2020 – Sfârşitul… sau un nou început?

Posted by
Timp de lectură: 25 minute

 
 
English version
 

 
 
4 Ianuarie 2017
 
ADRIAN: Bună dimineaţa, Maurice!
MAURICE: Bună dimineaţa Adrian!

ADRIAN: Vreau să încep această discuţie prin a te întreba cine este Jeffrey Wolf Green şi ce este Astrologia Evolutivă?
MAURICE: În regulă. Jeffrey Wolf Green este un astrolog care a dezvoltat cu mare profunzime ramura astrologiei numită Astrologie Evolutivă. Scopul acestei discipline este să identifice în harta natală procesele evolutive ale sufletului. Atunci când privim o hartă nu ne uităm doar la domeniile în care acea persoană excelează sau din ce familie provine, dacă este predominant intelectuală sau emotivă, ci încercăm să vedem de ce lucrurile se întâmplă într-un fel anume, să vedem care este scopul evolutiv al unui intelect puternic, ce rol împlineşte el în evoluţia sufletului. Aşadar, această perspectivă propune că nimic din această viaţă nu este întâmplător şi că noi oamenii suntem suflete încarnate şi învăţăm ce este viaţa cu fiecare încarnare. Dar cel mai important e că harta ne poate arăta acestea, pentru că am putea spune că nu credem în reîncarnare, sau chiar dacă am crede, întrebarea ar deveni putem identifica vieţile anterioare în harta astrologică? Eu am cercetat acest subiect şi pot spune cu încredere că da, teza că putem regăsi teme din vieţile anterioare în harta natală este validă. Cu toate acestea, e un subiect extrem de profund. Foarte mulţi astrologi susţin că pot identifica vieţile anterioare în harta natală, însă nu toţi sunt de încredere.

Cealaltă întrebare este: în fond, de ce ar trebui să ne intereseze vieţile anterioare? Experienţa mea îmi spune că oamenii au de înfruntat anumite situaţii de viaţă pentru care nu au o explicaţie clară, de exemplu de ce au anumite frici sau de ce sunt atraşi irezistibil de anumite persoane. Răspunsul la acest tip de întrebări nu este mereu de găsit în perioada copilăriei, ci uneori în experienţele din vieţile anterioare.

Când vorbim despre Jeffrey Wolf Green, ştim că el a dezvoltat această ramură a cunoaşterii pe la sfârşitul anilor 70 – începutul anilor 80, fiind puternic inspirat de Dane Rudhyar, un astrolog foarte activ începând cu anul 1930. Multe dintre conceptele Astrologiei Evolutive au fost inspirate din filosofiile orientale, pe care Dane Rudhyar le-a popularizat în Vest. Jeffrey Wolf Green a venit cu propriile vise şi revelaţii, şi a dezvoltat astfel mai departe pornind de la acest nucleu de informaţie oriental. Ţi-am răspuns la întrebare?

ADRIAN: Da! Jeffrey Wolf Green spunea despre tine că eşti un astrolog de mare calibru, subliniind faptul că în general pui întrebări foarte profunde şi pătrunzătoare, că analizezi hărţile cu mare precizie şi că reuşeşti de fiecare dată să dezvălui factorii cauzali din realitatea psihologică şi comportamentală a unei persoane – cuvinte destul de măgulitoare.
MAURICE: Da, am lucrat foarte mult împreună, în special în anii 90. Ţineam conferinţe pe baza ideilor lui în diferite colţuri ale lumii. Pe atunci locuiam în Israel, dar şi în Statele Unite, şi cu siguranţă am colaborat foarte strâns, dar astăzi nu mai ţinem legătura. Au trecut mai bine de zece ani de când nu mai lucrăm împreună. Personal, am dezvoltat aceste învăţături (ale Astrologiei Evolutive) în propriile studii şi cercetări. Unele dintre aceste cercetări au fost publicate în cartea mea, Neptune, the 12th House, and Pisces – 2nd Edition: The Timelessness of Truth.

ADRIAN: De asemenea, ai scris şi Astrology and the Evolution of Consciousness. Ne poţi spune câteva cuvinte despre experienţa ta şi despre cum ţi-ai început povestea cu astrologia?
MAURICE: Astrologia m-a interesat dintotdeauna foarte mult, chiar şi în copilărie. Apoi, pe vremea când aveam vreo optsprezece ani, un prieten de-al meu a sugerat să ne înscriem la un curs de astrologie, ceea ce a fost o mare surpriză pentru mine pentru că nu mă gândisem niciodată să studiez astrologia. Mergând la cursuri, am învăţat totul foarte repede. A fost ceva foarte natural pentru mine, ca şi cum mi-aş fi reamintit-o, nu ca şi cum aş fi învăţat-o de la zero. La acea vreme studiam ingineria sunetului, deci nici prin gând nu îmi trecea să lucrez cu astrologia, dar foarte curând oamenii au început să-mi ceară să le interpretez hărţile, aşa că treptat astrologia mi-a acaparat viaţa profesională. La vârsta de aproximativ douăzeci şi doi de ani, am avut o experienţă spirituală în care mi-a devenit foarte clar că trebuie să mă focalizez exclusiv pe astrologie, că ea reprezintă calea mea – iar de atunci, n-am făcut altceva. De atunci predau, scriu şi ofer consiliere (astrologică). E ca şi cum astrologia mă aştepta dintotdeauna.

ADRIAN: Trebuie să te felicit pentru predicţiile tale legate de alegerile din 2016 din Statele Unite. Ai inregistrat un videoclip despre Jupiter în Balanţă, unde ai prezis foarte clar că Trump va câştiga alegerile, pentru că, înainte, lucrurile au stat la fel de două sau trei ori.
MAURICE: O, da. Păi, o să fiu sincer cu tine: de fapt, felul în care am prezentat situaţia şi scopul meu a fost nu acela de a-mi exprima opţiunea pentru un candidat sau altul, ci de a-i face pe oameni să gândească. Ce încercam să evidenţiez era nevoia de a vedea că există puncte foarte puternice în hărţile ambilor candidaţi. Iar Revoluţia lui Jupiter, pentru preşedinţii anteriori şi acum pentru Trump, este o carte foarte puternică. De asemenea, fiica lui Trump avea (în harta sa) Revoluţia lui Jupiter – nu un aspect exact, dar unul care a avut loc în anul lui Jupiter în Balanţă. Deci cu siguranţă pentru el acea perioadă trebuia să fie una bogată în evenimente, dar să-ţi spun sincer, nici eu nu eram absolut sigur că va câştiga. Apoi ne-am dat seama că harta lui Hillary era greşită, iar din cauza asta mulţi astrologi au fost derutaţi.

