Renn Butler (II) – Căi spre întregire, o carte unică în literatura astrologică

Posted by
Timp de lectură: 33 minute

 
 
 
 

Căi spre întregire

26 septembrie 2014
 

  1. Rolul autoexplorării holotropice: Valorile umane intrinseci
  2. Pathways to Wholeness – cartea
  3. Trecut, prezent și viitor
  4. Tranzite personale si mondiale – aspecte practice
  5. “Legea atractiei” – Ce anume ne creează realitatea?

 
 
 
 
ADRIAN: Renn, este o plăcere să te avem din nou alături pentru a discuta mai în profunzime subiectele fascinante pe care le abordezi în cartea ta detaliată și bine scrisă – PATHWAYS TO WHOLENESS – care oferă cititorului posibilități nelimitate de explorare.
RENN: Da, mulțumesc foarte mult, sper ca oamenii să o considere utilă și promițătoare. A fost un proiect lung și foarte solicitant. Am avut de făcut numeroase conexiuni și a durat… concepția cărții a avut propria sa durată și sunt foarte încântat că în cele din urmă a apărut.
 
 
ADRIAN: Cum te simți azi, astrologic vorbind?
RENN: Ei bine, ar fi interesant pentru cititori să știe că parcurgem pentru aproximativ șase săptămâni un tranzit fantastic, un triunghi major constituit între Marte, Jupiter și Uranus. Acesta s-a format la mijlocul lunii septembrie (2014), în jurul datei de 15 – așadar abia a început – și va dura până în jurul datei de 25 octombrie; îi simt cu adevărat forța, entuziasmul și susținerea. Este atât de incitant! Sunt foarte entuziasmat de astrologie și tocmai am dat peste două articole.
 
Pe unul dintre ele l-am văzut cu ceva timp înainte, dar n-am apucat să-l citesc, este postat pe grupul de Facebook “Holotropic Breathwork” – un articol al lui Martin Boroson numit 12 Things Everyone Should Know About Holotropic Breathwork. Este o descriere frumoasă și concisă a respirației holotropice, care răspunde la multe dintre întrebările care ar putea exista în legătură cu aceasta.
 
Celălalt – pe care Rick mi l-a trimis acum șase luni, însă fiind ocupat cu promovarea cărții mele n-am reușit să-l citesc decât săptămâna aceasta – este remarcabil, Tarnas de cea mai bună calitate. Se numește The Role of Astrology in a Civilization in Crisis și este postat pe site-ul AstroDienst, dar îl am și ca primă postare pe grupul de Facebook “Cosmos and Psyche by Richard Tarnas”, iar oamenii îl pot găsi acolo. Vreau să includ aici câteva paragrafe din acest articol, care prezintă succint ideea și intenția marii opere a lui Rick, “Cosmos and Psyche”.

 
 

Această dezvoltare enormă a conștiinței noastre solare moderne exclude profunzimile, misterul lunar și sufletul cosmosului. Dar problema demistificării nu este doar psihologică, filosofică sau spirituală. Ea este pragmatică, la modul general. De ce este cosmologia atât de importantă? Pentru că o cosmologie este recipientul pentru tot ceea ce se întâmpla într-o civilizație – gândirea, ipotezele, acțiunile, strategiile, economia și politica, ecologia, imaginea de sine a omului, rolul lui în schemele globale sau în situațiile particulare în care se află. O viziune dezvrăjită asupra lumii favorizează mentalitatea utilitară, astfel încât eficiența și controlul, puterea și profitul să devină cele mai înalte valori care guvernează societatea.
 
Într-o astfel de lume, practic nimic nu mai este sacru, pentru că întregul a fost desacralizat: totul poate fi obiectificat și comercializat, pădurile străvechi nu sunt nimic altceva decât cherestea, munții devin proiecte miniere, mintea copiilor – țintă de marketing. Relația noastră cu Universul devine mai degrabă impersonală. Nevoia de a umple foamea spirituală a acestei conștiinte izolate cosmic, combinată cu imperativele profitului corporatist și ale lăcomiei personale, produc o frenezie tehnoconsumerista care canibalizează planeta și amenință să prăbușească întreaga Eră Cenozoică.

Richard Tarnas – The Role of Astrology in a Civilization in Crisis

 
 
 

Rolul autoexplorarii holotropice: Valorile umane intrinseci

ADRIAN: Uneori mi se pare că astrologia este acea hartă a comorilor din poveștile pe care le citeam în copilărie, doar că de data asta atât povestea cât și harta sunt reale.
RENN: Da, eu văd astrologia arhetipală ca pe o hartă importantă, este o metaforă foarte bună. Însă, deși hărțile sunt esențiale, pentru că este important să aruncăm o privire pe hartă ca să înțelegem unde ne aflăm, este și mai important să ținem mâinile pe volan, să fim atenți la semnele rutiere, condițiile meteorologice și așa mai departe. Nu cred că oamenii au nevoie de astrologie pentru a duce o viață fericită și plină de sens, dar cu siguranță ea este utilă.
 
 
ADRIAN: Cartea ta este cu adevărat unică în literatura astrologică, deoarece aproape fiecare carte de astrologie disponibilă subliniază doar posibilele manifestări și efecte ale tranzitelor astrologice în viața de zi cu zi. Tu ai scris și despre acestea, dar ai adăugat și posibilitățile, manifestările și experiențele pe care le-ai putea întâlni în diferitele puncte ale călătoriei interioare în domeniul biografic, perinatal și chiar în cel transpersonal. Care a fost intenția finală a cărții tale?
RENN: Cred că unii oameni, citind o carte precum Cosmos and Psyche sau Prometheus the Awakener au imediat o revelație și pot vedea, la nivel mental, valabilitatea argumentelor și dovezilor aduse; ei își dau seama că aceste tipuri de corelații, aceste sincronicități sugerează – sau chiar dovedesc – că există o inteligență superioară, o Anima Mundi, un Suflet al Lumii, o Minte Universală sau cum doriți să o numiți.
 
Cu toate acestea, ceea ce ne împiedică pe mulți dintre noi să avem o legătură directă cu Macrocosmosul, cu puterea noastră superioară, cu Divinul, cu numinosul, sunt diferite traume și răni stocate în partea inconștientă a psihicului, fiind necesară o autoexplorare holotropică pentru a deschide și extinde calea către Divinitate. Eu folosesc cuvântul holotropic într-un mod generic, ca experiență a unor stări neobișnuite ale conștiinței, care permite conținutului inconștient să iasă la suprafață, să fie confruntat și să se epuizeze.
 
Există un proverb budist: când oamenii îndepărtează suferința, compasiunea si sentimentul comuniunii apar automat. Grof a confirmat acest lucru în urma cercetărilor sale clinice. Starea generică a omului este bunătatea și amabilitatea – la care el se referă ca fiind valori umane intrinseci. Starea naturală a ființei umane este să fie iubitoare și să se simtă conectată, să aibă grijă de alți oameni și de alte forme de viață, să găsească un înțeles superior și să realizeze că există inteligență și conștiință răspândită prin întregul Univers. Doar traumele noastre neprelucrate – mai ales trauma de la naștere – sunt cele care ne restrâng viziunea și ne întunecă percepția, astfel încât nu mai putem vedea aceste conexiuni, pur și simplu le uităm. De aceea, căutarea spirituală este adesea numită “trezire” – pentru că ne trezim dintr-un “somn” sau “realizare”, “realizare de sine” – deoarece realizezi că ceva a fost dintotdeauna acolo, însă tu nu puteai vedea. Cred că o carte precum “Pathways to Wholeness” poate ajuta și încuraja oamenii să se supună experiențelor holotropice – fie ele sesiuni de respirație holotropică, utilizarea responsabilă a substanțelor psihedelice sau orice alte “tehnologii ale sacrului”- pentru a descoperi înțelesurile și conexiunile din Univers.
 
