Zoltan Vereș – astrolog și emoționalist

Timp de lectură: 26 minute

Zoltan Veres – Profesor de astrologie, conferențiar, autor, trainer și coach

Zoltan Veres - Profesor de astrologie, conferențiar, autor, trainer și coach
Zoltan Veres

Acum zece ani când am început studiul astrologiei părea un hobby care mă ajuta să cunosc mai bine oamenii. După scurt timp a devenit o metodă precisă și rapidă de a descoperi talentele, defectele și soluțiile pentru orice problemă cu care se confruntau cei din jurul meu. Următorul pas firesc a fost să se transforme într-o unealtă de cunoaștere a celorlalți și de ajutor în a se cunoaște ei mai bine.
În cei peste zece ani de practică am urmărit să aduc astrologia mai aproape de oameni, să formez o comunitate de astrologi care prin modul în care practică și folosesc astrologia să ajute cât mai mulți oameni să descopere latura spirituală și în același timp extrem de practică a astrologiei.

 
ADRIAN: Unii spun că astrologia este o știință, alții că e o artă, iar mulți cred că e o superstiție. Tu ce părere ai?
ZOLTAN: Din punctul meu de vedere este și o știință și o artă, dar poate să devină și o superstiție. Matematic, statistic și tehnic vorbind există reguli foarte clare despre cum anume personalitatea și viața noastră sunt influențate de mișcarea astrelor, respectiv de poziția lor. Există și metode științifice prin care s-au înregistrat anumite influențe ale planetelor asupra Pământului. De exemplu Luna, un element foarte mic din sistemul nostru solar, influențează serios Pământul și este sigur că și restul corpurilor cerești ne influențează viața.
Astrologia devine o artă în momentul în care începi să prinzi nuanțele și subtilitățile, pentru că matematic și tehnic se pot concluziona o serie de lucruri, dar cum se fac legaturile între ele și cum ajung influențele astrelor și tot ce înseamna element astrologic la om, interpretarea asta este deja o artă care vine din experiență și din lucrul cu oamenii.
În sfârșit, ea devine o superstiție în momentul în care oamenii încep să folosească elementele astrologice ca pe o scuză pentru greșelile pe care le fac, pentru neputința lor, pentru tot ce înseamnă necunoscut. Pentru unii este mai simplu să dea vina pe ceva exterior, necunoscut, gen destin, astre decât pe neputința sau nereușita lor de exemplu.
 
ADRIAN: În situația de care vorbești, astrologia poate să vadă unde este cauza problemelor?
ZOLTAN: Se poate, în condițiile în care persoana respectivă chiar își dorește acest lucru, pentru că sunt mulți cei care au genul acesta de superstiții sau crezuri că există forțe care ne guvernează și pe care nu avem cum să le controlăm și care, într-un fel sau altul, fac ce vor din noi. De obicei oamenii aceștia nu sunt deschiși să înțeleagă lucrurile la un nivel mai înalt. Dar dacă astrologul practică astrologia la nivel de artă, atunci el poate pune problema astfel încât informațiile pe care le dă să îl ajute pe omul acela, nu neaparat să fie mai deschis sau să accepte noi teorii, dar măcar să-și vadă și el anumite puncte forte, să-și depășească niște defecte.
 
ADRIAN: Da, mă refeream totuși și la cei care cred că astrologia este pur și simplu o chestiune care ține total de superstiție. Aceștia tind să-i vadă pe cei care se apropie de astrologie ca pe niște oameni care nu-si pot guverna propria viață, care nu-și asumă responsabilitatea a ceea ce fac și atunci caută o alinare, un ajutor în fel de fel de surse îndoielnice.
ZOLTAN: Sau o scuză!
 
ADRIAN: Cred că mulți oameni sunt sceptici cu privire la astrologie pentru că trăim într-o epocă în care exprimarea de sine este pe primul loc, liberul arbitru este foarte important și foarte prezent în conștiința noastră iar asta vine în conflict cu determinismul absolut al mișcării astrelor și al sorții. Cum crezi că s-ar putea reconcilia aceste două puncte de vedere?
ZOLTAN: Ce nu înțeleg oamenii e că astrele cu mișcările și pozițiile lor aduc o anumită influență, influența la care eu pot reacționa în funcție de liberul meu arbitru. Foarte mulți nu-și asumă acest Liber Arbitru.
 
ADRIAN: Ne poți da un exemplu de o asemenea influență și cum ar trebui procedat de fapt? Ce înseamna liber arbitru și cum se poate lucra cu el în astrologie?
ZOLTAN: Da, uite, eu am avut un moment în care Saturn în tranzit trimitea o cuadratură către Mercurul meu natal. Asta ce înseamna? Vine energia perseverenței și a răbdării care e Saturn și mă împinge pe mine să depășesc o anumită limită pe care o am la nivel mental (Mercur) de exemplu lipsa de perseverenta și răbdare în a găsi soluții. Ce se petrece? În momentul în care vine sub formă de cuadratură, tendința mea este să refuz energia respectivă adică refuz perseverența și răbdarea în a învăța, în a înțelege, în a gândi, în a găsi soluții și dacă mă opun mă simt forțat, tensionat, am impresia că nu se mai termină, nu mai am nici un chef să înțeleg, n-am răbdare când vorbesc cu oamenii, cam astea sunt predispozițiile.
 
ADRIAN: Și ce răspuns primesc atunci din partea celorlalți?
ZOLTAN: Răspunsul n-o să fie foarte plăcut pentru că cei din jur vor oglindi această nerăbdare și această lipsă de maturitate…
 
ADRIAN: Deci voi avea o percepție sau o interpretare greșită a fenomenului cuadraturii Saturn-Mercur gen ”ia uite ce mi-au făcut astrele”, “ce mă stresează” pe când în realitate evenimentele exterioare ale vieții noastre sunt de fapt doar o reacție la ce trăim noi în interior?
ZOLTAN: Îți dau exemplul meu, pentru că este important să înțelegem că orice influență astrală este o energie în plus, este o infuzie de energie la care suntem predispuși să reacționăm într-un fel sau altul, prin prismă hârtii natale…
 
ADRIAN: Care acționează ca un filtru.
ZOLTAN: Exact.
 
