Ciclul Saturn-Pluto sugerează un răspuns
Dan Waites
Reprodus cu permisiunea autorului după articolul Will China and the US go to war?, publicat pe 10 august 2022.
În articolul meu despre recenta conjuncție Uranus-Mars-Rahu în Taur (“Pământul se cutremură“), am remarcat o configurație similară care a apărut pe cer în anul 157 î.Hr. Respectivul semn a coincis cu vizita omului de stat roman Cato cel Bătrân la Cartagina, în care acesta a fost martor la prosperitatea crescândă a acestui mare rival al Romei și s-a convins că orașul trebuie distrus. Ani mai târziu, dorința i-a fost îndeplinită.
Rezonanța arhetipală cu recenta vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan – care a avut loc pe 2 august, practic în coincidență perfectă cu tripla conjuncție – este notabilă. Pelosi este în mod evident o figură foarte diferită de cea a lui Cato, dar există și asemănări izbitoare: doi politicieni seniori, belicoși, care traversează oceanul pentru chestiuni imperiale care implică un mare rival. Rezultatul: rumoare de război.
Previzibil, China a reacționat cu furie la vizita lui Pelosi, considerând-o o provocare gravă. După cum a scris The Guardian:
Armata Populară de Eliberare a Chinei a lansat joi aproape o duzină de rachete balistice Dongfeng și a făcut zeci de incursiuni peste foarte simbolica linie mediana. Japonia a declarat că cel puțin cinci rachete au aterizat în zona sa economică exclusivă, iar unele au zburat deasupra insulei principale a Taiwanului, la sud de Taipei.
China anulează, de asemenea, cooperarea cu SUA în privința schimbărilor climatice și a relațiilor militare. Într-un moment în care lumea noastră are nevoie de mai multă coordonare, nu de mai puțină, cele mai puternice două state din lume se îndepărtează unul de celălalt.
Sunt vremuri înfricoșătoare. Va fi oare și mai rău? În acest articol, voi încerca să răspund la întrebarea care planează asupra geopoliticii moderne, întrebare care a devenit tot mai acută în ultima săptămână: se îndreaptă Statele Unite și China spre război? Și dacă da, când se va întâmpla?
Epoca Aerului, Statele Unite și China
Contextul astrologic mai larg în care se desfășoară toate acestea este începutul Epocii Aerului, a cărei tranziție a început în 1980 și s-a încheiat la sfârșitul anului 2020. Am abordat acest subiect într-un articol anterior și pe larg în acest video World Astrology Report. Este suficient să amintesc aici că tranzițiile către noi Epoci Elementale au fost corelate, din punct de vedere istoric, cu rearanjări ale puterii geopolitice. Prima perioadă de douăzeci de ani Aer, din 1980 până în 2000, a văzut prăbușirea Uniunii Sovietice, remodelând dramatic Europa și lăsând SUA ca unică superputere globală. Acum, că Epoca Pământului s-a încheiat cu adevărat, vor urma, fără îndoială, și alte schimbări dramatice. (Am motive să cred că multe dintre epocile de aur ale Chinei au avut loc în timpul Epocilor de Aer, dar încă mai trebuie făcute cercetări amănunțite în acest sens).
Dar mai există un alt motiv pentru care Epoca Aerului este relevantă aici. Aproape toate societățile umane de astăzi sunt dependente de tehnologia informației. Iar această tehnologie este, la rândul ei, dependentă de microcipuri construite cu semiconductori. Taiwanul, prin intermediul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd (TSMC), produce peste 90% din cele mai avansate semiconductoare din lume, care stau la baza aproape tuturor tehnologiilor civile și militare avansate. După cum se arată în acest raport Reuters:
Ambele superputeri se află acum într-o profundă dependență față de mica insulă aflată în centrul rivalității lor tot mai tensionate. Pentru Washington, dacă ar permite unei Chine tot mai puternice să acapareze fabrica TSMC în cadrul unui conflict, ar pune în pericol supremația militară și tehnologică a SUA. Cu toate acestea, dacă Beijingul invadează, nu există nicio garanție că ar putea prelua intacte prețioasele turnătorii. Acestea ar putea deveni ușor victime ale luptelor, întrerupând aprovizionarea cu cipuri a vastei industrii electronice din China. Chiar dacă turnătoriile ar supraviețui unei preluări chinezești, este aproape cert că ar fi izolate de lanțul global de aprovizionare esențial pentru producția lor.
