Șase filme Venus-Pluto

Posted by
Timp de lectură: 9 minute

 
 
Cuprinsul articolului

Final analysis / Analiză finală (1992)
Fatal attraction / Atracție fatală (1987)
Young & Beautiful / Tânără și frumoasă (2013)
Double Lover / Amantul dublu (2017)
Dead ringers / Inseparabili (1988)
Amantes / Amanții (1991)

 
 

19 februarie 2019

O lecție rapidă de astrologie: șase filme în șase zile!

În perioada 19-24 februarie Venus se desparte de Saturn și se întîlnește cu Pluto. Filmele de mai jos ne pot ajuta să înțelegem “timpul probabil”, adică valențele astrologice ale momentului. Vă propun așadar o variantă astrologică – de secol XXI – a “cotelor apelor Dunării”.

Am renunțat să mai urmăresc programele TV de ceva timp însă îmi imaginez că prognoza pe următoarele luni (sau chiar ani) la un buletin de știri de undeva din viitor va fi în genul asta: o conturare a principalelor dinamici arhetipale care vor fi active folosind muzica, filmele, arta în general, evenimentele și ciclurile istorice, viețile personalităților emblematice șamd. Apoi, chiar în perioada “fierbinte”, talk-showuri și alte emisiuni “how-to-do-it-yourself” care să ofere asistență și curaj pentru angajarea creativă, cât mai inteligentă a acestor energii cosmice care dau formă istoriei umane, atât la nivel individual cât și colectiv. După trecerea perioadei: studii de caz, integrare, celebrare.

Sunt convins că prin acest tip de participare colectivă la drama cosmică, nivelul de răspuns al Universului prin sincronicități și tot felul de alte semne divine se va amplifica incredibil de mult, poate și de 1000 de ori față de nivelul actual și vom ajunge, mai repede decât credem, să trăim acea participation mistique, viața într-o lume total diferită de cea de astăzi, acel cosmos profund însuflețit, subtil, misterios, de o extraordinară frumusețe și inteligență creatoare…

Da, după părerea mea, acesta este adevăratul rol al astrologiei. Desigur, toți factorii contează… retrograd, luna vidă, Luna în exaltare, nitya, tehnici, toate sunt importante, dar atunci când ajungem să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor poate e cazul să le lăsăm puțin la o parte și să ne întrebăm: la urma urmei, de ce facem astrologie? și, mai ales, ce înseamnă faptul că astrologia “funcționează”, ce implicații are asta pentru mine?
 
 

Final analysis / Analiză finală (1992)

Un psihiatru care depune mărturie ca expert în instanță este sedus cu măiestrie de către atrăgătoarea soră a unei paciente și distribuit în rolul de idiot util în complotul uciderii soțului, totul pentru a-i încasa asigurarea de viață.

Complotul și crima țin de domeniul lui Pluto iar banii și seducția de Venus, de fapt întreg conceptul de thriller erotic este Venus-Pluto. În plus, Analiză Finală este condimentat cu elemente de psihologie abisală, surorile îl ademenesc cu un vis recurent, cu conotații sexuale, cules din una dintre cărțile lui Freud (Venus-Pluto conjuncție, 8°15′).

 • Filmat: 23 Aprilie 1991 – 17 Iulie 1991
 • Lansat: 7 Februarie 1992

În privința celor care au dat viață proiectului:

 • Phil Joanou (regizor) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 1°29′), Venus în Scorpion, Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție)
 • Wesley Strick (povestea și scenariul) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 1°18′), Tranzit: Pluto-Venus (careu)
 • Richard Gere (Isaac Barr) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 3°29′), Tranzit: pe perioada filmărilor conjuncția Uranus-Neptun formează un careu la Venus natal.
 • Kim Basinger (Heather Evans) – Natal: Venus-Pluto (careu, 8°23′)
 • Uma Thurman (Diana Baylor) – Natal: Venus-Pluto (trigon, 7°17′)
 • Eric Roberts (Jimmy Evans) – Natal: Venus-Pluto (quintil, 0°16′)
 • George Fenton (muzica) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 1°15′)

 
 

Fatal attraction / Atracție fatală (1987)

Unul dintre filmele cu vibrații Pluto-Venus intense din epoca video, cu multe nominalizări la Oscar, Fatal attraction spune povestea unui avocat însurat ce are parte de un weekend fierbinte în timp ce familia este plecată de acasă. Nimic surprinzător în contextul lui Venus-Pluto… Însă încercarea acestuia de a reveni la existența obișnuită se izbește de labilitatea lui Alex, amanta jucată de Glenn Close, consumată de o pasiune obsesivă care transformă totul într-un coșmar, ipostaze mai puțin plăcute, dar la fel de reale ale lui Venus-Pluto.

