Pluto: Tranzit din iad?

Posted by
Timp de lectură: 8 minute

 

Karen Christino

 
Reprodus cu permisiunea autoarei după Pluto: Transit from Hell?
 
 
Atunci când ai o Lună în Taur, ca mine, ai o mare plăcere din lucrurile simple ale vieții: să mănânci, să dormi, să stai afară într-o zi însorită. Da, recunosc, sunt un pic ca bătrâna vacă Bossie, care se rătăcește mulțumită pe câmpuri și se distrează de minune mestecându-și hrana fără să se gândească la nimic. Nu am anticipat că Pluto în tranzit va intra în viața mea ca un fier înroșit pe spinare! Câteodată, pe parcursul acestei perioade de doi ani, oamenii și evenimentele mă șocau și mă împingeau în acțiune ca niște țepușe pentru vite. Dintr-o dată, eram taurul furios din ring în fața matadorului și a pelerinei sale roșii: știam că mă poate ucide, dar eram atât de furioasă încât nu-mi mai păsa deloc!

Pluto a tranzitat în opoziție cu Luna mea cu mult timp în urmă, dar evenimentele petrecute atunci mi-au rămas întipărite în memorie. Ele au implicat în mod clar casa și situația domestică, și multă agitație emoțională. Pluto transformă și elimină. În aspect cu Luna natală, aduce sensibilitate emoțională, schimbare și transformare personală. Evenimentele care înconjoară un tranzit Pluto-Lună pot fi dificile și, din cauza mișcării lente a lui Pluto, durează relativ mult timp. Trebuie să te forțezi să renunți la trecut. Pentru cineva cu o Lună fixă în Taur, nu e ușor de făcut. Când mă uit în urmă, văd că totul a început când au început să ne renoveze strada.

A, sigur, blocul nostru liniștit de oraș era deja transformat în orașul pricopsiților. Zilnic, echipele de muncitori începeau demolarea și construcția la ora 7:30 dimineața, șase zile pe săptămână, cu ciocane pneumatice, betoniere, tot tacâmul. Camioanele de gunoi soseau la primele ore ale dimineții pentru a târî tomberoane grele și pentru a ne ține treji și alarmați timp de 20 de minute la rând, cu precizie de ceasornic. Cum era primăvară, aveam ferestrele deschise, iar zgomotul era asurzitor. În cele din urmă, eu și soțul meu ne-am mutat patul într-o parte mai liniștită a apartamentului.

Bine, Luna guvernează viața domestică; Pluto peste Luna mea mi-a bulversat obiceiurile zilnice de somn. Dar abia după ce a murit unchiul Jerry m-am uitat mai atent la aspectele mele. Jerry nu era unchiul meu adevărat, dar a locuit alături de părinții mei timp de peste 30 de ani. Tocmai îl văzusem – se plângea de faptul că medicul său îl obliga să se lase de fumat și să slăbească. Moartea lui mi-a tulburat sentimentul de siguranță. Desigur, însă, nu sunt singura care a pierdut o persoană dragă în timpul unui tranzit Pluto-Lună (ceea ce nu înseamnă că toți cei care au parte de un astfel de tranzit vor avea exact această experiență!)

Am plâns pe patul meu (aflat acum în mijlocul sufrageriei noastre), dar cu timpul am înțeles că unchiul Jerry nu mai fusese o parte importantă din viața mea de mai mulți ani; la urma urmei, crescusem și mă mutasem. Adevărul este că Jerry devenise mai mult un concept decât o realitate a vieții mele; el reprezenta confortul status quo-ului. Când a dispărut, a fost mai mult un șoc pentru sistemul meu de siguranță emoțională decât orice altceva.

Viața noastră de zi cu zi a continuat să fie perturbată, deoarece proprietara noastră liniștită, în vârstă de 70 de ani, a vândut clădirea și un chiriaș nou s-a mutat în apartamentul de la etaj. Părea un personaj plăcut, deși rezervat. Dar când s-a hotărât să renoveze podelele și tropăia înainte și înapoi la prima oră a dimineții pe podelele goale, am început să ne întrebăm dacă nu cumva o judecasem prea repede. Pentru a scăpa de noile zgomote, am decis să ne mutăm patul înapoi la locul inițial. Apoi au început să apară scurgeri în tavanul băii noastre.

În scurt timp, somnul meu cândva adânc și odihnitor a fost tulburat definitiv. Pe măsură ce Pluto se apropia de Luna mea, problemele s-au intensificat. Am devenit neliniștită că nu voi mai avea niciodată un somn bun. De acum erau petreceri, dansuri, chefuri toată noaptea. “Cea rea”, așa cum ajunsesem să o numim pe vecina noastră de la etaj, a ales să nu ne vorbească față în față, ci striga de cealaltă parte a ușii sale încuiate. E nevoie de destul de mult timp și de multă exasperare pentru ca o persoană cu Luna Taur să-și piardă cumpătul, dar în cele din urmă am reușit. Asta, desigur, s-a dovedit a fi cel mai rău lucru pe care aș fi putut să-l fac.

