Pluto, Neptun, Uranus și relațiile

Posted by
Timp de lectură: 33 minute

 
 

Sex, Iubire și Nebunie: Chris Brennan în dialog cu Kay Taylor

 

astrology-podcast-logoTradus cu permisiunea autorului după episodul 67, Kay Taylor on the Outer Planets and Relationships, al The Astrology Podcast.

Înregistrarea discuției în engleză dintre Chris Brennan și Kay Taylor este disponibilă aici.

 
 
 
 
 
 

25 iulie 2016

CHRIS BRENNAN: Bună, numele meu este Chris Brennan. Bine ați venit la al șaizeci și șaptelea episod al The Astrology Podcast, înregistrat duminică, 28 februarie 2016 la 9:31 PM în Denver, Colorado. Pentru mai multe informații despre abonarea la emisiunea noastră și pentru a ne sprijini direct episoadele viitoare, mergeți la adresa www.theastrologypodcast.com/subscribe.

În acest episod voi discuta cu astrologul Kay Taylor despre [influența] planetelor exterioare în relații. Așa că să începem și să trecem direct la subiect. Kay, bine ai venit la emisiune.
KAY TAYLOR: Mulțumesc, Chris. Mă bucur să fiu aici.
 
 
CHRIS BRENNAN: Și eu mă bucur să te am la emisiune. Noi doi ne-am întâlnit acum câteva luni la un eveniment al OPA (The Organization for Professional Astrology), Organizația Astrologilor Profesioniști, unde ai avut o prezentare foarte interesantă despre planetele exterioare și relații. Te-am invitat pentru a elabora un pic pe marginea acestui subiect, mai ales ținând cont că zilele trecute am făcut un episod cu astrologii Austin Coppock și Kelly Surtees despre cele șapte planete tradiționale (cele vizibile).
KAY TAYLOR: Titlul prezentării este Sex, Iubire și Nebunie.
 
 
CHRIS BRENNAN: Cum ți-ai construit prezentarea? Ai descoperit legătura dintre planetele exterioare și sectoarele dedicate relațiilor din harta natală și ți-ai construit prezentarea plecând de la experiența ta cu clienții?
KAY TAYLOR: Da. De 30 de ani lucrez ca astrolog profesionist. La început, am fost medium (psychic channel). De asemenea, sunt hipnoterapeut și practic psihosinteza. Deci am o perspectivă pe care nu o împărtășesc cu mulți astrologi, în sensul că am lucrat cu aceiași clienți de 20 sau 30 de ani, care au venit regulat, mai cu seamă în perioadele dificile din viața lor. Am și grupuri inter-generaționale, familii în care lucrez cu trei generații.

Pornind de la hărțile și cazurile personale pe care le cunoșteam foarte bine, mi-am propus să fac o cercetare amănunțită. “Cercetare” e un cuvânt foarte specific, cu siguranță nu sunt expertă în statistică. Dar pot să analizez istoricul unei hărți și să observ temele și diferitele aspecte care se manifestă în viața omului. Mi-a rămas întipărită în minte o frază de-a lui Richard Idemon; el zicea că de-a lungul vieții, o persoană trece prin toate manifestările posibile din harta sa.
 
 
CHRIS BRENNAN: Interesant.
KAY TAYLOR: Da, îmi place mult cum a zis-o, și e adevărat. Atunci când am o discuție cu un client, și acesta se gândește “sigur, am făcut asta” sau “rezonez cu experiența asta”, îl încurajez să renunțe la prejudecăți. Pentru că adesea, dacă ai un aspect tensionat al unei planete exterioare [Uranus, Neptun, Pluto] la una personală – îndeosebi Venus – e foarte probabil să fi avut probleme cu relațiile, să fi trecut prin foarte multe.

De exemplu, ai luat anumite decizii pe care lumea le socotește “proaste”. Cred că înțelepciunea vindecătoare a hărții astrologice se revelează atunci când reușim să vedem că există nenumărate posibilități, un întreg spectru – oarecum inconștient – de posibilități de lucru cu aspectele, există o cale de mijloc (middle ground), o manifestare cumva mai evoluată și mai elegantă. Durează ceva timp până ne dăm seama cum să lucrăm cu ea.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Desigur. Deci avem un fel de spectru de manifestări posibile, și putem avea un oarecare control asupra lor și le “răspundem” diferit la momente diferite din viața noastră.
KAY TAYLOR: Exact. Mai ales când suntem tineri, de obicei nu avem uneltele și abilitățile necesare, și acționăm din reflex. Dar pe măsură ce analizăm harta mai în detaliu, înțelegem care sunt posibilitățile. Îmi place să-mi ajut clienții să vadă cum ar arăta structura ideală, vindecată, ca să știe pentru ce lucrează și să nu cadă din nou în spirala repetitivă a alegerii aceluiași fel de relație, cu același rezultat dureros.
 
 
CHRIS BRENNAN: Interesant. Așa au ceva la care să aspire, pentru care să lucreze, manifestarea ideală a acelor configurații.
KAY TAYLOR: Întocmai.
 
 
CHRIS BRENNAN: Ok. Ei bine, asta îți dă o experiență (background) destul de serioasă. Și cred că e extraordinar pentru studiu să ai clienți care nu vin la tine extrem de rar. Cu astfel clienți ai parte doar de o privire foarte scurtă în viața lor – vapoare trecând prin noapte. Nu știu dacă e o analogie potrivită, poate că nu e.

Dar în cabinetul tău ai avut șansa să vezi cum cresc oamenii, cum se dezvoltă și cum evoluează de-a lungul anilor, așa că ai reușit să le înțelegi mult mai profund problemele.
KAY TAYLOR: Exact, i-am văzut trecând prin multe. De exemplu, un client a venit la mine când era în facultate și avea o relație dificilă, apoi când s-a căsătorit, apoi când a divorțat, apoi a început din nou să “iasă”, și acum are o relație minunată. Am văzut întreg acest parcurs.

Pe unii dintre ei i-am asistat în procesul de vindecare, i-am văzut trecând prin diferite terapii, am văzut momentul când “s-a aprins becul”: “Oh, știu ce vreau să fac” sau “Știu ce gândesc” sau “Știu de ce tot atrag tipul ăsta de persoană”, momentul când au reușit să facă acea transformare interioară profundă care să le permită să nu mai repete iarăși același scenariu.
 
 
CHRIS BRENNAN:  În regulă, există o serie de cuvinte cheie pe care aș vrea să le clarificăm înainte să trecem mai departe. Una dintre distincțiile pe care ai menționat-o deja este aceea că te referi la planetele exterioare folosind termenul de “planete transpersonale”.
KAY TAYLOR: Da.
 
 
CHRIS BRENNAN: Ai putea să ne explici puțin acest termen?
KAY TAYLOR: Sigur. Uranus, Neptun și Pluto sunt planetele pe care le numesc “transpersonale”, cele trei planete exterioare care au fost descoperite în ultimele câteva sute de ani. La început, când au fost descoperite, astrologii nu credeau că vor fi relevante pentru hărțile personale.

Desigur, în alte episoade ai discutat cu astrologi care folosesc doar planetele tradiționale. Mulți astrologi nu folosesc încă planetele transpersonale, iar alții le folosesc. Eu cred că sunt foarte relevante. Da, într-adevăr, sunt planete generaționale și au legătură cu felul în care evoluează lumea, dar ele formează aspecte [importante] cu planetele personale, adică cei doi luminarii, Soarele și Luna, și cu Mercur, Venus și Marte.

Atunci când planetele transpersonale formează aspecte la planete personale, nativii se confruntă adesea cu situații extrem de dificile. Însă în același timp planetele transpersonale înseamnă evoluție, transformare, frecvențe spirituale superioare, iluminare spirituală. Deci atunci când planetele transpersonale formează aspecte, cu toate că apar dificultăți în viața noastră, ele ne transmit că sunt anumite domenii din viața noastră în care ne putem perfecționa numai prin experiență personală.

