Un moment de răscruce: revoluția lui Pluto pentru Statele Unite

Posted by
Timp de lectură: 19 minute

 
 

Ray Grasse

 
 
Reprodus cu permisiunea autorului după Capitolul 23: “Turning Point: The United States’ Pluto Return” al cărții StarGates: Essays on Astrology, Symbolism, and the Synchronistic Universe
 
 
Acest eseu a apărut prima oară în numărul din decembrie/ianuarie 2019/2020 al revistei The Mountain Astrologer.
(Nota autorului: Acest articol, care descrie următoarea revoluție a lui Pluto pentru Statele Unite a fost publicat la sfârșitul anului 2019, înainte de criza economică, uciderea lui George Floyd și pandemia de Covid-19 din 2020.)
 
 
La fel ca oamenii, și națiunile au “revoluții planetare” – acele momente când un corp celest încheie un circuit complet în jurul cerului și revine în poziția zodiacală pe care a ocupat-o cândva. Însă ciclul complet al revoluției lui Pluto este unul foarte îndelungat, luându-i peste două sute patruzeci de ani să revină în poziția inițială.

Evident, o viață de om nu durează îndeajuns de mult ca cineva să experimenteze o revoluție a lui Pluto, însă cu siguranță națiunile și imperiile o fac. Dacă luăm ca dată de naștere a Statelor Unite ziua de 4 iulie 1776, înseamnă că țara noastră este pe cale să experimenteze prima revoluție a lui Pluto. Tehnic vorbind, evenimentul va avea loc abia în 2022, când Pluto va ajunge la 27° Capricorn, dar pentru un ciclu planetar de o asemenea anvergură trebuie să folosim un orb de câțiva ani, poate chiar câte zece ani de fiecare parte, adică înainte și după formarea aspectului.

Așadar, ce va semnifica acest eveniment pentru Statele Unite?

De regulă, Pluto este descris în termeni precum transformare, moarte și regenerare, capcanele și potențialul puterii, confruntarea umbrei și așa mai departe. Destul de adevărat. Dar pentru contextul nostru, pentru a ști la ce să ne așteptăm trebuie să ne uităm în istorie la exemple ale revoluției lui Pluto pentru alte țări, pentru că unele țări au supraviețuit îndeajuns de mult încât să treacă prin două, uneori chiar trei. Cu siguranță, istoria fiecărei țări este diferită. Chiar și așa, ea ne poate oferi exemple utile din care ne putem inspira interpretarea.
 
 

Revoluțiile lui Pluto în Imperiul Roman

Considerând anul 27 î.Hr. anul de naștere al Imperiului, prima revoluție a lui Pluto a avut loc în perioada 216-223 d.Hr. Deloc surprinzător, această perioadă în care la cârma Imperiului a stat dinastia Severilor a fost o perioadă de instabilitate și schimbare. (1) Diviziv și foarte nepopular, împăratul Eliogabal a domnit între 218-222 d.Hr., iar domnia lui e notorie pentru scandalurile sexuale, controversele religioase și diferite alte comportamente “revoltătoare” – printre care faimosul banchet în care se spune că și-a sufocat invitații umplând încăperea cu petale de trandafir. După ce el și mama sa au fost târâți pe străzi și uciși de Garda Pretoriană, următorul împărat a fost Alexandru Sever, care a domnit din 222 până în 235 d.Hr. Chiar dacă Sever a readus într-o anumită măsură moderația în imperiu, și el a pierdut sprijinul armatei și a fost asasinat împreună cu mama sa – astfel fiind pus capăt dinastiei Severilor. Moartea lui din 235 d.Hr. este văzută drept evenimentul care a semnalat începutul “Crizei secolului al III-lea”, în care o serie de împărați de scurtă durată, aleși dintre militari, generali rebeli și alți pretendenți, au condus un imperiu bântuit de haos, războaie civile, instabilitate generală și probleme economice.

În Imperiul Roman, cea de-a doua revoluție a lui Pluto s-a desfășurat în anii 461-468 d.Hr., o altă perioadă de criză în care Europa s-a văzut amenințată din ce în ce mai tare de forțele de dincolo de granițe. Cu câțiva ani înainte, în 455 d.Hr., vandalii prădaseră Roma, iar la Bătălia de la Capul Bon din 468, vandalii au decimat flota invadatorilor occidentali și romani. Însă Imperiul Roman avea să se prăbușească de tot abia mai târziu, în timpul domniei barbarului Flavius Odoacer (476-493 d.Hr.).

Pe scurt, ambele perioade mai largi asociate revoluției lui Pluto pentru Imperiul Roman au fost perioade de schimbare dramatică, lupte pentru putere și instabilitate politică. Însă e important să ținem seama că Imperiul s-a prăbușit abia la a doua revoluție. Cu alte cuvinte, singură o revoluție plutonică nu duce automat la sfârșitul unei națiuni, dar se pare că vine de fiecare dată cu un grad considerabil de haos.
 
