Saturn și Protectorii Pământului

Posted by
Timp de lectură: 8 minute

Cum marile conjuncții în Capricorn în Epoca Pământului au anunțat evoluții majore pentru mișcarea pentru conservarea naturii


Dan Waites

Reprodus cu permisiunea autorului după articolul Saturn’s custodians of the land, publicat pe 9 aprilie 2022.

 

Luna trecută am explorat Epoca Aerului: noua noastră epocă astrologică minunată, caracterizată de progrese intelectuale, de fluxul rapid de informații și idei, de revoluția în tehnologia informației și de dizolvarea structurilor pământești (cu o doză suplimentară de molime și perturbări climatice). Un fenomen fascinant pe care l-am observat în cercetările mele despre epocile elementelor este modul în care saturația fiecărui element în spiritul vremurilor se adâncește pe măsură ce epoca sa avansează. Dacă vi se pare că lumea noastră este aerisită acum, așteptați încă vreun un secol sau cam așa!

Dar procesul de aerisire va purta în el semințele propriei sale distrugeri. Vor exista cei care se vor împotrivi dinamismului amețitor al Aerului, lipsei sale de preocupare față de exigențele întrupării și ridicării tehnologilor informaticieni la eșaloanele de comandă ale societății. Sunt deja acolo – și numărul lor va crește.

Epoca Pământului (1802 – 2020) este instructivă. A fost epoca Revoluției Industriale, a colonialismului și a statului-națiune, precum și a cuceririi planetei de către capitalism. Pe măsura trecerii acestor două secole, omenirea a dobândit o stăpânire tot mai mare asupra lumii naturale. Dar această stăpânire, îmbinată cu o metafizică materialistă și cu un sistem socio-economic care valorizează numai creșterea și acumularea de capital, a avut un cost uriaș: pentru mediu, pentru modurile de viață tradiționale și indigene, pentru sufletele noastre.

Cu toate astea, epoca a dat naștere și unor încercări de corectare a exceselor sale. Una dintre acestea a fost mișcarea conservaționistă, definită de Wikipedia ca fiind “o mișcare politică, de mediu și socială care urmărește să gestioneze și să protejeze resursele naturale, inclusiv speciile de animale, ciuperci și plante, precum și habitatul lor pentru viitor”. O manifestare de umbră a elementului Pământ este materialismul excesiv, însă tot el este și elementul prin care se naște respectul pentru lumea naturală.

Generația actuală de conservaționiști vorbește dintr-un loc al urgenței existențiale. Ascultați pe Greta Thunberg sau Extinction Rebellion și mesajul este clar: trebuie să ne schimbăm sau vom muri. Formele mai vechi de conservaționism, poate pentru că s-au dezvoltat în vremuri mai puțin apăsătoare, puneau mai mult accent pe responsabilitatea noastră de a avea grijă de lumea naturală de dragul ei. Pe această avangardă mai veche mă voi concentra aici. (Aș dori, de asemenea, să recunosc valoarea concepțiilor despre lume care văd în mod inerent oamenii ca parte a naturii și care nu necesită deloc o “mișcare de conservare”… dar aceasta este o poveste pentru altă dată).

Conservaționiștii sunt gardienii pământului, iar pământul este domeniul lui Saturn, în mod tradițional un zeu al agriculturii – de unde și secera sa. Potrivit astrologului alexandrin din secolul al II-lea, Vettius Valens, “Saturn crează șerbi și agricultori din cauza stăpânirii sale asupra pământului și îi face pe oameni să fie chiriași ai proprietății, agricultori care plătesc taxe și violenți în acțiune.”

Saturn: Culegi ceea ce ai semănat

Iată ce spune Valens despre Jupiter și Saturn în combinație (1): “Când Saturn și Jupiter se află împreună, sunt în acord unul cu celălalt și aduc beneficii din moșteniri și adopții și îi fac pe oameni să fie stăpâni pe bunurile constând în pământ, să fie gardieni, administratori ai proprietăților altora, administratori și colectori de taxe.”

Când ne gândim la conservare, cu sugestiile sale legate de responsabilitate, respect pentru trecut și preocupare pentru material, ne vine în minte semnul lui Saturn, Capricornul. Și iată unde situația devine cu adevărat interesantă: conjuncțiile Jupiter-Saturn au loc o dată la 20 de ani, iar aproape toate evoluțiile majore din istoria mișcării conservaționiste au avut loc în perioadele de 20 de ani care au urmat celor trei mari conjuncții din Capricorn ale Epocii Pământului. Aceste conjuncții au avut loc în 1842, 1901 și 1961. (Pentru o listă completă a Marilor Conjuncții ale Epocii Pământului, vedeți aici).