De pildă, Venus – “planeta relațiilor”, planeta relațiilor romantice, este asociată capacității noastre de a atrage. Atunci când o planetă transpersonală formează un aspect la Venus, relațiile dificile pe care le experimentăm fac adesea parte din calea noastră spirituală. Învățăm, ne dezvoltăm, ne aprofundăm prin aceste experiențe.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Sigur. Așadar, mai ales prin aspectele strânse și, poate, cele tensionate cu planetele exterioare, planetele personale devin puncte de acces pentru manifestarea energiei sau semnificației planetelor transpersonale într-o manieră cât se poate de personală.
KAY TAYLOR: Absolut!
 
 
CHRIS BRENNAN: Bine. Spui că planetele exterioare sunt deosebit de relevante în relații, și acestea se pot manifesta puternic în această sferă când intră în aspect cu Venus. Ce alte configurații implicând planete exterioare ai în vedere atunci când analizezi relații?
KAY TAYLOR: De exemplu, planetele în Casa a VII-a a căsătoriei și parteneriatelor, în Casa a V-a a romantismului și întâlnirilor, în casa a VIII-a – pe care, personal, o consider casa legăturilor profunde (deep bonding). Aceste Case sunt foarte importante în relații. Aș mai adăuga, poate, Casa a IV-a. Însă Casa a IV-a e asociată căminului și familiei, și ne indică tipologiile de oameni pe care le constelăm în viața noastră în relațiile serioase (committed), acele persoane care, chiar dacă nu fac parte din familia noastră de sânge, tind să fie percepuți tot ca parte din familie. Deci, într-o anumită măsură, Casa a IV-a, dar cel mai important Casa a V-a, a VII-a și a VIII-a.

Și apoi mai sunt aspectele cu celelalte planete. Ne uităm să vedem dacă planetele transpersonale îl afectează pe Marte, care este de asemenea, într-o anumită măsură, o planetă a relaționării, dată fiind asocierea sa cu asertivitatea și sexualitatea. Luna – grijă, iubire și securitate necondiționată – are și ea aportul ei în relații. Deci, într-un fel întreaga hartă reprezintă felul în care funcționăm în lume, dar pentru această discuție am ales să ne concentrăm pe Venus în relație cu transpersonalele, pentru că deja aici avem foarte multe de discutat.

Dacă ar fi să mai adaugăm și alte planete, l-aș adăuga pe Saturn. Pe Saturn și pe Jupiter le consider “planete sociale”. Saturn poate avea o influență asupra relațiilor romantice în sensul că putem simți că merităm o relație, sau putem experimenta un blocaj relațional, sau putem intra în relații cu un profund sentiment de datorie. Însă repet, pentru această discuție voi lăsa aceste considerații deoparte.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Aș mai adăuga, poate, configurațiile planetelor exterioare cu guvernatorul Casei a VII-a.
KAY TAYLOR: Da.
 
 
CHRIS BRENNAN: … poate și aspectele la Descendent ar avea o însemnătate aici. Când ai adus în discuție Casa a IV-a, m-am gândit că dacă sunt amplasate aici planete exterioare, dacă sunt configurate puternic în raport cu Casa a IV-a, asta ne spune ceva despre experiența parentală, sau despre dinamicile familiale, care sunt adesea foarte relevante pentru felul cum tratează oamenii relațiile mai târziu în viață.
KAY TAYLOR: Da, e adevărat că planetele exterioare în Casa a IV-a indică de multe ori experiențe dificile în copilărie. Trebuie să spun, însă, că, lucrând cu persoane mai tinere, am observat – chiar și cu Pluto în a IV-a – că nu e mereu așa. În trecut, dacă cineva venea la mine cu Pluto în Casa a IV-a, foarte probabil aș fi zis că a avut o viață de familie foarte tensionată și experiențe deosebit de dificile. Însă acum, având în vedere mișcarea de evoluție și transformare din ultimii 40-50 de ani, această amplasare înseamnă de multe ori că cineva a avut un tată psihiatru și o mamă doctor, și poate că au existat influențe puternice din partea familiei să se maturizeze, să se împlinească, să se transforme. Am observat că nu implică mereu acel tip de abuz pe care mi-l imaginam înainte.

Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez înainte să intrăm mai profund în acest subiect este că vom discuta multe dintre experiențele dificile și provocatoare care apar, mai ales în cazul cuadraturilor Pluto-Venus, dar și în cazul aspectelor formate cu Uranus și Neptun. Asta nu înseamnă că de fiecare dată trebuie să se aplice interpretarea asta, nu înseamnă că vom avea mereu experiențe dificile. Uneori, oamenii reușesc să atingă acea cale de mijloc sau să evolueze destul de rapid până la acele nivele superioare.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Deci vom schița spectrul de experiență al acestor configurații, dar e important de menționat că nu toți oamenii vor trăi ce se află la extremele acestui spectru.
KAY TAYLOR: Exact. Acum, revenind la ideea ta legată de Casa a VII-a, am descoperit adesea că aspectele tensionate de la planetele transpersonale (și, poate Saturn) și planetele scorpionice în Casa a VII-a sunt asociate îndeosebi cu tiparele din căsnicia părinților.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă. Te referi la felul în care copilul a experimentat dinamicile de relaționare ale părinților, și poate, a dus mai departe în viață aceste dinamici?
KAY TAYLOR: Da. Deci dacă părinții tăi au avut probleme cu infidelitatea în căsnicia lor s-ar putea să-l vedem în harta ta, de pildă, pe Neptun în Casa a VII-a, și s-ar putea să perpetuezi aceste probleme în viața ta prin alegerile tale legate de infidelitate sau prin cum înțelegi încrederea în căsnicie sau parteneriate, chiar dacă atunci când erai copil nu știai cum stă treaba în relația părinților tăi.
 
 
CHRIS BRENNAN: Sigur, cred că are sens ce spui, mai ales dacă vorbim de Saturn. În acest caz avem o configurație care este activată o dată la șapte ani, când Saturn în tranzit intră în aspect de cuadratură cu poziția natală. Această reactivare a poziției natale se manifestă în foarte multe feluri, dar, spui tu, de fiecare dată în același sector al hărții.
KAY TAYLOR: Da, e un exemplu bun.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă. Aș dori acum să trecem la combinațiile planetare. Cu care planetă ai dori să începem?
KAY TAYLOR: Ei bine, pentru că titlul prezentării a fost Sex, Iubire și Nebunie, aș începe cu Pluto. Înainte să trecem la aspectele propriu-zise, aș vrea mai întâi să trecem în revistă că Venus este acea parte din noi care năzuiește la frumusețe, armonie, echilibru și iubire. Este nevoia noastră de a forma legături cu alte persoane, dorința noastră de a ne “împerechea” și de a relaționa. Deci atunci când avem un aspect între Venus și Pluto [această nevoie intră în contact cu] puterea, transformarea, profunzimea și intimitatea.

Adesea cu Pluto descoperim la un moment dat în viață că avem o rană adâncă, pe care o simți foarte devreme, acea parte din noi de care suntem rușinați, poate chiar înfricoșați: de exemplu, o furie extraordinară care este îngropată. Fiecare om este născut cu această energie plutoniană undeva în hartă, dar dacă ea intră în aspect cu Venus, cu tendința noastră de a relaționa, asta poate crea probleme dificile.

Cele mai intense astfel de probleme sunt rănile din copilărie, rănile sexuale – directe sau indirecte, problemele de încredere, manipularea și controlul în relații, dependența de sex – a fi atras în relații cu persoane care au această dependență sau a o avea tu însuți. Deci în cazul aspectelor Venus-Pluto ies la iveală probleme de încredere, dar și unele sentimente mai întunecate și mai intense.

Ai menționat mai devreme cuadraturile, iar în prezentarea mea mă axez în principal pe aspectele tensionate, careuri și opoziții. Dar chiar și în cazul aspectelor așa-zis “pozitive” – trigon, sextil sau conjuncție – apar experiențe Venus-Pluto bine-definite. Diferența e că persoanele cu aspecte mai “ușoare” reușesc să atingă mai ușor vindecarea și integrarea decât în cazul careului sau opoziției.
 
