcul solar al lui Chiron forma opoziție cu Venus din a IV-a, indicând suferința de a-și pierde iubita mamă, iar arcul solar al lui Pluto forma opoziție cu Saturn, reflectând poate demolarea fără drept de apel (Pluto) a securității parentale (Saturn) și faptul că a fost forțată să trăiască cu un tată rece. În cuvintele Cynthiei, “N-a murit părintele care trebuia.”

Payne avea să devină faimoasă în Anglia ca matroană, fiind arestată pentru organizarea unui bordel. Autoritățile i-au radiat locuința pe 16 decembrie 1978, când arcul solar al lui Marte din Scorpion forma un careu cu Saturn natal, Pluto AS trecea peste Neptun, iar Soarele AS forma un careu cu axa MC/IC. Procesul, arestarea și campaniile ei pentru schimbarea legislației sexuale au făcut-o subiect de știri ani la rând, iar viața ei a inspirat filme precum Wish You Were Here sau Personal Services.

Harta 2: Sinastrie.
Cercul interior și cuspidele Caselor: dată de naștere anonimă în luna iunie
Cercul exterior: direcțiile AS la vârsta de șaizeci de ani.

Un exemplu de arc solar “lent” al Soarelui este cazul unei persoane născute în luna iunie (vezi Harta 2, mai jos). Cercul zodiacal exterior reprezintă harta AS la vârsta de 60 de ani, când planetele înaintaseră 57 de grade și jumătate (și nu media de 60 de grade).

 
 

Aspecte și orburi

Principalele aspecte pe care le folosesc în hărțile AS sunt conjuncția, careul și opoziția. La fel ca în cazul hărții natale, acestea arată cel mai bine posibilitățile și evenimentele cheie ale vieții.

Dacă folosim cele cinci aspecte ptolemaice (cele trei menționate mai sus, plus trigonul și sextilul), fiecare aspect cu arcul solar are loc doar o dată în viață. Nu există retrogadare, iar aspectele AS nu fac parte dintr-un ciclu pe care îl vom împlini în timpul vieții. Chiar și unui semi-sextil exact (30°) de la arcul solar al unei planete la un factor natal îi ia peste 60 de ani să se repete, iar semi-careul (45°) are nevoie de 90 de ani. (Dacă aveți o înțelegere bună a acestor aspecte minore sau dacă năzuiți la una, fiți atenți ce se întâmplă în preajma vârstei de 30 de ani, când fiecare planetă formează semi-sextil cu poziția natală în harta AS, și în jurul vârstei de 45, când fiecare planetă formează semi-careu cu poziția natală.

Eu folosesc un orb de 30′ de fiecare parte. Asta se corelează cu șase luni înainte și după momentul exact al aspectului arcului solar. De cele mai multe ori, evenimentele asociate arcurilor solare au loc atunci când orbul este foarte strâns.
 
 

Rectificarea și legăturile duble

De vreme ce toate elementele hărții AS înaintează cu aceeași viteză, acestea își păstrează pozițiile relative unele față de altele. Dacă aveți o conjuncție la 4° între Lună și Saturn, ea va rămâne așa întotdeauna pentru că planetele înaintează la unison prin semne și case. Cu alte cuvinte, poți fugi, dar nu te poți ascunde!

Mulțumită consecvenței stabile, lentorii și mișcării sale progresive, arcul solar este o unealtă excelentă pentru rectificare, mai ales în cazurile în care trebuie să reconstituim ora nașterii după o amintire aproximativă (de exemplu: ” între 3:00 și 4:00 PM”). Și nu e nevoie să trasăm harta AS pentru un moment exact de timp – data sau prima zi a lunii sunt suficiente, pentru că această hartă înaintează cu aproximativ 1 minut de arc pe săptămână.

Pentru a calibra ora nașterii, avansați planetele peste unghiuri (și vice-versa) și căutați evenimente sau reacții relevante. Dacă evenimentele relevante sunt decalate cu un an în hartă, atunci înseamnă că, cel mai probabil, și unghiurile sunt decalate cu un grad. Câteva minute diferență în ora nașterii pot însemna un an cu totul diferit în timpul vieții.

