Marea Mutație și începutul Noii Ere: Jupiter-Saturn

Posted by
Timp de lectură: 17 minute

 
 

Raymond Merriman

Reprodus cu permisiunea autorului după articolul The Great Mutation and the Start of a New Era: Jupiter and Saturn, apărut inițial în cartea Forecast 2020
 
 

Principala diferență dintre capitalism și socialism este dimensiunea intervenției guvernului în economie. Sistemul economic capitalist este caracterizat de proprietatea privată a activelor și afacerilor. Economia capitalistă se bazează pe piața liberă pentru determinarea prețurilor, veniturilor, averilor și distribuției bunurilor. Sistemul economic socialist este caracterizat de o mai amplă intervenție din partea guvernului, făcută cu scopul de a redistribui resursele într-un fel mai egalitar.
Tejvan Pettinger, “Capitalism vs Socialism“, 28 octombrie 2017, https://www.economicshelp.org

 

În zilele noastre, ideea că în Statele Unite capitalismul este defect sau nu, depinde de răspunsul la întrebarea: cine crezi că ar trebui să beneficieze cel mai mult de pe urma economiei? Dacă e vorba despre acționarii și directorii companiilor, atunci capitalismul funcționează bine-mersi. Dar dacă crezi că capitalismul ar trebui să funcționeze și pentru muncitori – oamenii care își oferă munca fără de care productivitatea economică este imposibilă – atunci capitalismul american are nevoie disperată de reparații importante.
Sally Kohn, “Warren May be Capitalism’s Last Hope“, USA Today, 5 noiembrie 2019

 
 
În antichitate, astrologii nu erau conștienți de existența planetelor Uranus, Neptun și Pluto. Pentru ei, cele mai îndepărtate planete erau Jupiter și Saturn, pe care le puteau vedea cu ochiul liber. Acestea erau considerate și cele mai mari planete din sistemul solar, pentru că în anumite luni ale anului păreau ca niște stele foarte luminoase pe cer, în funcție de aspectele lor cu Soarele. Altfel spus, atunci când Soarele se afla în semnul opus față de Jupiter și Saturn, cele două planete păreau foarte strălucitoare seara, mai ales Jupiter, planeta mai apropiată de noi decât Saturn.

La fiecare aproximativ douăzeci de ani, aceste “stele luminoase” păreau să se apropie încet una de cealaltă, dând naștere unui impresionant spectacol de lumini pe cer. Momentul când se intersectau, devenind conjuncte, era considerat de astrologi startul unui nou ciclu de douăzeci de ani, cel mai lung dintre ciclurile conjuncțiilor perechilor planetare (numite și cicluri “sinodice”) cunoscute la acea vreme.

Această “pereche planetară” formată din Jupiter și Saturn a fost supranumită “Marele Chronocrator”; în traducere liberă, stăpâna timpului. Astrologii considerau foarte importante aceste perioade. De exemplu, se spunea că Steaua din Betleem – care semnifică, potrivit creștinismului, nașterea lui Iisus, mântuitorul omenirii – fusese de fapt conjuncția dintre Jupiter și Saturn din anul 7 î. Hr., din semnul Peștilor, această zodie fiind guvernatoarea spiritualității.


 
 

Ciclul de 20 de ani al lui Jupiter și Saturn

În ziua solstițiului de iarnă, pe 21 decembrie 2020, Jupiter și Saturn vor forma din nou o conjuncție, prima oară din 28 mai 2000 încoace. Faptul că Marele Chronocrator își începe un nou ciclu de douăzeci de ani tocmai în ziua solstițiului de iarnă are o simbolistică aparte, pentru că atât conjuncția cât și solstițiul de iarnă reprezintă adevărate borne ciclice în cosmos. Conjuncția este momentul când ciclul dinamic al celor două planete se încheie și începe din nou. Solstițiul de iarnă este cea mai întunecată zi din an în Emisfera Nordică. Începând cu acest moment, zilele încep să devină mai lungi (crește lumina), iar nopțile devin mai scurte (întunericul scade), așa cum am discutat într-o secțiune anterioară a acestei cărți. Așadar, ideea de sfârșit și început [moarte și renaștere] este de două ori evidențiată în ziua de 21 decembrie 2020.

Zodia care găzduiește conjuncția Jupiter-Saturn este de asemenea foarte importantă. Pe 17 decembrie 2020, Saturn va intra din nou în Vărsător. El ajunge pentru prima oară în această zodie pe 21 martie 2020, dar rămâne aici doar până pe 1 iulie 2020, atunci când retrogradează înapoi în Capricorn, rămânând aici următoarele cinci luni. După această perioadă, revine în mișcare directă și trece din nou în Vărsător pe 17 decembrie 2020, și va rămâne aici până pe 7 martie 2023. Pe 19 decembrie, două zile mai târziu, Jupiter va intra și el în Vărsător, iar după alte două zile, pe 21 decembrie 2020 la 0° 29′ Vărsător, se va forma conjuncția care marchează ciclul de douăzeci de ani. Va fi prima oară când Marele Chronocrator se va afla în semnul Vărsătorului din 16 ianuarie 1405 (mai multe detalii despre asta în cele ce urmează).

