Prea mare pentru un premiu Nobel: Alexander Shulgin

Posted by
Timp de lectură: 17 minute

 

Mercur în Gemeni (III)

 

Shulginii și Îngerii lor Alchimici, pictură de Alex Grey. Reprodus cu permisiunea autorului.

 
 
Cuprinsul articolului
Mercur în harta lui Shulgin. Și o veche cunoștință: Venus-Pluto
Opera lui Shulgin: o privire astrologică
Gânduri de final
 
 
Alintat “Sasha” de către zecile de milioane de oameni care au venit în contact cu rezultatele muncii lui, Alexander Shulgin (17 iunie 1925 – 2 iunie 2014), a fost un chimist foarte talentat născut cu Mercur în Gemeni. În timp ce lucra ca cercetător șef pentru Dow Chemical, a inventat Zectran (1961), primul insecticid biodegradabil din lume. Dar, după cum vom vedea în continuare, asta a fost cea mai mică dintre realizările sale…

Cariera lui neobișnuită este legată de o întâmplare din timpul serviciului în marina Statelor Unite, unde a suferit o intervenție chirurgicală minoră înainte de care i s-a dat să bea suc de portocale îndulcit cu zahăr. Zahărul nu s-a dizolvat complet și a rămas pe fundul paharului, iar atunci când Shulgin a dat de el a crezut că i s-a dat un somnifer puternic așa că a căzut într-un somn adânc, din care s-a trezit abia după operație. Când a realizat ce se întâmplase, Sasha a spus că a devenit conștient de capacitățile excepționale ale minții umane. Iată ce a declarat după o experiență psihedelică avută pe la începutul anilor ’60:

Cea mai fascinantă înțelegere a acelei zile a fost că această uimitoare reamintire a fost adusă de o fracțiune dintr-un gram de substanță solidă albă, dar și că în nici un fel nu se putea susține că aceste amintiri erau conținute în substanța albă. Tot ceea ce recunoscusem provenea din profunzimile memoriei și psihicului meu. Am înțeles că întregul nostru univers este conținut în minte și spirit. Putem alege să nu găsim calea către el, putem chiar să-i negăm existența, dar el este într-adevăr înăuntrul nostru, și există chimicale care îi pot cataliza disponibilitatea.

În urma succesului financiar de excepție al Zectranului, compania Dow Chemical i-a dat mână liberă, spunându-i că de acum înainte poate cerceta ce vrea el la serviciu. Curios din fire, Shulgin a făcut ce i s-a părut mai interesant, așa că s-a concentrat pe studiul compușilor psihoactivi. Iar din 1966, când a renunțat la postul de la Dow, și până la finalul vieții (aproape 50 de ani) el s-a dedicat total studiului acestor substanțe.
 
 

Mercur în harta lui Shulgin. Și o veche cunoștință: Venus-Pluto

Pentru a pune în contextul potrivit viața, motivațiile și realizările lui Shulgin, să vedem câteva complexe arhetipale din harta lui natală.

  • Mercur-Soare (conjuncție, 2°56′) – capacitatea de a străluci (Soare) prin cuvinte (Mercur), minte și limbă rapidă și ascuțită, foarte asertivă, adesea încăpățânare.
  • Mercur-Uranus (careu, 2°16′) – minte rapidă, foarte intuitivă, împrăștiată și care se plictisește ușor, temperament iritabil, plăcerea de a șoca și provoca cu ideile și cuvintele, idei și perspective foarte originale, atingerea geniului. Următoarea declarație a lui Shulgin ilustrează destul de bine complexele arhetipale Soare-Mercur și Uranus-Mercur:

   Eu, ca ființă umană adultă responsabilă, nu voi recunoaște nimănui puterea să-mi reglementeze alegerea pentru ce introduc în corpul meu sau unde merg cu mintea mea. De la piele înăuntru este jurisdicția mea, nu-i așa? Eu aleg ce poate și ce nu poate traversa această barieră. Aici eu sunt agentul vamal. Sunt singurul guvern legal și spiritual al acestui teritoriu și numai legile pe care aleg să le decretez înăuntrul meu sunt aplicabile.

