Saturn – marea provocare „karmică” a horoscopului

Posted by
Timp de lectură: 23 minute

 
 

Ray Grasse

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după Capitolul 9, “Saturn as the Key “Karmic” Challenge of the Horoscope”, al cărții Star Gates.
 
 
Cu mai mulți ani în urmă, atât de mulți încât nu mai țin minte exact, un astrolog care venise în vizită a făcut o remarcă în treacăt, și zicea că amplasarea lui Saturn în harta cuiva denotă “marea provocare karmică a vieții acelei persoane”.

Dacă reîncarnarea este într-adevăr ceva real, așa cum cred de altfel, sunt de părere că într-o hartă natală există mai mulți factori care ar putea fi asociați cu “karma”, nu doar unul singur: Pluto, Casa a XII-a, Nodurile Lunare, cel mai strâns aspect tensionat și altele. De aceea, am putea concepe întreaga hartă ca fiind “karmică”, dacă ținem cont că într-o oarecare măsură ea este rezultatul mai multor tendințe puse în mișcare de-a lungul mai multor vieți.

Însă de la remarca acelui astrolog am avut timp destul să meditez serios asupra problemei, și am ajuns la concluzia că într-adevăr Saturn are ceva special, în sensul că reprezintă un simbol deosebit de concentrat al provocărilor din viața actuală a unei persoane. Adesea, astrologii îl numesc pe Saturn “guvernatorul sarcinilor” horoscopului, și nu cred că greșesc numindu-l așa. Fără îndoială, locul în care se află Saturn în hartă este acel loc în care destinul nu te lasă să scapi basma curată cu greșelile pe care le faci.

Însă aș dori să adaug încă un strat de semnificație peste ce mi-a sugerat inițial acel astrolog, și anume că amplasarea lui Saturn nu indică doar un punct deosebit de concentrat al dificultăților și frustrărilor, ci de asemenea indică dimensiunea în care putem obține cele mai mari succese și realizări în viață. Sunt mai multe motive pentru care cred asta.

Unul dintre ele este următorul: din perspectiva doctrinei reîncarnării, e posibil ca Saturn să denote locul în care avem cel mai amplu bazin de experiențe stocate din viețile anterioare. Laolaltă cu acest bazin vine o serie considerabilă de abilități deprinse – indiferent de cât de lent ar părea să se dezvolte ele în această viață. Putem explica acest lucru printr-o analogie: gândiți-vă cât îi ia unui marfar cu o sută de vagoane să prindă viteză, spre deosebire de unul cu doar cinci sau zece vagoane atașate.

Un alt motiv pentru care Saturn codifică un potențial enorm are de-a face cu acel element de dificultate și efort pe care ni-l impune. Cu alte cuvinte, tocmai datorită efortului enorm cerut de Saturn pentru a ne confrunta cu problemele lui, rezultatul poate însemna o sporire considerabilă a priceperii în domeniul respectiv – aceasta e dimensiunea lui Saturn pe care am numit-o “floarea care înflorește târziu“. (1) După cum spune un vechi proverb, “doar roata care scârțâie trebuie unsă”, și cred că l-am putea interpreta pe Saturn drept “roata care scârțâie” în horoscop. Însă acordarea unui grad atât de ridicat de atenție aduce după sine un grad deopotrivă de mare de învățare și expertiză. Marele maestru al sarcinilor din horoscopul nostru, Saturn, ne bate la cap încontinuu până când reușim să rezolvăm ce avem de rezolvat!

Orice explicație ați prefera, aș dori să vă conduc printr-un tur rapid în jurul zodiacului, ca să vedem cum se poate manifesta acest efect dual al lui Saturn în fiecare zodie, aruncând o privire “karmică” asupra dimensiunilor pozitive și negative ale acestei planete în viața noastră.
 
 

Saturn în Berbec

Aspecte negative: Cea mai dificilă dimensiune a lecțiilor grele ale lui Saturn în Berbec tinde să privească teme precum asertivitatea, furia sau egocentrismul. Nativul descoperă adesea că soarta are un fel aparte de a-l face să plătească cu vârf și îndesat pentru greșeli implicând impulsivitate sau nerăbdare. De asemenea, încă din copilărie pot apărea probleme adânc înrădăcinate privind încrederea în sine și sentimentul central de “Eu!“, și dificultăți în depășirea fricilor. În viața acestor nativi, impulsurile de competitivitate extremă pot duce la consecințe dureroase.

Aspecte pozitive: În manifestarea sa mai evoluată, Saturn în Berbec poate oferi o măiestrie extraordinară a exprimării unor calități precum curajul și accesarea “războinicului interior”. Tensiunile timpurii centrate în jurul fricii sau încrederii se pot transforma în cele din urmă în abilități de lider și într-un curaj ieșit din comun pe câmpurile de luptă ale vieții. În dimensiunile sale pozitive și negative, această amplasare seamănă cu influența unui aspect Saturn-Marte în harta natală.