ADRIAN: Dacă am fi “compleți”, am fi transparenți față de aceste fenomene?
ZOLTAN: Am putea să primim nedistorsionat “energia” respectivă și să o folosim așa cum am învățat să o folosesc eu atunci când am avut tranzitul menționat și am reușit să citesc câte două cărți pe zi în perioada respectivă. În mod normal, eu nu aș avea răbdarea și perseverența de a face acest lucru, dar pentru că am “luat” energia aceea și am folosit-o constructiv, am putut să o transform în ceva care m-a ajutat în loc să mă încurce.
 
ADRIAN: În cazul ăsta unii ar spune că deja vorbim de magie, nu-i așa?
ZOLTAN: Nu neapărat. Am început să studiez învățarea și citirea rapidă în acea perioadă și am aplicat niște proceduri care m-au ajutat foarte mult… da, dacă vrei este o formă de magie. Interesant e că poți să o aplici în orice aspect al vieții.
 
ADRIAN: Poți ajunge să trăiești într-o lume în care orice este posibil, ca in povești?!
ZOLTAN: Atunci când îți iese din prima. Uneori nu iese din prima.
 
ADRIAN: Și atunci dăm vina pe astre…
ZOLTAN: Când ajungi la nivelul la care poți să folosești orice tranzit în interesul tău și să scoți ceva benefic din el, atunci ai înțeles într-adevăr ce înseamnă astrologia, care-i treaba cu influența astrelor și poți să faci o magie din viața ta. Dar asta înseamnă să-ți depășești defectele.
 
ADRIAN: Te referi la astrolog sau la client?
ZOLTAN: Și una și alta, pentru că treaba mea ca astrolog este să dau indicații conform hărții, astfel încât clientul să le poată folosi cu succes.
 
ADRIAN: Vrei să spui că nu poți să dai indicații care duc la succes atunci când tu însuți nu ai dat o rezolvare optimă propriilor probleme?
ZOLTAN: Exact. Sau măcar nu ai înțeles din diverse situații, din lucrurile prin care ai trecut tu, personal.
 
ADRIAN: Asta îmi aduce aminte de un lucru pe care l-am înțeles când am fost în China în vizită la o școală spirituală. Aveau niște principii interesante… a fi acceptat în acea școală era privit ca un lucru foarte important pentru că ți se spunea că succesul tău ca discipol este și succesul meu ca maestru și al școlii, după cum eșecul tău ca discipol este și eșecul meu ca maestru. La fel e și cu astrologia?
ZOLTAN: Da si nu! Aici ajungem iar la liberul arbitru. Am avut consultații în care a venit clientul, mi-a pus niște întrebări, i-am dat soluții, a aplicat soluțiile și a obținut rezultatele.

Totodată, am avut consultații în care clientul mi-a pus niște întrebări, i-am dat informațiile cerute, m-a contrazis tot timpul, cu atitudinea că se cunoaște mai bine decât aș putea eu să o fac, n-a aplicat lucrurile respective iar rezultatul a fost o cunoaștere teoretică pe care a și dat-o uitării foarte repede. Oricine se ocupă de terapii ar fi cazul să înțeleagă că orice vindecare psiho-emoțională sau fizică este alegerea fiecăruia. Mi-a fost destul de greu să înțeleg asta mai ales la început, aveam tendința de a forța clienții să înțeleagă și să aplice niște lucruri, după care mi-am dat seama că fiecare este liber să aleagă și să aplice acea cunoaștere la care are acces.
 
ADRIAN: Și astfel, să-i respecți clientului liberului arbitru, să îi permiți să facă ce-și dorește el. Pare un lucru important, nu?
ZOLTAN: Da, pentru că nici chiar Dumnezeu nu ne încalcă liberul arbitru și atunci tot ce putem noi face este să ghidăm omul respectiv, să-i oferim informațiile importante și apoi să-l lăsăm să acționeze după liberul lui arbitru și necesitățile lui proprii de evoluție.
 
ADRIAN: N-aș vrea să facem discuția foarte complicată… vreau să te întreb ceva mai personal: tu ai găsit astrologia sau ea te-a găsit pe tine? Cum te-ai apucat?
ZOLTAN: Păi, eu am ajuns la un curs de astologie prin faptul că cel care ținea cursul îmi era prieten indirect așa că atunci când a venit să țină cursul în orașul meu a locuit la mine. Așa că aveam facilitatea de a participa la curs, iar după primele cuvinte pe care mi le-a spus, mi-am dat seama că omul mă cunoștea mai bine decât mă cunosc eu și nu mi-a convenit chestia asta. Mi-am dat seama că astrologia mă poate ajuta foarte mult să mă cunosc și să-i cunosc și pe ceilalți. Eu cred că a fost dragoste la prima vedere, sincer.
 
ADRIAN: Deci, cumva, ea te-a găsit pe tine, tu doar i-ai răspuns. Cât timp a trecut de când te-ai apucat de astrologie până să ajungi să faci consultații?
ZOLTAN: La câteva luni după ce am început să studiez deja începusem să discut cu prieteni, pentru că eu am învățat astrologie mai mult întrebând decât spunând. La început, luam astrograma cuiva și-i puneam întrebări, să înțeleg și eu cum funcționează omul și cum se leagă astrograma de om.
 
ADRIAN: Atunci spune-mi și un secret… cărui aspect din astrograma ta se datorează această modalitate de învățare prin descoperire?
ZOLTAN: Am un Mercur destul de tensionat – primește două cuadraturi și o opoziție – suficient de tensionat să n-am liniște dacă nu înțeleg ceva, sau nu pot să pun în practică, sau dacă nu pot să leg de alte lucruri. Așa că nu puteam să învăț astrologie doar teoretic și apoi să văd cum pot să aplic, ci trebuia să fac din start legătura între teorie și practică. Asta m-a ajutat foarte mult să învăț direct astrologie aplicată, în loc să învăț niște teorii și apoi să bâjbâi încercând să văd cum să le pun în practică.
 