 
CHRIS BRENNAN: Sigur. Ies mai ușor la iveală manifestările constructive decât cele dificile sau negative.
KAY TAYLOR: Da, exact. Însă și nativul cu un trigon Venus-Pluto are multe de trăit. Ne gândim de obicei că trigonul reprezintă fluență, ușurință, dar și în acest caz pot apărea o mulțime de experiențe abuzive și relații tensionate, care vor necesita vindecare mai devreme sau mai târziu pentru a integra pe deplin capacitatea de relaționare.

Să presupunem că ai acest aspect în hartă: te va interesa foarte tare transformarea relațiilor, vei căuta profunzimile psihologice, vei dori să te înțelegi mai bine pe tine și pe ceilalți. Poate apărea o dedicare către o tradiție spirituală. Pluto aduce adesea un element shamanic și o năzuință a profunzimilor, fie că vorbim de psihologie sau spiritualitate. Pe măsură ce reușește să integreze acest aspect, persoana poate transforma calitatea obsesivă a lui Pluto și o poate proiecta într-o perspectivă spirituală.

De asemenea, cu Venus-Pluto vrem să găsim [în celălalt] un receptor al unei intimități foarte profunde, vrem să atingem o sinceritate brutală în relații. Pe de altă parte, umbra lui Venus-Pluto poate fi minciuna. Pe măsură ce urcăm către frecvențe mai înalte și devenim mai puternici prin sinceritate, ne dorim din ce în ce mai tare relații care să stea sub semnul integrității.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă, deci manifestarea pozitivă este intensitatea și o năzuință profundă pentru integritate.
KAY TAYLOR: Da, exact.
 
 
CHRIS BRENNAN: Bine. Înțeleg că în această interpretare spui că partea mai negativă, de umbră, a spectrului s-ar traduce în contextul relațiilor în acțiuni compulsive, obsesii, control și manipulare, în timp ce partea pozitivă s-ar asocia, de pildă, cu o pasiune extremă – tot dramatică, dar într-o manieră mai pozitivă – cu profunzimea, intensitatea, experiențele transformatoare în relații.
KAY TAYLOR: Întocmai. În unele cazuri apare și problema banilor. Pluto are o conexiune cu finanțele, și asocierea lui Venus cu banii este bine-cunoscută. Uneori, în relațiile Venus-Pluto apare manipularea și controlul în raport cu banii. Un exemplu ar fi un bărbat căsătorit, care atunci când își înșeală nevasta îi aduce cadouri extravagante sau o duce în vacanțe. Acestui bărbat îi place să aibă o amantă, așa că îi cumpără soției cadouri și cumva păstrează distanța prin intermediul banilor.

De asemenea, cu Venus-Pluto poate apărea tendința de a frecventa prostituatele, poate chiar mai des decât cu Venus-Neptun sau Venus-Uranus. Adesea, chiar înainte să mă uit la harta cuiva, pot să recunosc acest aspect. De exemplu, să zicem că vine la mine o femeie care îmi spune că e căsătorită de 25 de ani și că soțul o înșeală de tot atâta timp – are o amantă și ea știe. Și, chiar dacă e conștientă că problema va persista, ea decide să rămână cu el pentru că duce o viață confortabilă din punct de vedere financiar. În astfel de cazuri vom întâlni probabil un aspect Venus-Pluto și în harta ei, și în harta lui.
 
 
CHRIS BRENNAN: Este o idee interesantă care merită aprofundată. Întrebarea e cum se manifestă acest aspect într-o sinastrie sau în viața oamenilor care au această semnătură în harta lor, care cumva atrag sau chiar caută parteneri care au configurații similare.
KAY TAYLOR: Da, și e posibil să remarcăm asta și cu alte aspecte la Venus. E posibil să găsim și aspecte diferite, adică o persoană să aibă Venus-Neptun, iar cealaltă Venus-Pluto, însă de obicei am văzut că oamenii tind să împărtășească același aspect. Venus-Pluto tinde să fie atras de un alt Venus-Pluto.

CHRIS BRENNAN: Interesant. Mai general, Nick Dagan Best discută adesea despre experiența persoanelor care au active tranzite ale planetelor exterioare la o planetă sau alta din harta natală; de exemplu, o persoană care are un aspect în tranzit de la Pluto la Venus natal: ea poate întâlni pe cineva Venus-Pluto sau poate resimți această configurație în relațiile sale chiar dacă nu are natal acest aspect.
KAY TAYLOR: Da.
 
 
CHRIS BRENNAN: …un alt mod de a experimenta [complexul Venus-Pluto].
KAY TAYLOR: Da, e foarte adevărat. Chiar dacă în harta ta natală relațiile sunt cât de cât bune și ușor de gestionat, atunci când Pluto intră prin tranzit într-un aspect tensionat cu Venus din harta ta, s-ar putea să te simți deodată atras de o persoană sau de o relație extrem de intensă, pasională și dramatică.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Un exemplu din literatură ar fi situațiile tip Romeo și Julieta, unde partenerii sunt în stare să înfrunte chiar moartea dacă nu pot fi împreună.
KAY TAYLOR: Da.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Aici întâlnim intensitate, devotament. Nu găsesc cuvântul potrivit, dar mă refer la acele sentimente exagerate care vin la pachet cu acest aspect.
KAY TAYLOR: Într-adevăr. Romeo și Julieta e un exemplu bun pentru că cei doi sunt departe unul de altul, și mai e și chestiunea banilor, cearta familiilor și poziția lor în societate, faptul că sunt absolut impulsivi unul cu celălalt, mergând atât de departe încât mai degrabă ar muri decât să nu fie împreună.
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, bine punctat. În regulă, să vedem: înainte de a trece mai departe, mai e ceva ce ne-a scăpat, ceva ce ai vrea să mai adaugi legat de Pluto? Am discutat deja ambele extreme ale spectrului, mă întreb dacă a rămas ceva ce n-am adus în discuție. Vrei să mai adaugi ceva?
KAY TAYLOR: Nu. Sunt câteva exemple de hărți pe care le voi menționa la un moment dat. Nu știu dacă ai vrea să le zic pentru fiecare planetă sau dacă ar fi mai bine să așteptăm până la final și să le discutăm atunci.
 
 
CHRIS BRENNAN: Dacă ai un exemplu cumva limitat la Venus-Pluto, cred că ar fi perfect să-l spui acum.
KAY TAYLOR: În regulă. Exemplul pe care îl am în minte este cumva unul clasic – Elizabeth Taylor. De fapt, în harta ei găsim mai multe aspecte, așa că o vom aduce în discuție de mai multe ori. Elizabeth Taylor are un careu destul de strâns Venus-Pluto, mai multe aspecte cu Neptun și configurații în Pești. Se știe că a fost căsătorită de multe ori. De asemenea, și-a pierdut una dintre marile iubiri ale vieții în ghearele morții, ceea ce poate fi un indicator al lui Venus-Pluto. Însă cu siguranță, ea e cunoscută în lume pentru relațiile ei numeroase.
 
 
CHRIS BRENNAN: Într-adevăr, dar pentru ascultătorii noștri mai tineri…
KAY TAYLOR: …cine e Elizabeth Taylor?
 
 
CHRIS BRENNAN: Da… i-ai făcut deja o descriere [astrologică], dar cum ai prezenta-o?
KAY TAYLOR: Elizabeth Taylor a fost o actriță faimoasă încă din copilărie. Nu știu exact când și-a început cariera, probabil prin anii ’40. Cred că s-a căsătorit de șapte sau opt ori: de două ori cu Richard Burton, un alt mare actor. Chiar dacă credea în ideea căsniciei, s-a măritat și a divorțat de mai multe ori.