Chestiunile juridice care implică bani, proprietăți și jocuri de putere caracterizează adesea o tranzitele lui Pluto ( să nu uităm că Pluto este stăpânul Scorpionului, al 8-lea semn, care reprezintă, printre altele, chestiunile juridice și financiare). Cel Rău s-a dovedit a fi o avocată care a sunat apoi la mai multe agenții municipale. Au fost vizite ale asistenților sociali, au avut loc audieri. Până atunci, îl îndemnasem pe proprietar să intervină, fără prea mult răspuns. Scurgerile din baie au continuat nestingherite. Ne-am reținut chiria timp de câteva luni, am mers în instanță. Pluto a intrat în retrogradare pentru câteva luni, iar întregul proces s-a repetat la o scară mai mare.

Pe măsură ce Pluto acționa asupra emoțiilor mele, de obicei stabile, am devenit din ce în ce mai mult Scorpion. Între timp, atitudinile mele se schimbaseră definitiv. Devenisem obsedată de ideea că nu dormeam suficient. Un non-băutor înainte, mă trezeam luând o dușcă de whisky la culcare și căpătasem convingerea că mă prăbușeam într-o existență de bețiv. Când nu puteam adormi din cauza zgomotului, plănuiam răzbunare și am dezvoltat o atitudine de spion.

După cercetări discrete, am descoperit data de naștere a Celei Rele și chiar numărul ei de telefon nelistat. Cunoscându-i harta, simțeam acum că dețin controlul asupra situației. Luna ei conjunctă cu Uranus în Leu era în cuadratură cu Venus în conjuncție cu Neptun în Scorpion. “Crede că poate face tot ce-i place”, mi-am zis, “dar nu mai are contact cu realitatea!”. Și după ce am sunat-o la telefon, am fost îngrozită când mi-a închis imediat în nas și apoi și-a schimbat numărul!

Pluto opus Lunii mele era stresant, iar comportamentul meu de Scorpion reflecta adesea aspectele negative ale acestui semn. Aveam periodic crize de “roșu rău” [cum avea Audrey Hepburn în “Breakfast at Tiffany”, adică ți-e frică fără să știi de ce sau cine n.tr.]. Gândindu-mă la o situație frustrantă, simțeam imediat cum adrenalina îmi intra în sistem, bătăile inimii se accelerau și transpirația se revărsa. Eram aspră cu cei mai apropiați oameni din jurul meu. Pe partea pozitivă, m-am auzit brusc spunând: “Îmi pare rău, eu eram următoarea la coadă” la alimentară, în loc să mă las dată la o parte.

Dar efectele cu adevărat pozitive ale tranzitului meu Pluto-Lună au venit atunci când am renunțat la orice speranță de schimbare exterioară și am încercat să mă schimb pe mine însămi. Am urmat un curs de meditație. Am început să fac yoga. Erau singurele lucruri care îmi puteau calma mintea și corpul și mă ajutau să dorm. (După câteva săptămâni, whisky-ul nu mă mai relaxa și îmi făcea doar rău.) Uneori aveam o energie inepuizabilă și o foloseam răzuind vopseaua veche și tapetul din baia care, în sfârșit, nu mai avea infiltrații. A face lucrări de renovare este cu siguranță în concordanță cu obiectivele lui Pluto.

La un an după moartea unchiului Jerry, tatăl meu era cât pe ce să moară, petrecând câteva săptămâni la terapie intensivă. Am devenit obsedată de moarte, chiar de-a dreptul paranoică. “Tatăl meu va muri”, mă gândeam, “Mama mea va muri! Nu, e vorba de Luna mea și de Pluto meu: eu voi muri! Soțul meu va muri!” Doi clienți cărora le făcusem recent hărți au murit de fapt, iar eu am început să mă simt înfiorător și m-am întrebat: “Este vina mea?”.

Pluto se referă la arderea energiei și, deși naturii mele taureene îi plăcea să pregătească mesele, gătitul nu mai era liniștitor. Îmi tot aminteam cum a explodat aragazul în fața bunicii mele Scorpion, zburându-i sprâncenele pe viață. Nu-mi mai plăcea să folosesc gazul. Totuși, acest lucru a devenit curând fără importanță, deoarece într-o zi, când am venit acasă, am aflat că Cea Rea de la etaj simțise miros de gaz în clădire și l-a sunat pe proprietar, care mi-a deconectat aragazul și l-a lăsat în picioare în mijlocul podelei din bucătărie. Nu era nimic în neregulă cu aparatul. Dar am ajuns să plătim o sumă consistentă unui instalator autorizat pentru a-l rebranșa.

Pluto ne obligă să ne confruntăm cu probleme emoționale dificile. În al doilea an, chiriașa zgomotoasă a devenit și mai rea iar eu am avut certuri severe cu soțul meu: “Ar trebui să ne mutăm! Ce altceva putem face?”. Am pledat. El nu a fost de acord, cu vehemență, cu încăpățânare. (În acest moment, Pluto în tranzit intrase în opoziție cu Soarele lui din Taur.) Pentru a mă odihni, m-am apucat să înnoptez acasă la părinții mei. În cele din urmă, sătul, tata m-a obligat să mă întorc acasă și să “mă descurc”.

