Prea mare pentru un premiu Nobel: Alexander Shulgin

Posted by


Mercur in Gemeni (III)

 

Shulginii si Ingerii lor Alchimici, pictura de Alex Grey. Reprodus cu permisiunea autorului.

 

Alintat “Sasha” de catre zecile de milioane de oameni care au venit in contact cu rezultatele muncii lui, Alexander Shulgin (17 iunie 1925 – 2 iunie 2014), a fost un chimist foarte talentat nascut cu Mercur in Gemeni. In timp ce lucra ca cercetator sef pentru Dow Chemical, a inventat Zectran (1961), primul insecticid biodegradabil din lume. Dar, dupa cum vom vedea in continuare, asta a fost cea mai mica dintre realizarile sale…

Cariera lui neobisnuita este legata de o intimplare din timpul serviciului in marina Statelor Unite, unde a suferit o interventie chirurgicala minora inainte de care i s-a dat sa bea suc de portocale indulcit cu zahar. Zaharul nu s-a dizolvat complet si a ramas pe fundul paharului, iar atunci cind Shulgin a dat de el a crezut ca i s-a dat un somnifer puternic asa ca a cazut intr-un somn adinc, din care s-a trezit abia dupa operatie. Cind a realizat ce se intimplase, Sasha a spus ca a devenit constient de capacitatile exceptionale ale mintii umane. Iata ce a declarat dupa o experienta psihedelica avuta pe la inceputul anilor ’60:

Cea mai fascinantă intelegere a acelei zile a fost că această uimitoare reamintire a fost adusă de o fracțiune dintr-un gram de substanță solidă albă, dar și că în nici un fel nu se putea susține că aceste amintiri erau conținute în substanța albă. Tot ceea ce recunoscusem provenea din profunzimile memoriei și psihicului meu. Am înțeles că întregul nostru univers este conținut în minte și spirit. Putem alege alege să nu găsim calea către el, putem chiar să-i negăm existența, dar el este într-adevăr înăuntrul nostru, și există chimicale care îi pot cataliza disponibilitatea.

In urma succesului financiar de exceptie al Zectranului, compania Dow Chemical i-a dat mina libera, spunindu-i ca de acum inainte poate cerceta ce vrea el la servici. Curios din fire, Sasha a facut ce i s-a parut mai interesant, asa ca s-a concentrat pe studiul compusilor psihoactivi. Din 1966 cind a renuntat la postul de la Dow, pina la finalul vietii Shulgin s-a dedicat total studiului acestor substante.

 

 

PUTINA ASTROLOGIE

Pentru a pune in contextul potrivit viata, motivatiile si realizarile lui Shulgin, sa vedem citeva complexe arhetipale din harta lui natala.

  • Mercur-Soare (conjuncție, 2°56′) – capacitatea de a străluci (Soare) prin cuvinte (Mercur), minte și limbă rapida si ascuțită, minte asertiva, adesea incapatinare.
  • Mercur-Uranus (careu, 2°16′) – minte rapidă, foarte intuitivă, imprastiata și care se plictiseste usor, temperament iritabil, placerea de a șoca si provoca cu ideile si cuvintele, idei și perspective foarte originale, atingerea geniului. Urmatoarea declaratie a lui Shulgin ilustreaza destul de bine complexele arhetipale Soare-Mercur si Uranus-Mercur:

   Eu, ca fiinta umana adulta responsabila, nu voi recunoaste nimanui puterea sa-mi reglementeze alegerea pentru ce introduc in corpul meu sau unde merg cu mintea mea. De la piele inauntru este jurisdictia mea, nu-i asa? Eu aleg ce poate si ce nu poate traversa aceasta bariera. Aici eu sint agentul vamal. Sint singurul guvern legal si spiritual al acestui teritoriu si numai legile pe care aleg sa le decretez inauntrul meu sint aplicabile.