Dacă veni vorba de generația mai tânără, aș discuta un pic despre Rihanna. Rihanna are mai multe elemente distinctive în harta sa, însă relevant aici este un quincunx foarte strâns între Pluto din Scorpion și Venus. În general lucrez cu cele cinci aspecte ptolemeice, dar am descoperit că și quincunxurile și quintilurile de la planetele exterioare la Venus sunt adesea foarte relevante. Faptul că a fost bătută, această calitate violentă a relației ei, ține de Venus-Pluto. Vom reveni asupra ei când vom vorbi despre Venus-Neptun.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă. Tocmai i-am deschis harta și se pare că are un careu foarte strâns Venus-Neptun, dar, da, cum ai zis, mai sunt câteva lucruri.
KAY TAYLOR: Exact!
 
 
CHRIS BRENNAN: Excelent, două exemple foarte bune. Am și eu câteva exemple cu clienții mei. Un termen pe care l-ai folosit la un moment dat mi-a amintit de o persoană care se confrunta o situație de hărțuire. Avusese o relație scurtă cu cineva și se despărțiseră, dar acest cineva a devenit foarte obsedat, a urmărit-o și a manipulat-o multă vreme – aceste evenimente desfășurându-se în timpul unui tranzit dificil de-al lui Pluto la o conjuncție natală Venus-Pluto a clientului meu.
KAY TAYLOR: Da.
 
 
CHRIS BRENNAN: … ca un exemplu pentru capătul mai dificil al spectrului…
KAY TAYLOR: Da, e un exemplu bun. Așa cum ai zis, în timpul tranzitelor lui Pluto se declanșează ceva. Aș zice că dacă persoana are în harta natală o situație relativ calmă în ceea ce o privește pe Venus, atunci s-ar putea să apară în viața ei un personaj plutonian, dar ea s-ar putea să nu se simtă atât de atrasă de relație. Însă dacă vorbim de cineva care are deja Venus-Pluto în harta natală, cred că e ceva aproape automat. Atunci când diferite tranzite declanșează acest potențial, parteneri sunt atrași în viața noastră ca moliile la flacără, să spunem așa.
 
 
CHRIS BRENNAN: Interesantă idee. Cu atât mai interesantă întrucât una dintre semnificațiile primare asociate de astrologi încă din cele mai vechi timpuri planetei Venus este dorința; sau, mai simplu, ceea ce nativul dorește într-un fel sau altul. Și e interesant că atunci când o planetă exterioară formează o configurație strânsă cu Venus, practic Venus tânjește după lucrurile pe care le are de oferit acea planetă.

Astfel, atunci când apare în viața noastră o persoană care are configurația respectivă, ne vom simți magnetizați. Uneori asta are un sens pozitiv, dar alteori mergem cu capul înainte chiar dacă știm că nu e neapărat bine pentru noi.
KAY TAYLOR: Așa este. De multe ori e limpede că nu facem o decizie înțeleaptă; poate fi clar de la prima întâlnire că va fi o relație dificilă. De exemplu, ești la prima întâlnire cu cineva și acea persoană îți vorbește despre cele trei căsnicii eșuate ale sale și despre cât de dificile au fost, și cum cineva are un ordin judecătoresc [de restricție] împotriva sa și așa mai departe. Și totuși, îți zici: “Wow, asta e persoana cu care vreau să fiu.” Când avem aspecte natale între Venus și planetele exterioare, în astfel de cazuri dorința se activează automat și extrem de puternic.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Iar dacă vorbim despre originea acestui fenomen, cred că merită să o privim dintr-o perspectivă mai largă. Pentru că, fără îndoială există persoane care au experimentat mai îndeaproape dinamica respectivă: de pildă unul dintre părinți a avut aspectul, sau configurația s-a regăsit în sinastria părinților, și de aceea dinamica respectivă devine ceva care exercită o atracție mai târziu în viață, dincolo de faptul că aspectul se regăsește în harta natală a acelor persoane.

Mai sunt și acele persoane care se nasc cu anumite aspecte, dar care nu le experimentează propriu-zis în copilărie: e pur și simplu ceva de care sunt atrași în viața asta, ceva ce vor să experimenteze dintr-un motiv sau altul.
KAY TAYLOR: Da, există ambele categorii. Poate fi pur și simplu parte din structura ta, sau ceva care te atrage. Dar poate fi și ceva ce-și are originea în familie.
 
 
CHRIS BRENNAN: Exact. Să trecem acum la următoarea planetă. Neptun?
KAY TAYLOR: Da. Voi continua cu Neptun pentru că Neptun este o planetă a iubirii. Așadar, Venus-Pluto și Venus-Neptun pot indica deopotrivă o anumită tendință către relații dificile, și mai ales infidelitate când e vorba de o relație monogamă stabilă. Dar aici avem o diferență majoră, pentru că nativii Venus-Neptun se îndrăgostesc de suflet. În general, Pluto indică mai degrabă o puternică, profundă și pasională chimie sexuală. Pe de altă parte, sensul planetei Neptun este unitatea, extazul, experiențele transcendente. Și astfel, atunci când Neptun se combină cu “iubirea” (Venus), practic vorbim de o combinație între iubire și “iubirea superioară” (high love). Iar asta dă nativului o predispoziție absolut fabuloasă de a se conecta cu sufletul altor oameni.

Nativii Venus-Neptun întâlnesc o persoană și o simt, o cunosc, sunt siguri că iubesc acea persoană fără să fi vorbit un cuvânt, ceea ce poate fi într-adevăr minunat. Poate indica tendința de a fi extrem de iubitor, blând, milos, caritabil și poate însemna că persoana respectivă este potrivită pentru poziții ce presupun lucrul direct cu oamenii, o predispoziție pentru compasiune și tendința de a privi sufletul omului din fața ta, dincolo de întâmplările din viața sa personală. Acest lucru poate fi extrem de vindecător.

Însă în sfera relațiilor poate fi de-a dreptul dezastruos pentru că oamenii cu aspecte Venus-Neptun tind să se îndrăgostească de persoane indisponibile. Neptun este de asemenea o planetă foarte mare și amorfă, care se asociază adesea cu dizolvarea sau dispariția lucrurilor. Astfel, partenerul Venus-Neptun s-ar putea să fie cineva care nu e de fapt acolo. Doar pare să fie.
 
 
CHRIS BRENNAN: Adică e acolo doar fizic?
KAY TAYLOR: Da. Dar e posibil să nu fie prezent nici fizic. Mă refer la acele cazuri când ne îndrăgostim de o persoană care trăiește într-o țară de pe cealaltă față a pământului, sau de o persoană căsătorită, sau de o persoană care are diverse adicții, sau de o persoană nesinceră ori fără o înrădăcinare fermă în realitate (delusional/illusional). Adesea cu Venus-Neptun, oamenii nici nu știu ce simt.

De multe ori, în relațiile Venus-Neptun, persoana Venus-Neptun simte o iubire profundă pentru celălalt, simte că și-a găsit sufletul pereche, dar dintr-un motiv sau altul, celălalt nu are sentimente la fel de profunde.
 
 
CHRIS BRENNAN: Exact. Poate merge în două sensuri: se poate întâmpla ca persoana Venus-Neptun să fie mult mai pasionată de relație și să o idealizeze mai mult decât cealaltă, dar și invers.
KAY TAYLOR: Așa e. Altfel spus, pe undeva s-a pierdut simțul realității. De multe ori, în copilăria nativilor Venus-Neptun părinții acestuia pot avea relații extraconjugale, și având anumite capacități mediumnice (pentru că Neptun este planeta medium), copilul se simte pierdut, nebăgat în seamă și e cumva conștient de ce se întâmplă, de aici urmând tendința de a căuta marea experiență a iubirii și legăturii profunde (connection).

Astfel, în partea de umbră a complexului Venus-Neptun intră relațiile cu persoane indisponibile, dependența și o capacitate de a simți care este “amorțită”. O femeie vorbește despre iubitul ei, dar dacă intri în miezul problemei, nu prea e nimic de discutat. Adică vorbim de o relație unilaterală. Una dintre persoane trimite multe mesaje, emailuri, dă telefoane, dar cealaltă nu investește aceeași energie în relație.

