Partea a II-a

Posted by
Reading Time: 10 minutes

Partea a II-a
 
 
Mai sus lansam întrebarea dacă, studiind harta cuiva, ați fost șocat/ă de aparenta discrepanță dintre personalitatea sa și ceea ce era indicat în horoscop. Acum aș vrea să ridic o întrebare similară, însă din perspectiva astrologiei mundane. Ați studiat vreodată un eveniment ori progres istoric pe care horoscopul nu reușea să îl explice sau să dea seama de magnitudinea lui?

La fel ca în cazul horoscoapelor personale, astfel de discrepanțe pot apărea datorită unei varietăți de factori – ca de pildă influența intârziată a eclipselor și stellium-urilor, tranzitele la harta unei națiuni, ori planetele încă nedescopetire. Însă în unele cazuri am descoperit că ceea ce a declanșat un eveniment, cauza acestuia, ar putea fi un punct staționar puternic. Să luăm drept exemplu unul dintre cele mai dramatice și discutate pe larg evenimente ale lumii clasice – asasinarea lui Iulius Cezar, pe 15 martie 44 Î.Hr. Tranzitele acelei zile au fost interesante în felul lor – în special găsim un careu în T la Saturn care îi implica și pe Pluto, Soarele și Mercur. Însă pe cât de importantă poate fi o configurație ca aceasta, ea nu este una foarte rară și nici nu se manifestă prin moartea unui mare lider de fiecare dată când apare.

Cu toate acestea, dacă ne uităm peste efemerida zilei de 15 martie a acelui an , descoperim că Pluto se găsea în mijlocul unui punct staționar major. Acest fapt este demn de notat dintr-un număr de motive. În primul rând, el a amplificat energia lui Pluto mult peste nivelul normal și odată cu ea, motivele arhetipale ale morții, acțiunile în secret, luptele pentru putere și transformare. Dar la fel de important este că staționarea a amplificat totodată forța careului în T din care făcea parte –transformând astfel o configurație planetară deja dramatică în ceva cu adevărat istoric.

Punctele staționare precum acesta pot fi importante dintr-un alt motiv. Schimbarea direcției unei planete – îndeosebi una dintre planetele exterioare, care se mișcă mai lent – se face asemenea mișcării unor plăci tectonice aflate adânc în înconștientul colectiv. Iar și iar, descoperim că punctele staționare aruncă lumină asupra evenimentelor istorice în feluri ce nu sunt evidente de la început din examinarea “horoscoapelor instantaneu”, trasate pentru momente singulare de timp. Cât despre studiul horoscoapelor personale, cercetarea unei efemeride propriu-zise poate oferi uneori avantaje care depășesc o hartă generată de calculator, de vreme ce ea ne poate revela dintr-o privire dacă un eveniment pică în zona de staționare a unei planete.
 
 
Bătălii, Repere din vremea războiului
Acestea fiind spuse, să începem prin a ne concentra atenția asupra evenimentelor istorice ce par deosebit de dramatice și explozive în natura lor, pentru a vedea dacă au avut loc în proximitatea unor staționări planetare importante. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante bătălii și evenimente de război, despre care am descoperit că ilustrează acest fenomen. (Notă: după cum am menționat mai sus, perioadele de staționare ale planetelor exterioare se extind cu mult peste cele ale planetelor ce se mișcă mai rapid, precum Mercur și Venus, așa că, firește, am considerat pentru ele o durată mai largă pe calendar.)

 • Generalul britanic Charles Cornwalls s-a predat la Yorktown pe 19 octombrie 1781, eveniment privit drept un punct decisiv de cotitură pentru forțele americane în Războiul de Independență. În acel moment, Pluto era staționar.
 • Soldații Aliați au luat cu asalt plajele Normandiei pe 6 iunie 1944, în aceeași zi în care Neptun și-a schimbat direcția – o legătură nimerită, având în vedere cât de intim a fost asociat acest atac nu numai cu trupele aflate pe ocean, ci și cu dezorientarea strategică a serviciilor secrete germane pusă la cale de de către aliați.
 • Asediul Leningradului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a avut loc pe 8 septembrie 1941, în timpul unei triple staționări a lui Marte, Uranus și Saturn. (P.S. După cum a fost menționat și mai sus, de notat este faptul că această dată este și data de naștere a candidatului la președinția S.U.A., Bernie Sanders!)
 • Criza Rachetelor din Cuba s-a încheiat oficial pe 28 octombrie 1962. Atunci când Jupiter a trecut în mișcare directă a doua zi, a fost ca și cum întreaga lume a răsuflat același suspin de ușurare, ca urmare a evitării unui holocaust nuclear global (ceva ce îmi aduc aminte din copilărie. ).
 • O piatră tragică de hotar în istoria americană a fost masacrul de la “Wounded Knee” pe 29 decembrie 1890, când aproximativ 300 de bărbați, femei și copii au fost măcelăriți de soldații Statelor Unite – un eveniment văzut de unii drept apogeul simbolic al conflictului dintre triburile native americane și guvernul S.U.A. . Acest eveniment a avut loc în timpul unei staționări a lui Saturn.

