O explorare arhetipală a complexului Marte-Saturn-Pluto
Chad Alexander Harris
Reprodus cu permisiunea autorului după articolul Israel and Palestine: An Archetypal Exploration of the Mars-Saturn-Pluto Combination, apărut în revista Archai: Cultural Crisis and Transformation, nr. 2/2010.
În lucrarea Cosmos and Psyche: Intimations of a New World View, Richard Tarnas investighează corelațiile dintre configuraţiile planetare exterioare și manifestările arhetipale aferente în experiența umană de-a lungul istoriei. (1) Analiza acestor configuraţii planetare oferă o perspectivă unică, care evidenţiază principiile arhetipale care modelează atât cele mai nobile, cât și cele mai tragice capitole din istoria unei civilizații. De exemplu, cuadraturile din ciclul Saturn-Pluto se află într-o relație specifică cu cele mai importante conflicte ale secolului XX: Primul Război Mondial, Al doilea Război Mondial, Războiul din Vietnam, primul atac cu bombă al clădirii World Trade Center din 1993, atacurile teroriste 9/11 și începutul Războiului împotriva Terorii. Mai precis, după cum evidențiază Tarnas și după cum voi sublinia mai departe în acest eseu, configurațiile Saturn-Pluto se corelează şi cu principalele evenimente din conflictul arabo-israelian: Războiul din 1948 între Israel și Palestina, Criza Canalului Suez, Războiul de Șase Zile, Masacrul din Munchen, Războiul de Yom Kippur, invazia israeliană a Libanului din 1982 și Războiul din Gaza desfășurat între 2008-2009.
Remarcabil, la începutul unora dintre aceste conflicte, o a treia planetă – Marte – se afla în aspect de careu cu Saturn sau Pluto. Aici numărăm Primul Război Mondial, Al doilea Război Mondial, Războiul din 1948, Masacrul din Munchen, Războiul de Şase Zile, invazia israeliană a Libanului şi Războiul din Gaza. Dat fiind că Marte este o planetă interioară cu o traiectorie mai rapidă, principiul arhetipal asociat acestei planete pare să precipite sau să declanşeze evenimente importante ce corespund configuraţiilor mai durabile dintre Saturn şi Pluto. După cum vom vedea, atunci când Marte a intrat în aspect cu Saturn sau Pluto în timpul acestor aspecte, au avut loc evenimente importante ce reflectă temele asociate celor trei arhetipuri planetare corespunzătoare. În acest eseu voi analiza o serie de exemple remarcabile pentru aceste corelații în istoria zbuciumată a binomului Israel-Palestina.
Domeniul arhetipal asociat lui Saturn se manifestă prin ideile de control, constrângere, restricție, opresiune, limită, penurie a resurselor, înfrângere, mortalitate și moarte. Principiul lui Saturn este de asemenea asociat cu strategiile de auto-apărare, securitatea și structurile fundamentale, precum și cu granițele personale sau colective. Saturn se află într-o legătură strânsă cu ideea de supraego, fiind asociat cu judecata și conștiința morală. Arhetipul asociat lui Pluto este corelat cu id-ul primordial, forța care impulsionează evoluția, misterul dinamicii moarte-renaștere, umbra, inconștientul, lumea tenebrelor și voința instinctuală de supraviețuire. Într-una din cele mai puternice forme de exprimare a umbrei sale, arhetipul Pluto este asociat cu voința oarbă, cu dorința inconștientă de putere și dominație absolută, și, uneori cu abilitatea de a folosi o violență incredibilă adesea conducând la distrugeri catastrofice la scară largă.
Complexul arhetipal Saturn-Pluto, reflectând o combinație între temele asociate celor două principii separate, are tendința specifică de a se corela cu o stare amplificată de dezbinare și frică legată de siguranța frontierelor. Așadar, în perioadele când au loc configurații tensionate între Saturn-Pluto, nu doar granițele fizice, ci și diviziunile de la nivelul psihicului colectiv tind să se consolideze și să se adâncească. În aceste vremuri, impulsurile puternice, instinctuale și adesea inconștiente asociate lui Pluto tind să se intensifice în direcția separării și rigidității asociate lui Saturn. Mai mult, aceste perioade marchează o tendință puternică de a proiecta latura de umbră a arhetipului plutonian, latură ce se manifestă adesea ca frică inconștientă, percepția răului în celălalt, și, uneori, ca nevoie de a distruge sau anihila forțele amenințătoare, despre care se crede că se află de partea cealaltă a granițelor saturniene consolidate. (2)
Arhetipul Marte este asociat cu o înclinație puternică spre acțiune decisivă și acte de voință plină de curaj, impulsul combativ, și tendința de a a se apăra sau de a iniția atacuri împotriva a ceea ce este ostil. Întocmai precum zeul greco-roman al războiului, adesea esența arhetipului Marte se exprimă agresiv și are un potențial pentru violență. În special dinamicile complexului Marte-Saturn au tendința de a se manifesta prin confruntări intense și de durată împotriva forțelor care amenință și constrâng, având de asemenea un vector specific orientat către o manieră represivă și reacționară de a se apăra. Combinația Marte-Pluto, în forma sa cea mai problematică, este în general asociată cu furia criminală, dispute de nerezolvat și tipare compulsive de agresiune și răzbunare. Întrucât în aceste perioade de conflict Marte s-a aflat adesea în aspect cu Saturn și Pluto, arhetipul său a influențat și activat complexul arhetipal Saturn-Pluto într-o manieră concordantă cu trăsăturile sale esențiale.
Nașterea Israelului și primul război arabo-israelian (1948)
Odată ce statul Israel şi-a declarat independenţa în data de 14 mai 1948, eveniment care a condus la izbucnirea Primului Război arabo-israelian și care marchează începutul relației Israel-Palestina, s-au evidențiat extrem de clar temele arhetipale asociate cu Marte, Saturn și Pluto.