În cele ce urmează, mă voi baza foarte mult pe această intrare din Wikipedia despre istoria mișcării moderne pentru conservarea naturii. Vă încurajez să consultați personal articolul pentru a vă asigura că nu am ales datele care îmi convin. Sunt convins că veți fi de acord că, deși au existat unele evoluții importante în alte momente, perioadele cheie au fost tocmai cele trei pe care le-am evidențiat:

  • 1842-1862,
  • 1901-1921 și
  • 1961-1980.

 

1842-1862: Walden și primele rezervații forestiere de stat

Henry David Thoreau, autorul operei de referință Walden

Prima Mare Conjuncție în Capricorn din Epoca Pământului a avut loc în 1842. În cele două decenii care au urmat, aveau să apară primii zvâcniri ale etosului care a stat la baza mișcării de conservare a naturii. Din articolul de pe Wikipedia:

Mișcarea conservaționistă americană s-a inspirat din lucrările din secolul al XIX-lea care exaltau valoarea inerentă a naturii, dincolo de utilizarea umană. Scriitorul Henry David Thoreau (1817-1862) a adus contribuții filozofice cheie, care au exaltat natura. Thoreau a fost interesat de relația oamenilor cu natura și a studiat acest lucru trăind o viață simplă aproape de natură. Și-a publicat experiențele în cartea Walden, în care susținea că oamenii ar trebui să se apropie intim de natură.

Walden, publicată în august 1854, pe când Jupiter se afla din nou în Capricorn, a fost o relatare a celor doi ani, două luni și două zile pe care Thoreau le-a petrecut trăind într-o cabană din apropierea iazului Walden, într-o pădure din Massachusetts. El a scris cu elocvență despre dragostea sa pentru solitudine și viață simplă și a evocat frumusețea locului sălbatic în care trăia. Curios, Marea Conjuncție din 1842 avusese loc la 8°54′ Capricorn, în primul decan al semnului. Acesta este un decan pe care Austin Coppock, autorul 36 Faces, îl asociază cu faptul de a avea o “înțelegere a naturii teritoriului” și a “calităților locului”, un sentiment puternic pentru pământul pe care ne aflăm. Walden avea să devină extrem de influent pentru viitorii conservaționiști, inclusiv pentru John Muir, pe care îl vom întâlni mai târziu.

În timp ce Thoreau explora sălbăticia americană și își formula gândurile, la celălalt capăt al lumii, în India, aflată sub dominație britanică, erau declarate primele rezervații forestiere, protejându-le în mod oficial de distrugere. Din articolul de pe Wikipedia: “Madras Board of Revenue a început eforturile locale de conservare în 1842, conduse de Alexander Gibson, botanist profesionist care a adoptat sistematic un program de conservare a pădurilor bazat pe principii științifice. Acesta a fost primul caz de gestionare a pădurilor de către stat din lume.” Sistemul inițiat în India în această perioadă avea să servească drept model pentru întreaga lume, inclusiv pentru Statele Unite, câteva decenii mai târziu.

 

 

1901-1921: Roosevelt, John Muir și rezervațiile forestiere ale Statelor Unite ale Americii

Președintele american cel mai strâns asociat cu conservarea mediului este Theodore Roosevelt, care a înființat Serviciul Forestier al SUA și a aplicat măsuri de protecție pentru mai multe terenuri decât orice alt președinte american din istorie. El și-a preluat mandatul în 1901, anul celei de-a doua Mari Conjuncții din Capricorn a Epocii Pământului. El s-a născut în 1858, în perioada de 20 de ani care a urmat primei conjuncții din Capricorn.

Președintele american Theodore Roosevelt

Marea Conjuncție din 1901 a avut loc la 13°59′ Capricorn, în al doilea decan al semnului. Coppock asociază acest decan cu proiecte masive care necesită munca multor mâini și cu instituții mari, iar Roosevelt a fost cel care a instituționalizat cu adevărat conservarea americană. Legea privind rezervațiile forestiere, care permitea președintelui să aloce terenurile forestiere pentru domeniul public, fusese adoptată în 1891, iar predecesorii lui Roosevelt transferaseră deja aproximativ 50 de milioane de acri de pădure în sistemul de rezervații (o suprafață aproape egală cu a României n.tr.). Dar Roosevelt a pus această tendință pe steroizi. Potrivit Wikipedia:

“Președintele Theodore Roosevelt este creditat cu instituționalizarea mișcării conservaționiste din Statele Unite… Moștenirea acțiunilor sale ca președinte la începutul secolului XX include aproximativ 230 de milioane de acri de teren (aproape de patru ori suprafața României n.tr) ca terenuri publice, prin înființarea, menționată mai sus, a Serviciului Forestier al Statelor Unite, precum și zeci de păduri naționale, parcuri naționale și rezervații de păsări, pe lângă patru rezervații de vânat.”