  • Mercur-Neptun (sextil, 2°46′) – mintea inspirată, capabilă să “vadă” dincolo de granițele lumii materiale, arhetipul conversației cu Dumnezeu. Neale Donald Walsch, autorul cărților Conversație cu Dumnezeu, s-a născut cu Mercur-Neptun (conjuncție, 8°10′).
  • Mercur-Saturn (sesquicareu, 0°2′) – mintea practică prin excelență, rezolvitorul de probleme, blocaje în comunicare, auto-cenzură mentală, abilitatea de a materializa gândurile și ideile, disciplină intelectuală, o perspectivă serioasă, putere de concentrare, talent pentru raționamentul logic, în cazul de față capacitatea de a descrie sistematic, cu incredibilă acuratețe descoperirile. Scepticism care are nevoie de dovezi concrete și empirice pentru a accepta lucrurile; tendința de a munci din greu și de a studia subiectele în profunzime; muncă solitară sau într-un cadru liniștit și izolat, stil de lucru cu atenție la detalii, tenace și metodic, bine organizat și pe termen îndelungat; prudență și precauție. Toate aceste aspecte se regăsesc din plin în viața lui Shulgin. Iată un extras din necrologul publicat de The Guardian, semnificativ pentru complexul arhetipal Saturn-Mercur:

   Iși îndeplinea chimia ascultând deseori muzică de Prokofiev, Șostakovici sau Rahmaninov printre țevi și vase de sticlă bolborosind. Când era mulțumit că a inventat ceva demn de atenție, el ingera noul produs chimic – mai întâi lua o decizie cu privire la cantitatea minimă necesară pentru a avea un efect, apoi lua o miime din doza respectivă, crescând treptat cantitatea până când simțea efectele. Le măsura apoi efectele folosind o scală proprie de evaluare a experiențelor transcendentale.

  • Venus-Pluto (conjuncție, 1°54′). Deși nu-și are locul într-un text despre Mercur, am considerat interesantă întâlnirea cu vechea noastră cunoștință din Only love can hurt like this. Iată mai jos trei modalități de manifestare ale lui Venus-Pluto diferite de cele menționate în articolul inițial, dar la fel de consistente cu esența acestui complex arhetipal.

   În primul rând, persoana Venus-Pluto este adesea fascinată, hipnotizată sau chiar subjugată (Pluto) de ceea ce îi place și o atrage (Venus), în cazul de față cercetarea minții umane în relație cu diferiți compuși chimici psihoactivi.

   În al doilea rând, Shulgin a numit formulele și diagramele cu structura moleculară a compușilor psihoactivi “dirty pictures” (poze porcoase) și a explicat foarte plastic cum lucrează, prin cuvintele: “Chimia este pornografie deghizată, trebuie doar să știi la ce grup funcțional să te uiți.” Nu știu dacă se poate mai Venus-Pluto de atât. [Dirty Pictures este și numele unui documentar interesant despre viața și munca lui Shulgin (2010), disponibil gratuit pe YouTube aici.]

   În al treilea rând, unele dintre cele mai importante descoperiri ale sale, 5-MEO-DIPT și 2-CB, menționate pe scurt în cele ce urmează, aparțin tărâmului foarte special al lui Venus-Pluto. Desigur, există autori ale căror opere ne ajută să ne facem o idee despre Venus-Pluto dar Shulgin a dus jocul la următorul nivel: a inventat compuși chimici care dau oricui posibilitatea să trăiască pentru câteva ore în lumea lui Venus-Pluto, ca și cum s-ar fi născut acolo. Numai un Mercur în Gemeni ar fi putut să facă așa ceva… Mercur este călătorul prin excelență, singurul zeu care are abilitatea de a se deplasa între tărâmuri iar una dintre misiunile sale tradiționale este să conducă, să însoțească, să permită accesul nestingherit în locuri altminteri inaccesibile. Cred că e destul de evident, nu?