Acest eveniment, recunoscut la nivel național ca “momentul nașterii” statului Israel, a avut loc în timpul aceleiași conjuncții Saturn-Pluto, care a marcat de asemenea înființarea CIA în America, instituirea Cortinei de Fier [în Europa] și începutul Războiului Rece. (3) Această conjuncție apare și în harta natală a statului Israel: Saturn la 16°, Pluto la 12°, ambele în Leu. (4) După cum vom vedea, din punct de vedere al semnificației arhetipale, această triplă conjuncție reflectă conflictul aparent de nerezolvat și pozițiile defensive înarmate în spatele cărora au fost prinse cele două popoare începând cu declarația israeliană de independență. De asemenea, 14 mai 1948 este de facto data nașterii crizei poporului palestinian modern, căci, fără un stat propriu legitim, palestinienii aflați într-o amară dispută cu poporul lui Israel s-au zbătut de atunci să-și decupeze și să-și definească o patrie pentru ai lor. Nașterea Israelului a marcat apariția unei separări nete pe plan legal și geopolitic între israelieni și palestinieni, separare ce avea să influențeze puternic toate viitoarele relații dintre cele două tabere.
(Figura 1): Inființarea Statului Israel, 14 May 1948, 4:32:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Criza Canalului Suez (1956)
În luna iulie 1956, guvernul egiptean a naţionalizat Compania Maritimă a Canalului Suez și a închis accesul navelor israeliene în Strâmtoarea Titan, blocând astfel intrarea prin Canal în Oceanul Indian. La data de 29 octombrie 1956, Forțele de Apărare Israeliene, sprijinite de armatele franceze și britanice, au invadat Peninsula Sinai pentru a restabili accesul Israelului în Canalul Suez. Acesta a fost primul conflict major arabo-israelian de la războiul din 1948, având loc în momentul exact al următorului aspect dificil dintre Saturn în Săgetător și Pluto în Fecioară, un careu strâns de 2°. Mai mult, la fel ca în 1948, Marte se afla de asemenea în aspecte dificile importante cu ambele planete: careu cu Saturn și opoziție cu Pluto (vezi figura 2).
La fel ca înainte, temele arhetipale asociate cu această triplă combinație planetară s-au evidențiat profund, cu precădere prin tensiunea crescândă dintre aceste două forțe opuse, pe de-o parte experiența israeliană a unei situații opresive “fără ieșire” rezultând din blocarea canalului Suez, și, pe de altă parte maniera agresivă, răzbunătoare, prin care Israel s-a confruntat cu această criză (5) . Adesea în cazul combinației planetare Saturn-Pluto, arhetipul Pluto intensifică, adâncește și întărește forțele constrângătoare saturniene, creând o situație “fără ieșire” care, în schimb, catalizează voința de supraviețuire instinctuală, violentă, plutoniană. Israelul cucerea Fâșia Gaza și Peninsula Sinai pentru prima dată, însă avea să se retragă în urma presiunilor din partea Statelor Unite și ONU. În cele din urmă, Israelul a ieșit victorios iar accesul maritim în canal a fost restabilit.
(Figura 2): Tranzitele Crizei Canalului Suez, 29 octombrie 1956, 12pm, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Războiul de Șase Zile (1967)
În mai 1967, Egiptul a comasat 100.000 de soldați și aproximativ 1.000 de tancuri la granița cu Israel, fapt ce a condus la un atac preventiv din partea Israelului la data de 5 iunie 1967, marcând începutul a ceea ce numim astăzi Războiul de Șase Zile. Din nou, și în acest eveniment definitoriu observăm o configurație dificilă majoră între Marte, Saturn și Pluto. În timpul Războiului de Șase Zile, Saturn se afla în aspect de opoziție cu Marte, și într-o opoziție mai largă cu Pluto. (vezi Figura 3) (6) Războiul de Șase Zile s-a încheiat cu o victorie răsunătoare pentru Israel, care a capturat Fâșia Gaza și Peninsula Sinai de la egipteni, teritoriul Cisiordania (West Bank) de la Iordania și Platoul Golan de la Siria. Cu toate acestea, teritoriile ocupate de Israel nu au fost recunoscute de ONU ca fiind proprietatea de drept a statului Israel. Astăzi, este recunoscut că Israelul ocupă ilegal 42% din teritoriul Cisiordaniei (West Bank). (7) Ocupația israeliană a Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei (West Bank) a fost una dintre cele mai mari surse de furie și frustrare palestiniană în ultimii 42 de ani de conflicte, și este considerată de mulți problema cea mai importantă ce trebuie rezolvată pentru dobândirea unei păci durabile în regiunea Orientului Mijlociu.