ADRIAN: Deci cât timp a trecut până ai început să faci consultații?
ZOLTAN: Au trecut vreo 3-4 anișori până am început să mă gândesc serios să fac ceva din asta, să investesc mai multă energie – inițial era doar hobby, studiam pe lângă altceva. După 3-4 ani mi-am dat seama că sunt chiar bun în ceea ce fac și că ar trebui să investesc mai multă energie, am început să practic mai mult și s-a transformat într-o a doua profesie, iar în ultimii 4 ani numai cu asta m-am ocupat: astrologia combinată cu dezvoltare personală.
 
ADRIAN: Te mai ocupi și cu altceva în afară de astrologie?
ZOLTAN: Da, am studiat programarea neurolingvistică și tot ce înseamnă procesele emoționale și psihoemoționale ale omului, pentru că mi-am dat seama că astrologia este o unealtă foarte bună de a cunoaște, de a oferi soluții dar că aceste soluții pot fi uneori foarte teoretice. Am văzut cum lucrează alți astrologi și mi-am dat seama că dacă știi doar astrologie poți fi un teoretician foarte bun, însă daca aplici și niște proceduri de dezvoltare personală, de evoluție spirituală, adică diverse alte tehnici combinate cu astrologia, atunci poți să obții rezultate foarte rapide. Cunoașterea pe care ți-o oferă astrologia combinată cu diverse metode practice poate ajuta cu adevărat omul să-și rezolve problemele.
 
ADRIAN: Din experiența ta, care metodă de dezvoltare personală ar fi cea mai eficientă de folosit împreună cu astrologia?
ZOLTAN: Cea mai dragă tehnică pe care o aplic la consultații este EFT (tehnica de eliberare emoțională), mai ales dacă văd că omul are o problemă mai serioasă, pentru că este o tehnică simplă, pe care o poate aplica oricine și are rezultate foarte rapide. Folosind astrologia pot să identific problemele și slăbiciunile, iar cu EFT pot să le depășesc destul de ușor. Știu asta din proprie experiență.
 
ADRIAN: Te deosebești de ceilalți astrologi și prin altceva, în afara faptului că îmbini tehnici din domenii diferite?
ZOLTAN: Consider că sunt un astrolog un pic atipic, pentru că din păcate majoritatea astrologilor practică încă așa zisul horoscop zilnic care este o mare prostie. Mereu mă contrazic cu diverse persoane pe tema asta, întrucât consider că cineva care practica astrologia pentru oameni, ar fi cazul să facă lucruri foarte personalizate.
 
ADRIAN: Îți propun să facem un interviu separat pe tema asta, să arătăm cum se poate aplica EFT împreună cu astrologia.
ZOLTAN: De acord!
 
ADRIAN: Sunt ani de când caut și experimentez metode practice de acțiune în domeniul astrologiei, pentru că știu din proprie experiență că uneori lucrurile nu se pot rezolva cu o simplă discuție și atunci e necesar ceva mai eficient. Un exemplu concret ar fi aplicarea metodei Constelațiilor Familiale în astrologie. La unul dintre ultimele weekenduri de Constelații la care am participat, am făcut o constelație strict legată de un tranzit astrologic important care începea în viitorul apropiat. Am predat intenția mea cu încredere Universului și pot să spun că răspunsul a fost tulburător.
ZOLTAN: Foarte frumos!
 
ADRIAN: Din ce ai povestit, tu identifici blocajele de înțelegere și le dizolvi, fluidifici curgerea energiei prin EFT. Am convingerea că astrologia poate mai mult decât facem cu ea în prezent. Se poate lucra inteligent și creativ cu limitările proprii sau cu cele ale clientului, se poate acționa direct pe un tranzit de exemplu, se pot găsi metode de a depăși sau integra mai ușor un moment dificil și așa mai departe. Ideea este de a căpăta suveranitate asupra propriei vieți, asupra propriei persoane.
ZOLTAN: Exact. Eu consider că nu ar trebui să mergem la astrolog mai des de odata la câteva luni. Adică un astrolog poate și trebuie să dea suficientă informație și material de lucru clientului, care poate apoi să lucreze fără intervenția continuă a astrologului. Nu ne referim la intervenții scurte, gen momente potrivite pentru diverse acțiuni. Dacă vine cineva la mine eu pot să îi spun într-o oră tot ce are nevoie să știe pentru a-și redefini viața radical.
 
ADRIAN: Dacă are angajamentul necesar.
ZOLTAN: Exact. Dacă omul este deschis și într-adevăr vrea să facă o schimbare.
 
ADRIAN: Poți spune cam cât timp a trecut din momentul în care ai început să studiezi astrologia până când ai început să pricepi “cu adevărat” lucrurile?
ZOLTAN: Am început să mă ocup de mine încă din liceu, pur și simplu eram foarte atent la ce se întâmpla cu mine și cu ceilalți. La mine dezvoltarea personală nu a început cu astrologia. Astrologia a venit ca o metodă eficientă de autocunoaștere, dar când am început eu s-o studiez cunoșteam deja procesele psihoemoționale și mentale prin care trec oamenii. A fost nevoie de un an-doi de practică până am legat astrologia de acea cunoaștere pe care o aveam deja. Părerea mea este că ar fi indicat ca cei care practică astrologia să se focalizeze periodic pe ei înșiși, nu pe harta natală, ci pe propriile procese psihice și emoționale, pentru a putea să-i înțeleagă pe ceilalți după aceea.
 
ADRIAN: Mai este și altceva astrologia în afară de psihologie și emoții?
ZOLTAN: Cu siguranță! Din punctul meu de vedere o astrogramă poate să descrie absolut toate aspectele personalității și toate comportamentele pe care omul le are în orice domeniu al vieții.
 
