Relația astrologică dintre Uranus și Statele Unite

Posted by
Timp de lectură: 24 minute

 
 

CHRIS BRENNAN în dialog cu NICK DAGAN BEST

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după The Astrology of Uranus and the United States“, episodul 11 al emisiunii The Astrology Podcast din 1 septembrie 2013.
 
 
astrology-podcast-logoCHRIS BRENNAN: Invitatul meu de astăzi este astrologul NICK DAGAN BEST din Montreal, care a publicat recent cartea Uranus-USA: Astrology Looks at the First Planet and Nation of the New World. În această emisiune voi discuta cu Nick despre cercetările care au premers acestei cărți, și despre ideile pe care și le-a format în legătură cu relația dintre planeta Uranus și Statele Unite.

Acum că am terminat cu prezentările, bine ai venit, Nick.

NICK DAGAN BEST: Bine te-am găsit, Chris.

CHRIS BRENNAN: Cred că ai mai fost vara trecută la una dintre primele noastre emisiuni, în care am discutat despre definiția astrologului. M-am gândit că ar fi un moment propice să te invit din nou, având în vedere că tocmai ți-ai lansat noua carte, și știu că ai lucrat mai mulți ani la ea, nu-i așa?

NICK DAGAN BEST: Da. Cartea face parte dintr-un proiect mai mare pe care îl gândisem despre Uranus. Mai am câteva cărți în plan despre Uranus, pe care le voi termina după ce termin de scris alte lucruri. Dar mi s-a părut foarte firesc să public prima dată o carte despre Uranus.

CHRIS BRENNAN: Care este mai exact subiectul cărții?

NICK DAGAN BEST: Relația inedită a lui Uranus cu Statele Unite. Mi s-a părut un subiect bun pentru prima carte pentru că descoperirea lui Uranus (13 martie 1781) coincide cu perioada Revoluției Americane. Este anul în care are loc bătălia de la Yorktown, ultima bătălie oficială dintre armata britanică și trupele revoluționare americano-franceze.

Însă ceea ce mă uimește extraordinar este faptul că Uranus a fost descoperit literalmente odată cu nașterea Statelor Unite ale Americii. De fapt, prima constituție a Statelor Unite, The Articles of Confederation, a fost ratificată pe 1 martie 1781, la doar douăsprezece zile după descoperirea lui Uranus. Această coincidență arată în sine o legătură deosebită între cele două evenimente.

Însă fenomenul este mult mai profund, pentru că nu începe și se termină cu Revoluția. Cu siguranță nu sunt primul astrolog care a observat asta, însă cred că sunt primul care o să scrie ghidat de observația că fiecare tranzit al lui Uranus în Gemeni a coincis cu un mare război pentru Statele Unite. Evident, această țară are multe conflicte, însă de fiecare dată când Uranus tranzitează semnul Gemenilor, acel conflict tinde să restructureze țara (redefine).

Cele trei perioade pe care le am în vedere sunt următoarele:

  • 1774-1781, Revoluția Americană în întregul ei;
  • 1858-1865, perioada cuprinsă între dezbaterile Lincoln-Douglas și Războiul Civil;
  • 1941-1949, implicarea americanilor în cel de-Al Doilea Război Mondial până la începutul Războiului Rece, la scurt timp înainte ca sovieticii să construiască bomba atomică, perioada în care America era singura superputere.

CHRIS BRENNAN: Toate aceste perioade coincid cu ciclul lui Uranus, nu-i așa?

NICK DAGAN BEST: Da, iar acest ciclu are 84 de ani. Uranus petrece câte șapte ani în fiecare semn zodiacal. În Discursul din Gettysburg, când Lincoln spunea “În urmă cu opt decenii și șapte ani…”, el făcea, într-un fel, referire la faptul că trecuse un întreg ciclu al lui Uranus de la Declarația de Independență. Sigur, Lincoln nu se gândea deloc la asta, însă chiar dacă există o marjă de câțiva ani, ciclul lui Uranus este implicat în felul său în acest discurs.

Vorbim despre un ciclu uimitor. Relevanța lui pentru aceste trei perioade din istoria țării noastre este evidentă. Cum spuneam, Statele Unite se implică într-o mulțime de războaie, iar războaiele pot schimba o țară. De exemplu, din războiul cu Mexicul, țara noastră s-a ales cu o suprafață considerabilă de teren. Sau Primul Război Mondial, care ne-a adus cumva sufragiul feminin ca o consecință a sfârșitului războiului.

Însă cele trei războaie pe care le discut în carte și care coincid cu Uranus în Gemeni par să restructureze din temelii Statele Unite ale Americii. La finele acestor conflicte, țara ajunge să se vadă altfel și să se identifice într-un alt mod. De pildă, unii istorici ne spun că între Revoluție și Războiul Civil, oamenii se refereau la această țară cu numele de “Aceste State Unite ale Americii”, iar după această perioadă numele a devenit cel de astăzi, “Statele Unite ale Americii”.

Bineînțeles, la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, Statele Unite s-au pomenit cu o armă extraordinară, în cel mai rău sens al cuvântului. Și așa au devenit o superputere globală, unde cu un deceniu mai înainte se purtau discuții intense pentru demilitarizare. Acest proces e ca o reinventare. Am pus ca titlu primului capitol al cărții un citat din “Common Sense” de Thomas Paine: “Stă în puterea noastră să începem lumea iar și iar”. În acest citat, Paine pare să fi văzut în Statele Unite un loc care avea să se reinventeze continuu, la fiecare 84 de ani. Pe scurt, asta e observația și ideea principală a cărții.