Cisiordania
(Figura 3): Inceputul Războiului de Șase Zile, 5 Iunie 1967, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Masacrul din Munchen (1972) și Războiul Yom Kippur (1973)
Următorul careu Saturn-Pluto coincide cu alte două evenimente importante din istoria conflictelor arabo-israeliene: criza ostaticilor de la Olimpiada din Munchen și Războiul de Yom Kippur din 1973. In penumbra începutului careului Saturn-Pluto, când Saturn intra la un orb de 12° faţă de aspectul exact cu Pluto, lumea îşi întorcea privirea către spiritul competitiţiei prietenoase oferit de Jocurile Olimpice, fără a se aştepta niciodată la atrocitatea teroristă ce avea să fie numită “Masacrul din Munchen”. (8) La data de 5 septembrie 1972, un grup terorist extrem de violent numit Septembrie Negru având legături cu OEP, Organizația pentru Eliberarea Palestinei a lui Yasser Arafat, a pătruns furtunos în vestiarul echipei israeliene de wrestling, ucigând doi dintre membri și luând nouă ostatici într-un prim raid la Jocurile Olimpice din Munchen. Această tragedie, portretizată recent în filmul Munich (2005), a fost primul atac terorist difuzat de mai multe televiziuni ale lumii, încrustând acest eveniment în psihicul colectiv israelian și de asemenea demonstrând gravitatea conflictului dintre Israel și Palestina multor oameni de pe mapamond. Autoritățile germane au negociat timp de două zile cu gruparea teroristă, fără nici un succes, iar în cele din urmă o operație de salvare ratată avea ducă la uciderea tuturor celor nouă ostatici israelieni, determinând formarea unui sentiment rezidual de “pierdere a inocenței” sau de “sfârșit de epocă” în psihicul colectiv, sentiment ce corespunde evenimentelor istorice importante desfășurate sub o configurație planetară Saturn-Pluto. (9)
Încă o dată, și aici pozițiile planetelor Marte, Saturn și Pluto reflectă calitatea sau natura arhetipală caracteristică nu doar a atacurilor teroriste inițiale, ci și a replicii decisive, susținute, care avea să vină din partea Israelului. La momentul Masacrului din Munchen, Marte, la 13° în Fecioară, se afla în careu cu Saturn, aflat la 19° în Gemeni, în timp ce Saturn forma un careu de 11° cu Pluto, aflat la 1° în Balanță (vezi Figura 4). Ca o replică directă la atacul terorist Septembrie Negru, guvernul israelian a lansat două operaţiuni ale [serviciului de informații externe al Israelului] Mossad – Mânia lui Dumnezeu şi Primăvara tinereţii – menite să-i depisteze şi să-i asasineze pe palestinienii care au avut de-a face cu Masacrul din Munchen. Majoritatea asasinatelor ordonate în timpul “Mâniei lui Dumnezeu” au avut loc în următorii trei ani, în timpul aceleiași configurații Saturn careu Pluto. Totuși, această operațiune avea să continue încă douăzeci de ani, lucru care reflectă tendința complexului Saturn-Pluto de a se manifesta prin eforturi răzbunătoare susținute pe lungi perioade de timp, fără nici o ezitare a intenției sau abatere de la obiectiv.
(Figura 4): Masacrul de la Munchen, 5 Septembrie 1972, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Următorul eveniment important al acestei perioade în care Saturn și Pluto s-au aflat în aspect a fost Războiul de Yom Kippur din 1973, care s-a declanșat pe 6 octombrie, chiar atunci când Saturn se afla în careu exact [0°] cu Pluto (vezi figura 5). Într-o încercare de a recăpăta Peninsula Sinai și Platoul Golan, teritorii capturate de Israel în Războiul de Șase Zile din 1967, Egiptul și Siria au lansat un atac surpriză în timpul celei mai sfinte sărbători evreiești, Yom Kippur, profitând de conjunctura că în aceste zile practica religioasă evreiască prescria abținerea de la folosirea focului, electricității, comunicațiilor, dispozitivelor, vehiculelor motorizate și multe alte utilități tehnologice. După cum era de așteptat, inițial tactica a avut succes, iar în primele câteva zile de conflict egiptenii și sirienii au repurtat victorii importante. Căci, deși israelienii a pierdut doar teritorii limitate în Peninsula Sinai (și chiar au înaintat în Platoul Golan), pierderile omenești au fost mult mai mari decât în conflictele arabo-israeliene precedente.
Această dispută a avut de asemenea ramificații problematice într-un context mult mai larg. În afară de costurile militare ale conflictului, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Organization for Oil Exporting Countries – OPEC), a decis să scadă producția de petrol cu 5% pe lună, impunând un embargo Statelor Unite ca represalii pentru sprijinul militar oferit Israelului, fapt ce a condus la criza energiei din 1973-1974. Embargoul petrolului și criza energiei reflectă mai departe trăsăturile caracteristice ale combinației planetare Saturn-Pluto prin tendința saturniană către restricție, constrângere, deficit și penurie, combinată cu domeniul plutonian definit de intensitate, lupte pentru putere și pentru surse de energie, în special resursele obținute de sub pământ, precum cărbunele și petrolul. Sărăcirea severă, constrângerea și întreruperea fluxului petrolului au condus la o criză a prețului carburanților în Statele Unite, Europa și în jurul lumii, corelată de asemenea cu starea economică incertă a acelor vremuri.
(Figura 5): Razboiul de Yom Kippur, 6 Octombrie 1973, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Războiul israelo-libanez (1981)
Analizând în continuare Războiul israelo-libanez de la începutul anilor 1980, Marte, Saturn și Pluto s-au regăsit iarăși în configurații majore în cele mai importante etape ale desfășurării conflictului. La data de 17 iulie 1981, la o săptămână după izbucnirea războiului civil din Liban, Israelul a condus o serie de raiduri masive, bombardând orașul Beirut în încercarea de a-l izgoni din oraș pe Yasser Arafat și organizația acestuia (OEP). La acea vreme, Marte (29° în Gemeni), se afla în careu cu Saturn (4° în Balanță), și în trigon cu Pluto (21° în Balanță) (vezi figura 6).
(Figura 6): Razboiul Israel-Liban, 6 Iunie 1982, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
După acest incident a urmat o perioadă de oarecare acalmie militară, dar și de intensificare a tensiunii. Israelul aștepta și căuta un act provocator al palestinienilor care să justifice o invazie a Libanului, recunoscută la nivel internațional. (10) Două astfel de acte provocatoare au apărut în cele din urmă. Primul, la data de 3 aprilie 1982, diplomatul israelian Yacov Bar-Simantov a fost asasinat de Facțiunea Revoluționară Armată Libaneză, după care la scurt timp, pe 3 iunie, Organizația Abu Nidal a încercat să-l asasineze pe diplomatul israelian Shlomo Argov în Londra, lăsându-l paralizat. (11) Trei zile mai târziu, pe 6 iunie, forțele armate israeliene au invadat Libanul de Sud, când încă era activă conjuncția Marte-Saturn-Pluto, cele trei planete aflându-se, respectiv, la 4°, 15° și 23° în Balanță.
