Vă aflați în baza de date pentru război social a Chinei? (Soare-Pluto)

Posted by
Timp de lectură: 5 minute

 
 

Arhetipurile în știri (III)

 
 
14 septembrie 2020, pe seară
Unul dintre momentele alea când citești pe furiș de pe telefon. Dau peste un articol cu detalii despre ofensiva chineză la adresa vestului: O companie chineză a furnizat serviciilor secrete din China date sensibile despre milioane de politicieni și oameni de afaceri de top din occident.

2,5 milioane de personalități occidentale de top și 658.000 de organizații (companii, instituții, ONG-uri): toate sunt ținta firmei chineze Zhenhua Data din Shenzhen, care lucrează pentru Partidul Comunist Chinez și armata Chinei.

Compania chineză de tehnologie a compilat o bază de date cu zeci de mii de personalități britanice și copiii și familiile acestora pentru utilizarea agențiilor de informații din China… Alte zeci de mii din Australia… si tot așa, până la 2,5 milioane, date culese din surse publice precum Twitter, Facebook și LinkedIn – pentru înfăptuirea ‘marii întineriri a națiunii chineze’.

Aha, ok, dar ce surpriză e aici? îmi zic și, fără să mă gândesc, dau articolul mai departe către vreo 15 amici. Răspunde doar unul singur: nu îi place saitul!

Adevărat, Comisarul e un site la limita decenței, dar câteodată prinzi asemenea știri care își fac loc abia peste săptămâni în presa “serioasă” din România. Dar ce vorbim despre articole din astea când Adevărul sau România liberă nu au nici măcar reading mode, ca sa poți citi ușor de pe telefon? Scos din sărite de faptul că cetățeanul nici nu a remarcat fondul articolului, mă apuc și caut sursa, data publicării, citesc originalele și văd că e groasă tare de tot. Auzi, Overseas Key Individuals Database… Și îmi vine întrebarea: având în vedere natura dezvăluirilor, oare nu cumva… Ba daaa, desigur că da… pe cer e vechea noastră cunoștință, Soare-Pluto (trigon perfect, aplicant la 0°14′) și, pentru prima dată, avem dovada activităților în care se bănuia că este angrenată China!

Republica Populară Chineză, sub președintele partidului, Xi Jinping, prezintă o provocare fără precedent la adresa deschiderii statelor de drept iubitoare de libertate din întreaga lume. Construirea unui stat securist tehno-supravegheat oferă Partidului Comunist mijloace puternice de control al cetățenilor pe plan intern. Avem acum dovezi ale modului în care firmele chineze se asociază cu agenții de stat pentru a monitoriza persoane și instituții la nivel global.

Baza de date construită de Shenzhen Zhenhua dintr-o varietate de surse este complexă din punct de vedere tehnic, utilizând instrumente de limbaj, direcționare și clasificare foarte avansate. Shenzhen Zhenhua susține că lucrează – iar cercetările noastre confirmă – cu agențiile chineze de informații, militare și de securitate care se folosesc de mediul transparent în care trăiesc indivizii și instituțiile din democrațiile liberale deschise. Cercetările noastre susțin în general afirmațiile lor.

Informațiile vizează în mod specific persoane și instituții influente dintr-o varietate de industrii. De la politică la criminalitatea organizată sau tehnologie și mediul academic, pentru a numi doar câteva, baza de date curge către sectoare despre care se știe că sunt vizate de statul chinez și întreprinderile asociate lui.

Același profesor Christopher Balding explică în Personal Statement on Shenzhen Zhenhua Data Leak:

Anul trecut am început cercetarea despre Huawei, pur și simplu pentru că am crezut că sunt bine plasat pentru a înțelege câteva elemente de bază despre care auzisem oamenii vorbind, dar au rămas întrebări deschise. Nu am bănuit niciodată turnura relativ bruscă pe care o va lua subiectul cercetării mele mele din cauză că am dat peste ceea ce, pentru cercetătorii Chinei, seamănă cu descoperirea Sfântului Graal.

Din această întrebare inițială de cercetare, au izvorât o serie de evenimente și introduceri care au dezvăluit cantități enorme de date colectate de activiști din China. Acestea oferă dovada activităților în care se credea că este angajată China dar, pentru prima dată, datele au confirmat aceste activități.

Echipa noastră are în față o cantitate enormă de muncă și intenționăm să facem publice datele despre amenințarea autoritară care este China sub conducerea Partidului Comunist Chinez. Revizuind datele brute, [este clar că] chiar și “experții” în China continuă să subestimeze grosolan investițiile în instrumente de monitorizare și supraveghere dedicate controlului și influențării, nu doar a cetățenilor și instituțiilor sale interne, ci a “activelor” din afara Chinei.