Dacă aveți aspecte natale foarte apropiate, acestea se vor activa în același timp (fie atunci când ajung într-o anumită parte a horoscopului, fie când o planetă sau un unghi avansează peste ele). Să luăm un exemplu.

Harta 3: Sinastrie
Cercul interior și cuspidele Caselor: Belinda Giblin
Cercul exterior: direcțiile AS la 1 octombrie 1984.

Actrița Belinda Giblin a captivat milioane de australieni în anii 1970, în rolul secretarei sexy Kay Webster din serialul The Box. În octombrie 1984, arcul solar al Soarelui trecea peste Ascendentul din Vărsător, iar arcul solar al MC se alăturase prin conjuncție lui Mercur-Jupiter natal (vezi Harta 3). Pentru o actriță, aceste arcuri solare ar putea fi asociate cu apariția în lume (emergence), statutul (prominence) și o viață făcută publică (publicity) – faptul de a fi remarcat și de a ajunge pe prima pagină a ziarelor. În această perioadă, lui Giblin i s-a cerut să o înlocuiască pe actrița principală dintr-un alt serial de mare răsunet pe plan internațional, Sons and Daughters. Când arcul solar al Soarelui a ajuns peste Ascendent, în Berbec, Belinda a ajuns în mijlocul reflectoarelor, iar rolul ei a devenit senzația anului în întreaga lume. Ajunsese pe prima pagină a tuturor tabloidelor: își făcuse un nume mare (Jupiter) în profesia ei (arcul solar al MC). Chiar dacă au mai urmat și alte roluri importante în teatru, rolul pe care l-am menționat mai sus este cel care o reprezintă cel mai bine (MC) pe această actriță talentată și energică.

Harta 4: Sinastrie.
Cercul interior și cuspidele Caselor: Belinda Giblin
Cercul exterior: direcțiile AS la 1 iunie 2005.

Ce s-a întâmplat în 2005, când aceeași conjuncție Mercur-Jupiter ajungea peste Ascendent? (vezi Harta 4) Belinda și-a construit o carieră paralelă de succes ca trainer într-o corporație (arcul solar al MC era conjunct cu Soarele natal). La început, Mercur-Jupiter vorbea despre atenția tabloidelor, însă acum ajungea să fie asociat cu învățarea și stârnirea entuziasmului celorlalți – două laturi diferite ale acestei combinații planetare.
 
 

Câteva sfaturi de interpretare

După cum am arătat și în numărul din aprilie/mai 2015, ceea ce predau este o metodă simplă numită “definește și leagă”. Arcul solar al unei planete sau unghi (directed planet/angle) reprezintă energia previziunii, iar planeta sau unghiul aspectate sunt acel domeniu al vieții care se deschide pentru a fi transformat. În practică, însă, combinarea celor două planete/unghiuri oferă cele mai bune indicii în legătură cu ce se va întâmpla. Cheia interpretării arcurilor solare este, mai întâi de toate, înțelegerea hărții natale și a spectrelor de semnificație ale planetelor sau unghiurilor operative.

Harta 5. Sinastrie
Cercul interior și cuspidele Caselor: Bill Clinton
Cercul exterior: direcțiile AS în anul 1998.