Între 16-18 septembire, Forțele Defensive Israeliene aflate sub comanda ministrului apărării Ariel Sharon, au permis creștinilor falangiști (Lebanese Phalanges Party – partid de extremă dreapta din Liban) să pătrundă în taberele de refugiați din Sabra și Shatila, unde aceștia au masacrat cel puțin 800 de civili palestinieni. Pe lângă conjuncția strânsă Saturn-Pluto, Marte se afla atunci într-o conjuncție strânsă cu Uranus, ceea ce se corelează cu descărcarea neîngrădită a forței marțiale de către creștinii falangiști, reflectând asocierea lui Marte cu războiul, agresiunea și ostilitățile de orice tip, și de asemenea asocierea lui Uranus cu eliberarea bruscă, descătușată, a principiului arhetipal al lui Marte. Mai târziu, o investigație israeliană avea să-l găsească pe Ariel Sharon indirect responsabil, iar el avea să demisioneze din funcția de ministru al apărării. Ca urmare directă a invaziei israeliene și a ocupației Libanului de Sud, s-a înființat organizația politică și paramilitară Hezbollah, cu scopul de a se opune acestei ocupații. Pentru a întări securitatea printr-o zonă tampon între militanții Hezbollah și statul Israel, Forțele de Apărare Israeliene au ocupat Libanul de Sud pentru încă optsprezece ani, până la retragerea lor din 25 mai 2000. Din nou putem observa tendința complexului Saturn-Pluto de a se manifesta printr-o întărire a securității la granițe, fortificare armată și conflicte susținute cu urmări ce tind să se extindă pe lungi perioade de timp.
Prima Intifada (1987)
Pe 8 decembrie 1987, palestinienii au stârnit ceea avea să se numească Prima Intifada sau Războiul Pietrelor, pe fondul unei nemulțumiri din ce în ce mai acute legate de ocupația israeliană și de soluționarea accelerată a chestiunii Fâșiei Gaza și Cisiordaniei (West Bank) în favoarea celor din urmă. “Intifada” înseamnă literalmente “a scutura de pe sine”, dar este tradus adesea și prin revoltă sau răzvrătire. Începutul acestui conflict este marcat de conjuncții strânse între Saturn-Uranus și Marte-Pluto. (vezi figura 7).
Alinierile Marte-Pluto se corelează adesea cu exprimarea unei furii extreme și a unei violențe intense, în timp ce aspectele dificile între Saturn-Uranus sunt adesea asociate cu răzvrătiri, revolte și revoluții ale oamenilor defavorizați (Uranus) împotriva structurilor existente autoritare, opresive (Saturn). Organizația socio-politică Hamas, care se traduce prin “Mișcarea de Rezistență Islamică”, a fost creată în perioada de început a Primei Intifada. Pentru mulți ani dupa formarea sa, Hamas a refuzat orice fel de negociere cu Israel și a susținut public distrugerea lui. (Totuși, în 2008 Hamas și-a schimbat poziția, afirmând că ar accepta existența unui stat Israel, dacă această națiune s-ar încadra între granițele definite înaintea anului 1967.)
(Figura 7): Prima Intifada, 8 Decembrie 1987, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Masacrul din Beit Lid (1995)
Într-o etapă marcantă a desfășurării conflictului israelo-palestinian, Hamas începea să folosească atacurile-suicid, puțin după ora 1:00 am la data de 16 aprilie 1993, în intersecția Mehola din Israel. Încă o dată, Saturn, Pluto și Marte se aflau într-o configurație majoră: Saturn în careu cu Pluto, și Marte în trigon perfect cu Pluto. Un alt atac sinucigaș cu bombă a avut loc în 1995, sub același careu Saturn-Pluto, la data de 22 ianuarie 1995. Din nou, observăm că Marte era într-un aspect dificil cu Saturn și Pluto (vezi figura 8).
(Figura 8): Masacrul din Beit Lud, 22 Ianuarie 1995, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Cunoscut ca “masacrul din Beit Lud”, acest atac terorist a ucis opt soldați israelieni și a rănit alți 50. La acestă dată, Saturn în tranzit se afla în careu cu Pluto și într-un raport de opoziție cu Marte, formând astfel un dificil careu în T. Replica israeliană la acest atac a fost un jurământ de separare exprimat de prim-ministrul Yitzhak Rabin:
Această cale nu poate să ducă decât la separare, dar nu conform cu granițele de dinainte de 1967. Vrem să obținem o separare completă între ei și noi. Nu vrem ca majoritatea rezidenților evrei ai statului Israel, dintre care 98% trăiesc în interiorul granițelor statului suveran Israel, inclusiv Ierusalimul unit, să fie ținta teroriștilor. (12)
Odată cu această serie de atacuri teroriste, putem observa foarte clar dinamicile arhetipale ale complexului Saturn-Pluto, cu precădere în intensificarea unui sentiment de frică referitor la securitatea poporului evreu, și tendința către un soi de divizare psihologică a facțiunilor în categorii de tipul “noi” și “ei”, cu o accentuare a rolului unei separări rigide ca o strategie de protecție și conservare de sine. În plus, Israel a abordat o altă strategie de securitate importantă, prin construcția unui zid conceput pentru a separa statul Israel de militanții palestinieni. Ideea acestui zid al separării a fost din ce în ce mai susţinută în urma masacrului din Beit Lid. Continuând o secvenţă diacronică ce coincide cu alinierile dintre Saturn-Pluto, impulsul către separare avea să devină chiar mai puternic sub următoarea configuraţie dificilă între Saturn-Pluto – opoziţia dintre anii 2000-2004 – odată cu construirea Barierei Israeliene a Cisiordaniei (West Bank).