 • Filmat: 29 Septembrie 1986 – 31 Octombrie 1986
 • Lansat: Septembrie 1987

În privința celor care au dat viață proiectului:

 • Glenn Close (Alex Forrest) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 5°39′)
 • Michael Douglas (Dan Gallagher) – Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție)
 • Adrian Lyne (regizor) – Tranzit: Pluto-Venus (trigon)
 • James Dearden (scenariul) – Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție)
 • Maurice Jarre (muzica) – Tranzit: Pluto-Venus (careu)

Foarte interesant, Glenn Close, care a ajuns să fie identificată cu acest rol, are opoziția Pluto-Venus suprapusă aproape exact peste axa ASC/DESC (observația lui Ray Grasse).
 
 

Young & Beautiful / Tânără și frumoasă (2013)

Patru anotimpuri și patru cântece constituie fundalul pe care filmul deapănă, cu stil și rafinament franțuzesc, adolescența frumoasei Isabelle. Eleva de liceu își începe viața sexuală într-o vacanță și, odată revenită la Paris, se apucă de prostituție. Lucrurile nu sunt deloc simple, Isabelle face asta deși trăiește într-un mediu confortabil, fără griji materiale. De asemenea, ea ridică tariful constant, dar nu cheltuie banii. E vorba de plăcere, dar nu neapărat sexuală: Isabellei pare ca îi place senzația de putere (Pluto) pe care o implică vânzarea frumuseții (Venus).

Regizorul François Ozon s-a născut cu Venus-Saturn (opoziție, 0°16′) iar pe perioada filmărilor exploziva combinație Uranus-Pluto îi activează puternic opoziția natală Venus-Saturn:

 

 • Uranus: conjuncție Venus și opoziție Saturn
 • Pluto: careu Venus, careu Saturn

Venus-Saturn este foarte semnificativ într-un film legat de prostituție pentru că arhetipul prostituatei face parte din gama de manifestări ale complexului Venus-Saturn. Iar dacă luăm în considerare că Ozon a scris și scenariul filmului…

Complexul Venus-Saturn mai transpare în:

 • Detașarea, chiar răceala, cu care Isabelle își abordează “activitatea” de după școală,
 • întîlnirile cu bărbați mult mai în vârstă ca ea
 • moartea celui mai vârstnic client chiar în timpul actului sexual.

La fel de interesant este că Françoise Hardy, ale cărei cântece jalonează povestea, este născută și ea cu Venus-Saturn (opoziție, 3°42′). Mai jos superbul À quoi ça sert (1968):

Datele privitoare la film:

 • Filmat: august 2012
 • Lansat: mai 2013

Cei care au dat viață proiectului:

 • François Ozon (regizor, scenariul) – Tranzit: Pluto-Venus (careu).
 • Marine Vacth (Isabelle) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 5°54′), Tranzit: Pluto-Venus (sesquicareu)
 • Géraldine Pailhas (Sylvie) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 1°32′)
 • Charlotte Rampling (Alice) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 6°25′)
 • Philippe Rombi (muzica) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 2°16′)
 • Nicolas Altmayer (producția) – Natal: Venus-Pluto (trigon, 1°39′), Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție)

 
 

Double Lover / Amantul dublu (2017)

Aceeași Marine Vacth și François Ozon, într-o adaptare franco-belgiană după romanul americancei Joyce Carol Oates “Lives of the Twins” (1987). O poveste de dragoste și suspans, secrete, erotism, manipulare, psihanaliză și dinamici de putere, Venus-Pluto de la cap la coadă.

Cu intriga și prezentarea total diferite de filmele americane, mult mai simpliste, Double Lover este “un bufet de delicatesuri psihosexuale” (Michael Atkinson – The Village Voice). Frumoasa Chloé încearcă și psihoterapia pentru a-și rezolva tensiunea abdominală și începe o relație cu tandrul ei psihanalist Paul, pe care sfîrșește prin a-l adora. Însă acesta are un secret… În încercarea de a înțelege despre ce e vorba, Chloé descoperă că iubitul ei are un geamăn identic, Louis, de asemenea psihiatru, însă mult mai dominant, și ajunge să îl prefere sexual…

Matthew Lickona spune despre Double lover că “pentru un film despre doi psihologi, gemeni identici care trăiesc împreună cu o femeie, ultima creație a lui François Ozon este extrem de ginecologică”.