Un război pentru o insulă esențială pentru tehnologia informației este exact genul de lucru pe care ne-am aștepta să îl vedem în Epoca Aerului.
Vârstă și Putere: ciclul Saturn-Pluto
Dar dacă vrem să ne facem o imagine mai clară asupra relațiilor dintre SUA și China, trebuie să ne uităm la ciclul Saturn-Pluto. Am explorat experiențele diferite ale celor două state în ceea ce privește ciclul Saturn-Pluto anterior, din 1982-2020, într-un alt articol (“Saturn-Pluto, 11 Septembrie și ascensiunea Chinei“).
Dar între timp am făcut mai multe cercetări. Am descoperit că același ciclu Saturn-Pluto descrie și relațiile dintre cele două țări. Este important, pentru că, dacă ne putem dovedi că este așa, putem folosi ciclul Saturn-Pluto pentru a prevedea cum vor evolua relațiile în viitor. Răspunsul scurt: nu prea bine.
Nu este deloc surprinzător faptul că dansul lent al acestor două planete descrie relația dintre aceste două state. Vedem la Statele Unite teme plutoniene de bogăție și putere. SUA rămâne cea mai bogată țară din lume, chiar dacă poate sunt înglodate în datorii. Și, în ciuda tuturor disfuncționalităților interne, încă posedă putere din belșug, sub forma bogăției sale, a celei mai bine finanțate forțe militare din lume, a controlului asupra oceanelor și a unei rețele globale de baze militare.
Saturn, la rândul său, semnifică lucruri străvechi. China, în calitate de cea mai bătrână civilizație în existență din lume, este saturniană. Semnătura lui Saturn este puternică în harta natală a actualului stat chinez. La marginea sistemului solar – așa cum era el cunoscut de astrologii tradiționali – Saturn clocește asupra dominației Soarelui. El este patronul celor aflați în afara porților și era cunoscut de astrologii elenistici drept “stăpânul înfățișărilor prefăcute”. Asta mi-a adus mereu în minte ideea că cei care caută să conteste dominația centrului trebuie să-și ascundă intențiile pentru a nu atrage atenția – până când sunt gata să treacă la acțiune. China se află în această poziție, exprimată perfect de fostul lider chinez Deng Xiaoping prin sloganul: ” Ne ascundem puterea, așteptăm momentul”.
Ciclul 1982-2020
În cele ce urmează, vom examina relațiile dintre SUA și China prin prisma ciclului anterior Saturn-Pluto din 1982-2020. În alcătuirea acestui material m-am bazat în mare măsură pe cronologiile de la Al Jazeera și de la Council on Foreign Relations. Iată o listă a aspectelor majore din ciclul din 1982-2020, prin amabilitatea Astro-Seek:
Dacă nu vă place istoria, puteți trece la următoarea secțiune (Predicția ciclului actual: 2020-2053), unde vom formula prognoza. Dar scopul acestei defalcări istorice este de a stabili că ciclul Saturn-Pluto chiar descrie relațiile dintre SUA și China. Doar după ce ne convingem de asta, putem avea încredere în predicțiile pe care le facem ulterior.
Conjuncție, 1982: SUA și China ajung la un acord
Conjuncția oricărui ciclu își arată promisiunea, servind ca un microcosmos pentru macrocosmosul ciclului. Iar 1982 a fost un an istoric pentru relațiile dintre SUA și China. A fost anul în care SUA au semnat cel de-al treilea dintre cele Trei Comunicate Comune cu China, în care SUA și-au afirmat politica “O singură Chină” – care recunoștea poziția chineză potrivit căreia exista o singură Chină, și nu cele două state independente, China și Taiwan. A fost, de asemenea, anul în care președintele Reagan a emis cele Șase Asigurări, angajându-se să nu medieze între Taiwan și China și să pună capăt, în cele din urmă, vânzărilor de arme către Taiwan, deși fără a specifica un termen limită.
