Relațiile și Casa a VII-a

Posted by
Timp de lectură: 12 minute

 
 

Ray Grasse

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după Capitolul 12: “Relationships and the Seventh House” al cărții StarGates: Essays on Astrology, Symbolism, and the Synchronistic Universe
 
 
Dragostea și parteneriatele se numără printre temele cele mai frecvent discutate de astrologi cu clienții lor. “Cum mă voi descurca în dragoste?”, “O să mă căsătoresc?”, “Cum va fi partenerul meu?”

Evident, aceste întrebări nu sunt foarte simple, pentru că “dragostea” poate însemna pentru fiecare om altceva, iar factorii astrologici pot de asemenea să aibă un cuvânt de spus în materializarea acestui ideal. De exemplu, libidoul și fanteziile sexuale ale cuiva pot fi indicate de amplasarea lui Marte și Venus în harta natală, precum și de Casa a V-a. E important să ținem cont și de cei doi luminarii (Soarele și Luna), pentru că aceste planete întruchipează principiile fundamentale masculin și feminin în viața unei persoane, lucru adevărat indiferent de orientarea sexuală a persoanei respective.

Pe de altă parte, Casa a VII-a ne arată mai degrabă “soarta” parteneriatelor noastre solide, adică acele relații romantice cu o tentă formală sau mai îndelungate [decât o simplă aventură]. Astfel, cineva poate avea în harta sa o conjuncție Marte-Jupiter în Casa a V-a, aspect care tinde să se coreleze cu o viață sexuală destul de bogată, dar în același timp să aibă un Saturn afectat în Casa a VII-a, ceea ce indică dificultăți în căsătorie sau relații. (Bineînțeles, și reciproca este adevărată: poate că cineva are Venus-Jupiter în Casa a VII-a și un Saturn stresat în Casa a V-a; asta ar indica parteneriate mai stabile, dar anumite dificultăți în dormitor.)

În sens larg, semnul zodiacal din Casa a VII-a poate fi extrem de revelator, pentru că ne arată tipologiile de oameni de care suntem atrași, dar și atitudinile noastre față de parteneriate în general. În cele ce urmează vă voi oferi câteva idei principale despre cum se comportă și ce tendințe generale are fiecare zodie în Casa a VII-a. Pentru o analiză mai rafinată, ar trebui examinată cu mare grijă situația guvernatorului Casei și zodiei, astfel fiind obținute detalii mai clare despre cum și unde se va manifesta energia iubirii.
 
 

Berbecul în Casa a VII-a

Cu Berbecul în Casa a VII-a s-ar putea să vă atragă persoanele foarte energice și motivate, interesate sau preocupate de sport, afaceri sau alte activități intense. Încrederea de sine și fermitatea lor servește ca o contrapondere la tendința dumneavoastră de a delibera înainte de a lua o decizie, și vă poate aprinde focul lăuntric. Preferați pe cineva cu care să faceți activități energice, cum ar fi sportul, drumețiile sau, bineînțeles, sexul. Leneșii sau persoanele foarte introvertite nu sunt pentru dumneavoastră. Un motiv mai profund pentru care lucrurile stau astfel e că simțiți o atracție față de “focul” acestor personalități, iar acest foc vă poate “aprinde” potențialul în diverse feluri. Ca atare, armonia și corectitudinea dumneavoastră contrabalansează tendința partenerului de a fi impulsiv sau nerăbdător. Însă trebuie să aveți grijă, pentru că ceea ce v-a atras în primă instanță la această persoană – energia și hotărârea sa – poate deveni o sursă de conflicte și certuri. Acești oameni pot fi adevărați luptători, în sens pozitiv dar și negativ. Însă nu uitați că e nevoie de doi într-un tango, așa că aveți grijă să nu contribuiți fără să vă dați seama la acest dans disfuncțional. În ultimă instanță, cheia este să priviți atent înainte să faceți saltul și să nu vă aruncați cu capul înainte în orice relație fără să examinați atent mai întâi personalitatea potențialului partener și dinamicile dintre voi. Luați-o pas cu pas și vedeți cum merge. Până la urmă, de ce atâta grabă?
 