Asta a fost dintotdeauna o problemă în profesia noastră: uneori trebuie să ne bazăm pe informaţii eronate, mai ales privinţa problemelor de interes public. Vom vedea ce va fi, sunt nişte alegeri foarte dramatice. De asemenea, ştim că va avea eclipsa din August 2017 poziţionată exact peste Martele şi Ascendentul său, deci e foarte probabil ca şi acest aspect să afecteze leadershipul Statelor Unite.

ADRIAN: Care au fost celelalte două cazuri în care candidaţii cu Jupiter în Balanţă au fost aleşi ca preşedinţi ai Statelor Unite?
MAURICE: Cele două cazuri recente sunt Bill Clinton în 1992 – de asemenea născut cu Jupiter în Balanţă şi ales preşedinte în perioada ciclului lui Jupiter în Balanţă – şi George Bush Jr., al cărui al doilea mandat din 2004 s-a desfăşurat în timpul revoluţiei lui Jupiter în Balanţă din harta sa (întoarcerea lui Jupiter în poziţia de la naştere).

ADRIAN: Cred că acum putem aborda subiectul acestui interviu, pe care l-am intitulat “2020 – sfârşitul lumii sau un nou început”. Ai ţinut nişte conferinţe despre marile cicluri Pluto-Saturn…
MAURICE: Da!

ADRIAN: …dar din câte ştiu, în 2020 nu va avea loc doar conjuncţia Saturn-Pluto, ci şi alte evenimente semnificative. Am putea rezuma aceste evenimente şi apoi să venim cu o posibilă interpretare a lor?
MAURICE: Desigur. Este un subiect important pentru că 2020 este un an foarte încărcat, în care mai multe cicluri de mare importanţă încep sau se încheie, după cum spuneai. Voi începe prin a discuta conjuncţia Pluto-Saturn, pentru că este primul eveniment astrologic din acest an, având loc la data de 12 Ianuarie 2020. Cele două planete se vor întâlni o singură dată pe toată durata acestui ciclu. De obicei, în cazul conjuncţiilor, există o fază de retrogradare, apoi vine momentul unui nou aspect exact, aşadar de obicei experimentăm câte trei conjuncţii într-un an. Totuşi, de data asta vom avea o singură conjuncţie exactă, chiar dacă Pluto şi Saturn vor rămâne în aceeaşi parte a cerului în tot acest timp, începând cu 2019.

De asemenea, trebuie să spun că vom începe să simţim multe dintre schimbările datorate acestei conjuncţii mult mai devreme, începând cu anul 2018, apoi vom resimţi şi mai multe în 2019, urmând ca anul 2020 să fie rezervat celor mai intense evenimente. Conjuncţia Pluto-Saturn va avea loc la 22° Capricorn, şi se va afla în aspect exact de conjuncţie cu încă trei planete: Soarele, Mercur şi asteroidul sau planeta pitică Ceres. Deci vorbim de o conjuncţie ce implică de fapt cinci planete.

Gradul 22° Capricorn este unul foarte puternic – îţi voi spune despre el imediat – dar dacă ne uităm la conjuncţiile Pluto-Saturn, şi ele sunt deosebit de puternice, iar dacă privim istoric putem observa cât de multe evenimente politice şi structurale de o mare importanţă au avut loc în timpul unor astfel de perioade, evenimente care uneori au fost determinante pentru cursul istoriei. Această conjuncţie este una care poate schimba cursul istoriei, iar de vreme ce anul 2020 va veni şi cu alte evenimente astrologice dramatice, ne putem aştepta la un an foarte important. Pe site-ul meu www.mauricefernandez.com se află o secţiune cu articole în care poţi căuta acest subiect, şi tot acolo vei găsi un videoclip despre “perioada 2017-2020”.

Unul dintre cele mai importante lucruri este de a înţelege că fiecare astfel de ciclu important are un temei, un rol sau un scop evolutiv. Când mă uit la Pluto-Saturn îmi vine în minte faptul că Saturn are de-a face cu guvernul, structurile, politica, dar semnificaţia reală, mai adâncă a lui Saturn este aceea de ordine divină pe această planetă, în această viaţă. Saturn este ca o punte de legătură între legile făcute de om, legile pe care se bazează funcţionarea societăţii – opreşte la culoarea roşie, plăteşte-ţi impozitele, legi de acest fel – şi legile spirituale ale Karmei, necesitatea de a-ţi asuma responsabilitatea pentru ceea ce faci şi faptul că universul nu funcţionează la întâmplare, ci se bazează pe legi foarte precise, pe toate nivelele: acestea sunt legile fizice, legile spirituale şi legile morale. Aşadar, atunci când Saturn se întoarce în Capricorn nu vorbim numai despre structuri guvernamentale şi poziţii de conducere. Această poziţie are de-a face cu fiecare dintre noi ca indivizi şi cu fiecare ţară în parte, în măsura în care suntem sau nu acordaţi legilor spirituale, ceea ce înseamnă că va fi o perioadă în care foarte multă Karma poate fi ori “reparată” ori “vătămată”.

Prin urmare, vorbim despre o perioadă în care trebuie să fim responsabili, în care trebuie să ne re-acordăm cu ordinea divină şi în care nu trebuie să credem că putem face orice vrem, că putem fura, minţi, abuza Pământul sau alte persoane. Este o perioadă în care trebuie să înţelegem că în viaţă nu e vorba numai despre noi, ci există ceva cu mult mai mare decât noi: ordinea divină.

Iar atunci când vorbim despre Pluto, vorbim despre nevoia sufletului de a-şi mări vasul. Dacă e vreun termen pe care nu îl înţelegi, spune-mi şi o să mă explic mai pe larg. Deci când vorbim despre Pluto vorbim despre vasul nostru conţinător, despre cana noastră. Iar noi umplem această cană cu apă, dar atunci când cana noastră e prea mică, apa se va revărsa. Pluto vrea să mărească acest vas, astfel încât să poate încăpea mai multă conştiinţă, mai multă apă; acesta este procesul evoluţiei şi transformării. Când vorbim despre Pluto-Saturn, vorbim despre nevoia noastră de a ne re-emancipa şi despre nevoia de o conducere competentă şi veritabilă (our need for empowered and true leadership).