ADRIAN: Vorbim și de bani, și de succes, și de carieră, și de relații.
ZOLTAN: Din punctul meu de vedere vorbim despre aptitudinea omului și comportamentul lui, nu de ce se întâmplă. În Evul mediu lucrurile evoluau foarte încet și era foarte simplu să prevezi cum vor evolua. Dacă te nășteai țăran puțin probabil să devii altceva, iar dacă te nășteai prinț probabil ajungeai rege. Astăzi, lucrurile se schimbă foarte, foarte repede, uneori de la o zi la alta. Și atunci, dacă luam exemplul banilor, consider că un astrolog ar trebui să atragă atenția omului la atitudinea față de bani, la greșelile pe care le face în legătură cu banii, nu neaparat când va câștiga la loto sau cum va face banii. Pentru că asta îi oferă omului puterea de a lua deciziile în cunoștință de cauză în orice situație după aceea.
 
ADRIAN: Există oameni care consultă astrologul non stop.
ZOLTAN: Dependenți!
 
ADRIAN: Am auzit opinii conform cărora dacă mergi la astrolog ajungi să nu mai faci ce vrei tu, faci ce spune astrologul.
ZOLTAN: Asta este o prostie. Pe lângă astrologi eu mai sunt și trainer și coach, m-am specializat în aceste domenii tocmai pentru ca să îi pot da unui client care mă consultă instrumentele cu care să poată merge singur pe drum. O consultație astrologică identifică o serie de probleme la care eu pot da soluții pe care clientul trebuie apoi să le aplice. Singurul motiv pentru care mă întâlnesc cu un om odată pe săptămână timp de o lună sau două, este pentru a mă asigura că el aplică corect sfaturile și că obține rezultatele, asta înseamnă coaching. Duc omul mai departe către scopul lui, dacă nu se descurcă singur.
 
ADRIAN: Îi dai puterea, controlul asupra propriei vieți.
ZOLTAN: Exact. În aceste ședințe aplic diverse tehnici de dezvoltare personală și coaching, pentru a mă asigura că va obține rezultatele pe care și le dorește…trag de el, alerg cu el un kilometru sau atât cât este nevoie, ca să mă asigur că ajunge unde și-a propus.
 
ADRIAN: Succesul lui fiind de fapt și succesul tău.
ZOLTAN: Exact. În condițiile în care cineva îmi spune ”vreau să-mi transform viața… dă-mi într-o oră informațiile și asigură-mă că îmi voi transforma viața”, nu pot să garantez asta, dar dacă omul îmi spune ”vreau să-mi transform viața, dă-mi informațiile, ajută-mă să-mi găsesc calea, și pentru asta două luni o să aplic sfaturile tale și lucrurile pe care mi le spui”, atunci pot să garantez că viața acelui om se schimbă.
 
ADRIAN: Ce faci cu cineva care nu crede?
ZOLTAN: Nu mă interesează dacă “crede” sau nu. Dacă aplică ce spun va avea rezultate.
 
ADRIAN: Deci ai încredere că va obține rezultate oricum.
ZOLTAN: Da, pentru că am lucrat cu mulți oameni și am constatat că și după câteva zile de muncă consecventă, apar rezultate.
 
ADRIAN: Cam câte astrograme ai făcut până acum?
ZOLTAN: La un moment dat am numărat peste 1000 de astrograme peste care m-am uitat, am avut discuții și la care am răspuns la întrebări.
 
ADRIAN: Ce fel de astrologie folosești în munca ta? Ai vreo tehnică preferată?
ZOLTAN: Pentru mine astrologia natală este baza. Evident completată de astrologia previzională și relațională.
 
ADRIAN: Pornești cu acea intenție de dezvoltare personală.
ZOLTAN: Exact, cu potențialul cu care ai venit și cu influențele astrale care există în această perioadă, cu relațiile pe care le ai în acest moment și pe asta se poate construi tot restul.
 
ADRIAN: Poate nu toți astrologii au această pasiune a ta, background-ul tău în dezvoltare personală. Pentru reproducerea acestei metode, pentru maximizarea efectelor unei consultații, crezi că ar fi interesant ca astrologul să colaboreze cu un psiholog-terapeut?
ZOLTAN: Este o variantă, mai ales dacă astrologul poate identifica foarte bine anumite comportamente și defecte, totul ține de cât de bine aplică practic pe acel om astrologul cunoașterea lui. Am văzut mulți astrologi care au o cunoaștere foarte teoretică, adică văd astrograma, îți dau niște informații și mai departe vezi tu cum se aplică chestia aia în viața ta. O aplicație practică înseamnă să poți să îi spui clientului motivul pentru care se repetă o problemă, un sfat și un procedeu prin care el își poate schimba atitudinea. De exemplu clientul are o situație care se repetă în mai multe relații. Eu ca astrolog văd motivul pentru care se repetă acea problemă, care sunt cerințele de comportament pentru ca relația să funcționeze bine. Bineînțeles că pot să îi dau sfatul ăsta omului dar dacă nu am niște procedee sau tehnici la îndemână pe care să le poată aplica i-am dat doar un sfat care înseamnă o schimbare de atitudine. Și dacă omul ar fi putut să își schimbe atitudinea eu cred că ar fi făcut-o deja. De aceea este necesar ca un astrolog să se cunoască bine pe el, pentru că atunci când sunt bine cu mine, pot “vedea”, pot găsi sfaturi ușor, spre deosebire de situația în care nu sunt bine cu mine și nu găsesc la fel de ușor o soluție sau o ieșire.
 
ADRIAN: Am mai auzit situații în care astrologul vorbește frumos clientului dacă are un tranzit bun și îi vorbește mai sever dacă are un tranzit dificil.
ZOLTAN: Ca oameni avem tendința de a judeca totul ca bun și rău, strict din perspectiva noastră personală. Un astrolog ar trebui să fie detasat de perspectiva personală, astfel încât să vadă situația și din punctul de vedere al clientului, altfel nu ai cum să ajuți pe cineva, dacă nu poți vedea problema din perspectiva acelei persoane.
 
ADRIAN: Perspectiva ceilalte persoane… interesant. Lucrezi și cu cupluri?
ZOLTAN: Da, fac și consiliere și coaching. Sunt situații când oamenii vin împreună, cu probleme pe care nu le înțelegeau, de ce se manifestă, cum se pot depăși. Intervenția în cazul acesta este eficientă, pentru că dacă amândoi înțeleg diferitele perspective, printr-un mediator, primesc și soluții concrete – ce să facă atunci când apare problema X, poți aplica strategia Y. Atunci deja e un ajutor foarte mare.
 