Așa cum spuneam mai sus, acest ciclu Saturn-Jupiter a debutat în data de 28 mai 2000, la  22° 43′ Taur. Taurul este cunoscut drept “zodia banilor”, așa că n-ar trebui să ne surprindă prea tare că în 2000 acțiunile la bursă au suferit o scădere vertiginoasă, în urma declinului afacerilor pe Internet (dot-com bubble). Mai mult, conjuncția Jupiter-Saturn din mai 2000 a format apoi un careu cu Uranus din Vărsător. Atât Uranus, cât și zodia pe care o guvernează – Vărsătorul, au de-a face cu tehnologia și computerele. Falimentul a foarte multe afaceri noi în domeniul tehnologiei și IT-ului a condus la colapsul pieței bursiere din 2000-2002.

Relațiile planetă-zodie dintre Jupiter, Saturn și Uranus din 2000 au importanță pentru că ele sunt similare cu cele din 2020-2021. În 2000, Jupiter și Saturn au fost conjuncte în Taur, formând un careu (90°) cu Uranus din Vărsător. Pe la sfârșitul anului 2020 și în 2021, Jupiter și Saturn se vor afla în Vărsător (zodia în care se afla Uranus în 2000) și vor forma din nou un careu cu Uranus, care acum se află în Taur (unde s-a petrecut conjuncția Jupiter-Saturn din 2000). Așadar, avem aceleași planete, aceleași zodii și același aspect (careul, dar spre deosebire de aspectul din 2000, care a fost un careu de deschidere, în 2020-2021 vom avea un careu de închidere), cu singura diferență că planetele și-au inversat zodiile. Asta ar putea sugera că stabilitatea financiară a lumii și piețele de capital ar putea suferi de pe urma unor evenimente similare, cu posibilitatea ca sectorul tehnologic al economiei să iasă din nou la rampă ca o cauză majoră a ceea ce se va întâmpla.

Conjuncția Jupiter-Saturn în Vărsător în careu cu Uranus din Taur s-ar putea să aibă o legătură puternică și cu alte domenii de activitate, nu doar cu economicul sau financiarul, chiar dacă Taurul este cel ce guvernează acest sector. Prezența lui Saturn în Vărsător reprezintă în sine un conflict clasic între vechi (Saturn) și nou (Vărsător), tradițional (Saturn) versus radical și modern (Vărsător). Aceste dinamici sunt accentuate de Uranus, guvernatorul Vărsătorului, care formează un careu de închidere cu Saturn, aflat în Vărsător (și co-guvernator al acestei zodii). Dacă îl interpretăm pe Saturn ca “establishment” sau “guvern” al cărui dictum este de a menține “controlul”, iar pe Uranus drept “colectivul” sau “populația”, nevoia oamenilor de a fi liberi și independenți și valoarea acordată “individualității”, atunci conflictul capătă o formă și mai interesantă. E o combinație planetară ce ar putea duce la proteste de masă și chiar revoluții împotriva liderilor aflați la putere. Ea semnifică o perioadă de mare agitație și revoltă socială, în care cerințele colective de schimbare (Uranus și Vărsătorul) au parte de împotrivirea acerbă a celor care nu vor să renunțe la controlul pe care îl au (Saturn). Fie liderii țărilor în care vor avea loc astfel de revolte vor accepta deschis să schimbe legile și politicile devenite atât de nepopulare (sau care au fost implementate într-o manieră extrem de coruptă), fie vor fi înlăturați 1) prin vot sau 2) cu forța. Saturn în careu cu Uranus anunță adesea o separare sau divorț de responsabilități.
 
 

Ciclul de 200 de ani al lui Jupiter și Saturn

Pe măsură ce Jupiter și Saturn orbitează în jurul Soarelui și formează conjuncții la aproximativ fiecare douăzeci de ani, ele înaintează de fiecare dată în jur de 243° pe harta astrologică. Cu alte cuvinte, fiecare conjuncție are loc la o distanță de opt semne și 3° față de cea precedentă [în sensul invers acelor de ceas]. Astfel, conjuncțiile au loc în același element (foc, pământ, aer sau apă) vreme de mai multe cicluri – 10 cicluri a câte 20 de ani – apoi trec în următorul element pentru alte zece cicluri. Jupiter și Saturn petrec în același element aproximativ 200 de ani. Însă de regulă această repetiție a zodiilor de un anumit element este distorsionată spre finalul ciclului. Cu alte cuvinte, nu avem pur și simplu o repetiție de zece ori a aceluiași element, apoi trecem în seria de zece cicluri din următorul element. De fapt, înainte de a zecea instanță a unui element avem parte de un soi de previzualizare a următorului element. Apoi conjuncția revine la elementul anterior într-a zecea instanță, iar după ce se încheie acest ciclu de douăzeci de ani, se face trecerea în seria conjuncțiilor următorului element. Momentul când debutează seria de conjuncții a noului element este cunoscut drept “Marea Mutație”. Aici cuvântul “mutație” se referă la schimbarea elementului în care se va petrece conjuncția Jupiter-Saturn.