Personalități cu această amplasare: Ca în cazul tuturor permutărilor lui Saturn în semne, putem recunoaște aspectele pozitive și negative ale lui Saturn în Berbec în viețile unor figuri notabile, care manifestă aceste calități în diferite stadii ale existenței lor. Un exemplu clasic este George Washington, care a avut de parcurs o curbă de învățare destul de abruptă cu Saturn în Berbec. Deși este faimos pentru faptele sale de mare prestigiu din Războiul de Independență, impulsivitatea din tinerețe l-a condus la greșeli cu adevărat teribile pe front, cum ar fi conflictele care au premers bătăliei de la Fort Necessity – o gafă care a determinat în mod direct Războiul de Șapte Ani dintre Anglia și Franța, considerat de un istoric “primul conflict cu adevărat global din istoria umanității” (2) – ca să nu mai vorbim de înfrângerile suferite la începutul Războiului de Independență. Însă Washington a învățat din aceste erori și a reușit să obțină victoria forțelor americane. O întruchipare mai întunecată a influenței lui Saturn în Berbec este liderul irakian Saddam Hussein, care prin legea pumnului de fier a reușit să strângă mari averi și să acumuleze o putere impresionantă, însă în cele din urmă toate acestea s-au întors împotriva lui sub chipul unor înfrângeri devastatoare și unei morți umilitoare.

Disciplina pe care Saturn o poate insufla “războinicului nostru interior” este foarte limpede în cazul artiștilor de arte marțiale Chuck Norris și Jason Statham și actriței Lucy Lawless, care a jucat rolul prințesei războinice Xena într-un serial de televiziune. Berbecul este asociat cu sexualitatea și dorința, asemeni Scorpionului, prin urmare amplasarea lui Saturn aici poate forma nativi recunoscuți pentru atractivitatea și sex appeal-ul lor, cum ar fi de pildă Tina Turner, Pamela Anderson, Julia Roberts, Christy Turlington, Jennifer Anniston sau Natalie Wood. Însă atunci când această energie sexuală este scăpată de sub control, Saturn poate să-i pedepsească greu pe făptași – așa cum s-a întâmplat pentru comicul căzut în dizgrație, Bill Cosby, rapperul Bobby Brown și actorul Dustin Hoffman, a cărui carieră târzie a fost pătată de dezvăluirea aventurilor (indiscretions) din tinerețe.
 
 

Saturn în Taur

Aspecte negative: Cele mai dificile lecții pentru acești nativi au de-a face cu teme precum materialismul, siguranța, simțul practic și, bineînțeles, banii. Nesiguranța datorată sentimentului de a nu fi iubit îi determină pe acești nativi să compenseze prin achiziții materiale sau realizări lumești.

Aspecte pozitive: Dimensiunea pozitivă a lui Saturn în Taur imprimă o sensibilitate profundă și atenție față de natură, bogăție și materialitate în general. Când Saturn formează aspecte armonioase, persoanele cu această amplasare au o înțelegere instinctivă de a supraviețui în lumea concretă. De asemenea, această configurație poate indica un mare constructor, fie de structuri fizice, instituții sau opere de artă. Adesea, ei au o înțelegere profundă a moștenirii pe care vor să o lase lumii.

Personalități cu această amplasare: Conducătorul militar grec Alexandru cel Mare s-a născut cu Saturn în Taur, și în afara faptului că a fost un constructor impresionant (de exemplu, orașul Alexandria), este faimos pentru tendința de a cuceri din ce în ce mai multe pământuri în scurta lui viață. În plan ficțional, pelicula lui Orson Welles, Citizen Kane, a fost lansată în timpul unui stelium important în Taur care l-a implicat și pe Saturn. Filmul înfățișează, consecvent cu amplasarea lui Saturn, viața unui om a cărui nevoie de iubire îl determină să agonisească din ce în ce mai multe lucruri materiale pentru a-și satisface această nevoie emoțională.

În artă, personalități precum Vincent van Gogh și Picasso și-au vădit geniul în felul cum au abordat lumea naturală și formele sale. Însă în timp ce Picasso a fost înzestrat cu un simț de afacerist în agonisirea averii, van Gogh a trăit pe pielea lui dimeniunea de penurie și lipsă a acestei influențe saturniene. Părintele fondator al Statelor Unite, Benjamin Franklin, a exprimat această configurație planetară prin capacitatea sa de a inova și inventa în mod practic, iar Stephen Hawking a fost înzestrat cu o înțelegere extraordinară a lumii naturale, mai cu seamă a gravitației (o forță guvernată de Saturn). Franklin Delano Roosevelt a avut și el această amplasare, iar în timpul perioadei cât a fost președinte s-a confruntat cu probleme de sănătate (physical hardship), și s-a implicat intens în reforma economică și bancară în încercarea de a scoate America din criză. Senatorul american Bernie Sanders s-a născut și el cu această amplasare și s-a concentrat la rândul său foarte intens asupra reformelor economice și confruntărilor cu marile bănci. Într-o manifestare cu totul diferită, Maica Tereza a exprimat natura mai austeră a acestei configurații, prin legământul său de sărăcie și preocuparea pentru cei năpăstuiți.
 
 

Saturn în Gemeni

Aspecte negative: Aici, cele mai dificile lecții tind să privească probleme cu comunicarea și tiparele de gândire. Persoana cu Saturn în Gemeni experimentează o tensiune în exprimarea și articularea ideilor și sentimentelor sale, dar în afară de asta trebuie să fie foarte atentă la ce spune, pentru că gafele verbale și denaturările îi pot aduce probleme. Tiparele negative de gândire pot duce la depresie și cinism, și la o atitudine de genul “paharul este pe jumătate gol” asupra vieții.

Aspecte pozitive: Pe de altă parte, Saturn în Gemeni poate oferi nativului un real talent de a-și structura și exprima gândurile în cuvinte, prin scris, predare de cunoștințe sau discuții obișnuite. Poate forma o minte profundă și atentă, capabilă să pună idei complexe în cuvinte relativ simple. Această amplasare oferă o înțelegere a disciplinei și capacitatea de a te concentra puternic asupra eforturilor intelectuale și creative.