 

Pathways to Wholeness – cartea


 
ADRIAN: Ai descrie cartea ta ca pe genul de manual “cum sa faci singur x”? Hai să vorbim despre subiectele pe care le-ai abordat – astrologia holotropică și manifestările arhetipale în viața interioară, de exemplu!
RENN: (Râzând) Ei bine, este amuzant, aș spune că este mai mult despre cum să faci lucrurile cu sprijinul altora, dar înțeleg ce vrei să spui. Am vrut să abordez câteva dintre problemele majore legate de siguranță referitor la stările holotropice și psihedelice, astfel încât ele să poată fi accesate în modul cel mai sigur, responsabil și eficient, așa cum spune Grof, pentru a spori beneficiile și a diminua riscurile. Așadar, în Capitolul 3: Issues in Psychedelic Therapy and Self-Exploration fac referire la stabilirea, dozarea, calitatea și puritatea substanțelor psihoactive, nivelul de încredere și sprijin și alte aspecte pe care cei care sunt interesați și cei care utilizează tehnica le vor găsi utile.
 
De asemenea, vorbesc despre contraindicații, despre unele dintre problemele medicale și psihiatrice în cazul cărora n-ar fi înțelept să se utilizeze terapia psihedelică sau holotropică: afecțiuni cardiace grave, tensiune arterială foarte ridicată sau istoric de afecțiuni clinice severe cum ar fi depresia maniacală. Există o serie de alte atenționări psihiatrice dar în principiu, persoanele din toate aceste categorii ar putea beneficia de terapia psiheledică dacă ele ar avea loc într-o unitate medicală unde ar avea suport 24 de ore din 24. Grof a lucrat cu o serie de indivizi psihotici și până și aceștia au reușit în cele din urmă să funcționeze mai bine decât o persoană obișnuită, normală și sănătoasă, dar a fost nevoie de multă muncă și au avut nevoie de supraveghere continuă într-o unitate medicală pe perioadele dintre sesiuni, până când au fost vindecați.
 
Unul dintre capitolele de care sunt foarte mulțumit este Capitolul 7: Putting it all Together: Scenarios in Self-Exploration, în care vorbesc despre o serie de posibile scenarii care ar putea părea interesante cititorilor, legat de modul în care astrologia i-ar putea ajuta să ia decizii cu privire la sincronizarea sesiunilor și alte aspecte conexe – cum ar fi cel în care soțul, soția sau un partener să joace rolul de asistent. Este util ca cititorii să știe că, în general, un soț sau un partener romantic nu este cel mai bun asistent pentru sesiuni. Există și excepții, desigur, unele relații sunt incredibil de deschise, pline de iubire și de încredere! Dar dat fiind că pentru majoritatea oamenilor orice sentimente nerecunoscute, secrete sau bagaje emoționale din trecut se pot amplifica de mii de ori în timpul sesiunilor psihedelice, este mai bine să ai unul sau mai mulți prieteni spirituali neutri pentru a te asista pe parcurs iar partenerul să vină la sfârșit, într-un moment prestabilit pentru faza de conectare.
 
Deschid cartea cu capitolul The Birth of the New Worldview (Nașterea Noii Viziuni), în care vorbesc despre incredibilele descoperiri terapeutice ale lui Grof în Praga. Urmează, așa cum am menționat mai înainte, povestea astrologiei arhetipale, Piatra de la Rosetta pentru cercetarea psihicului uman și a conștiinței precum și modul în care Richard Tarnas a reușit să coreleze experiențele interioare ale indivizilor cu tranzitele lor astrologice.
 
În capitolul 6 – The Archetypal Pairs (Perechile arhetipale) – trec în revistă toate perechile planetare diferite: Soare-Lună, Soare-Mercur, Soare-Venus și așa mai departe, până la Neptun-Pluto și vorbesc despre gama de posibile manifestări ale acestor energii arhetipale în viața de zi cu zi sau în autoexplorarea holotropică. Mai mult, după cum ai menționat, mi-am făcut timp pentru a include eventualele manifestări ale aspectelor Jupiter-Uranus, de exmplu – pe care le avem chiar acum, Jupiter fiind în trigon cu Uranus – la nivelul straturilor de explorare biografice, perinatale și transpersonale. Acestea reprezintă aproximativ 33 de ani de cercetare în care am colectat date și informații din sesiuni avute cu diverse persoane.
 
 
ADRIAN: Ai menționat extazul Prometeic. Există diferite tipuri de extaz? Nu mă refer aici la vreo substanță, ci la stări specifice ale conștiinței. Poți detalia aceste informații?
RENN: Corect, vorbim despre stări de conștiință si nu despre drogul Ecstasy/MDMA. Da, Grof a folosit termenul “oceanic” sau Apolinic pentru a descrie tipurile de extaz neptunian. Acesta implică un sentiment al nemărginirii, vastității, al conexiunii și înțelesului superior precum și trăiri extatice, senine.
 
Extazul vulcanic se referă la energia motivantă, agresivă, uneori sado-masochistă, asociată stadiului dinamic al nașterii – în acel moment oamenii văd adesea imagini ale erupțiilor vulcanice. În aceste etape finale, ei pot experimenta o fuziune a durerii și plăcerii, fără să poată face distincție între ele. Este un fel de forță motrice pe care el a numit-o extaz vulcanic sau Dionisiac, deoarece apare în contextul morții și al renașterii.
 
Apoi mai poate exista senzația de deschidere a chakrei coroanei, când ești inundat de un torent electrizant de intuiții și de înțelegeri arzătoare, stimulante. Tarnas și Grof au denumit acest tip de extaz care corespunde cu tranzitele majore ale lui Uranus, extaz Prometeic.
 
 
ADRIAN: În afară de aceste minunate posibilități, există vreo expresie problematică a acestor arhetipuri? Ar trebui ca astfel de situații să fie abordate cu ajutorul modelului “clasic”, adică al medicamentelor alopate, sau există modalități moderne, mai potrivite și mai eficiente?
RENN: Da, să luăm fenomenul inflației psihice descris de către Jung. De exemplu complexul lui Hristos, în care o persoană are sentimentul importanțe spirituale deosebite, este strâns legat de faza maniacală a depresiei maniacale: o senzație de supraactivare, entuziasm extrem, trecere agitată de la un proiect la altul, un sentiment al posibilităților grandioase, etc. Acestea ar fi manifestările dificile ale arhetipului lui Uranus, dar soluția reală, descoperită de Grof, este să se permită energiilor plutonice care stau la bază să se autoepuizeze în timpul sesiunilor. Lucrurile vor deveni temporar mai agitate și probabil că se vor întoarce la stadiul dinamic al nașterii, când se află într-o luptă disperată pentru viață; se sufocă, dar există totuși un sentiment al luminii de la capătul tunelului, al iminenței nașterii, există un sentiment de apropiere divină, și acest eveniment incredibil, eliberator, care e pe cale să se petreacă dobândește o semnificație cosmică. Aceasta este de fapt originea firească a acelor trăiri. Nu este deloc neobișnuit ca oamenii să se identifice cu moartea și renașterea lui Hristos, precum și cu moartea și renașterea lui Osiris, Persefona, Dionis, atunci când își retrăiesc propria moarte și renaștere, părăsind uterul ca făt și născându-se ca ființă umană.
 
Așadar încercarea de a suprima sau calma acel tip de energie atunci când se manifestă, nu este o soluție potrivită. Oamenii trebuie să fie capabili să se confrunte cu acest lucru la nivelul la care a fost generat și să permită procesului și energiilor să se epuizeze.
 
 
ADRIAN: Este destul de neobișnuit să prezinți tranzitele în această ordine și grupate în modul în care ai făcut-o tu în carte. De ce ai ales această structură?
RENN: Oh, da, este interesant, structurarea acestei cărți nu mi s-a dezvăluit dintr-o dată, ci mi s-a revelat în timp. Am început cu tranzitele lui Neptun. Desigur, în mod normal ar trebui să fie prezentate astfel: Soare-Soare, Soare-Lună, Soare-Mercur, Soare-Venus până la Neptun și Pluto, dar am mers pe ideea că “mediul” este mesajul. Așadar, am vrut să arăt că toate tranzitele lui Neptun au multe asemănări precum și ceva fundamental în comun, acea “calitate sau emoție neptuniană” – așa că am vrut să le pun pe toate la un loc.
 