ADRIAN: Autoritate?
MAURICE: Da, acesta e motivul pentru care mulţi oameni născuţi cu aspecte Pluto-Saturn, fie conjuncţie sau careu, cei născuţi cu Saturn în Scorpion sau cu orice tip de interacţiune între aceste două energii, vor fi persoane care fie poartă o furie nativă faţă de autoritate pentru că nu pot avea încredere în aceasta şi tind să recunoască problemele şi corupţia, fie reprezintă ei înşişi o autoritate coruptă, înclinată către a face anumite lucruri care nu sunt acordate ordinii divine. Aşadar, tema corupţiei şi cea a leadership-ului autentic este foarte pronunţată în cazul complexului Pluto-Saturn, pentru că scopul evolutiv este acela de a dobândi un lider responsabil şi sisteme sau guverne asemenea, ceea ce înseamnă că cei care nu sunt destul de puternici şi cei care nu au o etică bine-definită vor trece printr-o criză foarte profundă. Multe lucruri ascunse ies la suprafaţă, şi multe lucruri care nu sunt folosite corespunzător încep să se deterioreze. Deci unul dintre scopurile spirituale ale configuraţiei Pluto-Saturn este de a înţelege, de a afla cine de pe acest Pământ poate fi cel care ţine cheile puterii. La nivel spiritual, scopul este de a descoperi o persoană cinstită, etică şi destul de puternică pentru a putea ţine frâul puterii în lume. Ce este Puterea? Puterea fizică sunt banii. Puterea mai poate fi reprezentată de resurse precum aurul sau petrolul. Însă Puterea mai poate fi şi putere spirituală şi, de pildă, este foarte interesant că două ţări extrem de spirituale, de o mare capacitate spirituală, India şi Israel, au fost ambele create pe perioada unor astfel de conjuncţii.

ADRIAN: La fel şi Pakistan.
MAURICE: Da, şi vedem cum pe de-o parte aceste ţări sunt minate de foarte multe conflicte şi de instabilitate, pentru că ceva din esenţa lor reflectă acea nevoie de putere. Oamenii şi-o doresc; oamenii vor să obţină Ierusalimul sau Varanasi, iar cele trei mari religii – islamul în Pakistan, hinduismul în India şi iudeo-creştinismul în Israel – reprezintă surse foarte însemnate (de putere). Nu sunt doar ţări cu o istorie şi o cultură bogate, ci aici a început totul, aici este izvorul puterii. Chiar şi Arabia Saudită, cea mai importantă ţară pentru islam – cu oraşul Mecca – a fost înfiinţată pe durata unei opoziţii Pluto-Saturn.

Când vorbim despre perioadele Pluto-Saturn, vorbim despre un timp în care toată lumea doreşte să capete puterea. Oamenii vor banii şi resursele, aşa că este timpul ca Universul să restructureze distribuţia puterii: unde va merge puterea de data asta? Vor fi unii care vor încerca să capete puterea într-o manieră imorală, dar vei vedea că vor fi şi alţii care vor dobândi puterea într-o manieră organică, aceştia vor fi cei care vor deveni cunoscuţi, care vor căpăta un statut important, şi vei vedea că ceilalţi se vor prăbuşi. Iar dacă privim la scară istorică, în special anul 1914 când Pluto-Saturn formau o conjuncţie în Rac – semnul opus Capricornului în care se va forma conjuncţia din 2020 – observăm o decădere şi ascensiune a imperiilor. Atunci am văzut decăderea Imperiului Otoman, a Monarhiei Ruse, şi o restructurare a graniţelor întregii Europe.

ADRIAN: Au apărut şi unele state noi.
MAURICE: Într-adevăr, curând după aceea au apărut state noi şi întregul bloc Sovietic tot atunci a fost creat. Acelaşi lucru se întâmpla în China, o mare schimbare a conducerii avea loc la acea vreme. Trebuie să fim atenţi la aceste evenimente, pentru că în prezent vedem cum totul este deja în mare parte pus la îndoială. Vedem deja o Uniune Europeană foarte fragilă cu state care urmăresc să o părăsească, un exemplu grăitor fiind Brexit.

ADRIAN: Sau criza din Grecia…
MAURICE: Din Grecia şi poate chiar din mai multe ţări. Această conjuncţie va fi un moment decisiv în 2020, şi vom vedea atunci dacă Europa va supravieţui, iar dacă o va face va fi într-o formă cu totul nouă. Una dintre hărţile Greciei – există hărţi diferite pentru perioade diferite – are Soarele la 22° Capricorn, exact acolo unde se află Pluto-Saturn. Ceea ce este foarte interesant, din motive evidente. Asta e doar o întrezărire a ciclului, şi vorbim despre ţări, despre Europa, dar absolut toată lumea va fi afectată.

Dacă ne uităm la harta lui Donald Trump, el s-a născut cu Saturn la 23° Rac, prin urmare conjuncţia Pluto-Saturn va fi în opoziţie cu Saturn-ul său natal, deci îţi poţi imagina cu uşurinţă că de asemenea SUA va trece printr-o criză foarte profundă, o criză la nivel de conducere, şi cine ştie dacă Trump va fi în stare să navigheze cum trebuie în aceste ape tulburi, cine ştie dacă va cârmui ţara către ascensiune sau către colaps. Şi mai ştim că în harta natală a Statelor Unite figurează un Pluto în Capricorn.

ADRIAN: Asta înseamnă că în acea perioadă SUA va avea o Revoluţie a lui Pluto.
MAURICE: Revoluţia lui Pluto este un pic mai târziu, în 2022, la 27° Capricorn, dar e destul de aproape.

ADRIAN: Constituţia Statelor Unite coincide de asemenea cu un moment Pluto-Saturn, septembrie 1787. La fel şi CIA, care a fost fondată la data de 26 iulie 1947, sub o configuraţie similară. Iar statul California a fost primit în Uniune la data de 9 septembrie 1850, eveniment care se întâmplă să stea tot sub o configuraţie Saturn-Pluto…
MAURICE: Da, dacă vei cerceta vei vedea că toate aceste momente extrem de importante… De fapt, ce este Constituţia? Constituţia este legea fundamentală, este ca Tablele Legii lui Moise, care vine cu cele Zece Porunci pentru a ne anunţa sau preveni că există anumite indicaţii ferme, ca nu putem să facem pur şi simplu ce vrem, că există ceva ce poate funcţiona şi ceva ce nu poate funcţiona. Deci dacă privim Constituţia, vedem că are o esenţă profund saturniană, care ne ajută să navigăm prin vieţile noastre, care ne oferă indicaţii. După cum poate ştii, în Astrologia Evolutivă abordăm foarte serios Axa Nodurilor, iar dacă te uiţi din nou la anul 2020, vei vedea că deja în 2019 va avea loc o conjuncţie între Pluto şi Axa Nodurilor, care se va poziţiona către ultimele grade ale Capricornului. De asemenea, în aceeaşi perioadă, Pluto din harta SUA va fi conjunct cu această configuraţie, când Pluto în tranzit va fi intrat deja în conjuncţie cu Axa Nodurilor. Dacă nu greşesc, aspectul va fi exact (orb 0°) undeva prin Aprilie 2019: atunci vom avea deja Pluto la 23° Capricorn, Nodul Sud la 23° Capricorn, şi Saturn la 20° Capricorn. Atunci planetele nu vor face încă un aspect de conjuncţie, dar vor fi foarte aproape una de alta şi se vor găsi pe Axa Nodurilor, deci manifestările vor începe în jurul acestui moment.