Deși Pluto aduce în discuție luptele pentru putere, chestiunile financiare pot cauza, de asemenea, probleme în timpul tranzitelor sale. Vecina gălăgioasă s-a mutat ca prin minune! Am început să simt că pot respira din nou. Dar între timp, slujba mea plăcută, cu jumătate de normă, devenise un coșmar. Apelurile de la furnizori, agenții de recuperare a creanțelor și avocați se revărsau asupra companiei. Cine era destinatarul norocos al întregii energii negative? Nimeni altcineva decât eu însumi. “Banii altora”, expresie comună legată de Pluto, Scorpion și casa a 8-a, a ajuns să însemne foarte mult în viața mea. A trebuit să răspund la aceste apeluri, să găsesc scuze, să se țipe la mine, să fiu amenințată. Am început să țip înapoi. M-am simțit groaznic. Mi-am dat demisia.

Pluto a avansat și s-a apropiat din nou de Luna mea. Ca un nou angajament față de casa noastră, am terminat de zugrăvit și tapetat baia, moment în care infiltrația a început din nou, de data aceasta cu înverșunare. Pluto în Scorpion – vestitor al tuturor lucrurilor care se duc la canal – nu numai că a întruchipat necazurile noastre cu instalațiile sanitare, ci și problema proprietar-chiriaș care a apărut după vânzarea clădirii. O picurare lentă într-un singur loc s-a transformat într-o adevărată ploaie din mai multe locuri ori de câte ori noul vecin de la etaj folosea toaleta sau dușul. Am improvizat dispozitive făcute din saci de gunoi din plastic pentru a canaliza cascada într-un singur loc.

Proprietarul a reacționat greu, iar când a reacționat, instalatorul a făcut o greșeală gravă și a trebuit să refacă întreaga baie de la etaj. A durat săptămâni întregi până când a fost gata lucrarea. Cascada Niagara se retrăsese în sfârșit, dar în fiecare zi, resturi, tencuială, cuie și bucăți de faianță plouau de sus. A face un duș a devenit o inițiativă riscantă. Și într-o zi chiar am găsit ciuperci crescând pe tavan.

Scena domestică a continuat să sufere transformări feroce, deoarece toate clădirile din zona noastră au primit citații pentru trotuare sparte. Pe o perioadă de câteva săptămâni, muncitorii s-au întors, împreună cu tomberoanele, și deseori când ieșeam din casă pășeam în ciment proaspăt turnat.

Prietenii și clienții păreau să aibă un singur lucru în minte: sexul. Cea mai discutată influență a lui Pluto în Scorpion este asocierea sa cu impulsurile noastre mai pasionale. M-am delectat cu povești despre legăturile tumultoase de la birou ale unuia, despre aventura extraconjugală eșuată a altuia, despre detaliile perverse ale noii și intensei iubiri a altcuiva. Actualul chiriaș de la etaj avea musafiri la orice oră, care se băteau și făceau cine știe ce. Cu toții erau obsedați de sex, dar de ce eram eu implicată? Pluto-Lună. Am absorbit totul, sperând că era o mișcare bună, de aliniere cu cosmosul.

Din moment ce Luna în Taur are legătură cu îmbrăcămintea, nu e de mirare că a mea a căpătat curând un aspect plutonian. Obișnuitele mele culori pastelate roz, albastru și bej fuseseră înlocuite de negru. Topuri negre, pantaloni negri; totul se asorta – totul e negru! Dar cine era consultantul meu de imagine? Pluto în Scorpion, firește. “Asta am devenit?” M-am întrebat, uimită. Obișnuiam să mă întreb cum de oamenii pot purta ochelari de soare în interior sau atunci când nu este soare. Am încetat să mă mai întreb când mi-am dat seama că am devenit unul dintre ei. Prinzând o reflexie a mea în vitrina unui magazin, am speculat: “Săptămâna viitoare voi purta revolver și voi lovi pisici cu piciorul!”.

Și totuși, după numeroase episoade emoționale sălbatice, eram ciudat de echilibrată și mulțumită. Uneori mă simțeam mai responsabilă și mai stăpână pe viața mea decât fusesem vreodată; un rezultat, poate, al filozofiei “am trecut prin iad și pot face față la orice”. În asemenea momente, am realizat brusc că nu există nimic mai stabilizator și mai liniștitor decât Pluto în opoziție cu Luna.

În fond, e natura umană, dar acum, că tranzitul a trecut de mult, nu pare să fi fost o problemă chiar atât de mare. De ce m-am supărat atât de tare, de ce m-am enervat, de ce am fost atât de obsedată? De ce am exagerat totul? Data viitoare când Pluto va face opoziție cu Luna mea, peste 240 și ceva de ani, voi fi mai bine pregătită să mă descurc.

One comment

  1. Ce autentic și frumos este scris! Chiar m-am recunoscut uneori în acest articol.
    Mulțumim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.