 

Revoluțiile lui Pluto în Imperiul Britanic

Din anumite puncte de vedere, Anglia ne oferă o exemplificare și mai bună a unei revoluții plutonice naționale, pentru că a supraviețuit întreagă la trei astfel de perioade. Luând încoronarea lui William Cuceritorul de pe 25 decembrie 1066 ca dată de naștere a Angliei moderne, prima revoluție a lui Pluto (acceptând ambele date, și cea ajustată conform precesiunii, și cea neajustată) s-a petrecut undeva între anii 1311 și 1315, a doua între 1555-1562, iar ultima s-a desfășurat în perioada 1801-1810. (Nu uitați că trebuie să ținem cont de perioada orbitală excepțional de lungă a lui Pluto. Ca urmare, e important să luăm un orb destul de larg pentru aspectele lui Pluto, care se traduce în perioade mai largi de fiecare parte a intervalelor date de mine.)

În ceea ce privește prima dintre aceste revoluții, intervalul anilor 1311-1315 a venit cu grave probleme de mediu, mai cu seamă “Marea Foamete” din 1315, care a provocat, pe lângă milioanele de morți, o agitație socială enormă, întinsă pe mai mulți ani. Și, așa cum sugerează colegul meu Kenneth Bowser, 1314 a fost anul victoriei cruciale a lui Robert de Bruce în Bătălia de la Bannockburn, semnalând separarea scoțienilor de Anglia.

Perioada din preajma celei de-a doua revoluții a lui Pluto, 1555-1562, a fost un punct major de cotitură în istoria Imperiului Britanic, din mai multe motive. Dincolo de revolta masivă din Kent în anul 1554 și persecuția generalizată a protestanților în 1555, această perioadă a fost martoră ascensiunii la tron a Reginei Mary I, care a condus imperiul din 1553 până la moartea sa în 1558 – fiind prima femeie care a condus singură națiunea engleză. Apoi, din 1558 ea a fost succedată la tron de Elizabeth I, într-o perioadă foarte dramatică atât pentru ea cât și pentru țară, marcată la un capăt de decapitarea mamei lui Elizabeth, Anne Boleyn, și de faimoasa rivalitate dintre Elizabeth și Mary Regina Scoției la celălalt.

Însă poate că cel mai important aspect al acestei perioade a fost începutul așa-numitei epoci elisabetane, considerată și acum o “epocă de aur” a istoriei și literaturii engleze, în care au activat figuri precum William Shakespeare, Ben Jonon, Christopher Marlowe și Edmunt Spenser. (Domnia lui Elizabeth a fost de asemenea marcată de faimosul astrolog, matematician și ocultist John Dee, cel care se pare că a propus numele “Imperiul Britanic”). Din mai multe motive, această perioadă a fost într-adevăr o “renaștere” plutonică a Angliei: Elizabeth a preluat o economie în esență falită și a reinstituit responsabilitatea fiscală, patronând de asemenea un salt extraordinar în explorarea globului și inaugurând o perioadă de relativă stabilitate și pace în țară. Însă dincolo de această pace și stabilitate de suprafață au existat probleme serioase, printre care dușmănia dintre catolici și protestanți care s-a intensificat în ascuns și a dus chiar la câteva tentative de asasinare a Reginei.

Cea de-a treia revoluție a lui Pluto în Anglia a avut loc în perioada 1801-1810. Lăsând la o parte faptul că această perioadă este în general asociată cu Revoluția Industrială, anul 1801 marchează întemeierea formală a Regatului Unit, atunci când Marea Britanie (Anglia, Țara Galilor și Scoția) s-au unit cu Irlanda – un punct de cotitură foarte important în istoria Angliei. Iar în timp ce 1801 marca sfârșitul creșterii economice explozive a Angliei, 1809 este anul unei regenerări fiscale și al unei noi creșteri de aceeași anvergură – o adevărată “renaștere” plutonică. În această perioadă, Anglia s-a angrenat în numeroase conflicte militare în încercarea de a ține laolaltă Imperiul, printre care Bătălia de la Trafalgar din 1805, Războaiele Napoleoniene din 1803 până în 1815, Războiul Peninsular din 1808 până în 1814, războiul cu rușii din 1807 până în 1812, Războiul anglo-suedez în 1810 și conflictul din 1812 cu statul american, care-și declarase independența. (2)
Tot în această perioadă monarhia britanică a devenit din ce în ce mai nepopulară, și tot atunci a avut loc episodul faimos al “nebuniei Regelui George”, momentul când capul Imperiului alterna între demență și normalitate, până când a fost declarat formal “nebun” în 1810. Posibilitatea ca starea regelui să fi simbolizat dezechilibrul mai profund din interiorul Imperiului este cu siguranță tentantă, aceasta reflectând poate impulsurile mai întunecate ale lui Pluto.