Personalități cu această amplasare: Printre marii vorbitori născuți cu această amplasare se numără filosoful Alan Watts, care avea un dar extraordinar de a exprima concepte spirituale și filosofice profunde în fraze ușor de înțeles, iar artiștii Paul McCartney, Joni Mitchell și Mick Jagger au scris cântece și versuri înțelese de oamenii din toată lumea. Scriitorul Franz Kafka a aplicat dimensiunea “întunecată” a lui Saturn în Gemeni pentru a scrie ficțiuni ce abordau teme precum închisoarea, controlul și angoasa.

Regizorul Orson Welles a fost pe bună dreptate luat în vizor pentru filmele sale geniale, însă și pentru vocea sa unică, guturală (deep-throated), difuzată nu doar în filme și piese de teatru ci și în nenumărate reclame de televiziune și radio. Pe de altă parte, operele sale importante precum Citizen Kane sau emisiunea de la radio, War of the Worlds din 1938, i-au adus mari probleme – filmul pentru că era o critică destul de limpede a mogulului media William Randolph Hearst, iar emisiunea de la radio pentru o controversă iscată într-un episod de Halloween. Similar, cofondatorul Wikileaks Julian Assange a ajuns celebru în primul rând pentru rolul său în difuzarea unor informații guvernamentale confidențiale pe Internet, însă apoi a avut de suferit consecințe destul de grave (culminând cu închisoarea) din partea personajelor sus-puse pe care le-a deranjat cu revelațiile lui.

Inventatorul și antreprenorul Elon Musk este un alt nativ cu Saturn în Gemeni care a primit lecțiile grele ale acestei amplasări și a învățat să își aleagă mai atent cuvintele, atunci când comentariile sale critice despre un filipinez foarte popular care salvase niște copii dintr-o peșteră i-au adus un proces penal de mare răsunet în presă. Bobby Fischer a căpătat recunoașterea mondială pentru geniul său în jocul de șah, însă a fost puternic ostracizat pentru remarcile sale anti-semite. Criticul și scriitorul Roger Ebert și-a câștigat faima pentru proza sa elegantă și ușor de înțeles (fiind singurul critic de film care a câștigat vreodată un premiu Pulitzer), însă a trăit pe pielea sa latura mai dificilă a lui Saturn în Gemeni spre finalul vieții, atunci când un cancer oral nu l-a mai lăsat să comunice în mod obișnuit, pe cale verbală.
 
 

Saturn în Rac

Aspecte negative: Cele mai dureroase lecții asociate cu această amplasare au de-a face cu teme ce privesc familia sau căminul, precum și calitatea emoțională de a îngriji sau de a fi îngrijit (give or receive nurturing). Printre acestea se numără pierderea unor membri ai familiei, a face față greutății unei moșteniri de familie, sau sentimentul de a nu fi iubit sau îngrijit. Aceste persoane trebuie să se ferească să se lase consumate de griji și frică.

Aspecte pozitive: Familia poate deveni un domeniu de experiență cu o semnificație foarte profundă, iar moștenirea ancestrală și tradiția familiei pot ascunde mari bogății și recompense. Chiar dacă pot apărea frustrarea privind anumite probleme de creștere sau educație, această amplasare îl poate face pe nativ să exceleze tocmai în aceste zone, prin cultivarea unei griji profunde pentru ceilalți.

Personalități cu această amplasare: Viața actriței Angelina Jolie este o exemplificare atât a laturii pozitive cât și a celei negative a acestei energii. Printre aspectele pozitive se numără munca ei filantropică în țările din Lumea a Treia, precum și rolul ei de mamă care a adoptat o mulțime de copii. Pe de altă parte, știm de faimoasa relație tensionată cu tatăl ei, actorul Jon Voight, și căsnicia încă și mai tensionată (care a dus la divorț) cu actorul Brad Pitt. Într-un capitol anterior [din StarGates] am menționat o clientă cu Saturn în Rac, crescută în condiții de familie dificile, însă care a reușit în cele din urmă să-și deschidă un cabinet de terapie familială. La polul artistic, geniul Renașterii, Michelangelo a avut și el această configurație, și cu siguranță este potrivit că s-a simțit atras să toarne în formă solidă una dintre cele mai cunoscute manifestări ale iubirii și suferinței materne din istorie, faimoasa Pieta, statuia de marmură care înfățișează doliul Fecioarei Maria pentru fiul ei mort, Iisus.

E fascinant cât de multe personalități cu această amplasare au suferit traume emoționale sau provin din familii care sunt la rândul lor “aparte” dintr-un punct sau altul de vedere sau faimoase. În afară de Angelina Jolie, am putea să-i mai menționăm pe Liza Minelli (mama ei a fost Judy Garland), Donald Trump (soțiile și copiii lui au devenit celebri la rândul lor, iar tatăl său a fost un cunoscut mogul imobiliar din New York), președintele George W. Bush (tatăl sau a fost și el președinte), Kirk Douglas și fiul său Michael Douglas s-au născut cu Saturn în Rac și au dobândit amândoi faimă și putere în sferele lor de interes, și, desigur, John F. Kennedy, care provine dintr-o familie americană foarte cunoscută.