Ziua de 21 decembrie 2020 va fi o astfel de “Mare Mutație”. În această zi va debuta seria de conjuncții la fiecare douăzeci de ani în semne de aer, care va continua până pe 20 decembrie 2159, când se va forma o conjuncție în Scorpion, semn de apă. Însă între 2179 și 2199 conjuncția va reveni într-un semn de aer, urmând ca după aceea să rămână în semne de apă vreme de mai multe cicluri a câte douăzeci de ani fiecare.

Aceeași perturbare a ciclului elemental a avut loc înainte de ciclul Jupiter-Saturn în care încă ne aflăm, inițiat la 28 mai 2000. Conjuncția din ciclul precedent s-a desfășurat în trei faze în zodia Balanței, zodie de aer, între 31 decembrie 1980 și 24 iulie 1981. Cu alte cuvinte, ciclul Jupiter-Saturn al anilor 1980-2000 a fost o previzualizare a seriei de conjuncții în elementul aer care va debuta în data de 21 decembrie 2020. Următoarele șapte cicluri Jupiter-Saturn vor fi în semne de aer (până în 2159), iar după întreruperea din anii 2159-2179, următoarele două cicluri vor fi tot în semne de aer. Sau, altfel spus, 9 din următoarele 10 cicluri ale Marelui Chronocrator vor fi în semne de aer, din 2020 până în 2219. Peste 200 de ani (mai precis, 199) va avea loc următoarea “Mare Mutație”, moment în care Jupiter și Saturn își vor începe seria ciclică de conjuncții în semne de apă.

Mai mult, dacă ne uităm puțin în urmă, ciclul Jupiter-Saturn din perioada 2000-2020 a fost o abatere de la ciclul în zodiile de pământ care s-a desfășurat între 1802 și 1980, excepție făcând perioada 1821-1842 când conjuncția s-a abătut într-un semn de foc, elementul în care s-a petrecut Marele Chronocrator în timpul seriei precedente (1603-1802, cu excepția perioadei 1643-1663 când a revenit în zodia Peștilor, semn de apă). După cum voi arăta imediat, ciclul Jupiter-Saturn în semn de aer din 1980-2000 a fost deopotrivă un perturbator al status quo-ului instituit încă din 1802 și o previzualizare a unor posibilități ce s-ar putea actualiza în următorii 200 de ani în domeniile de viață ale umanității.

Tabelul de mai jos (realizat în programul de astrologie Solar Fire) oferă o listă a ciclurilor precedente Jupiter-Saturn, în care pot fi observate clar distorsiunile sau întreruperile elementului ce se petrec adesea spre finalul fiecărui episod sinodic.

Observați că prima instanță a conjuncției Jupiter-Saturn în semne de pământ a avut loc pe 17 iulie 1802, pe primele grade ale Fecioarei. Dar apoi, la următoarea conjuncție din 19 iunie 1821, “Marele Chronocrator” a revenit într-un semn de foc (Berbec). După aceea, următoarele șapte cicluri sinodice Jupiter-Saturn s-au desfășurat în semne de pământ. Această serie a fost la rândul ei întreruptă temporar pe 31 decembrie 1980, atunci când “Marele Chronocrator” a survenit în Balanță, semn de aer.

Însă în data de 28 mai 2000, conjuncția Jupiter-Saturn a revenit în zodia Taurului, iarăși un semn de pământ, pentru încă un ciclu. Acum, pe 21 decembrie 2020, ele își vor începe ciclul de conjuncții consecutive în semne de aer, și putem spune că acum începe în adevăratul sens al cuvântului Marea Mutație de la pământ la aer. Pământul și locuitorii săi vor părăsi ciclul de 200 de ani în semne de pământ al Marelui Chronocrator și vor reveni la ciclul de 200 de ani în semne de aer, previzualizat în perioada 1980-2000.

Ce înseamnă toate acestea? În astrologie, semnele de pământ sunt asociate cu lumea mundană, cu calități precum organizarea, logica, simțul comun și simțul practic. Prin urmare, ele sunt utile în constituirea și implementarea guvernelor și afacerilor. Semnele de pământ pun valoare pe succes într-un sens lumesc, considerând că munca brută, respectarea regulilor și supunerea față de lege, economiile, investițiile în pământ și prestarea de servicii sau vânzarea produselor de care alții au nevoie [sunt bune] și vor fi răsplătite. Astfel, în ultimii 200 de ani, umanitatea a început proiecte majore de creare a unor guverne organizate, cu legi concepute pentru a facilita siguranța, ordinea și funcționalitatea societăților. De asemenea, această perioadă a prezentat numeroase oportunități de a construi afaceri de succes, fie în agricultură, manufactură, minerit, investiții imobiliare și alte forme de întreprinderi – toate cuprinse pe spectrul elemental al zodiilor de pământ. În această perioadă, rangul unei persoane a fost dat de cantitatea de avere materială pe care a acumulat-o, sau de influența și puterea pe care ar fi avut-o în sectorul politic sau guvernamental al unei societăți de pământ, sector care a căpătat din ce în ce mai mult control asupra maselor. Pe scurt, seria de conjuncții Jupiter-Saturn în semne de pământ a definit o lume socio-politică foarte ordonată și materialistă. Lucrurile au funcționat așa…

