Revelații și alternative: Luna în aspect cu Uranus

Posted by
Timp de lectură: 8 minute

 
 

Frank Clifford

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după Breakthroughs and Alternatives — The Moon in Aspect to Uranus publicat în numărul din iunie/iulie 2014 al The Mountain Astrologer.
 
 
E ușor să etichetăm anumite perechi planetare și să avem prejudecăți față de ele, considerându-le din start “dificile”, fără vreun dram de compasiune sau fără a le oferi clienților noștri un spectru complet de manifestări care să scoată la iveală potențialul pozitiv al combinației respective. Aici intră în joc corolarul acestei probleme: Luna-Uranus urăște etichetele și prejudecățile și sfidează orice încercare de a fi forțat în categorii restrictive. Această combinație planetară ne reamintește nouă, astrologilor, să evităm să-i judecăm pe oameni după stereotipuri și să-i încadrăm în categorii simpliste.

Persoanele Luna-Uranus sunt prezente în viața noastră pentru a ne scoate din zona de confort. Iar atunci când comportamentul lor nu este prea convențional (sau nu se potrivește cu așteptările noastre de la harta lor), și noi trebuie să fim deschiși și să ne eliberăm de orice idee preconcepută.

Într-o hartă astrologică, dacă există accente simultane pe zodia Racului și a Vărsătorului, asta poate sugera teme contradictorii în familie, de pildă apropiere-distanță sau atașament-independență. Acest raport ne oferă primul indiciu în legătură cu relația dintre guvernatorii acestor zodii. Luna caută atașament emoțional, siguranță și simbioză, iar ca să își formeze atașamente se bazează pe condiționare, legături emoționale și trecut. Uranus pășește pe drumul cel mai puțin umblat și se detașează de orice se abate de la ideologia sa “perfectă” sau de orice diferă de ceea ce el percepe a fi adevărul; Uranus este ideologia de neclintit concentrată pe viitorul și libertățile noastre.
 
 

Câteva frici și situații Luna-Uranus

  • frica de schimbări bruște pe frontul emoțional sau în cămin, situație domestică instabilă, agitație emoțională, nevoia de incitare.
  • stări imprevizibile, mama perfecționistă, instabilă sau imprevizibilă (erratic).
  • sensibilitate la respingere, frica de colaps, abandon emoțional sau părăsire (de exemplu, cineva care rupe legăturile cu familia).
  • frica de sufocare, sugrumarea, a-i înstrăina pe alții printr-un comportament drastic, intransingent, “pervers”.

 
 

Răspunsuri și manifestări pozitive

Mentalitățile asociate lui Mercur, de pildă, se schimbă mai ușor decât aspectele comportamentale de durată asociate Lunii, care nu se schimbă deloc repede (chiar și în combinație cu Uranus). Însă iată câteva soluții creative.

  • a învăța să accepți schimbările bruște, a fi capabil să-ți întemeiezi un cămin oriunde, a putea să trăiești fericit doar cu lucrurile dintr-un rucsac sau în situații temporare (de exemplu, să ai grijă de casa cuiva), talentul de a renova case și de a îți schimba cu ușurință locuința sau de a o vinde, aranjamente comunale de tip kibbutz, a trăi fericit și singur.
  • a-ți formula propriile idei despre emoții și locuință, a învăța să îți ajustezi atitudinea în funcție de schimbările emoționale fără să apeși imediat butonul “eject” și să “arunci pruncul cu tot cu apa din covată”, a-ți exprima clar nevoia de spațiu, în loc să te îndepărtezi de oamenii care vor să fie intimi.
  • a înțelege cât stres poți suporta înainte să intri în colaps, a te elibera de legături emoționale dureroase sau de manipulare, a conștientiza că “sângele se poate face apă” și că o familie poate fi formată și din prieteni, nu doar din rude de sânge, a o rupe cu trecutul și a te elibera de tiparele emoționale repetitive ale familiei.
  • a-ți căuta propriul adevăr, a renunța la nevoia de a primi aprobarea celorlalți și de “a ține pasul cu lumea bună”.