 

Opera lui Shulgin: o privire astrologică

Probabil unul dintre cei mai importanți chimiști ai secolului XX, munca lui este fără precedent în istoria descoperirilor științifice. Sasha nu a identificat formula moleculară sau sinteza unor substanțe deja existente în natură, și nici nu a descoperit vreo câțiva compuși interesanți, ci a INVENTAT pur și simplu peste 200 de substanțe (Saturn) psihoactive, adică substanțe care au efecte asupra minții și percepției (Mercur). El a experimentat pe propria persoană efectele lor și le-a documentat foarte atent (Mercur-Saturn) în două cărți care descriu în amănunt modalitățile de preparare, dozajele, efectele și experiențele personale cu două clase de substanțe: PIKHAL (Phenethylaminele pe care le-am cunoscut și iubit) și TIKHAL (Triptaminele pe care le-am cunoscut și iubit). Prima, publicată în 1991 cu subtitlul O poveste de dragoste chimică, are 978 de pagini (!) și conține un fel de autobiografie a cuplului Sasha și Ann Shulgin, iar apoi continuă cu descrierea detaliată a 179 de compuși psihedelici, majoritatea descoperiți desigur de el. Iată câteva păreri despre PIKHAL:

“Această carte curajoasă și convingătoare… oferă o extraordinară privire asupra stărilor modificate de conștiință și o ocazie unică de a te familiariza cu doi minunați îndrăgostiți și neînfricați psihonauți. Dacă phenethylaminele vor deveni atât de importante în viitor pe cât cred, această carte va fi văzută ca un tezaur de o importanță istorică”
Lester Grinspoon, M.D., Profesor de Psihiatrie, Universitatea Harvard

“N-a mai existat până acum nici o carte precum PIHKAL, și… s-ar putea să nu mai vedem prea curând una la fel. De acum înainte, nici o bibliotecă de literatură psihedelică nu va fi completă fără ea. Într-o bună zi din viitor, când va fi din nou acceptabil să folosim chimicalele pentru a ne studia mintea, această carte va fi o adevărată comoară, un fel de carte de vrăji a unui magician, spre deliciul și încântarea psihiatrului/șamanului de mâine.”
Dave Nichols, Ph.D., Profesor de Chimie Medicală, Universitatea Purdue

“PIHKAL este știință la superlativ; căutarea lui SCIENTAS sau “a cunoaște”, în fața întunericului ignoranței. O lucrare monumentală, esențială pentru înțelegerea căutării moderne a iluminării spirituale… și a acelei năzuințe de a trage cu ochiul la divinitatea din inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei.”
Brad Lenz, PH.D., Research Fellow în Istoria Farmaciei, Universitatea Wisconsin, Madison

Din câte se pare, Shulgin a făcut o treabă atât de serioasă în PIKHAL, încât a enervat la culme DEA (Agenția Anti-Drog a Statelor Unite) care, la ceva vreme după publicarea cărții i-a făcut percheziție acasă timp de o zi întreagă și apoi i-au retras licența de a face cercetare în domeniul compușilor psihoactivi. Shulgin a răspuns câțiva ani mai târziu (1997) prin publicarea celei de-a doua cărți, de 804 pagini. Iată un review la TIHKAL, cules la întâmplare de pe amazon.com:

O măreață continuare a revoluționarei exercitări a drepturilor Primului Amendament care a fost [lucrarea] PIHKAL. Desigur, sunt o grămadă de rețete de droguri la final, dar și mai fascinant este să cunoști mintea omului din spatele acestor compuși… gândurile sale asupra științei, tehnologiei, dreptului și societății. Povestea raidului DEA este deosebit de antrenantă. Lumea are nevoie de mai mulți Shulgini!

Partea din Primul Amendament (1791) la Constituția SUA la care se face referire aici împiedică pentru totdeauna Congresul (corpul legiuitor al SUA) să facă orice lege care să atingă în vreun fel libertatea de exprimare a cetățenilor americani. Mai pe înțelesul nostru, TIKHAL urmărește întâmplări ale cuplului din punctul unde rămasese în PIKHAL, apoi continuă cu o serie de eseuri pe teme mergând de la psihoterapie, ayahuasca, prevalența DMT în natură și războiul împotriva drogurilor, apoi descrie în amănunt alți 55 de compuși psihedelici, majoritatea descoperiți, evident, tot de el. În cuvintele lui:

Punerea la index a drogurilor este problema guvernului, nu problema noastră. Vor să interzică ceva, e problema lor. Ideea mea de creație constă în a face noi droguri. Sunt droguri noi, deci nu sunt interzise. N-au mai fost create până acum.