A doua Intifada (2000)
În special această perioadă de opoziție a cuprins o serie de evenimente care rezonează în mod izbitor cu temele complexului arhetipal Saturn-Pluto. La scurt timp după eșecul Summit-ului pentru Pace în Orientul Mijlociu de la Camp David, din vara anului 2000, Ariel Sharon a vizitat situl Muntelui Templu din Vechiul Ierusalim, aflându-se în campanie electorală pentru funcția de prim-ministru al Israelului. Recunoscut de musulmani ca Al-Haram As-Sharif (Sanctuarul Nobil), Muntele Templului este considerat atât de evrei, cât și de musulmani, unul dintre cele mai sfinte situri religioase din Orientul Mijlociu. Datorită mandatului precedent al lui Sharon ca ministru israelian al apărării, și datorită faptului că invazia Libanului din 1982 s-a petrecut sub conducerea sa (precum și pentru implicarea acestuia în masacrul de la Sabra și Shatila), palestinienii au perceput vizita sa la Muntele Templu ca o provocare directă a rezistenței lor față de ocupația israeliană.
Următoarea zi, la data de 29 septembrie 2000, marca începutul celei de-a doua Intifada, când Marte se afla din nou într-un careu atât cu Saturn (în Gemeni), cât și cu Pluto (în Săgetător) (vezi figura 9). Odată cu această opoziție dintre Saturn și Pluto, numărul de atacuri teroriste a explodat în următorii trei ani. Ca răspuns la faptul că Hamas a dispus aprobarea oficială a atacurilor cu bombă ca metodă legitimă de rezistență împotriva ocupației israeliene, guvernul Israelului a demarat o serie de noi politici publice, care legiferau asasinarea liderilor Hamas. Cele mai importante astfel de asasinate au fost uciderea fondatorului Hamas, Ahmed Yassin, și a succesorului său imediat, Abdel Aziz al-Rantissi. În două misiuni diferite din 2004, Yassin și Rantissi erau asasinați de rachete Hellfire lansate dintr-un elicopter de luptă israelian, în timp ce opoziţia Saturn-Pluto se apropia de final.
(Figura 9): A doua Intifada, 29 Septembrie 2000, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Mai mult decât noua politică de asasinate aprobată de guvern, şi în continuarea tendinţei istorice care accentua strategiile de securitate şi fortificarea graniţelor – tendinţă atât de des manifestată în timpul aspectelor tensionate dintre Saturn şi Pluto – Israelul şi-a fortificat încă o frontieră, prin construcţia Barierei Israeliene din zona Cisiordaniei (West Bank), începută în 2002. Bariera a fost concepută în esență pentru a înconjura și încapsula zona palestiniană a Cisiordaniei (West Bank), pentru a preveni pătrunderea militanților palestinieni în Israel. Bariera a creat o serie de dificultăți incredibile pentru palestinienii din această zonă, cărora le-au fost limitate libertatea de mișcare și accesul la resurse, ceea ce a condus la o scădere de peste 40% a PIB-ului. Efectele generale psihologice și existențiale ale construcției acestei bariere au determinat ivirea unor sentimente de constrângere, separare, izolare, opresiune, pierdere a spațiului locuibil, și adâncirea unui sentiment de situație fără ieșire pentru peste 2 milioane de palestinieni din zona Cisiordaniei (West Bank).
Războiul Israel-Hamas (2008)
În cel mai recent conflict important din lunga istorie a ostilităților israelo-palestiniene, la data de 27 decembrie 2008, guvernul israelian declara război grupării Hamas în Fâșia Gaza, în încercarea de a opri bombardamentele asupra statului Israel. În mod remarcabil, această declarație de război a fost emisă, iarăși, în concordanță cu o configurație dificilă importantă între Marte, Saturn și Pluto – în acest caz, o conjuncție Marte-Pluto aflată în careu cu Saturn – care a reactivat și intensificat mai multe teme pe care le-am explorat în acest eseu: conflicte imposibil de rezolvat, opresiune și represalii violente, forțe copleșitoare, catastrofice, producând distrugere masivă și decese, penurie materială și fortificare armată a granițelor (vezi figura 10).
(Figura 10): Războiul Israel-Hamas, 27 Decembrie 2008, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Unul dintre cele mai semnificative exemple recente ale acestui impuls către fortificarea granițelor este consolidarea puternică a baricadei din Fâșia Gaza de către israelieni. Din 2007, când Israelul și Egiptul instituiau această baricadă în Gaza ca răspuns la alegerea grupării Hamas în guvernul palestinian, Israelul a înăsprit și mai mult controlul, implementând și mai multe restricții în perioada 2008-2009 odată cu Războiul din Gaza și cu actuala perioadă (2008-2011) caracterizată de configurația Saturn careu Pluto. Aceste acțiuni au condus la dificultăți suplimentare, și la o intensificare a opresiunii și sărăciei resurselor în Gaza, reflectând din nou dinamicile arhetipale și temele complexului Saturn-Pluto. Încă o dată, observăm cum combinația planetară Saturn-Pluto se corelează cu sentimentul unei situații “fără ieșire” (13) .