CHRIS BRENNAN: Sigur. Au mai fost astrologi care au vorbit la modul general despre o legătură între descoperirea lui Uranus și ultima parte a Revoluției. Ar fi greu să nu vorbești despre o asemenea legătură. Pentru a cuprinde semnificația unei planete, astrologii caută să vadă când a fost descoperită acea planetă și ce evenimente aveau loc în lume la acea vreme.

Cartea ta este interesantă pentru că, deși aduci în discuție teme care au mai fost tratate și de alții, cum ar fi legătura dintre ciclul lui Uranus și izbucnirea războaielor, tu le consideri puncte de plecare, iar cercetările tale ajung la interpretări mult mai profunde, fie prin studiul individual al situațiilor astrologice în care este implicat Uranus, în astrologia mundană sau natală, fie prin chestionarea relației altor planete în relație cu ciclul lui Uranus. Greșesc?

NICK DAGAN BEST: Deloc. Aș zice că Uranus este protagonistul poveștii. Însă mai sunt și alte personaje – celelalte planete. Toate interacționează cu Uranus pe parcursul firului narativ. Uranus interacționează cu Saturn, Venus, cu Marte și așa mai departe. Cartea mea nu este ca acele cărți de astrologie care se concentrează pe o singură planetă; eu l-am studiat pe Uranus în mai multe contexte astrologice.

CHRIS BRENNAN: Practic, lucrarea ta este o colecție de povestiri aducând a profile biografice sau schițe istorice, însă prin intermediul lor se integrează astrologia în istorie, nu-i așa?

NICK DAGAN BEST: Așa este, stilul meu tinde în direcția asta. Îmi place să îmbin biografia și contextul istoric mai larg. Astfel, în carte sunt discutate bătălii precum lupta de la Saratoga de pe timpul Revoluției, sau cea de la Antietam din timpul Războiului Civil sau Ziua Z în Al Doilea Război Mondial, dar apar de asemenea și schițe biografice ale unor personalități precum Thomas Paine, George Washington, Abraham Lincoln și așa mai departe. Cartea îmbină aceste unghiuri de vedere, cel personal și cel universtot ce al. Așadar, chiar dacă într-o bună măsură este o carte de astrologie mundană, veți avea parte de o doză serioasă de astrologie natală. Din punctul meu de vedere, mare parte din munca unui astrolog mundan implică și analiza personalităților implicate într-un context istoric. Trebuie să vedem și influențele astrologice personale, nu doar cele care se manifestă la nivelul întregii țări. Cu siguranță acesta este un element care diferențiază această carte de alte cărți de acest fel.

CHRIS BRENNAN: Era și firesc, având în vedere pregătirea ta de biograf și istoric. Ți-ai împărțit cartea în două: pe paginile din dreapta ai lăsat întreaga discuție astrologică, iar pe cele din stânga ai pus câte o schiță despre evenimente istorice sau personalități.

NICK DAGAN BEST: Da, paginile din stânga cuprind anecdote istorice legate de subiectul pe care îl discut, o personalitate sau un eveniment, iar paginile din dreapta găzduiesc astrologia din spate. Într-adevăr, cartea e concepută în așa fel încât un cititor fără vreun interes față de astrologie ar putea să citească doar paginile din stânga și tot să rămână cu un cadru istoric destul de interesant pentru aceste perioade ale istoriei Americii.

Pe de altă parte, cartea poate fi folosită și ca manual de astrologie, chiar dacă nu a fost scrisă cu acest scop în minte, ci mai mult ca o carte de povești. Interpretările planetelor și tranzitelor nu sunt scrise în stilul foarte limpede al unui manual, ca niște rețete, ci sunt cumva întrețesute în text. Fac parte din narațiunea autorului. Și din acest punct de vedere propun o abordare diferită, pentru că din punctul meu de vedere poți citi și o carte de povești, cum e aceasta, ca să înveți astrologie.

CHRIS BRENNAN: Deci nu avem de-a face cu un rețetar astrologic pe care îl deschizi la întâmplare ca să afli ce înseamnă Uranus în Casa a XI-a sau altele de acest fel, ci e o carte care îl tratează pe Uranus aproape într-o cheie empirică. Studiezi evenimentele și personalitățile istorice majore și coincidența acestora cu tranzitele lui Uranus, iar abia de aici extragi semnificația lui Uranus și a potențialului tranzitelor și amplasărilor sale.

NICK DAGAN BEST: Corect. Așa cum spuneam, am în proiect alte cărți despre Uranus, așa că nu am discutat în această carte chiar tot ce știu și ce am observat despre Uranus. Mai am multe de spus despre interacțiunea dintre această planetă și semne, însă am rezervat aceste idei pentru alte lucrări viitoare.

CHRIS BRENNAN: Îți propun să discutăm câteva exemple, pentru că unele dintre poveștile pe care le-ai scris despre Uranus și Statele Unite au în centru evenimente care au afectat mase mari de oameni. Unele tranzite ale lui Uranus în Gemeni s-au corelat cu mari războaie de transformare, însă altele au o legătură mai puternică cu biografia personalităților implicate. Ai putea să ne dai câteva exemple de schițe biografice și “experimente astrologice” asociate cu Uranus?

NICK DAGAN BEST: Desigur. În partea de astrologie natală a cărții aduc în discuție anumite teme, iar pentru a le exemplifica mă folosesc de figuri istorice. Una dintre aceste teme ar fi Revoluțiile Solare. Într-un fir întins pe trei capitole ale cărții, exemplific Revoluțiile Solare din viețile unor mari personalități din cele trei mari perioade pe care le-am specificat mai sus. Am observat un fenomen interesant. Atunci când analizez o hartă a Revoluției Solare, acord o atenție deosebită vitezei planetelor. Mă uit să văd dacă planeta respectivă încetinește sau accelerează la momentul pentru care e trasată harta. Am descoperit ceva foarte interesant în legătură cu staționarea directă a lui Uranus.