Am putea trece ușor cu vederea un alt eveniment din această perioadă, însă acesta s-ar putea dovedi crucial pentru înțelegerea revoluției lui Pluto pentru America. Pentru a-l recunoaște trebuie să facem un pas în spate și să recunoaștem un proces care a început în timpul revoluției precedente a lui Pluto pentru Anglia, și care s-a încheiat în cea de-a treia revoluție despre care vorbim acum. Mă refer la faptul că la începutul domniei lui Elizabeth I, în Imperiul Britanic s-a inaugurat formal comerțul cu sclavi, sub supervizarea lui Sir John Hawkins – într-adevăr, nefasta umbră a acelei “epoci de aur” din acea perioadă. Apoi, după mai bine de două secole, în timpul următoarei revoluții a lui Pluto, acest lucru s-a încheiat oficial , odată cu adoptarea “Legii de abolire a comerțului cu sclavi” din 1807 – chiar în toiul celei de-a treia revoluții plutonice a Angliei.

Nu e greu să recunoaștem natura plutonică a acestui proces, cu aspectele ei negative și pozitive. Pe de-o parte, comerțul cu sclavi a arătat manifestarea în Anglia a celor mai întunecate impulsuri ale naturii umane: bigotism, cruzime și lăcomie; pe de altă parte, odată cu abolirea sclaviei în timpul celei de-a treia revoluții a lui Pluto, Anglia a apărut într-o lumină mult mai pozitivă (redemptive) și cathartică, străduindu-se să depășească această instituție sângeroasă. Adesea, tranzitele lui Pluto implică o confruntare cu întunericul neintegrat și păcatele din trecut, iar cine se confruntă în mod autentic cu aceste probleme și le integrează poate resimți calitatea transformatoare a acestor tranzite. Totuși, dacă ele nu sunt confruntate, problemele neintegrate ne pot consuma și distruge pe interior. Din fericire, în timpul acelei a treia revoluții plutonice, Anglia a ales să se confrunte cu această moștenire sângeroasă și să o depășească.
 
 

Implicații pentru Statele Unite

Ce înseamnă toate acestea pentru America? La ce ne putem aștepta în anii care urmează? În continuare vă propun câteva posibilități la care aș sugera să fim atenți.

1. Fără îndoială, unul dintre efectele revoluției lui Pluto pentru America va fi economic. Pregătindu-mă pentru acest articol, mi s-a părut util să văd ce s-a întâmplat în America la jumătatea intervalului revoluției lui Pluto, adică în anii 1930, atunci când Pluto a ajuns la 27° Rac, în speranța că voi descoperi unele indicii simbolice despre ce se va întâmpla la consumarea intervalului complet. Tehnic vorbind, Pluto a atins această poziție în anii ’30, dar influența acestui eveniment s-a întins pe mai mulți ani de fiecare parte a acestei perioade. Anii ’30 sunt asociați cu punctul maxim al Marii Crize (Great Depression), iar atunci americanii au avut de suferit lipsuri și anxietăți pe care nu le mai trăiseră niciodată. Poate că ce vom experimenta la următoarea revoluție nu va fi ceva de aceeași anvergură, însă deja există destui indicatori problematici care ne dau de înțeles că acea perioadă va fi una foarte tumultoasă pentru economia Statelor Unite. (Totuși, n-ar fi rău să ținem cont de faptul că nu toți oamenii au fost afectați la fel de Marea Criză; de fapt, unii s-au îmbogățit substanțial în acea perioadă – ceea ce demonstrează pur și simplu că energiile planetare dificile se pot manifesta diferit pentru oameni diferiți.)

2. Bazându-ne pe ceea ce am văzut la revoluțiile lui Pluto pentru Imperiul Roman și cel Britanic și pe ceea ce vedem că deja se întâmplă în Statele Unite, cred că ne-am putea aștepta să vedem o intensificare a agitației sociale în țara noastră – una ce ne-ar face să resimțim ceva ca o atmosferă de genul unui război civil. Observați că am spus “de genul” unui război civil. Personal, nu cred că asta va duce la un “război civil” propriu-zis, în care vecinii se împușcă și se atacă unii pe alții. Chiar dacă unii politicieni au întrevăzut deja această posibilitate, cred că e puțin probabil ca ea să se materializeze. Însă fără îndoială în următorii ani ne vom confrunta cu emoții puternice, potențial violente, colcăind să iasă la suprafață. Ce ar putea declanșa o furie și agitație atât de extreme? Ei bine, să le luăm pe rând. În afară de problemele controversate binecunoscute – avortul, imigrația, corupția politicienilor și inegalitatea veniturilor – e foarte probabil ca oricine va câștiga următoarele alegeri prezidențiale să declanșeze reacții furtunoase din partea opusă a spectrului politic. Dacă Trump va câștiga, victoria lui va declanșa o frustrare și furie enormă printre detractorii săi, iar dacă va pierde, cu siguranță acest lucru nu va fi deosebit de plăcut pentru fanii lui.