Cuprinsul ar fi trebuit să clarifice până la urmă aceste diferențe. Deci, avem tranzitele Soare-Neptun, Lună-Neptun, Mercur-Neptun, Venus-Neptun, Marte-Neptun, Jupiter-Neptun. Am vrut să prezint corelațiile BPM I cu Neptun toate la un loc, într-o serie, așa încât cititorii să aibă o imagine clară asupra acestui lucru. Ei bine, toate au ceva în comun; când oamenii au tranzite ale lui Neptun este foarte probabil ca ei să acceseze amintiri amniotice din perioada intrauterină, sentimente abisale, să se identifice cu spațiul cosmic și cu animalele acvatice și așa mai departe. Apoi, conform aceluiași model, avem tranzitele lui Saturn (Soare-Saturn, Lună-Saturn, Mercur-Saturn, Venus-Saturn, Marte-Saturn, Jupiter-Saturn), tranzitele lui Pluto și apoi cele ale lui Uranus. Așadar, am urmărit secvența Grof-Tarnas a matricelor perinatale care, așa cum am menționat, sunt strâns legate de tranzitele lui Neptun, Saturn, Pluto și respectiv Uranus.
 
Acestea au fost primele; apoi am prezentat ceea ce eu numesc aspecte fundamentale – cele șase perechi planetare care implică una dintre cele patru planete exterioare, de la Saturn la Pluto; acestea sunt aspecte foarte puternice. N-am început cu ele pentru că am considerat util ca cititorii să primească mai multe explicații despre tranzitele lui Neptun și Saturn, înainte de a introduce aceste aspecte esențiale care conțin perechi ale arhetipurilor majore: Saturn-Neptun, Saturn-Pluto, Saturn-Uranus, Uranus-Pluto, Uranus-Neptun, Neptun-Pluto.
 
Apoi urmează aspectele de modificare. Ele tind să fie mai puțin semnificative ca factori de tranzit și părea firesc să le pun la sfârșit. Cel mai puternic dintre acestea ar fi tranzitul Marte-Jupiter și Rick mi-a vorbit mult despre acest lucru atât în primele zile la Esalen cât și în multe alte conversații pe care le-am avut, mai ales pentru că Marte-Jupiter este o energie foarte de dorit pentru explorarea holotropică. Vreau să spun că și aspectul Jupiter-Jupiter este frumos, precum și multe altele… toate sunt bune în felul lor, însă Marte-Jupiter este unul special, deoarece crează un sentiment dinamic de entuziasm și curaj, este un fel de mijloc de transport care expulzează întreg conținutul psihicului. El l-a descris ca pe un remediu miraculos împotriva fricii și inerției ego-ului nostru.
 
 
ADRIAN: Din moment ce ai scris o carte foarte practică, care ar fi sfatul tău pentru cititorul care dorește să înceapă această călătorie interioară de autodescoperire?
RENN: (Râde) Ei bine, vorbind despre caracterul practic – cititorii pot considera interesant – m-am născut cu o conjuncție foarte strânsă Lună-Saturn în Capricorn, în casa a șasea. Este poate singura dată când voi menționa casele în acest interviu, ele nu fac parte din astrologia arhetipală. Dar cu siguranță am acea latură pământeană; am și un trigon Jupiter-Pluto destul de exact în Fecioară și Capricorn, deci mult element Pământ.
 
Pentru a răspunde la întrebarea ta, în sesiunile Gestalt pe care am avut privilegiul să le fac la Institutul Esalen, premisa era: “începeți de acolo de unde vă aflați”. Observați ce simțiți fără a încerca să schimbați ceva – doar fiți prezent, respirați, mergeți în profunzime și acceptați senzația fără a încerca să o modificați. Lucrarea lui Grof urmărește tradiția lui Jung, în sensul că este foarte optimistă, pe când Freud era pesimist. Jung și Grof au înțeles și au experimentat direct faptul că psihicul se autoreglează – psihicul știe cum să ajungă la un nivel mai înalt de conștiință. Grof spunea că, așa cum corpul știe să scape de o așchie, la fel și psihicul știe să scape de bagajele traumatice, deschizând calea spre Divinitate.
 
Așadar tot ce facem noi în astrologia arhetipală și în explorarea holotropică este să conlucrăm cu un proces care se petrece continuu. Cu fiecare respirație noi aducem conștiință și forță vitală în interiorul nostru, iar în explorarea de sine de fapt doar cooperăm cu propriul Vindecător Interior. De exemplu, într-un atelier de respirație holotropică noi creăm un mediu sigur, avem o discuție pregătitoare, există un pre-screening medical și psihiatric, oameni se prezintă și fiecare își alege un partener pentru acea zi. O persoană va efectua tehnica de respirație înainte de prânz și cealaltă după masa de prânz, cu schimbul. Și bineînțeles, abordăm orice îngrijorare pe care o au, ne asigurăm că există suficient loc în jurul lor, perne, și că totul se petrece într-un spațiu izolat fonic. Creăm un mediu în care oamenii se pot întinde, pot să-și închidă ochii, de obicei cu apărătoare pentru ochi, cu o muzică puternică sugestivă iar ei doar capitulează și se cufundă în propria lor ființă, lăsând ceea ce este înăuntru să iasă la suprafață. Noi nu încercăm să direcționăm procesul, ci doar sprijinim ceea ce se întâmplă, deși avem multe modalități prin care putem contribui la finalizarea lui dacă până la final problema nu este soluționată. Acesta este, în esență, modul de operare de bază al tuturor psihoterapiilor eficiente: creați un raport, o relație de încredere și oferiți un mediu sigur, apoi doar lăsați psihicul să iasă la suprafață.
 
 

Trecut, prezent si viitor

ADRIAN: Cum îți imaginezi viața cândva în viitor, într-o lume în care toată lumea stie astrologie?
RENN: (Râde) Ei bine, știi Adrian, eu nu petrec prea mult timp speculând asta, pentru că se pare că suntem atât de departe de acel moment. Oamenii ar trebui să citească articolul lui Rick Tarnas The Role of Astrology in a Civilization in Crisis, în care se vorbește despre disjuncția incredibilă dintre ceea ce știm cu toții că este astrologia – adică un limbaj al sufletului, o serie constantă de sincronicități, o dovadă a legăturii dintre Microcosmos și Macrocosmos, între Cosmos și Suflet – și să o compare cu statutul astrologiei în viziunea științifică a lumii moderne în care, după cum ai spus deja,astrologia este considerată “supremul etalon al superstiției”. În actuala viziune modernă a lumii, astrologia este într-adevăr privită cu dispreț.
 
Cu toate acestea, o idee bună ar fi existența unui canal de televiziune dedicat astrologiei arhetipale, un fel de CNN astrologic. Ar putea să conțină observații la zi despre tranzite, referiri la alte perioade și evenimente care au beneficiat de tranzite similare, interviuri speciale, etc. – un fel de buletin meteo arhetipal. Cred că în viitor oamenii vor petrece mai mult timp gândindu-se la viața lor emoțională, relațională și spirituală și vor fi mai puțin timp obsedați de ceea ce dețin. Astrologia este un limbaj frumos și concis al experiențelor noastre emoționale.
 
Apropo, cred că programele de știri ar trebui, de asemenea, să raporteze în fiecare săptămână nivelul de CO2 din atmosferă. Si dacă oamenii și-ar petrece mai mult timp concentrându-se asupra vieții lor emoționale interioare, astrologia fiind un limbaj excelent pentru a ne raporta la acest proces, ei nu s-ar mai agăța atât de mult de substitutele materiale, cum ar fi goana exagerată după bogăție, statut sau prestigiu, strategii care sunt în definitiv inutile și nesatisfăcătoare – ca să nu mai vorbim de împingerea ecosistemelor Pământului către de punctul de distrugere.
 