De asemenea, poate apărea sentimentul de sacrificiu. Relațiile extraconjugale motivate de dragoste sunt frecvente, unul dintre parteneri își găsește “sufletul pereche”. Dar până acolo, să presupunem că două persoane Venus-Neptun au o relație: fiecare este căsătorită și are copii, și totuși ambii trăiesc senzația că au întâlnit persoana ideală. Nici unul dintre parteneri nu are nici cea mai vagă idee despre cum se va desfășura relația.
 
 
CHRIS BRENNAN: Așa e.
KAY TAYLOR: La nivel mediu, avem codependență, probleme cu limitele, și extrem de multă iertare. Legătura mediumnică pare să aibă câștig de cauză în fața realității. Venus-Neptun poate ierta aproape orice. Însă ceea ce căutăm este accesarea nivelului integrării, unde putem vorbi de o relație spirituală conștientă, o relație care să sprijine deschiderea și extinderea capacității de a iubi necondiționat și devotamentul spiritual.

Uneori putem canaliza o parte din energia Venus-Nepun în artă transcendentă sau filantropie. Acesta e unul dintre modurile prin care îi ajut pe oameni să-și vindece problemele relaționale. Astfel, putem vorbi despre cum arată energia aceasta, despre cum se simte. Putem lucra cu procesele energetice pentru a aduce laolaltă energiile și pentru a le întemeia.

Asta ne ajută să vedem unde în viața noastră putem aplica această energie într-o manieră integrată. Astfel, cred că nu mai rămâne neconsumată acea energie care se transformă în vise cu ochii deschiși și sindromul sufletului pereche. Deci în cazul unei persoane cu un aspect puternic Venus-Neptun, preocuparea cu arta transcendentă va mai diminua din acea energie, iar astfel relațiile sale pot deveni un pic mai cu picioarele pe pământ, mai reale.

Arta transcendentă este acel tip de artă care ne atinge sufletul, care ne impresionează la nivel emoțional. Venus reprezintă arta. Neptun este acea stare numită suflet (soul state). Deci filmul este o artă neptuniană, la fel sunt anumite cărți care într-adevăr ne emoționează, pictura în acuarele sau alte forme de expresie artistică ce se disting prin frumusețe și prin faptul că ne comunică ceva la nivelul sufletului. Venus-Neptun poate aborda astfel de preocupări pentru a favoriza vindecarea.
 
 
CHRIS BRENNAN: Sună aproape ca un echivalent modern al unui ritual de îmbunare (propitiation ritual), sau ca un ritual Namburbi, care într-un fel suplinește ceva. Cel puțin în astrologia mesopotamiană antică, ideea era că dacă cineva alege conștient o cale de expresie [a configurației], aceasta nu îi va mai afecta negativ alte domenii ale vieții.
KAY TAYLOR: Exact.
 
 
CHRIS BRENNAN: Minunat. Deci la capătul negativ al spectrului, avem printre cuvintele cheie “iluzii” și “amăgire”. Cu siguranță tema iluziilor pare deosebit de proeminentă când Venus se află în conjuncție sau cuadratură cu Neptun, mai cu seamă supra-idealizarea relațiilor sau a vedea în celălalt o persoană extraordinară care nu are nici un defect.
KAY TAYLOR: Așa este. Când auzi povești cu Venus-Neptun, și dacă nu faci tu parte din ele, ți se pare aproape amuzant cât de nebunești sunt. Cineva ne spune că e într-o relație cu altcineva, și ne spune cât de mult îl/o iubește și că acea persoană este ideală. Dar dacă mergi dincolo de aparențe, descoperi că acea persoană trăiește în cealaltă parte a țării, și că e căsătorită, și că are copii, și că nu răspunde niciodată la telefoane. E doar o idee, o iluzie, nu o relație propriu-zisă, întemeiată.

Dar poate ambele persoane simt această legătură profundă atunci când sunt împreună. Chiar și atunci, e puțin probabil ca asta să conducă la o relație.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Mă uitam prin dosarele mele cu hărți ale celebrităților, căutând conjuncții proeminente Venus-Neptun, și un exemplu extrem de interesant este Whitney Houston, dat fiind istoricul ei cu soțul Bobby Brown, și anumite speculații din jurul relației lor.

Un alt exemplu pentru felul în care leagă acest aspect cele două persoane este Courtney Love, soția lui Kurt Cobain. Și aici avem o intersecție foarte interesantă, pentru că una dintre temele care sunt frecvent asociate lui Neptun este tema adicției și, în general, problemele cu drogurile.
KAY TAYLOR: Da, e adevărat. Găsim acest aspect și în harta lui Kurt Cobain (Neptun trigon Venus). Și aș mai menționa că el are un întreg stelium în Pești, în opoziție la Pluto-Uranus. Kurt e un exemplu pe care-l aduc adesea în discuție, pentru că el are practic toate aspectele: Venus-Pluto, Venus-Uranus, Venus-Neptun. Iar dacă plecăm de la aceste aspecte, care indică deja probleme cu adicțiile și relațiile, atunci Courtney se potrivește în peisaj ca o piesă lipsă din puzzle cu al său Venus.
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, e foarte interesant. Acestea sunt exemple pentru latura mai dificilă a aspectului, ai și alte exemple care se axează mai mult pe Neptun?
KAY TAYLOR: Da. Unul dintre ele este Tina Turner. Știu că e trecută de prima tinerețe, dar sper că ascultătorii noștri mai tineri o cunosc, pentru că multă vreme ea a fost o cântăreață de rock extrem de faimoasă. S-a și făcut un film după viața ei. Ea a fost într-o relație foarte abuzivă cu soțul și partenerul ei muzical, Ike Turner. Tina are în harta sa careul Venus-Neptun.

În primul rând, cred că e un exemplu bun pentru că în biografia ei aflăm cu lux de amănunte prin ce a trecut. În al doilea rând, ea a adoptat practica budistă. Felul în care a scăpat de haosul relației cu Ike a fost într-adevăr o cale spirituală foarte profundă, care în cele din urmă a dus la o relație minunată cu altcineva. Acum ea trăiește în Europa și este cât se poate de fericită.

Celălalt exemplu este o femeie despre care știam că are o relație cu un bărbat căsătorit, și care a aflat apoi că el avea la rândul său o relație cu altcineva. Bărbatul era o persoană publică, iar ea a aflat atunci când aventura lui amoroasă a fost dezvăluită la televizor. La acea vreme, ea îmi spunea că se simte în siguranță având o relație cu un bărbat căsătorit, pentru că de vreme ce o mințea deja pe soția lui, pe ea n-avea cum să o mai mintă. Iată cum se constituie dinamica Venus-Neptun: felul în care înțelegi tu lucrurile s-ar putea să nu fie prea rațional.

Trebuie să spun că în harta mea, Venus se află în aspect tensionat cu toate cele trei planete transpersonale. Pare că vorbesc despre “acei oameni care fac așa și pe dincolo”. Dar eu nu am ajuns la aceste concluzii condamnând sau acuzând. Am avut de prelucrat zeci de ani de experiență relațională și terapie pentru a putea vindeca aceste dinamici în mine însămi. De asta vreau să spun că am extrem de multă empatie pentru persoanele care au aceste configurații în harta lor.
 
 
CHRIS BRENNAN: Bineînțeles; uneori poți înțelege mult mai bine aceste dinamici dacă le-ai trăit pe propria piele. Când eram la început cu studiul astrologiei, asta mă enerva. Cred că eram prea tânăr atunci.