  • Mercur-Neptun (sextil, 2°46′) – mintea inspirata, capabila sa “vada” dincolo de granitele lumii materiale, arhetipul conversatiei cu Dumnezeu.
  • Mercur-Saturn (sesquicareu, 0°2′) – mintea practica prin excelenta, rezolvitorul de probleme, blocaje in comunicare, auto-cenzura mentala, abilitatea de a materializa gindurile si ideile, disciplina intelectuală, o perspectivă serioasă, putere de concentrare, talent pentru raționamentul logic, in cazul de fata capacitatea de a descrie sistematic, cu incredibila acuratete descoperirile. Scepticism care are nevoie de dovezi concrete si empirice pentru a accepta lucrurile; tendinta de a munci din greu si de a studia subiectele în profunzime; munca solitara sau într-un cadru liniștit si izolat, stil de lucru cu atentie la detalii, tenace si metodic, bine organizat si pe termen indelungat; prudenta si precauție. Toate aceste aspect de regasesc din plin in viata lui Shulgin. Iata un extras din necrologul publicat de The Guardian, semnificativ pentru complexul arhetipal Saturn-Mercur:

   Iși îndeplinea chimia printre țevi și vase de sticlă bolborosind ascultând deseori muzică de Prokofiev, Șostakovici sau Rahmaninov. Când era mulțumit că a inventat ceva demn de atenție, el ingera noul produs chimic – mai întâi lua o decizie cu privire la cantitatea minimă necesară pentru a avea un efect, apoi lua o miime din doza respectivă, crescând treptat cantitatea până când simțea efectele. Le masura apoi efectele folosind o scala proprie de evaluare a experiențele transcendentale.

  • Venus-Pluto (conjunctie, 1°54′). Desi nu-si are locul intr-un text despre Mercur, am considerat interesanta intilnirea cu vechea noastra cunostinta din Only love can hurt like this. Iata mai jos trei modalitati de manifestare ale lui Venus-Pluto destul de diferite de cele mentionate in articolul initial, dar la fel de consistente cu esenta acestui complex arhetipal.

   In primul rind, persoana Venus-Pluto este adesea fascinata, hipnotizata sau chiar subjugata de ceea ce ii place si o atrage, in cazul de fata cercetarea mintii umane in relatie cu diferiti compusi chimici psihoactivi.

   In al doilea rind, Shulgin a numit formulele si diagramele cu structura moleculara a compusilor psihoactivi “dirty pictures” (poze porcoase) si a explicat foarte plastic cum lucreaza, prin cuvintele: “Chimia este pornografie deghizata, trebuie doar sa stii la ce grup functional sa te uiti.” Nu stiu daca se poate mai Venus-Pluto de atit. [Dirty Pictures este si numele unui documentar interesant despre viata si munca lui Shulgin (2010), disponibil gratuit pe Youtube aici.]

   In al treilea rind, unele dintre cele mai importante descoperiri ale sale, 5-MEO-DIPT si 2-CB, mentionate pe scurt in cele ce urmeaza, apartin tarimului foarte special al lui Venus-Pluto. Desigur, exista autori ale caror opere ne ajuta sa ne facem o idee despre Venus-Pluto dar, spre deosebire de ei, Shulgin a inventat compusi care dau oricui posibilitatea sa traiasca pentru citeva ore in lumea lui Venus-Pluto.

 

OPERA
Probabil unul dintre cei mai importanti chimisti ai secolului XX, munca lui este fara precedent in istoria descoperirilor stiintifice. Sasha nu a identificat formula moleculara sau sinteza unor substante deja existente in natura, si nici nu a descoperit vreo citiva compusi interesanti, ci a INVENTAT pur si simplu peste 200 de substante psihoactive, adica care au efecte asupra mintii si perceptiei (Mercur). El a experimentat pe propria persoana efectele lor si le-a documentat foarte atent (Mercur-Saturn) in doua carti care descriu in amanunt modalitatile de preparare, dozajele, efectele si experientele personale cu doua clase de substante: PIKHAL (Phenethylaminele pe care le-am cunoscut si iubit) si TIKHAL (Triptaminele pe care le-am cunoscut si iubit). Prima, publicata in 1991 cu subtitlul O poveste de dragoste chimica, are 978 de pagini (!) si contine un fel de autobiografie a cuplului Sasha si Ann Shulgin, iar apoi continua cu descrierea detaliata a 179 de compusi psihedelici, majoritatea descoperiti desigur de el. Iata citeva pareri despre PIKHAL:

“Această carte curajoasă și convingătoare [PIKHAL]… oferă o extraordinară privire asupra stărilor modificate de conștiință și o ocazie unică de a te familiariza cu doi minunați îndrăgostiți și neînfricați psihonauți. Dacă phenethylaminele vor deveni atit de importante in viitor pe cit cred, această carte va fi văzută ca un tezaur de o importanță istorică”

Lester Grinspoon, M.D., Profesor de Psihiatrie, Universitatea Harvard

“N-a mai existat până acum nici o carte precum PIHKAL, și… s-ar putea să nu mai vedem prea curând una la fel. De acum înainte, nici o bibliotecă de literatură psihedelică nu va fi completă fără ea. Într-o bună zi din viitor, când va fi din nou acceptabil să folosim chimicalele pentru a ne studia mintea, această carte va fi o adevărată comoară, un fel de carte de vrăji a unui magician, spre deliciul și încântarea psihiatrului/șamanului de mâine.”