Totuși, este important să aveți în vedere astrologia. Într-una dintre cele mai recente cărți ale lui Grof – Healing Our Deepest Wounds – el spune că până și o schimbare totală de paradigmă la nivel intelectual nu va fi suficientă pentru a inversa tendințele suicidare, distructive și autodistructive ale umanității. Pentru aceasta este necesară transformarea indivizilor la nivel psiho-spiritual și emoțional! Cel mai important scop al astrologiei, din punctul meu de vedere, este să încurajeze oamenii să se supună acestei căutări interioare, să-și exploreze psihicul.
 
Cred că adolescenții cu probleme ar putea beneficia foarte mult de pe urma accesului la diverse modalități holotropice de autoexplorare. Nu doar respirația holotropică, ci și alte tehnici similare, folosite atent și responsabil, cu ajutorul cărora tinerii ar putea elibera o parte din energiile haotice din psihicul lor și ar putea avea acel gen de experiențe inițiatice care erau fundamentale în societățile non-occidentale și preindustriale. Mulți adolescenți sunt atrași de situații periculoase – se pare că-și creează propriile ritualuri de trecere prin asumarea de riscuri, prin condusul cu viteză, iar acum avem problema recentă a tinerilor care părăsesc Occidentul și se alătură grupărilor teroriste. Sunt atrași de astfel de situații tensionate, periculoase și agresive, care conțin un idealism religios sau pseudo-religios și cred că, la un moment dat în viitor, când tinerii vor avea din nou acces la experiențele reale ale stărilor de conștiință extraordinare, multe dintre aceste energii care acționează acum într-un mod agresiv vor putea fi soluționate și eliberate din psihic în moduri mai benefice.
 
 
ADRIAN: Care este cea mai interesantă sincronicitate care ți s-a întâmplat?
RENN: (Râde) Îmi va lua ceva timp să mă gândesc la asta, putem să revenim la această întrebare?
 
 
ADRIAN: Care este părerea ta despre viitorul cercetării holotropice?
RENN: Ei bine, tehnica respirației holotropice este acum disponibilă pe toate continentele, în multe țări ale lumii, și probabil va continua să se dezvolte și să se răspândească. Dar vor exista și alte tehnici holotropice la fel de valoroase care vor împărtăși aceleași elemente de bază, și cred că este important ca oamenii să le încerce.
 
Oricine este deprimat, de exemplu, sau are un simptom fizic puternic, care nu s-a dovedit a avea o bază medicală, cum ar fi dureri de cap, greață sau presiuni și dureri în diferite părți ale corpului, ar trebui să ia în considerare o sesiune de respirație holotropică cel puțin o dată, să vadă dacă rezonează sau dacă simptomele se ameliorează, înainte să apeleze la antidepresive sau la alte intervenții medicale.
 
Referitor la substanțele psihedelice, există o gamă largă de opțiuni privind utilizarea lor. Situația ideală ar fi centrele finanțate de asistență medicală, conduse de psihologi profesioniști, asistenți medicali și psihiatri care și-au făcut propria muncă interioară, locuri unde oamenii să poată veni să-și programeze o sesiune, să facă un pre-interviu, să fie sprijiniți într-un mod responsabil, să aibă parte de îngrijire ulterioară și așa mai departe. Aceasta ar fi situația ideală, dincolo de care există diverse niveluri de siguranță, pâna la cel mai redus nivel de siguranță care e atunci când tinerii utilizează doze mari de psihedelice în situații în care sunt înconjurați de străini sau nu se află în compania unor persoane de încredere.
 
Știi, m-am gândit la o sincronicitate! Nu este cea mai uimitoare sincronicitate pe care am experimentat-o ci oferă doar un exemplu despre modul în care funcționează ele. Am lucrat la o serie de proiecte literare timp de aproape 21 de ani până când mi-a fost publicată cartea Pathways to Wholeness, cartea reprezentând doar un sfert din totalul muncii pe care am depus-o în acele diverse proiecte. Am mai lucrat de asemenea ture de după-amiază, patru zile pe săptămână, într-un centru de zi pentru adulți cu probleme fizice, mentale și emoționale. Așa se face că în ultimii 20 de ani am reușit să merg să înot într-unul din minunatele lacuri din Victoria, în medie de aproximativ două ori pe an – în unii ani de două sau trei ori iar în unii deloc. Săptămâna trecută, Jupiter în tranzit îmi făcea trigon cu Venus natal și Venus în tranzit cu Jupiter natal, așa că am avut trigonul Venus-Jupiter în ambele sensuri; și așa s-a potrivit că am reușit să merg să înot într-un loc frumos, paradisiac – lacul Upper Thetis, de trei ori într-o săptămână, în zilele mele libere, cu trei prieteni diferiți. M-am simțit foarte bine, parcă eram într-o vacanță exotică. În această săptămână însă – în care Mercur îmi cuadratează Saturn natal – este ca și cum corvoada a început din nou, și simt că e imposibil să ajung iar acolo. Si exact la asta te poți aștepta de la astfel de tranzite.
 
Vreau să menționez că nu m-am gândit deloc la acele tranzite în momentul când am avut șansa să merg acolo să înot, lucrurile s-au întâmplat pur și simplu. Când se petrece așa ceva, te uiți la tranzit și te gândești… dacă ai avea acele arhetipuri activate pentru toată viața – dacă aș avea un Venus-Jupiter puternic aspectat fără ca Saturn să fie implicat, viața mea ar fi o sărbătoare, și pentru unii oameni, nu mulți, chiar așa este!
 
Este foarte interesant să reflectezi asupra acestor sincronicități. Ele sunt atât de firești încât, de exemplu atunci când Venus îmi este puternic aspectat printr-un tranzit, mi se întâmplă ca, mergând cu motocicleta în centrul James Bay unde locuiesc să dau întâmplător peste un prieten, și ne vom așeza să povestim sau vom face o plimbare. Aceste tranzite sunt ceea ce se cheamă în teoria haosului “atractori ciudați”, se pare că se deplasează către un eveniment care se potrivește cu caracterul lor tematic. În plus, în același timp, percepi selectiv lucrurile în funcție de tranzitul pe care îl traversezi. În mod obiectiv, lumea exterioară poate fi aceeași, dar când Marte este activat, vei percepe mai mult calitățile martiale și conflictuale iar atunci când Jupiter este activat, teme benefice și expansive.
 
 

Tranzite personale si mondiale – aspecte practice

ADRIAN: Mulți astrologi au o înțelegere a tranzitelor astrologice de tipul “când a trecut, s-a încheiat”, văd lucrurile după modelul întrerupătorului, on-off. Rick Tarnas spune că tranzitele ar trebui văzute mai mult ca o inițiere, odată ce ai intrat în spațiul care se deschide odată cu tranzitul, poți intra pe acea ușă de mai multe ori după aceea. Chiar așa este?
RENN: (Râde) Da, fiecare tranzit lasă o urmă permanentă, deschide ceva care sperăm că va rămâne deschis. Dar fără îndoială că în anumite momente, când Pluto vă cuadratează Saturn natal, aveți tendința să simțiți o urgență în ceea ce privește munca și problemele practice iar atunci când Jupiter se află în opoziție cu Venus, simțiți că ar trebui să o luați ușor, să vă relaxați și să vă simțiți bine.
 
Ideea este că tranzitele lui Saturn creează nu doar nevoia de mai multă muncă, ci și dorința de a-ți asuma mai multă muncă. Fiecare tranzit creează atât necesitatea, cât și motivația de a-i face față. Deci, atunci când Saturn este activ, sunteți mai serioși și este mai important pentru voi să aveți grijă de afaceri și de problemele practice.
 
 
ADRIAN: Care este sursa cunoștințelor astrologice pe care le folosești la interpretarile tale? Cum poate cineva să lucreze cu diferite tranzite? Poți oferi niște sfaturi?
RENN: Ei bine, cu siguranță mă bazez pe propria experiență, trebuie să treci cu adevărat prin aceste cicluri pentru a înțelege care sunt părțile lor pozitive și posibilele părți întunecate și astfel, după câțiva ani sau mai bine zis zeci de ani, poți fi cu adevărat de ajutor celorlalți.
 