(Figura 11): Raidul impotriva Flotilei Mișcarea de Eliberare a Fâșiei Gaza, 31 mai 2010, 12:00 PM, Tel Aviv, Israel, 32N04 / 34E46
Cea mai recentă confruntare pentru Fâșia Gaza dintre Israel și susținătorii palestinienilor a avut loc la 40 de mile în largul coastei Gaza, în ape internaționale. Într-un efort de a aduce situația blocată a Fâșiei Gaza în atenția publicului, Mișcarea de Eliberare a Fâșiei Gaza (Free Gaza Movement) a coordonat o flotă formată din șase vase de ajutoare umanitare către cei 1.5 milioane de palestinieni ce trăiau în Gaza, cu 10.000 de tone de provizii la bord. La data de 31 mai 2010, în orele dinaintea răsăritului, într-o încercare de a forța respectarea blocadei, mai multe comando-uri din divizia israeliană maritimă Shayetet 13 au ajuns la bordul navelor, cu scopul de a devia cursul vaselor cu ajutoare către un alt port. Coborând [pe frânghii] din elicopterele de luptă și ajungând cu forța pe puntea navei principale cu ajutoare, israelienii s-au luptat cu susținătorii palestinienilor care se înarmaseră numai cu bâte de lemn și bare de metal. În această încăierare haotică, israelienii au ucis nouă dintre activiști înainte de a prelua comanda navei (vezi figura 11). (14)
****
În final, se pare că există o corespondență remarcabilă între evenimente importante din istoria conflictelor arabo-israeliene și configurații planetare majore implicând pe Marte, Saturn și Pluto. Secvența diacronică a celor mai semnificative corelații cu ciclul lui Saturn-Pluto este rezumată în tabelul 1. După cum se evidențiază în acest tabel, fiecare dintre configurațiile tip cuadratură (90°) ale ciclului Saturn-Pluto, începând cu conjuncția din 1848, coincide cu momente de conflict și descărcare a tensiunii între Israel și grupurile arabe din Orientul Mijlociu. (15)
Temele arhetipale asociate îndeobște complexului arhetipal Saturn-Pluto sunt evidențiate foarte clar în crizele și conflictele pe care le-am tratat în această lucrare. Acest remarcabil tipar diacronic de corelații arhetipale sugerează faptul că, în ciuda diferențelor aparent irenconciliabile dintre cele două tabere, ele sunt unite de un aspect fundamental: ambele participă în (și sunt modelate de) aceleași dinamici arhetipale ce stau la baza acestor tensiuni și crize, dinamici care se reflectă semnificativ în configurațiile planetare formate între Saturn și Pluto. Aceste conflicte amare și dispute de tot felul par să fi fost declanșate inconștient ca răspuns la dinamicile arhetipale mai accentuate dintr-un anumit moment predictibil astronomic, de-a lungul ultimilor șaizeci de ani. Cu toate acestea, complexul arhetipal Saturn-Pluto nu trebuie să se manifeste numai distructiv și negativ. O manifestare clar pozitivă și nobilă a complexului Saturn-Pluto este confruntarea morală cu umbra, momentul în care discernământul moral, judecata și auto-controlul de sorginte saturniană sunt folosite pentru confruntarea și integrarea dimensiunii “umbrite” reprimate a psihicului, de sorginte plutoniană. Păstrând în vedere această expresie pozitivă a dinamicilor arhetipale ce stau la baza conflictului dintre Israel și Palestina, consider că este posibil cel puțin teoretic ca ambele tabere să-și recunoască umbra interioară, evitând tendința tipică de a o proiecta asupra celuilalt. Dacă cele două părți își pot recunoaște temeiul arhetipal comun, poate că o astfel de recunoaștere ar putea servi ca bază pentru o înțelegere reciprocă mai bună, imperativă pentru înfăptuirea păcii. Salaam, Shalom. Shalom, Salaam.
(Tabelul 1) Conflictul israelo-palestinian – Cele mai importante corelaţii din ciclul Saturn-Pluto
Aspect | Data aspectului | Evenimente importante | Evenimente mondiale relevante |
Conjuncţie | Jun 1946 – Sep 1948 | -Infiinţarea Israelului (`48) -Primul război arabo-israelian | -Ridicarea Cortinei de Fier -Începutul Războiului Rece -Înfiinţarea CIA |
Careu | Dec 1954 – Oct 1957 | -Criza Canalului Suez (`56) | -URSS ocupă din nou Ungaria, şi zdrobeşte dizidenţa poloneză |
Opoziţie | Mar 1964 – Jan 1968 | -Războiul de Şase Zile dintre Israel şi Egipt (`67) | -Se intensifică războiul din Vietnam, cu participarea militară activa a SUA (1965) |
Careu | May 1973 – May 1975 | -Masacrul din Munchen (`72)* -Războiul de Yom Kippur (`73) | -Embargoul petrolului OPEC şi criza energiei |
Conjuncţie | Dec 1980 – Oct 1984 | -Războiul israelo-libanez (`81) -Masacrele de la Sabra şi Shatila | -Apogeul Războiului Rece |
Careu | Mar 1992 – Jan 1995 | -Primele atacuri sinucigaşe cu bombă ale Hamas -Masacrul din Beit Lid | -Primul bombardament al World Trade Center -Genocidul din Rwanda |
Opoziţie | Jun 2000 – Apr 2004 | -Construcţia Barierei Cisiordaniei -Politica israeliană a asasinatelor -Începe a doua Intifada | – Atacurile teroriste 9/11 -Începe Războiul împotriva Terorii -Invazia Irakului, condusă de SUA |
Careu | Nov 2008 – Aug 2011 | -Israel declară război Hamas (2008) -Israel interceptează flota de ajutoare pentru Gaza | -Dificultăţi economice larg răspândite şi măsuri de austeritate urmând crizei financiare globale |
*Masacrul din Munchen a avut loc printre primele momente ale unei configuraţii între Saturn şi Pluto, atunci când Saturn se afla la distanţă de 12° faţă de un careu exact cu Pluto.
Note
(1) Richard Tarnas, Cosmos and Psyche: Intimations of a New World View (New York, Viking, 2006).