Însă în dimensiunea mai dureroasă a configurației, nativii suferă uneori dificultăți sau pierderi mult mai grele, lăsând la o parte variațiunile pe tema divorțului sau infidelității. Chitaristul Eric Clapton și-a pierdut fiul într-o adevărată tragedie. Copilul a căzut pe fereastră de la etaj și a murit. Cântărețul Neil Young a fost pus în situația dificilă de a crește un copil cu nevoi speciale. Cântărețul Dean Martin a fost traumatizat de moartea timpurie a fiului său, Dino, într-un accident de avion. Liza Minelli a suferit în copilărie din cauza vieții tulburate a mamei sale. Și John F. Kennedy a trecut printr-o serie de tragedii în familie: fratele său, Joseph, a murit în Al Doilea Război Mondial, sora Rosemary a suferit o lobotomie prefrontală la vârsta de douăzeci și trei de ani, sora Kathleen Agnes a murit într-un accident aviatic în 1948, și, poate cel mai cunoscut exemplu, soția lui, Jacqueline, a suferit un avort spontan, a născut un copil mort, iar fiul lor Patrick a murit la doar două zile după naștere.
 
 

Saturn în Leu

Aspecte negative: Lecțiile grele pentru acești nativi se pot centra pe teme privind ego-ul, abuzul de putere sau chiar căutarea nestăvilită a plăcerii. În cel mai rău caz, nativul are înclinații de dictator, și este bântuit de posibilitatea unor căderi în dizgrație umilitoare, manifestate prin atacuri publice la adresa sa.

Aspecte pozitive: În cel mai bun caz, disciplina și concentrarea ca de laser oferite de Saturn pot mijloci un succes extraordinar prin simpla punere în act a voinței și o capacitate superioară de a cristaliza impulsurile creative în fapte concrete. La fel ca Saturn în Berbec sau în Capricorn, această amplasare poate sugera un potențial de lider.

Personalități cu această amplasare: Potențialul creativ enorm al acestei amplasări poate fi recunoscut în viața unor personalități foarte diverse, cum ar fi Beethoven, David Bowie, Steven Spielberg, Charlie Chaplin sau Elton John. Saturn în Leu oferă acea calitate de voință în stare brută, care poate fi remarcată limpede în viața lui Arnold Schwarzenegger care în ciuda unor obstacole dificile în viața sa – numele greu de pronunțat, aspectul neobișnuit și accentul puternic – a reușit să devină un om de succes în mai multe domenii, printre care imobiliarele, culturismul, actoria și politica. La fel, Ludwig van Beethoven a atins succesul din punct de vedere creativ și artistic, chiar dacă a avut de suferit de pe urma relațiilor eșuate de iubire și surzeniei din ce în ce mai accentuate. Munca cinematografică a lui Charlie Chaplin pare ceva absolut facil, însă după cum a revelat un adevărat munte de scene nefolosite, procesul său creativ era o luptă continuă, și se chinuia îndelung să tragă scenele “așa cum trebuie”, chiar dacă asta însemna să filmeze aceeași scenă timp de mai multe săptămâni.

Leul este semnul arhetipal al regalității, prin urmare Saturn în această zodie poate indica o ascensiune fulminantă în poziții de putere, însă și mari căderi din aceste poziții de putere și respect. Dincolo de munca sa creativă, Charlie Chaplin a fost victima scandalurilor din cauza relațiilor sale cu femei mai tinere, dar mai ales din cauza opțiunilor sale politice. Președintele Bill Clinton a fost un personaj foarte puternic pe scena mondială, însă și el a fost centrul unui scandal imens din cauza escapadelor sale romantice. Poate că Arnold Schwarzenegger e un om de succes în mai multe domenii de activitate, însă și el a fost în centrul unui scandal atunci când aventura lui amoroasă cu bona copilului a dus la un divorț cât se poate de public de soția sa Maria Shriver.

Soția lui Henric al VIII-lea a ajuns foarte aproape să devină regină, însă a fost decapitată până să ajungă în această poziție. Adolf Hitler a devenit un personaj extraordinar de influent pe scena mondială, însă hybris-ul său a dus în cele din urmă la o cădere de-a dreptul wagneriană. Cântărețul, rapperul și producătorul Kanye West a fost recunoscut ca un talent special în lumea divertismentului, însă de asemenea ego-ul său umflat a stârnit critici enorme de-a lungul anilor.
 
 

Saturn în Fecioară

Aspecte negative: Fecioara reprezintă facultățile critice și analitice ale psihicului, prin urmare nativii care îl au pe Saturn aici trebuie să aibă grijă să nu se concentreze prea tare pe aspectele negative sau imperfecțiunile lor ori ale celor din jur. Dacă persoana nu controlează această tendință, ea poate fi de-a dreptul paralizată de griji și perspective sumbre sau copleșită de toate detaliile situațiilor. La nivel corporal, această capacitate analitică de “descompunere” a lucrurilor se poate manifesta în probleme cu digestia, intestinele sau asimilarea nutrienților.

Aspecte pozitive: În cel mai bun caz, această amplasare poate oferi înțelegeri profunde și un angajament profund pentru învățare și cunoaștere. Acești nativi se pot concentra foarte bine și au capacitatea de a cuprinde sensul mai profund al cărților, filosofiilor sau vieții în general – ca și cum ar “digera experiențe de viață”. Aceștia nu gândesc superficial! Deși un pericol al acestei amplasări este o critică exagerată față de sine (sau față de alții), în cele mai bune cazuri această calitate poate trece în modestie și smerenie și într-un impuls de a se pune în slujba comunității sau lumii în general. Dacă Saturn este afectat de alte aspecte, această amplasare se poate corela cu probleme de sănătate, însă odată integrat el poate facilita o experiență demnă de încredere sau autoritate în domenii legate de sănătate.