În cazul tranzitelor Neptun-Jupiter, de exemplu Neptun în tranzit făcând aspecte cu Jupiter natal, există un mare potențial de supraoptimism, de a vedea conexiuni, imaginația se alimentează de aici și poți avea o idee pozitivă care va conduce la beneficii secundare de care vor profita sute sau chiar mii de oameni. Acest tranzit poate genera o expansiune la nivel mental. Partea pozitivă a tranzitelor Jupiter-Neptun se aseamănă unui potir spiritual care se revarsă și care abundă în sentimente de generozitate, credință, optimism, conexiune, înțeles superior și așa mai departe. Dar nu investiți sau împrumutați mulți bani bazându-vă pe aceste sentimente pozitive, fără a primi mai întâi sfaturi obiective și cumpătate de la persoane care nu traversează acest tranzit. Cu toate acestea, tranzitele Jupiter-Neptun sunt fantastice pentru trezirea, vindecarea și explorarea interioară!
 
Pentru orice tranzit al lui Jupiter, este foarte util când – ca astrolog – poți spune oamenilor că trăiesc un posibil moment de expansiune, de integrare superioară, de conectare, care însă nu va dura pentru totdeauna; există șansa să exagerați, așa că aveți grijă să nu împrumutați bani pe încredere sau să faceți speculații, cereți doua-trei opinii cumpătate.
 
În cazul tranzitelor dificile ale lui Saturn, este foarte folositor ca oamenii să știe că și în acest caz există o limită de timp. Este greu, există suferință, dar nu va dura pentru totdeauna și este de așteptat să trecem prin astfel de momente. Mai devreme sau mai târziu cu toții trecem prin ele, și poate fi foarte validant și încurajator să auzi acest lucru. Când Saturn tranzitează, este bine atât să aveți grijă de responsabilitățile practice, de eliminarea și prelucrarea elementelor inutile din viața voastră, de o stare de atenție, cât și să vă întindeți zilnic o jumătate de oră sau mai mult într-o poziție deschisă, nu cu picioarele încrucișate, eventual să ascultați muzică, și să capitulați pur și simplu în fața sentimentului, să-l percepeți, să-l simțiti profund, să suferiți, să simțiti apăsarea, gravitatea; lăsați Divinitatea sau zeii să vadă că sunteți răniți, lăsați-vă umiliți, acceptați că vă simțiți neputincioși, apăsați – și se pot întâmpla lucruri miraculoase. Atunci când permiteți acestor trăiri să apară, dați voie arhetipurilor lui Neptun și Uranus să vină și să vă conducă de cealaltă parte, unde veți fi prinși de mâna Divinității. Trebuie să fiți dispuși să vă pierdeți alături de Saturn, pentru a ajunge în mâna acelui arhetip al Protecției Universale. Acest lucru poate fi foarte încurajator!
 
Când Marte este activat, sunt mai multe șanse să experimentăm nu numai energie și dorință de acțiune și de afirmare, ci și conflicte cu oamenii; poate noi înșine suntem prea agresivi sau prea insistenți sau uneori atragem acest tip de persoane, dar de obicei cea mai bună soluție este să ne retragem unilateral din conflicte și să lucrăm asupra propriilor noastre sentimente agresive, să strigăm în perne sau într-o mașină, atunci când putem să o facem în siguranță. Există moduri foarte specifice pentru diferite tranzite ale lui Marte, prin care oamenii pot elimina aceste energii din ființa lor.
 
 
ADRIAN: Care este opinia ta despre așa-numitele tranzite mundane sau mondiale? Poți să oferi câteva sugestii despre cum să participăm la aceste evenimente care se produc la scară largă?
 
RENN: Cred că aceste tranzite mondiale sunt pentru psihicul colectiv ceea ce tranzitele individuale sunt pentru psihicul nostru individual. În timpul unui aspect Saturn-Pluto, pe care îl vom avea în câțiva ani – o conjuncție Saturn-Pluto – vremurile vor fi mai conservatoare, oamenii pot simți că rata de evoluție sau progres pare să facă un pas înapoi, este mai mult un moment de consolidare, de realism, de seriozitate, pentru a pune bazele pentru următorul val evolutiv. Nu fiți îngrijorați, doar să permiteți acestui lucru să se petreacă.
 
Pe de altă parte, într-o perioadă Uranus-Pluto, cum ar fi tendința globală în care ne aflăm în prezent, aproximativ din 2007 până în 2020, avem un moment de schimbare și de evoluție rapidă care conduce psihicul uman spre libertate; pentru a aprecia și a vă bucura de aceste energii, încercați să faceți cât mai multă vindecare interioară.
 
Indiferent de cauzele în care ne implicăm în lumea exterioară, prioritatea noastră a tuturor trebuie să fie întotdeauna munca neîntreruptă asupra propriei ființe. Cele două nu se exclud reciproc. Munca interioară ne poate ajuta să evităm proiectarea propriilor noastre conținuturi în lume. Putem fi mai eficienți, mai calmi și mai convingători în eforturile noastre exterioare – așa cum sunt ecologiștii, de exemplu – când nu suntem plini de furie sau nu acționăm din excentricitate! În timpul unei perioade Uranus-Pluto ar fi bine ca oamenii să-și dea seama că există o parte fanatică, întunecată a acestor arhetipuri și să nu se lase purtați prea mult în lumea exterioară. Dacă aveți astfel de sentimente fanatice, acestea sunt în esență sentimente perinatale; ceea ce avem de făcut este să finalizăm procesul de moarte-renaștere în sesiuni private sau în sesiuni de respirație holotropică și să ajungem la un nivel mai integrat de funcționare iar apoi putem avea o perspectivă mai bună asupra a ceea ce putem face sau cum putem contribui efectiv în lume, fără a mai adăuga probleme. Știi, fiecare fanatic crede că îmbunătățește situația, simte că există ceva urgent care trebuie făcut sau schimbat, dar de obicei ei sfârșesc prin a înrăutăți lucrurile și poți vedea desigur ce se întâmplă chiar acum în Orientul Mijlociu, unde există multă energie de tip Uranus-Pluto manifestată într-un mod foarte brutal.
 
 
ADRIAN: Există vreo posibilitate reală de a face față acestor manifestări ale “părții întunecate” a tranzitelor mondiale? Ce putem face pentru a rezolva astfel de situații?
RENN: Cum putem rezolva astfel de situații? Ei bine, ce se întâmplă de fapt este că se naște o nouă etică a auto-explorării, adică devine responsabilitatea noastră să ne facem propria muncă interioară. Nu numai că este benefic să ne vindecăm problemele fizice, emoționale și relaționale, dar ajută și societatea în general, oamenii devin mai conștienți de mediul înconjurător și de efectele acțiunilor lor asupra ecosistemului. Ei dezvoltă sentimentul firesc de a fi un cetățean al planetei, dorința de a trăi într-un mod pașnic, armonios și durabil, de a presta o muncă semnificativă. Asta nu înseamnă că ei devin neputincioși și acceptă totul. Oamenii dezvoltă minți mai critice, pot face diferența dintre calitate și înlocuitori și doresc lucruri de calitate, doresc relații iubitoare, doresc prietenii satisfăcătoare, doresc să petreacă mai mult timp cu familiile lor, în natură, și să fie mulțumiți de munca lor.
 
Când oamenii experimentează elementele de renaștere în acest proces, în viața lor interioară, ei dezvoltă atitudini critice față de abuzul de putere – nu agreează să fie manipulați sau să-i privească pe alții distrugând ecosistemele pentru propriul câștig egoist. Însă vor căuta modalități pașnice de a rezolva problema generală din spatele acestor acțiuni! Cred că, pe măsură ce aceste procese și tehnici de explorare se vor răspândi, va exista un anumit punct, un punct culminant – nu suntem încă acolo, în nici un caz – când mare parte din materialul întunecat este prelucrat intern și noi vom reuși să facem față valului de evenimente catastrofale care se agravează și escaladează în jurul nostru în prezent, cum ar fi schimbările climatice și încălzirea globală, sau concurența nesăbuită pentru mineralele și petrolul din Arctica. Apropo, cred că relațiile dintre Occident și Rusia se vor îmbunătăți dramatic dacă în Arctica s-ar interzice mineritul și forajul, așa cum este în Antarctica de zeci de ani încoace.
 
