Gradele ca ani: o tehnică surprinzător de simplă a „Stăpânilor Timpului”

Posted by
Timp de lectură: 9 minute

 
 

Ray Grasse

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după Capitolul 7 din cartea StarGates: Essays on Astrology, Symbolism and the Synchronistic Universe
 
 
Horoscopul ar putea fi descris pe scurt ca o amprentă simbolică ce codifică diverse potențialuri ale vieții cuiva. Însă nu toate potențialurile indicate în hartă se activează în aceeași perioadă din viața acelei persoane. Așadar, cum ne dăm seama când iese la suprafață o anumită energie planetară?

Cei mai mulți astrologi occidentali ai zilelor noastre folosesc pentru acest scop tranzitele sau progresiile drept principale mecanisme declanșatoare. De exemplu, atunci când Jupiter ajunge într-un anumit punct al hărții tale și trece peste Venus natal, nevoile tale romantice sau estetice tind să fie amplificate. Sau atunci când Saturn revine pentru prima oară în poziția pe care o ocupa la nașterea ta, pe la douăzeci și ceva de ani, potențialurile din acea parte a horoscopului vor fi activate în feluri semnificative.

Însă pentru cei vechi, unul dintre cele mai comune mecanisme declanșatoare era tehnica “Stăpânilor Timpului”, similar cu sistemul dasha din tradiția astrologiei vedice (antice și contemporane). În timp ce tranzitele convenționale au o bază mai solidă în fenomenele astronomice, tehnica Stăpânilor Timpului e mai degrabă simbolică.

De pildă, viața unei persoane poate fi împărțită în “capitole” pe baza asocierii unor perioade de timp cu diferite planete sau case. Astfel, în sistemul elenistic al “profecțiilor”, fiecare Casă a horoscopului este asociată, succesiv, cu un an din viața nativului, astfel încât Casa I oferă indicii despre primul an de viață, Casa a II-a despre anul al doilea, și așa mai departe în ordinea celor douăsprezece Case (sistemul se repetă după vârsta de doisprezece ani, astfel încât Casa I devine asociată cu vârsta de treisprezece ani, Casa a II-a cu vârsta de paisprezece ani, și așa mai departe).

O tehnică înrudită cu cea a Stăpânilor Timpului și întâlnită mai des în tradiția occidentală este cea a “vârstelor planetare”. Misticul și filosoful de secol XX, Rudolf Steiner, avea o versiune proprie a acestei tehnici prin care interpreta dezvoltarea omului în termenii unor cicluri de șapte ani: primii șapte ani erau guvernați de Lună, următorii șapte ani (7-14) de Mercur, a treia perioadă de șapte ani (14-21) de Venus; apoi următoarele trei cicluri de șapte ani (21-42) erau guvernate de Soare, următorii șapte ani (42-49) de Marte, următorii de Jupiter (49-56), iar “ultimii” șapte ani (56-63) erau guvernați de Saturn. Steiner nu a sugerat ce planetă guvernează anii de după 63, însă avem sugestii de la alți scriitori; de pildă, asocierea perioadei de la 63-70 ani lui Uranus, de la 70-77 lui Neptun și de la 77-84 lui Pluto.
 

 
În acest articol, îmi propun să arunc o privire asupra unei tehnici care nu se bucură de o atenție deosebită, dar care am descoperit că este surprinzător de precisă și uluitor de simplă. Tehnica mi-a fost prezentată de primul meu profesor de astrologie, Maureen Cleary, care a rezumat-o în felul următor:

“Uită-te la gradul pe care îl ocupă o planetă în horoscopul tău, și astfel vei afla în ce an de viață se va manifesta într-un fel deosebit de important pentru tine energia acelei planete.”