 • Filmat: N/A
 • Lansat: 26 mai 2017

În privința celor care au dat viață proiectului:

 • Jérémie Renier (Paul & Louis) – Natal: Venus-Pluto (sextil, °11′), Tranzit: Uranus și Jupiter trezesc la viață sextilul Venus-Pluto (opoziție și trigon; conjuncție și sextil)
 • Marine Vacth (Chloé) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 5°54′), Venus conjunct Algol
 • Jacqueline Bisset (Mme. Schenker) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 2°12′), Tranzit: Pluto-Venus (careu)
 • Joyce Carol Oates (autor Lives of the Twins) – Natal: Venus-Pluto (conjuncție, 1°27′), Tranzit la momentul lansării filmului: Uranus în tranzit face careu strâns la conjuncția natală Venus-Pluto (0°29′, 1°57′), trezind-o la viață.
 • François Ozon (regia, scenariul) Ozon spune că a început să viseze la acest proiect în 2013, perioadă care coincide cu finalul unui tranzit de la Pluto la Venus.

 
 

Dead ringers / Inseparabili (1988)

Considerat unul dintre cele 10 cele mai bune filme canadiene din toate timpurile, filmul spune povestea fraților Mantle, de profesie medici ginecologi. Gemeni absolut identici (jucați impecabil de Jeremy Irons), ei locuiesc în același apartament și împart absolut totul… geamănul dominant Elliot este mai adecvat social decît mai timidul Beverly, astfel că el este cel care seduce femeile pe care i le pasează apoi și celuilalt. De fapt ei sînt total interschimbabili și în ce privește restul activităților, mergînd unul în locul celuilalt oriunde. Lucrurile se complică în momentul în care Bev, cel mai retras dintre gemeni, se îndrăgostește de Claire (Geneviève Bujold), o actriță celebră pe care o sedusese fratele său Elliot, și vrea exclusivitate. După o relație amoroasă foarte intensă cu cei doi gemeni, Claire află adevărul și este ultragiată de comportamentul lor. Claire îl introduce ulterior pe Bev în obiceiul de a folosi stimulante și somnifere, fapt care conduce la psihoză medicamentoasă care în final prăbușește totul într-o notă macabră, tipică lui Pluto.

*

Avînd în vedere tema Venus-Pluto a filmului, este foarte interesant că gemenii identici Stewart și Cyril Marcus, decedați în 1975, după viața cărora este inspirată cartea “Twins” de Bari Wood și Jack Geasland (1977), s-au născut și ei cu Pluto-Venus (conjuncție, 8°15′)!

Pe lîngă asta,

 • la momentul apariției cărții frații Marcus au un tranzit Pluto-Venus (careu),
 • iar la momentul apariției filmului (1988) au de asemenea un tranzit Pluto-Venus (trigon)!

În plus, frații Marcus mai au în harta natală Marte-Neptun (trigon, 1°26′) complex arhetipal care poate da dependență de intoxicante.

Genul ăsta de corelații complexe, pe care l-am pus în evidență și în alte articole (Undeva, cândva… sau Un spion de miliarde), care arată cum harta astrologică natală continuă să “funcționeze” chiar și după dispariția din lumea fizică, depășesc cu mult nivelul de simplă coincidență și sunt pur și simplu imposibile în universul descris de știința actuală. Faptul ca avem asemenea fenomene, pe care o investigație cât de cât serioasă le poate pune în evidență destul de repede și probabil cu zecile sau sutele, înseamnă ca universul în care trăim este foarte diferit de cel despre care am învățat la școală…

*

Datele astrologice despre film

 • Filmat: 1 Februarie 1988 – 12 Aprilie 1988
 • Lansat: Septembrie 1988

În privința celor care au dat viață proiectului:

 • Jeremy Irons (Elliot/Beverly Mantle) – Natal: Venus-Pluto (conjuncție, 4°29′), Tranzit: Pluto-Venus (careu). Foarte interesant, prima alegere pentru rol (refuzat pentru că avea un alt angajament), William Hurt, s-a născut și el cu Venus-Pluto (opoziție, 0°54′) și avea și el un tranzit de la Pluto la Venus pe durata proiectului.
 • Geneviève Bujold (Claire Niveau) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 0°04′). Pe perioada proiectului are un tranzit de la Neptun la Soarele natal (opoziție aproape perfectă), în deplină coerență cu problemele de dependență de somnifere ale personajului din film.
 • Heidi von Palleske (Cary) – Natal: Venus în Scorpion, Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție 2°50′)
 • Jill Hennessy (Mimsy) – Tranzit: Pluto-Venus (sextil 0°20′). Sora ei Jacqueline, geamănă identică, alături de care apare în film, are desigur aceleași tranzite.
 • Bari Wood (co-autor al cărții despre gemenii Marcus) – Natal: Venus-Pluto (trigon, 7°20′)

Nu am găsit date despre Jack Geasland (coautor carte) și Norman Snider (coautor scenariu).