ADRIAN: Este într-adevăr un moment uriaş.
MAURICE: Absolut! Celălalt aspect la care trebuie să ţinem seama sunt eclipsele din aceşti doi ani, 2019 şi 2020. De exemplu, între 25-26 Decembrie 2019, chiar înainte de Anul Nou, avem o eclipsă solară în conjuncţie cu Jupiter la 4-5° Capricorn. Atunci când Jupiter vine şi se alătură unei configuraţii, el adaugă o energie şi o putere extraordinară evenimentului. Nu numai că îl va extinde (expand) ci va crea un adevărat efect de buldozer, pentru că dacă te uiţi la hărţile marilor dictatori, toţi au Jupiter conjunct cu Nodurile. Asta nu înseamnă că oricine are Jupiter pe Noduri va deveni un dictator, ci doar că această poziţie este foarte puternică în hărţile unor persoane foarte puternice care-şi pot aplica planurile în feluri adesea distructive. Desigur, există şi exemple pozitive precum Papa Francisc, care are Jupiter aproape de Nodul Nord conjunct cu Soarele în Săgetător. Dar dacă te uiţi la Hitler, Stalin, şi alţi câţiva, vei vedea că fiecare dintre ei are Jupiter pe Noduri, aceştia sunt oameni care nu cunosc frica. Jupiter îţi conferă o senzaţie de grandoare şi sentimentul că Dumnezeu e cu tine şi că …

ADRIAN: Totul ţi se cuvine…
MAURICE: Exact! Este un sentiment predominant de îndreptăţire, de natură ideologică. Aşadar, în acest caz nu eşti mânat de chestiuni practice, ci de o anumită viziune de ansamblu, ceea ce determină apariţia acestui complex mesianic. Acesta e motivul pentru care aceşti oameni nu cunosc frica: pentru că se simt “aleşi”, şi astfel pot provoca foarte multă distrugere. Deci când vedem această Eclipsă peste Jupiter, ştim că vom avea de-a face cu ceva foarte puternic, ceva cu un potenţial foarte pozitiv, dar şi ceva ce poate deveni mult prea mare şi poate fi uşor scăpat de sub control. Apoi, în aprilie 2020, Jupiter se va alătura conjuncţiei Pluto-Saturn, eveniment ce va avea loc de asemenea către ultimele grade ale Capricornului. Aşadar, pe parcursul întregului an 2020 vom avea de fapt mai multe conjuncţii între Pluto-Jupiter-Saturn. Totodată, Neptun se va poziţiona în Peşti, nu foarte departe de un sextil, iar Uranus va fi în Taur.

Acum, când te gândeşti la Uranus în Taur, te gândeşti la sisteme economice, la nevoia de îmbunătăţire, actualizare, la nevoia de a contribui cu idei noi la sistemul monetar. Într-o mare măsură, această perioadă va avea de-a face cu băncile şi resursele Pământului. Privind complexul Pluto-Saturn, remarcăm probleme ce ţin de putere şi structură, iar gândindu-ne la Uranus în Taur, ies în evidenţă băncile, deci e clar că este o legătură între cele două. Fie vom vedea o nouă dezvoltare a sistemului bancar, un soi de revoluţie, fie vom avea de-a face cu o recesiune. Cu fiecare conjuncţie Pluto-Saturn apare o tendinţă foarte intensă către recesiune, în care economia practic încetineşte. Criza nu trebuie să apară neapărat în acelaşi an cu conjuncţia, poate avea loc cu un an înainte, sau în anul următor.

În anii 80, mai precis în 1982 – Statele Unite s-au confruntat cu o recesiune puternică, tot pe durata unei conjuncţii Pluto-Saturn-Jupiter, în Balanţă. Din punct de vedere economic, aceste perioade sunt caracterizate de o nevoie de a merge la sursă: trebuie să reexaminăm ce înseamnă cu adevărat Rezerva Federală în SUA, sistemul monetar european şi moneda Euro şi economia asiatică. În fiecare dintre aceste regiuni geografice oamenii vor trebui să vină cu moduri noi de a gândi comerţul, resursele şi, de asemenea, mediul înconjurător, pentru că avem atât Neptun în Peşti, cât şi Uranus în Taur, iar ambele zodii – Peşti şi Taur – au de-a face cu resursele naturale. Peştii reprezintă tot ceea ce oferă Pământul, pentru care nu a trebuit să muncim – elementul natural – deci chiar dacă vorbim despre petrol şi gaze ca parte a structurilor de putere ale lui Pluto, aceste resurse sunt de asemenea reprezentative pentru Neptun în Peşti, pentru că tot ceea ce este natural, necreat de om, existând fără intevenţia omului, este legat de Neptun în Peşti. S-ar putea să descoperim noi resurse, sau s-ar putea să ne confruntăm cu un deficit şi cu noi runde de negocieri economice în jurul resurselor naturale, dar dincolo de asta, vorbim despre distrugerea Pământului şi dispariţia speciilor. Din ce în ce mai mulţi oameni de ştiinţă vorbesc despre o A Şasea Extincţie şi despre faptul că speciile de animale dispar de pe faţa Pământului într-un ritm foarte alert, nu numai din cauza schimbărilor climatice, ci şi din pricina activităţii umane. Taurul are de-a face cu Pământul în sensul de agricultură şi cu relaţia noastră cu planeta, prin urmare la acest nivel se vor întâmpla foarte multe, şi putem spera că va fi bine dar trebuie să avem mare grijă.