Dave Nichols, Ph.D., Profesor de Chimie Medicala, Universitatea Purdue

“PiHKAL este știință la superlativ; căutarea lui SCIENTAS sau “a cunoaște”, în fața întunericului ignoranței. O lucrare monumentală, esențială pentru înțelegerea căutării moderne a iluminării spirituale… și a acelei năzuințe de a trage cu ochiul la divinitatea din inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei.”

Brad Lenz, PH.D., Research Fellow in Istoria Farmaciei, Universitatea Wisconsin, Madison

Din cite se pare, Shulgin a facut o treaba atit de serioasa in PIKHAL, incit a enervat la culme DEA (Agentia Anti-Drog a Statelor Unite) care, la ceva vreme dupa publicarea cartii i-au facut perchezitie timp de o zi intreaga si apoi i-au retras licenta de a face cercetare in domeniul compusilor psihoactivi. Shulgin a raspuns citiva ani mai tirziu in 1997 prin publicarea celei de-a doua carti, de 804 pagini. Iata un review la TIHKAL cules la intimplare de pe amazon.com:

O măreață continuare a revoluționarei exercitari a drepturilor Primului Amendament care a fost [lucrarea] PiHKAL. Desigur, sunt o grămadă de rețete de droguri la final, dar si mai fascinant este să cunoști mintea omului din spatele acestor compuși… gândurile sale asupra științei, tehnologiei, dreptului și societății. Povestea raidului DEA este deosebit de antrenantă. Lumea are nevoie de mai mulți Shulgini!

Partea din Primul Amendament (1791) la Constitutia SUA la care se face referire aici împiedică pentru totdeauna Congresul (corpul legiuitor al SUA) să facă orice lege care să atinga in vreun fel libertatea de exprimare a cetatenilor americani. Mai pe intelesul nostru, TIKHAL urmareste intimplari ale cuplului din punctul unde ramasese in PIKHAL, apoi continua cu o serie de eseuri pe teme mergind de la psihoterapie, ayahuasca, prevalenta DMT in natura si razboiul impotriva drogurilor, apoi descrie in amanunt alti 55 de compusi psihedelici, majoritatea descoperiti, evident, tot de el. In cuvintele lui:

Punerea la index a drogurilor este problema guvernului, nu problema noastră. Vor să interzică ceva, e problema lor. Ideea mea de creaţie constă în a face noi droguri. Sunt droguri noi, deci nu sunt interzise. N-au mai fost create până acum.

Foloseşte-le cu grijă şi cu respect faţă de transformările pe care le pot realiza, şi vei avea o extraordinară unealtă de cercetare. Fă-ti de cap cu un psihedelic pentru o distracţie de sâmbătă seara, şi poți să o nimerești foarte rău, psihologic vorbind. Cunoaşte ceea ce foloseşti, hotărăşte-te pentru ce foloseşti ceea ce foloseşti, şi poţi avea o experienţă fertilă. Ele [psihedelicele] nu provoacă dependenţă, si cu siguranţă că n-au nici nimic de-a face cu tendințele escapiste, ci sunt unelte extrem de valoroase pentru înțelegerea minții umane și a felului în care aceasta funcționează.

Este esențial ca propaganda negativă care înconjoară în prezent psihedelicele să fie înlocuită de onestitate și sinceritate în legătură cu efectele lor, atât bune, cât și rele.

Există o bogăție de informație încorporată în noi… ascunsă bine în materialul genetic din fiecare dintre celulele noastre… fără niste modalitati de acces nu exista nici o posibilitate măcar sa incepi sa ghicesti ceva despre masura și calitatea a ceea ce se află acolo. Psihedelicele permit explorarea acestei lumi interioare si intelegeri despre natura ei. Potentialul psihedelicelor de a deschide accesul catre universul interior este, cred, cea mai valoroasa insusire a lor.