În sfârșit, anul 1982 a fost caracterizat de cooperare între SUA și China. Acestea și-au recunoscut diferențele, dar au convenit să le lase deoparte de dragul păcii și al dezvoltării. Și asta, mai mult sau mai puțin, este ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ciclului 1982-2020.
Sextil în creștere, 1989: SUA răspunde “blând” la masacrul din Piața Tiananmen
Sextilul este un aspect armonios slab, asemănător cu trigonul, dar mai puțin puternic. În iunie 1989, nu mai puțin de un milion de cetățeni chinezi, în frunte cu studenții, au protestat în Piața Tiananmen din Beijing pentru reforme democratice și pentru respectarea drepturilor omului. Guvernul chinez și-a trimis armata pentru a înăbuși protestul. A făcut asta împușcând mortal sute de studenți neînarmați, provocând repulsie și condamnare în întreaga lume.
Având în vedere că aceste crime veneau în contradicție cu tot ceea ce SUA pretindeau că susțin, mulți au cerut americanilor să răspundă cu o condamnare fermă și cu măsuri punitive severe. În schimb, în ciuda impunerii unor sancțiuni privind vânzările de arme și tehnologie către regimul chinez, administrația lui George H. W. Bush a ales să acorde prioritate menținerii unor relații constructive cu China.
Careul în creștere, 1993: Clinton face presiuni asupra Chinei cu privire la drepturile omului și renunță
Cuadratura este un aspect de fricțiune și conflict. În această perioadă îl vedem pe președintele Bill Clinton – care criticase vehement abordarea “blândă” a lui Bush Sr. față de China în timpul campaniei electorale din 1992 – încercând și eșuând în încercarea de a face presiuni asupra Chinei pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului. De la CFR:
Președintele Clinton a încercat să folosească accesul Chinei la Clauza Națiunii celei mai Favorizate în domeniul comerțului ca modalitate de a obține progrese specifice în ceea ce privește drepturile omului. China a respins această presiune, iar SUA a fost nevoită să renunțe la această încercare în 1994.
Trigonul în creștere, 1997: președintele Jiang Zemin vizitează SUA
Trigonul este un aspect armonios, iar aici vedem iarăși o încercare de a vindeca relațiile dintre cele două țări. În octombrie 1997, liderul chinez Jiang Zemin a vizitat Statele Unite la invitația președintelui Bill Clinton. A fost prima vizită de acest fel a unui șef de stat chinez în SUA din 1979 încoace. Statele Unite și-au reiterat politica “O singură Chină” și principiile subliniate în Cele Trei Comunicate Comune, iar cei doi lideri au emis o declarație comună în care se angajau să construiască un “parteneriat strategic”.
Opoziția, 2001: China aderă la Organizația Mondială a Comerțului, coliziune aeriană frontală
Opozițiile sunt momente de cumpănă, când promisiunea unui ciclu se împlinește. Ele reprezintă puncte de inflexiune, când relația dintre două planete se schimbă, planeta care se mișcă mai repede ocupând poziția dominantă față de cea mai lentă.
În 2001, cu sprijin american, inclusiv din partea fostului critic Bill Clinton, China a fost admisă în Organizația Mondială a Comerțului, mișcare care a oferit țării un acces fără precedent la piețele externe și a dus la o concentrare uriașă a capacității globale de producție care s-a mutat pe teritoriul chinez. Acesta a fost un punct de cotitură, deoarece a accelerat considerabil creșterea și puterea financiară a Chinei, cu consecințe care aveau să devină în curând clare.
Opoziția s-a manifestat, de asemenea, într-un mod incredibil de literal în acel an, sub forma incidentului din insula Hainan. La 1 aprilie 2001, un avion de spionaj american a fost lovit frontal de un avion de vânătoare chinez. Pilotul chinez a fost ucis, iar avionul american a fost forțat să aterizeze pe insula Hainan. Chinezii au arestat echipajul de 24 de persoane, pe care l-au eliberat abia după negocieri tensionate. (Ca o paranteză interesantă, numele modelului de avion american era ARIES II; incidentul a avut loc cu Soarele și Venus în, ați ghicit, al doilea decan al Berbecului).
Din acest moment, Saturn a ocupat o poziție superioară în relația sa cu Pluto. Dinamica s-a schimbat în favoarea Chinei.