(2) După cum explică Richard Tarnas: “Din punct de vedere psihanalitic, deosebit de proprie perioadelor Saturn-Pluto a fost relația dialectică intensă la nivel colectiv, dintre reprimarea id-ului și “intoarcerea celui reprimat” [în conștiință], adesea sub întruchipări înșelătoare. Perioadele caracterizate de o astfel de aliniere planetară par să coincidă cu o tendință mult accentuată către “separare” psihologică – de pildă, tendința cuiva de a se identifica în întregime cu binele, și de a-l identifica pe celălalt complet cu răul. Acest mecanism de apărare s-a înfățișat și printr-o tendință la fel de puternică către “alterizarea” și obiectualizarea intensă a celorlalți subiecți. Combinată cu o proiecție a umbrei sau cu o experiență a răului şi calităților umbrei, obiectualizarea celorlalți tinde să determine apariţia unor emoţii violente precum suspiciunea, teroarea, ura, răzbunarea, fanatismul şi cruzimea criminală… Psihodinamicile care stau la baza acestui mod de a interacționa au fost foarte clar exprimate de Freud, în teoria sa referitoare la relația complexă dintre supraego și id. Supraegoul, ca principiu interior al conștiinței, al judecății morale și constrângerii instinctuale, poartă cu sine frica de o pedeapsă din partea autorității paterne interioare. Freud și-a dat seama că supraegoul nu este numai represiv și răzbunător împotriva impulsurilor instinctuale ale id-ului, ci este de asemenea influențat energetic și determinat de id în mod inconștient, din partea inferioară, cum s-ar zice, chiar când își percepea nefasta amenințare a fi din exterior. Consecința psihologică ar putea lua forma comportamentului obsesiv-compulsiv, și a tendințelor către cruzime și sadism, fie direcționată împotriva sinelui, fie în exterior împotriva celorlalți, adesea în ambele sensuri.” Tarnas, Cosmos and Psyche, 236
(3) Așa cum o hartă natală reflectă caracteristicile și predispozițiile psihologice ale acelei persoane, tot astfel o hartă natală națională pare să reflecte dinamicile arhetipale care se manifestă în evenimentele istorice, viețile și psihicul colectiv al persoanelor care aparțin acelei națiuni.
(4) În plus față de configurația Saturn Pluto din 1948, Saturn și Pluto s-au mai regăsit într-un aspect dificil în anul 586 î. Hr, atunci când primul Templu Iudaic a fost distrus, urmând de aici exodul evreiesc din Babilon, și apoi din nou între anii 1939-1940 la începutul celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaustul, evenimente care au determinat direct formarea statului național Israel. Această secvență de evenimente reflectă temele caracteristice complexului Saturn-Pluto, cum ar fi persecuția, opresiunea și victimizarea, atribute care se manifestă colectiv în sensul că poporul evreu este fără scăpare captiv într-o luptă pe viață și pe moarte cu forțele imense și amenințătoare care îl înconjoară din toate părțile. Această temă este reiterată în timpul războiului din 1948, atunci când Israelul a fost atacat din toate părțile de Egipt, Irak, Iordania, Liban și Siria.
(5) Situația “fără ieșire”, descrisă pentru prima dată de Jean-Paul Sartre ca fiind o experiență tipică a sentimentului modern de angoasă existențială, a fost corelată de către Stanislav Grof cu un anumit stadiu al dinamicii experienței nașterii, numit a doua matrice perinatală (BPM II). Grof explică: “acesta este stadiul în care contracțiile uterine strivesc la intervale de timp copilul, dar uterul este încă închis și pare să nu fie nici o posibilitate de ieșire (de aici situația “fără ieșire”). Dintre cele mai importante aspecte ale acestei matrice numărăm preocuparea fata de vârsta inaintata și moarte, suferințe dificile și muncă grea, depresie, opresiune, constricție, deficit, penurie și foamete. Odată cu accesarea ei, această matrice mai vine cu sentimente de inadecvare, inferioritate, singurătate și vină. Este asociată cu scepticismul și propune o viziune profund pesimistă asupra existenței, o criză tulburătoare a sensului, incapacitatea de a se bucura de nimic și pierderea oricărei legături cu dimensiunea divină a realității. În astrologie, toate aceste calități au fost de mult identificate printre atributele laturii mai solicitante ale arhetipului Saturn.” Stanislav Grof, “Holotropic Research and Archetypal Astrology,” în Archai: The Journal of Archetypal Cosmology 1, nr. 1 (vara 2009), p. 58
(6) Această configurație Saturn-Pluto a început să fie activă în Martie 1964, atunci când cele două planete s-au aflat într-un aspect de opoziție (orb 15°) care a ținut până în ianuarie 1968 când cele două planete au ieșit din orbul de 15°. Complexul arhetipal aferent, Saturn-Pluto, a fost activ în toată această perioadă.
(7) Eyal Hareuveni, “By Hook and by Crooke: Israeli Settlement Policy in the West Bank” (Report, 2010), B’Tselem – The Israeli Information Centre for Human Rights in the Occupied Territories,
(8) Aici urmăresc metoda lui Tarnas pentru stabilirea orburilor. El afirmă că “Pentru anii și tranzitele mondiale descrise în acest capitol, orbul pentru conjuncții și opoziții ale planetelor exterioare este de aproximativ 15°, cu un interval de penumbră de până la 20°, în timp ce orbul pentru cuadraturi este întrucâtva mai mic, de aproximativ 10°, cu o zonă de penumbră de asemenea proporțional mai mică.” Cosmos and Psyche, 212.
(9) După Tarnas, “Cuadraturile succesive din perioada ciclului Saturn-Pluto au coincis cu perioade istorice extrem de dificile, marcate de o puternică stare de contracție: epoci de criză și conflicte internaționale, intensificare a forțelor reacționare și impulsurile totalitare, violență organizată și opresiune, toate având adesea efecte durabile. O atmosferă de gravitate și tensiune părea să însoțească aceste perioade de 3-4 ani, și un sentiment generalizat de final de epocă: “sfârșitul unei epoci”, “sfârșitul inocenței”, distrugerea felului precedent de a trăi care acum ne apare ca fiind extrem de indulgent, decadență, naivitate, negare și inflație.” Cosmos and Psyche, 209.