Shulgin a facut disponibila la liber pe www.erowid.com partea a doua de la fiecare carte, cea cu detaliile tehnice despre compusii psihoactivi, pentru a se asigura ca informatia va ramine disponibila pentru totdeauna in domeniul public. O declaratie destul de categorica, in cel mai pur stil Mercur-Soare.

 

Desi celebru pentru descoperirea acestor substante cu efecte psihoactive iesite din comun, e bine sa amintim ca Shulgin a fost si membru MENSA International, celebra organizatie care cuprinde cei mai inteligenti 2% oameni de pe planeta. Judecind dupa impact, probabil ca cea mai importanta realizare a lui este redescoperirea empatogenului MDMA (nume de strada Ecstasy), pe care l-a prezentat in anii 70 psihologului Leo Zeff. Acesta a fost atit de impresionat de potentialul vindecator al MDMA-ului si al celorlalte psihedelice incit a dezvoltat o metoda de folosire a MDMA si a psihedelicelor in psihoterapie si, asumindu-si riscuri serioase, a instruit pe ascuns, timp de multi ani, citeva mii de psihologi din Statele Unite si Europa in modalitatile de lucru cu psihedelicele. Detalii despre episod in cartea The Secret Chief Revealed, disponibila gratuit aici.

In explicatia de mai jos despre motivele pentru care Shulgin a luat decizia sa ii prezente MDMA lui Leo Zeff, nu gasim nici o referinta la starea de euforie si beatitudine pe care o provoaca MDMA, dimpotriva: accentul este pus pe obiectivitate si rezolvarea problemelor, note distincte ale complexului Mercur-Saturn. Asa cum am spus, Shulgin s-a nascut cu Mercur-Saturn intr-un aspect tensionat, de natura cuadraturii (sesquicareu, 0°2′). Foarte interesant, efectele MDMA din al doilea paragraf de mai jos (pasajele subliniate) sint descrise ca o stare de integrare perfecta a lui Saturn cu Mercur si suna mai mult ca manifestarea unui trigon perfect intre Mercur si Saturn. Nu este exclus ca faptul ca s-a nascut cu un aspect problematic intre Saturn si Mercur sa-l fi ajutat sa inteleaga pe loc starea de integrare perfecta a celor doua principii. Pina la urma, cine poate aprecia apa mai bine decit cel insetat?

Ce v-a determinat să prezentați MDMA-ul comunităţii psihoterapeutice?

Sasha: Mai multe motive. Prima dată când am experimentat cu această substanţă, mi-a provocat o stare în care puteam fi atent fără prea multă stimulare, şi care îmi permitea să ascult şi să răspund comentariilor unei alte persoane fără să îmi impun ego-ul asupra ei. Puteam mai ales să-mi sondez lumea interioară căutând probleme, să admit explicit că problemele respective există, şi că pot fi abordate și găsite soluții. Unele dintre aceste întâmplări au fost schiţate în capitolul dedicat MDMA-ului din cartea noastră, PIHKAL.

Cu o doză modestă, am simţit de parcă beneficiam de ajutorul unui psihoterapeut grijuliu căruia i-aş fi putut împărtăşi deschis sentimentele și fricile mele cele mai intime. De asemenea, eram pe deplin convins de faptul că puteam renunţa la orice posibilă inhibiţie legată de aducerea în discuție a vieţii mele private. Spre continua mea fascinaţie, eu însumi eram acel grijuliu terapeut. Comunicam onest cu mine însumi, puteam să îmi încredinţez probleme supărătoare, pentru ca apoi să caut soluţii. În mod surprinzător, mi-am putut reaminti întreaga experienţă foarte clar şi precis. Asta m-a inspirat să i-o împărtăşesc unui prieten, terapeut înzestrat intuitiv, iar restul e istorie!