Însă ideea că nu poți înțelege cu adevărat cum sunt anumite tranzite până nu le-ai trăit pe pielea ta nu este întru totul adevărată, pentru că poți observa experiența altor oameni, poți citi cărți, și astfel îți poți forma o înțelegere a acelor tranzite. Dar cu siguranță că înțelepciunea provenită dintr-o experiență de primă mână este de un alt ordin. Pentru că o astfel de experiență îți permite să descrii mai adecvat tranzitul prin care tocmai ai trecut.
KAY TAYLOR: Da, cred că e adevărat ce spui. Deci nu vrei să le iei posibilitatea de a fi astrologi buni celor care nu le-au trăit pe toate. Dar da, atunci când trăiești un tranzit pe propria piele, când îl simți efectiv în corpul tău, și simți ceea ce ți se întâmplă, asta îți dă o altă înțelegere. Însă reversul e că experiența ta nu e neapărat aceeași cu a restului oamenilor, deci…
 
 
CHRIS BRENNAN: Exact.
KAY TAYLOR: … trebuie să îl ascultăm întotdeauna pe celălalt și să încercăm să înțelegem prin ce trece.
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, e destul de greu să nu proiectezi experiența ta asupra clientului, sau asupra altor oameni.
KAY TAYLOR: Da. Trecem la Venus-Uranus?
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, sună bine. Am ajuns la cea de-a treia planetă exterioară, care era de fapt prima în ordinea planetelor. Uranus e prima planetă exterioară descoperită, și prima planetă pe care astrologii au trebuit să o studieze pentru a-și da seama ce semnifică. Vorbim de o planetă cu care astrologii au avut mult de lucru în ultimele sute de ani.
KAY TAYLOR: Exact. Iar această planetă a fost descoperită într-o perioadă caracterizată de revoluții în întreaga lume. Din punctul meu de vedere, Uranus este în primul rând o planetă revoluționară, rebelă, care vrea schimbări radicale. Sensul ei este iluminarea, autenticitatea și libertatea. În copilărie, configurațiile uraniene se pot corela cu perturbări, schimbări neașteptate în sens negativ, poate chiar abandon, direct sau indirect. Uneori ne simțim abandonați chiar dacă nu am fost propriu zis abandonați. Iar în general capcanele asociate acestei planete sunt disocierea, detașarea, comportamentul haotic.

Iar dacă avem această planetă în preajma lui Venus, experiența relațiilor poate fi definită drept haotică. De exemplu, persoanele care se îndrăgostesc foarte repede, dar le și trece imediat. Cu Venus-Uranus, avem finaluri abrupte fără avertismente. Iar persoanele Venus-Uranus au un fel de dorință lăuntrică de a părăsi înainte de a fi părăsit; aceste persoane au un fel de detașare interioară pe care o experimentează fără să se gândească prea mult la ea.

Deci nu e ca și cum ai spune “Oh, relația asta merge foarte bine, cred că ar trebui să plec.” E un sentiment lăuntric, subconștient, ca o străfulgerare, când simți că ceva se schimbă, sau că, poate, celălalt nu îți acordă acum destulă atenție, și apare un fel de reacție viscerală: “Trebuie să plec înainte să se întâmple ceva.”

Dacă ai un aspect strâns Venus-Uranus, trebuie să înveți să încetinești un pic, să asculți acel glas, și să conștientizezi că atunci când simți asta de fapt simți un eșec afectiv. Te temi că s-ar putea întâmpla ceva. Dar s-ar putea ca pur și simplu persoana cu care ești să aibă o zi proastă, și nu că are loc o transformare drastică.

Deci la nivel mediu, relațiile Venus-Uranus sunt în regulă, dar există acest sentiment de neliniște. Poate că persoana nu e atât de sigură de relația respectivă, sau percepția i se schimbă. Într-o zi e bine, apoi deodată nu mai e sigur. Toate acestea se întâmplă la nivel mental/emoțional. Dar când energia este integrată, descoperi o relație în care poți fi în mod autentic tu însuți, descoperi că ai foarte multă libertate în relație. Poți să experimentezi relația ca o modalitate de iluminare, poți învăța să te deschizi, să transcenzi, să te situezi în afara energiei atașamentului fără a fi disociat, și astfel să descoperi iubirea care este în același timp liberă și legată.

Se spune despre nativii Venus-Uranus că au talentul de a organiza diversitatea pentru umanitate. Aceasta este o manieră de a canaliza ceva din această energie. Știm că lui Uranus îi este asociată energia umanitară a Vărsătorului. Deci a te implica în organizații, a face ceva pentru trib, a ajuta lumea să devină mai liberă poate fi o modalitate foarte bună de a lucra cu această energie.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Vorbești despre a avea libertate și a te situa dincolo de atașament fără a te disocia, și despre a avea sentimentul libertății. Unii oameni au relații mai relaxate, deschise – adesea în astfel de cazuri Uranus este proeminent, datorită acelei dorințe de libertate. Cumva, acele persoane caută să integreze dorința de libertate care vine din partea lui Uranus cu dorința de intimitate în relație care vine din partea lui Venus.
KAY TAYLOR: Așa e. Am descoperit că mulți dintre cei care vor relații poliamoroase au aspecte Venus-Uranus, iar pentru ei asta poate funcționa mai bine decât, poate, în cazul unui Venus-Pluto. Dar chiar și cu Venus-Uranus, la fel de bine poți să fii într-o relație monogamă, dacă asta e alegerea ta, dar vei avea nevoie să simți că ești liber în acea relație. Nu vei permite să te simți limitat sau tras în jos de o relație, pentru că altminteri pur și simplu nu va merge.
 
 
CHRIS BRENNAN: O altă manieră prin care se manifestă contactele Venus-Uranus, în relații stabile care nu se consumă și dispar imediat, sunt relațiile care din punct de vedere social sunt categorisite drept “unice” sau cumva “ciudate”; ceva legat de acel cuplu iese cumva în evidență sau este împotriva normei.
KAY TAYLOR: Da, așa e. Adică, la un moment dat, o relație interrasială era considerată Venus-Uranus. Diferențele de gen, de sexualitate sunt considerate adesea mărci Venus-Uranus. Nu știu dacă la fel va fi și în viitor, pentru că pare că multe dintre lucrurile care înainte erau considerate neobișnuite sau uraniene, devin în zilele noastre ceva normal.

Dar da, ar putea fi vorba de o diferență mare de vârstă între parteneri, sau orice lucru la care, sub influența normei culturale în vogă, oamenii să reacționeze “Oh, asta nu e o relație normală”. Aceste relații ar cădea în categoria Venus-Uranus.
 
 
CHRIS BRENNAN: Sigur. De altfel, asta trimite la un cu totul alt subiect de discuție. Dar e interesant pentru că multe dintre interpretările date configurațiilor Venus-Uranus în secolul XX, să zicem în anii ’60, ’70, menționează relațiile între persoane de același sex. Dar ideea pe care ai susținut-o e foarte bună, ideea că la un moment dat acest fel de a vedea lucrurile se aplica datorită unicității acestor relații, care erau văzute ca ceva ce sfidează norma. Dar pe măsură ce acest tip de relații a devenit ceva comun în societate, Venus-Uranus nu mai poate fi o configurație-semnătură pentru o persoană homosexuală.
KAY TAYLOR: Da, cred că asta e direcția. Sper că asta e direcția în care ne îndreptăm, că ne vom putea alege partenerii în funcție de iubire și conexiune, și că ne vom interesa din ce în ce mai puțin de sex, gen sau altele de genul, că vom putea fi oameni unii cu ceilalți.

Deci nu știu ce ar fi contat ca o relație Venus-Uranus în acea perioadă, dar ne îndreptăm către Era Vărsătorului, nu-i așa? Să sperăm că sporirea libertății face parte din calea ce ne așteaptă în următoarele două mii de ani.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Ei bine, am pus demult un pariu cu un prieten. Încerc să speculez ce fel de relații tip Venus-Uranus vor fi considerate “ciudate” în viitor, și cred că e vorba de relațiile cu inteligența artificială, sau ceva de acest fel.
KAY TAYLOR: Da.
 