 
ADRIAN: Deseori mă confrunt din partea prietenilor cu întrebări de tipul: dacă îmi fac timp să mă apropii de astrologie, există și alte beneficii reale dincolo de exercițiul pur intelectual? Cred ca ce oamenii vor să știe este, în esență, cum poate omul modern să împace atitudinea științifică față de viață pe care a dobândit-o din educația sa occidentală cu perspectiva astrologică sau spirituală. Poți să ne dai câteva sugestii?
RENN: Astrologia este o modalitate perfectă de a observa sincronicitățile și corelațiile dintre macrocosmos și microcosmos, de a redobândi sentimentul că există o Inteligență Universală superioară și, de asemenea, de a încuraja oamenii să confrunte conținuturile emoționale mai profunde, pe măsura ce ele sunt activate de tranzite.
 
După cum subliniază Rick Tarnas în mod repetat în scrierile sale, astrologia este predictivă arhetipal, și nu în mod concret. Nu putem folosi astrologia pentru a decide când să ne vindem actiunile sau când să cumpărăm o casă … Ar putea fi utilă în general din punct de vedere emoțional, dar nu este atât de utilă în încercarea de a manipula viitorul. Sau pentru a evita pericolul și suferința…
 
Cred că a fost Glenn Perry cel care a spus acum mulți ani într-un articol că astrologia tradițională este încercarea de a anticipa evenimentele; în astrologia arhetipală încercăm să înțelegem semnificația din spatele evenimentelor: care este materialul psihologic care provoacă acest eveniment sau care ne face să reacționăm într-un anume fel. Astrologia arhetipală este, în cele din urmă, un instrument personal de creștere, de înțelegere și de deschidere profundă.
 
Un mod distractiv de a învăța astrologie ar fi să vă reprezentați tranzitele Lunii pentru o perioadă de o lună de zile și apoi să scrieți într-un jurnal amănuntele pe care le-ați observat, de exemplu “am văzut o femeie purtând haine foarte strălucitoare în timpul unui tranzit Venus-Uranus”; iar cu tranzitele Lunii poți să faci asta oră de oră. Sau observați toate tranzitele pentru ziua respectivă și pur și simplu notați lucrurile mărunte pe care le observați. Vreau să spun că se pot scrie nenumărate cărți despre sincronicitățile astrologice, sunt extrem de fascinante. Sau despre lucrurile pe care le observați la știri.
 
Și apoi, bineînțeles, atunci când intrați în stări holotropice sau psihedelice, sincronicitățile devin de sute de ori mai puternice, veți obține o versiune mult mai condensată și distilată a energiilor arhetipale. Este păcat că ele nu sunt mai ușor accesibile tuturor, nu doar celor cu probleme fizice sau emoționale. Grof subliniază că, din experiența sa, cele mai eficiente posibilități terapeutice sunt disponibile persoanelor inteligente, care se bucura de recunoastere, ale căror vieți sunt însă plictisitoare și au devenit o rutină, așadar persoanelor care au deja o viață destul de bună și se bucură de ea în diverse feluri, dar care simt că ar putea fi ceva mai mult de experimentat … Deoarece pentru aceste persoane viața nu mai este vie, entuziasmul unor astfel de explorări interioare poate fi fantastic, aducând mai multă profunzime. Puteți avea experiențe din viața strămoșilor noștri Cro-Magnon, puteți relua experiențele formative care s-au petrecut în trecutul nostru uman sau chiar animal! Experiențele transpersonale sunt nelimitate!
 
Este o explorare fascinantă și există o mișcare în televiziune care a început aproximativ acum 15 ani, cu seria “The Survivor”, “Reality TV”, în care oamenii își doresc experiențe, dificultăți și trăiri emoționale, dar nu vor ca totul să fie complet previzibil. Stările psihedelice și holotropice sunt “Reality TV”-ul suprem. Acesta este filmul suprem. Aici explorați cu adevărat ultima graniță. Sunt un mare fan “Star Trek”, îl ador, însă nu universul fizic este explorarea supremă, ci aceea a psihicului uman. Multe dintre episoadele “Star Trek” pot fi interpretate ca fiind călătorii interioare, deoarece există experiențe psihedelice care se aseamănă cu unele dintre cele mai reușite episoade. Este extrem de fascinant, și nu doar ca și divertisment, departe de asta; experiențele holotropice pot fi foarte emoționale și în multe puncte ale călătoriei există atât suferință, cât și momente profund extatice. În plus, aveți sentimentul că ajutați, și nu vă ajutați doar pe voi ci ajutați să se creeze armonie între diferite grupuri rasiale, să zicem, sau să se rezolve karma unui război care s-a petrecut acum 300 de ani.
 
Îmi amintesc o întâmplare cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. El este de origine olandeză, eu am niște strămoși englezi și a existat o oarecare concurență și un anume conflict în prietenia noastra la un moment dat. Am avut o sesiune în care brusc am simțit că m-am întors în secolul al XVII-lea, reluând rivalitatea marină intensă dintre olandezi și englezi și am simțit că aceste conflicte cu prietenul meu erau într-un fel direct legate de problemele nerezolvate din psihicul colectiv. Și asta chiar ne-a ajutat relația de prietenie, multe dintre probleme au dispărut.
 
Cred că, așa cum spune Grof, putem să fim responsabili, să fim angajați de nădejde, să ne plătim impozitele, să fim cetățeni buni, prieteni și părinți buni și să ne implicăm în comunitățile noastre, dar și să intrăm periodic în modul holotropic de functionare, să ne îndreptăm spre starea de întreg, de unde putem accesa sensul și contextul profund al vieții noastre – putem avea o viață pozitivă atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Și cred că, pentru a fi o ființă umană cu adevărat sănătoasă, trebuie să ne simțim confortabil în ambele lumi. Acest principiu nu este nou, este vechi de zeci de mii de ani. Șamanismul are cel puțin 30.000 de ani, iar noi suntem prima civilizație – civilizația noastră industrială modernă – care încearcă să trăiască pe un fel de beton pe care l-am pavat peste psihicul nostru. Încercăm să trăim în jumătatea de zi a existenței, în partea solară a vieții și am pierdut spiritul lunar al nopții, sentimentul conexiunii și al misterului. Așadar este doar o chestiune de reintegrare a elementelor de care ne-am îndepărtat datorită avansului nostru tehnologic foarte rapid. Putem avea cele mai bune lucruri date de știință și tehnologie și în același timp să reintegrăm ceea ce civilizația noastră a lăsat în urmă.
 
 
ADRIAN: Care sunt tranzitele pe care le consideri a fi cele mai “dificile”? Cum putem aborda problemele specifice ale unui astfel de tranzit prin intermediul metodei holotropice?
RENN: Ei bine, aș spune că tranzitele lui Saturn pot fi cele mai dureroase, însă tranzitele lui Pluto sunt cele care pot provoca cele mai multe daune în viața oamenilor care nu au șansa să-și proceseze psihicul. Traiectoria de bază a tranzitelor lui Pluto implică o coborâre în lumea de dincolo, cea a inconștientului, confruntarea cu un conținut interior puternic, apoi catharsis puternic și renașterea de cealaltă parte. Când tranzitul lui Pluto începe – el durează aproximativ cinci ani – oamenii simt ca și cum energiile ar pătrunde pe ușa din spate. Emoțiile și energiile asociate cu Pluto sunt simțite de către ego ca ultimul lucru care i-ar putea fi benefic.
 