Uranus are un ciclu de 84 de ani, adică îi trebuiesc atâția ani ca să parcurgă o dată cercul complet al zodiacului. Astfel, în harta RS a cuiva, e o șansă de 1 la 84 ca Uranus să treacă în mișcare directă printr-un punct staționar în preajma datei pentru care este trasată harta respectivă. Această cotă de 1 la 84 capătă o coloratură puternică în contextul cărții, pentru că din harta RS a lui Thomas Paine din 1776, anul în care a scris și publicat “Common Sense” reiese că Uranus se afla într-un punct staționar direct în acel an. Iar dacă avansăm în timp până în 1860, vedem că Abraham Lincoln îl avea pe același Uranus în stație directă în harta RS. În acest caz, el chiar s-a născut odată cu stația lui Uranus retrograd.

Apoi trebuie să îl menționăm pe Franklin Roosevelt, care în 1941 a trăit un tranzit de acest gen, Uranus în stație directă în harta RS. Mi se par frapante aceste legături. Chiar dacă Paine nu a fost președinte ca Lincoln sau Roosevelt, cred că toți trei au fost vocea și conștiința războaielor din acele epoci. Au fost niște lideri spirituali pe timpul acelor războaie. Mi se pare interesant că putem găsi acest mic element comun, care este totuși destul de rar, adică vorbim de o șansă de 1 la 84. Evident, cu trei exemple nu aș putea pretinde că am făcut un studiu științific. Mai am o mulțime de alte exemple pentru același fenomen în alte contexte decât istoria Americii, însă această afinitate astrologică dintre cei trei protagoniști ai perioadelor de care mă ocup în carte mi s-a părut detaliu uimitor.

De asemenea, în carte discut teme precum tranzitul lui Uranus conjunct cu Soarele natal. Am inclus o mulțime de studii de caz pe Gemeni. Mi se pare foarte interesant, de pildă, că regele George al III-lea avea Soarele în Gemeni. Iată cum regele britanic împotriva căruia americanii au organizat Revoluția, nu ca să îl detroneze, ci ca să se smulgă de sub jugul lui, avea un tranzit de la Uranus la Soarele natal atunci când Statele Unite semnau tratatul cu Franța prin care cele două țări își uneau forțele de aceeași baricadă a războiului. Acest detaliu este foarte important, pentru că până la urmă Franța a câștigat războiul. E și mai interesant dacă ne gândim că William Herschel, care a descoperit această planetă în 1781, voia să îi pună numele George, după regele George al III-lea.

Practic, în timpul acestui tranzit clasic Uranus-Soare, regele este răsturnat de supușii săi. Întâmplările trăite de rege pe parcursul acestui tranzit au nuanțe oedipale, ca în mitul grec.

Am studiat și hărțile altor Gemeni în carte, de pildă a lui Patrick Henry, cel care ar fi spus “Dați-mi libertate sau dați-mi moarte.” Nu știm dacă a spus într-adevăr asta, dar e foarte posibil. Cu siguranță era Gemeni. Cu mult înainte ca Declarația de Independență să fie măcar concepută, statul Virginia își alegea un nou guvernator în persoana lui, și își consfințea astfel independența. Declarația de Independență a urmat după aceste evenimente.

Când a fost ales și investit guvernator al noului stat independent, Patrick Henry (Soare în Gemeni) avea Uranus în tranzit conjunct cu Soarele natal. Acest proces avea să devină prototipul după care a fost creată instituția prezidențială americană. Președintele Statelor Unite este capul unei republici. În Virginia lucrurile stăteau așa înainte ca republica americană să fie creată sau concepută. Așadar, de-o parte a oceanului regele George avea activ un tranzit Uranus-Soare, iar de cealaltă parte era ales primul lider al unui popor fără de rege (the first elected leader of a kingless nation), parcurgând simultan același tranzit de la Uranus în conjuncție cu Soarele natal.

CHRIS BRENNAN: Deci Uranus a fost descoperit în timpul în care avea loc Revoluția Americană, și s-a asociat astfel, într-un mod esențial, cu istoria acestei țări. Însă și multe din personalitățile vremii, actorii Revoluției și ai evenimentelor care au urmat, au avut aspecte natale sau tranzite semnificative de la Uranus în acea perioadă.

NICK DAGAN BEST: Exact. În următoarele capitole am inclus observații similare despre Jefferson Davis, președintele Confederației. Și el era Gemeni, iar când a devenit președinte Uranus era conjunct cu Soarele său natal. Remarcați acest detaliu; pare că istoria se repetă prin aceste subtilități. Bineînțeles, sunt și foarte multe diferențe, însă folosind astrologia, am reușit să identific mai multe fire comune și teme recurente în aceste trei perioade. Cred că în carte am reușit să le scot în evidență destul de bine.

CHRIS BRENNAN: Într-adevăr. Unul dintre motivele pentru care această carte și, în general, studiile tale se dovedesc utile este acela că, de multe ori, tu te rezumi doar să scoți în evidență corelații, nu tragi concluzii dure în legătură cu ele. Încerc să aduc în discuția noastră unele dintre aceste concluzii, însă nu sunt ale tale. În carte povestești obiectiv istoria unui eveniment sau nașterea unei persoane sau tranzitele de la un anumit moment din timp în așa fel încât lași cititorul să tragă singur concluziile. De aceea cred că această carte poate fi citită și de oameni care nu sunt interesați neapărat de astrologie sau poate chiar sunt sceptici în legătură cu ea.