Venus se află la 25°33′ Berbec? Amintește-ți ce evenimente importante asociate lui Venus s-au petrecut când aveai douăzeci și șase de ani. (Nu uita, atunci când o planetă a intrat în gradul 25, asta înseamnă că e asociată cu anul 26. Dacă Saturn a trecut mai multe minute de gradul 17 al semnului său, înseamnă că cel mai probabil atunci când aveai optsprezece ani ai trăit un eveniment saturnian important, un fel de lecție sau provocare de acest fel. Jupiter e amplasat la gradul 21 și câteva minute? Atunci vezi ce s-a întâmplat în anul 22 al vieții tale – și tot așa.)

În general, am observat că putem extinde orbul acestei influențe cu un grad pe fiecare parte pentru a afla când își va revela influența planeta respectivă. De exemplu, dacă în harta cuiva Saturn este poziționat pe gradul 21 al unui semn, am putea observa manifestări puternice ale influențelor saturniene între anul 20 și anul 22 de viață al acelei persoane. Însă, în unele cazuri, am fost uluit să aflu că minutele de arc se pot corela cu punctul culminant al influenței respective, într-o anumită lună sau chiar săptămână. Să zicem că Jupiter se află la 21°30′ Scorpion. Jupiter se poate “activa” la exact 22 de ani și șase luni (de vreme ce 30 de minute de arc reprezintă o jumătate de grad, deci jumătate de an).

Iar la întrebarea cum funcționează această tehnică după vârsta de treizeci de ani, răspunsul e simplu. La fel ca în cazul profecțiilor, odată ce ajungem la capătul unui ciclu secvența numerică se repetă. De exemplu, să zicem că o persoană are Soarele la exact 5°00′ Rac. Acest grad va fi activat nu doar în preajma aniversării de cinci ani, ci încă o dată în jurul vârstei de treizeci și cinci de ani, la șaizeci și cinci și la nouăzeci și cinci de ani.

Îmi amintesc că prima oară când am auzit de această tehnică eram destul de sceptic, pentru că mi se părea cam prea simplă. Însă cu timpul, pe măsură ce am lucrat cu ea, am fost mereu surprins de eficacitatea ei. (La câțiva ani după ce am învățat această tehnică de la Maureen, l-am întrebat pe un alt profesor de astrologie al meu, Goswami Kriyananda din Chicago, dacă a auzit vreodată de această tehnică. Într-adevăr, auzise – și mi-a spus, aproape la fel de perplexat de simplitatea și forța ei ca și mine: “Mi se pare înfricoșător de precisă.”)

În continuare aș vrea să prezint o serie de exemple pentru a ilustra această tehnică în acțiune. Voi începe cu harta mea.

În primul rând, să luăm poziția Soarelui meu, care la momentul nașterii mele se afla la 13° Gemeni. Perioada dinainte (și de după) aniversarea mea de treisprezece ani a fost poate cel mai important punct de cotitură din adolescența mea, o răscruce pe care, privind în urmă, o consider cea mai importantă “trezire a creativității”. Dincolo de faptul că descoperisem mai multe cărți despre spiritualitate și mă preocupam de subiecte “alternative”, în această perioadă mintea mea s-a deschis către o mulțime de noi teme, de la civilizațiile pierdute și fenomenele paranormale la influențe muzicale precum Bob Dylan sau Claude Debussy. În acest an am început să pictez în ulei (ceea ce m-a determinat, ani mai târziu, să urmez cursurile unei facultăți de artă). Tot atunci am avut o întâlnire cu un actor faimos de film, o figură solară pe nume Vincent Price. Pentru mine, de mic un împătimit al filmelor, era ca și cum l-aș fi întâlnit pe Iisus Hristos.

Acum, adăugăm 30 de ani la primul număr (al gradului), și ajungem la următoarea activare a gradului Soarelui meu, adică în anul patruzeci și trei al vieții mele. Ce s-a întâmplat între a 43-a și a 44-a aniversare a mea? Ei bine, atunci mi-a fost publicată prima carte, The Waking Dream – o adevărată manifestare a Gemenilor.