ADRIAN: Să nu uităm că apa este resursa guvernată de Neptun în Peşti.
MAURICE: O, da, absolut, adică e evident. Adesea oamenii văd Neptun în Peşti ca semnificând o criză a apei; am scris un articol pe aceast temă pentru The Career Astrologer, revista OPA, care va fi publicat în zilele următoare. OPA este Organizaţia pentru Astrologie Profesională (Organization for Professional Astrology), organizaţie al cărei preşedinte sunt, şi publicăm câte o revistă cu multe articole în fiecare anotimp. Există, deci, în această revistă un articol despre criza apei în care scriam: dacă ne uităm la evenimentele din aprilie 2010, când Chiron a intrat în Peşti – 0° Peşti – în aceeaşi zi în care Chiron a intrat în Peşti a avut loc explozia platformei de foraj marin din Golful New Mexico, Deepwater Horizon. Deci în aceeaşi zi din aprilie 2010 s-au întâmplat o explozie de proporţii şi această imensă contaminare a apei. Apoi, în aprilie 2011, Neptun a trecut în Peşti, la două săptămâni de la dezastrul de la Fukushima. Dezastrul s-a întâmplat când Uranus părăsea zodia Peştilor, intrând în Berbec, iar Neptun părăsea Vărsătorul intrând în Peşti, indicând o rănire profundă a oceanelor. Cred că Fukushima este una dintre cele mai mari catastrofe imaginabile, în ceea ce priveşte contaminarea apei. Încă există scurgeri, iar apele noastre nu vor fi mai fi aceleaşi vreme de multe, multe decenii.

ADRIAN: Poate chiar sute de ani!
MAURICE: Şi dacă menţionăm pescuitul în exces şi acidifierea apei, observăm că această criză a apei este răspândită pe întreaga planetă. Nu ştiu dacă în România aţi auzit despre oraşul american Flint, Michigan, unde primarul şi-a dorit să economisească bani redirecţionând practic apa oraşului, aducând-o dintr-un alt rezervor, iar asta a condus la poluarea apei naturale. Nu voi detalia întreaga poveste, dar din cauza acestui demers este posibil ca oamenii (din zonă) să sufere afecţiuni de sănătate irecuperabile.

ADRIAN: Şi mai sunt evenimentele importante ce au loc chiar acum în SUA, nu?
MAURICE: Într-adevăr, e vorba de protestul de la rezervaţia Standing Rock: americanii nativi se luptă pentru dreptul lor la apă, pentru că marile companii industriale urmăresc să construiască o conductă ce trece prin nişte rezervoare de apă foarte importante. Prin urmare, problemele legate de apă nu sunt deloc mici, şi vor rămâne aşa, dar unul dintre marile avantaje în acest caz este faptul că se cunosc şi se folosesc din ce în ce mai mult şi mai bine uzinele de desalinizare a apei, iar anumite state folosesc deja apele oceanice după ce acestea au trecut printr-un proces de extragere a sării care se poate dovedi foarte util în caz de secetă sau deficit, pentru că dacă nu dezvoltăm această tehnologie a desalinizării, ne aşteaptă războaie foarte dramatice pentru apă, când deficitul de apă va fi evident, e clar că asta se va întâmpla. Nici calitatea apei nu mai e ce-a fost, prin urmare, capacitatea de a folosi apele oceanice este singura cale de prevenire a acestor războaie şi de a putea ajuta ţările şi oamenii în nevoie.

ADRIAN: Este o imagine foarte sumbră a viitorului.
MAURICE: Ei bine, da, este sumbră, şi totuşi, în acelaşi timp cred că dificultatea rezidă în faptul că totul se întâmplă foarte repede şi la mare intensitate. Schimbarea a început deja odată cu careul Pluto-Uranus (2008-2020), au loc atâtea schimbări că abia avem timp să le procesăm. Astea sunt vremurile în care trăim, totul este foarte accelerat, iar aceste mari cicluri planetare nu ne lasă prea multă marjă de eroare. Ajungem să ne obişnuim cu o anumită schimbare, apoi o alta trece în prim-plan, apoi imediat mai vine încă una… La fel ca în cazul telefoanelor: ne cumpărăm un telefon nou, apoi după un an trebuie să-l înlocuim pentru că deja a devenit foarte vechi. Oamenii sunt depăşiţi rapid, dar dacă privim natura schimbării, ea nu este una rea. Dimpotrivă, este foarte importantă, iar dacă vorbim despre restructurarea conducerii, nici asta nu poate fi un lucru rău.

ADRIAN: Chiar aşa, tocmai mi-a răsărit în minte domnul Putin. În 2020 el va împlini în jur de douăzeci de ani de când este la putere, pentru că a început în august 1999 ca prim-ministru al Federaţiei Ruse, apoi în 2000 a fost ales preşedinte, şi într-un fel sau altul de atunci a fost mereu la cârma ţării. Cel mai probabil, tot el va conduce Rusia şi în 2020.
MAURICE: Putin este foarte inteligent şi nu îi este frică; este un politician foarte, foarte bun. De aceea şi ştie cum să manipuleze atât de bine sistemul. Într-un fel, el este o forţă foarte puternică pentru Rusia, pentru că înaintea lui a fost Elțîn care era foarte instabil, şi evident, înainte de asta a fost plecarea lui Gorbaciov, deci situaţia din Federaţia Rusă nu era tocmai bună, însă Putin a adus stabilitate în ţară după descompunerea blocului sovietic. Dar pe de altă parte, el profită de asta şi manipulează democraţia pentru a corespunde planurilor sale geopolitce şi ghici ce…

ADRIAN: Putem să aruncăm o privire peste harta lui natală?
MAURICE: Desigur… Dacă ne uităm la harta lui, vedem că are Pluto în Casa a X-a conjunct cu Mijlocul Cerului şi conjunct cu Nodul Sud. Am vorbit deja despre poziţionarea lui Pluto peste Noduri în 2019, deci atunci pe cer va fi aceeaşi configuraţie ca în harta lui natală. Chiar dacă este într-un alt semn, această configuraţie este foarte importantă – o numim recurenţă: aceeaşi configuraţie planetară repetându-se într-un alt semn. Deci pentru el asta va fi…

ADRIAN: Un moment foarte special?
MAURICE: Va fi un fel de răscruce. Trebuie să aflăm când sunt programate alegerile în Rusia, acel moment va fi unul de mare importanţă. Dar pe lângă asta, conjuncţia din 2020 dintre Pluto-Saturn la 22° Capricorn va forma un unghi de 150°, un aspect de tip quincux cu Pluto natal aflat la 22° Leu, şi un careu cu Neptun-Mercur natal aflat la 21° Balanţă…

ADRIAN: In acea conjuncţie sunt prezente de asemenea şi Saturn şi Soarele…
MAURICE: Într-adevăr, şi având în vedere aceste tranzite cu siguranţă vom vorbi despre o schimbare majoră în politica rusească. Putem spune că graniţele sunt redesenate, sau putem vorbi despre faptul că unele imperii vor cunoaşte decăderea, şi că se vor dezvolta noi structuri de putere, dar cei care vor fi destul de isteţi vor şti cum să navigheze pe aceste ape tulburi. Iar Putin este un personaj care ştie cum să folosească puterea lui Pluto, este foarte obişnuit cu această energie, ştie cum să navigheze prin curenţii acestuia. Obama, de pildă, este mai degrabă un tip de lider uranian: mai intelectual, mai progresiv, foarte iscusit cu evenimentele şi tranzitele uraniene, dar nu la fel de abil şi puternic în ceea ce priveşte tranzitele lui Pluto.