 

Taurul în Casa a VII-a

Dacă aveți Taurul în Casa a VII-a, sunteți atras sau atrasă de oamenii practici și stabili financiar, care vă pot oferi elementul siguranței materiale. Mai simplu spus, căutați un partener care să vă întemeieze. Nu e neapărat să fie bogat, dar cu siguranță e preferabil să fie independent și echilibrat în chestiunile materiale. Este posibil chiar să faceți afaceri împreună. Totuși, e bine să aveți grijă cu persoanele care dau semne de extravaganță, lux (indulgence) sau trăsături materialiste. Venus guvernează această zodie, prin urmare cei care au această amplasare a Taurului în Casa a VII-a sunt adesea atrași de artiști – pictori, sculptori sau designeri. De asemenea e posibil ca acești nativi să aibă o legătură specială cu natura. Puteți petrece momente frumoase în natură, fie că e vorba de ieșiri în parc, grădinărit sau călătorii în locuri superbe. Un alt punct de legătură între voi ar putea fi gătitul. De vreme ce Venus este guvernatoarea Taurului, cu siguranță preferați un partener cu un fizic plăcut sau care emană senzualitate, însă aveți grijă să nu vă bazați relația pe termen lung doar pe gratificarea sexuală. De asemenea, trebuie să aveți grijă ca ceea ce v-a atras la început – calitatea practică și capacitatea de a vă întemeia – să nu ascundă o încăpățânare indezirabilă sau ca tendințele lor întrucâtva conservatoare să nu vă plictisească.
 
 

Gemenii în Casa a VII-a

Poziția Gemenilor în Casa a VII-a sugerează că puneți mare preț pe un partener inteligent și cu care puteți comunica în voie. Trebuie să existe neapărat o legătură mentală puternică. Partenerul dumneavoastră ar putea avea o profesie unde comunicarea este esențială, cum ar fi aceea de scriitor, jurnalist, profesor sau specialist în marketing. Acesta poate fi versatil, proverbialul “om bun la toate”, și cu siguranță preferați pe cineva flexibil și pregătit oricând pentru o schimbare de planuri. Mai mult poate decât alți oameni vă doriți să vă distrați împreună cu partenerul și să vă bucurați de activități stimulatoare. Partenerul poate fi mai tânăr, dar asta înseamnă că trebuie să fiți atenți să nu fie imatur sau iresponsabil. S-ar putea ca el sau ea să aibă de călătorit mult, ceea ce probabil va fi un punct de legătură. La fel ca dumneavoastră, partenerii pe care îi alegeți pun mare preț pe libertate și independență, și de aici poate apărea pe parcursul vieții un veritabil dans al legămintelor: să îți dorești angajamente într-o relație, și în următoarea să fii tu însuți cel care vrea mai multă libertate! Uneori, Gemenii pot fi răutăcioși sau înșelători, așa că aveți grijă să nu cădeți victime ale duplicității sau infidelității lor. Însă la fel de adevărat e că și dumneavoastră s-ar putea să resimțiți tentația de a avea mai multe relații simultan. Fără îndoială, asta vine cu anumite riscuri.
 
 

Racul în Casa a VII-a

Cei cu Racul în Casa a VII-a au ca prioritate dominantă în relații securitatea emoțională. Vă atrag oamenii foarte sensibili sau poate intuitivi. Întrucât Racul guvernează căminul și chestiunile familiale (domestic matters), rolul familiei este central în relațiile dumneavoastră, nu doar în sensul de a vă întemeia și administra propria familie, ci și prin tendința de a negocia conflictele din familia extinsă, atât cu cei mai apropiați, cât și cu cei care se simt lăsați pe dinafară. (in-laws and “out-laws”) Acest accent pe familie poate merge în două sensuri: pe de-o parte, are potențialul de a fi o sursă de extraordinară bogăție emoțională, dar pe de altă parte poate conduce la drame dureroase. Semnul zodiacal al Racului este asociat în general cu principiul matern, așa că s-ar putea să vă așteptați ca partenerul să dea dovadă de grijă (nurture) sau chiar să se poarte “mămos” – sau, invers, dumneavoastră ați putea fi cel care este grijuliu și mămos. E foarte important să năzuiți la un echilibru matur în această privință, atât emoțional cât și financiar, pentru a nu ajunge la extreme nesănătoase, în care unul dintre parteneri devine copilul dependent, iar celălalt părintele responsabil. Fiți atenți de la bun început la semnele unor posibile probleme în această zonă, mai ales dacă sugerează disperare (neediness) sau co-dependență. Mai presus de toate, căutați un partener care vă acceptă așa cum sunteți, față de care puteți fi vulnerabil/ă emoțional și încercați să dați la o parte formalismul țeapăn al Ascendentului în Capricorn, pentru că doar așa puteți fi voi înșivă.
 