ADRIAN: Se întâmplă situații când vine doar unul singur pentru o astfel de problemă?
ZOLTAN: În majoritatea cazurilor vine doar femeia.
 
ADRIAN: De ce crezi că vine femeia?
ZOLTAN: Pentru că femeia este mai sensibilă și mai dornică de schimbare față de bărbat, mai ales pe plan relațional. Noi bărbații, avem o ambiție de a reuși pe plan social, profesional și material, iar pe partea relațională suntem mai liniștiți.
 
ADRIAN: S-a întâmplat ca atunci când vezi ceva, să spui ”rupe relația… fă asta sau cealaltă”?
ZOLTAN: De obicei nu spun așa ceva. Spun posibilitățile și dificultățile, ce se leagă și ce nu se leagă, și îl las pe client să aleagă. Sunt rare situațiile când îmi dau seama din discuție că relația respectivă este foarte nocivă pentru acea persoană, dar chiar și atunci îi spun ”din punctul meu de vedere relația asta este nocivă pentru tine. Uite, astea sunt posibilitățile, dar pentru asta este nevoie ca fiecare să facă asta și asta, iar tu vei constata dacă se întâmplă sau nu lucrurile respective”.
 
ADRIAN: Crezi că ar trebui consultată sau măcar informată și cealaltă persoană? Unii astrologi țin să vorbescă cu amandouă persoanele implicate.
ZOLTAN: Știi cum este, eu consider că persoana responsabilă și dornică de schimbare în relație este cea care își pune întrebări… adică dacă la mine vine un client și îmi spune că vrea o schimbare în relație, ce să facă ca să îl schimbe pe partener, niciodata nu spun fă asta și el o să se schimbe. Nu, eu îi spun ”fă asta și tu o să-ți respecți calitățile, o să îți depășești defectele, iar asta va aduce o schimbare. Nu încerca să îl schimbi pe celălalt, pentru că nu o să meargă”.
 
ADRIAN: La ce te uiți mai atent într-o hartă: la tema natală sau la tranzite?
ZOLTAN: Depinde de ceea ce vrea să afle omul. Când vine la mine și îmi zice ”spune-mi ceea ce vezi tu acolo”, eu încep să râd și spun “văd foarte multe lucruri. Pe tine ce te interesează?” Nimeni, niciodată nu vine la o consultație astrologică pur și simplu, ci pentru că are o problemă, și atunci, prefer să lucrez problema aceea decât să îi spun o mulțime de alte lucruri care nu îi sunt utile în acest moment.
 
ADRIAN: Cum abordezi, în general, o consultație astrologică? Imagineaza-ti un om curios, care nu a mai fost niciodata la astrolog. Poti povesti cum se desfășoară?
ZOLTAN: Păi, vine omul, eu îi cer datele de naștere, mă uit pe astrograma natală și îi zic ”bun, zi-mi cu ce te pot ajuta?”, iar omul îmi spune problema cu care se confruntă sau nu poate să o înțeleagă, ce nu funcționează în viața lui sau ce și-ar dori să fie mai bine, și-atunci eu pot să îi zic: uite, astea sunt greșelile pe care le faci în aspectul respectiv, astea sunt cerințele astrologice pe care ar trebui să le respecți, cam astea ar fi metodele pentru a face o schimbare, deseori ajung să fac EFT cu clienții și de multe ori încep să explorez cauzele personale care au dus la acea situație (conjuncturi psihice, emoționale), care au dus la menținerea unor situații tensionante ca să putem rezolva cauza. Nu încercăm să schimbăm situația fără să schimbăm atitudinea.
 
ADRIAN: Care sunt cele mai întâlnite motive pentru care vine lumea la astrolog?
ZOLTAN: Relația de cuplu, cariera în sensul de direcție în viață și relația cu părinții.
 
ADRIAN: Relația cu părinții?
ZOLTAN: Despre părinți, nu vorbim neapărat de conflicte. Este vorba despre persoane între 20-30 ani, afectate de relația cu ei, de un conflict sau pur-și-simplu un aspect pe care nu îl înțeleg.

ADRIAN: Vor să schimbe direcția în viață… e un pic mai mult decât cariera, nu?
ZOLTAN: Da, dar de obicei acolo se reflectă: “nu mă mai împlinește ce fac, aș vrea să încep o afacere, vreau să văd de ce nu mă înțeleg la locul de muncă cu nu știu cine, de ce nu obțin rezultatele, etc.”. Cumva acolo se reflectă mai clar această direcție în viață.
 
ADRIAN: Ce fel de sfat dai într-o astfel de situație? Ce aplici? Cum rezolvi o astfel de situație? La ce te uiți astrologic vorbind?
ZOLTAN: Astrologic vorbind mă uit în astrograma natală, la tot ce înseamnă problema, componentele ei, nu intru acum în detalii. Văd ce anume constituie problema, care sunt acele defecte sau comportamente care construiesc problema și după aceea mă uit pe tranzite să văd ce anume amplifică aceste probleme în momentul de față. Fiind prezente în astrograma natală sunt permanente, doar că în anumite perioade se amplifică și atunci pot să văd și nuanțele care sunt scoase în evidență. După care încep să pun întrebări, să leg lucrurile și să-i spun clientului care ar fi soluția pentru a face schimbarea.
 
ADRIAN: Și de obicei se rezolvă?
ZOLTAN: De obicei da, oamenii pleacă cu o înțelegere și mai ales cei cu care fac EFT pleacă cu o anumită ușurare și claritate. Când avem o problemă noi oamenii suntem ca într-un fel de ceață, nu mai vedem decât cum se manifestă problema și atât.
 
ADRIAN: Vedem doar efectele.
ZOLTAN: Exact, în momentul în care un astrolog vede astrograma, vede situația și face legatura între ele, practic poate să facă harta de cum de s-a ajuns la acea problemă, unde te afli de fapt și care e drumul pornind de acolo. Acest gen de claritate deja dă o mare putere oamenilor.
 