Roosevelt a fost contemporan cu cel mai faimos nume din domeniul protecției naturii din SUA: John Muir, cel care a fondat Sierra Club în 1892. Muir, cunoscut ca “părintele parcurilor naționale” din America, a avut un rol esențial în lupta pentru crearea și conservarea Parcului Național Yosemite, în care a călătorit împreună cu Roosevelt în 1903. În ultimii ani ai vieții sale, Muir s-a dedicat scrisului, lăsând o moștenire scrisă care îi va inspira pe conservaționiștii următorului veac. Cele mai multe dintre cele mai influente lucrări ale sale au fost publicate în acei primii ani ai secolului XX, după Marea Conjuncție din 1901.

 

 

1961-1980: Rachel Carson, Anii 1960 și apariția marilor ONG-uri conservaționiste

Cea mai recentă Mare Conjuncție în Capricorn a avut loc în 1961. În acel an, Rachel Carson, adesea descrisă ca fiind cea mai bună scriitoare despre natură a secolului XX, a publicat Silent Spring (Primăvara tăcută). Cartea este descrisă de Wikipedia după cum urmează: “…un moment de cotitură majoră în domeniul protecției naturii în America. Expunând pericolele individuale apărute din cauza utilizării pesticidelor chimice atât pentru oameni, cât și pentru natură, Carson a inspirat o revoluție ecologică, contribuind la înrădăcinarea mișcării moderne pentru conservarea naturii într-o bază științifică.”

Rachel Carson

Anii ’60 au fost epoca mișcării hippie, când tinerii aparținând generației Baby Boom au început să “turn on, tune in, drop out” (să se aprindă, să se acordeze și să abandoneze, mantra mișcării psihedelice n.tr), după cum spunea Timothy Leary. Ei au început să pună la îndoială capitalismul și conservatorismul încremenit al părinților și să adopte ideea că ar fi mai înțelept să prezervăm lumea naturală, decât să o distrugem pentru câștiguri comerciale. (Să uităm pentru o clipă că, mai târziu, generația Boomers și-a încălcat această promisiune.) Poate că cântăreața Joni Mitchell a exprimat cel mai bine acest sentiment în cântecul său Big Yellow Taxi:

Nu pare că întotdeauna parcă

Nu știi ce ai până când nu mai este

Au asfaltat paradisul și au construit o parcare

Este perioada în care au fost înființate marile ONG-uri de conservare, organizații care au devenit nume cunoscute: World Wildlife Fund (acum World Wide Fund for Nature), Friends of the Earth și Greenpeace. Toate aceste organizații au fost fondate în cele două decenii care au urmat Marii Conjuncții în Capricorn din 1961: World Wildlife Fund chiar în 1961, Friends of the Earth în 1969 și Greenpeace în 1971.

John Muir pe un timbru omagial, 1964

Fondatorul organizației Friends of the Earth, David Brower, precum și Rachel Carson, s-au născut amândoi în perioada de 20 de ani care a urmat precedentei Mari Conjuncții în Capricorn din 1901. Și, într-o legătură care se extinde în direcția opusă, John Muir a apărut pe un timbru comemorativ al Serviciului Poștal al SUA în 1964. Vedem astfel în viața lui Muir o linie care leagă cele trei conjuncții în Capricorn, de la nașterea sa după prima conjuncție în Capricorn, la realizările sale majore după cea de-a doua, până la comemorarea sa după cea de-a treia.

Cititorii se pot întreba în ce măsură sunt relevante aceste evoluții pentru situația noastră din 2022, când e clar că este nevoie de mult mai mult decât de rezervații forestiere și vechile ONG-uri pentru a obține un viitor durabil pe Pământ. Dar nimic nu este niciodată pe deplin limitat la trecut: consecințele reverberează în timp și însămânțează viitorul, chiar dacă la un nivel subconștient. Saturn, stăpânul agriculturii, ne învață că este nevoie de răbdare pentru a culege recolta. Poate că semințele unui viitor durabil au fost semănate cu mult timp în urmă.

(1) pentru astrologul Drew Levanti (@anthrosophist) pentru că mi-a arătat cu multe luni în urmă că protecția naturii aparține lui Jupiter *și* Saturn.
 
Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Epoca Aerului: ce este și de ce contează
Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei
Un internet medieval în Epoca Aerului
Vor porni China și SUA la război?
Un ciclu, două povești: criza financiară și Bitcoin
Astrologia globalizării: Mergem împreună—sau ne dezbinăm?

 
 
Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.