Roger Walsh – Higher Wisdom. Eminent elders explore the continuing impact of psychedelics

O alta ipoteza ar fi ca MDMA i-a activat intr-un fel foarte special cel mai incarcat complex din harta (Saturn-Mercur): i-a dat posibilitatea sa aprofundeze acest complex arhetipal, sa exploreze modalitatile de lucru in cadrul lui si sa ajunga la integrarea lui. In orice caz, episodul descris mai sus este foarte ilustrativ pentru posibilitatile de manifestare ale complexului arhetipal Mercur-Saturn: mintea practica, mintea (Mercur) care sesizeaza potentialul vindecator al substantei (Saturn), constient ca a descoperit o unealta extraordinara pentru psihologie si psihiatrie contacteaza un specialist (Saturn) in domeniul sanatatii mintale, adica o persoana capabila sa dezvolte o metoda de folosire a acestei substante pentru “reparare” psihica, altfel spus rezolvarea unor probleme mentale (Mercur). Shulgin a sesizat ca aproape oricine patrunde in acel spatiu poate sa integreze cam orice tip de blocaj sau experienta problematica (Saturn-Mercur) cu aplicabilitate atit in terapia tulburarilor post-traumatice (de exemplu pentru tratamentul veteranilor de razboi sau victimelor violurilor) cit si in cazul persoanelor sanatoase de exemplu pentru terapie de cuplu sau pentru a facilita munca interioara si chiar procesul de individuatie. O resursa interesanta in aceasta privinta este de exemplu Podcastul #21 de la Psychedelic Salon – “Psychedelic Psychotherapy and the Shadow” in care Ann Shulgin povesteste despre rezultate excelente in folosirea MDMA-ului in psihoterapie pentru integrarea Umbrei. Nu cunosc prea multe despre Shulgin ca sa inteleg cum s-a manifestat aspectul tensionat dintre Mercur si Saturn in viata lui personala, dar faptul ca a descoperit o substanta capabila sa adreseze si sa rezolve problematica complexului Saturn-Mercur pentru oricine mi se pare absolut remarcabil, aproape magic. Totodata este un excelent subiect de studiu pentru astrologi care, studiind asemenea cazuri de integrare a complexelor arhetipale, pot dezvolta tehnici eficiente de lucru pentru clientii interesati sa evolueze.

 

Cartea Through the Gateway of the Heart, disponibila gratuit aici, ofera cincizeci de marturii despre efectele acestei substante, denumita initial ADAM, cu referinta la faptul ca te face sa traiesti starea primordiala a omului, adica te face sa te simti ca si cum tocmai te-ai trezit in Gradina Edenului. Ecstasy Rising, excelentul documentar al lui Peter Jennings despre istoria MDMA este disponibil gratuit pe YouTube aici. Ecstasy a fost interzis in Statele Unite in 1985 si ulterior in toata lumea. Desigur, asta nu a impiedicat milioane de tineri sa foloseasca MDMA, insa a impiedicat pentru mai bine de 30 de ani cercetarile legate de utilizarile terapeutice ale acestei substante. In ultimii ani se desfasoara o serie de studii care au ca scop final legalizarea utilizarii MDMA in terapie iar specialisti ca Rick Doblin, PhD fondator si director executiv al Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) estimeaza ca in aproximativ 10 ani rezultatele studiilor clinice cu MDMA vor face posibila utilizarea legala in terapie.

 

Iata citeva dintre cele mai cunoscute substante pe care le-a descoperit sau inventat Shulgin, impreuna cu descrieri sumare ale experientelor pe care aceste substante le fac posibile:

 • 5-MEO-DiPT (nume de strada Foxy-Methoxy), cunoscut in lumea psihonautilor drept un Viagra avant-la-lettre, ce da o stimulare erotica considerabila si orgasme explozive. Foarte consistent cu aspectul natal Venus-Pluto al lui Shulgin. Psychonautwiki.org mentioneaza ca Shulgin a experimentat cu el in 1975, ceea ce inseamna ca l-a descoperit pe un tranzit Pluto-Venus.
 • DOM cu nume de strada STP (Serenity, Tranquility, Peace) care a umplut departamentele de urgenta ale spitalelor din Haight-Ashbury (cartierul din San Francisco care a fost epicentrul Summer of Love) la finalul anilor ’60 cu hippioti in supradoza sau panicati din cauza ca efectele durau zile si zile intregi.
 • 2C-E (sintetizat in 1977 cind Uranus ii tranzita Saturnul natal) un psihedelic extrem de puternic, numit de Shulgin ‘Invatatorul’ si de Myron Stollarof “cel mai puternic ser al adevarului cunoscut de om”, (iarasi domeniul lui Mercur-Saturn) pentru ca produce experiente introspective si foarte transformatoare, care ajuta oamenii sa infrunte si sa-si depaseasca defectele, problemele si chiar demonii. Stolarrof spune ca 2C-E nu te lasa in pace (adica efectele nu trec, putind sa tina si 12 ore) pina nu ai terminat de facut munca interioara. Iar cuvintele lui Sasha despre efectele 2C-E par descrierea gratiei lui Saturn:

  În toţi anii dumneavoastră de laborator şi explorări interioare, care a fost cel mai interesant compus pe care l-aţi examinat?

