Un shaman al erei informației: Edward Snowden

Posted by
Timp de lectură: 3 minute

 
 
Mercur in Gemeni (VI)
 
 

“Eu, de la biroul meu, puteam să interceptez pe oricine: pe dvs. sau pe contabilul dvs., un judecător federal sau chiar pe președinte, dacă aveam adresa personală de e-mail”.
– Edward Snowden

Lucrul asupra căruia încearcă să atragă atenția Snowden este gradul în care suntem porniți pe drumul către supravegherea totală.
– Alan Rusbridger, editor şef The Guardian (1995-2015)

 
 

 
 
Cuprinsul articolului
Cea mai mare scurgere de informaţii secrete din istorie
Whistleblower
Elemente din harta natală a lui Snowden
Stelele lui Snowden
Tranzitele lui Snowden în timpul evenimentelor din 2013
Relocarea Revoluţiei Solare
Cubul Rubik şi jurnaliştii
Precursorii cazului Snowden: Daniel Elsberg, William Binney
Două cazuri asemănătoare din istoria românească recentă
Câteva precizări
Intimitate?! Nu am nimic de ascuns!
Dosar Permanent
 
 

Cea mai mare scurgere de informaţii secrete din istorie

În iunie 2013, atunci când au izbucnit ştirile despre cazul Snowden, mi-am zis: O, Doamne! Până la urmă propaganda rusească are dreptate, poate e adevărat că prostia americanilor nu cunoaşte limite. Parcă nu era de ajuns cât rău au făcut descreieraţii ăia de la WikiLeaks… Aproape că m-am îngrozit citind în The Guardian despre evenimente în timp ce se derulau: după idiotul Aldrich Ames şi psihopatul Robert Hanssen, America mai are încă un trădător de rang înalt! Apoi, un prieten mi-a spus dezgustat că imediat după dezvăluiri marile corporaţii bancare americane i-au blocat conturile lui Snowden … mi s-a părut cumva firesc, dat fiind contextul. Iar atunci când am citit că Snowden a ajuns în aeroport în Moscova, picat practic în mâna KGB-ului (sau urmaşilor lui), l-am compătimit: să zici că lupţi pentru libertate şi să ajungi în slujba Kremlinului, asta da ironie!

Apoi am văzut că cetăţeanul se află în revoluţia lui Saturn şi mi-am zis: vai de capul tău şobolane, o să regreţi toată viaţa ce ai făcut. Mi-am adus aminte de ce spunea Oleg Gordievski în KGB, istoria secretă a operaţiunilor sale despre ceilalţi occidentali care au trădat lumea liberă şi s-au refugiat la Moscova: deşi au primit două-trei decoraţii şi au participat la câte o recepţie oficială, nu au fost de fapt luaţi în seamă şi nu s-au bucurat de vreo apreciere reală, astfel că au sfârşit în depresie şi alcool.

La jobul pe care îl făcea, e clar că Snowden avea pe puţin 10.000$ pe lună, bani în mână (informaţie confirmată ulterior din filmul Snowden şi din interviuri). Îmi amintesc că la vârsta lui eu aveam bani doar de o pâine şi o supă la plic pe zi. Câţiva ani mai târziu, când ajunsesem să fac 150$ pe lună ziceam că l-am prins pe Dumnezeu de picior… Şi, după ce că lua banii ăştia în fiecare lună, omul mai trăia şi în Hawaii: munte, mare, soare, plajă. Ei, în condiţiile astea, oare cât de idiot trebuie să fii ca să îţi trădezi ţara?!! Sau poate că era prost? Ori nebun? Dar atunci cum se face că lucra în “intelligence”?!

Dincolo de toate lucrurile astea inexplicabile, iată cum a comentat cazul o persoană avizată, fostul director al NSA şi CIA, generalul cu patru stele Michael Hayden:

Snowden nu a dezvăluit informaţii, a dezvăluit cum colectăm informaţia. Altfel spus, el n-a dezvăluit o găleată cu apă, ci a dezvăluit instalaţia, a arătat felul în care adunăm, procesăm şi distribuim apa. Prin urmare asta va avea un efect foarte dăunător asupra serviciilor de informaţii americane pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Totuşi, ar fi greşit să credem că acţiunea lui Snowden i-a afectat doar pe americani: de exemplu Sir David Omand, fostul șef al GCHQ (Government Communications Headquarters), echivalentul britanic al NSA, a descris dosarul Snowden ca fiind “cea mai catastrofică pierdere din toate timpurile pentru informațiile britanice”.
 
 
Citește articolul integral în revista Astrele!
 
 
Un interviu cu Snowden din 17 septembrie 2019 (imediat după ce Saturn a plecat din a doua stație, începând apropierea de Pluto pentru conjuncția din inauarie 2020).
 

 
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.