 

Leul în Casa a VII-a

Dacă aveți Leul în Casa a VII-a, vă atrag personalitățile puternice care au un anumit fler sau stil aparte. Poate că persoana de care sunteți atras/ă are de-a face cu arta spectacolului sau apare în public într-un fel sau altul. Cu siguranță e un plus dacă acea persoană are tendințe creative, fie în muzică, actorie sau divertisment. Ludicul său inspirat și capacitatea de a trăi viața din plin vă contrabalansează tendința către detașare și observație mentală. Mai profund, vă atrage încrederea și stima lor de sine pentru că întrupează calitățile pe care tindeți să le treziți în dumneavoastră înșivă. Însă trebuie să aveți grijă. Această amplasare poate indica o atracție față de personalități puternice, prin urmare pericolul este să le oferiți pur și simplu puterea dumneavoastră, într-un fel care vă ascunde propriul potențial sau gradul de control pe care îl aveți asupra situațiilor. E bine să țineți minte că starea relațiilor vă va oglindi întotdeauna forța sau slăbiciunea propriului ego. Așadar, dacă stima dumneavoastră de sine este slabă, probabil că veți atrage parteneri care reflectă această lipsă sau care compensează prin comportamente dominatoare. În astfel de cazuri, se pot isca lupte pentru putere, iar personalitatea puternică a partenerului vă poate face să vă simțiți într-un con de umbră, dacă nu chiar să vă copleșească. Vă va satisface mai cu seamă un partener cu care puteți întreprinde activități creative și care vă sprijină în ceea ce vreți să faceți.
 
 

Fecioara în Casa a VII-a

Fecioara în Casa a VII-a preferă parteneri inteligenți și analitici, dar și responsabili și practici totodată. E foarte bine dacă au studii superioare. Preferați să fie o persoană conștiincioasă și muncitoare. Poate că partenerul ideal se preocupă de sănătate sau are o profesie asociată cu acest domeniu. El ar putea fi mai conservator decât sunteți dumneavoastră, dar asta poate fi un lucru bun, pentru că v-ar menține cu picioarele pe pământ și ar compensa idealismul sau chiar nepăsarea față de treburile obișnuite. În timp ce dumneavoastră puteți avea o atitudine nonșalantă sau chiar visătoare uneori față de viață, partenerul va fi cel care se preocupă de toate detaliile și de punerea lor în practică. Iar aici ar putea fi incluse și detalii ce țin de igienă. Însă aveți grijă ca tendințele conservatoare ale partenerului să nu ascundă cumva o atitudine bățoasă, pentru că aceasta se va dovedi în cele din urmă frustrantă. Sau, invers, aveți grijă ca stilul dumneavoastră “neglijent” (casual) să nu îi scoată partenerului peri albi. Aveți mare grijă la cei care par să afișeze o atitudine critică față de dumneavoastră, precum și la cei pe care ajungeți să îi criticați. Împreună, vă completați destul de bine, dar feriți-vă de o atmosferă plină de negativitate sau de a vă căuta mereu defecte unul celuilalt. Ar fi ideal să găsiți o cauză pe care să o susțineți împreună și în care să vă investiți energia împreună.
 
 

Balanța în Casa a VII-a

Persoanele cu Balanța în Casa a VII-a sunt atrase de parteneri rafinați, grațioși sau frumoși. Vă atrag oamenii care au de-a face într-o formă sau alta cu publicul, fie că sunt artiști, profesori sau chiar avocați. Partenerul ideal trebuie să comunice foarte bine și să fie un bun diplomat. Chiar dacă potențialul partener poate fi extrem de atrăgător, feriți-vă de oamenii care manifestă semne ale vanității, egocentrismului sau superficialității. Partenerul ar trebui să aibă un efect liniștitor asupra dumneavoastră și să vă contrabalanseze tendința de a reacționa impulsiv sau emoțional în diferite situații. E foarte important să încercați din răsputeri să înțelegeți și punctul celuilalt de vedere, pentru că s-ar putea să aveți păreri extrem de diferite în legătură cu anumite situații sau abordări ale problemelor. De asemenea, aveți grijă să nu intervină prea puternic în cuplu spiritul dumneavoastră competitiv. Partenerul reprezintă o latură a personalității pe care căutați să o dezvoltați la dumneavoastră – și anume, un fel de a fi mai rafinat și mai echilibrat emoțional.
 