ADRIAN: Ai povești de succes? Esecuri?
ZOLTAN: Nu am decât povești de succes, am un singur eșec care pentru mine a fost șocant de-a dreptul, cu o psiholoagă care a venit la consultație, am stat cu ea 2 ore și ceva deși în mod normal consultația dureaza cam o oră, i-am dat înregistrarea și după ce ajung acasă primesc un mail în care îmi zice: “eu am venit să aflu niște informații și tu mi-ai vorbit o gramadă despre cum ar trebui eu să învăț despre spiritualitate”. Asta era ce mai importantă lecție a ei în astrogramă. “Te rog frumos să îmi răspunzi la următoarele întrebări.” și mi-a scris o listă de întrebări. I-am răspuns la e-mail “uite care e treaba, eu știu sigur că în consultație ți-am răspuns la 80% din întrebările tale, te rog ascultă înregistrarea consultației din nou și dacă mai ai întrebări la care nu am răspuns, te rog să mi le scrii”. După o săptămână, mi-a trimis un document cu mai multe întrebări decât erau înainte… I-am răspuns frumos la întrebări, câte un praragraf la fiecare… După care, mi-a trimis înapoi același document în care ea a scris completările ei la ce am scris eu, mai mult decât ce am zis eu…. Asta a fost pentru mine singurul caz despre care aș putea să zic că a fost un eșec, pentru că mi-am dat seama că aceea ființă nu a înțeles absolut nimic nici din ce i-am spus nici la consultație, nici după aceea. Și că de fapt nu o interesa decât propria perspectivă și era foarte convinsă că lucrurile stau așa cum zice ea. Așa că i-am spus că din punctul meu de vedere consultația nu a ajutat-o deloc și că eforturile mele au fost inutile și că dacă vrea banii înapoi, îi dau înapoi, pentru că nu vreau să iau bani pentru ceva care pentru client nu are nici o valoare. Dar nu a cerut banii înapoi.
 
ADRIAN: Deci aplici în România sistemul “money back guarantee”.
ZOLTAN: În cazul ăsta l-am aplicat, pentru că am zis că este un caz efectiv fără nici o speranță. În rest, nu am avut niciun caz în care să îmi spună cineva că este mult o consultație sau că nu a meritat sau că ar vrea banii înapoi.
 
ADRIAN: Deci garantezi satisfacția clientului?
ZOLTAN: Da, garantez: am investit foarte mulți bani în mine, în cunoașterea mea și în tot ceea ce știu, tocmai pentru a mă asigura că lucrurile pe care le ofer aduc o valoare foarte mare, chiar mai mare decât prețul unei consultații.
 
ADRIAN: Asta ar putea fi o bună temă de meditație pentru mulți din domeniu.
ZOLTAN: Și pentru alte domenii…

ADRIAN: Legat de asta, citeam de exemplu că în China, pe vremuri, sistemul medical funcționa cu totul altfel decât este înțeles în zilele noastre, unde plătești atunci când ești bolnav. Dacă ești bolnav ani de zile sau o viață întreagă, e chiar mai bine, ești o sursă de venit sigur. În China plăteai abonament doar atâta timp cât erai sănătos, iar dacă erai bolnav, nu mai plăteai, erai tratat pe gratis.
ZOLTAN: Foarte frumos!
 
ADRIAN: Ce povestești tu îmi aduce aminte de acest sistem.
ZOLTAN: Asta îi stimulează pe oameni să aprecieze partea de sănătate și partea de terapie în același timp.
 
ADRIAN: Practic pune furnizorul de servicii în slujba clientului. Atât timp cât clientului îi merge bine, serviciile se plătesc.
ZOLTAN: Până la urmă nu asta e ideea?
 
ADRIAN: Sunt lucruri după care te uiți atunci când interpretezi o relație, o temă relațională?
ZOLTAN: În primul rând mă uit la sinastrie și pe astrogramele natale. Consider că orice problemă se rezolvă în primul rând pe astrograma natală și nu atât de mult pe sinastrie. Mă uit la sursele de tensiuni, la posibilitățile de rezolvare și la raportul între cele două. Asta urmăresc să îi spun clientului: unde sunt posibilele tensiuni, cum se manifestă ele, care este lecția în fiecare și cum poți folosi acele posibilități de armonizare pentru a restabili situația. Am învățat că într-o relație armonia nu se menține, se restabilește.
 
ADRIAN: Se construiește?
ZOLTAN: Se restabilește. Adică nu există o relație în care armonia și echilibrul să fie permanente, tot timpul există rupturi. Important este că cei doi se poate să restabilească acea armonie cât mai repede și mai eficient.
 
ADRIAN: Care ar fi cea mai frecventă problemă pe plan relațional pe care ai întâlnit-o?
ZOLTAN: Cea mai frecventă și mai des întâlnită este de a nu înțelege comportamentul sexului opus. Problema asta e de când lumea, pentru că suntem foarte diferiți. A doua problemă este că am de ales între și între, ce să aleg?
 
ADRIAN: Ce spui atunci?
ZOLTAN: Păi la fiecare descriu cum se desfășoară relația între ei, efectiv care sunt punctele forte, punctele slabe, cum este fiecare în parte, la femei le descriu cum este fiecare bărbat din punct de vedere astrologic, cum este comportamentul relațional, care sunt nevoile relaționale ale fiecăruia, cu ce vine fiecare în relația cu ea, după care ea decide ce vrea mai departe.
 
ADRIAN: Unii ar spune că chestia asta este cam imorală.
ZOLTAN: Imorală? Din ce punct de vedere?
 
ADRIAN: Pentru că celalalt nu este în cunoștință de cauză, nu este consultat.
ZOLTAN: Pe mine mă interesează ce-și dorește cel care își pune întrebarea, pentru că dacă nu-i acolo și celălalt, ori nu-l interesează, ori persoana care întreabă nici nu și-a pus problema de a-l invita. Prin urmare, eu consider că am de dat răspunsuri celor care mă întreabă. Iar daca vine ea și apoi el la o consultație, tratez aceeași problemă din perspectiva fiecăruia, adică o să pun responsabilitatea legată de problema de cuplu în brațele celui care este în fața mea.
 