Trigonul în descreștere, 2007: China lansează un satelit lunar, distruge un satelit
Acest an a fost marcat de evoluții dramatice în programul spațial al Chinei. În ianuarie, China a distrus cu succes unul dintre proprii sateliți în cadrul unui test al unui sistem de rachete. În același an, China a lansat primul său satelit lunar, Chang’e 1, cu planul de a trimite un om pe Lună până în 2022, și a anunțat o creștere cu 18% a cheltuielilor pentru apărare. Semnătura aspectului de trigon este un pic mai greu de distins aici, dar poate o vedem observând că China și-a flexat mușchii din ce în ce mai mari în acest an, în timp ce SUA, consumate de conflictul din Orientul Mijlociu la vremea respectivă, nu au făcut mare lucru ca răspuns.
Careul în descreștere, 2010: China devine a doua cea mai mare economie a lumii
Până în acest moment, ramificațiile aderării Chinei la OMC și ale creșterii sale accelerate au devenit clare atunci când a depășit Japonia și a devenit a doua cea mai mare economie a lumii. SUA și China erau acum cele mai mari două economii din lume și rivali direcți pentru dominația economică. Banca de investiții Goldman Sachs a profitat de acest moment pentru a prezice că China va depăși SUA până în 2027.
Sextilul în descreștere, 2013: Obama încearcă să stabilească o relație cu președintele Xi la summitul Sunnylands
Acut conștient de pericolele concurenței dintre cele două state, președintele american Barack Obama a încercat să stabilească o relație personală cu președintele Xi Jinping în iunie 2013. Cei doi lideri au avut întâlniri care au totalizat opt ore la Sunnylands Estate din California, convenind în cele din urmă să stabilească un “nou model” de relații de cooperare. În pofida acordului privind pericolele reprezentate de Coreea de Nord și schimbările climatice, cele două părți nu au putut ajunge la un acord privind vânzările de arme americane către Taiwan, o chestiune centrală în Cel de-al Treilea Comunicat emis la conjuncție.
Prognoza ciclului actual: 2020-2053
Ciclul precedent și-a îndeplinit promisiunea conjuncției. Vechiul ciclu s-a încheiat, iar cel actual a început cu o conjuncție Saturn-Pluto la 22°46 Capricorn, pe 12 ianuarie 2020. Până acum, aproape toți cei care au măcar o familiaritate superficială cu astrologia globală știu ce a însemnat acea conjuncție. Primul deces în Wuhan, China, din cauza a ceea ce era atunci un “virus misterios”, a fost raportat în știrile din întreaga lume pe 11 ianuarie 2020, cu doar o zi înainte ca această conjuncție să devină exactă.
Ciclul actual, care ne va duce până în 2053, se va referi probabil la problemele ridicate de pandemia Covid-19: boală, măsuri de combatere a acesteia, tehnologie de comunicare și controlul (dez)informării. Dar ce are de spus despre relațiile dintre SUA și China?
Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să luăm în considerare relațiile dintre cele două țări în perioada în care conjuncția a fost operațională. Aceasta s-a aflat la 15 grade orb aproximativ de la începutul anului 2018 până la sfârșitul lui 2021, perioadă în care Statele Unite au fost administrate de președintele Donald J Trump.
Voi face trei observații despre acea perioadă, în special despre primii doi ani ai pandemiei:
- China a prosperat: Deși pandemia a început în China și a fost o provocare pentru această țară să o gestioneze, în termeni relativi, China a prosperat în timp ce mare parte din lume a fost devastată. Folosind măsuri draconice de neconceput pentru majoritatea țărilor, China a reușit să mențină un nivel aproape zero de Covid în această perioadă și, în ciuda faptului că era izolată de restul lumii, să funcționeze aproape normal. În 2020, PIB-ul Chinei chiar a crescut cu 2,2% într-un an în care economiile majorității țărilor s-au contractat. În 2021, a înregistrat o creștere rapidă de 8,1%. Țara se confruntă acum cu probleme în încercarea de a menține o politică de ” zero Covid” într-o perioadă în care virusul este de multe ori mai contagios decât era înainte. Dar conjunctura a ieșit din orb. Situația actuală nu vorbește despre evoluția acestui ciclu.