… Până când n-au mai funcționat. Aceasta e o calitate specifică tuturor ciclurilor, iar Jupiter-Saturn simbolizează ciclurile asociate chestiunilor socio-politice. La sfârșitul fiecărui ciclu, lucrurile încep să nu mai meargă la fel de bine ca înainte. Așadar, în societate se amplifică nevoia de schimbare.

Cel mai probabil, accentul pe ordine și perspectiva materialistă asupra vieții de succes se vor schimba, mai întâi treptat, pe măsură ce se desfășoară Marea Mutație de la pământ la aer, iar Marele Chronocrator își continuă traseul prin semne de aer începând cu data de 21 decembrie 2020.

Spre deosebire de semnele de pământ, care pun valoare pe aspectele practice și politice, precum și pe succesul în lume, semnele de aer valorifică mai degrabă eforturile creative și intelectuale. Foarte probabil, natura statutului se va schimba de la acumularea averii și puterii în contexte controlate la expresii artistice, creative și intelectuale în contexte care nu sunt atât de controlate. Ideile vor fi mai importante, mai cu seamă cele originale și inovative. Probleme s-ar putea să apară atunci când oameni sau grupuri de oameni vor încerca să aplice idei noi (să experimenteze) fără ca acestei idei să fi fost testate în trecut. Aceste idei sună bine, sună “smart”, prin urmare trebuie să funcționeze. Se pune mare preț pe teorie – aer – , dar asta nu aduce de fiecare dată un plus față de ceea ce știm în mod cert că funcționează (tried and true) – pământ. Prin urmare, la început s-ar putea să aibă loc conflicte între susținătorii principiilor asociate pământului (care pierd teren) și cei care susțin principiile aerului (care câștigă teren), pe măsură ce oamenii caută noi soluții la probleme vechi. În prezent, putem observa această dinamică în tendința către socialism (un tip de guvernare specifică aerului, în care, ideal, intervenția guvernului are loc astfel încât toți oamenii să fie egali și să aibă parte de aceeași îngrijire indiferent de statutul financiar), combinată cu o mișcare de îndepărtare de capitalism (un tip de societate “pământeană” în care se pune valoare pe proprietatea privată, iar oamenii sunt răsplătiți material și social – sub formă de statut – în funcție de succesul eforturilor lor).

Așa cum spuneam mai sus, am întrezărit cum va arăta, probabil, viitorul, odată cu prima trecere [după mai mulți ani] a Marelui Chronocrator într-un semn de aer, Balanța, între 31 decembrie 1980 și 28 mai 2000. Privind în urmă, aceasta a fost o perioadă de renaștere tehnologică, o “Revoluție a Comunicațiilor”. Această revoluție s-a urnit foarte greu. Lumea fusese afundată într-o recesiune gravă (de fapt, două). Însă în același timp se întâmpla ceva remarcabil. Computerul și telefonul deveneau unelte importante în societate, iar la scurt timp, și în afaceri. Afacerile s-au transformat complet, făcându-se o trecere de la construcțiile tradiționale “din cărămidă și mortar” ale semnelor de pământ la “superautostrada informației” asociată semnelor de aer. Tranzacțiile și magazinele online au devenit din ce în ce mai dese. Platformele de social media au făcut posibil contactul între oamenii din întreaga lume, într-o manieră nemaiîntâlnită până atunci.

De asemenea, și la nivelul guvernelor s-au operat transformări incredibile, ceea ce n-ar trebui să ne surprindă, dacă ținem cont că ciclul Jupiter-Saturn a fost considerat de foarte multă vreme un corelat puternic al transformării tendințelor socio-politice. De exemplu, căderea Zidului Berlinului a adus 300 de milioane de noi consumatori în lumea pieței libere, eliberându-i de comunism și de economia sa controlată, care nu mai funcționa.

Perioada 1980-2000, în care Marele Chronocrator a fost într-un semn de aer, a dat startul unei lumi foarte noi și incitante – până la prăbușirea din 2000, odată cu declinul afacerilor pe Internet, și revenirea la ciclul final într-un semn de pământ al lui Jupiter și Saturn (2000-2020). Renașterea plină de entuziasm a conectivității extraordinare dintre oameni se oprea acolo. Guvernele care începuseră să experimenteze cu economia de piață și cu diminuarea controlului central asupra populației au revenit la practici care puneau accentul pe control. A izbucnit fenomenul terorismului și brusc, nevoia de libertăți individuale, exemplificată de căderea Zidului Berlinului, a fost sacrificată în schimbul siguranței și protecției promise de întoarcerea la liderii de modă veche, ale căror interese principale erau… controlul și puterea. Noile unelte ale revoluției tehnologice, care făcuseră posibil un contact nemaiîntâlnit între oamenii din întreaga lume, erau acum folosite pentru a-i spiona pe oameni și pentru a influența gândirea și votul maselor. Tehnologia avea să facă posibilă colectarea de date despre … toți.