ADRIAN: Ai spus că vezi foarte multe lucruri într-o astrogramă. Cum faci sinteza informațiilor?
ZOLTAN: Cel mai simplu este să mă focalizez pe ceea ce îl interesează pe client. Mă ocup de acele aspecte care interesează și despre care mă întreabă clientul, pentru că el îmi pune de multe ori o întrebare absurdă din punctul meu de vedere (ce mai vezi acolo?). Sunt foarte puține astrograme în care este ceva atat de ieșit din comun încât este neapărat nevoie să știe omul, pentru că pe el oricum nu îl interesează aspectul ăla, oricum o să îl uite.
 
ADRIAN: Înțeleg că lucrezi pe probleme punctuale?
ZOLTAN: Da, pentru că problemele punctuale au bătaie pe termen lung, adică vine omul și-mi zice: ce se petrece cu banii în urmatoarele 6 luni? Iar eu îl întreb: ai probleme cu banii acum? Întrebarea care se referă la trecut sau viitor vine dintr-un stres sau dintr-o teamă din prezent.
 
ADRIAN: Acționezi asupra lucrului din prezent?
ZOLTAN: Exact. Ce se petrece în prezent și cum putem transforma acele lucruri în prezent, în așa fel încât pe termen scurt, mediu sau lung să obțin rezultatele dorite.
 
ADRIAN: Există așadar întrebări la care astrologia nu poate să răspundă?
ZOLTAN: N-aș pune așa problema… din punctul meu de vedere nu există întrebări la care astrologia să nu poată răspunde. Din punctul meu de vedere astrologia n-ar trebui să răspundă la întrebări de genul ”ce se va întâmpla”.
 
ADRIAN: De ce?
ZOLTAN: Pentru că prin asta, dai o sugestie clientului care vine la tine foarte deschis și astfel, într-un fel sau altul îi influențezi liberul arbitru destul de puternic.
 
ADRIAN: Deci nu te numeri printre astrologii care spun ”nu te du cu asta sau nu te lua cu ăla că nu o să meargă”.
ZOLTAN: Eu cred în iubire și în oameni. Așa că îi spun ”vezi că dacă mergi cu X poți să ajungi la situația Y”, asta o să zic. Știu că decizia și hotărârea ne aparțin întotdeauna. Am văzut relații care din punct de vedere astrologic erau imposibile, nu aveau nici o șansă și totuși datorită iubirii dintre cei doi și a dorinței lor de a fi bine, relația mergea.
 
ADRIAN: Ce te deosebește de alți astrologi este că pui pe primul loc voința clientului.
ZOLTAN: Exact.
 
ADRIAN: Nu ți se pare un risc, el oricum nu știe ce să facă, așa că mai bine îi spun eu? N-ar fi mai simplu să-i spui asta e bună, sau asta e rea? Nu ești tentat să procedezi așa?
ZOLTAN: Mulți clienți vin tocmai din cauza asta, pentru că ei nu au curajul să ia o decizie și să fie într-un anumit fel (măcar interior), așa că așteaptă ca altcineva să ia decizia în locul lor și să le spună ce să facă. În momentul în care tu ca astrolog dai un sfat în genul acesta ”eu zic că asta ar fi bine să faci” el o să ajungă la rezultatul la care oricum se programează. Nu sunt dispus să-mi asum responsbilitatea rezultatelor acțiunilor oamenilor, pentru că nu este cazul. Deci nu pot să zic ”asta ar trebui să faci”. Ce pot să fac este să-l înțeleg pe om și ce înseamnă ca consecințe, din punct de vedere astrologic o decizie sau alta.
 
ADRIAN: Să înțeleg că ești interesat doar de partea asta psihologică a astrologiei?
ZOLTAN: Da, pentru că consider că de aici pornește totul. Consider că o decizie emoțională, mentală, psihică, poate să-ți schimbe viața. O simplă acțiune nu poate să-ți schimbe viața.
 
ADRIAN: Dar o decizie poate să-ți schimbe viata.
ZOLTAN: Da, o decizie care este urmarea unei înțelegeri a cine ești tu și ce se întâmplă în tine. Dar, pur și simplu, eu să spun ‘asta să faci”, omul poate să facă, dar dacă nu schimbă nimic, asta nu-i va schimba viața.
 
ADRIAN: Ceea ce povestești tu îmi aduce aminte de Richard Tarnas care spunea că psihologii de peste 100 de ani îi vor privi pe colegii lor de acum care lucrează fără ajutorul astrologiei așa cum îi privim noi pe oamenii de știință din Evul Mediu care încercau să facă astronomie fără telescop. Să înțeleg că tu deja mergi pe acest drum?
ZOLTAN: Cam asta simt.
 
ADRIAN: Există tipare astrologice ale compatibilității, genialității, senzualității sau ale averii?
ZOLTAN: Știi cum e… eu consider că fiecare dintre noi avem potențialul de a deveni absolut orice, de a asimila și manifesta orice calități pe care le poate manifesta o altă ființă umană, și prin urmare astrograma noastră natală ne arată cu ce calități și defecte venim dar nu ne arată nici un fel de limită, până unde poți să ajungi. Ca atare, nu putem spune că ceva anume aduce genialitatea, pentru că oamenii ar putea spune… bine, bine, și dacă eu nu am chestia aia, nu pot fi genial?
 
ADRIAN: Crezi că orice om poate fi genial?
ZOLTAN: Exact asta este credința mea.
 
ADRIAN: Atunci nu mai este nici o deosebire între oameni?
ZOLTAN: Ba da, aspirația fiecăruia de cât de mult își dorește să devină. Nu ține de cât de mult poate.
 