Ego-urile noastre solare sunt în principiu pe un fel de cale liniară spre progres. Tranzitele lui Pluto se pot percepe ca și cum ar veni din stânga, din spatele sau de sub noi, și simțim că nu este direcția în care vrem să ne îndreptăm. Și totuși, ruptura din psihicul nostru pare să se deschidă mai mult și ne vedem împinși pe o direcție pe care nu vrem să mergem. De multe ori oamenii sau împrejurările par să se adune în jurul nostru ca să ne forțeze să ne confruntăm cu unele dintre energiile și emoțiile profunde. Cu toate acestea, odată ce avem ocazia de a ne procesa energiile interioare, de a ne întoarce spre ele și de a le exprima în condiții de siguranță, tranzitele lui Pluto devin o forță puternică de curățare și purificare în viața noastră.
 
Este foarte util să știți acest lucru, precum și să știți că un tranzit al lui Pluto nu se va termina imediat. Acesta este tranzitul pe parcursul căruia este cel mai folositor să faceți respirația holotropică sau alte tipuri similare de sesiuni de eliberare. Găsiți pe cineva care lucrează cu această tehnică și încercați-o de câteva ori ca să vedeți dacă vă ajută. Există o cantitate finită de energie reprimată în psihic la nivel individual, așadar de fiecare dată când lăsăm să iasă aceste emoții și energii, eliberăm o presiune, o parte din acest fond finit al conținutului interior.
 
În sesiunile de respirație holotropică oamenii cu un tranzit puternic al lui Pluto pot experimenta un puternic catharsis al energilor legate de procesul nașterii, de exemplu. Acesta ar putea include presiune la nivelul capului, senzație de sufocare sau greață, transpirație profundă, mișcări complexe de răsucire care se aseamănă foarte mult cu pozițiile copilului în timpul travaliului, spasme și tremur, descărcări agresive explozive și așa mai departe. Toate acestea sunt mult mai frecvente și mai intense într-o sesiune cu doză mare de LSD, desigur; pot apărea însă și în sesiunile de respirație, dar de obicei, într-un mod mai blând. Ca facilitatori, noi doar susținem procesul, pe măsură ce conținutul este eliminat. Este complet natural și normal, lăsați-l să dispară, este mai bine ca aceste energii să fie scoase în afară decât să rămână înăuntru. Încercările de a reprima aceste energii interioare puternice sunt întotdeauna nereușite și provoacă multe probleme atât în viața oamenilor cât și în lume, până în momentul în care sunt confruntate și eliberate.
 
 
ADRIAN: De ce consideri că tranzitele operează și au efect pe perioade atât de mari de timp, așa cum tocmai ai menționat?
RENN: Te referi la un detaliu tehnic din astrologia arhetipală legat de unele dintre sincronizările pe care tocmai le-am menționat, cum ar fi că tranzitele lui Pluto dureaza cinci ani și așa mai departe. Tarnas justifică în mod convingător că trebuie să extindem orburile, intervalul operativ admisibil pentru tranzit, dacă ținem cont de datele din observațiile istorice, cele ale diferitelor evenimente mondiale sau cele din viețile oamenilor celebri.
 
Un tranzit personal începe atunci când planeta care se află în tranzit se apropie la 5° în aspect aplicant, adică se apropie de trecerea exactă peste poziția natală. Și va continua, desigur, devenind mai puternic odată ce ajunge în limita a 3° și până la poziția exactă. Tranzitul va continua însă până la 5° în aspect separant. Chiar dacă depășește această poziție dar revine, te afli încă în acea formă de undă până la separarea finală la aproximativ 5°. Vei începe mai întâi să-l simți în jur de 5°, apoi devine deosebit de puternic la 3 ° de o parte și de alta a valorii exacte. Oamenii pierd mult luând în considerare doar tranzitul exact. Pluto este în conjuncție cu Uranus natal astăzi iar mâine vei avea cu totul alte previziuni? (râde) Asta este ca și cum ai lumina o porțiune cu o mică lanternă, când de fapt trebuie să te uiți la întreaga întindere din jurul tău. Un astfel de tranzit durează cel puțin cinci ani.
 
Există și câteva excepții. Tranzitele lui Marte par a intra în orb un pic mai devreme, cam la 8° pentru aspectele trensionate (conjuncții, cuadraturi și opoziții) și par să se termine un pic mai repede după ce tranzitul ajunge la apogeu, după care par să-și piardă din putere, ceea ce se potrivește, așa cum spune Tarnas, naturii arhetipale a lui Marte de a o lua înainte. Tranzitele lui Saturn pot să-și întârzie uneori cele mai puternice efecte, corelații și sincronicități până către sfârșitul tranzitului. Acest lucru se potrivește de asemenea naturii lui Saturn, aceea de a amâna lucrurile.
 
Admitem chiar și orburi mai mari pentru tranzitele unor planete exterioare peste ele însele, în special Saturn peste Saturn, la care putem avea un orb în jur de 15° pentru conjuncție și probabil de 10-12° pentru cuadraturi și opoziții, așa că prima revoluție a lui Saturn este un tranzit de doi ani care începe la vârsta de aproximativ 28 de ani și jumătate și durează până la 30 de ani și jumătate sau chiar 31 de ani. Cu această ușoară modificare astrologia dobândește mai mult sens. Explică mult mai multe date și observații din viața oamenilor și din istorie.
 
Tocmai am vorbit despre Saturn-Saturn, dar pentru toate celelalte planete exterioare aș folosi de asemenea orburi de 10 până la 12°. Opoziția Uranus-Uranus este un moment extrem de important în viața unei persoane. Dacă analizăm cu atenție viața cuiva, ceea ce simte și face, acest orb mai larg are mult mai mult sens. Când integrăm această modificare, atunci multe dintre celelalte straturi simbolice devin dintr-o dată mai puțin importante. Este mai puțin important în ce semne și case se află planetele, iar lucrurile precum semnele interceptate, guvernatorii și așa mai departe, devin chiar și mai puțin importante în fața semnificațiilor atât de puternice ale tranzitelor și ale aspectelor în sine.
 
Cred că astrologii au căutat mereu să completeze lacunele și să explice lucrurile, iar când îți dai seama că această cuadratură Pluto-Pluto continuă – nu s-a încheiat în ziua în care Pluto a depășit aspectul exact ci mai durează încă doi ani și jumătate – poți explica multe dintre experiențele plutonice ale indivizilor. Nu trebuie să căutați mai departe pentru vă lămuri de ce lucrurile sunt intense. Important este ca astrologii înșiși să-și facă propria lor muncă interioară. Apoi, ei se vor afla într-o poziție mult mai bună pentru a oferi sugestii despre lucrul cu aceste energii.
 
 
ADRIAN: Cred că acesta este contextul potrivit pentru a te întreba de ce ai ales să incluzi în cartea ta toate tranzitele, chiar și pe cele minore care durează doar câteva zile?
RENN: Ei bine, nu știu, am făcut-o conform aspectului meu Mercur-Jupiter, am o cuadratură strânsă intre Mercur și Jupiter în harta mea natală. Am vrut doar să fac o treabă completă, să includ totul și să știu că nu va mai trebui să o fac din nou. Am o mulțime de alte cărți aflate în diverse etape de finalizare, dar pentru prima dintre ele am vrut să fac treaba complet (râde). Unele dintre aceste tranzite scurte sunt mai utile decât altele, adică este evident mult mai important să știi că ai un trigon Pluto-Uranus – ce incredibil potențial evolutiv și de progres! – versus trigonul Lună-Mercur, care este un tranzit pasager, pe termen scurt și fără influență deosebită. Dar dacă îl cauți, dacă știi ce să cauți, se va face remarcat.
 
M-am gândit că ar fi util să le includ pe toate, pentru cei care sunt interesați să exploreze întreaga gamă de influențe arhetipale. Din fericire am avut materialul necesar, am fost uimit că din toate sesiunile pe care le-am colectat din diferite surse de-a lungul deceniilor, am avut exact numărul potrivit, cel puțin o sesiune adecvată pentru fiecare capitol: un raport interesant al unei persoane într-o sesiune de respirație holotropică, o sesiune cu psilocibină sau o sesiune cu ayahuasca, etc. Și asta a fost uimitor, mi-a dat cumva sentimentul că a existat un fel de Minte Universală care m-a ajutat cu cercetarea (râde). Desigur, a trebuit să elimin o mulțime de materiale. Am multe alte rapoarte ale unor sesiuni reușite, care vor apărea în alte cărți.
 