Folosește-le cu grijă și cu respect față de transformările pe care le pot realiza, și vei avea o extraordinară unealtă de cercetare. Fă-ți de cap cu un psihedelic pentru o distracție de sâmbată seara, și poți să o nimerești foarte rău, psihologic vorbind. Cunoaște ceea ce folosești, hotărăște-te pentru ce folosești ceea ce folosești, și poți avea o experiență fertilă. Psihedelicele nu provoacă dependență, și cu siguranță că n-au nici nimic de-a face cu tendințele escapiste, ci sunt unelte extrem de valoroase pentru înțelegerea minții umane și a felului în care funcționează aceasta.

Este esențial ca propaganda negativă care înconjoară în prezent psihedelicele să fie înlocuită de onestitate și sinceritate în legatură cu efectele lor, atât bune, cât și rele.

Există o bogăție de informație încorporată în noi… ascunsă bine în materialul genetic din fiecare dintre celulele noastre… fără niște modalități de acces nu există nici o posibilitate măcar să începi să ghicești ceva despre măsura și calitatea a ceea ce se află acolo. Psihedelicele permit explorarea acestei lumi interioare și înțelegeri despre natura ei. Potențialul psihedelicelor de a deschide accesul către universul interior este, cred, cea mai valoroasă însușire a lor.

Pentru a se asigura că informația va rămâne disponibilă pentru totdeauna în domeniul public, Shulgin a făcut disponibilă la liber pe www.erowid.com partea a doua de la fiecare carte, cea cu detaliile tehnice despre compușii psihoactivi. O declarație destul de categorică și șocantă, în cel mai pur stil Mercur-Soare, respectiv Mercur-Uranus.

 

Deși celebru pentru descoperirea acestor substanțe cu efecte psihoactive ieșite din comun, e bine să amintim că Shulgin a fost și membru MENSA International, celebra organizație care cuprinde cei mai inteligenți 2% oameni de pe planetă. Dacă e să judecăm după impact, probabil că cea mai importantă realizare a lui este redescoperirea empatogenului MDMA (nume de stradă Ecstasy), pe care l-a prezentat în anii ’70 psihiatrului Leo Zeff. Acesta a fost atât de impresionat de potențialul vindecător al MDMA-ului și al celorlalte psihedelice încât a dezvoltat o metodă de folosire a MDMA și a psihedelicelor în psihoterapie și, asumându-și riscuri serioase, a instruit pe ascuns, timp de mulți ani, câteva mii de psihologi din Statele Unite și Europa în modalitățile de lucru cu psihedelicele. Detalii despre episod în cartea The Secret Chief Revealed, disponibilă gratuit aici.

Neașteptat, în explicația de mai jos despre motivele pentru care Shulgin a luat decizia să îi prezinte MDMA lui Leo Zeff, nu găsim nici o referință la starea de euforie și beatitudine pe care o provoacă MDMA, chiar dimpotrivă: accentul este pus pe obiectivitate și rezolvarea problemelor, note distincte ale complexului Mercur-Saturn. Așa cum am spus, Shulgin s-a născut cu Mercur-Saturn într-un aspect tensionat de natura cuadraturii (sesquicareu, 0°2′). Foarte interesant, efectele MDMA din al doilea paragraf al relatării de mai jos (pasajele subliniate) sunt descrise ca o stare de integrare perfectă a lui Saturn cu Mercur și sună mai mult ca manifestarea unui trigon perfect între Mercur și Saturn. Nu ar fi exclus ca faptul că s-a născut cu un aspect problematic între Saturn și Mercur să-l fi ajutat să înțeleagă pe loc starea de integrare perfectă a celor două principii. Până la urmă, cine poate aprecia apa mai bine decât cel însetat?

Ce v-a determinat să prezentați MDMA-ul comunității psihoterapeutice?

Sasha: Mai multe motive. Prima dată când am experimentat cu această substanță, mi-a provocat o stare în care puteam fi atent fără prea multă stimulare, și care îmi permitea să ascult și să răspund comentariilor unei alte persoane fără să îmi impun ego-ul asupra ei (obiectivitate, n.m.). Puteam mai ales să-mi sondez lumea interioară căutând probleme, să admit explicit că problemele respective există, și că pot fi abordate și găsite soluții. Unele dintre aceste întâmplări au fost schițate în capitolul dedicat MDMA-ului din cartea noastră, PIHKAL.