3. Așa cum spuneam mai sus, în timpul ultimei sale revoluții a lui Pluto, Anglia s-a angajat în numeroase conflicte militare în diferite colțuri ale lumii. Similar, este posibil ca Statele Unite să se implice într-unul sau mai multe conflicte, fie că vorbim de Iran, Coreea de Nord, Venezuela sau alt stat. Însă ținând cont de natura clandestină, poate chiar subversivă, a lui Pluto, această tendință s-ar putea manifesta foarte bine prin acte de sabotaj, terorism sau terorism cibernetic împotriva Statelor Unite, mai degrabă decât prin conflicte convenționale în teren. Avem deja un exemplu evident al felului cum lucrează Pluto în evenimentele din 11 septembrie, unde atacul s-a desfășurat la vedere, dar dușmanul perceput a părut aproape anonim. Întrebarea era de unde fusese dirijat actul respectiv de terorism și cum îi puteam răspunde. Americanii au suferit o senzație paralizantă de neputință, pentru că nu puteau înțelege situația, cine provocase această situație și cum ar putea fi rezolvată ea. De fapt, această senzație de neputință este una dintre semnăturile cheie ale aspectelor tensionate care îl implică pe Pluto. Speranța mea e că Statele Unite nu vor trece iarăși prin așa ceva, însă posibilitatea nu poate fi cu totul trecută cu vederea. De asemenea, ar trebui să ținem cont și de posibilitatea unui atac de tip false flag, prin care s-ar crea percepția unui act de terorism “străin” care este de fapt orchestrat dinăuntrul Statelor Unite, servind unor țeluri politice sau militare autohtone.

4. Fiind în Capricorn, următoarea revoluție a lui Pluto sugerează clar scandaluri explozive și căderea în dizgrație a unor personaje puternice, fie că vorbim de politicieni, celebrități, autorități religioase sau șefi de companii. Corupția nepercepută anterior va fi scoasă la lumină. Mă refer la posibile agresiuni sexuale sau chiar acte de trădare națională. Se va extinde această tendință asupra ocupantului celei mai înalte funcții din țară – asupra Președintelui? Nu putem ști cu siguranță, dar fără îndoială va fi o perioadă dificilă pentru oricine se va afla atunci în Biroul Oval, fie el republican sau democrat.

5. Întrucât Revoluția are loc într-un semn de pământ, se va face resimțit de asemenea un impact ecologic, în sensul de probleme cu pământul și agricultura. Arhetipal, Pluto guvernează toxinele, deșeurile și substanțele periculoase, prin urmare trebuie să medităm asupra posibilității ca problema țării noastre cu poluarea să atingă o masă critică și să fim forțați să privim cu alți ochi otrăvurile din mâncarea pe care o mâncăm, provenite din fertilizatoare, pesticide și erbicide. Deversările de petrol și problemele cu materialele nucleare sunt întotdeauna posibile, așa că ar trebui să le avem și pe acestea în vedere. Așa cum spuneam mai sus, m-am concentrat asupra jumătății intervalului revoluției plutonice pentru a găsi indicii pentru acum. Am fost uimit să aflu că în anii 1930 a avut loc faimosul “Dust Bowl” [o perioadă de grave furtuni de nisip]. Această calamitate naturală care a afectat milioane de americani a fost în mare parte precipitată de practicile agricole ale omului. Interesant e că această stare de lucruri a durat întregul deceniu și a atins punctul culminant aproape în același timp cu jumătatea de revoluție a lui Pluto. Iată ce spune un text din Wikipedia despre acea perioadă:

“În 1930, o secetă severă a lovit zona Midwest și câmpiile sudice. În 1931 au început marile furtuni de nisip. Apoi au urmat mai mulți ani de secetă, agravând dezastrul ecologic … Până în 1934, aproximativ 35 milioane de acri de pământ cultivat se transformaseră în zone necultivabile, iar o altă suprafață de 125 milioane de acri – aproape de trei ori suprafața statului Texas – își pierdea rapid stratul fertil (topsoil). Până la finalul lui 1939 ploile regulate au revenit în regiune, punând capăt perioadei Dust Bow însă consecințele economice au rămas. În comitatele cele mai afectate – acelea în care nu s-a putut restabili valoarea agricolă a solului – , populația a scăzut continuu până în anii 1950 … Cea mai severă furtună de nisip a avut loc pe 14 aprilie 1935. Canalul de știri Associated Press a propus numele de “Dust Bowl”, după furtuna de nisip din Duminica Neagră.” (sublinierile autorului) (3)