În harta mea, Venus se află la 7° Gemeni. Chiar dacă nu am cine știe ce amintiri legate de al șaptelea an de viață (cu excepția unor mâzgâleli cu acuarele), dacă adaug 30 de ani la acel număr, ajung la vârsta de treizeci și șapte de ani, adică anul în care m-am căsătorit.

Neptun natal este poziționat pe gradul 19 Balanță, iar perioada cuprinsă între a 19-a și a 20-a aniversare a fost de asemenea una crucială. Printre altele, aceasta a fost o perioadă cheie în ceea ce privește experimentele cu psihedelice, dar nu numai. Atunci am început să studiez mai intens misticismul și să urmez cursurile yoghinului Goswami Kriyananda. Eram în al doilea an la facultatea de artă și mă preocupam intens de regie, când am hotărât împreună cu doi colegi și cu unul dintre profesorii de film să mergem într-o călătorie care avea să se dovedească plină de evenimente. Scopul “declarat” al călătoriei noastre era să tragem câteva duble pe malul oceanului, dar pe lângă asta, această călătorie mi-a oferit două experiențe definitorii (life-changing) cu LSD în regiunea Big Sur – toate acestea, fiind, evident, simboluri neptuniene. Din nefericire, pe partea negativă, acel an a fost un an plin de decepții în dragoste – tipar care s-a repetat și 30 de ani mai târziu, când aveam patruzeci și nouă de ani. Eram un burlac proaspăt divorțat și a trebuit să mă confrunt cu realitatea că noua mea idilă amoroasă se dusese pe apa sâmbetei.

Să analizăm acum câteva exemple faimoase. John Lennon s-a născut cu Uranus la 25° Taur. Întrucât s-a născut pe 9 octombrie 1940, asta înseamnă că, dacă adăugăm 25 de ani după acel moment, ar trebui să ne concentrăm pe perioada de douăsprezece luni cuprinsă între 9 octombrie 1965 și 9 octombrie 1966. Regăsim în această perioadă din viața lui evenimente inovative, radicale, legate de presă sau chiar tulburătoare (disruptive)? Dincolo de creația muzicală extraordinar de inovativă în care a fost angrenat împreună cu trupa Beatles (albumele Rubber Soul și Revolver au fost lansate atunci), această perioadă avea să fie una dintre cele mai tulburătoare din viața lui. Într-un interviu din primăvara lui 1966, Lennon a rostit celebra frază: “Creștinismul nu va mai fi. O să se micșoreze și o să dispară … Noi (Beatles) suntem mai populari decât Iisus la ora actuală …” În următoarele luni, această frază a circulat prin presa din întreaga lume și a stârnit un uragan de controversă de o asemenea amploare încât fundamentaliștii au ars discurile Beatles, iar Lennon a primit amenințări cu moartea.

Am putea de asemenea să ne uităm la unul dintre primii idoli ai lui Lennon, Elvis Presley. Născut pe 8 ianuarie 1935, Elvis îl avea pe Jupiter la 18° Scorpion. A împlinit optsprezece ani în 1953. Regăsim vreun eveniment important sau “expansiv” în acel an din viața lui? După câte se pare, în august 1953, Elvis a pășit în studioul Sun Records și a înregistrat primul său album, un disc cu două piese, “My Happines” și “That’s When Your Heartaches Begin”. Chiar dacă avea să semneze abia mai târziu un contract formal cu o casă de discuri, acest prim disc a reprezentat începutul carierei sale muzicale și l-a propulsat în atenția producătorului Sam Phillips.

În final, să luăm cazul cântărețului Bob Dylan, născut pe 25 mai 1941. Așa cum scriam în Capitolul 4 (“Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică“), Neptunul lui Dylan este foarte proeminent în harta lui, întrucât este cea mai elevată planetă. E poziționat la 24°56′ Fecioară – ceea ce înseamnă că perioada neptuniană de interes pentru noi ar fi undeva între 1965-1966. Așadar, ce s-a întâmplat atunci? După mulți, în această perioadă el a compus cele mai frumoase cântece din întreaga carieră, lansând într-un timp foarte scurt albume extraordinare precum Bringing It All Back Home, Highway 61 și Blonde on Blonde.