Cu o doză modestă, am simțit de parcă beneficiam de ajutorul unui psihoterapeut grijuliu căruia i-aș fi putut împărtăși deschis sentimentele și fricile mele cele mai intime. De asemenea, eram pe deplin convins de faptul că puteam renunța la orice posibilă inhibiție legată de aducerea în discuție a vieții mele private. Spre continua mea fascinație, eu însumi eram acel grijuliu terapeut. Comunicam onest cu mine însumi, puteam să îmi încredințez probleme supărătoare, pentru ca apoi să caut soluții. În mod surprinzător, mi-am putut reaminti întreaga experiență foarte clar și precis. Asta m-a inspirat să i-o împărtășesc unui prieten, terapeut înzestrat intuitiv, iar restul e istorie!

Roger WalshHigher Wisdom. Eminent elders explore the continuing impact of psychedelics

O altă ipoteză ar fi că MDMA i-a activat într-un fel foarte special cel mai încărcat complex din hartă (Saturn-Mercur), oferindu-i posibilitatea să “vadă” și să aprofundeze acest complex arhetipal, să exploreze modalitățile de lucru în cadrul lui și să ajungă la integrarea lui. Este foarte posibil ca dacă Shulghin ar fi avut un alt aspect tensionat mai activ (natal sau prin tranzit) să-și fi descris experiența în termenii altui complex arhetipal, și poate ca istoria ar fi fost alta. Astea nu sunt speculații inutile – la urma urmei nu este decât o problemă de timp până cind niște psihonauți alfabetizați în psihologie și astrologie să formuleze niște experimente care să testeze această ipoteză. Iar dacă se dovedește validă… ei bine, asta ar deschide bulevarde foarte largi atât în terapie cât și în evoluția individuală. Viteza progresului societății umane ar fi uluitoare, ceva asemănător cu trecerea într-o singură generație de la căruțe care merg pe drumuri de pământ la mașini performante care circulă pe autostrăzi de mare viteză.

În orice caz, episodul descris mai sus este foarte ilustrativ pentru posibilitățile de manifestare ale complexului arhetipal Mercur-Saturn – mintea practică: mintea (Mercur) care sesizează potențialul vindecător al substanței (Saturn), conștient că a descoperit o unealtă extraordinară pentru psihologie și psihiatrie, contactează un specialist (Saturn) în domeniul sănătății mintale, adică o persoană capabilă să dezvolte o metodă practică de folosire a acestei substanțe pentru “reparare” psihică (Saturn-Mercur), sau altfel spus rezolvarea unor probleme (Saturn) mentale (Mercur). Shulgin a sesizat că aproape oricine pătrunde în acel spațiu poate să integreze cam orice tip de blocaj sau experiență problematică (Saturn-Mercur) cu aplicabilitate atât în terapia tulburărilor post-traumatice (de exemplu pentru tratamentul veteranilor de război sau victimelor violurilor) cât și în cazul persoanelor sănătoase, de exemplu pentru terapie de cuplu sau pentru a facilita munca interioară și chiar procesul de individuație. O resursă interesantă în această privință este de exemplu Podcastul #21 de la Psychedelic Salon – “Psychedelic Psychotherapy and the Shadow” în care Ann Shulgin povestește despre rezultate excelente în folosirea MDMA-ului în psihoterapie pentru integrarea Umbrei. Nu cunosc prea multe despre Shulgin ca să înțeleg cum s-a manifestat aspectul tensionat dintre Mercur și Saturn în viața personală, dar faptul că a descoperit o substanță capabilă să adreseze și să rezolve problematica complexului Saturn-Mercur pentru oricine mi se pare absolut remarcabil, aproape magic. Este totodată un excelent subiect de cercetare pentru astrologi care, studiind asemenea cazuri de integrare a complexelor arhetipale, pot dezvolta tehnici eficiente de lucru pentru clienții cu probleme sau pentru cei interesați să evolueze.

 

Cartea Through the Gateway of the Heart, disponibilă gratuit aici, oferă cincizeci de mărturii despre efectele acestei substanțe, denumită inițial ADAM, cu referință la faptul că te face să trăiești starea primordială a omului, adică te face să te simți ca și cum tocmai te-ai trezit în Grădina Edenului.