NICK DAGAN BEST: Așa este, mi-am asumat să scriu mai degrabă o operă de literatură decât un manual rigid. Scriind literatură, fiind un simplu povestitor, nu simt nevoia să îl îndrum pe cititor spre anumite concluzii. Multe opere de literatură oferă cititorului șansa de a contempla ceea ce este prezentat, nu oferă concluziile pe tavă. De aceea am optat pentru acest format. Mai mult, fiind prima carte dintr-o serie, nu cred că ar trebui să prezint tot ce știu dintr-o dată. Am multe de spus despre Uranus, iar multe dintre temele pe care le ating depășesc subiectul SUA. Am în plan să scriu și să le descriu pe fiecare.

Mi se pare că nu ai aceeași responsabilitate atunci când scrii o carte de literatură. Sau poate doar am evitat-o eu. Poate că unii n-ar crede, dar m-am eschivat de responsabilitatea de a conduce cititorul către anumite concluzii foarte specifice. Cred că lucrarea vorbește de la sine, iar povestea transpune cititorii în istoria țării și face simțită prezența lui Uranus și a tranzitelor lui și ce semnificație au toate acestea din punct de vedere astrologic.

Există un anumit detaliu despre Uranus pe care nu îl discut în carte, dar pe care îl menționez adesea la conferințe. Uranus pare să pervertească valorile semnului pe care îl tranzitează. Să dau un exemplu. Acum Uranus se află în Berbec. Dacă ne uităm la perioadele anterioare în care Uranus a fost în Berbec, observăm o temă care se manifestă și în epoca noastră: tensiuni ale maselor, revolte și așa mai departe. În anii 1840, știm că au fost revoluții în toată Europa. În anii 1930 au fost mișcările muncitorești și o potențare a activismului social. În epoca noastră, iată că avem evenimente precum Primăvara Arabă sau mișcarea Occupy. Cum sunt pervertite valorile Berbecului în acest caz? Având în vedere că Berbecul este o zodie care pune mare preț pe lideri, pe individ, pe capacitatea sa de a conduce masele. Dar atunci când Uranus este în Berbec masele se manifestă ca un fel de individ. Nu e vorba că nouă ne place sau nu asta, ideea e că Berbecului nu-i place. Valorile asociate acestei zodii nu funcționează firesc în astfel de perioade.

Mai mult, Uranus pare să lucreze astfel indiferent de semnul în care se află: corupe sau pervertește valorile asociate îndeobște semnului respectiv. Nu am elaborat foarte mult această idee în carte, dar o voi explica mai bine atunci când voi scrie despre tranzitele lui Uranus și prin alte zodii, nu doar prin Gemeni.

CHRIS BRENNAN: Cartea ta e unică din mai multe puncte de vedere, și pot fi remarcate de asemenea multe elemente de pionierat: o ironie subtilă dacă ne gândim la tema cărții. Dar un element cu adevărat unic, pe care nu îl găsești în majoritatea cărților de astrologie, este designul ei deosebit. Ai făcut-o să arate mai mult ca un roman grafic sau ca o revistă de benzi desenate.

NICK DAGAN BEST: Într-adevăr, din mai multe motive. În primul rând, când eram pe la început cu studiul astrlogiei, cărțile mele preferate erau foarte frumoase. De exemplu, The Round Art de A.T. Mann, sau capodopera lui Derek și Julia Parker, Complete Astrologer. Pentru mine, sunt niște cărți foarte importante de astrologie, și am învățat foarte multe lucruri de pe urma lor la acea vreme. Sunt foarte bine scrise și ușor de înțeles, dar sunt și foarte frumoase. Ilustrațiile sunt absolut minunate, iar designul superb. Mereu mi-au plăcut aceste cărți în care se lucrează și la partea grafică. Iar în zilele noastre cititorii sunt mult mai atrași de o carte ilustrată. Acest vehicul îi permite autorului să-și sondeze creativitatea și să folosească și alte resurse, nu doar cuvintele. Cred că romanul grafic este o îmbinare între stilul literar și stilul cinematografic. Astrologia este o disciplină foarte vizuală. De aceea am vrut să includ astrograme și alte elemente “de decor”.

Un alt motiv pentru care am ales romanul grafic este că prinde mult mai bine la oamenii inteligenți ai zilelor noastre. Dacă vrei să fii citit de oameni inteligenți, o să-i găsești în magazinele de benzi desenate. Așa am gândit, și am ajuns la concluzia că nu vreau neapărat să scriu o carte care să ajungă la secțiunea New Age din librăria Barnes and Noble. Cartea urmărește să depășească publicul interesat exclusiv de astrologie. Încerc să ajung cu cartea asta în lumea benzilor desenate, în lumea literaturii istorice. De fapt, cartea urmărește să fie mai multe lucruri deodată, așa cum face și subiectul ei de altfel, Statele Unite ale Americii, și se pretează la a fi discutată din mai multe perspective.

CHRIS BRENNAN: Aceasta e strategia ta de acum în colo? Vei inova în continuare prin această metodă și o vei aplica și în cărțile viitoare?

NICK DAGAN BEST: Da, am deja câteva cărți în plan. Lucrez intens la următoarele două. Le-am terminat de scris în mare și acum lucrez la partea grafică. Toate cărțile fac parte dintr-un proiect gândit pe termen lung. De mult vreau să lucrez cu un artist; încă n-am renunțat la idee. Eu nu sunt artist grafic. Tot ce am învățat în această zonă a fost pentru carte, de fapt doar pentru ea, pentru că voiam să o public cât mai repede. Pe atunci nu mi se părea foarte practic să colaborez cu un artist, așa că mi-am asumat partea grafică, am învățat câteva trucuri și le-am pus în practică. Am vrut ca lucrarea mea să fie frumoasă, așa că mi-am antrenat această abilitate. E surprinzător și pentru mine, dar cred că a ieșit destul de bine. De fapt, partea grafică mi s-a părut mult mai ușoară decât scrisul, și, evident, eu mă consider scriitor. Mi s-a părut mai ușor să fac ceva cu totul nou decât ce știam deja.