Chiar dacă e puțin probabil să trecem din nou printr-un Dust Bowl, în următorii ani e foarte posibil să ne confruntăm cu probleme de mediu care vor afecta fermele și producția alimentară. Desigur, într-o anumită măsură, asta se întâmplă deja, datorită inundațiilor și incendiilor severe în zone extinse din statele vestice (Midwestern and Western states). Aceste evenimente i-au determinat pe unii experți agricoli să ne atenționeze asupra unor posibile creșteri exponențiale de prețuri la alimente în următorii ani. Efectele uraganelor din statele sudice și sud-estice ar trebui de asemenea avute în vedere.

6. Un alt posibil efect pe care consider că ar trebui să îl menționez are de-a face cu pericolul din ce în ce mai acut al autocrației. Nu este niciun secret că Pluto se poate manifesta uneori în feluri dictatoriale, și deja am început să vedem semnele acestei tendințe, nu doar în stilul flegmatic și aproape violent al lui Donald Trump, ci mai cu seamă în ascensiunea unor elemente de extremă dreapta, neo-fasciste, în țara noastră. (4) (E adevărat că și în alte țări am văzut în ultima vreme ascensiunea unor guverne de forță (“strongman”-type), dar cel mai probabil ele vin pe fondul influenței conjuncției Saturn-Pluto în Capricorn, prin care trecem acum, având de asemenea legătură cu opoziția pe care Pluto în tranzit a format-o în ultimii ani cu punctul zodiacal al descoperirii sale din 1930, 17° Rac.)

Spre surpriza mea, am descoperit paralele interesante chiar și în ceea ce privește autocrația atunci când am studiat perioada revoluției parțiale a lui Pluto din anii ’30. Acum nu se mai prea vorbește de asta, dar în anii 1930 în Statele Unite s-au coagulat mai multe grupuri fasciste, printre care Cămășile Argintii (Silver Shirts), Legiunea Neagră (Black Legion), Cămășile Kaki (Khaki Shirts) și mișcarea Ligii Fasciste. În mare parte, aceste tendințe nu au ajuns să aibă o recunoaștere generală, însă au primit sprijinul unor personalități importante precum Ezra Pound și Charles Lindbergh. Iar în 1934, Statele Unite au ajuns poate cel mai aproape în istoria lor de o veritabilă lovitură de stat fascistă. Atunci democrația a fost foarte aproape să fie subminată de un grup de personalități și oameni de afaceri foarte bogați, dar acest lucru a fost împiedicat de generalul-maior Smedly Butler. După cum scrie într-un articol:

“Fascismul câștigase teren în Europa, iar lumea încă mai avea până să se hotărască ce credea despre această tendință – acest lucru avea să vină mai târziu, în Al Doilea Război Mondial. Mulți credeau că cea mai bună cale de a scoate America din Marea Criză era instalarea unui dictator la putere – până și cotidianul New York Herald-Tribune publicase un articol în acest sens, numit “Pentru dictatură, dacă trebuie”. Chiar dacă articolul din ziar îl susținea pe Franklin D. Roosevelt, un grup de investitori bogați au considerat că America ar trebui să aibă realmente la conducere un dictator … Astfel, ei au conspirat în vederea unei lovituri de stat care avea să fie cunoscută drept “Complotul afaceriștilor” sau “Puciul de pe Wall Street”. (italicele autorului) (5)

E înfiorător când ne gândim că dacă nu ar fi fost generalul Butler, America s-ar fi îndreptat într-o direcție cu totul diferită în anii 1930, una similară cu cea a Germaniei. Așadar, cu Pluto împlinindu-și prima revoluție completă, asta înseamnă că cel care va fi ales – Trump sau celălalt – va încerca să exercite un control sporit asupra guvernului țării noastre? Un alt caz demn de luat în seamă este cazul în care Trump pierde alegerile și refuză pur și simplu să părăsească Biroul Oval, generând astfel o criză constituțională. Sau poate că mai degrabă plutocrații își vor consolida controlul deja extraordinar de mare asupra țării, de pildă prin măsuri legislative și numiri judiciare prietenoase cu corporațiile?