 
 

Amplasare provocatoare ce instigă la schimbare

Așadar, cum se poate manifesta Luna-Uranus în viața unei persoane? În Getting to the Heart of Your Chart (1), scriam că o persoană cu un Uranus bine amplasat s-ar putea să se “trezească” în situații sau medii în care apare nevoia de a-i trezi la realitate pe ceilalți, de a încălca restricțiile, a te ridica împotriva nedreptăților sau de a cataliza un soi de acțiune sau schimbare progresivă.

Tot astfel, persoana Luna-Uranus are adesea experiența unei vieți de familie restrictive, conformiste sau sufocante – iar pentru supraviețuirea sa la nivel emoțional, această experiență o forțează să recurgă la acte de despărțire sau detașare față de cei dragi sau alte tipuri de revelații, plecări sau crize (breakthrough, breakup or breakdown). În alte cazuri, amplasarea se poate manifesta în perioada adultă printr-o relație sufocantă sau o situație familială care nu mai poate fi suportată.

Ca atare, un aspect Luna-Uranus în harta astrologică (cele mai importante fiind conjuncțiile, opozițiile sau careurile strânse) înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, ne vom confrunta în viața personală cu circumstanțe care ne vor forța să luptăm pentru propria libertate emoțională, să ne răzvrătim împotriva “normalului” sau să spulberăm așteptările nedrepte față de noi (de pildă, atunci când ceilalți se așteaptă să ne comportăm într-un anumit fel care nu ne caracterizează cu niciun chip). O expresie potrivită pentru această pereche planetară este “autenticitate emoțională”. Situațiile când simțim că trăm viața altcuiva sau ne subjugăm propriile emoții reprezintă un nivel prin care cei mai mulți dintre noi trebuie să trecem ca să ne putem dobândi libertatea.

Uneori, o experiență timpurie sau neașteptată de abandon îl poate lăsa pe Luna-Uranus într-o stare catatonică, îngrozit de posibilele crize emoționale din viitor. Ne putem simți imobili emoțional sau putem tinde către structuri [relaționale, emoționale] care în cele din urmă ajung să se dovedească adevărate închisori. Putem rămâne mai mult decât e necesar în anumite situații, temându-ne că schimbarea ne va tulbura sau îl va tulbura pe celălalt (ceea ce bineînțeles că se întâmplă). De obicei, avem câte un moment de “Evrika!” în care ni se revelează singura cale pe care putem merge. Atunci schimbarea devine inevitabilă, uneori e chiar brutală și nemiloasă, dar întotdeauna rapidă. Asta ne poate face să nu mai vrem relații stabile, însă pentru Luna-Uranus provocarea e să caute o altfel de viață personală fără a se teme de schimbare și fără a stagna. Sugestia Katharinei Hepburn – că bărbații și femeile ar trebui să trăiască în case vecine și să se viziteze ocazional – este foarte potrivită pentru cei cu această combinație planetară.
 
 

O viață explozivă

Desigur, Prințesa Diana este deja un exemplu prea des folosit în astrologie, însă din multe puncte de vedere ea a întrupat multe din calitățile specifice acestei perechi planetare (vezi Harta 1, mai jos). Unde a căutat Diana (Soarele în Rac) siguranța emoțională lunară, dacă în familia destrămată, părăsită de mamă, nu a găsit-o? În Casa Windsor, cea mai rigidă, formală și saturniană familie din țară! Acolo ea s-a confruntat cu alienarea specifică Lunii în combinație cu Uranus: detașare emoțională, o familie văduvită de căldură și spontaneitate și un soț care avea ochi pentru altă femeie.