 
 
Crize politice și scandaluri

 • Scandalul Watergate a izbucnit pe 17 iunie 1972, declanșat de arestările așa-zișilor “instalatori” de la hotelul Watergate din Washington, D.C. La acea vreme, Pluto era staționar.
 • Ancheta Pentagon Papers a fost publicată în New York Times pe 13 iunie 1971, între două staționări, a lui Uranus (media) și, respectiv, a lui Pluto (secrete ascunse). Documentele au avut un efect catalizator asupra mișcărilor de protest ale vremii, prin dezvăluirea unor informații bine păzite despre operațiunile militare americane din Vietnam.
 • Documentele obținute de Edward Snowden, care expun programele secrete de supraveghere ale NSA, au fost publicate pe 5 iunie 2013, în timpul unei staționări a lui Neptun în Pești. (Chiar în timpul unei staționări ulterioare a lui Neptun, pe 12 iunie 2015, sursele media au publicat rapoarte despre cum documentele furate de Snowden ar fi permis Rusiei și Chinei să genereze breșe în securitatea Statelor Unite, ca urmare a decriptării documentelor secrete ale NSA divulgate de Snowden.)
 • De pe 9 până pe 13 septembrie 1971, New York-ul a fost zguduit de revolte mortale la închisoarea Attica, revolte ce au avut ca deznodământ patruzeci și trei de morți. Acest eveniment a avut loc chiar în momentul unei staționări a lui Marte, urmat fiind la câteva zile de trecerea lui Saturn în mișcare directă.
 • Robert F. Kennedy a fost asasinat pe 5 iunie 1968, în timpul dublei staționări a lui Uranus și Mercur.
 • Abraham Lincoln a fost asasinat pe 14 aprilie 1865, în timpul unei duble staționări a lui Venus și a lui Jupiter – un aspect aparent bizar, dar care are sens dacă îl privim în lumina revărsării de iubire pentru Lincoln, venite din partea susținătorilor săi după moartea sa, ca să nu mai pomenim de jubilarea detractorilor săi de la sud de linia Manson/Dixon!
 • Nepotul lui Mahatma Gandhi, Rajiv Gandhi, a fost asasinat pe 17 mai 1991, în aceeași zi în care Saturn a trecut în mișcare retrogradă în Vărsător.

 
 
Dezastre, tragedii

 • Pe 15 decembrie 1967, podul Silver Bridge din Virginia de Vest s-a prăbușit, omorând patruzeci și șase de oameni – eveniment ce a devenit cunoscut odată cu misterul așa-zisului “Om Molie”. Atunci când s-a întâmplat asta, trei planete erau aproape nemișcate: Saturn, Jupiter și Pluto.
 • Colapsul bursei de valori în “Vinerea neagră” din 29 octombrie 1929, a avut loc în timp ce Pluto era încă aproape nemișcat, acesta trecând în mișcare retrogradă din 21 octombrie.
 • Pe 20 noiebrie 1936, o defecțiune a unui dig din Kazuno, Japonia a rezultat în moartea a trei sute șaptezeci și cinci de oameni – asta s-a întâmplat exact atunci când Saturn staționa în acvaticul Pești.
 • Este cu precădere important atunci când două sau mai multe planete exterioare staționează una lângă cealaltă, iar o asemenea convergență a avut loc în timpul celei de-a treia săptămâni a lunii iulie în 2014, atunci când Uranus și Saturn au intrat în staționare la doar trei zile distanță. Printre altele, este important să notăm faptul că aceste două planete sunt asociate de multă vreme cu dezastrele aeriene – printre care și cel mai letal din istorie: dezastrul de la aeroportul din Tenerife, Insulele Canare, unde două avioane s-au ciocnit pe o pistă, omorând astfel cinci sute optzeci și trei de pasageri, în timp ce Saturn și Uranus erau prinse strâns într-un careu aproape exact. În timpul dublei staționări planetare din iulie 2014, au avut loc următoarele evenimente tragice: zborul 17 al Malaysia Airlines a fost doborât în Ucraina de est, soldându-se cu moartea tuturor celor două sute nouăzeci și opt de pasageri; două avioane de vânătoare ucrainene au fost doborâte; un avion taiwanez s-a prăbușit; un avion de pasageri algerian a fost declarat dispărut; conflictul dintre Israel și Palestina a luat o amploare considerabilă, iar unii comentatori din media chiar au început să compare evenimentele acelei săptămâni cu cele care au dus la izbucnirea primului Război Mondial, având în vederea escaladarea tensiunilor dintre Rusia lui Putin și Statele Unite.

