Un ciclu, două povești: criza financiară și Bitcoin

Posted by
Timp de lectură: 4 minute

 

Dan Waites

Reprodus cu permisiunea autorului după articolul One cycle, two stories: financial crisis and Bitcoin.

Dacă ați urmărit știrile din ultima vreme, și chiar dacă nu ați făcut-o, este posibil să fi auzit zvonuri despre o catastrofă financiară iminentă. Niciun colț din lume nu este scutit acum de presiunile inflației și de problemele legate de lanțul de aprovizionare, dar epicentrul acestei catastrofe este Europa, devastată de război la margini și confruntată cu o iarnă fără energie.

Săptămâna aceasta, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Europa, cerând încetarea sancțiunilor occidentale cu care se confruntă ca răspuns la invazia sa în Ucraina. Presiunea asupra companiilor energetice este uriașă – atât de mare încât comentatorii sugerează că ne aflăm în fața unei repetări a crizei financiare din 2008, în care guvernele au fost nevoite să salveze bănci inconștiente cu costuri publice uriașe:

[Europa se confruntă cu un potențial eveniment de tip “Lehman Brothers”, deoarece companiile energetice se confruntă cu daune de 1.500 de miliarde de dolari în marje, potrivit Bloomberg.]

Desigur, pentru un astrolog, nu este nimic neobișnuit în faptul că istoria se repetă.

În ultimele două săptămâni, am publicat două scurte videoclipuri World Astrology Report despre astrologia acestei crize financiare iminente. Deși există mulți factori astrologici care contribuie la dezastru, înclinația mea este de a-mi îndrepta atenția asupra tabloului general, cel descris de ciclurile planetare.

Este inconfundabil modul în care actualul ciclu Saturn-Uranus, început în 1988, sincronizează perfect crizele financiare majore la care am asistat de atunci. Iată aspectele dificile ale acelui ciclu, prin amabilitatea minunatului Astro-Seek.com:

Ciclul Saturn-Uranus este subiectul primului dintre aceste videoclipuri, pe care l-am publicat pe 31 august, înainte de apariția știrii despre un “eveniment Lehman Brothers” iminent. În el explic cum aspectele tensionate ale ciclului – conjuncțiile din 1988, cuadraturile în creștere din 1999 și 2000, opozițiile din 2008 până în 2010 și cuadraturile în descreștere din 2021 și 2022 – au coincis cu marile prăbușiri financiare din ultimii 35 de ani.

Iată-l pe investitorul Michael Burry – celebru pentru că a prevăzut criza creditelor ipotecare subprime din 2008 – făcând astrologie fără să-și dea seama:

[prăbușirea crypo. Bifat. prăbușirea meme. Bifat. prăbușirea SPAC. Bifat. Inflație. Bifat. 2000. Bifat. 2008. Bifat. 2022. Bifat. Intre timp tweet-ul a fost șters.]

Chiar mai îngrijorător, având în vedere unde ne aflăm acum în acest ciclu Saturn-Uranus, observ că cuadraturile în descreștere ale ciclurilor Saturn-Uranus au coincis cu cele mai grave crize economice din ultimul secol. Ultimele cuadraturi în descreștere au avut loc la mijlocul anilor 1970, epoca stagflației, și în 1930-1931, la începutul Marii Crize. Iată videoclipul:

Ieri am publicat o continuare, în care am remarcat un corolar bizar al acestor crize ciclice: același ciclu Saturn-Uranus care a început în 1988 se referă și la istoria criptomonedelor. În 1989, când conjuncția se afla în orb, un bărbat pe nume David Chaum a fondat corporația Digicash, prima încercare serioasă de a înființa o criptomonedă. Nașterea criptomonedei în acel moment de rezonanță astrologică indică rolul său cheie în desfășurarea ciclului, care va dura până în 2032.

În 1998, când cuadratura în creștere se afla în orb, Digicash a dat faliment. Cuadratura, de natura lui Marte, semnifică o provocare. Digicash a eșuat în fața provocării.

Dar la opoziția Saturn-Uranus, s-a întâmplat ceva interesant. În ianuarie 2009, în timp ce criza creditelor ipotecare subprime era în plină desfășurare, s-a născut Bitcoin. În textul așa-numitului “bloc de geneză” era inclusă o referință la un titlu din London Times cu privire la acea criză: “The Times 03/ian/2009 Cancelarul este pe punctul de a decide un al doilea plan de salvare pentru bănci”.

Satoshi Nakamoto, creatorul pseudonim al Bitcoin, era vădit sensibil la problemele inerente finanțelor moderne. Și mi se pare că ciclul Saturn-Uranus sugerează că criptomoneda este cumva legată de povestea sa la un nivel mai profund. Cu cât sistemul financiar este mai discreditat, cu atât cripto crește mai mult. Marea întrebare este: ce înseamnă criza iminentă de astăzi pentru sistemul nostru financiar – și pentru Bitcoin? Asta este ceea ce explorez în noul videoclip:

După cum veți vedea, evit să formulez concluzii ferme cu privire la ceea ce va urma. Sunt un interpret al simbolismului care formulează supoziții avizate despre viitor, nu clarvăzător. Însă nu mai este nevoie să spun că am suspiciunile mele și le expun în episod.
 
 
Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei
Saturn și Protectorii Pământului
Un internet medieval în Epoca Aerului
Vor porni China și SUA la război?
Un internet medieval în Epoca Aerului
Astrologia globalizării: Mergem împreună—sau ne dezbinăm?
 
 
Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.