Soarele lui Dylan este amplasat la 3°33′ Gemeni. Nu știm prin ce evenimente a trecut la trei ani, dar dacă adăugăm 30 de ani la această cifră, ajungem undeva pe la jumătatea anului al 34-lea al vieții sale – ceea ce înseamnă perioada 1974-1975. Ce s-a petrecut atunci? În urma accidentului său legendar de motocicletă, se știe că Dylan a fost foarte retras o perioadă, dar după această perioadă el a explodat pur și simplu înapoi pe scena muzicală cu un turneu mondial demult anunțat împreună cu “The Band”, și a înregistrat albumul său-capodoperă, Blood on the Tracks, lansat pe la începutul anului 1975 și considerat de marea majoritate a ascultătorilor și criticilor cea mai bună creație a sa din anii ’60 încoace.(Revista Rolling Stone l-a pus pe locul 16 în lista celor mai bune 100 de albume din toate timpurile.) De asemenea, în această perioadă (jumătatea anului 1975) Dylan a compus și înregistrat renumita piesă “Hurricane”, și nu în cele din urmă, a înființat extraordinara trupă de concerte “the Rolling Thunder Revue”, cu care a cântat de la finele anului 1975 până în 1976.

Să trecem acum la următoarea activare majoră a Soarelui în Gemeni din harta lui Dylan. Dacă mai adăugăm încă 30 de ani la valoarea gradului 3 Gemeni în care se află Soarele, ajungem la anul 63 din viața lui, undeva între 2004 și 2005. Cunoaștem vreun eveniment relevant pentru el în această perioadă? Bineînțeles – este perioada în care și-a publicat mult-așteptata autobiografie, Chronicles: Volume One.

Harta lui Dylan ne indică un aspect interesant al acestei tehnici, și anume că două sau mai multe planete care ocupă același grad (sau pe aproape), chiar dacă sunt în semne diferite, importanța anilor respectivi este amplificată dramatic. De exemplu, în harta lui Dylan, Mercur este la gradul 23, pe când Neptun se află la 24°. Acești ani din viața lui Dylan au fost ani de mare creativitate pentru el (dar și plini de problemele asociate cu stresul și abuzul de droguri).

Un exemplu încă și mai dramatic al acestui principiu este harta unei cliente de-a mea, unde există un careu perfect între Saturn și Venus la 17°, fiecare în semnul său, cu Pluto de asemenea poziționat la 17° într-un alt semn. Cu alte cuvinte, trei planete ocupă exact același grad. “Ce s-a întâmplat semnificativ din punct de vedere romantic pentru tine în jurul vârstei de șaptesprezece ani?”, am întrebat-o. Când a auzit această întrebare, ochii i s-au mărit considerabil și a început să-mi descrie cu tristețe experiența sa de la șaptesprezece ani, violul care a lăsat-o traumatizată ani de zile. Pe de altă parte, o altă clientă, care s-a născut cu o conjuncție aproape perfectă între Jupiter, Venus și Luna pe gradul 22 Scorpion (în Casa a V-a a plăcerilor), mi-a spus că atunci când avea douăzeci și doi de ani a experimentat cea mai profundă trezire a sexualității din întreaga viață.

Acestea sunt doar câteva exemple care ilustrează cum funcționează această tehnică. Încurajez cititorul să o pună la lucru cu propria sa hartă, precum și cu harta propriilor clienți [sau prieteni], și să vadă cu ochii lui ce are de oferit.
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

One comment

  1. Fantastic articol! Acum trebuie sa gasesc un astrolog care sa-mi interpreteze harta :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.