 
 
Revelații, descoperiri și puncte de cotitură în cultură
De aici mi-am îndreptat atenția mai mult către evenimentele ce aveau de-a face mai degrabă cu progrese sau reușite culturale – tehnologice, arheologice, științifice. Printre corelațiile cele mai interesante care au apărut se numără acestea:

 • Anunțul istoric al președintelui Kennedy legat de trimiterea unui om pe Lună a avut loc pe 25 mai 1961, atunci când Jupiter schimba direcția în futuristul Vărsător.
 • Misiunea Apollo 8 a celor de la NASA a fost în felul ei un eveniment la fel de critic precum Apollo 11, care avea să aibă loc șapte luni mai târziu, deoarece a fost pentru prima dată când oamenii au părăsit orbita Pământului (ceea ce a ridicat pentru mulți îngrijorări de coșmar cu privire la soarta astronauților dacă ceva ar fi mers greșit); totodată aceasta a fost misiunea în care astronauții au făcut fotografiile emblematice cu Pământul văzut de la mare depărtare. Călătoria a durat de pe 21 până pe 27 decembrie 1968, Pluto trecând în mișcare retrogradă în ultima zi a misiunii.
 • Pe 27 mai 1937, în aceeași zi în care Neptun a trecut în mișcare directă, podul Golden Gate a fost deschis oficial publicului – o structură asociată nu atât cu perspectivele fotografice pitorești cât cu numeroase suiciduri.
 • Când Prohibiția a fost oficial abrogată în Statele Unite pe 5 decembrie 1933, odată cu ratificarea celui de-al 21-lea Amendament, Neptun începuse să încetinească (într-un final intrând în mișcare retrogradă pe 15 decembrie).
 • Parlamentul Religiilor Lumii din Chicago a fost un moment decisiv pentru schimbul global de idei religioase, care a durat de pe 11 până pe 27 septembrie 1893. La acea vreme, erau active trei staționări majore – a lui Pluto, Neptun și Jupiter.
 • Cea mai de succes operație de schimbare de sex de înaintea celor de dată recentă a fost realizată pentru Christine Jørgensen în Suedia, pe 20 noiembrie 1952, în timpul unei staționări a transformatorului Pluto.

 
 
Arheologie și paleontologie

 • Pe 23 decembrie 1938, în timpul unei staționări a lui Neptun, coelacanth-ul – un pește despre care se credea că a dispărut acum milioane de ani – a fost prins de pecarii de pe coasta Africii de Sud.
 • Pe 19 septembrie 1991, corpul extrem de bine prezervat al lui “Otzi omul ghețurilor” a fost găsit în înaltul Alpilor, în timpul unui staționări a lui Uranus în Capricorn (semnul zodiacal asociat cu munții și dealurile).
 • Câteva zile mai târziu, pe 22 septembrie, sub efectul încă prezent al staționării lui Uranus (însă acum și cu Neptun încetinind aproape de staționare), Biblioteca Huntington a făcut publice Manuscrisele de la Marea Moartă.
 • Pe 17 iulie 1959, arheologul Louis Leaky împreună cu soția sa Mary au descoperit primul craniu de Australopitecus în Tanzania, în timpul unei duble staționări a lui Jupiter și Saturn în Scorpion.
 • Pe 4 noiembrie 1922, Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon în Valea Regilor, Egipt – eveniment privit de mulți drept una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie. Aruncând o privire în proaspăt deschisul mormânt, Carter a fost întrebat: “Vezi ceva?”, la care el a răspuns, “Da, lucruri minunate!”. Pe lângă efectul Lunii pline din acea zi (Soarele din Scorpion formând un trigon cu Pluto), Venus trecea în mișcare retrogradă în aceeași zi și forma un sextil aproape exact cu Uranus. Desigur, Venus guvernează frumusețea, iar retrogradarea implică o privire retrospectivă, ambele aceste calități fiind manifestate în evenimentele acelei zile.

