Statele Unite: prima Revoluție a lui Pluto și marea conjuncție Venus-Marte

Posted by
Timp de lectură: 7 minute

Statele Unite: prima Revoluție a lui Pluto și marea conjuncție Venus-Marte
(februarie-martie 2022)
 
 

Maurice Fernandez

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după “The USA first PLUTO RETURN …and the great Venus/Mars conjunction: February – March 2022”. O versiune extinsă a acestui articol a fost publicată inițial în numărul din decembrie 2021 al revistei Career Astrologer.

 
 
Pe data de 20 februarie 2022 va debuta prima Revoluție a lui Pluto pentru Statele Unite. Evenimentul va fi urmat de alte două momente de exactitate în același an, pe 11 iulie și 28 decembrie, pe măsură ce Pluto oscilează între mișcarea directă și retrogradă. Care dintre aceste trei revoluții este cea mai importantă? Opiniile diferă, însă acest articol se va concentra doar pe prima. Din punctul meu de vedere, este cea mai importantă, nu doar fiindcă dă tonul întregului proces, ci și pentru că se petrece pe același grad cu o conjuncție Venus-Marte.

În prima zi a Revoluției lui Pluto, Venus și Marte se află în conjuncție la 19° Capricorn, iar două săptămâni mai târziu, pe 3 martie 2022, cele două planete i se alătură lui Pluto pe gradul 27° Capricorn, formând o configurație foarte puternică.

Mai mult, Revoluția lui Pluto se petrece în tandem cu o amplasare a lui Neptun în opoziție față de poziția natală (de la 22° Pești la 22° Fecioară) și în careu cu Marte natal la 21° Gemeni. În aprilie, Jupiter i se va alătura lui Neptun la 23° Pești, intensificând opoziția și careul.
 
 

Ciclurile Pluto-Neptun

Ciclurile lui Pluto și Neptun sunt interconectate la o rație de 2:3, adică fiecare a doua Revoluție a lui Pluto, coincide cu Revoluția lui Neptun, în timp ce prima Revoluție a lui Pluto coincide cu opoziția din ciclul lui Neptun – așa cum se întâmplă în harta SUA.

Ciclurile lui Neptun și Pluto sunt fascinante și profunde întrucât ambele planete reprezintă curenți de profunzime din psihicul colectiv, care fertilizează tendințele globale. Pluto reprezintă puterea de a transforma criza în oportunitate prin determinare și efort, în timp ce Neptun reprezintă tot ce e sortit sau dincolo de controlul nostru, și de aici, refugiul în ideologie care ține loc de spiritualitate în vremurile de restriște. Atunci când Pluto și Neptun interacționează, se ciocnesc liberul arbitru și soarta: “Acceptarea senină a ceea ce nu putem schimba (Neptun) și curajul de a schimba ceea ce putem schimba (Pluto)”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statele Unite–harta Sibley: 4 iulie 1776, 17:10 (22:10 universal time), Philadelphia, Pennsylvania
 
 

Pluto în Capricorn în secolul XVIII

Amplasat în harta natală a Americii la 27° Capricorn, gradul de exaltare al lui Marte, Pluto descrie o țară născută din sfidarea unui sistem învechit, din biruința asupra tiraniei și puterii autoritare abuzive, cu menirea de a reconstrui un sistem social mai robust, cu mai multe drepturi și libertăți. În Balanță, Saturn, dispozitorul lui Pluto, se corelează cu năzuința pentru dreptate și egalitate de șanse (fairness and balance of opportunity). Constituția Statelor Unite și Carta Drepturilor (Bill of Rights) au urmat între 1787-1791 pe măsură ce Pluto tranzita Vărsătorul, zodia reprezentând emanciparea și elevarea standardelor minimale.

În versiunea Sibley a hărții SUA utilizată în acest articol, Pluto se află în Casa a II-a a resurselor și a sustenabilității materiale. Această amplasare se corelează cu ambițiile financiare ale spiritului întreprinzător american, inerente și sistemului capitalist ce încurajează dezvoltarea în toate felurile posibile—bogăția ca răsplată a muncii—teme cât se poate de specifice lui Pluto în Capricorn. Trebuie menționat că unul dintre scopurile Revoluției Americane a fost eliberarea de taxele excesive ale coroanei britanice suverane, o luptă de asemenea semnificată de Pluto în Casa a II-a—nevoia de luptă împotriva corupției și de emancipare financiară (în acest caz, autonomie).
 