Harta 1: Prințesa Diana

După ce și-a făcut datoria și a născut “un moștenitor și încă unul” (a heir and a spare), Diana a reacționat contra [mediului saturnian] manifestând latura explozivă, imprevizibilă a acestei perechi planetare. Ea a început să facă ce voia și să sfideze, adesea ajungând la fapte și riscuri ieșite din comun (de la autovătămare corporală și încercări de suicid la aventuri amoroase și interviuri clandestine în care spunea totul). Frustrată de ipocrizia, protocoalele și puterea fără adversar (unopposed) a familiei Windsor, ea a pășit pe calea Luna-Uranus, aruncându-și în aer relația și ridicând vălul secretelor regale cu confesiunile ei indiscrete. În 1997 (atunci când Uranus îl tranzita pe Jupiter natal), ea a călătorit în Angola ca să aducă la cunoștința publicului pericolul de a fi aruncat în aer pe terenul minat de acolo, iar apoi, câteva luni mai târziu, a ajuns ea însăși să fie “aruncată în aer” în tragicul accident de mașină din Paris. În ultimii ani de viață, Diana a ilustrat paradigmatic calitatea haotică, ambivalentă (on-off) a opoziției Luna-Uranus din harta sa: într-o clipă era independentă, considerându-se o femeie puternică și autonomă, iar apoi (după cum se zice) îi dădea sute de telefoane unui admirator de care devenise obsedată.
 
 

Vărsătorul anarhist

Siguranța e atunci când totul e pus la punct, când nu ți se mai poate întâmpla nimic; siguranța este negarea vieții. (2) – Germaine Greer

Probabil că cel mai provocator exemplu pentru Luna-Uranus vine de la un spirit cu adevărat uranian, Germaine Greer (vezi Harta 2). Pe la începutul anilor 1970, ea a depășit limitele acceptabile ale feminității, devenind un simbol sfidător al anarhiei și marxismului (Luna-Uranus din harta ei formează o conjuncție strânsă cu conjuncția Soare-Lună în Taur din harta lui Karl Marx). De atunci, Germaine Greer a divizat (Uranus) mereu opinia publică (Luna).

Greer a împins o mulțime de idei în fluxul cultural al vremii (mainstream) și a fost o întrupare a celui de-al doilea val al feminismului, însă nu fără o distincție profund uraniană: ea nu voia egalitate, ci libertate.

Configurația Luna-Uranus este cel mai bine evidențiată în cartea care a făcut-o faimoasă și i-a marcat cariera: The Female Eunuch (volum lansat în Regatul Unit atunci când Jupiter în Scorpion îi tranzita Mijlocul Cerului – conform sistemului de case egale) (3). Absolut subversivă și revoluționară pentru acea vreme, această carte a ajutat-o pe Greer să capete recunoaștere din partea presei pentru inteligența și felul ei obraznic de a fi. Lui Greer (Soarele în Vărsător) nu i-a fost niciodată frică să fie pusă la îndoială și să își exprime propriile idei și nemulțumirile femeilor, și a avut o dorință și un talent aparte de a se opune lumii patriarhale (Leu).

În The Female Eunuch, Greer provoacă femeile să pună la îndoială prejudecățile și stereotipurile asociate feminității “normale” (Luna-Uranus), să respingă imaginile negative despre propriul trup și să se elibereze de vechile roluri rigide și de condiționarea (Luna în conjuncție cu Uranus în senzualul Taur, pe Fundul Cerului). Discutând despre actul uranian al castrării din titlul cărții sale, Greer le-a spus celor de la The New York Times:

Femeile au fost cumva despărțite de propriul lor libido, de facultatea lor de a dori, de sexualitatea lor … Asemeni animalelor, de pildă, care sunt castrate în ferme pentru scopurile stăpânilor lor – să fie îngrășate sau făcute mai docile – femeile au fost despărțite de propria lor capacitate de a acționa. E un proces prin care se sacrifică vigoarea pentru delicatețe și suculență, iar acest proces trebuie schimbat. (4)