  Sasha: Pe un loc foarte bun în această listă aş pune 2,5-dimethoxy-4-ethylphenethylamina (2C-E). Mi-a permis să împletesc două energii total opuse într-un mod unic şi cu totul nou. Pe de-o parte, m-a posedat, m-a controlat, în sensul că mi-a prezentat viziuni, trasee cognitive sau amintiri pe care nu le-am putut ignora. “Nu te mişti de aici până nu ai un răspuns la întrebările care au răsărit sau la problema pe care ai recunoscut-o”. Odată ce terminam cu asta, puteam trece la scena următoare. Şi totuşi, în acelaşi timp aveam control complet asupra experienţei. Răspunsurile şi concluziile erau în întregime ale mele. Fusese o zi bogată, chiar dacă foarte obositoare, părând că nu se mai termină niciodată. Dar nici nu mi-aş fi dorit să se termine. Erau prezentate nenumărate faţete, nenumărate nuanţe ale lucrurilor, şi îmi aminteam perfect tot ce s-a întâmplat. Un compus interesant.

 • 2C-T-2, alta unealta pentru introspectie care l-a facut pe Shulgin sa cugete la natura razboiului, ego-ului, si a nevoii de atentie si sa le vada ca pe unul si acelasi lucru:

  Nu simt efectele pentru o ora intreaga, dar atunci cand apar, este destul de impovarator. Te simti bine să treci prin asta. Este in regula să traiesti durerea. Nu o poți elimina. Și este in regula să te conectezi cu furia din adinc. Și toate acestea apar din lipsa recunoașterii. Toate comportamentele macho, luptele, războaiele, sunt modalități de a cere atenție și de a te razbuna pentru că nu ai parte de recunoastere în viața ta. Experimentez mai profund decât oricând importanța recunoașterii și a onorării profunde a fiecărei ființe umane.

 • 2C-B, (nume de strada Nexus), o alta materializare foarte interesanta a complexului Venus-Pluto, avind in vedere ca este cel mai erotic compus cunoscut de om. Shulgin l-a sintetizat in 1974, pe acelasi tranzit Pluto-Venus implicat si in descoperirea 5-MEO-DiPT, si a fost convins ca in final Big Pharma il va modifica putin si il va transforma in afrodiziac comercial. Iata descrierea a trei experiente ale lui Shulgin cu 2C-B:

  Experienta 1:

  Camera era rece, și în prima oră m-am simțit înfrigurat. Acesta a fost singurul aspect cât de cât neplăcut. Agățasem cristale mai devreme în acea zi, și acum viziunile pe care le aveam erau dominate de tipare prismatice de lumină. Era aproape ca și cum aș fi devenit eu însumi lumina. Am văzut forme caleidoscopice, asemănătoare, dar mai puțin intense decât cele pe acid [LSD], și forme organice ca florile Georgiei O’Keefe, înflorind și unduindu-se. Corpul îmi era inundat de orgasme, practic numai respirând. Cind am facut dragoste a fost fenomenal, pasional, extatic, liric, animal, plin de iubire si tandețe, sublim. Muzica avea o voluptate aproape tridimensională. Uneori sunetul îmi părea distorsionat, ca și cum aș fi fost sub apă, mai ales când era vorba de înregistrări mai proaste – dar puteam să aleg să mă concentrez fie asupra frumuseții muzicii, fie asupra insuficienței calității sunetului, și de cele mai multe ori am ales să mă concentrez asupra frumuseții.

  Experienta 2:

  Sunt complet instalat în corpul meu. Sunt conștient de fiecare mușchi și nerv din corpul meu. Noaptea este extraordinară – lună plină. Incredibil de erotică, liniștită, splendidă, aproape de nesuportat. Nu pot incepe sa descifrez imaginile care mi se impun în timpul atingerii unui orgasm. Încercând să înțeleg fuziunea fizic/spiritual în natură.