 

Pluto în Capricorn în Secolul XXI

Tranzitul actual al lui Pluto în Capricorn a început în 2008, an marcat de o criză economică de proporții uluitoare și de alegerea primului președinte de culoare american. (Atunci, dispozitorul lui Pluto, Saturn, forma o opoziție cu Uranus, intensificând atmosfera de schimbare socială). De atunci, parcursul lui Pluto în semnul Capricornului a accentuat o neîncredere crescândă în toate instituțiile. Dezvăluirea abuzurilor și manipulării, fie prin spargerea bulei speculative, mișcarea Occupy, scandalul iscat de supravegherea în masă a NSA, scandalurile cu preoți pedofili, mișcarea #metoo sau Black Lives Matter, au dus la pierderea încrederii în toate instituțiile: sistemul bancar, corporațiile, biserica, media, poliția, ca să numim doar câteva dintre ele. Am fost chemați să ne revizuim cărțile de istorie și să îndreptăm relatările pătate de prejudecăți rasiale. E clar că Pluto a expus umbra celor în poziții de autoritate, care sunt în poziția de a scrie istoria (Capricorn).

Recent, cu dispozitorul său, Saturn, în Vărsător, criza COVID-19 a coagulat o puternică mișcare anti-vaccinare, care a pus la îndoială credibilitatea instituției medicale și farmaceutice, și chiar a instituției științifice. Amploarea acestei neîncrederi în instituții a generat atât reforme necesare, cât și ideologii bizare—ne amintim mișcarea Flat Earth, care acuza NASA că a trucat fotografiile cu pământul sferic, susținând că limitele pământului ca o clătită sunt înconjurate de un abis infinit. Fiecare tranzit are momentele lui glorioase și rușinoase, însă la bază, așa cum au avut și părinții fondatori ai Statelor Unite în 1776, Pluto în Capricorn are un scop evolutiv, acela de a pune la îndoială, de a expune eșecurile și de a repara sau distruge sistemele, pentru a construi altele mai etice, credibile și de încredere. Statui au căzut și în 1776 și în 2020.
 
 

Revoluția lui Pluto din 2022

Chiar dacă, tehnic vorbind, Revoluția lui Pluto are loc într-o zi anume, procesul era început de mult și va continua mult după zilele de exactitate. Cu toate acestea, conjuncția simultană Venus-Marte de la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie care are loc la gradul Revoluției, ne obligă să fim atenți la detalii. Perechea lui Venus și Marte reprezintă dinamica fundamentală a homeostaziei, nevoia de echilibru între dăruire și primire, și echilibrul general al puterii (în iubire sau în afaceri) care afectează atât economia, cât și alianțele de orice fel. Tranzitele în semne de Pământ stimulează nevoia de a corecta excesele și de a opta pentru măsuri mai conservatoare (sigure). Prin urmare, de cele mai multe ori ele provoacă un efect de “contracție“. N-ar fi deloc surprinzător să vedem lunile februarie și martie 2022 ca principali indicatori ai unui episod sumbru în materie de economie și afaceri externe ale SUA.

După o adevărată criză a forței de muncă și atâtea ajutoare financiare pe fondul crizei Covid-19, e clar că lumea are o datorie uriașă, atât la nivel guvernamental cât și individual. Instituțiile și persoanele cu averi substanțiale au obținut profituri și mai mari, în timp ce majoritatea oamenilor supraviețuiesc prin ajutoare financiare și împrumuturi. Pe fundalul astrologic, Jupiter galopează către Neptun în Pești la începutul lui 2022, corelându-se cu riscul de a cădea pradă unui optimism maniacal sau inflației, care umflă obiceiurile de îndatorare încă și mai mult, numai pentru a stimula apoi o reacție puternică din exterior și chiar un colaps (vezi articolul despre conjuncția Jupiter-Neptun). Având în vedere momentul apropiat al triplei conjuncții cu Pluto, pare destul de plauzibil că se așterne scena pentru acea contracție.
 
 