Ecstasy Rising, excelentul documentar al lui Peter Jennings despre istoria MDMA:

Ecstasy a fost interzis în Statele Unite în 1985 și ulterior în toată lumea. Desigur, asta nu a împiedicat milioane de tineri să folosească MDMA, însă a împiedicat pentru mai bine de 30 de ani cercetările legate de utilizările terapeutice ale acestei substanțe. În ultimii ani se desfășoară o serie de studii care au ca scop final legalizarea utilizării MDMA în terapie iar specialiști ca Rick Doblin, PhD, fondator și director executiv al Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) estimează că în aproximativ 10 ani rezultatele studiilor clinice cu MDMA vor face posibilă utilizarea legală a acestuia în terapie.

 

Iată câteva dintre cele mai cunoscute substanțe pe care le-a descoperit sau inventat Shulgin, împreună cu descrieri sumare ale experiențelor pe care aceste substanțe le fac posibile:

 • 5-MEO-DiPT (nume de stradă Foxy-Methoxy), cunoscut în lumea psihonauților drept un Viagra avant-la-lettre, ce dă o stimulare erotică considerabilă și orgasme explozive. Foarte consistent cu aspectul natal Venus-Pluto al lui Shulgin. Psychonautwiki.org menționează că Shulgin a experimentat cu el în 1975, ceea ce înseamnă că l-a descoperit pe un tranzit Pluto-Venus.
 • DOM cu nume de stradă STP (Serenity, Tranquility, Peace) care a umplut departamentele de urgență ale spitalelor de lângă Haight-Ashbury (cartierul din San Francisco care a fost epicentrul Summer of Love) la finalul anilor ’60 cu hippioți în supradoză sau panicați din cauză că efectele durau zile și zile întregi.
 • 2C-E (sintetizat în 1977, atunci când Uranus îi tranzita Saturnul natal, re-trezindu-l la viață) un psihedelic extrem de puternic, numit de Shulgin ‘Învățătorul‘ și de Myron Stollarof “cel mai puternic ser al adevărului cunoscut de om“. Ne aflăm iarăși pe domeniul lui Mercur-Saturn, pentru că 2C-E produce experiențe introspective și foarte transformatoare, care ajută oamenii să înfrunte și să-și depășească defectele, problemele și chiar demonii. Stolarrof spune că 2C-E nu te lasă în pace (adică efectele nu trec, putând să țină și 12 ore) până nu ai terminat de făcut munca interioară. Iar cuvintele lui Sasha despre efectele 2C-E par descrierea grației lui Saturn:

  În toți anii dumneavoastră de laborator și explorări interioare, care a fost cel mai interesant compus pe care l-ați examinat?
  Sasha: Pe un loc foarte bun în această listă aș pune 2,5-dimethoxy-4-ethylphenethylamina (2C-E). Mi-a permis să împletesc două energii total opuse într-un mod unic și cu totul nou. Pe de-o parte, m-a posedat, m-a controlat, în sensul că mi-a prezentat viziuni, trasee cognitive sau amintiri pe care nu le-am putut ignora. “Nu te miști de aici până nu ai un răspuns la întrebările care au răsărit sau la problema pe care ai recunoscut-o”. Odată ce terminam cu asta, puteam trece la scena următoare. Și totuși, în același timp aveam control complet asupra experienței. Răspunsurile și concluziile erau în întregime ale mele. Fusese o zi bogată, chiar dacă foarte obositoare, părând că nu se mai termină niciodată. Dar nici nu mi-aș fi dorit să se termine. Erau prezentate nenumărate fațete, nenumărate nuanțe ale lucrurilor, și îmi aminteam perfect tot ce s-a întâmplat. Un compus interesant.

 • 2C-T-2, altă unealtă pentru introspecție care l-a făcut pe Shulgin să cugete la natura războiului, ego-ului, și a nevoii de atenție și să le vadă ca pe unul și același lucru:

  Nu simt efectele pentru o oră întreagă, dar atunci când apar, este destul de împovărător. Te simți bine să treci prin asta. Este în regulă să trăiești durerea. Nu o poți elimina. Și este în regulă să te conectezi cu furia din adânc. Și toate acestea apar din lipsa recunoașterii. Toate comportamentele macho, luptele, războaiele, sunt modalități de a cere atenție și de a te răzbuna pentru că nu ai parte de recunoaștere în viața ta. Experimentez mai profund decât oricând importanța recunoașterii și a onorării profunde a fiecărei ființe umane.