 
CHRIS BRENNAN: Mă aștept la așa ceva, atât din punct de vedere simbolic, cât și social. Pentru că unele dintre afirmațiile că “acest lucru nu e firesc” s-ar aplica și în acest caz.
KAY TAYLOR: Da, ceva despre care oamenii vor spune că e “prea mult”. De pildă, ești căsătorit/ă cu patruzeci de persoane sau ești căsătorit cu un computer. Da, bineînțeles, va fi ceva extrem de diferit față de orice ne-am putea închipui acum. Dar asta e semnătura Vărsătorului, nu-i așa? Nu putem să o înțelegem înainte să-i vină vremea.
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, e întotdeauna cu un pas înaintea noastră.
KAY TAYLOR: Exact.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă. Să vedem: am parcurs mare parte din ce ne-am propus. Îmi vine în minte un exemplu care se leagă, poate, de Venus-Neptun. Însă chiar și cu Venus-Uranus, unde relațiile încep brusc și se consumă foarte repede, am remarcat foarte multe persoane cu aspecte Venus-Uranus care au relații pe Internet sau relații la distanță. Și nu sunt sigur dacă asta se întâmplă în virtutea asocierii lui Uranus cu tehnologia, sau dacă are mai degrabă o legătură cu ideea de distanță, ca o manieră indirectă de a da importanță distanței.

De exemplu, există oameni care au de multă vreme o relație pe Internet, poate una chiar fericită. Dar când cei doi ajung mai aproape unul de altul, sau când se mută împreună, brusc relația devine instabilă din cauza normalizării, sau tocmai din cauză că le lipsește acea distanță. Mereu m-am întrebat care dintre aceste motive este cel principal.
KAY TAYLOR: Ei bine, aș zice că s-ar putea să nu fie niciunul. Adică, sigur, dacă intri într-o relație cu cineva pe care îl idealizezi, iar apoi această relație de iubire se desfășoară la distanță, da, e un exemplu clasic de Venus-Neptun.
 
 
CHRIS BRENNAN: Da.
KAY TAYLOR: Dar aspectul tehnologic al lui Uranus, faptul că te implici într-o relație cu cineva pe care nu l-ai cunoscut niciodată, o relație care se întâmplă numai prin intermediul computerului, indică o semnătură Venus-Uranus. Exemplul pe care voiam să-l aduc în discuție aici este Russell Brand. Când mă pregăteam pentru acest interviu m-am întrebat “Cine ar putea fi Venus-Uranus?”. Russell Brand a fost primul care mi-a venit în minte.
 
 
CHRIS BRENNAN: Interesant.
KAY TAYLOR: Sigur, el are în harta sa un careu foarte strâns Venus-Uranus. Iar când a avut acea relație cu Katy Perry lucrurile s-au desfășurat extrem de rapid. S-au întâlnit, imediat după s-au căsătorit, iar apoi se pare că el a divorțat de ea prin SMS, nu-i așa?
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, așa e.
KAY TAYLOR: Iar motivul pentru care a divorțat de ea, spune el, este că ea era mult prea posesivă (controlling), ceea ce nu era greu de zis: când ai Venus-Uranus, aproape oricine este prea posesiv. Dar ar trebui să aruncăm o privire la harta lui Katy pentru că este o hartă extraordinară. Ea are conjuncția Venus-Uranus, aproape de Nodul Sud în Scorpion. Aici, în Scorpion, se găsesc cinci planete, toate făcând parte dintr-un stelium foarte mare care începe cu Pluto în Scorpion și se termină cu Marte în Capricorn. Îmi închipui că extraordinar de posesivă, dar reușit să folosească asta pentru succesul propriu. Venus-Uranus se află exact în mijlocul acelui stelium.
 
 
CHRIS BRENNAN: Adică undeva pe la mijlocul Săgetătorului?
KAY TAYLOR: 6° și 11°.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă, am înțeles. Acum mă uitam un pic prin exemplele mele să văd dacă se potrivește cineva. Mai ai și alte exemple?
KAY TAYLOR: Să vedem.
 
 
CHRIS BRENNAN: Mă gândeam la Angelina Jolie, care e un exemplu interesant dacă ne gândim cum și-a început relația cu cel ce avea să-i devină soț: o străfulgerare bruscă pe platourile de filmare. El era deja căsătorit, dar asta n-a contat, pentru că a părăsit-o pe soția lui de atunci pentru ea. O adevărată furtună.
KAY TAYLOR: Da, ea chiar pare femeia tipică Venus-Uranus, prin felul în care se prezintă, prin zvonurile cum că ar avea alte relații. Iar ea tocmai asta face: proiectează imaginea unei femei care face numai ce vrea și care iubește libertatea.
 
 
CHRIS BRENNAN: În regulă, alte exemple?
KAY TAYLOR: Nu, nu am alte exemple.
 
 
CHRIS BRENNAN: Să vedem. În ceea ce privește cuvintele cheie, e dificil să stabilim, pentru că tind să cred că e dificil să-l pui pe Uranus pe un spectru pozitiv-negativ. Adică poți, dar unele semnificații pot merge în ambele sensuri. De pildă “libertatea” poate avea manifestări pozitive, dar și negative. Dar trecând rapid prin aceste semnificații, care crezi că ar fi cele negative sau dificile?
KAY TAYLOR: Ei bine, latura negativă a lui Uranus este frica de abandon, care poate atinge cote atât de mari încât persoana să plece dintr-o relație bună fără a-i da o șansă. Aceste persoane pleacă mereu, sabotează relația, sau se distanțează, sau efectiv nu dau nici o șansă relației să se aprofundeze.

CHRIS BRENNAN: Așa e.
KAY TAYLOR: Deci probabil că aici iese la iveală frica de abandon: e o persoană care se comportă de parcă ar fi liberă, dar care în esență nu este liberă. Ea nu e liberă într-un sens spiritual. Ea acționează doar dintr-o groază față de faptul de a fi abandonat, iar vindecarea aici trebuie să survină, pentru că numai astfel acea persoană va putea deveni într-adevăr liberă și va putea relaționa autentic cu un partener romantic.
 
 
CHRIS BRENNAN: Sigur. Deci fără acțiuni de prevenire.
KAY TAYLOR: Exact.
 
 
CHRIS BRENNAN: Să vedem. Mi-am notat aici “relații care încep foarte brusc dar se termină extrem de abrupt”, “relații haotice”, “relații instabile sau inconstante”. Iar pe partea pozitivă: “relații unice”, “relații cu un grad ridicat de libertate sau spontaneitate”, “relații care mijlocesc iluminarea”. Ce alte manifestări pozitive ai mai identificat?
KAY TAYLOR: În principiu, acestea sunt: relațiile libere, deschise, oneste și clare. Cu Venus-Uranus există un soi de entuziasm, se deschide posibilitatea schimbării. De asemenea, în astfel de relații se pune accent pe împărtășire (sharing), de pildă o persoană își propune să schimbe lumea, iar relația sprijină acest interes.
 
 
CHRIS BRENNAN: Desigur. Cum spuneam și mai devreme, uneori se întâmplă ca oamenii să aibă această configurație în harta natală, iar apoi această configurație să fie activată prin tranzit sau progresie, dar e posibil și ca persoana să nu aibă configurația respectivă în harta natală. Se poate întâmpla totuși ca acea configurație să intre cumva în viața sa. Și cred că acest lucru e valabil pentru toate cele trei planete exterioare, însă cu Uranus acest lucru se întâmplă într-o manieră foarte distinctivă.

În cazul în care persoana nu are configurația în harta sa natală, și dacă Uranus îi activează harta prin tranzit, efectele pot fi foarte distinctive în sensul că ceva pare să apară de nicăieri și să transforme din temelii viața acelei persoane, dar asta se întâmplă într-un mod neașteptat, adesea haotic sau abrupt.
KAY TAYLOR: Da, exact. Poate că e vorba de cineva cu care nu credeai că vei avea de-a face vreodată. De exemplu, avem o persoană căsătorită, și apare în peisaj o persoană de același sex despre care nu putea crede decât că vor fi prieteni. Dar deodată apar sentimente sexuale sau romantice față de acea persoană, chiar dacă până atunci nici prin cap nu le-a trecut așa ceva. Așadar, atunci când se înfiripă o relație uraniană, ea îți va zgudui lumea și identitatea venusiană, felul cum te comporți în relații, iar această experiență te va transforma pentru totdeauna. Și da, se poate destrăma la fel de repede cum se înfiripă.