 

Scorpionul în Casa a VII-a

Pentru cei cu Scorpionul în Casa a VII-a este foarte important ca partenerul să exercite o atracție sexuală puternică asupra lor. Chiar dacă frumusețea exterioară poate fi parte din asta, pe dumneavoastră vă atrage mai mult pasiunea și carisma lor profundă. Preferați ca partenerul să aibă un aer de mister, iar proverbul “apele liniștite sunt adânci” vă descriu foarte bine alegerile în relații. Poate că partenerul emană un soi de putere ascunsă. Dar aveți grijă la semnele care ar putea indica lupte de putere sau posesivitate. E important ca niciunul dintre voi să nu își îngroape prea adânc emoțiile sau să ascundă secrete importante sau resentimente. Așadar, încercați să scoateți problemele la lumină într-o manieră sănătoasă, chiar dacă asta înseamnă să cereți ajutorul unei alte persoane sau poate chiar unui terapeut. Altfel, veți fi surprins de erupții neașteptate care transformă serios relația. În căsnicie, aveți mare grijă cum tratați tentația aventurilor extraconjugale. Chiar dacă sex appeal-ul este foarte important, la fel de important este să nu vă bazați relația pe termen lung numai pe chimia sexuală. Trebuie să aveți grijă să nu vă lăsați atras sau atrasă de tipul “băiat rau” sau “fată rea” doar pentru fascinația stranie pe care v-o provoacă acel aer de pericol pe care îl emană celălalt. Cu această amplasare, este posibilă punerea în comun a finanțelor, dar trebuie să acordați mare atenție ca nu cumva să ajungeți să vă certați de la bani sau să acumulați resentimente din cauza obiectelor materiale.
 
 

Săgetătorul în Casa a VII-a

Dacă aveți Săgetătorul în Casa a VII-a, libertatea personală este extrem de importantă în relațiile dumneavoastră, și s-ar putea să atrageți persoane care simt aceeași nevoie de libertate. În orice caz, n-ar trebui să fiți surprins dacă relația începe să devină puțin claustrofobică. Pentru a evita această problemă, e important să stabiliți reguli de bază în ceea ce privește spațiul personal, astfel încât dumneavoastră și partenerul dumneavoastră să puteți respira, iar relația să nu vă sufoce. În cel mai bun scenariu, relațiile dumnevoastră manifestă un fel de expansivitate și vă pot lărgi orizonturile. Foarte probabil vă veți bucura de călătoriile cu partenerul, care la rândul său s-ar putea să provină dintr-o țară îndepărtată. Este ideal dacă celălalt are un simț al umorului bine dezvoltat. Cu această amplasare vine o cantitate considerabilă de noroc, care vă permite să vă formați relații mult mai ușor decât restul lumii. Însă aveți grijă să nu tratați relațiile cu prea mare lejeritate, pentru că cei pe care îi lăsați în urmă vor rămâne cu inima frântă, în timp ce dumneavoastră vă pierdeți în apus. Relgia sau filosofia poate juca un rol cheie în relațiile dumneavoastră, și vă pot îmbogăți legătura cu celălalt, fie printr-o credință religioasă comună, printr-o practică spirituală sau o perspectivă ideologică. Însă aveți grijă la semnele care ar indica la partener opinii extreme sau o atitudine dogmatică, pentru că astfel filosofiile personale pot ajunge să vă despartă.
 
 

Capricornul în Casa a VII-a

Persoanele cu Capricornul în Casa a VII-a se simt atrase de oamenii profesioniști, ambițioși sau care au atins un oarecare statut sau o poziție înaltă în viață. Leneșii nu vă interesează. Cu această configurație e posibilă o diferență mare de vârstă între parteneri. Multe persoane cu Capricornul în Casa a VII-a consideră că o relație serioasă vine mai târziu în viață decât se crede, și cu siguranță preferă acest lucru. Asta poate fi din cauza unei precauției sau timidității dumneavoastră, sau din cauza unor factori exteriori – însă nu uitați că amânarea nu implică automat un refuz! Feriți-vă de negativitate în relații și căsnicie și încercați să vă mențineți o atitudine pozitivă și constructivă față de acest aspect al vieții. A fi într-o relație poate părea ceva dificil din mai multe motive, și s-ar putea să simțiți că aveți de dus responsabilități mai grele decât v-ați fi așteptat. De vreme ce pentru acești nativi Racul este în Casa I, configurația sugerează de obicei că unul dintre parteneri se concentrează mai mult pe îngrijirea casei și familiei, iar celălalt este în lume cu cariera sa. Dacă lucrurile stau astfel, e important să căutați un echilibru sănătos în această privință, pentru că altminteri pot apărea conflicte sau resentimente. Dacă potențialul partener este într-adevăr mai în vârstă sau are un statut mai înalt în societate, acest lucru poate fi benefic, însă ar trebui să fiți atent la semne care prevestesc răceală emoțională sau o detașare excesivă din partea sa.
 