(10) Secretarul de Stat al S.U.A., Alexander Haig a întocmit un raport cu președintele Ronald Reagan într-o zi de sâmbătă, 30 ianuarie 1982, în care este evidentă frica Secretarului Haig că Israelul ar putea începe războiul împotriva Libanului la cea mai mică provocare. Vezi The Reagan Diaries, ed. Douglas Brinkley (New York: Harper Collins, 2007), 66.
(11) Pe 3 iunie 1982, un grup dizident anti-Arafat condus de Abi Nidal, care nu făcea parte din gruparea PLO, a încercat să-l asasineze pe diplomatul israelian Shlomo Argov, încercare eșuată care l-a lăsat pe demnitar paralizat, însă oferind Israelului “provocarea” de care avea nevoie pentru a justifica ofensiva. Vezi Martin Gilbert, Israel: A History (New York: HarperCollins, 2008), p. 506
(12) Wikipedia despre “Bariera Israeliană a Cisiordaniei“.
(13) După cum bine se știe, poporul evreu a fost de multe ori victima persecuției și forțelor opresive violente. Totuși, în prezent, datorită blocării Fâșiei Gaza și a construirii Barierei Cisiordaniei, și din cauza ocupației israeliene a Cisiordaniei, mulți au perceput Israelul ca jucând rolul de agresor în dialectica agresor/victimă, dat fiind că au creat o situație “fără ieșire” pentru palestinienii ce trăiau în acele teritorii. Ceea ce se observă de aici este o tendință comună a israelienilor și palestinienilor de a reprezenta sau de a se identifica cu fiecare moment al dialecticii, sau chiar de a oscila cu rapiditate între cele două moduri de experiență (agresor/victimă). În timp ce ambele tabere se victimizează, fiecare dintre ele propagă de asemenea violența și tacticile opresive, justificând astfel statutul de agresor al celeilalte. Acest tipar este un cerc vicios ce se reflectă în dinamica arhetipală a complexului Saturn-Pluto și se activează foarte clar în timpul configurațiilor cu aspecte dificile.
(14) Începând cu data publicării acestui eseu (10 iunie 2010), s-au oferit relatări conflictuale ale evenimentelor, iar Consiliul pentru Securitate al ONU a condamnat morțile civililor și a cerut o investigație imparțială.
(15) Dincolo de subiectul acestui articol, dar demne de luat în seamă, sunt două perioade în care s-a întors la o distanță de 10° față de pozița pe care o ocupa la momentul nașterii statului național Israel. Întoarcerea lui Saturn a avut loc între 1976-1978 și apoi din nou între 2005-2007. Cele mai importante două evenimente ce se corelează cu această poziție a lui Saturn sunt alegerea partidului conservator-revizionist Likud în Knesset-ul israelian (camera legislativă) în 1977, și războiul israelo-libanez din 2006. Remarcabil este că în ambele evenimente Saturn se afla la 11° Leu într-o conjuncție strânsă (2°) cu Pluto natal din harta Israelului aflat la 12° Leu, și la 5° față de poziția natală a lui Saturn – 16° Leu. Alegerea partidului consevator de dreapta, Likud, a determinat direct expansiunea teritorială a Israelului în Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est, de-a lungul următorilor 30 de ani. Războiul din 2006 împotriva Libanului a reflectat aceleași teme ale complexului arhetuipal Saturn-Pluto, explorate în acest eseu: încălcări ale granițelor, răspunsuri conservatoare și reacționare, și descătușarea de forțe militare masive ce conduce la distrugere și moarte.
sentiment de situație fără ieșire pentru peste 2 milioane de palestinieni din zona Cisiordaniei.
Bibliografie
Doniger, Wendy – Splitting the Difference: Gender and Myth in Ancient Greece and India. Chicago: University of Chicago Press, 1999.
Gilbert, Martin – Israel: A History. New York: Harper Collins, 2008.
Grof, Stanislav – “Holotropic Research and Archetypal Astrology.” în Archai: The Journal of Archetypal Cosmology 1, no 1 (Summer 2009): 50–66.
Hareuveni, Eyal – “By Hook and by Crook: Israeli Settlement Policy in the West Bank” (Report :2010). B’Tselem—The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories. http://www.btselem.org/Download/201007_By_Hook_and_by_Crook_Eng.pdf
“The Israeli West Bank Barrier.” Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_West_Bank_barrier (accessed 05/24/2010).
Reagan, Ronald – The Reagan Diaries. Editor Douglas Brinkley. New York: Harper Collins, 2007.
Tarnas, Richard – Cosmos and Psyche: Intimations of a New World View. New York: Viking, 2006.
Alte articole despre Saturn-Pluto:
2020 – Sfârşitul… sau un nou început?
Opoziția Saturn-Pluto din 2001-2002: Transformând teroarea în triumf
Însemnări asupra atacului de la World Trade Center
Războaiele Mondiale, Războiul Rece și 11 Septembrie
Ciclul Saturn-Pluto: Contraste și tensiuni istorice
Ascensiunea Conservatorismului
Ciclul Saturn-Pluto: Determinism istoric, Realpolitik și apocalipsă
Ciclul Saturn-Pluto: Divizare, rău și teroare
Ciclul Saturn-Pluto: Curaj moral, înfruntarea Umbrei și tensiunea contrariilor
Ciclul Saturn-Pluto: Opere de artă paradigmatice
5 Sfaturi pentru a supraviețui conjuncției Saturn-Pluto din Capricorn (2019-2020)
2020, Saturn-Pluto și situațiile nucleare la limită
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto
Un shaman al erei informației: Edward Snowden
Rămâne întrebarea – cum ar fi arătat istoria, dacă harta nașterii Israelului ar fi fost alta, cu mai puțin Marte – Saturn- Pluto în ea?