 
 
Media și Artele

 • Johnny Carson și-a început cariera de treizeci de ani ca gazdă a emisiunii The Tonight Show pe 1 octombrie 1962, în timpul unei staționări a lui Saturn în mediaticul Vărsător; cariera lui Johnny s-a încheiat pe 22 mai 1992, în timpul unei alte staționări a lui Saturn în Vărsător.
 • Filmul Doctor Zhivago a lui David Lean, cu un fir epic centrat pe revoluția din Rusia, a avut premiera pe 22 decembrie 1965, în timpul unei duble staționări a revoluționarilor Uranus și Pluto.
 • Festivalul Woodstock a avut loc de pe 15 până pe 18 august 1969, în timpul unei staționări a lui Saturn în Taur. Influența lui Saturn se remarcă în noroiul și condițiile precare înfruntate în acel weekend de participanți. (În același weekend a fost înregistrat cel mai puternic sistem ciclonic tropical din istorie, atunci când Uraganul Camille a atins coasta Mississippi-ului, omorând două sute patruzeci de oameni și provocând daune de miliarde de dolari.)
 • Pe 3 februarie 1959, un accident tragic de avion a curmat viața a trei muzicieni, reprezentanți de seamă ai rock-and-roll-ului – Buddy Holly, Richie Valens și J.P. ” The Big Bopper” Richardson (un eveniment comemorat în cântecul lui Don McLean, “The Day the Music Died” [Ziua în care muzica a murit] ). La acea vreme, Neptun era aproape nemișcat, trecând în mișcare retrogradă doar patru zile mai târziu, pe 7 februarie.
 • Pe 11 iunie 2015, Rupert Murdoch a părăsit poziția de CEO a 21st Century Fox – o mișcare pe care mulți au considerat-o drept “sfârșitul unei ere”. În aceeași zi Mercur și-a schimbat direcția, iar o zi mai târziu, Neptun și-a început mișcarea retrogradă.
 • În timp ce unii pot vedea staționările planetelor ca având o influență asupra carierelor diferitelor trupe muzicale, un număr neobișnuit de staționări par a fi constelate de-a lungul parcursului trupei Beatles. De exemplu, ei și-au început șederea de 48 de nopți în Hamburg, Germania de Vest pe 20 august 1960, în aceeași zi în care Jupiter a trecut în mișcare directă în Săgetător.
 • Formația Beatles și-a făcut faimoasa apariție la emisiunea lui Ed Sullivan pe 9 februarie 1964, în timpul unei staționări a lui Neptun.
 • Help!, cel de-al doilea film al celor de la Beatles a avut premiera pe 29 iulie 1965, în aceeași zi în care Neptun a trecut în mișcare directă. (De notat cum influența lui Neptun este vizibilă chiar în titlul filmului – o rugăminte de a fi salvat!)
 • Din momentul lansării albumului Sergeant Pepper pe 1 iunie 1967, acesta a fost considerat drept etalon în istoria muzicii pop. În timp ce întreaga jumătate a anilor `60 a reflectat influența revoluționarei conjuncții Uranus-Pluto active pe parcursul acelei perioade, această influență planetară duală a fost drastic amplificată în zilele de dinaintea lansării albumului, atât Uranus cât și Pluto trecând în mișcare directă la mai puțin de 24 de ore distanță unul față de celălalt.
 • Albumul Magical Mystery Tour a fost lansat în UK pe 8 decembrie 1967, exact când Saturn staționa și forma sextile la Mercur și Marte, precum și o inconjuncție cu Jupiter. Mult-criticatul lor film cu același nume a avut premiera câteva săptămâni mai târziu, pe 26 decembrie, pe BBC-TV, în timpul unei duble staționări a lui Saturn și Pluto (Pluto trecând în mișcare retrogradă realmente cu câteva ore înainte de difuzare).
 • Poza ce a devenit coperta clasică a albumului Abbey Road a fost făcută pe 8 august 1969, în aceeași zi în care Neptun trecea în mișcare directă în Scorpion.

 
 
Gânduri de încheiere
Sper că aceste exemple au oferit o idee despre cu influența stațiilor planetare, atât asupra persoanei, cât și la nivel colectiv. Ideea simplă ce trebuie reținută e că de fiecare dată când o planetă este relativ nemișcată, energia ei se amplifică, la fel și orice aspect pe care îl formează. Atunci când studiați tendințele predictive dintr-un horoscop – fie el horoscopul natal propriu, cel al unui client sau al unei națiuni – este foarte important să observați acele momente în care planeta activator [activating planet] își schimbă direcția, întrucât acestea vor servi drept puncte declanșatoare cheie. Stațiile planetare sunt doar o unealtă din arsenalul mereu în expansiune al astrologului, însă ele pot oferi intuiții critice pentru felul în care înțelegem evenimentele, unele care nu sunt întotdeauna evidente prin alte mijloace.
 
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.