Putem observa acelaşi lucru în privinţa altui lider ce pare să rămână la putere pentru totdeauna, în Israel – Benjamin Netanyahu. Şi el este Balanţă, iar dacă înţelegem faptul că în harta natală atât a Israelului cât şi a Arabiei Saudite se află o configuraţie Pluto-Saturn, putem anticipa importante transformări structurale, schimbări politice, schimbări topografice în aceste ţări. Cine ştie, poate vor fi schimbări către bine. Sperăm că nu vor fi schimbări înspre rău. Dar ceea ce este sigur e că Pluto-Saturn va sfărâma status-quo-ul.

ADRIAN: Însă această configuraţie va avea de asemenea un impact important şi asupra Chinei şi Iranului şi Indiei şi Pakistanului pe care deja le-am menţionat, nu?
MAURICE: Absolut.

ADRIAN: Haide să discutăm despre China.
MAURICE: Ei bine, dacă te uiţi la harta Chinei (1 octombrie 1949, 10:00 PM în Beijing), China are Jupiter la 22° Capricorn. Prin urmare, conjuncţia despre care discutăm se va poziţiona peste Jupiterul Chinei din Casa a XII-a. Iar China mai are Luna la 3° Vărsător, şi trebuie să menţionăm că la doar câteva luni după conjuncţia Pluto-Saturn, pe 21 decembrie 2020, vom mai avea o foarte importantă conjuncţie exactă între Saturn-Jupiter, la 0° Vărsător. E un lucru foarte important pentru că ea începe o nouă serie de conjuncţii între Jupiter şi Saturn; ele se întâlnesc aproximativ la fiecare douăzeci de ani, şi de obicei conjuncţia are loc în acelaşi element – iar pentru multă vreme au fost semne de Pământ. În 1920 conjuncţia a fost în Fecioară, în 1940 a fost în Taur, în 1960 a fost în Capricorn, în 1980 a fost pentru prima oară într-un semn de Aer, în Balanţă. Apoi în 2000, din nou în semn de Pământ, iar acum intrăm într-un ciclu de conjuncţii cu totul şi cu totul nou, în semne de Aer, prima având loc în decembrie 2020, în Vărsător. Nu numai că are loc pe gradul zero – orice eveniment astrologic amplasat pe gradul zero este puternic – ci vorbim de asemenea despre un nou ciclu în semne de Aer, iar asta este prin sine ceva … – cum să formulez? – mi-am pierdut şirul gândurilor, dar cred că înţelegi ideea.

ADRIAN: Voiai să spui că lumea va fi foarte diferită după 2020, comparativ cu ce a fost înainte, pentru că conjuncţiile vor avea loc în semne de Aer şi nu în semne de Pământ.
MAURICE: Exact, exact, şi întâmplarea face că aspectul se petrece peste Luna din harta Chinei, la 3° Vărsător.

ADRIAN: E bine pentru ei, nu-i aşa?
MAURICE: Ei bine, din nou, vorbim despre o restructurare a puterii. China va fi un jucător foarte, foarte important: va avea o Revoluţie a lui Jupiter, va avea această conjuncţie Pluto-Saturn peste Jupiter natal. Ce vreau să spun e că ne-am putea aştepta la o schimbare de regim în China, dar la fel de bine ne-am putea aştepta la un fel de modernizare, poate unele noi tratate cu Taiwan, poate o schimbare de ideologie la nivelul guvernului. Cine ştie? Asta ar putea fi direcţia dacă liderii chinezi vor şti să navigheze acel val conferit de amplasarea conjuncţiei Saturn-Jupiter din Vărsător peste Luna Chinei, caracterizat de temele emancipării, eliberării, dezvoltării prin cooperare. Ştim deja că în prezent lumea şi toate structurile politice se îndreaptă din ce în ce mai mult către dreapta (spectrului politic). Peste tot au apărut mai multe guverne de dreapta, iar această tendinţă va continua să se accentueze către anul 2020, aşadar mai mult naţionalism, protecţionism, frică de pierderea graniţelor. Dar este posibil ca anul 2020 să vină cu o schimbare majoră, şi să vedem deodată o abordare mai plină de încredere şi relaţii globale mai orientate către cooperare, alimentate de orice va fi să se întâmple în 2020.

ADRIAN: Iar la scurtă vreme după acest moment, câteva planete mari vor schimba semnul.
MAURICE: Ei bine, dacă vorbim despre această conjuncţie în Vărsător, Pluto va trece de asemenea în Vărsător.

ADRIAN: Când, mai exact?
MAURICE: Cred că în 2025 Pluto va fi conjunct cu punctul acelei conjuncţii Saturn-Jupiter. Şi asta nu e tot, dacă vei privi, cred, anul 2025, vei vedea că toate planetele trec în semne de Foc şi Aer: Pluto se mută la 0° Vărsător, Neptun la 0° Berbec, iar Saturn şi Uranus la 0° Gemeni. Asta se va întâmpla peste opt ani, deci avem timp să procesăm alte aspecte până atunci. Este destul de clar că va fi o Nouă Eră, şi eu cred că vom vedea o abordare mai liberală, mai culturală şi mai globală, care va contrasta cu tendinţele foarte naţionaliste din prezent…