- Statele Unite s-au chinuit: au fost lovite puternic de pandemie, creșterea lor a stagnat și s-au scufundat tot mai adânc în dezbinare. În 2020, PIB-ul american s-a redus de fapt cu 3,4%. Creșterea a revenit în 2021, înregistrând 5,7%, dar peste 1 milion de americani și-au pierdut viața din cauza Covid-19. China, în schimb, a înregistrat puțin peste 5.000 de decese din cauza virusului la momentul redactării acestui articol.
- Relațiile s-au deteriorat: Relațiile dintre SUA și China s-au scufundat la un nou minim. Chiar înainte de 2020, președintele Donald Trump a fost vădit ostil Chinei, declanșând un război comercial cu ea prin impunerea de tarife și cote la importurile chinezești în 2018. El a acuzat apoi China că este responsabilă de pandemie, etichetând Covid-19 drept “virusul chinezesc”, susținând că a fost rezultatul unei scurgeri din partea Institutului de Virologie din Wuhan și acuzând țara că a ascuns informații vitale prin care s-ar fi putut salva vieți. China, la rândul său, a folosit pandemia în scopuri propagandistice proprii, lăudându-se cu succesul în gestionarea virusului și susținând chiar că epidemia a fost rezultatul unui atac cu arme biologice din partea SUA.
Ținând cont de aceste trei observații, ne putem aștepta ca, spre deosebire de ciclul anterior Saturn-Pluto, acest ciclu să nu fie caracterizat de o cooperare fie și incomodă între SUA și China. Dimpotrivă, va fi caracterizat de competiție și confruntare. Bănuiesc că vom vedea, de asemenea, că cele două state vor încerca să-și decupleze economiile. Așa cum stau acum lucrurile, ele sunt prea dependente una de cealaltă în privința comerțului pentru a se confrunta cu adevărat și, ținând cont de războiul comercial al lui Trump din timpul conjuncției, este probabil ca acest lucru să se schimbe.
O altă concluzie pe care o putem trage este că, pe parcursul acestui ciclu, SUA se vor descurca mult mai prost decât China cu problemele în jurul cărora se va axa ciclul: bolile și gestionarea lor, precum și distribuția și controlul informațiilor. Doresc să subliniez că această remarcă se bazează doar pe observațiile pe care le-am făcut cu privire la ceea ce s-a întâmplat în jurul conjuncției din 2020. Nu sunt un susținător al autoritarismului.
Când vor apărea problemele?
Prin amabilitatea Astro-Seek, iată datele pentru aspectele majore ale ciclului în desfășurare, care ne va duce până în 2053:
Primul lucru ce trebuie remarcat este că, dacă analiza mea e corectă, nu vom asista la o confruntare între cele două state decât peste câțiva ani. Actuala situație volatilă din strâmtoarea Taiwan se va stinge. Următorul aspect major al ciclului va fi sextilul din martie 2026. Este probabil să vedem atunci încercări de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două state sau, cel puțin, eforturi de a gestiona evoluțiile provocatoare fără a intra în conflict. Poate că un nou președinte american, care va prelua puterea în urma alegerilor din 2024, va face eforturi pentru a schimba cursul relațiilor deteriorate. Dar, având în vedere înțelegerea noastră a naturii acestui ciclu, este puțin probabil ca aceste eforturi să aibă succes.
Acest sextil va fi urmat de careul de la mijlocul anului 2028. Cuadratura este de natura lui Marte, iar aici întâlnim primul moment cu adevărat periculos al acestui ciclu. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este mărturia suplimentară a altor factori astrologici. În această perioadă, Uranus se va afla în semnul Gemenilor. Ori de câte ori Uranus s-a deplasat prin Gemeni – casa a 7-a a dușmanilor deschiși din harta astrologică a SUA -, Statele Unite s-au angajat în conflicte armate transformatoare care le-au remodelat instituțiile: Războiul Revoluționar, Războiul Civil și Al Doilea Război Mondial. Neptun se va afla, de asemenea, în Berbec în această perioadă, indicând o orientare a imaginației noastre colective către teme asociate cu acest semn curajos și aventuros. Bineînțeles, ar putea semnifica, de asemenea, o preocupare pentru război.