 • 2C-B, (nume de strada Nexus), o altă materializare foarte interesantă a complexului Venus-Pluto, având în vedere că este cel mai erotic compus cunoscut de om. Shulgin l-a sintetizat în 1974, pe același tranzit Pluto-Venus implicat și în descoperirea 5-MEO-DiPT, și a fost convins că în final Big Pharma îl va modifica puțin și îl va transforma în afrodiziac comercial. Iată descrierea a trei experiențe ale lui Shulgin cu 2C-B:

  Experiența 1:

  Camera era rece, și în prima oră m-am simțit înfrigurat. Acesta a fost singurul aspect cât de cât neplăcut. Agățasem cristale mai devreme în acea zi, și acum viziunile pe care le aveam erau dominate de tipare prismatice de lumină. Era aproape ca și cum aș fi devenit eu însumi lumina. Am văzut forme caleidoscopice, asemănătoare, dar mai puțin intense decât cele pe acid [LSD], și forme organice ca florile Georgiei O’Keefe, înflorind și unduindu-se. Corpul îmi era inundat de orgasme, practic numai respirând. Când am făcut dragoste a fost fenomenal, pasional, extatic, liric, animal, plin de iubire si tandețe, sublim. Muzica avea o voluptate aproape tridimensională. Uneori sunetul îmi părea distorsionat, ca și cum aș fi fost sub apă, mai ales când era vorba de înregistrări mai proaste – dar puteam să aleg să mă concentrez fie asupra frumuseții muzicii, fie asupra insuficienței calității sunetului, și de cele mai multe ori am ales să mă concentrez asupra frumuseții.

  Este interesant de menționat că Georgia O’Keefe, la ale cărei picturi face referire Shulgin aici, s-a născut și ea cu Venus-Pluto (trigon, 3°01′). În plus, ea a avut Venus în Balanță, și Venus-Uranus (conjuncție, 8°01′).
   
  Experiența 2:

  Sunt complet instalat în corpul meu. Sunt conștient de fiecare mușchi și nerv din corpul meu. Noaptea este extraordinară – lună plină. Incredibil de erotică, liniștită, splendidă, aproape de nesuportat. Nu pot începe să descifrez imaginile care mi se impun în timpul atingerii unui orgasm. Încercând să înțeleg fuziunea fizic/spiritual în natură.

  Experiența 3:

  Efectele drogului s-au făcut simțite mai întâi ca o schimbare a culorilor către tonuri aurii și roz. Pigmenții de culoare din cameră se intensificaseră. Formele deveniseră mai rotunde, mai organice. O senzație de ușurătate și râulețe de căldură începuseră să se infiltreze prin corpul meu. Lumini strălucitoare începuseră să pulseze și să clipească în spatele pleoapelor închise. Începusem să percep valuri de energie curgând prin fiecare dintre noi, la unison. I-am văzut pe toți ca o rețea de ființe de energie electrică, noduri pe o pânză de lumină strălucitoare pulsând. Apoi peisajul interior s-a transformat în scene mai ample. Perspective daliești erau modelate cu ochi ai lui Horus, brocarturi geometrice începuseră sa se miște și să se schimbe în structuri radiante de lumină. Era paradisul artistului – reprezentând practic întregul panteon al istoriei artei…

Spre deosebire de Albert Hofmann, cel care a descoperit LSD-ul și a scris apoi cartea LSD – copilul meu problemă, cu referire la problemele cauzate de utilizarea sa iresponsabilă, dar a cărui creație nu a omorât nici un om, trebuie să spunem că creațiile lui Shulgin au cauzat o serie de probleme serioase, iar o serie de indivizi care le-au abuzat au murit. Ca exemplu, iată un avertisment destul de sever adresat psihonauților referitor la 2C-E:

Multe rapoarte indică faptul că folosirea în siguranță a acestei substanțe poate fi extrem de dificilă pentru cei care nu sunt deja experimentați cu halucinogenele. Dacă este folosită, este foarte recomandată abordarea acestei substanțe extrem de senzitivă la doză și foarte puternică, cu precauția cuvenită și folosind practicile de reducere a riscurilor. (Sursa: https://psychonautwiki.org/wiki/2C-E)

Să dăm cezarului ce-i al cezarului însă, tot așa cum Kalashnikov de exemplu a rămas în istorie pentru arma simplă și eficientă pe care a construit-o și nu pus la zidul infamiei pentru milioanele de oameni răniți și omorâți cu ea. Unul dintre cei care au cunoștințele necesare pentru a-i aprecia cum se cuvine munca, Hamilton Morris, îl descrie pe Shulgin astfel:

magicianul molecular, conquistadorul atomic […] mai mult o creatură mitică, un centaur chimic, decât o persoană reală…

[Hamilton Morris este autorul excelentei serii Vice Hamilton’s Pharmacopeia, care explorează istoria, chimia și impactul social al substanțelor psihoactive și documentează călătoriile și experiențele psihedelice ale lui Morris prin interviuri cu oameni de știință, șamani și incursiuni în culturile tradiționale.]