7. Ultima posibilitate pe care aș vrea să o menționez are legătură cu ce s-a întâmplat în Anglia la începutul secolului XIX. Așadar, cu ce “fapte întunecate” din trecutul nostru va trebui să ne confruntăm în următorii ani? Pare destul de limpede că în anumite privințe e ceva similar cu ce s-a petrecut în Anglia în anii 1800, mai precis moștenirea sclaviei. America a fost construită pe umerii sclavilor, economia națională a prosperat de pe urma lor, și chiar dacă instituția sclaviei a fost oficial abolită, încă avem de integrat și depășit moștenirea ei și atitudinile pe care le implică: rasism, bigotism și lăcomie. Sclavia și rasismul au rămas o pată pe sufletul țării noastre, și chiar dacă încercăm din răsputeri să ne negăm istoria, această realitate devine din ce în ce mai greu de evitat. În ultimii ani s-a discutat în spațiul american despre fezabilitatea reparațiilor și compensațiilor destinate populației de culoare a Americii din cauza sclaviei. Cred că e puțin probabil să se întâmple așa ceva, strict din punct de vedere legislativ, însă cu siguranță momentul este unul propice dată fiind revoluția lui Pluto pe gradul întemeierii țării.

Așa cum v-am obișnuit, m-am orientat și în spațiul cinematografic pentru a descoperi indicii simbolice care să vorbească despre schimbările “zeitgeistului”. În acest sens, am fost absolut uimit de filmul de groază Us!, lansat în luna martie a acestui an (2019). Din punctul meu de vedere, filmul prezintă o expresie stranie a iminentei revoluții a lui Pluto pentru America, pentru că abordează moștenirea rasismului. În afară de faptul că scenaristul/regizorul este o persoană de culoare, la fel ca majoritatea actorilor, filmul se concentrează pe tema confruntării cu dimensiunea infernală (underworldy) a “umbrei”, cu întunericul ascuns care clocotește de prea mult timp dincolo de fața mereu însorită a țării noastre. Nu vreau să dezvălui prea mult din poveste pentru cei care nu l-au văzut încă, însă celor care vor să aibă în fața ochilor o transpunere imaginativă a revoluției lui Pluto pentru America, vă recomand călduros să vă uitați la film păstrând în minte perspectiva astrologică. (De asemenea, să remarcați că unul dintre copiii-“umbră”din film se numește chiar “Pluto”!) (6)

Însă provocările care urmează nu au de-a face numai cu populația de culoare a Americii. Revoluția lui Pluto pare asociată cu discursul nostru național cu privire la minorități în general și cu relația tensionată a culturii noastre cu musulmanii, nativii americani, americanii asiatici, latino-americanii și comunitatea LGBTQ. Elementele reprimate ale populației noastre (printre care și femeile) par a fi pregătite să-și facă vocile auzite într-un fel fără precedent, ceea ce a fost extrem de limpede la ultimele alegeri pentru Congres (mid-term elections). Influența lui Pluto este de asemenea evidentă în dezbaterea națională cu privire la migrație și în criza refugiaților de la granița sudică a țării noastre, proveniți din Mexic și America Centrală. Și aici găsim paralele fascinante cu ceea ce s-a petrecut în America în anii 1930. Căutând informații pentru acest articol, am fost surprins să descoper următoarea controversă din acea perioadă:

“Majoritatea americanilor cunosc faptul că în anul 1942 a avut loc o relocare forțată a 112.000 de americani cu origini japoneze de pe Coasta de Vest în lagăre de concentrare. Dar mult mai puțini sunt conștienți că în timpul Marii Crize, Biroul Federal al Imigrației (redenumit după 1933 în Serviciul de Imigrații și Naturalizare) împreună cu autoritățile locale au strâns imigranții mexicani și cetățenii mexico-americani naturalizați și i-au trimis înapoi în Mexic pentru a reduce cheltuielile de stimul financiar (relief roles). În acest episod rușinos, mai mult de 400.000 de repatriodos, mulți dintre ei născuți în America, au fost trimiși din Arizona, California și Texas dincolo de graniță, în Mexic. Populația mexicană (Mexican-born) a Texasului a fost astfel redusă la o treime. Similar, Los Angeles a pierdut o treime din populația mexicană…” (italicele autorului) (7)

La nivel arhetipal, o bună parte din această angoasă cu privire la imigranți și minorități pare a fi înrădăcinată într-o frică profundă sau chiar ură față de “celălalt”, și într-o desconsiderare a celor care nu fac parte din tribul nostru familiar. Unul dintre secretele dureroase ale lui Pluto pare a fi următorul: ura pe care o avem pentru ceilalți este de fapt ură de sine, proiectată în exterior. Devenind conștienți de această dinamică, putem transmuta aceste emoții, iar rezultatul este o transformare și renaștere autentică. Însă asta necesită conștiință de sine, curaj și inteligență în cantități considerabile – calități care, în zilele noastre, par destul de rare printre americani. (8)
 
 