Dar repet, asta nu e o regulă. Poți să fii într-o relație uraniană și să trăiești fericit până la adânci bătrâneți, nu trebuie să fie ceva care se consumă imediat, dar uneori se întâmplă și asta.
 
 
CHRIS BRENNAN: Așa e. Cel puțin până acum [februarie 2016], Angelina Jolie și Brad Pitt sunt un bun exemplu pentru o astfel de relație care rezistă. Însă ce mi s-a părut interesant în primul caz – unde aveam o relație care începe repede și se termină la fel de repede – este că acea relație poate să-i schimbe viața cuiva într-un sens pozitiv. Și uneori, înveți să accepți anumite lucruri, sau devii împăcat cu ideea că nu trebuie neapărat să fie o relație permanentă, ceva care durează toată viața.

În anumite cazuri poți avea o aventură scurtă care îți schimbă efectiv viața, și aici nu mai au loc lamentările că putea fi ceva permanent, că puteați trăi împreună următorii optzeci de ani și puteați muri unul în brațele celuilalt. Uneori relațiile pe termen scurt pot fi foarte importante și pot veni exact la momentul potrivit, deschizându-ți posibilitatea de a realiza diferite lucruri sau de a înțelege ceva despre viața ta sau dându-ți imboldul de a face ceva pe care în mod normal nu l-ai fi făcut.
KAY TAYLOR: Exact. Cred că esența dialogului nostru de azi este că o relație este un proces fabulos, vindecător, transformator, iluminator. Am fost condiționați de societate să credem că o relație “bună” este una care începe la tinerețe, implică anumite angajamente, durează toată viața și așa mai departe. Dar asta pur și simplu nu e adevărat.

De asemenea, nu prea cred neapărat în ideea “sufletului pereche”. Cred că există foarte multe suflete cu care putem avea o legătură foarte profundă, și că sufletul potrivit vine la momentul potrivit, când avem nevoie de acea relație. Și dacă dintr-un motiv sau altul un anumit suflet este indisponibil, sau nu își recunoaște sentimentele, tot avem nevoie de o relație și cu siguranță vor apărea alte persoane cu care ne vom implica emoțional.

Așadar, atunci când analizăm aspectele dintre planetele transpersonale și Venus, cred că e important să înțelegem asta într-un fel cât se poate de rațional, ca o structură internă (inner wiring), ceva la care suntem predispuși, ținând cont atât de elementele pozitive, vindecătoare, pe care ne e ușor să le parcurgem, dar și de posibilitatea unor experiențe dureroase. Astfel cred că putem vedea aceste aspecte fără frică sau deznădejde.

De asemenea, trebuie să înțelegem că putem aplica această energie și în lume, și că ea nu trebuie devotată strict, obsesiv, relațiilor romantice. Să nu uităm că toate elementele din harta natală sunt importante și au o menire specifică, la fel ca și relațiile noastre.
 
 
CHRIS BRENNAN: Da, și să nu uităm că de multe ori s-ar putea să ne alegem cu lecții importante, uneori de pe urma unor situații foarte obscure care de altfel ar părea aleatorii, sau chiar tragice.
KAY TAYLOR: Exact. Am senzația că trebuie să ne observăm viața de la distanță. Poate atunci când suntem foarte în vârstă, sau în acea perioadă dintre vieți, când putem privi în urmă și înțelege desfășurarea tiparului, felul în care fiecare relație – fie că e vorba de o noapte, o zi, sau treizeci de ani – a fost o piesă din puzzle-ul devenirii noastre.
 
 
CHRIS BRENNAN: Fără îndoială. Excelent, cred că am acoperit foarte mult teren în această discuție.
KAY TAYLOR: Da, și eu cred la fel.
 
 
CHRIS BRENNAN: Mai voiai să mai aduci în discuție ceva? Există vreun subiect pe care trebuia să-l discutăm și n-am reușit?
KAY TAYLOR: Nu, pentru moment cred că nu.
 
 
CHRIS BRENNAN: Excelent. Ei bine, acum te afli în proces de scriere a unei cărți pe acest subiect, nu-i așa?
KAY TAYLOR: Așa e. Înafară de asta, mai am o carte numită Soul Pathway [Calea Sufletului], care mă aștept să apară în câteva luni. În această carte vorbesc despre restabilirea unei legături cu calea sufletului tău prin intermediul astrologiei, introspecției și transformării interioare (inner inquiry and process), despre depășirea blocajelor și manifestarea acestei căi. Iar următoare carte, [pe subiectul relațiilor] se va numi Sex, Love & Crazy [Sex, iubire și nebunie].
 
 
CHRIS BRENNAN: Excelent. Ascultătorii noștri pot găsi mai multe informații despre tine pe site-ul tău.
KAY TAYLOR: Da, https://www.kaytaylor.com.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Luna viitoare vei ține un curs la evenimentul OPA (Organization for Professional Astrolog) despre care tocmai discutam cu Maurice [Fernandez], nu-i așa?
KAY TAYLOR: Da, evenimentul este intitulat “Eu, astrologul” (I, Astrologer), și este un eveniment dedicat astrologilor și celor care vor să devină astrologi profesioniști. În primele trei zile ale evenimentului (18,19 și 20 martie) vom discuta despre cum să-ți pui serviciile pe piață. Mai specific, eu voi discuta despre abilitățile de consiliere și despre cum să atragi și să îți păstrezi clienții prin felul în care interacționezi cu ei.

Dar se va discuta și despre fotografie, website-uri, blogging. De asemenea, îi vom îndruma pe toți cei care vor participa la conferință și îi vom ajuta să-și creeze propriul plan de afaceri. Patru dintre noi, din corpul profesoral superior (senior faculty), vom avea câte un grup de studenți pe care îi vom îndruma timp de un an, în trei ședințe virtuale (webinar calls). Deci oricine va veni la conferință va avea parte de un sprijin foarte valoros din partea unor astrologi de succes.

Următoarele trei zile ale evenimentului OPA vor fi dedicate consilierii, lucrului cu clienții, iar oamenii vor învăța cum să citească mai bine o hartă astrologică.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Sună extraordinar. Din câte știu, ai contribuit cu un capitol la volumul OPA apărut recent, despre care discutam cu Maurice acum câteva zile.
KAY TAYLOR: Da, eu am scris capitolul despre istoria astrologiei și beneficiile organizațiilor profesionale. Organizațiile profesionale [de astrologi] au început să se facă simțite în lume abia în anii 1930, dar într-adevăr sunt foarte multe organizații care își fac treaba; bineînțeles, OPA este una dintre ele.

Capitolul este mai întâi o tratare a diferitelor tipuri de organizații care există, cum sunt diferite unele de altele și de ce astrologii sau studenții serioși ai astrologiei ar trebui să facă parte din aceste organizații. Faptul că m-am înscris în diferite organizații și am întâlnit o mulțime de astrologi excepționali mi-a schimbat complet cariera de astrolog. Am avut șansa să învăț foarte multe și chiar să mă distrez mergând la conferințe.
 
 
CHRIS BRENNAN:  Cu siguranță. Asta a fost mereu partea mea preferată, conferințele care sunt organizate și faptul că ele îți permit să întâlnești o mulțime de oameni interesanți, care își fac foarte bine treaba. De fapt, acest dialog s-a născut atunci când ne-am întâlnit la o conferință OPA de acum câteva luni.

Acestea fiind spuse, le recomand cu toată inima ascultătorilor să arunce o privire pe siteul https://www.kaytaylor.com. Mulțumesc mult că ai acceptat acest interviu.
 
 
KAY TAYLOR: Eu îți mulțumesc, Chris. Mă bucur foarte mult că m-ai invitat.
CHRIS BRENNAN:  Mulțumim pentru atenție. Pe data viitoare.
 
 
Alte episoade de la The Astrology Podcast in limba română:
Relația astrologică dintre Uranus și Statele Unite
Semnificațiile celor șapte planete tradiționale
Răspuns la criticile religioase la adresa astrologiei
Răspunsuri la criticile științifice uzuale la adresa astrologiei
Richard Tarnas despre Cosmos and Psyche
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.