Harta 2: Germaine Greer

În spiritul acestei perechi planetare, câțiva ani mai târziu, pe 25 ianuarie 1994 (atunci când Jupiter în tranzit a ajuns din nou pe cuspida Casei a X-a), Greer și-a deschis ușa casei și i-a lăsat pe unii oameni ai străzii să locuiască cu ea. Însă după jumătate din ciclul lui Jupiter, pe 24 aprilie 2000 (atunci când Jupiter în tranzit era peste Uranus natal), Greer și-a dat seama că trăiește într-un adevărat coșmar tipic Luna-Uranus: un student instabil psihic (unhinged) care i se adresa cu “mami” a luat-o ostatică pe scriitoare în propria ei casă; un episod destul de scurt, dar înfricoșător.

Majoritatea elementelor uraniene devin la un moment dat saturniene: ceea ce odată era un lucru revoluționar sau de avangardă, ajunge în cele din urmă ceva obișnuit – însă de obicei catalizatorul inițial devine victimă. Deloc surprinzător, având în vedere semnătura uraniană puternică din harta sa (Uranus conjunct cu Luna, și careu cu Soarele și Ascendentul în Vărsător), Greer rămâne în continuare de partea lui Uranus:

“Problema mea este că eu cred într-o revoluție continuă. Sunt de părere că odată ce schimbi structura puterii și apoi vin niște oligarhi care caută prin orice mijloace să rămână la putere, nu ai obținut nimic decât aceleași trăsături iliberale ale regimului anterior. Ceea ce ne trebuie este un proces continuu de critică, reînnoire, proteste și așa mai departe. (5)

Cumva, acestea sunt chiar provocările pe care aceia dintre noi care avem Luna-Uranus trebuie să le înfruntăm toată viața: să acceptăm schimbarea în domeniile în care se preferă siguranța și să nu ne temem să ne reinventăm, să ne stabilim propriile idei despre emoții și relații și să căutăm medii familiale alternative, și să conștientizăm că expresia foarte potrivită pentru Luna-Uranus “necesitatea e mama invenției” se aplică și trebuie să rămână deschisă la reinventare și în acele domenii care pentru noi sunt deosebit de importante și delicate.
 
 

Datele și sursele hărților

Prințesa Diana. 1 iulie 1961, 7:45 PM GDT (-1), Sandringham, Anglia (52°N50′, 00°E30′); sursa este amintirea unei discuții între Diana și prietena ei astroloagă Debbie Frank, confirmată de discuția dintre mama Dianei și Charles Harvey.
Germaine Greer. 29 ianuarie 1939, 6:00 AM AEST (-10), Melbourne, Victoria, Australia (37°S49′, 144°E58′); sursa A: comunicată de ea însăși lui Tiffany Holmes.
Karl Marx. 5 mai 1818, 2:00 AM LMT (-0:26:32); Trier, Germania (49°N45′, 06°E38′, sursă AA: certificat de naștere.
 
 

Note și referințe

(1) Frank C. Clifford, Getting to the Heart of Your Chart, Flare Publications (UK), 2012, p. 13.
(2) www.brainyquote.com/quotes/authors/g/germaine_greer.html
(3) Cartea a fost publicată în UK pe 24 octombrie 1970, atunci când Soarele în tranzit era la 0° Scorpion, Luna forma pe cer un careu cu Venus-Neptun în Scorpion, iar Neptun în tranzit era conjunct cu Marte natal în harta lui Greer, pe ultimul grad, foarte puternic, al Scorpionului. Patru luni mai târziu, cartea era deja tradusă în opt limbi și avea să devină o adevărată senzație (Neptun) pe plan mondial.
(4) Judith Weintraub, “Germaine Greer – Opinions that May Shock the Faithful”, în The New York Times, 22 martie 1971, www.nytimes.com/books/99/05/09/specials/greer-shock.html
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Germaine_Greer (vezi capitolul “Later Career”) și Nota 24.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.