Atunci când Bill Clinton și-a depus jurământul de președinte prima oară, în 1993, Luna și Venus erau cele mai active planete în harta AS: Luna-MC, Descendent-Luna, Soare-Venus, Venus-Soare (careu). Aceste aspecte sugerează un președinte de tip “MTV”, carismatic și popular, care cântă la saxofon, promovează femei în roluri cheie din administrația sa și implementează un plan de reformă a sănătății. Desigur, nu putem trece cu vederea micile sale escapade extramaritale, care i-au pătat reputația de președinte. Însă pentru acestea ar trebui să ne uităm la conjuncția strânsă natală dintre Marte și Neptun în Balanță (cu Venus foarte aproape), care formează un careu cu MC. (vezi Harta 5, cercul interior) Configurația lui Clinton dintre Marte-Neptun-MC înseamnă că de fiecare dată când arcul solar al MC ajunge peste o planetă, aceasta e infuzată cu simbolistica Marte-Neptun, iar exactitatea aspectului (orb mai mic de 1°) înseamnă că toate cele trei părți ale hărții sunt activate în același timp. De exemplu, firma lui Clinton, Whitewater, a fost înființată (incorporated) în iunie 1979, atunci când arcul solar al MC ajungea peste Mercur în Leu. Scandalul a erupt la scurt timp după alegerile din 1992, când arcul solar al Lunii trecea peste MC și forma careu cu conjuncția natală Marte-Neptun. Atunci când arcul solar al MC a ajuns peste Soarele din Leu (care primea un careu de la arcul solar al conjuncției Marte-Neptun), viața lui Clinton nu a excelat deloc pe plan profesional, așa cum se întâmplă adesea cu direcțiile AS care implică Soarele, MC sau Casa a X-a. Deși a fost momentul definitoriu (MC-Soare) al președinției sale, el n-a putut să rămână nepătat de nuanțele lui Marte-Neptun (vezi Harta 5, cercul exterior). În ianuarie 1998, Clinton declara că nu a avut nicio aventură amoroasă cu vreo tânără secretară de la Casa Albă (White House intern)… pe nume Monica Lewinsky.

 
 

Ce trebuie să căutați: Arcul Solar în șapte pași

1.
Începeți călătoria arcului solar observând aspectele pe care le formează planetele/unghiurile de pe cercul exterior (pozițiile arcului solar pentru o anumită dată) și planetele/unghiurile de pe cercul interior (harta natală). Mai întâi, eu caut planetele/unghiurile AS amplasate în Casa I și mă uit să văd dacă există pe acel grad planete/unghiuri natale.

2.
Acordați o atenție deosebită conjuncțiilor (0°), careurilor (90°) și opozițiilor (180°), care coincid cu cele mai importante evenimente ale vieții. Conjuncția reprezintă cea mai evidentă fuzionare a energiilor și simbolurilor planetare. Opozițiile se manifestă adesea sub forma unor noi dinamici de relaționare, iar careurile apar de multe ori sub forma unor obstacole ce necesită o energie impresionantă pentru a fi depășite. Folosiți un orb de maxim 30′ (o jumătate de grad = șase luni), înainte sau după aspectul exact.

3.

Observați când o planetă sau un unghi intră într-un nou semn. E important să țineți minte că fiecare semn este constituit din 30° (de la 0°00′ la 29°59′). În harta AS, o planetă (sau cuspida unei Case) are nevoie de 30 de ani ca să parcurgă un semn întreg. Anul în care ajunge în primul grad al unui semn (0°00′ – 0°59′) reprezintă începutul unei noi faze a vieții – douăsprezece luni intense în care ajungem să ne obișnuim cu semnul în care ajunge planeta pe harta AS. Este ca o avanpremieră a celor ce vor urma. În acest an, planeta direcționată (AS) “vorbește” cu orice altă planetă natală din acel semn, indiferent de grad, eliberându-i potențialul.

4.

Plecați de la anul în care o planetă sau un unghi ajunge pe ultimul grad al unui semn (29°00′ – 29°59′). În acest an, cele mai dificile calități ale acelui semn vor cere atenție și stăpânire. Este finalul unei căi familiare, vestind douăsprezece luni de “criză” în ceea ce privește calitățile semnului respectiv.

5.

Vedeți momentul în care o planetă sau un unghi intră într-o nouă Casă (e nevoie de ora exactă a nașterii pentru asta.) Acest moment marchează o perioadă în care planeta respectivă se va concentra pe un alt domeniu al vieții dumneavoastră. Eu folosesc deja de mai mulți ani sistemul de Case Egale, iar cu ajutorul acestei unelte pot să diferențiez între previziunile legate de planul mundan (Casa a X-a) și cele legate de cămin (Casa a IV-a) și să explorez principiile psihologice mai adânci asociate felului în care ne vedem în contextul familiei (IC) și societății (MC) – de unde venim (IC) și încotro ne îndreptăm (MC).

6.