Personalități cu această amplasare: Johann Sebastian Bach s-a născut cu această configurație și putem recunoaște influența ei nu doar în productivitatea uluitoare și etica muncii foarte serioasă, ci mai cu seamă în complexitatea creațiilor sale muzicale. Dimensiunea analitică a acestei amplasări poate fi recunoscută de asemenea în personalități cu veleități filosofice precum Madame Blavatsky, Rudolph Steiner sau Ken Wilber, dar ea iese la iveală mai ales în tendința acestor scriitori de a acumula munți întregi de detalii, ca să nu mai vorbim de stilul lor uneori exagerat de critic. Actrița Meryl Streep afișează o precizie extraordinară și o atenție uimitoare la detalii în felul în care dă viață personajelor, iar psihologul “pop” dr. Phil exprimă această influență prin abordarea incisivă a invitaților din emisiunea sa și a problemelor lor, precum și prin preocuparea sa mai generală pentru sănătatea psihică și fizică.
 
 

Saturn în Balanță

Aspecte negative: În această zodie, lecțiile karmice dificile au de-a face cu relațiile și interacțiunile sociale în general. Pot apărea experiențe de limitare în căsnicie sau relațiile amoroase, iar acestea pot implica tensiuni asociate sentimentului de a fi apreciat sau iubit de oameni în general. Dacă nu este echilibrată, această tendință poate duce la un sentiment dureros de respingere din partea societății sau pur și simplu la stângăcie în interacțiunile sociale. Percepția asupra propriei “popularități” poate fi o preocupare majoră. Prin încercări și greșeli, de-a lungul anilor sau chiar zecilor de ani, nativul este forțat să învețe lecțiile dificile ale artei compromisului și interacțiunii sociale.

Aspecte pozitive: În Balanță, Saturn este în exaltare, prin urmare problemele care apar cu această amplasare pot conduce în cele din urmă la măiestrie în socializare și diplomație. Venus este planeta care guvernează Balanța, prin urmare sunt posibile realizări în arte sau divertisment, cu opere creative bine structurate.

Personalități cu această amplasare: Cântărețul și textierul Sting are o conjuncție Soare-Saturn în Balanță. El este un cântăreț de succes, însă a avut de trecut prin suișurile și coborâșurile relațiilor. În interviuri, el a spus că disoluția primei sale căsătorii este un eșec care trebuie să-i fie atribuit lui, însă aparent a doua căsnicie este una fericită și reușită. Dizgrațiatul producător de filme, Harvey Weinstein, s-a născut cu Saturn în Balanță, și recunoaștem ambele dimensiuni în succesul său extraordinar pe plan artistic și în comportamentele necorespunzătoare în relații, aventurile amoroase și căsniciile eșuate.

Prima soție a lui Donald Trump, Ivanka, a experimentat și ea dimensiunile pozitive și negative ale acestei amplasări, devenind extrem de populară și bogată în urma căsătoriei cu Trump, dar apoi a avut de suferit de pe urma divorțului, a fost umilită și respinsă. Faimosul yoghin Paramahansa Yogananda a avut și el această amplasare, însă și l-a manifestat pe Saturn printr-o atitudine austeră față de relații și un legământ de celibat respectat toată viața. Însă aceeași configurație a ieșit la iveală în problemele legale pe care le-a avut cu prietenul său de-o viață, Dhirananda, precum și în atenția adesea negativă (și rasistă) pe care i-au acordat-o ziarele americane, laolaltă cu respingerea socială pe care a simțit-o din cauza pielii sale mai întunecate.

Romanciera Jane Austen s-a născut cu Saturn în Balanță, iar poveștile ei implică adesea comentarii sociale pe tema dependenței de căsătorie a femeilor care caută securitate și o poziție în societate. Un alt exemplu interesant este că Statele Unite “s-au născut” cu Saturn în Balanță pe 4 iulie 1776. În acest caz, influența pare a se fi manifestat prin reputația țării noastre de “țara legilor” (și a avocaților).
 
 

Saturn în Scorpion

Aspecte negative: Lecțiile grele pentru persoanele cu Saturn în Scorpion tind să aibă de-a face cu furia, manipularea și puterea. Erorile sau abaterile în aceste zone sunt amplificate exponențial și pot duce la regrete sau consecințe severe. Rănile emoționale timpurii pot provoca resentimente purulente, la fel cum se întâmplă cu secretele puternic ascunse legate de suferințe prezente. În cel mai rău caz, acestea pot da naștere unei atitudini răzbunătoare sau chiar cruzimii, manifestată de nativ sau împotriva sa.

Aspecte pozitive: Atunci când energia intensă a acestei amplasări este canalizată corespunzător, nativul capătă o putere și hotărâre extraordinară și o adevărată stăpânire a “spiritului de luptător”. Dacă este echilibrată și cultivată, energia acestei configurații poate să ofere înțelegeri profunde ale sexualității, magiei și ocultismului.

Personalități cu această amplasare: În filme, dimensiunea de luptător a acestei amplasări iese la iveală în personalități precum actrița din Wonder Woman, Gal Gadot, sau megastarul artelor marțiale, Jackie Chan. În contextul realității, această energie de luptător poate fi recunoscută în viața unor figuri revoluționare precum Fidel Castro sau liderul mișcării pentru drepturi civile, Malcolm X. Giganții tehnologici Bill Gates și Mark Zuckerberg sunt cunoscuți pentru abordarea de tipul “fără prizonieri” față de concurență în prima parte a vieții lor, însă la un moment dat această atitudine pare să se fi atenuat puternic (unii spun că acest lucru se datorează influenței temperante a soțiilor lor).