 

Vărsătorul în Casa a VII-a

Vărsătorul în Casa a VII-a este atras de un partener neconvențional, sau măcar foarte diferit decât este el. Partenerul ideal este unic în anumite privințe și cu siguranță vă stimulează personalitatea și imaginația mai mult decât ați putea crede în primă instanță. Celălalt este cumva “cu un pas înainte” în felul său, și s-ar putea să fie un inovator în profesia sau hobby-ul său. În cazuri extreme, s-ar putea să pară un ciudat conform standardelor sociale – de pildă un astrolog, om de știință, inventator sau activist social. Însă tocmai acest fel de a fi diferit vă atrage, pentru că oglindește calități pe care năzuiți să le aprofundați mai mult la dumneavoastră. Cu siguranță aveți nevoie de libertate în relații, și s-ar putea să vă bucurați de un fel de înțelegere neconvențională cu partenerul. E foarte important să vă respectați reciproc independența și să acordați destul timp și spațiu pentru propria persoană. Întrucât Vărsătorul este asociat cu grupurile, partenerul dumneavoastră s-ar putea să fie implicat într-o organizație sau în proiecte comunitare de un fel sau altul, și de asemenea s-ar putea să aibă de-a face cu tehnologia sau mass-media. Însă aveți grijă la semnele care ar putea prevesti o detașare excesivă sau poate o disociere mentală de propriile sentimente. S-ar putea ca acea persoană să nu aprecieze deplin natura dumneavoastră mai spontană și distractivă. Pe de altă parte, aveți grijă să nu cădeți pradă prea tare nevoii dumneavoastre de atenție sau dorinței de control. În cuplu, vă echilibrați foarte bine reciproc, iar un proiect creativ comun este foarte recomandat; însă tendințele extreme de ambele părți pot deveni un blocaj periculos dacă nu sunt discutate încă de la început.
 
 

Peștii în Casa a VII-a

Dacă aveți Peștii în Casa VII-a, preferați un partener sensibil, cu înclinații spirituale sau artistice. Celălalt vă poate contrabalansa într-un sens pozitiv atitudinea dumneavoastră mai logică și analitică. Însă idealismul dumneavoastră în relații s-ar putea să nu se potrivească prea bine cu realitatea crudă. Dacă nu îl temperați cu o anumită doză de bun-simț, puteți avea probleme descoperind că acele calități pe care la început le considerați atractive vin la pachet cu elemente mai puțin dezirabile. Aveți capacitatea de a vă dedica cu toată inima relației, dar uneori puteți resimți această dedicare ca un sacrificiu sau ca o obligație dificilă. Aveți mare grijă la începutul relației ca partenerul să nu aibă dependențe ascunse, ori probleme de sănătate care se pot agrava cu timpul dacă sunt trecute cu vederea. În acest cazuri, s-ar putea să ajungeți să fiți nevoit mai târziu să aveți grijă de partener în feluri care vă seacă emoțional. Poate că partenerul dumneavoastră este bun la suflet, dar trebuie să conștientizați că dacă nu e în stare să-și plătească facturile, s-ar putea să fiți nevoit să luați asupra dumneavoastră aceste responsabilități. Însă la fel de posibil este ca, în adâncul sufletului, această grijă față de celălalt să fie ceva ce vă satisface, pentru că o parte din dumneavoastră își poate dori puternic să-l ajute cât se poate de mult pe celălalt. Într-un fel sau altul, mereu apare un element karmic în relațiile dumneavoastră mai serioase, sentimentul că ați fost aduși împreună de destin.
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

3 comments

  1. Buna,

   Apreciez articolele si invat in ele. Sunt incepatoare, si nestiind exact ora nasterii ma gandeam ca m-as putea ajuta de Saturn, ca avand o semnificatie atat e complexa, sa gasesc varianta cea mai probabila a hartii natale reala. in interval de 20 min al celor presupuse ore de nastere, el schimba casa de la , casa a 5 la a 6 , totusi mi se pare ca viata mea pana la cei 57 de ani l-ar putea contine si in casa 5a, adica am un copil cu dizabiltati de vedere care a avut probleme medicale severe, dar ar putea fi si casa a 6 a (Pesti), sunt destul de imprastiata in rutina zilnica, cu exceptia angajamentelor clare, si nu am reusit sa imi construiesc o cariera ,serviciul dincolo de ce mi-as dorit in tinerete.,

   Dupa amintirea mamei ora ar duce in casa a5a, insa trecand atatia ani, mai ales o femeie in covalescenta se putea insela.
   Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.