Luați seama la perioadele în care o planetă sau un unghi ajunge la jumătatea unui semn (14°-15°). Aceștia vor fi ani în care planeta este cu totul înrădăcinată în semnificațiile acelui semn. De exemplu, o planetă sau un unghi care ajunge la jumătatea Fecioarei în harta AS indică o perioadă plină de reparații, procesări și ordonări de toate felurile, și, în plus, munca, rutina sau sănătatea ar putea fi într-o situație precară.

– Pe gradele de la jumătatea semnelor cardinale, planeta se angajează să ducă lucrurile înainte, să le dezvolte; este o perioadă de activitate sau conflict în jurul principalelor teme ale semnului respectiv.

– Pe gradele de la jumătatea semnelor fixe, planeta ajunge în cea mai stabilă, solidă și durabilă stare – însă e posibil să stagneze sau să se blocheze în domeniile cheie ale semnului respectiv.

– Pe gradele de la jumătatea semnelor mutabile, planeta intră într-o perioadă schimbătoare, fluctuantă sau instabilă, în care țelurile asociate semnului respectiv se schimbă. (2)

7.

Folosiți metoda arcului solar împreună cu alte unelte de previziune! (Recomand mai degrabă tranzitele decât alte tehnici, progresii sau direcții). Astfel ajungeți la o perspectivă completă a stadiilor cheie ale călătoriei vieții (direcțiile AS) și a principalelor faze ale ciclurilor vieții noastre (tranzitele). Recomand de asemenea să vă concentrați asupra a ceea ce eu numesc “tranzitele umbră”, adică tranzitele la pozițiile arcului solar. De fiecare dată când are loc un tranzit la o planetă din harta AS (de exemplu un tranzit de la Saturn, conjunct cu Soarele AS), se formează invariabil o legătură între situațiile prezente și un eveniment sau o situație din trecut, din perioada când planeta în tranzit forma aspect cu harta natală (în acest caz, acea perioadă când Saturn forma conjuncție cu Soarele natal). Tranzitul umbră este un fel de a doua șansă de a integra evenimentele și problemele din timpul primului tranzit, cu excepția faptului că aspectul AS are loc adesea într-o altă Casă și într-un alt semn, adăugând alte nuanțe interpretării. Cel mai notabil tranzit umbră este umbra Revoluției lui Saturn, care survine în preajma vârstei de 32 de ani, după Revoluția lui Saturn, care are loc la 29, iar în această perioadă avem o nouă șansă de a implementa alegerile cheie de viață [la care am ajuns la 29 de ani].

Vă propun o sinastrie (bi-wheel): harta natală a lui Christopher Reeve și direcțiile AS de la momentul accidentului său tragic de călărie, plus o serie de alte tranzite relevante, la exteriorul celor două cercuri zodiacale. (vezi Harta 6) Conjuncția natală a lui Reeve între Lună și Marte în Săgetător sugerează pasiunea lui pentru călărit profesionist. Într-o cursă din data de 27 mai 1995, a căzut de pe cal, și a rămas complet paralizat și incapabil să respire pe cont propriu. Remarcați quincunxul natal strâns dintre Marte și Uranus. În harta AS, Marte ajungea la 0° Vărsător (semn de aer) iar Uranus ajungea la 0° Fecioară, declanșând un nou scenariu al vieții sale. În harta tranzitelor, Marte era la 0° Fecioară, iar Uranus la 0° Vărsător – o repetiție remarcabilă a aspectului, gradelor și semnelor. (Chiron, asociat cu caii și motocicletele, traversa Descendentul în harta AS, adăugându-se unei adevărate liste de semnificatori sugerând accidentul catastrofic și dependența de ceilalți care a urmat. Un alt semnificator al cailor, Jupiter, guvernatorul Casei a V-a și dispozitorul lui Marte, forma, în harta AS, un careu cu Mercur natal.

Harta 6: Sinastrie
Cercul interior și cuspidele Caselor: Christopher Reeve
Cercul exterior: direcțiile AS la 27 mai 1995.