CHRIS BRENNAN: Cartea arată într-adevăr foarte bine. Dacă nu mă înșel, ai abordat încă din această carte un subiect pe care îl vei detalia mai pe larg într-o carte viitoare, și anume ciclul retrogradării și tranzitele lui Venus. Cred că studiile și conferințele tale au demonstrat că tranzitele lui Venus sunt mult mai importante decât ar zice astrologii moderni. Sau măcar pot fi în anumite contexte. Abordezi și această temă în carte, nu-i așa?

NICK DAGAN BEST: Așa este. Acele pagini sunt ca o avanpremieră a următoarei cărți. Într-adevăr, următoarea carte va fi despre ciclul retrogradării lui Venus. De fapt, vor fi mai multe cărți. În Uranus-USA abordez asocierea lui Venus cu Luceafărul de dimineață. Dar să nu uităm că atunci când intră în mișcare retrogradă, Venus devine Luceafărul de seară. Apoi retrogradează, traversează Soarele, formând o conjuncție inferioară. Iar când a ajuns în stație directă, a devenit înapoi Luceafărul de dimineață. Din acel moment vine înaintea Soarelui pe zodiac, înaintând cu o viteză foarte lentă față de cea normală.

Așadar, avem aceste trei perioade în care Uranus este în Gemeni, dar mai există o perioadă de vreo lună-două în care și Venus se află în Gemeni, însă în această fază de mișcare lentă, în care este asociată cu Luceafărul de dimineață. E o fereastră foarte scurtă, o lună sau două o dată la 84 de ani. În carte arăt că trei dintre aceste perioade ne oferă exemplificări puternice ale temei egalității rasiale. Din păcate, această conștientizare a istoriei țării noastre este un proces foarte lent și treptat.

În primul capitol, dedicat Revoluției Americane, tratez înființarea Republicii Vermont, primul teritoriu din America în care a fost abolită sclavia, în anul 1777. Vermontul nu se numără printre cele treisprezece colonii care și-au declarat la un loc independența față de coroana britanică, însă și ei au făcut-o și au funcționat ca o republică separată până în anii 1790, când s-au alăturat Statelor Unite, devenind al paisprezecelea stat component. Iată că observăm indicii despre viitorul Americii încă dinainte ca Vermont să devină parte din Statele Unite, în perioada în care statul a abolit sclavia. În mod evident, tema avea să capete o importanță deosebită 84 de ani mai târziu, odată cu Războiul Civil.

Pe timpul Războiului Civil, Venus se află într-o fază de mișcare lentă în luna iulie 1862, atunci când Congresul ratifică legile Second Militia Act și Confiscation Act, care le permite soldaților de culoare să se înroleze și să lupte pentru armata unionistă. Tot atunci Abraham Lincoln se decide să dea o Proclamație de Emancipare. Într-una din săptămânile lui iulie, Lincoln le citește miniștrilor săi prima schiță a Proclamației și se arată dispus să o publice. Din motive strategice, însă, ajunge să ratifice Proclamația abia mai târziu. Dar Lincoln știa deja ce urma să facă în calitatea sa de președinte al Americii. Evident, Proclamația avea să schimbe cu totul contextul războiului și chiar istoria Americii.

Apoi, înaintând până la Al Doilea Război Mondial și la perioada de după, a anilor 1940, observăm că Venus este în stație directă în Gemeni, laolaltă cu Uranus, atunci când președintele Truman demara desegregarea armatei. E una dintre cele mai importante măsuri pentru drepturi civile. Aș zice că e chiar mai importantă decât tot ce a făcut Johnson la 20 de ani după el, pentru că desegregarea armatei le-a permis celor de culoare să beneficieze de efectele Military GI Bill. Negrii încep să urmeze studii superioare, să se mute în cartiere suburbane, desegregând astfel cartierele respective, și de aici tot ce a urmat în anii 1960. Din punctul meu de vedere, lupta pentru drepturi civile își are originea în perioada de după război, și marea forță a mișcării este derivată și din acțiunile lui Truman de desegregare a forțelor armate.

Observăm că toate aceste perioade sunt legate de un fir roșu. Sunt perioade foarte scurte, de doar o lună-două, în care Venus se află în Gemeni împreună cu Uranus, și înaintează cu o viteză foarte lentă.

CHRIS BRENNAN: Am observat că interpretezi teme istorice care se manifestă când Uranus este într-o anumită zodie, mai cu seamă în Gemeni, dar discuți și alte cicluri ale celorlalte planete exterioare și recurența anumitor teme în istorie.

NICK DAGAN BEST: Așa este. Insist mult pe stațiile lui Uranus și pe momentele când pornește înainte sau înapoi (în mișcare retrogradă) pentru că mi se par importante momentele când o planetă pare să se oprească în loc.

Probabil că nu fac altceva decât să preiau o idee elenistică și să o aplic asupra unei planete moderne, ideea că plantele intră într-o fază distinctă (phasis) atunci când staționează. N-aș merge atât de departe încât cu afirmația că și Uranus face același lucru, însă cu siguranță putem observa unele similarități între stațiile planetelor vizibile și ale planetelor exterioare. E ca o manifestare cu ecou a planetei respective în lume.

În carte ofer mai multe exemple de acest gen, și de asemenea abordez și interacțiunile cu alte planete.

CHRIS BRENNAN: Nu mai țin minte dacă ai vorbit și despre stația lui Saturn. În ultima vreme, această configurație a luat amploare, odată cu intrarea lui Saturn în Scorpion. Corelațiile acestei configurații cu evenimentele politice din America sunt uimitor de literale; teme precum secretele, confidențialitatea (privacy) și agențiile de spionaj apar cu o frecvență și intensitate mult mai mare.