  Experienta 3:

  Efectele drogului s-au facut simțite mai întâi ca o schimbare a culorilor către tonuri aurii și roz. Pigmenții de culoare din cameră se intensificaseră. Formele deveniseră mai rotunde, mai organice. O senzație de ușurătate și râulețe de căldură începuseră să se infiltreze prin corpul meu. Lumini strălucitoare începuseră să pulseze și să clipească în spatele pleoapelor închise. Începusem să percep valuri de energie curgând prin fiecare dintre noi, la unison. I-am văzut pe toti ca o rețea de ființe de energie electrică, noduri pe o pânză de lumină strălucitoare pulsând. Apoi peisajul interior s-a transformat în scene mai ample. Perspective daliești erau modelate cu ochi ai lui Horus, brocarturi geometrice începuseră să se miște și să se schimbe în structuri radiante de lumină. Era paradisul artistului – reprezentând practic întregul panteon al istoriei artei…

Spre deosebire de Albert Hofmann, cel care a descoperit LSD-ul si a scris apoi cartea LSD – copilul meu problema, cu referire la problemele cauzate de utilizarea sa iresponsabila, dar a carui creatie nu a omorit nici un om, trebuie sa spunem ca creatiile lui Shulgin au cauzat o serie de probleme serioase, iar o serie de indivizi care le-au abuzat au murit. Ca exemplu, iata un avertisment destul de sever adresat psihonautilor referitor la 2C-E:

Multe rapoarte indica faptul ca folosirea in siguranta a acestei substante poate fi extrem de dificila pentru cei care nu sint deja experimentati cu halucinogenele. Daca este folosita, este foarte recomandata abordarea acestei substante extrem de senzitiva la doza si foarte puternica, cu precautia cuvenita si folosind practicile de reducere a riscurilor. (Sursa: https://psychonautwiki.org/wiki/2C-E)

Sa dam cezarului ce-i al cezarului insa, tot asa cum Kalashnikov de exemplu a ramas in istorie pentru arma simpla si eficienta pe care a construit-o si nu pus la zidul infamiei pentru milioanele de oameni raniti si omoriti cu ea.

 

 

GINDURI DE FINAL
Prezentarea de fata este un studiu teoretic, pentru a intelege posibilitatile de manifestare ale lui Mercur in Gemeni, in nici un caz un indemn pentru consumul de substante interzise de lege. Insa, daca am inteles bine subiectul, psihedelicele sau empatogenele (clasa de substante din care face parte MDMA) ofera posibilitati fantastice in terapie si vindecare, asa ca am o speranta personala legata de aceste categorii de substante.

Privind la ce se intimpla acum in tara noastra sau in lume este destul de clar ca printre politicieni si cei care ocupa functii de raspundere, cu influenta semnificativa asupra destinelor semenilor lor, exista foarte multe persoane cu probleme nerezolvate, chiar bolnave. Combinatia dintre problemele nerezolvate si putere are un efect deosebit de nociv asupra celorlalti oameni, care alcatuiesc restul de 95% din populatia planetei. Desigur, nu am de unde sa stiu cum va evolua societatea dar nu pot decit sa sper ca la un moment dat aceste categorii de oameni care indeplinesc functii de mare raspundere, cu influenta asupra destinelor semenilor lor vor fi obligati macar sa sustina teste de inteligenta si, de ce nu, chiar sa urmeze un program de citeva sesiuni psihedelice profunde, supervizate, in ideea de a se apropia de valorile perene ale umanitatii si astfel de normalitate.

Pentru ca da, organismele care trebuie sa asigure respectarea legii sint necesare, munca lor este in regula dar, daca ne intereseaza rezolvarea problemelor, ar trebui sa pornim de la cauze si nu de la efecte. In plus, nu vad cum o societate saraca ca a noastra, care inca nu e capabila sa asigure lucruri elementare cum ar fi educatie corecta, autostrazi sau ingrijirea decenta a membrilor sai cu probleme de sanatate, isi poate totusi permite sa plateasca salarii si pensii enorme in absenta rezultatelor. Citind ce spun specialistii, este destul de clar ca societatea in care traim s-ar transforma mult in bine cu ajutorul folosirii inteligente a psihedelicelor, sub supervizarea atenta a profesionistilor special antrenati.

 
 
 
Atentie! În România cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.