Nevoia de siguranță și securitate a căpătat asemenea proporții încât masele au început să creadă că ar fi mai bine să se întoarcă în trecut, când lucrurile erau mult mai simple, mai puțin complicate și stresante. Astfel oamenii au votat lideri care promiteau siguranță sporită, chiar dacă asta însemna să renunțe la noi libertăți. Vechii conducători au revenit la putere sau au fost aleși candidați care promiteau o întoarcere la o “epocă de aur” (good old days), însă de fapt, planul lor era să își sporească controlul asupra cetățenilor. În multe cazuri, asta nu a însemnat un progres al democrației și al pieței libere capitaliste, ci mai degrabă noi dictaturi care au implementat o cenzură mai drastică a populației și dificultăți economice.

În Statele Unite, putem vedea în prezent un conflict între astfel de forțe, conflict simbolizat de diferența dintre principiile asociate pământului și cele asociate aerului. Un partid își dorește o revenire la societatea și economia care dominau țara înainte de 1980, și poate chiar mai înainte. De exemplu, președintele Trump vrea să readucă în prim-plan economia bazată pe producție (manufacturing economy), un sector al societății americane care a suferit un declin drastic ca rol jucat pe plan global din 1980 încoace. De asemenea, el vrea să protejeze industria cărbunelui ca sursă de energie, chiar dacă utilizarea acestuia este criticată de ecologiști; vrea să fortifice armata și forțele polițenești, mergând pe ideea că acest lucru îi va proteja pe americani și le va da un plus de siguranță. Toate acestea sunt direcții care în societatea americană au început să apună de la conjuncția Jupiter-Saturn din 1980. Acum ele revin pe măsură ce se încheie ultimul ciclu într-un semn de pământ al Marelui Chronocrator.

Însă toate aceste tendințe se vor schimba din nou, odată cu următorul ciclu de douăzeci de ani al lui Jupiter și Saturn, care debutează la finele anului 2020. S-ar putea să dureze mai mulți ani până vom observa schimbările. Dar, ca punct de referință, renașterea în domeniile tehnologiei și comunicațiilor nu au transformat lumea exact în 1980-1981. Abia pe la sfârșitul anilor 1980, începutul anilor 1990, Internetul a devenit cu adevărat o forță dominantă în societate, și mai ales în lumea afacerilor. Aceste unelte erau deja disponibile atunci, dar utilizarea lor a crescut constant, până când, abia după câțiva ani, au devenit cu adevărat dominante.

Ideea e că renașterea tehnologiei și comunicațiilor din anii 1980-2000 urmează să repornească și va fi foarte evidentă în următorul ciclu Jupiter-Saturn în semne de aer din 2020-2040. Mai mult, e foarte probabil ca tendința către forme noi sau hibride de socialism și îndepărtarea de formele “puriste” ale capitalismului să continue (sau să se repornească), întrucât principiile socialismului postulează un mod mai egalitar de distribuție a resurselor și bunurilor decât capitalismul, ceea ce se potrivește cu diferența dintre principiile semnelor de aer și principiile semnelor de pământ. Fiind eu însumi Capricorn (semn de pământ), nu pot spune că aștept cu brațele deschise aceste posibile schimbări. Dar ele par a fi în concordanță cu înțelegerea pe care mi-am formulat-o despre aceste tendințe planetare pe termen lung, despre care consider că fac parte dintr-un “Plan Cosmic” măreț, al cărui scop fundamental este potențarea evoluției umanității. Desigur, o astfel de afirmație necesită o anumită credință că există într-adevăr o formă de inteligență care a formulat un soi de principii universale prin care funcționează activitatea umană și față de care este responsabilă.
 
 

Ciclul de 800 de ani al lui Jupiter și Saturn

Până în 1215, datorită mai multor ani marcați de politici externe eșuate și taxare excesivă, Regele John al Angliei s-a văzut confruntat cu o posibilă rebeliune a celor mai puternici baroni din țară. Aflat sub această presiune, el a acceptat cerințele unei carte a libertăților, cunoscute drept Magna Carta, care avea să îl pună pe el și pe viitorii suverani ai Angliei sub domnia legii. Chiar dacă la început nu a avut succes, documentul a fost publicat din nou (cu modificări) în 1216, 1217 și 1225, și a ajuns în cele din urmă un fundament al sistemului englezesc de drept comun. Următoarele generații de englezi aveau să celebreze Magna Carta ca un simbol al elberării de sub opresiune, așa cum aveau să facă și Părinții Fondatori ai Statelor Unite ale Americii, care în 1776 au considerat documentul un precedent istoric pentru afirmarea libertății lor față de coroana engleză. – editorii History.com, 20 septembrie 2019

Marea Mutație are loc aproximativ la fiecare 200 de ani, atunci când Jupiter și Saturn încep o serie de conjuncții în semne de un alt element. Însă mai există un ciclu mai mare de 800 de ani, când Marea Mutație revine în același element, nu doar trece într-un alt element.