 
ADRIAN: Esența cărții tale este descrierea manifestărilor perechilor arhetipale. Când ai început să scrii despre ele și cum ți-a venit ideea? Și care este sursa expunerilor tale?
RENN: De fapt, am scris prototipul descrierilor principalelor zece arhetipuri (de la Soare la Pluto) în timp ce locuiam la Pocket Ranch în Geyserville, California, un centru de urgență spirituală, în primăvara anului 1990. Interesant, tocmai am visat aseară că m-am întors acolo, uimitor, nu? Pocket Ranch revine într-o conversație la fiecare cinci sau poate zece ani. Iată o sincronicitate pentru tine! Am visat că m-am întors la Pocket Ranch și când m-am trezit am simțit mirosul acelui loc minunat din Sonoma County, California.
 
Așadar am scris prototipul atunci, am lucrat din nou la el în anul 2000, și l-am reluat apoi în ultimii cinci ani. Capitolele le-am scris, în principal, din propria mea experiență, dar desigur, am fost profund influențat de numeroasele mele conversații cu Tarnas. El a fost mentorul meu, cel care m-a inspirat cel mai mult – nu este doar un intelectual de excepție, ci și un om extrem de generos și binevoitor, cu un suflet de poet grec. Scrierile lui Robert Hand, inclusiv Planets in Transit, The Astrologer’s Handbooka lui Sakoian și Acker și The Combination of Stellar Influences a lui Reinhold Ebertin au avut o mare influență asupra modului meu de înțelegere, la fel și operele lui Liz Greene, Caroline Casey, Stephen Arroyo, Karen Hamaker-Zondag și mulți alții.
 
Să revenim la Robert Hand! Am participat la un atelier de weekend ținut de el la Institutul Esalen și mi-a plăcut cu adevărat, l-am admirat foarte mult. Era jucăuș, entuziast, și avea o sclipire în ochi! Iubea cu adevărat astrologia și a fost foarte inovator și experimental. Era un adevărat om de știință, dispus să pună la îndoială totul. El nu era de părere că trebuie să acceptăm toate tradițiile astrologice care ne-au fost transmise, ci că unele dintre sistemele de simboluri rezistă mai bine investigației moderne, și era dispus să vadă valoarea reală a fiecărui lucru. Admir asta cu adevărat!

 
 

“Legea atracției” – Ce anume ne creeaza realitatea?

ADRIAN: Ce ai recomanda cuiva nerăbdător să știe mai multe despre astrologia arhetipală? Ce altceva recomanzi în general cuiva care se simte aproape de această perspectivă spirituală?
RENN: Ei bine, aș recomanda să-l citiți pe Tarnas – Prometheus the Awakener și dacă sunteți pregătiți pentru o aventură intelectuală serioasă – Cosmos and Psyche. Există, de asemenea, articole extraordinare în revista Archai. Dacă sunteți interesat de combinațiile arhetipale și de felul în care acestea se manifestă în viața de zi cu zi și în explorarea profundă de sine, aș recomanda cartea mea Pathways to Wholeness.
 
Există un număr mare de podcast-uri și articole online ale specialiștilor precum Matthew Stelzner, Jessica Garfield-Kabbara, Keiron Le Grice, Chad Harris, Becca Tarnas, James Moran, Delia Shargel, Erica Jones, Josh Witmer, Grant Maxwell, Bill Streett, și mulți alții. Kyle Leimetter, un alt student al lui Tarnas, tocmai a creat un program de tranzite numit Archetypal Explorer pe care îl recomand, textul interpretarilor fiind scris de Tarnas. Cartea lui Keiron Le Grice, The Archetypal Cosmos este de asemenea, o excelentă trecere în revistă a problemelor din domeniul emergent.
 
Cel mai important însă, când viața pare să vă dea un mic surplus de curaj, resurse sau curiozitate, rezervați-vă puțin timp pentru autoexplorare. Pe când aveam 20 de ani, opoziția Uranus-Uranus de la mijlocul vieții îmi apărea ca “uau, vei fi deja destul de bătrân atunci”! Așa mi se părea atunci (râde), dar acum, la 54 de ani, pot spune că am avut nenumărate oportunități majore de autoexplorare profundă de la acea opoziție de la sfârșitul celei de-a treia decade și începutul celei de-a patra a vieții mele. Într-un fel, acest tranzit este doar începutul perioadei creative. Platon a scris în Republica că persoanele sub 40 de ani n-ar trebui să se implice în filosofie – mai degrabă ar trebui să se concentreze asupra lumii exterioare. Personal nu sunt de acord cu asta, dar să știi că indienii văd și ei la fel lucrurile. În tradiția hindusă te ocupi de familie până la o anumită vârstă și apoi devii sannyasin – cauți o cale spirituală.
 
Dar de ce să așteptați … de ce să nu începeți când simțiți impulsul? Dacă vă confruntați cu tranzitul Uranus-Uranus de la sfârșitul decadei a treia și începutul decadei a patra, de exemplu, sunteți încă atât de tineri, aveți atât de multe oportunități de a lucra la software-ul psihicului vostru. Aceste șabloane nu sunt cioplite în piatră, ele pot fi transformate, deci profitați de această ocazie fantastică a lui Uranus dublu activat – pe care Tarnas îl numește Luna Plină a arhetipului lui Prometeu – ca să intrați în stările holotropice într-un cadru sigur și să lăsați vindecătorul interior să-și facă treaba. Există în orice moment tranzite care susțin autoexplorarea profundă.
 
 
ADRIAN: Un sfat pentru cineva care trăiește in lumea de azi?
RENN: Da, nu toate problemele noastre pot fi rezolvate la nivel exterior. Putem încerca să le rezolvăm cu o schimbare în dietă sau cu o schimbare relațională, dar dacă problema vine din inconștient, atunci acela este nivelul pe care trebuie să ne întoarcem pentru a obține o rezolvare eficientă. Vezi ce este acolo, întoarce-te spre interior! Este exact ceea ce-au spus misticii de-a lungul timpului: “Cunoaște-te pe tine însuți” – așa cum spunea și Socrate. Există tot felul de direcții pe care oamenii le urmează acum în noua eră, cu un accent deosebit pe dietă, gândire pozitivă și așa mai departe, și dacă acestea funcționează atunci e în regulă, însă oamenii tind să uite efectul enorm al traumelor ascunse asupra noastră.
 
Mulți cred că ceea ce gândim ne creează realitatea. Perspectiva mea este un pic diferită: eu cred că lucrurile de care suntem complet inconștienți ne creează realitatea. Lucrurile la care nu ne gândim sunt acelea care ne conduc de fapt viața, manifestându-se în plan emoțional, în deciziile iraționale pe care le luăm, în comportamentul de victimă, în unele dintre sincronicitățile pe care părem să le atragem. Cred că aici este de așteptat să apară o deschidere, atât pentru indivizi, cât și pentru civilizația noastră.
 
 
ADRIAN: Ai dori să mai adaugi ceva?
RENN: Da, finalizez o nouă carte numită The Combination of Archetypal Influences care ar trebui să apară în vara anului urmator. Este o enciclopedie sub forma unui manual de astrologie arhetipală, pentru cititorii aflați pe toate nivelurile de cunoaștere.
 
 
ADRIAN: Renn, îți mulțumesc pentru timpul acordat și sunt recunoscător că ne-ai împărtășit atât de mult din cunoștințele și experiența ta.
RENN: Mulțumesc foarte mult, Adrian. A fost o onoare! Cred că acesta este primul meu interviu, așa că îți mulțumesc din nou pentru această ocazie.
 
 
Celelalte două părți ale interviului:
Renn Butler (I) – Onorarea predecesorilor: Stanislav Grof și Richard Tarnas
Renn Butler III — Arhetipuri și astrologie arhetipală
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.