Cu puțin timp în urmă configurația s-a manifestat destul de limpede prin dezvăluirile lui Edward Snowden care au coincis cu stația lui Saturn în Scorpion.

NICK DAGAN BEST: Discut și stațiile lui Saturn în mai multe părți ale cărții. Un exemplu de situație abordată este atunci când Uranus a format un careu exact cu Saturn în timp ce Saturn era staționar-retrograd, eveniment care a coincis precis cu nașterea Confederației.

Ca să fim preciși, de fapt s-a sincronizat cu secesiunea Carolinei de Sud, pentru că numele de “Confederație” avea să apară după încă două luni, însă nașterea acestei forme de organizare a avut loc odată cu retragerea Carolinei de Sud din Uniune. În ziua când s-a votat retragerea din Uniune, Uranus în Gemeni forma un careu cu Saturn, care era staționar.

Chiar dacă ne concentrăm mai cu seamă asupra lui Uranus, aspectul său cu o planetă staționară este important pentru că implică o fricțiune între natura acestei planete și poziția lui Saturn. Rezultatul? O țară întreagă divizată.

CHRIS BRENNAN: Lucrurile s-au mișcat foarte repede, totul s-a petrecut într-o lună. Dar un astrolog și-ar fi putut da seama că totul avea să ia o turnură semnificativă, pentru că vorbim de un careu cu o planetă staționară. Configurația avea să arunce țara într-un război civil care avea să dureze ani întregi. Observ un tipar aici. Este o temă care cred că apare și în opera ta, faptul că uneori semnificația unei alinieri astrologice importante nu se revelează decât după ceva vreme, sau cel puțin noi nu recunoaștem imediat evenimentele corelate. Uneori conștientizăm doar privind retrospectiv punctele de cotitură ale istoriei, însă când le trăim pe pielea noastră nu ne este perfect clar ce ni se întâmplă sau cât de important este un eveniment.

NICK DAGAN BEST: Într-adevăr. Se întâmplă destul de des pentru că, până la urmă, natura astrologiei este să ne orienteze către originea lucrurilor. Făcând referire la exemplul anterior, iată cum evenimentul investirii lui Patrick Henry ca guvernator al Viriginiei a devenit un fel de model al instituției președinției în epocile următoare. Poate dacă ne-am fi aflat în acea încăpere în 1776 ne-ar fi impresionat faptul că statul Virginia își declară independența și își alege propriul șef de stat, dar cu siguranță nu am fi înțeles pe deplin cum aveau să se desfășoare evenimentele mai departe și cât de repede avea să se răspândească modelul Virginiei. Și cred că putem spune că această diseminare rapidă și puternică e ceva foarte specific Statelor Unite.

Cu excepția celor izolați din punct de vedere cultural și tehnologic, Statele Unite sunt o prezență în viața tuturor.

CHRIS BRENNAN: Aș insista puțin pe această idee, însă e un prilej bun de a face tranziția către un fapt la care poate faci referire în cartea ta: influența primară a Statelor Unite este culturală. Idealurile țării noastre “se diseminează” prin presă, arte, literatură și așa mai departe. Nu știu dacă intri prea mult în detalii, dar s-ar putea să o aduci în discuție.

NICK DAGAN BEST: Da, menționez acest fapt, dar nu foarte în detaliu. Totuși, este o idee pe care îmi propun să o explorez mai pe îndelete în cărțile viitoare. Următoarea va îmbina mult mai bine și mai proporțional politica și cultura. Cumva, cartea despre care discutăm azi abordează mai mult partea politică, războaiele și consecințele lor.

CHRIS BRENNAN: Am avut impresia că se leagă cu ce am discutat mai devreme, despre tendința lui Uranus în anumite zodii de a corupe (perverting) sau inversa temele și motivele asociate acelor zodii.

NICK DAGAN BEST: Se leagă. Am observat că Uranus se corelează adesea cu transformări culturale, mai ales în cultura americană, însă am considerat că aceste observații nu se încadrează foarte bine în subiectul cărții.

Am fost foarte grijuliuf, aproape prețios, în legătură cu forma ei. Cartea are 84 de pagini, așa cum Uranus are un ciclu de 84 de ani. Aș fi putut să o fac de 86 sau 89 de pagini, dar chiar am insistat să fie de 84. Iar dacă adăugăm paginile adiacente, introducerea și indexul de la sfârșit, obținem încă 12 pagini, acest număr fiind de asemenea unul cu o puternică încărcătură astrologică.

Prin urmare, având această formă fixă, nu puteam să adaug foarte mult conținut fără legătură. Mi-am dorit să fie foarte condensată din punct de vedere tematic, așa că m-am rezumat la dimensiunea politică.

CHRIS BRENNAN: Ce tehnici astrologice aplici în această carte? Sau care sunt elementele cărora le acorzi o atenție deosebită, pe care le analizezi în mod obișnuit în studiile tale istorice? Imi imaginez că atunci când examinezi biografia cuiva te uiți după anumite aspecte sau amplasări ale lui Uranus.

Poate că și cititorii noștri ar putea aplica aceleași metode pentru desfășurarea propriei lor biografii. De exemplu, ai menționat deja că acorzi o atenție deosebită stațiilor lui Uranus în harta Revoluției Solare.

NICK DAGAN BEST: Da, acestea par să aibă o importanță deosebită. Până la urmă, se petrec o dată la 84 de ani. În cazul meu, Uranus a fost staționar în harta RS când aveam 15 ani. În acel an, am început cea mai lungă relație intimă pe care am avut-o vreodată. Aproape că m-am însurat la 15 ani. Până la urmă, a durat doar 3 ani, dar perioada a avut o semnificație deosebită pentru mine. Au mai fost și alte evenimente importante, dar nu e momentul să intru în detalii. Totuși, e clar că am simțit pe pielea mea cât de izbitor poate fi acest factor în harta RS. Pentru mine, acel an are o semnificație incomparabilă.