În decembrie 2020, Jupiter și Saturn își vor începe seria de conjuncții consecutive în elementul aer, prima oară când Marele Chronocrator va fi găzduit de o serie de semne de aer după 1226.

După cum se poate vedea în liniile evidențiate din tabelul de mai jos, care cuprinde conjuncțiile Jupiter-Saturn petrecute între 11 decembrie 1166 și 14 februarie 1425, Marele Chronocrator și-a făcut intrarea prima oară într-un semn de aer, Balanța, pe 8 noiembrie 1186. Apoi a revenit într-un semn de pământ (Taur) pe 16 aprilie 1206. Într-un final, a revenit în elementul aer (Vărsător) și astfel și-a început Marea Mutație de la pământ la aer pe 4 martie 1226, element în care a rămas pentru următoarele șapte cicluri.

Tiparul anilor 1186-1206-1226 este foarte similar cu ce s-a întâmplat (și se va întâmpla) în anii 1980-2000-2020. Altfel spus, în 1186, la fel ca în 1980-1981, Marele Chronocrator și-a întrerupt seria de apariții în semne de pământ și s-a format în Balanță. Apoi, 20 de ani mai târziu, în 1206, a revenit într-un semn de pământ (Taur), așa cum s-a întâmplat și în mai 2000. Apoi, după alți 20 de ani, Jupiter și Saturn și-au început seria de conjuncții în semne de aer, odată cu conjuncția petrecută pe primele grade ale Vărsătorului (4 martie 1226), la fel cum se va întâmpla pe 21 decembrie 2020.

Oare există evenimente sau tendințe istorice petrecute în acest ciclu început acum 800 de ani care să propună teme similare cu ce se întâmplă în zilele noastre? Da, există, iar ele reflectă principiile inerente zodiei Vărsătorului, mai cu seamă nevoia oamenilor de a avea mai multe drepturi, mai multă libertate și mai puțină reprimare. Acesta este simbolismul clasic al diferenței dintre pământ și aer și, în special, între Capricorn și Vărsător.

Un eveniment monumental care iese în evidență la începutul acestei perioade este Magna Carta, o cartă a libertăților care l-a forțat pe Regele John să accepte o serie de noi drepturi pentru cetățenii săi și care avea să-l pună pe el, domnitorul, sub o nemaiîntâlnită domnie a legii. Realizarea acestor cerințe a fost făcută posibilă de povara grea a datoriilor și a taxelor oprimante pe care guvernarea sa le-a creat. Regele avea să renunțe la multe dintre acțiunile sale oprimante, iar populația avea să capete noi drepturi, care aveau să devină baza dreptului englez și a libertății față de oprimare (idealuri specifice Vărsătorului) . În zilele noastre, liderii europeni, americani și din alte zone ale lumii se confruntă cu cerințe similare:

  1. aceea de a elibera populația de povara grea a datoriilor și
  2. de a-și desfășura acțiunile în limitele domniei legii.

În primii ani ai acestui ciclu de 800 de ani, Ginghis Han invada China, cucerea Pekingul (1214), Persia (1218) și invada Rusia (1223). Cine ar putea fi un Ginghis Han al zilelor noastre? Tot în acei ani a avut loc aventura lui Marco Polo. El a plecat din Veneția în 1271 și a călătorit prin Asia pe Drumul Mătăsii până în China, unde a rămas timp de șaptesprezece ani. La acea vreme, China avea o cultură foarte sofisticată, de neconceput pentru cineva provenit din zona de influență a Vaticanului. Importanța Chinei și valoarea acestei națiuni în schimburile economice ale lumii din timpul acestei perioade este similară cu ceea ce se întâmplă astăzi. China a devenit din ce în ce mai importantă pe plan global. Acest lucru se poate intensifica în următorul ciclu de 20 de ani, și chiar în următorii 200 de ani.

În 1231, când Marea Mutație trecuse în semne de aer, Papa Grigore al IX-lea i-a însărcinat pe dominicani cu misiunea Inchiziției, prin care trebuia combătută erezia. Nu e greu să ne imaginăm cum tendința “știrilor false” din zilele noastre și falsificarea faptelor de către liderii lumii poate duce la o mișcare pe care am putea-o considera, simbolic, o “mare inchiziție”. Cenzura acelor organe de presă despre care liderii din guvern consideră că influențează nedrept (sau periculos) opinia publică față de ei ar putea deveni realitate, mai ales dacă ne gândim că Pluto în tranzit va forma o opoziție la Mercur (știrile, presa) în harta înființării Statelor Unite.