Regizorul filmului, David Cronenberg, cunoscut pentru filmele sale cu note de violență și sînge la vedere s-a născut cu Pluto-Marte (opoziție, 0°00′), care se reflectă interesant atît în finalul filmului cît și în actorii principali:

 • Jeremy IronsNatal: Marte-Pluto (careu, 5°08′), Tranzit: Pluto-Marte (conjuncție foarte strînsă).
 • Geneviève Bujold Natal: Marte-Pluto (conjuncție, 6°18′), Tranzit: Pluto-Marte (careu foarte strîns).

Același Matthew Lickona de mai sus spune despre Dead Ringers că “pentru un film despre doi ginecologi, gemeni identici care împart o femeie, filmul lui David Cronenberg e groaznic de psihologic.”
 
 

Amantes / Amanții (1991)

Bazat pe o poveste adevărată despre seducție și trădare petrecută în Spania anilor ’50, Amantes este considerat cel mai bun film al regizorului Vicente Aranda. Filmul este un clasic al cinema-ului spaniol și a fost distins în 1992 cu premiul Goya (Cel mai bun film și Cel mai bun regizor). Rolul de femeie fatală i-a adus Victoriei Abril Ursul de argint pentru cea mai bună actriță (1991).

Triunghiul amoros tipic pentru Venus-Pluto îl are în centru pe Paco (Jorge Sanz), un tînăr soldat lăsat la vatră care se pregătește de căsătorie cu logodnica sa virgină Trini (Maribel Verdú). Ea are strînsă o mare sumă de bani pentru a începe viața împreună, însă regulile stricte ale societății catolice cer ca Paco să aibă un serviciu stabil înainte de a se putea căsători. El închiriază o cameră de la frumoasa văduvă Luisa (Victoria Abril) care îl seduce și îl soarbe într-o pasiune copleșitoare care-l face să uite de logodnica sa. Situația escaladează imprevizibil atunci cînd frumoasa văduvă, implicată în afaceri cu o bandă de gangsteri care descoperă că au fost înșelați, este amenințată cu desfigurarea dacă nu returnează suma de bani furată. Lucrurile evoluează rapid printre dragoste, minciuni, gelozie, sex torid și pasiune incontrolabilă spre un deznodămînt foarte Venus-Pluto.

Echipa de filmare a trăit o sincronicitate foarte interesantă pe final. Ei erau pregătiți să folosească zăpadă artificială pentru turnarea ultimei scene a filmului cînd, spre mirarea tuturor, a început să ningă, pentru prima oară după mulți ani în acel oraș.

 • Filmat: N/A
 • Lansat: 12 aprile 1991

În privința celor care au dat viață proiectului:

 • Vicente Aranda (regizor, scenariul) – Natal: Venus-Pluto (trigon, 2°35′), Venus în Scorpion Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție)
 • Carlos Pérez Merinero (scenariul) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 3°06′), Tranzit: Pluto activează sextilul natal (semisextil la Venus și careu la Pluto)
 • Pedro Costa (producător) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 6°28′)
 • Victoria Abril (Luisa) – Natal: Venus-Pluto (conjuncție, 5°42′), Tranzit: Pluto-Venus (careu)
 • Jorge Sanz (Paco) – Natal: Venus-Pluto (sextil, 2°42′), Tranzit: Pluto-Venus (trigon)
 • Maribel Verdú (Trini) – Natal: Venus în Scorpion, Tranzit Pluto-Venus (conjuncție perfectă)
 • José Nieto (muzică) – Natal: Venus-Pluto (opoziție, 2°21′)
 • José Luis Alcaine (imaginea) – Natal: Venus-Pluto (trigon, 6°56′), Tranzit: Pluto-Venus (conjuncție)

 
 

Alte articole despre Venus și Pluto
Pluto-Venus: o călătorie muzicală
Only love can hurt like this (Venus-Pluto)
Un tranzit Pluto-Venus și literatura română
Lust, Caution (Pluto-Venus)
Partea întunecată a sexualității umane
Aspectele Venus-Pluto
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.