Colaborăm cu guverne, jurnaliști și universitari sau think tank-uri (grupuri de reflecție) selectate din întreaga lume pentru a oferi gama de expertiză necesară analizei și înțelegerii datelor. Ceea ce nu poate fi subestimat este amploarea și profunzimea activităților de supraveghere ale statului chinez și extinderea lor în întreaga lume. Lumea se află abia la etapele inițiale ale înțelegerii cât investește China în operații de informații și influență folosind tipul de date brute pe care le avem pentru a le înțelege țintele.

Un proiect de această dimensiune nu ar fi posibil fără mai mulți oameni. Primele mulțumiri sunt adresate lui Rob Potter și întregii sale echipe de la Internet 2.0. Acestea au adus expertiză tehnică semnificativă asupra datelor într-o serie de domenii. De la modul în care au fost construite bazele de date, până la modul în care guvernele utilizează aceste date, munca lor a fost vitală pentru realizarea acestui proiect.

Persoana care a furnizat baza de date Shenzhen Zhenhua punându-se în pericol pentru a obține aceste date a făcut un serviciu enorm și este dovada că mulți din China sunt îngrijorați de autoritarismul și supravegherea Partidului Comunist Chinez.

Jurnaliștii care au lucrat atât de mult la această poveste pentru a înțelege datele, felul în care se intenționa utilizarea lor, compania și instrumentele tehnice din spatele bazei de date merită o laudă enormă. Aceasta a fost o poveste dificilă și complexă, dar angajamentul lor de a lucra în colaborare și cu bună credință ca echipă împreună cu noi pentru a înțelege și verifica totul reprezintă standard către care aspiră jurnalismul.

În final, sunt mulți oameni care au contribuit în moduri mari și mici care merită recunoaștere, dar din diferite motive doresc sau trebuie să rămână anonimi. Contribuția lor a fost esențială în aducerea acestui proiect în față și pentru munca lor sunt profund recunoscător.

Sunt motivat de îngrijorarea că scopul amenințării autoritare din partea Chinei comuniste rămâne slab înțeles, chiar de mulți experți în probleme chineze. Profunzimea și capacitatea dorinței lor de a “crea sufletul” (engineer the soul), așa cum a spus John Garnaut atât de elocvent, trebuie recunoscute. Ei au și construiesc instrumentele pentru realizarea acestor obiective. Să sperăm că vom avea niște mici dovezi ale obiectivelor lor și că, noi, în democrațiile liberale deschise, vom începe să îi luăm în serios.

Sper să aflăm cândva data de naștere a profesorului Christopher Balding. Dar chiar și dacă nu vom găsi în ea aspecte sau tranzite Soare-Pluto, sincronizarea pe care au ales-o arhetipurile ca să vorbească, dezvăluind (Soare) mașinațiile tenebroase (Pluto) ale unei țări care țintește dominația globală (Pluto), te lasă mut de admirație. Mă întreb doar de câte tranzite Soare-Pluto vom avea nevoie ca să aflăm tot despre eforturile sofisticate care se fac acum în lume pentru a înrobi mintea omului obișnuit care nu are altceva mai ticălos în cap decât să traiască o viață împlinită…
 
 
Citeva lecturi interesante până va fi abordat subiectul în mass-media de la noi:
Software billionaires, bank bosses and even the PM: Explosive leaked files reveal how Beijing has compiled profiles of 35,000 influential Australians as part of a mission to ‘rejuvenate the Chinese nation’

Are you in China’s social warfare database?

China Has Built a Massive Global Database for Hybrid Warfare, International Media Reports
 
 
Alte articole despre Soare-Pluto
Arhetipurile în știri: Soare-Pluto
Un spion de miliarde (Soare-Pluto)
Biroul Legendelor (Soare-Pluto)
Tehran (Soare-Pluto)
Aspectele Soare-Pluto – Călătorie în lumea subterană
Nicolai Lilin – Educație siberiană (Soare-Pluto)
Daci liberi și patrioți români (Soare-Pluto)
2034: Un roman al următorului război mondial (Soare-Pluto)

 
 

One comment

  1. Pentru restul lumii în afara Chinei, noutatea ar fi că informațiile nu sunt despre populația chineză, ci despre reprezentanții popoarelor occidentale și despre copiii acestora, care îi vor succeda pe părinții lor . Mă întreb dacă asta e singura diferență față de scandalul cu Snowden și de ce popoarele occidentale sunt atât de oripilate. Până la urmă, vorbim de informații publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.