Primele arcuri solare pe care le trăim sunt codificate în grila de aspecte natale. Dacă vrem să aflăm cum se manifestă o conjuncție natală Soare-Saturn, trebuie să vedem ce s-a petrecut în anul în care arcurile solare ale acestor planete au fost conjuncte. E o unealtă utilă, care îi poate ajuta pe clienți să facă legătura cu o temă sau problemă repetitivă cu care se confruntă.

Desigur, ei trăiesc tot timpul cu acel aspect natal, însă de obicei, la vârsta la care cele două planete ajung să se întâlnească pe harta AS, are loc un eveniment important. Chiar și acele planete în orburi considerate prea largi în interpretarea hărții natale (de ex. Luna la 1° Fecioară, Neptun la 13° Săgetător) se vor întâlni în aspect la o anumită vârstă [în harta AS] (în exemplul nostru, prin careu la vârsta de 12 ani), iar efectul va fi resimțit ca o combinație a energiilor lor. Dacă un client menționează probleme de codependență sau o nevoie constantă de a-i salva pe ceilalți (Luna-Neptun), în astfel de cazuri se poate dovedi util să vedeți anul în care Luna și Neptun au format un aspect în harta AS. S-ar putea să fie chiar anul în care a avut loc evenimentul care a declanșat acel tipar comportamental.

Folosind metoda arcului solar, putem analiza orice hartă natală și putem estima anul de viață în care se întâlnesc două planete – și astfel putem vedea cum se reflectă ele în povestea de viață a acelei persoane. Evenimentele pot îmbrăca nenumărate forme (cu toții știm că factorii exteriori, educaționali, culturali și sociali afectează exprimarea potențialului din horoscop) – însă ele vor avea de fiecare dată natura planetelor implicate în configurație. Unii ani sunt mai plini ca alții, iar cei mai dramatici ani din viață coincid adesea cu o mulțime de aspecte importante în harta AS.

Metoda arcului solar este o unealtă puternică cu ajutorul căreia ne putem planifica viața, trecând la acțiune pe fundalul arcurilor solare potrivite. Folosind cei șapte pași discutați mai sus, sper că vă veți distra cercetând evenimente de viață și observând cum prind viață în harta AS direcțiile din trecut și cele din viitor.
 
 

Datele și sursele hărților (în ordine alfabetică)

Bill Clinton, 19 august 1946; 8:51 AM, CST; Hope, AR, SUA (33°N40′, 93°W35′); sursă A: comunicată de mamă lui Shelley Ackerman.
Belinda Giblin, 2 martie 1950; 8:30 AM, AEST (–10); Tamworth, NSW, Australia (31°S05′, 150°E55′); sursă A: comunicată autorului de către ea, care știe de la tată.
Cynthia Payne, 24 decembrie 1932; 9:00 PM, GMT; Bognor Regis, Anglia (50°N47′, 00°W41′); sursă A: comunicată autorului de către ea.
Christopher Reeve, 25 septembrie 1952; 3:12 AM, EDT; Manhattan, NY, SUA (40°N46′, 73°W59′); sursă A: comunicată de el, într-o scrisoare, Lindei Clark; lui Penny Thornton i-a spus 3:14 AM, dar în certificatul de naștere (copie) nu este menționată ora nașterii.
 
 

Note

(1) Restul anului, Soarele se mișcă la o viteză exactă sau foarte apropiată de 1°/zi.
(2) Pentru mai multe detalii despre ideile de la punctul 3, 4 și 6, vezi articolele mele din secțiunea “Horoscope Detective” din numerele decembrie-ianuarie 2012-2013 și aprilie-mai 2013 ale revistei The Mountain Astrologer.
(3) Vezi articolul meu, “Shadow Transits: A Hidden Forecasting Tool”, din secțiunea Mercury Directed a numărului din decembrie-ianuarie 2008-2009 al revistei The Mountain Astrologer.
 
 

3 comments

  1. Foarte clar si… noroc ca stiu sa numar 🙂
    Multumim mult, Paste fericit!

    1. mi s-a spus ca articolul este mult prea tehnic, dar este destul de clar, nu?
      probabil e obisnuinta de a citi doar postari de fb…

      cu drag!
      Paste fericit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.