Uitați-vă la Lucrările mele, Puternicilor, și deznădăjduiți!

Posted by
Timp de lectură: 9 minute

Istoria retrogradărilor lui Marte în Gemeni

Dan Waites

 

Traducere cu permisiunea autorului după Look on my Works, ye Mighty, and despair! The history of Mars retrogrades in Gemini.

 

Numele meu este Ozymandias, Regele Regilor;
Priviți la Lucrările mele, Puternicilor, și disperați!
Nu mai rămâne nimic în afară de asta. În jurul decăderii
Acelei colosale epave, nemărginită și goală
Nisipurile singuratice și plate se întind departe.

 

Sonetul Ozymandias al lui Percy Bysshe Shelley a fost publicat anonim în ziarul londonez Examiner, la 11 ianuarie 1818, când Marte era retrograd în Gemeni. Poate că poemul nu abordează direct subiectul războiului, însă nu e greu de imaginat că naratorul său a dat peste ruinele lăsate în urmă de unul, care vor fi în curând recucerite de nisipurile mișcătoare.

Reflecția asupra conflictelor din trecut este tipică atunci când Planeta Roșie își inversează cursul în semnul de aer al lui Mercur [Gemeni]. Ca să înțelegem ce ne putem aștepta să vedem în timpul retrogradării lui Marte din acest an în semnul Gemenilor, am privit în istorie. În acest articol vom prezenta temele care au ieșit la iveală – și vom analiza ce putem aștepta în timpul retrogradării din acest an.

 

Când un războinic reflectează

Marte își inversează cursul la fiecare doi ani, așa că, spre deosebire de planetele care orbitează la o distanță mai mare de Soare – care petrec câteva luni în fiecare an revenind asupra propriilor pași – retrogradările sale sunt întotdeauna notabile. Mai mult, războiul din Ucraina a adus domeniul lui Marte în prim-planul conversației globale. Sunt vremuri marțiale, iar mașinațiile planetei ce guvernează războiul sunt acum deosebit de îngrijorătoare.

Marte și-a făcut intrarea în Gemeni pe 20 august 2022 și va rămâne în acest semn până pe 26 martie 2023, moment în care va fi petrecut acolo mai mult de șapte luni. Șederea neobișnuit de lungă se datorează, desigur, retrogradării. Pe 30 octombrie Marte va staționa retrograd la 25°36′ Gemeni, își va continua mișcarea retrogradă iar pe pe 12 ianuarie 2023 apoi va staționa direct la 8°08′ Gemeni.

Orice persoană sau instituție cu poziții natale semnificative în aspect strâns cu aceste două puncte de staționare se poate aștepta să vadă evoluții de natură marțială în aceste momente cruciale, deoarece Marte încetinește până la staționare și aplică un semn de exclamare asupra pozițiilor natale spre care privește. Statul Ucraina, cu o hartă întocmită pentru independența sa în 1991, este o astfel de instituție. Marte natal la 25°05′ Fecioară se află într-o cuadratură partilă [aproape perfectă, în același grad] cu stația retrogradă; Jupiter natal face sextil cu Marte de la 25°58′ Leu. Ne putem aștepta să vedem o evoluție cheie în războiul cu Rusia în jurul datei de 30 octombrie.


Care ar putea fi natura acestei evoluții? Cu Marte în Gemeni, ne putem aștepta la acțiune, afirmare, perturbare și conflict în domeniile mercuriene ale gândirii, comunicării, transportului și comerțului. Gemenii sunt, de asemenea, tărâmul tricksterului, unde provocarea este considerată o metodă validă de a agita lucrurile. Așteptați-vă la declarații de intenție agresive, bătălii de idei și acte de război cibernetic. Toate aceste lucruri joacă deja un rol în Ucraina, dar este posibil ca ele să devină o parte predominantă a poveștii în lunile următoare.

Este, de asemenea, frapant faptul că stația directă a lui Marte la 8°08′ Gemeni, pe 12 ianuarie, va face conjuncție cu Uranus natal în harta “Sibly” a Statelor Unite, preferată de mulți. Este un lucru de urmărit, mai ales că Gemenii reprezintă casa a VII-a [a Statelor Unite], referitoare la dușmani și aliați. Când vine vorba de relațiile externe ale SUA, așteptați-vă la neprevăzut la începutul anului 2023. Combinațiile Marte-Uranus tind spre exploziv.


Dar să ne gândim, de asemenea, și la implicațiile simbolice ale faptului că Marte își schimbă direcția și revine asupra propriilor pași. Asta evocă mai multe posibilități: reticență sau incapacitate de acțiune, răsturnări de situație sau încheieri ale unui conflict în desfășurare, reconsiderarea planurilor deja puse în practică și planificarea unor noi direcții de acțiune.