 
 

Gânduri de final

Prezentarea de față este un studiu teoretic, pentru a înțelege posibilitățile de manifestare ale lui Mercur în Gemeni, în nici un caz un îndemn pentru consumul de substanțe interzise de lege. Însă, dacă am înțeles bine subiectul, psihedelicele sau empatogenele (clasa de substanțe din care face parte MDMA) oferă posibilități fantastice în terapie și vindecare, așa că am o speranță personală legată de aceste categorii de substanțe.

Privind la ce se întâmplă acum în țara noastră sau în lume este destul de clar că printre politicieni și cei care ocupă funcții de răspundere, cu influența semnificativă asupra destinelor semenilor lor, există foarte multe persoane cu probleme nerezolvate, uneori chiar bolnave. Combinația dintre problemele nerezolvate și putere are un efect deosebit de nociv asupra celorlalți oameni, care alcătuiesc restul de 95% din populația planetei. Desigur, nu am de unde să știu cum va evolua societatea, dar nu pot decât să sper că la un moment dat aceste categorii de oameni care îndeplinesc funcții de mare răspundere – cu influență asupra destinelor semenilor lor – vor fi obligați sa parcurgă un traseu special care să plece de la teste de inteligență și să includă chiar și un program de câteva sesiuni psihedelice profunde, supervizate, în ideea de a se apropia prin experiență directă de valorile perene ale umanității și astfel de normalitate.

Pentru că da, organismele care trebuie să asigure respectarea legii sunt necesare, munca lor este foarte în regulă dar, dacă ne interesează rezolvarea problemelor, poate ar fi mai eficient să pornim de la cauze și nu de la efecte. În plus, nu văd cum o societate săracă ca a noastră, încă incapabilă să asigure lucruri elementare cum ar fi educație corectă, autostrăzi sau îngrijirea decentă a membrilor săi cu probleme de sănătate, își poate totuși permite să plătească salarii și pensii enorme în absența rezultatelor.

Și, dacă am înțeles eu bine ce spun specialiștii, este foarte probabil că societatea în care trăim s-ar transforma mult în bine cu ajutorul folosirii inteligente a psihedelicelor, sub supervizarea atentă a profesioniștilor special antrenați.
 
 
 
Alte articole din seria Mercur in Gemeni:
Făt-Frumos și calul lui înaripat: Chris Bache, Ph.D.
Bob Dylan – Are my songs literature?
Un Socrate modern: Gabriel Liiceanu
Cheia astrologică ascunsă pentru Romeo și Julieta
Mircea Cărtărescu: Copilul etern al literaturii române
Un shaman al erei informației: Edward Snowden
 
 
ATENȚIE, acest articol are caracter pur informativ!!!
Extras din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, CAPITOLUL II: Sancționarea traficului și a altor operațiuni ilicite cu substanțe aflate sub control național

Art. 2.

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

Art. 3.

(1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

Art. 4.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani.

 
 

2 comments

 1. Absolut superbe toate articolele! Profunzime, documentare solida, munca de traducere, potential de transformare! Multumiri cu recunostinta! ❤🙏

  1. Intr-adevar, m-am documentat binisor pentru articolul despre Shulghin. Mi-ar fi placut sa il cunosc personal, era un om de geniu si cred ca ar fi fost un prieten foarte interesant. Cum nu am avut norocul asta, mi-au ramas cartile, prezentarile si interviurile lui, de unde mi-am putut forma o idee destul de buna.

   Multumesc si eu pentru lectura. De multe ori, dupa ce vad ca ce scriu nu intereseaza aproape pe nimeni, ma intreb daca nu as putea sa dau o utilizare mai buna timpului… atunci cind primesc un mesaj ca al tau ma gindesc ca pina la urma poate ca munca mea nu a fost chiar in zadar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.