Câteva considerații despre timp

În ceea ce privește momentul când ne putem aștepta ca aceste dinamici să înceapă să se manifeste, tehnic vorbind, revoluția lui Pluto are loc pe 22 februarie 2022 (iar după standardele ajustate conform precesiunii, în luna februarie 2024). Însă, așa cum spuneam la începutul acestui articol, un ciclu atât de lung precum cel al revoluției lui Pluto ne impune un orb mai larg al influenței, de fiecare parte a acestei date. Astfel, așa cum am văzut că s-a întâmplat în cazul Romei și Angliei, efectele pe termen lung ale acestui ciclu se întind de fiecare dată pe mai mulți ani înainte și după fereastra de exactitate a aspectului. Într-adevăr, nu cred că am exagera deloc dacă am considera întreaga decadă a anilor 2020 ca perioadă culminantă a revoluției lui Pluto pentru America.

Așadar, pentru mine e limpede că această influență timpurie se face deja simțită – și, de fapt, acest lucru se întâmplă de ceva timp. Aș sugera chiar că ni s-a oferit o primă avanpremieră a acestei influențe în momentul când Pluto a intrat pentru prima oară în Capricorn în anul 2008. Recunoaștem evenimente importante petrecute atunci care se corelează cu temele pe care le-am discutat până acum? Ei bine, în afara unei trepidații majore a economiei americane, în acel an Statele Unite și-au ales primul președinte de culoare, Barrack Hussein Obama. El a fost ales în noiembrie 2008 și și-a preluat funcția în ianuarie 2009. Cu greu mă pot gândi la un simbol mai clar pentru caracterul imperios al confruntării națiunii noastre cu moștenirea rasismului și sclaviei, și, mai general, cu tensiunea resimțită față de “celălalt”, decât alegerea unui președinte de culoare cu un nume “musulman”. De asemenea, sunt de părere că următoarea conjuncție Saturn-Pluto, care va atinge exactitatea în ianuarie 2020 va juca la rândul ei rolul unui declanșator timpuriu al revoluției lui Pluto pentru Statele Unite, și că mare parte din tendințele pe care le-am văzut deja în țara noastră – sentimentele de revoltă față de Trump, politicile de imigrație, avort, loialitățile partizane și rasism – sunt direct și strâns legate de ciclul mai larg al revoluției lui Pluto.

Dar, așa cum spuneam, tehnic vorbind Revoluția lui Pluto nu va fi exactă până în februarie 2022. E important să avem în vedere că acest tip de aliniere e ca o Lună Nouă, în sensul că reprezintă startul unui nou ciclu, și ca atare “semințele” plantate atunci continuă să se dezvolte mult timp după aceea. Așadar, e posibil să avem parte de unele evenimente ca niște semințe simbolice, desfășurate în preajma acelei luni, dar efectele depline ale revoluției lui Pluto pentru America nu se vor face simțite pe deplin decât după ani, poate chiar decenii, în domeniile de viață pe care le-am explorat în acest articol.
 
 

Concluzie

În final, e important să ținem seama la faptul că deși revoluția lui Pluto pentru Statele Unite va fi cel mai probabil una dificilă în mai multe privințe, o configurație ca aceasta oferă de asemenea oportunități puternice. În acest sens, e bine să nu uităm că în ciuda problemelor cu care a venit în Anglia cea de-a doua revoluție a lui Pluto, acea perioadă s-a dovedit una dintre cele mai bogate din punct de vedere cultural. Apoi, a treia revoluție a lui Pluto pentru Anglia a fost o perioadă în care țara s-a confruntat cu un declin, dar totodată cu o renaștere a economiei sale. Iar în ceea ce privește cumulul de probleme pe care deja le vedem că încep să fiarbă în Statele Unite, am putea interpreta situația ca un fel de “criză de detoxifiere”, iar medicii ne spun că trupul trece printr-o astfel de criză în urma unei acumulări îndelungate a toxinelor, dar după aceea se face bine. În ultimii ani, am fost martorii unei astfel de acumulări de toxine în societatea, clasa politică, economia și ecologia Statelor Unite, iar acestea au potențialul de a se intensifica în anii care vin. Vom reuși să ne confruntăm cu aceste probleme și să le integrăm, ieșind din această perioadă o societate revigorată și sănătoasă? Vom supraviețui procesului de moarte și renaștere al lui Pluto?

Vom afla curând, într-un fel sau altul.
 
 

Note:

(1) Îi mulțumesc lui Lynn Hayes pentru informațiile prețioase despre revoluțiile lui Pluto pentru Imperiul Roman: https://www.astrodynamics.net/pluto-returns-roman-empire/

(2) Din punct de vedere simbolic, e relevant să menționez că la scurt timp după cea de-a treia revoluție a lui Pluto în Anglia, Mary Shelley a publicat faimosul roman Frankenstein, evident o poveste despre readucerea la viață a cadavrelor – o temă clar plutonică.