Având în vedere acești factori, este greu de ocolit concluzia că ne confruntăm cu o posibilitate serioasă de conflict armat între Statele Unite și China în jurul anului 2028. Acesta ar putea lua forma unui război prin interpuși, în care cele două state nu se confruntă direct, la fel cum s-a întâmplat în timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS. Trebuie să ținem cont, totuși, că în cazul Taiwanului, SUA s-au angajat să apere insula în cazul unei invazii chinezești. În același timp, președintele Xi Jinping pariază pentru moștenirea sa pe reintegrarea Taiwanului în statul chinez.
După ce am trăit ultimii ani ai secolului al XX-lea, avem tendința, de înțeles, de a ne imagina că un conflict între superputeri va duce inevitabil la un război nuclear. Evident, acest lucru nu este exclus, având în vedere că ambele puteri sunt puternic înarmate cu arme nucleare. Dar s-ar putea să vedem ceva mai în acord cu natura vremurilor de Aer pe care le trăim. Discut formele de război în Epoca Aerului începând cu 18:22 în videoclipul meu pe această temă. Ele includ războiul cibernetic, războiul biologic, războiul spațial și utilizarea pe scară largă a armelor autonome.
Este probabil, de asemenea, ca Statele Unite să se îndrepte spre o criză internă la sfârșitul anilor 2020, o chestiune conexă pe care o voi aborda într-un articol viitor. Disfuncțiile sale prezente încep să facă țara să pară din ce în ce mai puțin viabilă în forma sa actuală. Prăpastia dintre valorile americanilor liberali și cele ale conservatorilor pare din ce în ce mai greu de depășit. Dacă Statele Unite continuă să se afunde în lupte interne, ar putea China profita de această diversiune pentru a invada Taiwanul? Sau ar putea un președinte american să recurgă la provocări militare în străinătate în încercarea de a unifica o țară profund divizată?
Cel mai periculos moment dintre toate va veni în 2035, la opoziția Saturn-Pluto. Aceasta va urma unei conjuncții Marte-Saturn în Rac în 2034. Aceste conjuncții au fost considerate de astrologii tradiționali ca făcând parte dintre “Marile conjuncții” care marchează istoria. Ea era numită marea conjuncție malefică, deoarece are loc într-un semn în care ambele planete sunt considerate debilitate. Având în vedere promisiunea acestui ciclu, cred că anul 2035 va constitui punctul de cotitură în relațiile dintre cele două state. Este probabil ca până atunci, China să se impună evident ca lider global, dacă nu chiar după evenimentele din 2028.
Alte articole de Dan Waites
Cu părere de rău scepticilor: viitorul este astrologic (I)
Cu părere de rău, scepticilor (II): astrologia este pe cale să devină practică
Pământul se cutremură: Marte-Uranus-Rahu în Taur
Epoca Aerului: ce este și de ce contează
Ciclurile Marte-Saturn și semințele discordiei
Un internet medieval în Epoca Aerului
Saturn și Protectorii Pământului
Un ciclu, două povești: criza financiară și Bitcoin
Astrologia globalizării: Mergem împreună—sau ne dezbinăm?
Dan Waites este disponibil pentru consultații la www.danwaitesastrology.com.
Ciclul Saturn-Pluto analizat arhetipal de Richard Tarnas
Ciclul Saturn-Pluto: Războaiele Mondiale, Războiul Rece și 11 Septembrie
Ciclul Saturn-Pluto: Ascensiunea conservatorismului
Ciclul Saturn-Pluto: Contraste și tensiuni istorice
Ciclul Saturn-Pluto: Divizare, rău și teroare
Ciclul Saturn-Pluto: Determinism istoric, Realpolitik și apocalipsă
Ciclul Saturn-Pluto: Curaj moral, înfruntarea Umbrei și tensiunea contrariilor
Moby Dick și adâncimile naturii
Ciclul Saturn-Pluto: Opere de artă paradigmatice
Ciclul Saturn-Pluto: Făurind structuri profunde
Foarte argumentat articol, multumim. Ne place sau nu, nu avem cum sa nu fim afectati de aspectele Saturn-Pluto.