ADRIAN: Până la urmă e vorba de disponibilitate și efort. Eu îi zic aspirația umană în sensul că știu că sunt așa și așa totul este cât de mult efort sunt dispus să depun, să devin altfel decat sunt?
ZOLTAN: În rest este vorba doar de exercițiu. Sunt oameni în lumea asta care și-au dezvoltat anumite calități doar prin perseverență. Sunt oameni care au ajuns foarte departe pentru că au muncit cu ei zi de zi după cum există și oameni care muncesc zi de zi câte 8 ore și nu ajung nicăieri. Asta e singura diferență.
 
ADRIAN: Mai studiezi astrologie și acum?
ZOLTAN: Da, studiez și acum. Mai mult de atât îmi completez cunoștințele cu anumite elemente.
 
ADRIAN: E vreun domeniu pe care vrei să-l studiezi în viitor?
ZOLTAN: Îmi completez cunoștințele cu elemente noi, gen asteroizi, conjuncturi noi, stele fixe, pe care le integrez practic din mers. Îmi ia cam un an, doi să integrez elemente noi, și vreau să o fac din experiență, nu doar din citit. În viitor vreau să studiez și integrez astrologia mundană (sper să nu dau idei și altor astrologi!), evenimentele mai mari ale umanității.
 
ADRIAN: Welcome to the club!
ZOLTAN: Da, vreau să văd cum se aplică lucrurile astea, vreau să mai lansez un site care va fi foarte interesant, nu spun încă despre ce e vorba, unde se aplică aceste aspecte. Am deja trei site-uri.
 
ADRIAN: Spune-ne ceva despre ele.
ZOLTAN: Am început acum câțiva ani cu un site, www.spiritual-astrology-reading.com, în engleză, unde am urmărit să ducem astrologia spirituală în lume și să facem și niște bani dar ne-a iesit doar partea cu spiritualitatea. Mai avem în limba română www.astrologie-spirituala.com, cu multe lucruri spirituale, avem mulți cititori. Acum câteva luni am lansat un alt site, www.astrograf.ro, care se vrea puțin mai aproape de oameni, în care sunt articole astrologice din politică, din sport, de la vedete, astrograme natale analizate, relații între politicieni, pentru ca oamenii să înțeleagă că astrologia se aplică foarte practic, și acesta este site-ul prin care vrem să aducem astrologia mult, mult mai aproape de oameni – de unde până acum vorbeam despre o astrologie conceptualizată. Cel de-al patrulea site va fi legat de astrologia mundană.
 
ADRIAN: Care sunt astrologii tăi preferați?
ZOLTAN: Zoltan Bartha și Felicia Bratu. De la Zoli Bartha am învățat mult – tot ce înseamnă astrologia spirituală aplicată. Pornind de acolo mi-am dezvoltat propriul stil. Dintre astrologii să zicem clasici, am citit din toți, dar nu neapărat cărți întregi. Stephen Arroyo mi-a plăcut foarte, foarte mult. Acolo am simțit că sunt mai acasă să zic așa.
 
ADRIAN: Dacă ai avea ocazia să stai de vorbă o oră cu un astrolog faimos, ce întrebări i-ai pune?
ZOLTAN: Asta-i o întrebare foarte faină, mi-ai blocat mintea. În primul rând aș încerca să înțeleg cum anume au avut acces la cunoașterea asta. N-aș pune neaparat o întrebare tehnică, ci mai degrabă aș încerca cumva să deduc care este aceea atitudine, care este acea stare, aceea căutare sau cum au putut să aibă acces la cunoașterea pe care au avut-o astrologi ca Wiliam Lilly sau ceilalți mari din trecut cum a fost Hermes Trismegistus și așa mai departe. Cum poți să ajungi la cunoașterea aia?
 
ADRIAN: Dacă cineva vrea să învețe astrologie ce l-ai sfătui să facă?
ZOLTAN: În primul rând îl sfătuiesc să meargă la un curs bine structurat, sunt multe feluri de cursuri de astrologie. În primul rând ar trebui să meargă la un curs de astrologie al cuiva care practică astrologia și nu la cineva care ține seminarii din cărți. Am auzit că sunt și din ăștia care iau o carte și pe urmă o predau. E aiurea. Deci să meargă la un curs ținut de astrologi care țin consultații și nu doar care “știu astrologie”. Și după aceea, după ce a învățat structurat un curs de astrologie, după aceea poate să se apuce de citit de pe net. Dar în rest, eu nu recomand ca de la început să încerce cineva să învețe astrologia citind de pe internet, din diverse surse. Poate să fie foarte derutant pentru el.
 

ADRIAN: Pentru un om obișnuit astrologia este destul de complicată.
ZOLTAN: Doar pare complicată.
 
ADRIAN: Pentru a practica astrologia, ai nevoie de un timp de învățare, de un curs. Poți totuși să aplici astrologia în viața de zi cu zi chiar dacă nu ai înțelegerea pe care o are un astrolog?
ZOLTAN: Da, poți.
 
ADRIAN: Ne dai niște sugestii?
ZOLTAN: În primul rând este important să înțelegi conceptele de bază, ce înseamnă o astrogramă, ce înseamnă planetele, zodiile și liniile de pe astrogramă – macar teoretic. Daca cineva o să ia cursul de astrologie natală pe care l-am structurat, o sa înțeleagă cât de practică și cât de simplă poate să fie astrologia natală. Eu am avut persoane care au fost la amandouă felurile de cursuri – cum am învățat eu și cum am structurat cursul ăsta nou. Și mi-au spus că acest curs nou este efectiv pentru oameni care habar nu au de astrologie și care vor să învețe practic. După părerea mea este foarte important să incepi de la practică spre teorie și nu de la teorie spre practică. Asta înseamnă sa ai întrebări foarte concrete, gen, “Cum pot să văd relația cu banii, cum se vede relația cu banii în astrogramă?”. Nu să te apuci să înveți astrologie. Chestia asta funcționează foarte greu așa, mai ales dacă nu vrei să investești foarte mult timp. Dacă vrei să investești timp puțin și să fii eficient, atunci pui întrebări de genul “Cum văd relația într-o astrogramă?” și începi să citești despre asta.
 
ADRIAN: Mulțumesc pentru că ai împărtășit cu noi viziunea ta asupra astrologiei!
ZOLTAN: Mi-a făcut plăcere!
 
 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.