La fel ca în cazul lui Saturn în Berbec, este fascinant câte celebrități care au această amplasare zodiacală sunt asociate cultural cu carisma sexuală: Marilyn Monroe, Scarlett Johansson, Marlon Brando, Katy Perry, Richard Burton, Olivia Wilde, Nicki Minaj și mulți alții. Însă de asemenea putem recunoaște unele probleme asociate cu sexualitatea în viața acestor celebrități, de pildă abuzul suferit de Marilyn Monroe, faimoasa dependență de sex a lui Marlon Brando și experiența timpurie de viol a lui Oprah Winfrey. Arhitectul Lloyd Wright a experimentat latura întunecată a acestei amplasări nu doar prin aventura scandaloasă cu o colegă a soției sale, ci mai cu seamă prin crima oribilă desfășurată pe terenul casei și studioului său din Wisconsin, numit Talesien. Hugh Hefner, fondatorul imperiului extrem de influent al Playboy a experimentat ambele dimensiuni ale lui Saturn în Scorpion. Pe de-o parte, s-a bucurat de nenumărate aventuri sexuale și a strâns o avere considerabilă printr-o afacere bazată pe sex, însă pe de altă parte s-a confruntat cu numeroase scandaluri și controverse (acuzații de viol și obscenitate) și a fost descris în termeni deloc pozitivi în cărțile de dezvăluiri ale unor foste amante.

Actorul Mel Gibson s-a născut și el cu Saturn în Scorpion și a apărut în filme de mare profunzime și forță dramatică, însă și în unele pline de o violență vecină cu sadomasochismul, acte de tortură și cruzime. El a suferit de asemenea repercusiuni foarte grave în viața personală pentru remarcile pe care le-a făcut într-un moment de furie dezlănțuită la beție, atunci când ani întregi de emoții reprimate au erupt la suprafață sub forma unor comentarii anti-semite.
 
 

Saturn în Săgetător

Aspecte negative: Provocările dificile cu care se confruntă acești nativi au de-a face adesea cu teme precum libertatea și dorința lor aventuroasă de a-și extinde orizonturile. Impulsul adânc înrădăcinat de a “depăși barierele” (run wild) poate fi constrâns de limitări practice, fie ele sociale, trupești sau legale. În unele cazuri pot apărea frustrări legate de persoanele cu viziuni religioase sau politice rigid conservatoare din viața lor. Pentru unii, această amplasare se manifestă ca o frică profundă de risc – uneori pe bună dreptate, pentru că estimările greșite ale propriilor limite pot duce la probleme serioase. Alții pot avea parte de o adevărată luptă în căutarea sensului, uneori cu accente dureroase. Dogmatismul și nevoia puternică de a avea dreptate pot conduce la probleme destul de serioase. Aceste persoane pot resimți tensiuni privind credința (sau necredința) în existența lui Dumnezeu.

Aspecte pozitive: În cele mai bune cazuri, această amplasare poate favoriza înțelepciunea autentică sau o înțelegere profundă a subiectelor filosofice sau politice. Confruntarea interioară a acestor oameni cu anumite idealuri filosofice sau religioase îi poate ajuta să devină autorități respectabile în aceste domenii. Preocuparea lor cu moralitatea și chestiunile de principiu îi poate determina să militeze pentru dreptate și să devină agenți ai schimbării în lume.

Personalități cu această amplasare: E fascinant cât de mulți oameni faimoși născuți cu această configurație s-au preocupat puternic în viața lor de ideologie, religie sau subiecte filosofice. Iată o scurtă listă: Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Abraham Lincoln, Vladimir Lenin, Charles Darwin, Osama bin Laden, Che Guevara, Rasputin și politicianul iranian Mahmoud Ahmadinnejad. Osama bin Laden a manifestat dimensiunea de extremism religios a acestei amplasări, militând pentru o variantă ultra-conservatoare a islamului, în timp ce Charles Darwin s-a confruntat cu criticile venite din partea unor figuri conservatoare pe seama teoriei sale asupra evoluției (însă acest conflict a avut și o dimensiune interioară, prin tensiunea dintre teoria sa și principiile sale religioase). Comediantul și omul de televiziune Bill Maher a exprimat impulsurile atee ale acestei amplasări prin viziunile sale vădit disprețuitoare față de religie și “Dumnezeu”. Prietenul meu, Richard Smoley, s-a născut și el cu Saturn în Săgetător, și este o personalitate de seamă în domeniul filosofiei și religiei. Ba mai mult, a scris o întreagă carte pe tema lui Dumnezeu, intitulată How God Became God.

Romancierul și jurnalistul Ernest Hemingway s-a născut cu aceeași amplasare a lui Saturn și s-a confruntat cu nenumărate critici din partea conservatorilor pentru poveștile sale “scandaloase”, însă pe plan personal a avut într-adevăr probleme cu echilibrarea limitelor și responsabilităților căsniciei cu nevoia sa profundă de libertate. A călătorit mult în timpul vieții și a fost aclamat și criticat în egală măsură pentru poveștile sale numeroase desfășurate în regiuni îndepărtate ale lumii. Însă în aceste călătorii a avut parte și de probleme cum ar fi pierderea unor manuscrise, rănile suferite pe câmpul de luptă și câteva accidente aviatice aproape fatale. Și chiar dacă la o privire superficială narațiunile sale pot părea existențialiste sau chiar cinice, multe dintre ele sunt străbătute de un curent filosofic sau mitic mai profund.
 