ADRIAN: Cineva care va citi acest interviu s-ar putea gândi: “OK, înţeleg, dar ce rost au toate astea? Aceste lucruri sunt cu mult peste capacitatea mea de acțiune, deci nu dau un ban pe ele. La ce foloseşte să ştii atâtea informaţii? Putem schimba ceva?” Vreau să întreb: ce-ar trebui să facem la nivel personal?
MAURICE: Întâi de toate, cred că este folositor să ştii lucrurile astea. Chiar dacă nu poţi schimba poziţia planetelor, te poate ajuta să înţelegi de ce lucrurile se întâmplă într-un anume fel. Dacă vezi că ţara ta se îndreaptă într-o anumită direcţie, dacă vezi că resursele sunt exploatate într-un fel cu totul nou, fără o astfel de perspectivă cuprinzătoare nu vei vedea aceste puncte decât ca situaţii disparate şi nu vei înţelege că ele duc undeva. Prin urmare, cred că dacă vorbim despre Astrologie, înţelegem din start că ne oferă o perspectivă de ansamblu, iar aceste cicluri sunt legate unele de altele, într-o măreaţă ordine cosmică. Deci, pe de-o parte te-ai putea întreba “care-i rolul meu în toată treaba asta?”, dar pe de altă parte vei înţelege că eşti parte dintr-un proiect inteligent, şi că nu e vorba doar de politicieni care o iau razna sau de faptul că te poate afecta o criză, ci mai degrabă de faptul că există un ţel (în Univers), iar acest ţel este chiar unul pozitiv. Ţelul este o conducere mai bună, un sistem financiar mai bun, şi eventual o Revoluţie Culturală. În mijlocul vâltorii evenimentelor s-ar putea să te simţi un pic derutat, dar o asemenea perspectivă te ajută să înţelegi că de fapt există un temei profund. Şi e pur şi simplu fals că oamenii nu pot face nimic la nivel personal; aici este locul cel mai propice schimbării. Există multe căi de a ne învăţa lecţiile. Ne putem învăţa lecţiile arzând totul din temelii, şi ne putem învăţa lecţiile făcând schimbări orientate către progres. Asta e premisa fundamentală a Astrologiei Evolutive: stelele nu sunt nici bune, nici rele. Ceea ce poate fi bun sau rău este felul în care alegi să le foloseşti (energia). Prin urmare, dacă înţelegi scopul evolutiv (al evenimentelor) poţi lucra în direcţia asta, şi nu va mai fi nevoie să suferi.

ADRIAN: Poţi fi mai specific? Cum am putea face în aceste, să zicem, o mie de zile rămase până atunci?
MAURICE: Ei bine, cred că cel mai important este să începi cu tine însuţi. Vorbim despre ţări mari şi despre dinamica economică globală, iar fiecare poate vota. Fiecare vot are greutate, să nu crezi că nu e aşa, chiar dacă am putea să avem o atitudine cinică vizavi de corupţie. Votul tău face diferenţa. Când oamenii ies în stradă şi vor să facă o schimbare, schimbarea se întâmplă. Am văzut asta chiar foarte recent. Dar totodată schimbarea începe cu propria ta viaţă, iar dacă vorbim despre aceste tranzite în Capricorn, vorbim despre tine ca individ devenind un lider autentic al propriei tale vieţi, vorbim despre asumarea responsabilităţii pentru propria ta Karma – nu trebuie numai să aruncăm vina pe lideri, ci trebuie să începem fiecare să lucrăm cu noi înşine. Într-o cheie preventivă, întrucât vom intra într-o perioadă plină de schimbări economice în următorii trei-patru ani, sugestia mea ar fi să nu-ţi depui toţi banii la bancă. Urmează un sfat elementar: investeşte-ţi banii în lucruri mai stabile. Pentru că multe ţări ar putea ajunge, cel puţin pentru o vreme, până în punctul în care sistemul bancar devine foarte încorsetat şi nu vei mai avea acces la propriile resurse.

ADRIAN: Ai banii tăi şi nu-i poţi accesa şi folosi din cauza băncilor… Se întâmplă deja în Grecia şi India.
MAURICE: Absolut, se întâmplă de asemenea şi în Zimbabwe. Ştii şi tu… e o ţară mică, nimeni nu vorbeşte despre ea, dar se află într-o criză economică foarte, foarte gravă, pentru că guvernul folosea dolari americani pentru a-şi susţine economia, iar acum se întorc la moneda locală, şi pentru că asta nu funcţionează ţara e aruncată într-un haos extraordinar.

ADRIAN: S-a întâmplat şi în Argentina, dacă nu mă înşel.
MAURICE: Da, cred că Argentina şi-a depăşit criza, dar încă este o ţară instabilă. Criza se desfăşoară treptat, pe bucăţi, nu ştiu în ce măsură, dar deja putem observa că se acumulează un soi de tensiune. Deci, suntem preveniţi să rămânem de partea sigură a baricadei, să conştientizăm că trebuie să ne diversificăm strategia bancară – poate prin cumpărarea unor proprietăţi în loc de a lăsa banii în bancă, chestii de genul ăsta. Alţii preferă să cumpere aur. Nu sunt eu destul de expert în domeniu ca să-ţi spun cum să-ţi investeşti banii, dar îmi este clar că băncile nu vor mai fi atât de sigure.

ADRIAN: Dincolo de administrarea resurselor financiare, la nivel personal, poţi oferi câteva sfaturi în ceea ce priveşte administrarea altor resurse precum timpul, sau… ?
MAURICE: Ei bine, repet, când vedem astfel de tranzite, totul devine mai intens, oportunităţile abundă. Dacă vorbim despre leadership, spunem Capricorn, Capricorn, şi iarăşi Capricorn. Nu trebuie să stai acasă şi să aştepţi ca viaţa ta să se trăiască şi să se întâmple singură, este o perioadă în care îţi poţi urma chemarea. Am avut mulţi clienţi care lucrau în domeniul administrativ, şi i-am determinat să-şi urmeze chemarea, fie că e vorba despre astrologie, artă sau film. Aceste tranzite îţi spun să nu aştepţi să te pensionezi ca să faci ceva ce contează pentru tine. Acum e momentul, şi cu atât mai mult în 2017, când avem această opoziţie între Jupiter şi Uranus. Este o perioadă propice asumării riscurilor, o perioadă propice pentru a ţine seama la momentele înalte de inspiraţie, o perioadă în care nu trebuie să lucrăm numai la nivelul practic. Prin urmare, persoanele care sunt mult prea ataşate de ideea de securitate şi care vor să păstreze status-quo-ul vor resimţi ceva asemănător cu răul de mare, căci dacă te afli pe un vas în mişcare, plutind şi balansându-te către un alt ţărm, şi te prefaci că de fapt totul este stabil, ţi se va face cu siguranţă rău de mare. Totul se mişcă în jurul tău, iar tu încerci să te ţii strâns, dar dacă te-ai lăsa purtat de vânt şi ai accepta faptul că a venit vremea să iei odată acele decizii, atunci vântul te-ar ajuta, şi ai simţi că faci surfing pe val, nu că te îneci în el. Asta e doar o ilustrare elementară (a dinamicilor).

ADRIAN: Toate aceste mari conjuncţii între Pluto-Saturn au avut loc la o anumită dată, dar evenimentele istorice nu s-au întâmplat la acelaşi moment în timp.
MAURICE: Absolut, absolut.

ADRIAN: Prin urmare, evenimentele (aferente conjuncţiei) s-ar putea întâmpla nu exact la data de 12 ianuarie 2020, ci cu câteva luni înainte sau după?
MAURICE: Deja am vorbit despre faptul că totul începe în 2018, atunci procesul va începe într-adevăr să se intensifice.