Și, în fine, în toiul ultimei Mari Mutații în semne de aer, în 1325, a început, în Italia, curentul Renașterii. Așa cum spuneam și mai sus, deja putem spune că a început o renaștere a comunicațiilor odată cu prima întâlnire a lui Jupiter și Saturn în semne de apă, în perioada 1980-2000. Avântul pe care l-a creat această Renaștere modernă se va întoarce în următoarea serie de conjuncții în semne de aer ale Marelui Chronocrator. De fapt, e foarte posibil să recunoaștem acest avânt în primii douăzeci de ani (2020-2040). Dacă interpretarea mea e corectă, invențiile și aplicațiile progreselor tehnologice vor fi uimitoare.
 
 

Rezumatul ciclului sinodic Jupiter-Saturn

În final, vă propun o listă de concepte cheie sugerate de Marea Mutație care începe în decembrie 2020:

  • O nouă eră a leadership-ului mondial și apariția unor lideri curajoși, care adoptă teme precum “dreptatea socială”
  • Mai multe libertăți și drepturi individuale prin intermediul unor noi legi și prin abolirea legilor anterioare cu un caracter opresiv
  • Perioada poate debuta prin agitație socială, poate chiar revoluții, prin care liderii din prezent sunt înlăturați, prin vot sau forțat
  • Încă de la început, se poate remarca o amplificare a “inchiziției” și investigațiilor
  • Valorile colective încep să se schimbe, de la acumularea averilor individuale la exprimarea eforturilor intelectuale, creative și artistice
  • Ascensiunea socialismului, sau a unui hibrid al socialismului, în dauna capitalismului, ca fundament al structurilor economice și guvernamentale
  • Ascensiunea importanței Chinei pe scena globală
  • Reluarea renașterii tehnologice și intensificarea conectivității între oameni din toate colțurile lumii

 
 
Alte articole despre Jupiter-Saturn
Ciclul Jupiter-Saturn
Decembrie 2020: O gură de aer proaspăt (Jupiter-Saturn)
2020-21 JUPITER/SATURN 200 Year cycle
Archetypal Vision – 2020 and beyond Webinar
 
 

7 comments

  1. Ce articol deștept și cuprinzător! Deci autorul nu prea așteaptă schimbările cu brațele deschise, fiind Capricorn 🙂 Eu chiar le aștept, fiind Vărsător ! :)))

    1. Exact asa mi s-a parut si mie, un articol muncit, excelent. In epoca fake-news, in care ceva e crezut doar daca frizeaza absurdul, avem mare nevoie de asemenea studii serioase.

      La noi au aparut bucati din articol in doua locuri diferite, sub semnatura a doua persoane diferite. Fara a indica sursa, fara a numi autorul, fara permisiunea autorului.

  2. Cred ca autorul nu “vede” mai departe de nivelul social. Ceea ce se întrevede (după părerea mea, destul de clar) este că “revoluția” nu va fi neapărat una socială, ci mai degrabă una spirituală. Ce înseamnă acest “spiritual” poate fi subiectul unui articol întreg. Supozițiile autorului cu privire la capitalism vs. socialism, scenariul revenirii unei forme sau alta de socialism… par a fi propriile lui preferințe sau poate este influențat de ascensiunea curentelor socialiste în lume și dezbaterile deja aprinse din lume pe această temă. Dacă citim cu atenție, observăm în cadrul articolului lucruri care se contrazic: autorul estimează o creștere a libertaților individuale (compară cu Magna Carta, etc) și în același timp vorbește despre re-apariția dominantă la nivel planetar a socialismului; probabil din SUA socialismul se vede ca o creștere a libertătilor individuale… dar din România și din fostele țări socialiste, care efectiv au trăit teroarea bolșevică, sunt sigur că se vede exact pe dos, ca o tiranie și o crimă de nedescris la adresa umanității! Ar trebui ca autorul să petreaca o lună in China, dacă are dubii cu privire la faptul că și o formă modernă de socialism este la fel de tiranică.

    Ceea ce mă uimește este că nu observă actuala restrângere de libertăți creată de guverne care nu mai au deloc simpatia (și sunt reținut când spun astfel….) maselor. Oare această situație nu seamănă mai degrabă cu cea descrisă, relativ la Magna Carta?!

    Dacă aceste evenimente astrale majore sunt cele ce determină schimbări majore pe această planetă, atunci:
    – revoluția in “comunicații” la nivelul umanității s-ar putea să se refere la alte metode, căi, etc decât cele cunoscute până acum,
    – emanciparea socială sa fie altceva decât se așteaptă (sau vor să determine) promotorii neo-marxismului,
    – este posibil ca acest eveniment astral major să determine in umanitate mai mult decât o “revoltă a libertăților individuale”…și mai posibil o “libertate spirituală” mult mai ușor de atins decât până acum,
    – poate conducatorii națiunilor vor trebui să semneze și respecte o altă “Magna Carta” , care se referă la o altă formă de libertate…cu mult peste cea de acum 800 de ani (fără a o nega pe cea cunoscută acum, ca fiind drepturile și libertățile consfințite in legile fundamentale ale oricărei națiuni democrate).
    – în fine, în domeniul leaderilor este posibil să asistăm la apariția unor alt gen de conducători, cu idei peste nivelul social…care vor conduce umanitatea spre obiective înalte, cu mult peste nivelul material.