 

Saturn în Capricorn

Aspecte negative: Lecțiile dureroase pe care le au de învățat acești nativi implică adesea abuzul de autoritate, partea negativă a ambiției brute și consecințele nefaste ale statutului și faimei. Dacă Saturn este afectat de alte aspecte tensionate, nativii pot suferi căderi teribile în dizgrație și defăimare.

Aspecte pozitive: Însă la polul opus această amplasare poate oferi o înțelegere intuitivă a dinamicilor puterii în lumea concretă, precum și un talent nativ pentru ascensiunea în poziții ierarhice superioare. Ambiția poate facilita o productivitate enormă și realizări palpabile în lume, iar acestea garantează respectul comunității.

Personalități cu această amplasare: Clint Eastwood s-a născut cu Saturn în Capricorn și a investit energia acestei amplasări într-o carieră de succes, desfășurată pe mai multe domenii: actorie, afaceri și politică. În cazul miliardarului Warren Buffett, Saturn în Capricorn a dat naștere unor instincte extraordinare în lumea afacerilor. Această înțelegere intuitivă a ascensiunii pe scara pozițiilor ierarhice este de asemenea evidentă în viața unor figuri precum Barack Obama, Walt Disney, Tony Robbins, Simon Cowell și Rupert Murdoch.

Prințesa Diana s-a născut și ea cu Saturn în Capricorn și a experimentat în egală măsură aspectele pozitive și negative ale acestei configurații. A avut parte de o ascensiune fulminantă, devenind extraordinar de faimoasă, dar s-a confruntat și cu o cădere în dizgrație la fel de extraordinară, ambele fiind urmări ale căsătoriei sale cu prințul Charles. Această polaritate extremă între negativ și pozitiv este limpede în viața mai multor nativi născuți cu această amplasare a lui Saturn, printre care Maria Antoaneta, Louis al XVI-lea, Iulius Cezar, liderul de cult Jim Jones și actorul Kevin Spacey.
 
 

Saturn în Vărsător

Aspecte negative: Cei născuți cu Saturn în Vărsător au de înfruntat cele mai dificile lecții în legătură cu grupurile sau comunitățile din care fac parte și trebuie să învețe să se integreze în societate. În cel mai rău caz, pot apărea sentimente de alienare sau respingere socială și frustrări privind poziția ierarhică la locul de muncă sau chiar printre prieteni. De asemenea, nativul poate avea de înfruntat provocări în ceea ce privește reconcilierea impulsurilor conservatoare și progresive din propria ființă.

Aspecte pozitive: Chiar dacă pot apărea dificultăți și frustrări privind interacțiunile sociale în general, acești nativi pot ajunge în poziții foarte respectabile sau de autoritate în grupurile din care fac parte. Adesea ei simt o atracție pentru a organiza și administra întreprinderi colective, fie că e vorba de afaceri, activism politic sau pur și simplu adunările sociale și petrecerile de toate felurile.

Personalități cu această amplasare: Jeff Bezos s-a născut cu Saturn în Vărsător și ocupă rolul de director al unei rețele globale ce leagă milioane de oameni prin intermediul tehnologiei internetului, fiind totodată preocupat de un ideal futurist, dezvoltarea unei companii de transport spațial. Winston Churchill a exprimat deopotrivă calitățile pozitive și negative ale acestei amplasări, devenind un lider respectat al țării sale, dar fiind de asemenea o figură intens criticată de rivalii politici.

Yoko Ono a devenit faimoasă prin asocierea ei cu cea mai celebră trupă de rock din lume, Beatles, însă multă lume consideră că ea a avut un cuvânt important de spus în destrămarea grupului. Carl Jung și Aleister Crowley s-au născut în 1875, amândoi având această amplasare, și amândoi au devenit lideri influenți ai unor grupuri, având o serie de probleme cu asociații lor. Pictorul Salvador Dali s-a născut în următorul sejur al lui Saturn în acest semn, în 1904, și a trăit și el propriile suișuri și coborâșuri cu diferite grupuri – în special, cu grupul suprarealiștilor – însă a exprimat latura științifică a acestei amplasări printr-o fascinație crescândă față de fizica cuantică.

Elvis Presley a fost poate cel mai cunoscut cântăreț solo, însă a avut de asemenea legături strânse cu diferite grupuri pe parcursul întregii vieți, unele constructive, altele distructive. În afară de muzicienii cu care cânta la concerte și de numărul imens de fani, el a fost înconjurat de-a lungul carierei sale de anumite personaje indezirabile și de profitori, care au contribuit în mod substanțial la stilul său de viață nesănătos și în cele din urmă fatal. Actrița Shirley MacLaine, asociată cu grupul “Rat Pack”, împreună cu care a ajuns și faimoasă, a experimentat dimensiunea negativă a lui Saturn în Vărsător sub forma unor critici virulente la care a fost supusă pentru credințele ei progresiste și “New Age”. Astronomul Carl Sagan a exprimat atât latura progresivă, cât și cea conservatoare a acestei amplasări – promovând, pe de-o parte, diferite idealuri științifice sau politice care ar putea fi considerate futuriste sau progresiste, însă pe de altă parte “propăvăduind” împotriva credințelor “New Age” în cărți precum Demon-Haunted World. Howard Hughes a fost un vizionar excentric al industriei filmului și aviației, însă în ultimii ani ai vieții sale a fost foarte retras, probabil suferind de agorafobie, pentru că a rupt aproape toate legăturile cu vechii prieteni și asociați.
 