 

Făcând planuri de război


Stalin, Roosevelt și Churchill se întâlnesc pentru prima dată la Teheran

Un exemplu izbitor de Marte retrograd în Gemeni vine din cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului au avut loc multe conferințe între Aliați, dar prima care i-a inclus pe toți cei trei lideri ai așa-numitelor “Trei mari” puteri ale vremii – Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Sovietică – a fost Conferința de la Teheran, care a avut loc între 28 noiembrie și 1 decembrie 1943.

A fost un moment crucial în timpul războiului. Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin s-au întâlnit în capitala iraniană pentru a discuta strategia în lupta împotriva Germaniei naziste și a celorlalte puteri ale Axei. Decizia crucială pe care au luat-o a fost aceea de a invada Franța și de a deschide un al doilea front împotriva Germaniei. Sovieticii luptau împotriva germanilor în Est, dar acum aliații occidentali urmau să invadeze nordul Franței și să-i forțeze astfel pe germani să lupte pe două fronturi.

Semnul Gemenilor este deosebit de relevant aici pentru că, în primul rând, este un semn asociat cu comunicarea, esența ideii de conferință. Dar să observăm, de asemenea, că Gemenii este semnul dualității, iar decizia luată la Teheran a fost aceea de a deschide un al doilea front. Acest lucru s-a dovedit a fi un punct de cotitură major în cel de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, este fascinant să luăm în considerare decanul Gemenilor în care Marte a staționat retrograd în acel an: Gemeni III. Austin Coppock, principala autoritate în privința celeor 36 de decani ai zodiacului, vorbește despre acest decan în special ca despre un loc în care trebuie luată o decizie. Fiind ultimele zece grade ale călătoriei anuale a Soarelui înainte de solstițiul de vară – când noaptea începe din nou să încalece ziua – acest decan reprezintă sfârșitul drumului pentru curioșii Gemeni, care sunt acum forțați să aleagă: Ce voi face? Cine voi fi?

În octombrie, Marte va staționa din nou retrograd în cel de-al III-lea decan al Gemenilor. În săptămânile care vor urma, așteptați-vă la conferințe de război, la decizii cruciale privind strategia sau chiar la extinderea conflictului pe noi fronturi.

 

Atacuri cibernetice

Atacurile de hacking și conflictele cibernetice par evoluții probabile odată cu deplasarea lui Marte pe tărâmul aerisit și informațional al Gemenilor. Și au un precedent istoric.

Cu Marte retrograd în Gemeni, în ianuarie 2008, Biserica Scientologică a încercat să elimine un videoclip bizar cu Tom Cruise scăpat pe YouTube. Grupul de hackeri Anonymous s-a opus acțiunilor Bisericii și a lansat o campanie de atacuri cibernetice pe care a numit-o “Project Chanology”. (“Chanology” este o combinație între “Scientologie” și “4chan”, forumul de mesaje preferat de mulți membri Anonymous). Operațiunile campaniei au inclus atacuri asupra liniilor telefonice, faxuri “negre” și atacuri DDoS, iar ca urmare a acestora din urmă, site-ul web al Bisericii Scientologice a devenit inaccesibil.

Intrarea pentru 1990 de pe Wikipedia ne spune că, în timpul retrogradării lui Marte în Gemeni din acel an, TAT-8 – un cablu transatlantic de fibră optică care transporta traficul de internet între Statele Unite și Europa – a cedat, provocând o încetinire a vitezei de conectare. Acest fapt atrage atenția pentru a nu spune mai mult, mai ales în lumina știrilor recente care susțin că submarinele rusești amenință cablurile de date submarine. Din această știre:

Șeful forțelor armate britanice a avertizat că activitatea submarinelor rusești amenință cablurile submarine, cruciale pentru sistemele de comunicații din întreaga lume.

Amiralul Tony Radakin a declarat că cablurile submarine care transmit traficul de date pe internet sunt “adevăratul sistem informațional al lumii” și a adăugat că orice încercare de a le deteriora ar putea fi considerată un “act de război”.

Un atac asupra cablurilor submarine s-ar afla la extrema posibilităților promise de acest Marte retrograd. Dar atacurile cibernetice de un anumit tip, în special împotriva Ucrainei, sunt o perspectivă foarte realistă, mai ales având în vedere că Rusia a lansat deja atacuri de acest tip împotriva Ucrainei în ultimii ani. În decembrie 2015, Rusia a reușit să pirateze și să oprească rețeaua electrică a Ucrainei. Nu ar trebui să fim surprinși să vedem că ceva similar se va întâmpla anul acesta.

 

Cercetarea universului


Cea mai recentă imagine în infraroșu a universului realizată de Telescopul spațial James Webb al NASA

Poate surprinzător, o temă care a apărut constant în urma analizei retrogradărilor anterioare ale lui Marte în Gemeni a fost progresul în viziunea noastră asupra cosmosului. În timpul retrogradării din 1612, Galileo a devenit prima persoană care a observat planeta Neptun, când s-a alăturat lui Jupiter pe 28 decembrie a acelui an. Astronomul a confundat planeta care se mișcă lent cu o stea fixă. Astfel – având în vedere asocierea lui Neptun cu confuzia și rezistența la definire – identificarea lui Neptun ca planetă va trebui să aștepte până în 1846, când poziția sa a fost prezisă matematic de Urbain Le Verrier.