    Și toate acestea în ciuda prezenței acestui virus, care afectează și perturbă Elementul AER din oameni și implicit, din societate.

    1. Multumesc pentru comentariu.

      Jupiter si Saturn sunt planetele “sociale”, de aceea autorul se refera la societate. Desigur, nimic nu este exclus, insa deja avem actorii care produc revolutii spirituale: Uranus si Neptun, care s-au intilnit in anii 90. Aveti pe site o serie de articole despre asta:

      Ciclul Uranus-Neptun: Revelații spirituale și apariția noilor religii
      Ciclul Uranus-Neptun: Marea Trezire a Epocii Axiale
      Ciclul Uranus-Neptun: Transformări epocale ale viziunii culturale

      Din pacate, majoritatea celor care discuta despre spiritualitate gasesc prea dificile aceste articole. Poate dvs veti avea mai mult curaj si veti reusi sa le cititi.

      “actuala restrângere de libertăți creată de guverne” este in legatura cu conjunctia Saturn-Pluto. Aveti un meniu special dedicat ciclului Saturn-Pluto, daca veti avea taria sa parcurgeti articolele lui Tarnas veti ramane impresionat de capacitatea astrologiei de a descrie cu mare acuratete aceste fenomene.

      In legatura cu Magna Carta… astept cu mare nerabdare macar teste de inteligenta eliminatorii pentru orice post de conducere, dar mai ales pentru cele din guvern si administratie. Sper ca vor fi anuale, iar daca presedintele de exemplu nu le trece… atunci sa plece la pescuit. Realist vorbind, in Romania acest moment pare foarte departat, nu am auzit prea des de situatii in care statul sa raspunda de o greseala in fata cetateanului. Poate s-ar schimba ceva in cazul in care s-ar trece la raspunderea personala si nu a institutiei.

      Nu sunt deloc convins ca mutatia ciclului Jupiter-Saturn in elementul Aer ne va absolvi de toate relele. Cu certitudine va fi diferit de cel pe elementul Pamant, dar nu automat mai bun. Asta depinde de noi.

    2. Foarte bun comentariul, insa apreciez si valoarea “astrologica” a articolului, cu toate ca nici eu nu sunt intru totul de acord cu viziunea autorului relativ la incercarile de a explica ” plus-valoarea” semnelor de aer…e doar un nou stadiu in care intram din punct de vedere spiritual. Insa pana nu ne vom fi dat cat de cat testul maturitatii noului nivel de spiritualitate potentat acum de ” aer” ne vom confrunta cu foarte multe atitudini si incercari mai mult sau mai putin grotesti de a ne replia in vederea schimbarii ce va sa vie, si care nu poate fi incontestabil evitata ( si in care noul si vechiul isi vor da uneori mana iar alteori se vor confrunta). Un lucru e clar: am ales sa traim noi cei de acum perioada de inceput al celor 800 de ani, in care vom avea parte de multa zbatere, instabilitate, eroare, credinte noi si vechi infiltrate de cei ce ori isi doresc intoarcerea la satus quo ul erei muribunde ori incearca sa puna ei primii mana pe noile sisteme create pentru a le pune in ‘lesa” conform propriilor intereselor personale sau de casta, asa cum s-a intamplat de cand e lumea…si toate insa pentru a ne putea continua cu efort construirea constiintei umane, in lungul ei drumul pe calea spiritualitatii, pentru ca altfel nu se poate.

  3. Nu cred că există vreun element mai important in comparație cu altul sau că autorul a vrut să spună asta. Doar că, firește, într-o epocă dominata de aer, toate procesele sociale vor fi mai rapide…căci este aer, nu? 😀 In plus, nu putem investi elementele cu valori precum binele sau raul. Daca vom acționa corect, energia aerului va propaga rapid schimbări în bine. Daca vom acționa cu egoism, violenta etc.,aceste nonvalori vor lua o amploare greu de gestionat, foarte rapid. Mesajul divinitatii, prin astre, este sa ne întoarcem cu fața către omenie și toleranță, altfel cum ne vom așterne… Nu vom mai asista insa la fenomene de genul: impactez negativ viața a milioane de oameni și plata îmi vine peste nu știu câte vieți. Acum reacția urmare acțiunii va fi cu mult mai rapida. Mesajul este spiritual, divinitatea tot încearcă să ne trezească.

    1. nu pot decit sa fiu de acord cu dvs. vine o epoca complexa, cu imense provocari, caracteristice mai ales perioadelor de tranzitie de la un element la altul, adica urmatorii 20-40 de ani.
      e bine sa nu uitam si ca desfasurarea dramei cosmice nu depinde numai de noi, mai sint si alte forte la lucru in cer si pe pamint, vointa umana e doar un element al ecuatiei, si as spune ca nu cel mai puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.