ADRIAN: Dar mai este un factor foarte important pe care încă nu l-am tratat. În august 2020 Marte va…
MAURICE: Da, desigur, singura problemă e timpul limitat… Dar cred că oamenii pot cerceta şi singuri acest aspect, iar dacă o vor face vor vedea că într-adevăr, în cea de-a doua jumătate a lui 2020, Marte va retrograda în Berbec şi va face un careu cu Pluto-Saturn. Dar acest eveniment vine cu teme similare (this just adds more of the same), vorbim despre schimbări şi despre încă un factor ce intră în ecuaţia acestor schimbări. Pentru mine, concluzia este, aşa cum o spui şi tu, că schimbarea nu se face într-o zi. Chiar dacă am putea avea o serie de mai multe evenimente importante în acea săptămână a conjuncţiei exacte, cel mai probabil e că vom avea de-a face cu o mulţime de ecouri şi procese care vor avea loc înainte şi după acea dată. Deci vorbim despre un întreg interval de timp, ceea ce este un lucru bun, pentru că avem timp să ne ajustăm în raport cu această energie, nu e ca şi cum ar veni şi ar pleca brusc. Pentru mine, cel mai important lucru, mai ales întrucât intrăm în aceste cicluri ale Capricornului şi Vărsătorului, este de a înţelege nevoia de a lucra mai mult la nivel de comunitate, de a lucra mai mult în armonie cu natura. Pentru că aceste vremuri vin cu Neptun în Peşti şi cu o conjuncţie între Jupiter şi Saturn în Vărsător, deci vorbim despre o perioadă în care trebuie să înţelegem mai bine relaţiile noastre cu alte culturi, cu alte popoare… Chiar şi în cercurile astrologice există acum mai multă cooperare, astrologii tradiţionalişti au început să lucreze împreună cu astrologi moderni. Fiecare şi-a depăşit micile fixaţii, şi am început să înţelegem că trebuie să ne maturizăm şi să gândim mai global. Şi cred că multe alte domenii se îndreaptă în aceeaşi direcţie.

ADRIAN: Cu alte cuvinte, Soarele străluceşte de cealaltă parte a lui 2020.
MAURICE: Chiar şi înainte de 2020. Dacă înţelegi esenţa discuţiei noastre, re-acordarea cu ordinea divină, folosirea dreaptă a puterii, armonia dintre om şi natură, vei obţine chiar acel tip de leadership progresiv şi pozitiv, nu este nevoie ca pământul să fie pârjolit şi fiecare casă arsă din temelii. Dar dacă privim istoric, de obicei este un amestec din amândouă, un amestec de noi descoperiri, noi paradigme şi noi sisteme care sunt foarte promiţătoare, pe de-o parte, şi elementul de criză, limitare, războaie şi multe altele, pe de altă parte. Universul funcţionează de aşa manieră încât de obicei binecuvântarea şi provocarea vin în exact în acelaşi moment.

ADRIAN: OK, mulţumesc foarte, foarte mult pentru acest minunat interviu.
MAURICE: Şi eu îţi mulţumesc foarte mult şi abia aştept să-l văd publicat. Pe final, le urez tuturor românilor un An Nou fericit, bucuraţi-vă la maxim noul an, iar dacă sunteţi interesaţi de activităţile noastre, ne găsiţi la adresa opaastrology.org, vom fi bucuroşi să vă ajutăm.
 
 
Alte articole despre Saturn-Pluto:
Ciclul Saturn-Pluto: Războaiele Mondiale, Războiul Rece și 11 Septembrie
Ciclul Saturn-Pluto: Contraste și tensiuni istorice
Ciclul Saturn-Pluto: Ascensiunea conservatorismului
Ciclul Saturn-Pluto: Divizare, rău și teroare
Ciclul Saturn-Pluto: Determinism istoric, Realpolitik și apocalipsă
Ciclul Saturn-Pluto: Curaj moral, înfruntarea Umbrei și tensiunea contrariilor
Ciclul Saturn-Pluto: Opere de artă paradigmatice

5 Sfaturi pentru a supraviețui conjuncției Saturn-Pluto din Capricorn (2019-2020)

Opoziția Saturn-Pluto din 2001-2002: Transformând teroarea în triumf
Israel si Palestina: O explorare arhetipală a complexului Marte-Saturn-Pluto
Însemnări asupra atacului de la World Trade Center

2020, Saturn-Pluto și situațiile nucleare la limită
Un shaman al erei informației: Edward Snowden
Donald Trump și conjuncția Saturn-Pluto
 
 

5 comments

    1. Nu e nevoie sa studiati astrologia, incercati doar sa cititi cu atentie interviul de mai sus. Sau macar titlul…

  1. Interesant interviu, l-am savurat de la inceput si pana la sfarsit. Imi pare rau ca am dat de el asa tarziu, dar poate totul e cu un scop. Am incercat sa citesc printre randuri si e interesant ca cel putin prin mentalitatea ce mi-am impus-o odata cu venirea pandemiei din anul acesta, lucrurile “au lucrat” cu mine, nu impotriva mea pana acum. Am gasit multe cuvinte cheie din acest interviu pentru mine pe plan personal pot sa zic, la modul ca au fost mult mai prezente majoritatea aspectelor fata de alti ani in care nici nu imi trezeau interesul sau nu ma gandeam la ele. Mi-am facut o mini harta cu aceste cuvinte iar in centru am adaugat 2020, daca am inteles bine e un moment bun pentru a imbunatati diverse aspecte. Ma bucur ca ati putut sta de vorba si ati putut impartasi publicului larg aceasta conversatie interesanta, super si la cat mai multe de genul!

    1. Ma bucur ca v-a placut discutia cu Maurice din ianuarie 2017. Am facut-o tocmai pentru ca sa se poata vedea daca astrologia ne poate fi de vreun folos… interviul va ramane accesibil pe site si ne vom putea intoarce sa vedem daca astrologia are valoare sau nu.

      Spuneti: la mai multe asemenea discutii. Din pacate, am ajuns la concluzia ca nu prea merita. Motivul pentru care spun asta este unul singur: oamenii nu mai citesc. Fie ca nu mai sunt interesati de lucruri mai profunde, fie ca nu se mai pot concentra, vor sa fie ceva de citit in 2-3 minute, sau pur si simplu nu inteleg si prefera ceva simplist, nu imi dau seama. Interviurile cu astrologi au in spate foarte multa munca, citeodata luni de zile, dar au cea mai slaba audienta de pe tot site-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.