Mai aproape de zilele noastre, la 11 octombrie 1958, în ziua în care Marte a retrogradat în Gemeni, NASA a lansat prima sa sondă spațială, Pioneer 1. Jumătate de secol mai târziu, în timpul retrogradării lui Marte în Gemeni din 2008, sonda spațială MESSENGER a NASA a efectuat prima sa apropiere de planeta Mercur, colectând date care au permis NASA să genereze imagini detaliate ale suprafeței ei. Este o manifestare incredibil de literală a tranzitului: cu Marte reflectiv în semnul lui Hermes, omenirea a reușit să tragă o privire atentă asupra planetei Mercur însăși.

De ce vedem aceste îmbunătățiri ale viziunii atunci când Planeta Roșie își inversează cursul în Gemeni? Asistăm aici la o combinație de aventură marțială cu curiozitatea asociată cu semnul orientat spre exterior al lui Mercur. Dar ar trebui să luăm în considerare și ce face un războinic atunci când se află în modul reflexiv: el adună informații. În acest sens, deci, acestea sunt misiuni de recunoaștere.

Anul acesta s-a remarcat deja prin noi imagini incredibile ale universului, culese de telescopul spațial James Webb al NASA. Ne-am putea aștepta să vedem și alte evoluții în ceea ce privește imagistica universului nostru la sfârșitul acestui an.

 

Criza care se apropie pe piață

Având în vedere faptul că Mercur conduce piețele, trebuie să remarcăm posibilitatea de perturbare a rutelor comerciale în timpul retrogradării. În timpul retrogradării lui Marte din 1850, britanicii au blocat portul Pireu din Grecia, ca parte a unei dispute în care era implicat un cetățean britanic stabilit în Atena, pe nume David Pacifico. Ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “afacerea Don Pacifico” a fost un exemplu izbitor de diplomație a canonierelor, adică folosirea puterii navale pentru a forța rezultate în afacerile internaționale. Ar trebui să ținem cont de posibilitatea ca situații similare să se dezvolte în timpul retrogradării din acest an. Am în vedere în special situația tensionată din Marea Neagră, un canal crucial pentru exporturile de grâu ucrainean și un teatru cheie al războiului dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, ar trebui să ne pregătim pentru perturbări grave pe piețele financiare. Pe 21 ianuarie 2008, cu Marte retrograd în Gemeni, piețele s-au prăbușit pe măsură ce criza creditelor ipotecare subprime s-a adâncit. Este deosebit de important pentru că atunci, ca și acum, aveam Saturn și Uranus în aspect tensionat unul față de celălalt. Ciclul lor de 45 de ani este intim legat de ritmurile de boom și de prăbușire care afectează economia americană. În 2008, planetele se aflau în opoziție. În momentul de față, au ajuns la cuadratura în descreștere a aceluiași ciclu. Această cuadratură s-a perfectat de trei ori în 2021; nu se va mai perfecta în acest an, dar va ajunge la mai puțin de un grad de exactitate în luna octombrie.

Este un lucru important, deoarece cuadraturile în descreștere ale ciclului Saturn-Uranus au coincis cu cele mai dificile perioade economice din ultimul secol. Ultima astfel de cuadratură a avut loc la mijlocul anilor 1970, când marile economii au fost lovite de stagflație, o combinație de șomaj ridicat și inflație. Cuadratura în scădere de dinainte a avut loc în 1930, și a coincis cu prăbușirea Wall Street și cu Marea Criză din anii 1930. Retrogradarea lui Marte din acest an ar putea acționa ca un declanșator pentru ceva similar; semnele sunt deja acolo.

Dar haideți să încercăm să încheiem într-o notă mai optimistă. De multe ori retrogradările anterioare ale lui Marte în Gemeni au coincis, de asemenea, cu sfârșitul oficial al conflictelor armate. În 1659, francezii și spaniolii au pus capăt în mod formal războiului franco-spaniol, care a durat 24 de ani, prin semnarea Tratatului Pirineilor. În 1817, cel de-al treilea conflict anglo-maratha s-a încheiat, ceea ce a dus la o perioadă de pace în India, deși sub control colonial britanic. În noiembrie 1990, liderii Statelor Unite, ai Rusiei și ai multor state europene au semnat Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa, marcând un moment important în încheierea Războiului Rece.

Cred că este foarte puțin probabil să asistăm la un eveniment similar în legătură cu războiul din Ucraina. Dar putem cel puțin spera că undeva în lume, oamenii se vor aduna pentru a proclama: “Războiul nostru s-a terminat”.
 
 
Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei
Saturn și Protectorii Pământului
Un internet medieval în Epoca Aerului
Vor porni China și SUA la război?
 
 
Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.