 

Saturn în Pești

Aspecte negative: Pentru acești nativi, lecțiile grele au de-a face cu învățarea justei măsuri între egoism și altruism. Impulsul de a “evada” din responsabilități sau de a le evita în orice fel poate duce la repercusiuni dureroase. Dacă nativul nu reușește să-și stabilească granițe corespunzătoare sau să-și țină în frâu naivitatea, asta poate duce la urmări dezastruoase. Pot apărea deziluzii în domeniile asociate regiunii în care se află Saturn în Pești pe astrogramă, izvorâte adesea în urma unor așteptări nerealiste. De asemenea, poate apărea sentimentul că persoana “duce greul vieții”, ca și cum ar fi constrânsă de soartă sau obligată să plătească o datorie grea din viețile anterioare. La fel ca în cazul lui Saturn în Săgetător, și cu această amplasare pot apărea tensiuni cu religia sau figurile religioase.

Aspecte pozitive: Forța disciplinatoare a lui Saturn poate ajuta persoana să dea o structură impulsurilor spirituale și imaginative inerente zodiei Peștilor. Deși există posibilitatea unor tensiuni în ceea ce privește idealurile și situațiile religioase din viață, acestea pot favoriza dobândirea unei profunzimi spirituale și a unor înțelegeri penetrante – uneori chiar iluminarea. Și chiar dacă această configurație poate indica uneori suferințe considerabile sau un sentiment apăsător de obligație, ea poate da naștere unei compasiuni adânci și unei sensibilități puternice față de suferința altora și nevoile celor năpăstuiți. Atât în dimensiunile sale pozitive, cât și negative, această amplasare are efecte similare cu un aspect Saturn-Neptun.

Personalități cu această amplasare: Potențialul spiritual al acestei configurații iese la iveală în viața unor personalități precum Dalai Lama sau “profetul adormit” Edgar Cayce, însă tot în viața lor putem recunoaște latura mai “grea” a acestei energii, prin greutatea obligațiilor și suferința cu care s-au confruntat în anumite perioade ale vieții lor. Scriitoarea J.K. Rowling a avut și ea de suferit în prima parte a vieții, confruntându-se cu dificultatea de a fi o mamă singură, însă a manifestat și dimensiunea creativă a lui Saturn în Pești prin capacitatea ei de a cristaliza o întreagă lume fantastică în cărți și filme, devenind de asemenea recunoscută pentru eforturile ei umanitare și filantropice pline de compasiune.

Dintre actorii de film, l-am putea menționa pe Keanu Reeves, care s-a născut cu această amplasare și e faimos pentru rolurile pe care le-a jucat, dar și pentru fizionomia sa melancolică (mema “sad Keanu“). Actorii Anthony Hopkins și Robert Downey Jr. și-au investit energia lui Saturn în Pești pentru a pune în scenă reprezentări extraordinare ale personajelor din filmele lor, însă amândoi au experimentat aspectele negative ale acestei influențe planetare, căzând pradă încă de tineri alcoolismului, reușind din fericire să învingă această patimă. Cântăreața Sinead O’Connor a exprimat o cu totul altă dimensiune a acestei energii atunci când a stârnit un scandal global prin “cruciada” ei împotriva Bisericii Catolice (guvernată de Pești). De asemenea, ea s-a confruntat cu probleme emoționale mare parte a vieții sale, pe care le-a descris în mod public, și a ajuns chiar să contemple sinuciderea în anumite momente.
 
 

Notă de încheiere

Pentru o perspectivă mai simplă, puteți observa amplasarea lui Saturn în element pentru a înțelege unele dintre mecanismele de funcționare ale acestei planete în harta dumneavoastră. Atunci când se află în semne de apă (Rac, Scorpion și Pești), provocările și realizările pe care le poate favoriza Saturn tind să fie de natură emoțională. În semnele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), ele se centrează de cele mai multe ori pe chestiuni practice sau materiale. În semnele de aer (Gemeni, Balanță, Vărsător), sunt de natură mai degrabă socială și intelectuală. Iar în semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), provocările tind să implice teme precum asertivitatea, curajul sau ego-ul.

Acest eseu a apărut prima oară în numărul din iunie-iulie 2019 al revistei The Mountain Astrologer.
 
 

Note

(1) Vezi eseul meu, “Saturn, floarea care înflorește târziu”, din cartea Under a Sacred Sky: Essays on the Philosophy and Practice of Astrology (Wessex Astrologer Ltd., 2015), unde explorez dimensiunea dezvoltării lente a lui Saturn în raport cu celelalte planete.
(2) Robert L. O’Donnell, Revolutionary: George Washington at War, Random House, 2019, p.24.
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
Relațiile și Casa a VII-a
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

4 comments

 1. O analiză riguroasă și foarte frumoasă se realizează în acest articol.
  Mulțumim

 2. Îmi aduc aminte, când, la cursurile de astrologie, am ajuns la Saturn, stăteam cu harta mea pe genunchi și trăiam, la propriu, fiecare cuvânt auzit … am umblat câteva săptămâni ca pe ouă, și, în următorii ani am scormonit peste tot, să găsesc partea compensatorie a aspectelor fatidice descoperite (Saturn retrograd casa VIII vărsător), să găsesc ”binele din rău”. Și, după o muncă asiduă, când sus, când jos, l-am găsit! Continuu să-l descopăr.
  Saturn, te ridică ca să te coboare, te coboară, ca să te ridici.
  Și de această dată, un mare multumesc!

 3. Multumesc frumos!
  Ca de obicei, cu capul in nori, am citit tot articolul si abia apoi am “vazut” Saturn in …., adica trebuia sa ma duc la harta mea natala sa vad unde e Saturn la mine, nu sa ma uit la zodia mea :). Stii deja ce am facut : am luat-o de la capat ;)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.