Factorul Neptun

În varianta Sibley a hărții SUA, Neptun în Fecioară în Casa a IX-a cuprinde idealismul expansivității și spiritul libertin al țării. Se manifestă în aspirația pentru libertate religioasă, căutarea succesului profesional (Fecioara = angajare), și idealizarea generală a orice este masiv și expansiv în spiritul american. Casa a IX-a este asociată cu culturile străine, iar amplasarea lui Neptun aici ne arată ambii termeni ai ecuației– mai întâi faptul că țara este un ideal pentru nenumărați imigranți venind din toate colțurile lumii, și pe partea de umbră, istoria pătată de imperialism rasist, care s-a dovedit extrem de nociv pentru nativii americani și negri. Ultima opoziție din Pești a ciclului lui Neptun a avut loc pe la sfârșitul anilor 1850, o perioadă extrem de tumultoasă, culminând cu războiul civil (1861). Mișcarea de abolire a sclaviei, inițial sabotată de președintele Buchanan, a fost reînviată de alegerea lui Lincoln în 1861. Problemele rasiale erau într-adevăr în prim-plan. Neptun intra în Pești în 1849 la începutul Goanei după Aur din California, cuprinzând idealismul promisiunii unui viitor mai bun, îmbogățirea rapidă și depășirea orizonturilor. Năzuința de formidabil și depășire a limitelor (expansive) poate fi o calitate pregnantă a impulsurilor specifice lui Neptun în Casa a IX-a. Pe de altă parte, goana după aur a avut un efect devastator asupra nativilor americani și a mediului. (La acea vreme, Pluto se afla în Berbec, în careu cu poziția sa natală din Capricorn.) Opoziția curentă Neptun-Neptun (în careu cu Marte în Gemeni) a scos deja în evidență probleme culturale, mai cu seamă din mai 2020, de la uciderea lui George Floyd și protestele Black Lives Matter [care au urmat].

De asemenea tranzitul poate afecta comerțul internațional și acordurile de politică externă, precum și chestiunile rasiale. Cu Pluto în Casa a II-a și Neptun în Casa a IX-a, suspectăm că domeniul financiar (Casa a II-a) este afectat de măsuri de politică externă (Casa a IX-a). Intr-o notă pozitivă asta poate sugera că noi alianțe și acorduri economice ar putea revitaliza economia. Dar există și o posibilitate sumbră: opoziția lui Neptun poate stârni o criză internațională care ar afecta negativ perspectivele financiare.
 
 

Evadarea în spiritualitate

Cu Pluto într-un semn și într-o Casă de pământ, asociate cu teme materiale, și cu Neptun și Jupiter în Pești, reprezentând o năzuință de mângâiere spirituală, observăm o interacțiune dintre spirit și materie. Atunci când siguranța materială este compromisă, spiritualitatea se poate transforma într-un refugiu, o evadare. Un exemplu recent petrecut în timpul pandemiei capturează această dinamică: dezorientați de confruntarea cu nesiguranța existențială profundă și angoasa colectivă, oamenii s-au constituit în mișcări stranii precum cultiștii Q-Anon. Atunci când apar probleme pe plan material, ideologia și spiritualitatea pot deveni într-adevăr refugii. Recent (în noiembrie 2021), mai mulți adepți Q-Anon s-au strâns în locul unde a fost asasinat președintele JFK în Dallas, să-l vadă pe fiul său, Junior, înviind din morți pentru a deveni vicepreședinte în administrația Trump 2024. Iată un exemplu de episod absolut maniacal, iar Jupiter nici măcar nu ajunsese în Pești la acea vreme!
 
 

Jupiter trece în Berbec – mai 2022

Va însemna Revoluția lui Pluto un nou nivel al colapsului pentru distrugerea rămășițelor unui sistem deja afectat? Cu siguranță n-ar trebui să subestimăm această variantă, mai ales în lumina factorilor discutați. Oamenii care nu au nimic de pierdut sunt cel mai greu de controlat. Nu putem decât să sperăm că vom fi îndeajuns de înțelepți încât să evităm acest cel mai rău scenariu. Prezența lui Jupiter în Pești și, apoi, trecerea sa în Berbec, cuprind spiritul sălbatic al oamenilor, asemeni unui animal ce evadează din cușcă și devine de neoprit. Cu alte cuvinte, 2022 trebuie abordat cu grijă, întrucât ne așteptăm la contracții extreme și comportamente compensatorii “maniacale”. Cei înțelepți vor ști să navigheze acești curenți sălbatici afirmându-și sprijinul pentru reforme sustenabile și benefice majorității cetățenilor lumii, care încearcă fiecare să răzbată cum poate. Umanitatea poate să învețe și cu frumosul, chiar dacă mai mereu alege calea mai grea.
 
 
O analiză astrologică mai cuprinzătoare pentru 2022, cu trecerea axei Nodurilor în Taur-Scorpion, legătura cu guvernatorii Nodurilor și alte evemimente importante, este
2022 Astrology cycles – including USA Pluto Return
 

 
 
Dacă v-a plăcut acest articol v-ar mai putea interesa și:
Șocul viitorului: contemplând revoluția lui Uranus la gradul descoperirii sale
Un moment de răscruce: revoluția lui Pluto pentru Statele Unite
Relația astrologică dintre Uranus și Statele Unite
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.