CHRIS BRENNAN: Așadar, cititorii noștri ar putea să caute anul în care Uranus e staționar sau aproape să staționeze [în harta RS]. Luăm în calcul doar mișcarea directă?

NICK DAGAN BEST: Nu, atât stațiile directe cât și cele retrograde. În carte analizez doar stații directe pentru că acestea s-au ivit în cazul lui Thomas Paine, Abraham Lincoln și Franklin Roosevelt. Însă în general iau în calcul ambele mișcări, și pot fi de mare folos în studiul unei biografii, mai ales dacă viața personalității respective este bine documentată.

În cazul lui Lincoln, avem un website care cuprinde toate jurnalele lui. Deci poți să vezi pe net ce-a făcut Lincoln în fiecare an al vieții sale adulte. Pentru că viața lui este atât de bine documentată, putem recunoaște perioadele din viața sa în care temele uraniene și-au pus amprenta.

De pildă, spuneam că Lincoln s-a născut când Uranus era staționar retrograd, exact în aceeași zi. Mi se pare interesant că și nașterea lui John F. Kennedy a coincis cu o configurație similară, dar Lincoln este aparte prin faptul că s-a născut în timpul unei stații retrograde. Atunci când Uranus forma o conjuncție cu Soarele său natal în anii 1830, a întâlnit o femeie care, ce-i drept, nu avea să-i devină soție, însă cred că această relație l-a schimbat fundamental. Apoi, același Uranus staționează direct în harta Revoluției Solare în anul în care este ales președinte și izbucnește războiul, și de aici întregul spectru de calități pe care i le atribuim lui Lincoln.

Chiar și privindu-l pe Lincoln în calitatea sa de om ca noi toți, și luându-i viața ca atare, cu importanța pe care au avut-o și perioadele în care nu a fost implicat în politică, observăm aceeași temă și amprentă uraniană. Cred că asta rezumă tehnica mea și dacă cititorul va găsi ceva util în cartea mea, va fi această manieră de a-ți privi dintr-o perspectivă mai largă propria viață. Sigur, cei foarte tineri nu au perioade atât de vaste de contemplat, dar ei pot să privească înainte cu atenție și să țină cont de aceste configurații atunci când au loc.

Pe de altă parte, cei mai în vârstă pot recunoaște legăturile dintre perioadele vieții lor. Asta e ceea ce mă atrage la studiile biografice: luxul de a privi viața cuiva de la început până la sfârșit.

CHRIS BRENNAN: Asta deschide o problemă filosofică interesantă. Și eu sunt atras de astrologie din exact același motiv, și încerc să aplic aceeași metodă în consultații, să caut direcția și tema centrală a vieții unei persoane. Iar atunci când unele motive revin în mod recurent, apare întrebarea încotro ne îndreaptă ele.

Care ar fi concluzia filosofică a acestor interpretări astrologice a evenimentelor biografice pe care le studiezi? Ți se pare că viețile acestor oameni au fost guvernate de un fel de destin sau scop mai înalt? Ce implicații filosofice au aceste cercetări, chiar și pentru viața ta?

NICK DAGAN BEST: Ei bine, toată cartea e practic una de istorie, însă pe ultima pagină abordez și problema viitorului, chiar dacă nu foarte pe larg. Având de-a face doar cu evenimente din trecut, mi-ar fi ușor să zic că ele au fost predestinate. Putem spune foarte ușor că era destinul lui Lincoln să fie asasinat sau că Hiroshima face parte din soarta omenirii. Ne e ușor să stabilim astfel de relații privind în urmă. Dar un astrolog nu i-ar spune niciodată unui client că este predestinat să-și piardă o mână înainte să moară sau ceva de acest gen.

Înțelegerea viitorului în termeni de destin este cu totul altceva, iar noi am discutat de multe ori despre asta. Cred că aici diferă metodele noastre astrologice. Eu încerc să nu îmi bat capul prea tare cu problema destin vs liber arbitru. Nu pentru că n-ar fi importantă, ci pentru că mi se pare că răspunsul îmi este foarte la îndemână. Din ce-am văzut în viața mea, cred că unele evenimente sunt, așa-zicând, sortite sau predeterminate, în timp ce altele nu sunt deloc. Nu cred că trebuie să fie doar într-un fel sau altul. În orice caz, despre evenimentele istorice putem spune foarte ușor că așa trebuiau să se întâmple. E ceva evident și cumva încrustat în limbaj.

Asta mă întreb și eu când studiez o biografie: era sau nu sortit să întâmple acest lucru? Face parte dintr-o ordine mai înaltă? Partea aceasta e destul de ușoară în studiul istoriei, dar avantajul este că îmi permite să testez foarte profund astrologia, de vreme ce vorbesc despre persoane care nu mai trăiesc.

Mi se pare că ceea ce fac seamănă cu o autopsie. Acest tip de astrologie biografică implică o analiză rece, aproape clinică. Nu poți să-i faci autopsia unui om viu, să-l despici și să-i scoți organele și să le pui pe cântar. Ar fi oribil. Însă dacă ne gândim puțin, chiar și autopsia unui om mort e o activitate îngrozitoare, însă una care contribuie la cunoaștere oferindu-ne răspunsuri la întrebări. Asta e cumva partea comfortabilă a studiului istoriei, nu trebuie să-ți faci griji că vorbele tale ar putea să-i afecteze iremediabil viața persoanei puse sub lupă. E un simplu comentariu.