(3) https://www.history.com/topics/great-depression/dust-bowl

(4) Așa cum am menționat anterior, a treia revoluție a lui Pluto pentru Anglia a coincis precis cu faimoasa “nebunie a Regelui George”, perioada în care împăratul a înnebunit efectiv. E prea devreme să știm dacă Donald Trump va fi președinte în timpul punctului culminant al revoluției lui Pluto pentru Statele Unite, însă e greu să nu remarcăm o paralelă între acea perioadă și situația de acum. (În orice caz, suntem în orbul mai larg al acestui ciclu îndelungat.)

(5) https://bigthink.com/politics-current-affairs/fdr-coup?rebelltitem=1#rebelltitem1

(6) Un serial popular, “Stranger Things”, ne oferă o altă expresie posibilă a revoluției lui Pluto pentru America, povestea fiind concentrată pe dezlănțuirea forțelor subterane și amenințarea vieții celor ce locuiesc la suprafață.

(7) https://www.gilderlehrman.org/content/historical-context-mexican-americans-and-great-depression

(8) Conștientizarea cu care Pluto îi “amenință” pe americani s-ar putea dovedi chiar mai extinsă decât ce am indicat aici. Într-un articol din 2017 pentru revista Rolling Stone intitulat “Nebunia regelui Donald” (The Madness of King Donald) – articol care ar putea la fel de bine să fi fost scris ca un comentariu pe tema revoluției lui Pluto pentru Statele Unite – Matt Taibbi scria despre cum America trebuie să își confrunte păcatele moștenite: “Noi americanii avem multe calități, să nu mă înțelegeți greșit. Dar în același timp suntem o națiune însetată după sânge de genul Mr. Hyde, care există pe seama unor masacre și pe muncă silnică, lăsându-și victimele pe jumătate moarte și târându-se prin deșerturi sau jungle, în timp ce noi stăm și ne îndopăm pe canapea și flecărim despre cât de excepționali suntem. Am lansat din aer 20 de milioane de galoane de erbicid toxic peste Vietnam, ca să scăpăm de copaci și să ne fie mai ușor să tragem, un plan dement de a câștiga “inimile și conștiințele” care a lăsat în urmă aproximativ un milion de oameni infirmi, defecți și bolnavi – printre care aproape 100.000 de copii, chiar și zeci de ani mai târziu, copii cu capul diform, degete membranate și pleoape unite zvârcolindu-se în pătuțuri – adevărata moștenire americană, desigur, departe de a fi privită drept în față… Dacă ne uităm în urmă, abundă linșările, războaiele rasiale și genocidul – dar treaba e veche: de la Hispaniola, la Insula Jojo din Filipine până la comitatul Mendocino, California, unde aproape că am șters de pe fața Pământului poporul Yuki; pe vremuri… Dar asta suntem dintotdeauna, o țară de demenți și sociopați, pentru care crima este un item dintr-un contract, ținut ascuns printr-o lungă înșiruire de auto-amăgiri, de la “destin manifest” la “victime colaterale”… Acum, masca respectabilității s-a dus, și ne pare rău de noi înșine, pentru că boala este la vedere.”

https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/themadness-of-donald-trump-197853/

(Notă: Acest pasaj lung din articolul lui Matt Taibbi nu a fost inclus în versiunea originală a articolului publicat în revista Mountain Astrologer din considerente de spațiu.)
 
 
Alte articole de Ray Grasse
Saturn, floarea care înflorește târziu. Ințelegerea dinamicii cu bătaie lungă a planetei Saturn în interpretarea astrologică
7 dintre cele mai frecvente greșeli ale astrologilor
Pe muchia de cuțit a consilierii astrologice: De ce este periculos să le spui oamenilor ce să facă
Ce a fost, va mai fi: învățând din tranzitele trecute pentru a înțelege mai bine tranzitele viitoare
Declanșatori tectonici: puterea ascunsă a punctelor staționare
Decodarea celei mai elevate planete din harta astrologică
Roțile schimbării: Steliumuri, astrologie globală și arta imaginii de ansamblu
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto din 2020
 
 
Ray Grasse despre Era Vărsătorului
Roata istoriei: Pe urmele Spiritului Vremii
Reinterpretarea Cosmosului. Spiritul Științei Vărsătorului
Semne Prevestitoare în Cinematografie: Perspective dintr-o Formă de Artă cu Totul Nouă
Noul Erou din Vărsător
Intreaga lume privește: Individul în Societatea de Masă
Cele 6 miliarde de fețe ale lui Dumnezeu: Concepte ale divinității tipice pentru Vărsător
 
 

2 comments

  1. Wow, ce la obiect au fost previziunule lui, de parca ne vorbea din viitor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.