CHRIS BRENNAN: Sigur, însă cu toate acestea, tiparele pe care le-ai distins foarte clar și similaritatea corelațiilor cu evenimentele istorice par să indice, inevitabil, o anumită poziție filosofică: în viitor, când planetele vor forma aspecte similare, același gen de evenimente vor avea loc .

Un exemplu care apare de multe ori în cartea ta sunt temele și evenimentele asociate cu Uranus în Gemeni. Cred că multă lume meditează la ele, mai ales că urmează o nouă Revoluție a lui Uranus în harta Statelor Unite, iar planeta va reveni în doar câțiva ani în Gemeni.

NICK DAGAN BEST: Da, peste 12 ani. Uranus intră în Gemeni în 2025.

Spuneam că îmi este mai confortabil să vorbesc despre istorie, însă nu aș fi scris această carte dacă zeitgeistul cultural n-ar fi trecut prin povestea din 2012 cu sfârșitul lumii prezis de calendarul mayaș. Cred că dacă oamenii s-au speriat de așa ceva, înseamnă că au trecut deja prin asta.

Așa că e un context potrivit să vin cu această carte de astrologie care nu insistă, dar cu siguranță sugerează că Statele Unite urmează să experimenteze o revenire tematică în timpul întoarcerii lui Uranus în Gemeni. Cartea mea anticipează cumva că prin 2025 s-ar putea să aibă loc un război de proporții care se va încheia în 2033, și care va transforma din temelii Statele Unite și ne va forța să ne redefinim ca țară. Însă, așa cum spunea Tom Paine, “Să avem puterea de a începe lumea iar și iar.” Foarte profetic din partea domnului Paine, aș zice. Deși pare incredibil, el a văzut cumva 200 de ani înainte.

CHRIS BRENNAN: E adevărat ce spui despre povestea cu 2012. Poate că ți-ai mai revenit și tu la sentimente mai bune, mai ales că această poveste a trecut fără să se întâmple mai nimic, iar multă lume deja și-a pierdut interesul. Cred că și tu și eu am încercat să fim mai precauți în legătură cu interpretarea acelor profeții mayașe pentru că se bazau pe argumente astrologice destul de slabe.

NICK DAGAN BEST: Da, și totuși iată că marea panică a calendarului mayaș s-a transformat într-un blockbuster în regia lui Michael Bay.

CHRIS BRENNAN: Corect, măcar atât. Dacă filmul lui Bay a fost singurul rezultat al acestui fenomen, mi se pare că a meritat.

NICK DAGAN BEST: Din nou, aceste tendințe care ies la iveală și în film m-au împins să merg înainte și să public mica mea bandă desenată de astrologie în care se spune că Statele Unite s-ar putea să aibă parte de un război. În primul rând, așa cum spuneam și mai devreme, Statele Unite sunt aproape mereu în război cu cineva, așa că sugestia cărții mele n-ar trebui să deranjeze mai mult decât deranjează situația curentă. Însă consecințele evenimentelor care urmează la Revoluția lui Uranus în Gemeni par a fi mult mai semnificative.

Dacă ne gândim, fie va fi ceva îngrozitor, fie va fi ceva minunat. Războaiele pe care le-am discutat în cartea mea sunt fără discuție evenimente oribile care au adus distrugeri de neînchipuit. Însă au adus și motive de optimism la final. Ne-au transformat țara într-un fel pozitiv, și cred că majoritatea ar fi de acord cu asta. Însă nu avem cum să uităm câte vieți au trebuit să piară ca să aibă loc aceste transformări.

CHRIS BRENNAN: Te referi la Războiul Civil și la Al Doilea Război Mondial?

NICK DAGAN BEST: Da, și la Revoluție. Toate trei au fost extraordinar de sângeroase. Oribile. O mulțime de oameni nevinovați au suferit degeaba. Dar la finalul fiecăruia putem observa consecințe pozitive.

CHRIS BRENNAN: De pildă, desegregarea în timpul Războiului Civil, sau faptul că după Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au devenit cea mai importantă superputere pe glob.

NICK DAGAN BEST: Și, desigur, ieșirea din Criză (Great Depression), care a fost o bornă fundamentală pe drumul țării noastre.

Așadar, cititorii care se vor panica la auzul speculațiilor mele să nu uite că mereu este o lumină la capătul tunelului. Nu îmi place să o spun, dar poate că ne aflăm într-o perioadă similară cu cele trei pe care le-am discutat, în care am avut de îndurat experiențe teribile. Și totuși, trebuie să încercăm să ne echilibrăm punctul de vedere și să conștientizăm că, dacă privim imaginea de ansamblu, aceste experiențe tind să ne îmbunătățească viața.

Aș fi cât se poate de bucuros dacă predicția mea nu s-ar adeveri și nu ar izbucni niciun război în 2025 sau oricând. Eu am făcut doar o observație astrologică, că situația se aseamănă din acest punct de vedere. Nu înseamnă că îmi doresc așa ceva.

CHRIS BRENNAN: E bine că încheiem așa, recunoscând posibilitățile întunecate, dar și onorând oportunitățile pozitive de transformare a țării noastre.

Dacă nu mai ai nimic de adăugat, îți propun să încheiem aici. Aș mai vrea doar să spun că lucrarea ta este foarte inovativă și chiar poate fi privită ca o operă de artă. Mulțumesc că ai acceptat invitația mea, aștept cu nerăbdare cărțile tale viitoare.

NICK DAGAN BEST: Mulțumesc de invitație.
 
 
Alte episoade de la The Astrology Podcast in limba română:
Semnificațiile celor șapte planete tradiționale
Răspuns la criticile religioase la adresa astrologiei
Răspunsuri la criticile științifice uzuale la adresa astrologiei
Sex, Iubire și Nebunie: CHRIS BRENNAN în dialog cu Kay Taylor
Richard Tarnas despre Cosmos and Psyche
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.